НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Правителството на Унгария представи проектозакон, насочен срещу миграцията и неправителствените организации, които я подпомагат

Reuters: Правителството на Унгария представи проектозакон, насочен срещу миграцията и неправителствените организации, които я подпомагат

17 Януари 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Правителството на Унгария представи законопроект за спиране на нелегалната миграция, за която то смята, че цели подкопаването на устоите на Европа и че е план на американския финансист Джордж Сорос, предава Reuters.
В законопроекта, наречен „Спрете Сорос“ от правителствения прессекретар Золтан Ковач, се включва задължителната регистрация на някои НПО-та, които „подкрепят нелегалната имиграция“. Ковач допълни, че ще бъде наложен данък в размер от 25% върху идващите от чужбина дарения, които неправителствените организации събират и че техните активисти ще получат забрана да приближават граничните зони в страната, които се явяват външни и за ЕС.
Според проправителствените медии законопроектът ще доведе до забраната Сорос, който е с двойно американско-унгарско гражданство, да влиза в страната. 87-годишният финансист подкрепя ценностите на либерализма и откритите граници в Източна Европа, което го вкарва в конфликт с десните националисти, особено в родната му Унгария.
На въпрос какви ще са последствията за Сорос, Ковач отговори, че „ако финансистът се окаже, че е замесен в организирането на нелегална миграция, тогава този закон ще бъде приложен и върху него“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според Унгария изслушването й пред Европейския парламент е „лов на вещици“

Politico: Според Унгария изслушването й пред Европейския парламент е „лов на вещици“

4 Декември 2017 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Според прес-секретаря на унгарското правителство Золтан Ковач предстоящото изслушване на страната пред Европейския парламент е кръстоска между „лов на вещици“ и „показен процес съветски стил“, предава Politico.
Комисията по парламента за гражданските свободи, вътрешни работи и правосъдие ще изслуша представител на правозащитните организации и унгарския външен министър Петер Сиярто относно ситуацията в страната. Сесията следва напрежението между министър-председателя Виктор Орбан и ЕС. През октомври ЕК започна правна процедура срещу Унгария заради нейния закон за неправителствените организации.
„Унгарското правителство е преминало през подобни изслушвания през последните години и знаем, че са деликатна смесица между лов на вещици и показен съдебен процес“, заяви Ковач. „Ако сте запознати с лова на вещици през средновековието , знаете за какво става дума. Ако, сте запознати с комунистическите показни процеси от 50-те години на ХХ век, също знаете за какво става дума“, допълни той. Според него правителството все още не знае точните въпроси, които ще бъдат обсъдени.
„Не сме видели дневния ред, въпросите, проблемите, които ще бъдат в програмата. Силно вярваме, че това ще бъде намеса във вътрешните дела на Унгария“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Джордж Сорос обвини Унгария в „анти-семитска“ атака

Politico: Джордж Сорос обвини Унгария в „анти-семитска“ атака

20 Ноември 2017 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Унгарско-американският финансов магнат Джордж Сорос нападна унгарското правителство за, както той я определи, „масираната медийна кампания срещу Сорос“, която е била създадена, за да го обрисува като „външен враг“ пред унгарското общество, пише изданието Politico.
„Изявленията... съдържат изкривена информация и откровени лъжи, които нарочно настройват унгарците срещу вижданията на Джордж Сорос за мигрантите и бежанците“, пише в заявление публикувано на персоналната интернет страница на милиардера.
В него пише още, че правителството е изпратило писмени запитвания до унгарски избиратели на 9 октомври, искайки мнението им за т.нар. „план Сорос“ за имигрантите. Финансиста заяви, че твърденията на правителството за консултацията са грешни.
Освен това, Сорос обвинява правителството за „разпространяване на анти-мюсюлмански настроения и използване на анти-семитски тропи, напомнящи за 30-те години“.
Говорител от организацията на милиардера „Отворено общество“ заяви, че той е пуснал заявлението в понеделник, за да „изравни резултата, след като е бил жестоко атакуван“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Унгарският премиер обяви Източна и Централна Европа за зона без мигранти

ТАСС: Унгарският премиер обяви Източна и Централна Европа за зона без мигранти

23 Октомври 2017 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Страните от Източна и Централна Европа са успели да дадат отпор на нелегалната миграция. Това е единствената зона на европейски континент свободна от мигранти, според заявлението на унгарския премиер Виктор Орбан, направено по време на празненствата по случай годишнината от въстанието в Унгария през 1956 година, предава ТАСС.
„Мистическа финансова сила награди Европа със съвременна миграция, милиони мигранти и инвазия от посетители. Този план беше приложен, за да се превърне Европа в смесен континент, но само ние успяхме да окажем съпротива. Поляците, чехите, словаците, румънците и унгарците трябва да се обединят в този процес“, е заявил унгарският премиер.
Орбан е нарекъл Източна и Централна Европа единствената „зона без мигранти“ на европейския континент. Всеки следващи избори в Европа са демонстрирали, че жителите на континента искат сами да решават своята съдба и да вземат политическата ситуация в свои ръце, е добавил той. „Искаме сигурна, справедлива, християнска и свободна Европа“, е заключил унгарския премиер.
Агенция „Фокус“ припомня, че на 23 октомври Унгария отбелязва годишнината от въоръженото въстание против съществуващия в страната просъветски режим през 1956 година. Към 11 ноември на същата година, въстанието е било потушено от "Червената армия". Това е първата демонстрация на готовността на СССР за прилагане на сила, в името на запазването на контрола над държавите участващи в Източния блок. В периода на студената война, в Съветския съюз и социалистическите страни тези събития се характеризираха като „Унгарски контрареволюционен метеж“, а в посткомунистическа Унгария получиха названието „Унгарска революция“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily News Hungary: Унгария отговори на ЕС – Джордж Сорос не е над закона

Daily News Hungary: Унгария отговори на ЕС – Джордж Сорос не е над закона

15 Август 2017 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгария изпрати своя отговор до Европейската Комисия (ЕК) относно наказателните процедури, които бяха стартирани срещу страната, заради закона за обявяване на произхода на финансиране на Неправителствените организации (НПО) и закона, според който чуждите университети трябва да имат дейност и в своята родна страна. От Будапеща заявиха, че Джордж Сорос не е над закона и че ЕК прилага двоен стандарт спрямо нея, пише електронното издание Daily News Hungary.
През месец юли Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу Унгария, защото тя не успя да приведе изменения закон за висше образование в съответствие с законите на Европейския съюз. Още една наказателна процедура беше стартирана заради приетия от Будапеща закон, който изисква НПО-тата да се регистрират в съда, като външно-финансирани организации, ако техните дарения надминават 7,2 милиона форинта (23,600 евро) на година.
В своя отговор, правителството на Унгария представя приетите мерки, като необходими и пропорционални, поясни държавният секретар Пал Вьолнер на пресконференция:
„Не можем да направим нищо за това, че рестрикциите засягат интересите на Джордж Сорос“, но „дори и той не е над закона“ на Унгария.
Той изрази надежда, че ЕК ще „се завърне към юридическите основания, върху които са приети законите“. Според Вьолнер споровете между ЕК и Унгария, относно законите, са по-скоро политически, отколкото юридически.
Той заяви още, че регулацията на образованието е от компетенцията на страната и посочи, че правата на ЕК по този въпрос са „най-малкото спорни“. Според него, комисията прилага двоен стандарт спрямо Унгария по въпроса за чуждестранните университети, тъй като в Германия, Испания и Чешката република действа подобен закон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.