НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с полския си колега Витолд Вашчиковски

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с полския си колега Витолд Вашчиковски

9 Октомври 2017 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Варшава. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна във Варшава с министъра на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски. Двамата обсъдиха въпроси на двустранните отношения и възможностите за засилване на сътрудничеството в различни отрасли на икономиката. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Стокообменът между двете държави е 1,6 млрд. евро и продължава да расте, като само за последните 7 месеца износът от България се е увеличил с 20 процента. В процес на подготовка са и инвестиции на три полски компании общо за 70 млн. евро.
Министър Вашчиковски подчерта, че България е сигурна и предпочитана дестинация за полските туристи, които непрекъснато се увеличават. Самият той идвал редовно на почивка в България от 1976 година насам.
Министър Захариева веднага го покани да посети отново страната ни, включително по повод 100 години от установяване на дипломатически отношения с Полша, които се навършват през декември 2018 г.
Обсъдени бяха и различни проекти от военно-техническото сътрудничество.
Двамата министри обсъдиха и редица въпроси от европейския дневен ред, включително разширяването на Съюза, напускането на Обединеното кралство и миграцията.
Захариева запозна колегата си с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и изрази специална благодарност към Полша за подкрепата за членството ни в Шенген.
Вашчиковски запозна Захариева с полските инициативи в областта на регионалното сътрудничество.
По-рано през деня министър Захариева проведе работна среща със служителите на българското посолство във Варшава, на която бяха обсъдени политическите, търговско-икономически и културни връзки между двете държави.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външните министри от Източния фланг на НАТО заявиха решимост да подкрепят стабилността на Западните Балкани

Външните министри от Източния фланг на НАТО заявиха решимост да подкрепят стабилността на Западните Балкани

9 Октомври 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Варшава. Пълна подкрепа за стабилността и евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани, засилване на практическо сътрудничество с източните партньори на НАТО, както и призив към Русия да спазва Минските споразумения. Това са акцентите от съвместното изявление на министрите на външните работи от държавите от Източния фланг на НАТО, които се събраха на среща в полската столица Варшава. България е представена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Първите дипломати на България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република и Унгария се събират в този формат, наречен Букурещ Б-9 за втори път, за да обсъдят новите заплахи и предизвикателства пред сигурността в региона.
В съвместното изявление на външните министри е отделено специално внимание на партньорите от Западните Балкани, чиято евроатлантическа интеграция е водещ външнополитически приоритет на българското правителство и на бъдещото ни Председателство на Съвета на ЕС. “Ние подчертаваме нашата решимост да подпомогнем стабилността и сигурността на Западните Балкани и нашето желание да сътрудничим със страните, желаещи присъединяване към НАТО. Приветстваме приемането на Черна гора в алианса, което показва, че вратите на Северноатлантическия пакт са отворени”, се казва в съвместната декларация. Министрите се обединиха около тезата, че присъединяването към ЕС и НАТО е важен стимул за реформи в страните от Балканите.
“България активно и последователно подкрепя евроатлантическата интеграция на съседите ни от Западните Балкани. Надяваме се, че правителствата на тези страни следват политика на преодоляване на различията със своите съседи, както и че ще изпълнят необходимите реформи”, подчерта в изказването си министър Захариева. Тя даде пример за позитивно развитие в региона с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който България подписа с Република Македония.
Във Варшава външните министри подчертаха, че ще продължат да подкрепят източните партньори на НАТО - Украйна, Грузия и Република Молдова, в техните усилия за справяне с предизвикателствата пред сигурността. На срещата във Варшава бе отправен и призив към Русия за пълно спазване на Минските споразумения.
“Воденето на пълноценен диалог с Русия е част от цялостния подход за гарантиране на сигурността. Трябва да запазим каналите си за комуникация отворени, включително по теми като хибридните заплахи и Афганистан”, подчерта Захариева. Бе изтъкнато, че учения като “Запад 2017”, организирано от Руската федерация и Беларус, не допринася за сигурността и стабилността.
Сред новите асиметрични заплахи към региона министрите откроиха кибератаките и хибридните тактики за влияние, насочени срещу суверенитета на отделни държави. Дипломатите се обединиха около необходимостта от засилване на съвместните усилия в рамките на НАТО за справяне с тези предизвикателства.
Министрите обсъдиха и срещата на върха на НАТО през 2018 г. и приноса на страните от Б-9 в подготовката на общите позиции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9 във Варшава, в която участва и вицепремиерът Екатерина Захариева

Започна срещата на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9 във Варшава, в която участва и вицепремиерът Екатерина Захариева

9 Октомври 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Варшава. Започна срещата на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9 във Варшава, в която участва и заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерствоto на външните работи.
В полската столица се срещат първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.
Външните министри обсъдждат подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г. Сред другите акценти на дискусията са предизвикателства пред сигурността, включително темата за кибер сигурността, и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
В програмата на посещението във Варшава на вицепремиера Екатерина Захариева е включена и двустранна среща с нейния полски колега Витолд Вашчиковски по теми от областта на двустранното и регионалното сътрудничество, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва в среща на външните министри във формата Букурещ – Б 9

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва в среща на външните министри във формата Букурещ – Б 9

9 Октомври 2017 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Варшава. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. В полската столица ще се срещнат първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.
Външните министри ще обсъдят подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г. Сред другите акценти на дискусията ще бъдат предизвикателства пред сигурността, включително темата за кибер сигурността, и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
В рамките на посещението си във Варшава Екатерина Захариева ще проведе и двустранна среща със своя полски колега Витолд Вашчиковски. Двамата ще обсъдят теми от областта на двустранното и регионалното сътрудничество, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева пристигна в Полша, където ще участва в среща на външните министри във формата Букурещ – Б 9

Вицепремиерът Екатерина Захариева пристигна в Полша, където ще участва в среща на външните министри във формата Букурещ – Б 9

8 Октомври 2017 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Варшава. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище „Шопен“ във Варшава. В Полша тя ще участва в среща на министрите на външните работи във формата Букурещ - Б 9. Той включва държавите-членки на НАТО от Източния фланг: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Основната цел на срещата е съюзниците от Източния фланг да консолидират свои позиции за по-ефективно участие при взимане на решения в НАТО и ЕС. Външните министри ще обсъдят подготовката за срещата на най-високо равнище на НАТО през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г. Сред другите акценти на дискусията ще бъдат предизвикателствата пред сигурността, включително Общата политика за сигурност и отбрана (CSDP) на ЕС.
До момента са проведени две срещи на Б 9. Първата е на равнище държавни и правителствени ръководители през ноември 2015 г., а след това и на равнище министри на външните работи през ноември 2016 г.
В рамките на визитата си във Варшава Екатерина Захариева ще проведе и среща с полския си колега Витолд Вашчиковски. Освен въпроси от областта на двустранните отношения, двамата първи дипломати ще обсъдят теми от сферата на регионалното сътрудничество и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.
Отношенията между България и Полша се основават на споделени общоевропейски ценности и имат своите дълбоки исторически традиции. Двете страни поддържат активен и ползотворен диалог на всички равнища. В периода от 4 до 6 октомври 2017 г. беше осъществено посещение на президента на Република България Румен Радев във Варшава, а малко по-рано - на 20 септември 2017 г., министър-председателят на Полша Беата Шидло бе на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на международна конференция, посветена на мира в Близкия изток, по време на свое обръщение към Съвета за сигурност на ООН. 20 февруари 2018 г.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на между...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.