НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:16

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЧЕЗ възстанови резервното захранване в прохода Петрохан след лошите метеорологични условия от миналата седмица, чрез монтиране на уникални за България полимерни стълбове

ЧЕЗ възстанови резервното захранване в прохода Петрохан след лошите метеорологични условия от миналата седмица, чрез монтиране на уникални за България полимерни стълбове

15 Октомври 2017 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ Разпределение България възстанови резервното захранване в прохода Петрохан след лошите метеорологични условия от миналата седмица. Това стана възможно чрез монтиране на уникални за България полимерни стълбове, изработени по нова технология, и много по-леки от бетонните, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България. Полимерните стълбове могат да се носят на ръце през непроходими пътища и пресечени местности и ще се ползват от електроразпределителното дружество през предстоящия зимен сезон. Счупените от десетките паднали дървета съоръжения се намираха на два километра от пътя, където през пресечените местности е невъзможно да премине автомобил и трудно се върви пеша.
Тежките планински терени на територията, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, правят на места невъзможно бързото възстановяване на електрозахранването при лоши метеорологични условия. Когато пътищата са непроходими, екипите на компанията тръгват през планината пеша, с резачки, за да си проправят път през падналите дървета, да достигнат до повредените участъци и да локализират аварията. Когато се констатира счупен стълб, трябва да се намери бърз и адекватен начин как да бъде доставен нов където е необходимо.
„В опита ни да намерим решение, чрез което да осигуряваме комфорта на хората в максимално кратки срокове, ние започнахме да прилагаме тази нова технология, която позволява на нашите служители да носят стълбовете на ръце. За съжаление в някои ситуации друг вариант просто не съществува. За разлика от бетонните стълбове, освен, че са в пъти по-леки, тези са разглобяеми на две, което улеснява преместването им. На прохода Петрохан, където беше засегнат и обект от изключително обществено значение – телевизионната кула, тези стълбове, използваните с тях полимерни изолатори, както и усилията на колегите, направиха възможно възстановяването на резервното електрозахранване. За съжаление повреждането на стълбовете е често срещано явление, тъй като имаме право да извършваме просеки с определена ширина, а в повечето случаи дърветата са много по-високи“, каза Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.
Технологията, по която са създадени новите стълбове, позволява при необходимост да останат като част от мрежата дори за постоянно. Въпреки по-високата си цена, ЧЕЗ Разпределение ги ползва, защото те правят възможно възстановяването на щети при усложнени обстоятелства, при които никакви други мерки не са пригодими. Стълбовете могат да се превозват и с джипове, когато по-големи товарни автомобили не могат да достигнат максимално близо до повредените съоръжения. Компанията приложи за първи път новия подход, който създава по-голяма сигурност за предстоящия зимен сезон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено е движението на автомобили до 12 тона през прохода „Петрохан“

АПИ: Възстановено е движението на автомобили до 12 тона през прохода „Петрохан“

9 Октомври 2017 | 17:32 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на МПС до 12 тона през прохода „Петрохан“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Остава ограничено преминаването на тежкотоварните камиони над 12 тона. За тях обходният маршрут е през Искърското дефиле.
Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Пуска се движението през прохода Троян - Кърнаре

АПИ: Пуска се движението през прохода Троян - Кърнаре

9 Октомври 2017 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. В 13.00 ч. се пуска движението през прохода Троян - Кърнаре за всички превозни средства. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Екипите на пътноподдържащите фирми, Гражданска защита и горските стопанства продължават работата за разчистване на „Петрохан“ - от билото до с. Бързия. Целта е до края на деня и по него да бъде възстановено движението.
Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира отново всички шофьори, на които им предстои пътуване през високопланинските проходи да не тръгват с летни гуми. Поради високата надморска височина е възможно при падане на температурите да има заледявания и хлъзгавост на настилката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Продължава разчистването на падналите дървета в „Петрохан“ и „Троянски“, целта е днес движението и в двата прохода да бъде възстановено

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Продължава разчистването на падналите дървета в „Петрохан“ и „Троянски“, целта е днес движението и в двата прохода да бъде възстановено

9 Октомври 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Екипите на пътноподдържащите фирми, Гражданска защита и горските стопанства продължават работата за разчистване на проходите „Петрохан“ и „Троянски“ от падналите дървета след снега. Целта е до края на деня и двата старопланински прохода да бъдат обезопасени и отворени за движение, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. "На „Троянски“ се работи по премахване на дърветата от върха до с. Кърнаре. От Троян до билото пътят е почистен до асфалт. На „Петрохан“ от с. Гинци до билото участъкът също е разчистен, но от северната част до село Бързия са паднали много вековни дървета. Щетите, които са нанесени на обезопасителните системи и на горския фонд от горолома са значителни. Листната маса е по дърветата и мокрият сняг е пречупил огромни дървета", обясни инж. Атанасов. До пускането на движението през „Петрохан“ обходният маршрут е през Искърското дефиле. Предприемат се всички мерки за гарантиране безопасното пътуване на шофьорите, посочи председателят на УС на АПИ. Целта е опазване живота и здравето на пътуващите.
"Въпреки предупрежденията на метеоролозите и АПИ над 70% от автомобилите през почивните дни навлизаха в старопланиските проходи с летни гуми. Апелирам отново всички шофьори, на които им предстнои пътуване през високопланинските проходи да не тръгват с летни гуми. Поради високата надморска височина е възможно при падане на температурите да има заледявания и хлъзгавост на настилката", предупреди инж. Атанасов.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Остават затворени северната част на прохода „Петрохан” и южната на „Троян – Кърнаре”

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Остават затворени северната част на прохода „Петрохан” и южната на „Троян – Кърнаре”

9 Октомври 2017 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. Остават затворени северната част на прохода „Петрохан” и южната на „Троян – Кърнаре” – надяваме се в рамките на светлата част на деня да бъдат пуснати за движение. Това каза пред bTV председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Дончо Атанасов във връзка с усложнената обстановка в двата участъка след падналия сняг вчера. По думите му продължава разчистването на северната част на прохода „Петрохан”, като южната (от страна на София) – е разчистена и там проблеми в момента няма. „Проходът остава затворен между селото Гинци и град Берковица. Тук днес ще продължи организацията на работата ни съвместно с Гражданска защита, горското стопанство”, обясни инж. Атанасов. Той подчерта, че са доста големи щетите, нанесени от снега по гората и пътната мрежа.
„Остава затворена южната част на прохода „Троян – Кърнаре” – ситуацията е тежка – дървета са нападали на пътното платно, дълго около 2 км. Късно снощи успяхме да го пробием и днес ще започне разширението – изрязване на всички дървета и храсти, които са нападали на пътното платно”, каза още инж. Атанасов. Северната страна на прохода е разчистена и е готова за движение. Пътното платно е на асфалт. От АПИ се надяват в рамките на светлата част на деня да успеят да пуснат проблемите участъци, допълни инж. Дончо Атанасов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екипи на пътноподдържащите фирми продължават разчистването на падналите дървета на проходите "Петрохан" и "Троянски"

Екипи на пътноподдържащите фирми продължават разчистването на падналите дървета на проходите "Петрохан" и "Троянски"

8 Октомври 2017 | 18:26 | Агенция "Фокус"
София. Екипи на пътноподдържащите фирми продължават разчистването на падналите дървета на проходите "Петрохан" и "Троянски", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Пътната отсечка от село Гинци до билото на Петрохан е разчистена от падналите дървета от натрупания мокър сняг. Екипите работят мобилизирано за разчистване в максимално кратък срок на участъка от върха до село Бързия. До възстановяването на движението през прохода обходният маршрут е през Искърското дефиле.
Продължава работата и на Троянския проход. От Троян до върха падналите дървета са премахнати от платното и настилката е почистена. Работи се по разчистването на пътя от билото до Кърнаре. Целта е Троян - Кърнаре да бъде отворен утре.
АПИ апелира шофьорите да не навлизат в затворените проходи до пълното им разчистване и възстановяване на безопасната проходимост. Мерките се предприемат за опазване живота и здравето на пътуващите и безопасност на движението.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Атанасов, АПИ: За неограничено време остават затворени проходите „Петрохан” и „Троян – Кърнаре” – има много паднали дървета заради снега

Инж. Атанасов, АПИ: За неограничено време остават затворени проходите „Петрохан” и „Троян – Кърнаре” – има много паднали дървета заради снега

8 Октомври 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. За неограничено време до отстраняване на падналите дървета остават затворени за всички видове моторни превозни средства проходите „Петрохан” и „Троян – Кърнаре”. Листната маса на дърветата не е паднала и тежкият сняг ги прекършва. Изчистването на пътното платно не е проблем, пътноподдържащите фирми са на разположение и настилките са почистени, но затрудненията са от множеството пречупени и продължаващи да падат дървета, съобщи на брифинг на Троянския проход председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Дончо Атанасов, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Инж. Атанасов е на инспекция на фирмите по старопланинските проходи.
„Петрохан” е затворен от село Гинци до село Бързия. Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Поради паднали дървета е ограничено преминаването и по пътя Шипково - Рибарица. Екипи работят за разчистване на пътните участъци максимално бързо. Целта на предприетите мерки е опазване живота и здравето на пътуващите и безопасност на движението. Без ограничение е преминаването през „Шипка”, „Републиката”, „Витиня” и останалите старопланински проходи. АПИ апелира шофьорите да не навлизат в затворените проходи Троянски и „Петрохан” до разчистването им и възстановяването на безопасната проходимост.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Много е тежка обстановката в проходите „Петрохан” и „Троян – Кърнаре” – и двата остават затворени за движение

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Много е тежка обстановката в проходите „Петрохан” и „Троян – Кърнаре” – и двата остават затворени за движение

8 Октомври 2017 | 08:23 | Агенция "Фокус"
София. Много е тежка обстановката в двата планински прохода „Петрохан и Троян – „Кърнаре заради огромните паднали дървета на пътното платно. Това каза пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Дончо Атанасов, предаде БНТ. „Събираме групи и заедно с Гражданска защита, горските стопанства, пътно поддържащи фирми, които цяла нощ са работили в двата прохода, но поради опасността от възникване на произшествия (дърветата падат постоянно) през нощта съм ги изтеглил, а сутрин вече всички са на място и работят. В южната част на прохода „Троян – Кърнаре” има 2 км, които са непроходими заради паднали дървета. По думите му при изкачването на прохода „Троян – Кърнаре” от Троян до Беклемето също има проблеми заради падащи дървета. „На място са и областният управител, директорът на Областното пътно управление, депутати – всичко, което трябва да се мобилизира – ще се мобилизира и се надявам по най-бързия начин да отворим проходите”, подчерта инж. Атанасов.
Само двата прохода „Петрохан” и „Троян – Кърнаре” остават затворени, останалите в това число „Витиня”, „Шипка”, „Хаинбоаз” и всички старопланински проходи са проходими.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов ще даде брифинг на Троянския проход

Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов ще даде брифинг на Троянския проход

8 Октомври 2017 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Дончо Атанасов ще даде брифинг за актуалната пътна обстановка в 08.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Инж. Атанасов е на инспекция на пътноподдържащите фирми по старопланинските проходи и тази сутрин ще бъде в района на Троянския.
АПИ отново призовава шофьорите да не тръгват на път с летни гуми към високопланинските проходи. По високите части вали сняг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ограничено е движението през прохода "Петрохан", от село Гинци до село Бързия, заради паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг

АПИ: Ограничено е движението през прохода "Петрохан", от село Гинци до село Бързия, заради паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг

7 Октомври 2017 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Ограничено е движението за всички видове моторни средства през прохода "Петрохан", от село Гинци до село Бързия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В участъка са паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг. Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Целта на предприетото ограничение е опазване живота и здравето на пътуващите и безопасност на движението. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Временно е ограничено движението през прохода „Петрохан” поради аварирал камион в началото на прохода от северната му страна

АПИ: Временно е ограничено движението през прохода „Петрохан” поради аварирал камион в началото на прохода от северната му страна

7 Октомври 2017 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Монтана. Временно е ограничено движението през прохода „Петрохан” поради аварирал камион в началото на прохода от северната му страна. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Обходният маршрут е през Искърското дефиле.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 17 февруари 2018 г.
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската кон...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.