НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico.eu: Полският президент представи своята визия за съдебната реформа на Полша

Politico.eu: Полският президент представи своята визия за съдебната реформа на Полша

25 Септември 2017 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полският президент Анджей Дуда заяви, че отхвърля предложенията за уволнение на всички съдии от Конституционния съд на Полша, предава Politico.eu. Това е ход, който може да намали напрежението между Брюксел и Варшава, добавят от Politico.
В същото време се очаква, че визията на полския президент ще създаде разрив с лидера на управляващата „Партия на закона и справедливостта“ Ярослав Качински.
Президентът Анджей Дуда представи своята версия на двата законопроекта, под който отказа да се подпише през юли месец. Един от законопроектите предвиждаше правото за назначаване на съдии, да бъде прехвърлено към парламента. Другият законопроект предвиждаше уволняването на 87-те съдии от Върховния съд, оставяйки правомощията за назначаването на нови, на правосъдния министър на Полша.
Президентът на Полша предлага съдиите да напускат поста си, след като навършат 65-годишна възраст, но с възможност да останат на позицията, ако имат одобрението на президентската институция. Другото предложение на Дуда е да се премахне клаузата в законопроектите, която предвижда незабавното уволнение на съдиите от Върховния съд, тъй като идната година мандатите им изтичат. Все пак полският президент подкрепи идеята съдиите да се назначават от парламента, вместо от съдийските организации.
По-рано миналата седмица Ярослав Качински и Анджей Дуда се срещнаха, за да обсъдят предложените от президента промени.
„Срещата с президента показа, че можем да водим диалог, но също така демонстрира и големите различия във възгледите ни“, заяви полският консервативен лидер Ярослав Качински.
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обеща, че „ще разгледа внимателно“ предложените от Анджей Дуда промени.
Агенция „Фокус“ припомня, че опитите на полското правителство да прокара съдебни реформи, създадоха недоволство в Брюксел. От Европейския съюз заявиха, че ще отнемат на Полша правото й на глас в съюза, ако страната не прекрати съдебната реформа. Освен това, Брюксел заплаши, че европейските субсидии за Полша могат да бъдат ограничени. От своя страна полското правителство заяви, че Европейската комисия и в частност Франс Тимерманс, надхвърлят правомощията си, месейки се в делата на независима държава.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полският премиер обвини Еманюел Макрон, че налага „протекционизма“ в ЕС

AFP: Полският премиер обвини Еманюел Макрон, че налага „протекционизма“ в ЕС

7 Септември 2017 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Варшава. Министър-председателят на Полша Беата Шидло обвини президента на Франция Еманюел Макрон, че „се опитва да наложи протекционизъм“, в продължение на спора между тях, който възникна заради спорно предложение на френския лидер, което предвижда да се плащат по-малко пари на източноевропейските работници, работещи в Западна Европа, предаде AFP.
„Много ме притеснява това, че френският президент в момента подкопава основните идеи на ЕС и се опитва да наложи протекционизма, като нанесе удар по свободния пазар и свободното движение на хора и услуги“, заяви Шидло по време на интервю за полска телевизия.
„Има някои тревожни сигнали. Мисля, че сега е момента, поне част от европейски лидери, да отговорят на въпроса, дали единството на съюза е важно за тях... или някои от тези лидери искат да разделят ЕС.“
Макрон направи едно от основните си избирателни обещания преработването на така наречената Директива за работниците и се очаква да го отстоява на срещата на върха на ЕС на 19-20 октомври.
Регулацията позволява на компаниите да изпращат работници от страните с ниско заплащане, като Полша, към по-богатите икономики, на краткосрочни ангажименти, като не заплащат социалните такси на приемащата държава.
Правилото предизвиква отрицание сред някои от Западните държави, като Франция, Германия и Австрия, според които това представлява „социален дъмпинг“ и създава нечестна конкуренция на пазара на труда в страните им.
Но предвидените промени доведоха до твърда съпротива от държавите от Източна и Централна Европа, от където идва евтината работна ръка. Полша е страната-членка на ЕС, която е най-печеливша от съществуващата регулация.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС ще увеличи натиска си срещу Полша, след като Варшава не се отказа от реформирането на съдебната си система

Reuters: ЕС ще увеличи натиска си срещу Полша, след като Варшава не се отказа от реформирането на съдебната си система

6 Септември 2017 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Талин. Този месец страните-членки от ЕС ще дебатират увеличаването на натиска си срещу Полша, след като Варшава не се отказа от реформите в съдебната си система, които бяха счетени за неприемливи от Брюксел, предава Reuters.
Източник от Брюксел твърди, че започва следващата фаза от процес, в чийто край, полското правителство може да бъде обявено за недемократично.
Консервативната „Партия на закона и справедливостта“ (ПЗС) се опитва да прокара реформи в съдебната система, които според Европейския съюз, отслабват демократичния ред в страната.
От ПЗС отхвърлиха критиките и обвиниха Брюксел в превишаване на правомощията и намеса в суверенните дела на Полша.
На 25 септември по инициатива на Европейската комисия, 28-те министри на страните-членки по европейските дела, ще се съберат, за да обсъдят ситуацията с Полша.
Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс ще изнесе доклад пред министрите относно неуспешните си опити да принуди полското правителство, да промени позицията си.
Германският канцлер Ангела Меркел също призова за по-сурови действия спрямо Полша и обсъдя въпроса с Жан-Клод Юнкер.
Ако Варшава не се подчини, полското правителство рискува да загуби част от европейските субсидии, както и правото си на глас в Европейския съюз.
Брюксел може да задейства член седми, според който 27-те страни-членки ще трябва да заявят, че върховенството на закона в Полша е под заплаха. Франс Тимерманс ясно показа, че ако Полша не се подчини, член седми ще бъде задействат.
Регионалният съюзник на Полша унгарският премиер Виктор Орбан от своя страна също показа, че страната му ще блокира всякакви наказателни действия срещу полското правителство.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Полският правосъден министър заяви, че ЕК показва „липса на професионализъм“, след като Брюксел отхвърли полските аргументи за съдебната реформа в страната

New Europe: Полският правосъден министър заяви, че ЕК показва „липса на професионализъм“, след като Брюксел отхвърли полските аргументи за съдебната реформа в страната

1 Септември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Варшава. Напрежението между Варшава и Брюксел се влошава, пише New Europe. Полският правосъден министър Збигнев Зиобро заяви, че Европейската комисия показва „липса на професионализъм“, след като Брюксел отхвърли полския отговор срещу обвиненията на ЕС в липса на върховенство на закона.
Полският министър каза, че бързото отхвърляне на отговора, който Варшава даде по този въпрос показва, че Брюксел има дневен ред насочен срещу Полша.
Агенция „Фокус“ припомня, че полският външен министър Витолд Вашчиковски изпрати в Брюксел отговор от 12 страници на 25 август, в който той заяви, че Европейската комисия няма власт над полската правосъдна система.
На следващия ден говорителят на ЕК Ванеса Мок отхвърли полския отговор.
„Изненадващо е. Подобно поведение показва липса на професионализъм, а ние очакваме повече от Европейската комисия. Диалогът и дискусията изискват запознаване с аргументите“, заяви полският правосъден министър.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Radio Poland: Полският външен министър заяви, че има по-належащи въпроси, отколкото намесата на една европейска страна във вътрешните работи на друга

Radio Poland: Полският външен министър заяви, че има по-належащи въпроси, отколкото намесата на една европейска страна във вътрешните работи на друга

31 Август 2017 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс е бил поканен във Варшава, за да се продължи диалога в спора между ЕС и Полша, но вместо това европейският политик е предпочел да „участва в политически демонстрации“, предава Радио „Полша“ .
„Преди няколко седмици Тимерманс публично обяви на пресконференция, че личната му амбиция и мисия, е да следи Полша. Следователно аз мисля, че той е решил да отиде отвъд прерогативите си като международен представител“, заяви Вашчиковски.
Според полският външен министър, пред ЕС има важни въпроси като бъдещата форма на съюза, Брекзит и различни вътрешни проблеми.
„Това са истинските въпроси, на които трябва да се фокусираме, вместо намесата в политическата ситуация на една европейска страна в друга“, заяви Вашчиковски.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Франс Тимерманс заяви, че Полша не спазва върховенството на закона

Reuters: Франс Тимерманс заяви, че Полша не спазва върховенството на закона

31 Август 2017 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Полското правителство не е предприело мерки, за да се справи със „сериозните притеснения“, че върховенството на закона в страната, не се спазва, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от Reuters.
Консервативната и евроскептична „Партия на закона и справедливостта“ (ПЗС), която управлява Полша е в остър спор с ЕК от 2015-та година, когато избирателите й гласуват доверие да управлява страната.
Според Брюксел, полските власти се опитват да поставят съдебната система и медиите под контрола си. Друго изключително голямо притеснение на ЕС е, че Варшава не е съгласна с политиката на ЕС относно нелегалните мигранти, които пристигат в Европа от Африка и Близкия изток.
Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че Варшава остава непреклонна в позициите си.
Агенция „Фокус“ припомня, че ЕС може да активизира чл.7, според който Полша може да загуби правото си на глас в съюза, заради несъгласието си с позициите и исканията на Брюксел.
Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че Франс Тимерманс е „отишъл твърде далеч“.
„Той реши да надхвърли прерогативите си на международен представител, на международен бюрократ от една европейска институция, като започне политическо действие срещу Полша. Все още се надяваме, че рано или късно ще има възможност за диалог относно реалните проблеми, а не само върховенството на закона в Полша“, заяви полският министър.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лятната пресконференция на германския канцлер: Ангела Меркел обвини Турция в отказ от придържането към принципите на върховенството на закона

Лятната пресконференция на германския канцлер: Ангела Меркел обвини Турция в отказ от придържането към принципите на върховенството на закона

29 Август 2017 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. В рамките на традиционната лятна пресконференция, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отправи нови критики към Турция, като този път обвини управляващите в Анкара в отказ от придържането към принципите на върховенството на закона, предава телевизионният канал ZDF.
Турция не се придържа към принципите на правовата държава, ето защо Германия преориентира политиката си към нея. Това също има и икономически последици. "Съжалявам за това, но мисля, че е необходимо", отбеляза Меркел, коментирайки „сложните отношения" между Берлин и Анкара. Името на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обаче тя не спомена нито вендъж.
Същевременно германският канцлер призова отново за освобождаването на Дениз Юджел или Петер Щойднер, които турските власти държат в затвор без издадена присъда срещу тях.
„Редица германски граждани са подложени на разследване, което според нас е неоправдано", категорична бе Меркел, като припомни и за други подобни случаи, които не са получили толкова голяма гласност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Германия не може да мълчи за опасенията относно върховенството на закона в Полша

Ангела Меркел: Германия не може да мълчи за опасенията относно върховенството на закона в Полша

29 Август 2017 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел заяви във вторник, че Германия не може да "мълчи" за страховете на ЕС относно върховенството на закона в съседна Полша, наричайки го „сериозен проблем", предава AFP.
В понеделник Полша отхвърли опасенията на ЕС, че спорните съдебни реформи, които предизвикаха масови протести, ще подкопаят съдебната независимост в бившата комунистическа държава.
Меркел заяви: "Колкото и да искам добри отношения с Полша, нашия съсед ... ние не можем да мълчим и да не говорим, само за да запазим спокойствието". Същевременно германският канцлер припомни, че върховенството на закона е „основа за сътрудничество в рамките на ЕС".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Romania Insider: Еманюел Макрон в Румъния – подписани са договори за доставки на противотанкови ракети и сглобяване на хеликоптери

Romania Insider: Еманюел Макрон в Румъния – подписани са договори за доставки на противотанкови ракети и сглобяване на хеликоптери

25 Август 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Букурещ. В рамките на официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Румъния са подписани две двустранни инвестиционни споразумения, съобщава електронното издание Romania Insider.
Съгласно разпространената информация, френската компания „Еърбъс“ ще удължи с 10 г. изключителния договор с румънския производител на хеликоптери „ИАР Брашов“ за сглобяване на тежкотоварния H215M. Така румънската компания ще стане основен изпълнител на всички бъдещи поръчки за H215M, които Министерството на отбраната в Букурещ може да направи.
Освен това Румъния ще закупи противотанкови ракети от френската група MBDA чрез споразумение с румънската компания Rommar. Френската компания обмисля също инвестирането в производството на военно оборудване в Румъния.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Warsaw Voice: Еманюел Макрон заобиколи Полша и Унгария

The Warsaw Voice: Еманюел Макрон заобиколи Полша и Унгария

25 Август 2017 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Варшава. Тази седмица по време на посещението си в Централна и Източна Европа френският президент Еманюел Макрон се възползва от съществуващото напрежение във Вишеградската група и той преднамерено пропусна Полша и Унгария, предава The Warsaw Voice.
Нежеланието да проведе разговор с Варшава и Будапеща може да означава, че Макрон не включва Полша в своите планове за засилване на европейската интеграция и ще се опита да заобиколи съпротивата й по въпросите, които са ключови за социалната политика на Франция. Макрон, който ще посети Австрия, България, Румъния, Чехия и Словакия, започна своята дипломатическа офанзива.
В най-добрия случай, целта на това настъпление е да трансформира трудовия пазар в Европейския съюз. При най-лошия сценарий това ще провали инициативата на Полша „Три морета". Вероятно френският лидер скоро ще се срещне с полските и унгарските власти, но фактът, че той планира своето пътуване по този начин показва неговото желание да бъде активен и да създаде съюзи с различни страни в региона, смята експертът Томаш Наги.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беата Шидло: Полша няма да промени позициите си по европейските директиви за „изпратените“ работници

Беата Шидло: Полша няма да промени позициите си по европейските директиви за „изпратените“ работници

24 Август 2017 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полският министър-председател Беата Шидло заяви, че няма да промени позицията си относно директивите на ЕС за „изпратените работници“, предаде Reuters.
„Няма да променим позициите си. Ще защитаваме позициите си докрай, защото това е позиция, която служи в интерес на полските работници“, заяви Шидло.
В момента темата за „изпратените работници“ е в основата на обиколката на френския президент Еманюел Макрон из Източна Европа.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Румъния има пълното право да поиска да се присъедини към Шенген

Еманюел Макрон: Румъния има пълното право да поиска да се присъедини към Шенген

24 Август 2017 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви по време на посещението си в Букурещ, че Румъния е напълно в правото си да поиска да се присъедини към Шенгенката зона, предаде Agerpres.
„Нашето желание е Европа да върви напред. От няколко години имате пълното право да поискате да се присъедините към Шенгенската зона и аз знам колко е важно това за вас. Аз съм напълно отворен по тази тема“, заяви Макрон. Според него Европа не работи добре по отношение на Шенгенската зона.
„Европа на Шенген не работи добре и разбира се не можем да се успокояваме. Моето желание е в близките месеци да засилим реформите по общите правила в зоната, да ги изясним, да имаме повече солидарност, по-добър граничен контрол, увеличено взаимоотношение по отношение на общите регулации по предаването на бежански статут и приемането на чужденци“, посочи френският президент.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: ЕС рискува разцепление без реформа срещу социалния дъмпинг

Еманюел Макрон: ЕС рискува разцепление без реформа срещу социалния дъмпинг

24 Август 2017 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че ЕС рискува разцепление, освен ако не реформира спорното правило, позволяващо на компаниите да изпращат временни работници от страните членки с по-ниски заплати в по-богати нации без плащането на тяхната социална издръжка на място, предаде AFP.
„Някои политически и бизнес кръгове искат да използват средствата на ЕС, докато междувременно развиват система на социален и фискален дъмпинг“, заяви Макрон по време на своето посещение в Букурещ.
„Това ще доведе до разпад на ЕС, ако няма споразумения за реформи по време на срещата на високо равнище в Брюксел през октомври“, добави френският президент.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Румънският президент смята, че директивите на ЕС относно работниците трябва да бъдат подобрени

Reuters: Румънският президент смята, че директивите на ЕС относно работниците трябва да бъдат подобрени

24 Август 2017 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че директивите на ЕС относно „изпратените работници“ трябва да бъдат подобрени и изяснени, предаде Reuters.
„От една страна има недоволство във Франция относно недекларираните работници, от друга страна има мнозина в Източна Европа, в Румъния, които искат да работят във Франция, Германия и Испания“, заяви Йоханис по време на конференция в Букурещ с френския си колега Еманюел Макрон. „Директивите трябва да бъдат изяснени и подобрени“, добави той.
ЕС се опитва да разреши различията между западните и източните страни членки относно правилата как компаниите в държавите с по-ниски заплати да изпращат работници на други места.
Макрон заяви, че ще промени системата, според която „изпратените работници“ могат да бъдат пращани в други страни от ЕС по договори, които трябва да гарантират, че минимални заплати от страната приемник, но според която данъците и осигуровките трябва да бъдат изплащани от държавата-родина.
„Важно е да се избегнат безполезни опростявания в тази сфера“, посочи Йоханис. Той добави, че е необходима по-нататъшна интеграция на социалните системи за всички страни-членки на ЕС. Той също така заяви, че намерението на Румъния да се присъедини към Шенген остава непроменено.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аустерлиц срещу Вишеград: Срещата в Залцбург като символ за разрива в Източна Европа

Аустерлиц срещу Вишеград: Срещата в Залцбург като символ за разрива в Източна Европа

24 Август 2017 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Виена. Водещият австрийски национален ежедневник Der Standard публикува коментар за срещата в Залцбург, в който обръща внимание на възможния разрив между държавите от Вишеградската група.

При подготовката за посещението си в Залцбург държавният глава на Франция Еманюел Макрон изглежда си е спомил за часовете по история: в неговата програма не бе само среща с австрийския канцлер Себастиан Керн, но и с представителите на трите държави от т.нар. Аустерлицки формат. Моравският град, който на чешки език се нарича Славков, някога е бил арена на тежка битка между трима императори, в която Наполеоновите войски разгромяват армиите на руския император Александър I и австрийския Франц II. В Париж има железопътна спирка и дори мост, който носи името Аустерлиц. Но градът е дал името и на формат за преговори, които се състояха между лидерите на три съседни държави – Австрия, Словакия и Чешката република.

Фактът, че освен Керн в Залцбург бяха поканени министър-председателят на Чешката република Бохуслав Соботка, роден тъкмо в Аустерлиц, и словашкият премиер Роберт Фицо, не е случаен.

От самото начало имаше спекулации дали Аустерлицкият формат трябва да бъде разглеждан като съперник на този на Вишеградската четворка, който обединява Чешката република и Словакия с Унгария и Полша. Тази мисъл изниква естествено, доколкото създаващият го екип се състоеше от бившият австрийски канцлер Вернер Файнман, Соботка и Фицо, т.е все социалисти, докато кормилото във Варшава и Будапеща се държи от консервативни правителства.

Забележително е обаче, че Прага и Братислава се дистанцират от Варшава и Будапеща. Поканата за срещата в Залцбург с Керн и Макрон е сред най-новите доказателства на тази теза.

В основата на Аустерлицкия формат заляга обещанието за провеждане на годишни срещи. И макар втората среща да бе забавена до юни 2017 г., то третата бе организирана изненадващо по-бързо.

Аустерлицкият формат се оказа достатъчно добра платформа, на която френският президент да обсъди въпросите за проблемите между Изтока и Запада, без при това да бъде принуден да търпи десния националистически съпровод от Полша или Унгария. Като например Директивата за командироването на работници в ЕС, в която Виена и Париж виждат необходимостта от реформи. В западния ъгъл на Европа са налице опасения, че местните граждани може да бъдат поставени в неизгодна позиция заради по-евтината работна ръка от Изтока.
Чешкият министър-председател на свой ред иска да засили натиска над френски и австрийски компании, опериращи на територията на страната, да повишат заплатите. Според мнозина това негово изявление следва да се тълкува единствено в контекста на предизборната кампания в Прага и е малко вероятно то да добие конкретна форма.

В областта на политиката за бежанците Вишеградската четворка изглежда единна, но Словакия понастоящем се насочва към Брюксел и към държавите от Западна Европа по отношение на политиката си към търсещите убежище. Заедно с Будапеща, Братислава се противопостави на квотите, но заедно с Прага защава принципа на „гъвкавата солидарност“, т.е избирателен прием на бежанци и изпращане на помощ под формата на средства и персонал в най-силно засегнатите от кризата държави като Италия и Гърция.
Само преди седмица Фицо отново демонстрира желанието си за приближаване на Словакия до „ядрото“ на Европа. „Силно се интересувам от регионалното сътрудничество в рамките на Вишеградската група, но жизненоважните интереси на Словакия са в ЕС“, подчерта лидерът на Братислава.

Оправяйки се към Залцбург, Соботка и Фицо поеха в правилната посока, дори ако това означава да обърнат гръб на Варшава и Будапеща.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpress: Еманюел Макрон продължава обиколката си в Централна и Източна Европа с посещение в Румъния

Agerpress: Еманюел Макрон продължава обиколката си в Централна и Източна Европа с посещение в Румъния

24 Август 2017 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон продължава обиколката си в Централна и Източна Европа с посещение в Румъния, припомня информационната агенция Agerpress.
Френският президент ще бъде посрещнат от румънския си колега Клаус Йоханис за официални преговори в президентския дворец „Котрочени“, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция.
Според румънската президентска администрация разговорите ще се съсредоточат върху развитието и задълбочаването на двустранните стратегически партньорски отношения, както и на европейските и международните. Обсъдена ще бъде и темата за сигурността.
Макрон е на тридневна обиколка в Австрия, Румъния и България, след което ще проведе срещи с националните лидери на Германия, Италия и Испания, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Еманюл Макрон и Кристиан Керн постигнаха съгласие за борба срещу социалния дъмпинг

Der Standard: Еманюл Макрон и Кристиан Керн постигнаха съгласие за борба срещу социалния дъмпинг

24 Август 2017 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Залцбург. В рамките на срещата в Залцбург с колегите си от Словакия и Чешката република и президента на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Австрия Кристиан Керн се застъпи за работниците от родината му, като изрази съгласие с позицята на Париж за необходимостта от противодействие на социалния дъмпинг, пише австрийският вестник Der Standard.
Рамо до рамо, Керн и Макрон заявиха пред камерите, че ще се опитат да работят за преодоляването на проблемите в Европейския съюз в областите, в които той не функционира добре от тяхна гледна точка.
Макрон, който е придружаван от съпругата си в рамките на обиколка в Централна и Източна Европа, изрази увереност, „че е настъпил моментът за поставянето на нова основа на Европа“. За привличане на съюзници около новата германо-френска ос Макрон насочва поглед към по-малките страни в ЕС. В четвъртък той продължава обиколката си с посещение в Румъния, а в петък ще посети и България.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DID: България може би отново ще поръча френски фрегати

DID: България може би отново ще поръча френски фрегати

24 Август 2017 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. Френската „Военноморска група“ (позната до скоро като DCNS) може би ще предложи своя модел фрегата “Gowind” на България, след като София изрази своята нужда от два нови бойни кораба, предава Defense Industry daily. Оценени на 471 млн. долара, морските съдове ще бъдат екипирани с ракети, като се смята, че френският президент Еманюел Макрон ще се застъпи за поръчката по време на своето посещение в европейската страна тази седмица.
През 2016 г. България планираше да купи четири фрегати “Gowind” за 827 млн. долара, но в последствие се отказа поради бюджетни ограничения.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Френската Република Еманюел Макрон пристига в България

Президентът на Френската Република Еманюел Макрон пристига в България

24 Август 2017 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Президентът на Френската Република Еманюел Макрон пристига днес в България, съобщиха от правителствената информационна служба. Утре държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград“ във Варна. Президентът Макрон и неговата съпруга Брижит Макрон ще бъдат на посещение в страната по съвместна покана на президента Радев и премиера Борисов.
Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа, ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 часа пред двореца „Евксиноград“, като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.
След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.
От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.
В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Румънският президент Клаус Йоханис се обяви против правосъдните реформи на правителството

VOA: Румънският президент Клаус Йоханис се обяви против правосъдните реформи на правителството

24 Август 2017 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънският правосъден министър предложил значителна промяна на съдебната система, но идеите му бяха наречени нападение срещу върховенството на закона от президента Клаус Йоханис, предава Voice of America.
Според румънският президент реформите на правосъдния министър ще върнат страната с десетилетие назад.
Правосъдният министър Тудорел Тоадер предложи много промени от промяна в метода за назначаване на главен прокурор, до установяването на специално прокурорско звено за разследването на престъпления, които са извършени от магистрати.
„Предложенията представляват нападение срещу върховенството на закона, независимостта и доброто функциониране на съдебната система, както и борбата срещу корупцията“, заяви президентът.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Полша поиска ЕС да прекрати делото, което се води срещу нея заради отказа й да приема мигрантските квоти

Reuters: Полша поиска ЕС да прекрати делото, което се води срещу нея заради отказа й да приема мигрантските квоти

24 Август 2017 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полша поиска Европейската комисия да оттегли съдебните процедури срещу нея, които се водят заради отказа й да приема квотите за разпределение на мигрантите, предава Reuters .
Министерството на външните работи на Полша заяви, че страната е готова да се „бори“ в съда.
„Полша изпрати молба на Европейската комисия да прекрати процедурата за нарушение. Ако тя продължи, Полша е готова да аргументира и защити становището си пред Европейския съд“, заявиха от полското МВнР.
Управляващата в Полша консервативна „Партия на закона и справедливостта“ (ПЗС) многократно е критикувала решението на ЕС за преразпределение на мигранти във всяка страна-членка, с цел да бъдат облекчени Гърция и Италия.
„Колко още европейски градове трябва да бъдат ударени от терористите, за да се събуди Европейският съюз? За да признае ЕК, че сляпото приемане на всички, които пристигат на европейските брегове е равнозначно на това да се завърже примка около врата на Европа?“, каза по-рано полският министър на вътрешните работи Мариуш Блащак.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Директивата на ЕС относно командированите работници представлява предателство спрямо европейския дух

Еманюел Макрон: Директивата на ЕС относно командированите работници представлява предателство спрямо европейския дух

23 Август 2017 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Париж. В сряда френският президент Еманюел Макрон заяви, че законодателството на Европейския съюз, което позволяват да се изпращат временно работници от страните с ниски заплати в други държави членки, без да се плащат местните социални разходи е „предателство спрямо европейския дух“, предава AFP.
Макрон направи този коментар в Залцбург в началото на своята тридневна визита в държави от Източна и Централа Европа, в опит да намери подкрепа за своя план да промени така наречената директивата относно командированите работници.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Полша ще отдели още 55 млрд. долара за отбрана до 2032 г.

Reuters: Полша ще отдели още 55 млрд. долара за отбрана до 2032 г.

23 Август 2017 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полша ще отдели още 200 млрд. злоти (55 млрд. долара) за модернизация на армията в следващите 15 г., предава Reuters, позовавайки се на заместник министъра на отбраната Томаш Шатковски.
„Правителството одобри законодателно изменение..., което ще ни осигури почти 200 млрд. злоти в следващите 15 г.“, поясни Шатковски, като допълни, че това е част от плана разходите за отбрана на Полша да бъдат увеличени до 2,5 % от БВП, съгласно стандартите на НАТО. Решението е взето заради нарастващата руска заплаха, подчертават от Варшава.
Предстоящите следващия месец съвместни военни учения в Беларус и в западна част на Руската федерация, най-мащабните, организирани през последните години, предизвикват тревога в Полша и НАТО. Във военната организацията смятат, че обявеният брой на участващите руски войници е занижен.
Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг ще посети Полша в четвъртък и петък, за да провери разположението на американските военни в източната част на страната. Освен това ще се срещне с полски, румънски и турски представители.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

OE24: Еманюел Макрон в Австрия – предстои среща с Кристиян Керн и премиерите на Словакия и Чешката република

OE24: Еманюел Макрон в Австрия – предстои среща с Кристиян Керн и премиерите на Словакия и Чешката република

23 Август 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Първа спирка от обиколката на Централна и Източна Европа, на която френският президент Еманюел Макрон се отправи в сряда, ще бъде родният град на Моцарт – Залцбург, където ще проведе среща не само с канцлера на Австрия Кристиан Керн, но и с министър-председателите на Словакия и Чешката република – Роберт Фицо и Бохуслав Соботка, припомня австрийската медия OE24.
Макрон, който ще бъде придружен от съпругата си Бриджит, се очаква да кацне на австрийска земя около 14 часа местно време. Двойката ще бъде посрещната с почести на летището край Залцбург.
Срещата, подготовката за която започна преди дни, ще се проведе при изключително високи мерки за сигурност, които ще бъдат гарантирани от най-елитните части на австрийската полиция и спецслужбите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Balkan Insight: България и Румъния очакват визитата на Еманюел Макрон

Balkan Insight: България и Румъния очакват визитата на Еманюел Макрон

23 Август 2017 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Френският президент Еманюел Макрон започва първите си официални посещения в Централна и Източна Европа, като се отправя в четвъртък и петък към румънската столица Букурещ и към Варна на Българското Черноморие, припомня Balkan Insight.
Макрон планира да използва пътуването, за да настоява за по-строги ограничения на това, което той смята за нелоялна конкуренция на труда на по-евтините работници от Източна Европа, обясни високопоставен френски служител.
На срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел новият френски президент обеща да защити френските работници от това, което нарича "социален дъмпинг" - наемането на работници от по-бедните източноевропейски страни на по-ниски заплати.
Той засегна въпроса по време на предизборната си кампания по-рано тази година и го обсъди с няколко европейски лидери от Централна Европа на среща, която се проведе в Брюксел през юни.
Макрон е изправен пред критики от т.нар. Вишеградска група, състояща се от Полша, Унгария, Словакия и Чешката република, които обаче защитават правото си да се състезават при по-ниски заплати.
В Румъния в четвъртък Макрон ще се срещне с президента Клаус Йоанис и с премиера Михай Тудосе.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local: Френският президент търси подкрепа за реформи в ЕС

The Local: Френският президент търси подкрепа за реформи в ЕС

23 Август 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Емануел Макрон отпътува за тридневна обиколка в Централна и Югоизточна Европа в сряда, надявайки се да задържи подкрепата за амбициозната си програма за реформи в ЕС, след като рейтингът му у дома отслабва, коментира вестник The Local в местната си редакция.
Основният фокус на пътуването до Австрия, Румъния и България ще бъде насочен към даването на тласък за промяна на противоречивия регламент на ЕС, който позволява на компаниите да изпращат работници в други държави-членки, без да плащат социални такси на местно ниво.
Макрон, избран през май, обеща да преработи директивата за работниците, тъй като тя се използва от компании от Източна Европа, за да подбият конкурентите си в по-богати страни от ЕС като Франция.
Например, тя дава възможност на полска фирма да спечели договор във Франция и след това да изпрати полски работници, за да извършат работата, без да плащат социални такси във Франция, които са по-високи, отколкото тези в Полша.
„Това е чувствителен въпрос във всички наши страни, особено във Франция, но не само там", заяви френски дипломат, пожелал анонимност. "Става въпрос за това как хората възприемат икономическата конкуренция в Европа", допълни източникът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Френската Република Еманюел Макрон ще бъде на посещение в България

Президентът на Френската Република Еманюел Макрон ще бъде на посещение в България

23 Август 2017 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Варна. Държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с президента на Френската република Еманюел Макрон на 25 август в двореца „Евксиноград“ във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба. Президентът Макрон и неговата съпруга Брижит Макрон ще бъдат на посещение в страната по съвместна покана на президента Радев и премиера Борисов.
Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа, ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 часа пред двореца „Евксиноград“, като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.
След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.
От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.
В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцкото правителство има големи надежди за предстоящото посещение на Еманюел Макрон

Ekathimerini: Гръцкото правителство има големи надежди за предстоящото посещение на Еманюел Макрон

23 Август 2017 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Правителството в Атина работи усилено, за да се подготви за планираното посещение в Гърция на френския президент Еманюел Макрон, насрочено за периода 7-8 септември, като се стреми да засили интереса на френските инвеститори и да насърчи голяма делегация от предприемачи, които да го придружат на пътуването му, коментира електронното издание Ekathimerini.
Междувременно дипломатите разглеждат обещанията за икономическо сътрудничество, направени от предшественика на Макрон - Франсоа Оланд, по време на посещение в Атина миналата година, и се опитват да проправят пътя за по-конкретни ангажименти по време на посещението на Макрон в гръцката столица в началото на следващия месец.
Източници, близки до министър-председателя Алексис Ципрас, разкриват, че правителството се надява да издейства конкретни ангажименти от френските компании, които вече са изразили интерес да инвестират в пристанището на Солун като част от приватизационния ход, който Гърция ускорява под натиска на международните кредитори.
Добрите резултати от посещението на Макрон ще бъдат от голяма полза за премиера Алексис Ципрас, който няколко дни по-късно трябва да се изправи срещу политическия и бизнес елит на Гърция в рамките на Международния панаир в Солун.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUobserver: Еманюел Макрон започва обиколка в Източна Европа, предстои посещение и в България

EUobserver: Еманюел Макрон започва обиколка в Източна Европа, предстои посещение и в България

23 Август 2017 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Париж. В сряда, 23 август, държавният глава на Франция Еманюел Макродн започва обиколката си за „Нова Европа“, припомня EUobserver. И поне за някои от страните, които той ще посети, тя може да предефинира ролята, която играят в ЕС.
Френският президент ще има три цели по време на пътуването си в държавите от източната част на Европа: да задълбочи сътрудничеството си с онези страни, с които Западът все още иска да разговаря, да се стреми по-силно да защити френския пазар на и да види кой ще го подкрепи в предстоящия рестарт на френско-германския мотор на европейската интеграция.
Словашкият премиер Роберт Фицо обяви подкрепата си за по-задълбочена интеграция в ЕС миналата седмица, но Макрон ще иска да знае дали Прага има желание да я подкрепи.
Посещението в Румъния също е важно - двете страни са исторически близки, Румъния е голяма държава, която не е в еврозоната и може един ден да се превърне в противовес на Полша сред "новите" държави-членки.
Визитата в България също е идеално поле за изява за Макродн. България ще поеме следващото шестмесечно председателство на ЕС и ще ръководи първите дискусии за предстоящите френско-германски предложения за задълбочаване на европейската интеграция.
Третата страна в маршрута на Макрон е Австрия. Тя ще поеме председателството на ЕС от България през втората половина на 2018 г. и като член на еврозоната ще финализира дискусиите за реформата на единната валута - точно навреме преди европейските избори в началото на 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Себастиан Пинера се завръща на президентския пост в Чили. 18 декември 2017 г.
Себастиан Пинера се завръща на президентския пост в Чили. 18 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.