НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Sabah: Реджеп Таийп Ердоган призова за балканско единство, по време на посещението си в сръбския град Нови Пазар

Daily Sabah: Реджеп Таийп Ердоган призова за балканско единство, по време на посещението си в сръбския град Нови Пазар

11 Октомври 2017 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Нови Пазар. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган беше приветстван в преобладаващо мюсюлманската сръбска област Нови Пазар в Сърбия, където е на двудневно посещение, пише турското издание Daily Sabah.
Стотици го посрещнаха, развявайки турски и сръбски знамена, наредени по тротоарите на улиците на град Нови Пазар, където турският президент пристигна днес, придружаван от сръбския си колега Александър Вучич.
Ердоган обеща да засили икономическите и културните връзки със Сърбия, като част от усилията си да разшири турското влияние на Балканите.
„Целодневната ни работа със скъпия ми Вучич беше коронована от срещите ни в Нови Пазар. Вярвам, че с нашите инфраструктурни и суперструктурни проекти, ние започнахме нова ера в отношенията между Турция и Сърбия“, каза турският държавен глава, като благодари на сръбския си колега за изключително топлото посрещане.
Турският президент добави, че за двата дни на посещението си, е подписал 16 договора между двете страни и подчерта, че иска да види обединена и просперираща Сърбия, живееща в мир.
„Готови сме да си съдействаме със Сърбия във всяка област. Турция, както и във всички регионални проекти за развитие, ще подкрепи инициативите на Сърбия. Ние насърчаваме инвестициите на нашия бизнес в Сърбия. Вчера подписахме споразумение за доставката на пет хиляди тона месо от Сърбия. Работим, за да реализираме инфраструктурни проекти и вярваме в тях. Пътят е цивилизация. Тези пътища ще бъдат завършени, въпреки трудния релеф“, заяви Ердоган.
Освен това, турският президент отбеляза поддръжката от страна на Вучич, по време на неуспешния опит за военен преврат в Турция от миналата година и изрази пълното си доверие към сръбския президент по този въпрос. Според Ердоган, Вучич е бил сред първите, които са изразили подкрепа за турското правителство в нощта на преврата.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за отношенията с Турция: Не сме в 1389 г., както някои си мислят

Александър Вучич за отношенията с Турция: Не сме в 1389 г., както някои си мислят

10 Октомври 2017 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на пресконференция, свикана след срещата с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, държавният глава на Сърбия изрази надежди, че двустранните отношения между Белград и Анкара ще се подобряват в бъдеще, предава B92.
„Не сме в 1389 г., както някои мислят, вече е 2017 г. Искаме най-добрите възможни отношения с Турция, те са важни за интересите и бъдещето на Сърбия", подчерта Вучич.
На свой ред Ердоган отбеляза, че винаги ще има и такива, които да критикуват укрепването на приятелството на двете страни, но те не бива да бъдат фактор, който да възпрепятства укрепването на двустранните връзки.
„Няма да гледаме кой говори, какво коментира. След труден период достигнахме до положението, в което се намираме сега. Искаме да направим големи стъпки със Сърбия, но и с всички държави на Балканките, за да разрешим проблемите“, коментира Ердоган, допълвайки, че за тази цел е необходимо „да работим заедно“.

Агенция „Фокус“ припомня:

1389 г. е белязана от битката на Косово поле на 28 юни (Видовден) между войските на сръбския княз Лазар Хребелянович, подпомагани от отрядите на Вук Бранкович, босненски отряди начело с Влатко Вукович от една страна, и османската войска, командвана от султан Мурад I. В хода на битката сръбският велможа Милош Обилич успява с измама да се добере до шатрата на султана и да го убие. Османските отряди, командвани от Баязид Йълдъръм, успяват да отблъснат сръбските сили и да пленят княз Лазар, който по-късно бил обезглавен над трупа на Мурад по заповед на новия османски владетел. Противоречивите извори не позволяват да се определи ясно изходът на Косовската битка, но в по-новите изследвания се налага тезата, че не може да става дума за разгромно поражение на сърбите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Посещението на турския президент в Сърбия ще бъде доминирано от преговори за икономическо сътрудничество

Anadolu Agency: Посещението на турския президент в Сърбия ще бъде доминирано от преговори за икономическо сътрудничество

10 Октомври 2017 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Белград/Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна на двудневно официално посещение в Сърбия, което ще бъде доминирано от преговори за икономическо сътрудничество, предава Anadolu Agency.
Ердоган кацна късно в понеделник на международното летище в Белград, където бе посрещнат от сръбския си колега Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич и други членове на правителството на балканската страна.
Ердоган е начело на многобройна делегация, която включва осем министри от кабинета в Анкара и близо 200 представители на бизнеса. Освен преговори на четири очи, двамата лидери се очаква да вземат участие в Турско-сръбския бизнес форум.
Ердоган ще посети крепостта Калемегдан и гробницата на Али паша – отоманска структура, реновирана със средства на Анкара. В последния ден от визитата си в Сърбия Ердоган ще посети Нови пазар, където ще се срещне с представители на мюсюлманската общност в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Сътрудничеството между Сърбия и Турция е ключово за мира на Балканите

Реджеп Тайип Ердоган: Сътрудничеството между Сърбия и Турция е ключово за мира на Балканите

10 Октомври 2017 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Сътрудничеството между Сърбия и Турция е от ключово значение за мира, стабилността и просперитета на Балканите, но и на цяла Европа. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на двудневно официално посещение в Сърбия, предава Радио-телевизија Србије (РТС).
„Няма съмнение, че сътрудничеството е неизбежно поради геополитическото положение на двете страни. Турция и Сърбия са две ключови държави на Балканите. Турция е ключът към мира и стабилността, а Сърбия, която има мултиетническа, мултикултурна и динамична среда, е в състояние да проправи пътя на региона, да запази стабилността, мира и благоденствието на Балканите и на цяла Европа, а сътрудничеството между Турция и Сърбия е от решаващо значение", подчерта Ердоган.
Турският президент отбеляза, че Белград и Анкара имат различни позиции по редица въпроси, но те не са пречка за сътрудничество. Той подчерта, че „регионът Санджак“ (Южна Сърбия) продължава да бъде „мост на приятелство“, който свързва двете държави.
Ердоган обясни, че страните работят главно за задълбочаване на икономическия растеж, уверявайки, че Турция следи отблизо икономическите реформи в Сърбия и се стреми да я подкрепи в усилията й за икономическо развитие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Турският държавен глава пристигна на посещение в Сърбия

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Турският държавен глава пристигна на посещение в Сърбия

10 Октомври 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на двудневно официално посещение в Сърбия, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
На летището в столицата Белград виокопоставения гост от Анкара бе посрещнат от сръбския си колега Александър Вучич, премиера Анна Бърнабичи членове на правителството. Ердоган пристигна в Белград с голяма делегация, състояща се от 185 бизнесмени и осем турски министри. Официалните разговори на Турция ще започнат във вторник, като първата планира среща на турския президент е с Вучич. След това са предвидени преговори между двете делегации и подписването на няколко споразумения между Сърбия и Турция.
През втория ден от визитата си Ердоган ще посети град Нови Пазар, Южна Сърбия, който е населен предимно от мюсюлмани. По време на посещението ще бъдат засилени мерките за сигурност, а за спокойствието на Ердоган, освен личните му 50 бодигардове, ще се грижат и три хиляди сръбски полицаи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Ватан": В Сърбия Ердоган ще бъде охраняван от три хиляди полицаи

"Ватан": В Сърбия Ердоган ще бъде охраняван от три хиляди полицаи

9 Октомври 2017 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Анкара/Белград. По време на утрешната си визита в Сърбия президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще бъде охраняван от три хиляди сръбски полицаи, както и от 50 специални охранители, пише вестник „Ватан”. Двудневното му посещение на 10 и 11 октомври е по покана на сръбския президент Александър Вучич. Ердоган е придружаван от много турски министри и внушителна група от 185 бизнесмени. В рамките на визитата ще се проведе турско-сръбски бизнес форум. Очаква се да бъдат подписани конкретни споразумения в редица области, посочва още „Ватан”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Informer (Сърбия): Най-малко 50 охранители ще пазят турския президент в рамките на двудневната му визита в Сърбия

Informer (Сърбия): Най-малко 50 охранители ще пазят турския президент в рамките на двудневната му визита в Сърбия

9 Октомври 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Белград/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който пристига в понеделник вечер на официално двудневно посещение в Сърбия, ще бъде пазен от най-малко 50 лични телоохранители, пише електронното издание Informer. В голямата турска делегация, която ще пристигне в Белград с няколко самолета, освен 185 бизнесмени, са включени и осем министри на Анкара.
Посещението на високопоставения турски гост ще премине под знака на безпрецедентни мерки за сигурност. Освен личните охранители на Ердоган, за сигурността на турския президент ще се грижат и около три хиляди сръбски полицаи.
Преди около десетина дни Анкара изпрати екип, който бе натоварен със задачата да провери всички точки и маршрути, по които ще премине държавният глава на Турция при посещението си в Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.