НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:18

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов разпореди работна група да проучи и обсъди всички възможни варианти по случая с оръжейния завод „Емко“ (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов разпореди работна група да проучи и обсъди всички възможни варианти по случая с оръжейния завод „Емко“ (ОБЗОР)

9 Октомври 2017 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов прие представители на протестиращите работници в оръжейния завод „Емко“, които настояваха да изложат проблемите си лично пред него. Позицията им за развитието на ситуацията през последните месеци беше представена от собственика на предприятието Емилиян Гебрев и членове на Инициативния комитет. Именно тази среща наложи закъснението на премиера с час и половина за заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата, свързана с антикорпуционните законодателни мерки.
На срещата Борисов е заявил, че винаги е бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог. Прието е било предложението му още в рамките на деня да започнат преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от „Емко“ договори.
Финансовият директор на завода Димитрина Маркова заяви пред журналисти, че Борисов е изслушал и двете страни – и министър Караниколов, и тях. От думите ѝ стана ясно, че премиерът е разпоредил във вторник да се реализира работна среща в държавната „Кинтекс“, чийто принципал е министърът, да се изяснят всички казуси и да му се докладва. Маркова уточни, че след утрешното решение на проблемите с техните договори, ако не се върне изходната ситуация към май месец, когато е започнала атаката към тях, по най-разумния начин за държавата и за работещите в „Емко“, протестите ще продължат. В сряда са планирали нов протест, на който ще дойдат може би повече от 1500 души. По думите ѝ от утрешното дипломатично решение на министър Караниколов ще зависи дали протестите им ще продължат.
Емилиян Гебрев също подчерта, че настояват нещата да се възстановят такива, каквито са били май месец. На въпрос как е възможно договорът да бъде върнат на „Емко“, след като е прехвърлен на друг, той отговори, че това не е техен проблем, а този, който го е прехвърлил, трябва да го върне. Според него, ако всичко се върне на изходна позиция от май месец, те ще си понесат всички загуби, без да имат каквито и да било претенции. Той бе категоричен, че ако е на мястото на Караниколов след такъв скандал и такива груби грешки, за да си запази честта и достойнството, на часа и секундата, би подал оставката си. „Аз това бих направил. А сега дали той ще си я подаде, или не, е въпрос на морал и на вътрешно разбиране“, каза още Гебрев.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври държавата върна лиценза на оръжейното дружество „Емко“, който бе отнет, тъй като фирмата е нарушавала правилата за безопасност като най-сериозното нарушение е съхраняване на боеприпаси на работната площадка, с което се застрашавал животът на работниците и населението. Въпреки върнатия лиценз работниците от дружеството както и колегите им от "Дунарит" излязоха на протест на площад „Независимост“. Причината за недоволството им е, че заради процедурата по отнемане на лиценза, дружеството е загубило поръчки от държавната „Кинтекс", които са пренасочени към друга държавна фирма - "ВМЗ Сопот".
На 9 октомври в телевизионно интервю министърът на икономиката Емил Караниколов напомни, че оръжейното дружество „Емко“ е свободно да продава произведената си продукция, след като лицензът му беше върнат. С оглед на това Емил Караниколов изрази недоумение защо продължават протестите на работниците от „Емко“ и видя в това опит за „рекет“ към държавата.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов прие представители на протестиращите работници в „Емко“

Министър-председателят Бойко Борисов прие представители на протестиращите работници в „Емко“

9 Октомври 2017 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов прие представители на протестиращите работници в оръжейния завод „Емко“, които настояваха да изложат проблемите си лично пред него, съобщиха от правителствената информационна служба. Позицията им за развитието на ситуацията през последните месеци беше представена от собственика на предприятието Емилиян Гебрев и членове на Инициативния комитет.
„Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог“, посочи премиерът. Прието беше предложението му още днес да започнат преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от „Емко“ договори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работна група ще проучи и обсъди всички възможни варианти по случая с оръжейния завод „Емко“

Работна група ще проучи и обсъди всички възможни варианти по случая с оръжейния завод „Емко“

9 Октомври 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Близо час продължи срещата на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов и протестиращите служители на оръжейния завод „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На срещата е присъствал и собственикът „Емко“ Емилиян Гебрев. Премиерът е разпоредил утре да се реализира работна среща в държавната „Кинтекс“, чийто принципал е министърът, да се изяснят всички казуси и да му се докладва. От своя страна протестиращите настояват да се върне положението на завода, което е било до месец май. Финансовият му директор Димитрина Маркова заяви пред журналисти, че Борисов е изслушал и двете страни – и министър Караниколов, и тях. „След утрешното решение на нашите проблеми с нашите договори, ако не се върне изходната ситуация към май месец, когато започна атаката към нас, по най-разумния начин за държавата и за нас работещите в „Емко“, протестите ще продължат. В сряда сме планирали нов протест, на който ще дойдат не 1000, а може би повече от 1500 души. От утрешното дипломатично решение на министър Караниколов ще зависи дали протестите ни ще продължат“, коментира още Димитрина Маркова.
Емилиян Гебрев също подчерта, че настояват нещата да се възстановят такива каквито са били май месец. На въпрос как е възможно договорът да бъде върнат след като е прехвърлен, той отговори, че това не е техен проблем. „Този, който го е прехвърлил, той да си го върне. Това не е наш проблем. Това си е проблем на министъра. Нас ни удовлетворява решение – принципно. Не става въпрос само за нас. Това означава аз да вляза във вашата къща, да взема вашия хладилник и да го дам на колежката ви тук. Не може да има такива неща в 21 век. Има Конституция, има частна и държавна собственост изравнени.Това е принципен въпрос“, подчерта Гебрев. Според него, ако всичко се върне на изходна позиция май месец, те ще си понесат всички загуби, без да имат каквито и да било претенции.
Той бе категоричен, че ако е на мястото на Караниколов след такъв скандал, след такива груби грешки, за да си запази честта и достойнството, на часа и секундата, би си подал оставката. „Аз това бих направил. А сега дали той ще си я подаде, или не, е въпрос на морал и на вътрешно разбиране“, каза още Гебрев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката са поканили протестиращи служители от „Емко“ на разговор в МС

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката са поканили протестиращи служители от „Емко“ на разговор в МС

9 Октомври 2017 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката са поканили протестиращи служители от „Емко“ на разговор в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това съобщиха протестиращите, като уточниха, че трябва да излъчат техни представители, които да ги представляват на срещата.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Служители на оръжейния завод „Емко“ протестират на пл. „Независимост“

София: Служители на оръжейния завод „Емко“ протестират на пл. „Независимост“

9 Октомври 2017 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Служители на оръжейния завод „Емко“ са се събрали отново на протест на пл. „Независимост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите скандират „Оставка“, развяват българското знаме. Около сградата на президентство и около протестиращите полицейското присъствие е засилено. Движението се осъществява нормално.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври държавата върна лиценза на оръжейното дружество „Емко“ , който бе отнет, тъй като фирмата е нарушавала правилата за безопасност като най-сериозното нарушение е съхраняване на боеприпаси на работната площадка, с което се застрашавал животът на работниците и населението. Въпреки върнатия лиценз работниците от дружеството както и колегите им от "Дунарит" излязоха на протест на площад „Независимост“. Причината за недоволството им е, че заради процедурата по отнемане на лиценза, дружеството е загубило поръчки от държавната „Кинтекс", които са пренасочени към друга държавна фирма - "ВМЗ Сопот".
На 9 октомври в студиото на „Денят започва“ министърът на икономиката Емил Караниколов напомни, че оръжейното дружество „Емко“ е свободно да продава произведената си продукция, след като лицензът му беше върнат. С оглед на това Емил Караниколов изрази недоумение защо продължават протестите на работниците от „Емко“ и видя в това опит за „рекет“ към държавата.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въпреки върнатия лиценз на „Емко", служителите на дружеството отново излязоха на протест (ОБЗОР)

Въпреки върнатия лиценз на „Емко", служителите на дружеството отново излязоха на протест (ОБЗОР)

7 Октомври 2017 | 04:21 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност възстанови спрения лиценз на оръжейното дружество „Емко“. Лицензът на завода бе отнет в началото на август заради открити нарушения, застрашаващи безопасността на работниците, за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията. Това бе последвано от спиране на договорите на дружеството с държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ и пренасочването им към държавните ВМЗ-Сопот. „От полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, има още предписания, които дружеството трябва да изпълни, но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, заяви на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов и поясни, че останалите нарушения са свързани с администрация и документация. Той обясни, че заради спрения лиценз на „Емко“ и преподписването на договорите на „Кинтекс“ с ВМЗ-Сопот срокът за доставката на продукцията до третата страна ще бъде забавен с 6 седмици, но това няма да доведе до загуби, тъй като предприятието ВМЗ-Сопот е дало цени, които са с 10% по-ниски от тези на „Емко“.
Министърът припомни, че във връзка с казуса „Емко“ и не само тече цялостна проверка в повечето от дружествата във Военно-промишления комплекс (ВПК) и добави, че там, където още не е извършена, такава предстои. Той уточни, че във връзка с това започва проверка на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ относно сключването на договорите им през последните 10 години и ако има съмнения за някакви нелоялни действия, те ще бъдат изпратени в Прокуратурата на Република България. Министър Караниколов коментира и темата за ревизиране на правилата, по които работи целият ВПК, и обясни, че по искане на дружеството „Емко“ и Сдружението на оръжейниците ще се създаде нещо като Национален икономически съвет към Министерството на икономиката, който ще работи върху подобряването на нормативната база и подпомагането на ВПК.
Малко след като министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че предприятието ще си върне лиценза за износ на специална продукция данъчни инспектори и служители на МВР влязоха на проверка в офиса на „Емко" в София. Информацията потвърди вътрешният министър Валентин Радев, че Националната агенция по приходите (НАП) извършва проверка в „Емко“ заедно с полицията. От НАП уточниха, че проверката по случая с „Емко“ са основани изцяло на закона и нямат никаква връзка с процедурите около лиценза на дружеството. От там уточниха, че посещението на служители на НАП е свързано с ревизия на трето лице, започнала от органите на приходната администрация през 2015 г. Днешното посещение е свързано с недопустимо от закона прехвърляне на запорирани от НАП поименни поименни акции в капитала на „Дунарит“ на а „Емко“.
Междувременно въпреки върнатия лиценз на дружеството, служителите на оръжейния завод „Емко“ отново излязоха на протест на площад „Независимост“. Протестът продължи малко повече от 2 часа, като за кратко движението на пл. „Независимост" беше ограничено. Хората са недоволни от това, че подписани договори между „Емко" и чуждестранните компании ще бъдат изпълнени от ВМЗ – Сопот. Протестиращите от „Емко“ се притесняват, че това означава, ще в скоро време ще останат без работа. Димитрина Маркова, финансов директор на „Емко" заяви, че на протеста има 1300 души. Според нея най-накрая лицензът на дружеството, който е бил незаконно отнет, е върнат, но им е открадната продукцията и договорите. „Вие се държите с нас като с мащеха, която взима от сирачето и дава на другото дете", каза още тя.
Протестиращите скандираха „оставка", „мафия", „много сме, силни сме". Славчо Димиев, директор на обособеното производство в Трявна уточни, че служителите не са там, за да викат срещу правителството, а защото войната срещу тях продължава.
Предвидени са нови протестни действия от страна на работниците на „Емко" - в понеделник и сряда (9 и 11 октомври).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Приключи протестът на служителите на оръжейния завод "Емко"

София: Приключи протестът на служителите на оръжейния завод "Емко"

6 Октомври 2017 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът на служителите на оръжейния завод "Емко", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът продължи малко повече от 2 часа, кат сега участниците в него се придвижват по бул. "Цар Освободител" в посока Народното събрание.
Протестът затвори движението на пл. "Независимост". Събралите се настояваха неизплатените пари от страна на "Кинтекс" и за подновяване на договорите с търговската компания, която трябваше да продаде продукцията на "Емко" на азиатския пазар. Протестът се състоя, въпреки че по-рано днес министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че лицензът на дружеството е възстановен.
Предвидени са нови протестни действия от страна на работниците на "Емко" - в понеделник и сряда (9 и 11 октомври).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов е поканил протестиращите от „Емко“ на среща – те отказват, искат да се видят с премиера Борисов

Министър Емил Караниколов е поканил протестиращите от „Емко“ на среща – те отказват, искат да се видят с премиера Борисов

6 Октомври 2017 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на икономиката Емил Караниколов е поканил протестиращите от „Емко“ на среща, но те са отказали. Това съобщи Славчо Димиев, директор на обособеното производство в Трявна по време на протеста на служителите от „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Димиев уточни, че не е разбрал кой точно от протестиращите кани министърът на среща. Славчо Димиев заяви, че служителите на „Емко“ искат да се видят с премиера Бойко Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите служители от "Емко" се хванаха на хоро на пл. "Независимост"

София: Протестиращите служители от "Емко" се хванаха на хоро на пл. "Независимост"

6 Октомври 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите служители от "Емко" се хванаха на хоро на пл. "Независимост", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът на работниците от оръжейния завод продължава повече от час и половина, въпреки че по-рано днес министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че лицензът на дружеството е възстановен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: Ако лицензът спасява предприятието "Емко", нашият въпрос е кой ще спаси хората

Атанас Костадинов, БСП: Ако лицензът спасява предприятието "Емко", нашият въпрос е кой ще спаси хората

6 Октомври 2017 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Ако лицензът спасява предприятието "Емко", нашият въпрос е кой ще спаси хората. Това каза депутатът от БСП от Монтана Атанас Костадинов пред протестиращите служители от оръжейния завод, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Аз съм депутат от Монтана и не мога да гледам как се вършат беззакония", заяви Костадинов. Той посочи, че министърът на икономиката Емил Караниколов е бил изслушван по казуса от парламентарната комисия, той не е представил никакви аргументи за решенията по случая, но БПС няма да спре да пита.
От трибуната народният представител от БСП Кристина Сидорова изрази своята подкрепа за служителите на "Емко".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НАП: Проверката в „Емко“ няма връзка с процедурите за лиценза на дружеството

НАП: Проверката в „Емко“ няма връзка с процедурите за лиценза на дружеството

6 Октомври 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Действията на НАП по случая с „Емко“ са основани изцяло на закона и нямат никаква връзка с процедурите около лиценза на дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на НАП. Посещението на служители на НАП днес е свързано с ревизия на трето лице, започнала от органите на приходната администрация през 2015 г. През април 2015 г. НАП е запорирала. поименни акции в капитала на „Дунарит, притежавани от третото лице. Запорът е вписан и в търговския регистър.
През юни 2017 г. органите на НАП са установили, че основен акционер в „Дунарит“ вече не е третото лице, а „Емко“. Подобна промяна не би следвало да е възможна, защото прехвърлянето на акции, върху които е наложен запор не е допустимо от закона. Във връзка с това публичните изпълнители на НАП София са опитали неколкократно – писмено и чрез лично посещение в офисите на „Емко“ в началото на септември 2017 г. да изяснят местонахождението на запорираните акции, за да бъдат иззети, каквото е изискването на закона, както и връзката на „Емко“ с тях.
Досегашните опити на служителите на НАП да получат отговор на въпросите са останали без резултат, поради което е извършено ново посещение днес със съдействието на органите на МВР. Публичните изпълнители на НАП отново са поискали информация и предаване на акциите, но са получили отговор от персонала на „Емко“, че не знае къде се намират ценните книги. За действията си от днес служителите на НАП са съставили протокол, съгласно разпоредбите на ДОПК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално и в двете посоки

София: Движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално и в двете посоки

6 Октомври 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално и в двете посоки, предаде репортер на Агенция "Фокус". Движението бе ограничено временно заради увеличаващия се брой протестиращи в подкрепа на завода "Емко" пред зала "Света София".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрина Маркова, „Емко“: Замазаха очите на обществото с този лиценз, който незаконно ни бе отнет

Димитрина Маркова, „Емко“: Замазаха очите на обществото с този лиценз, който незаконно ни бе отнет

6 Октомври 2017 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Замазаха очите на обществото с този лиценз, който незаконно ни бе отнет. Това каза финансовият директор на „Емко“ Димитрина Маркова по време на протеста на служителите от „Емко“ пред зала „Света София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Той рано или късно трябваше да бъде върнат, защото ние работим ежедневно, ежечасно, ежеминутно“, каза Маркова. Тя коментира пресконференцията на министър Емил Караниколов, който е казал, че е върнал лиценза на „Емко“. „Да, но ни откраднахте продукцията, г-н министър“, каза Маркова. „Виждам над 1300 човека, които няма как да грешат за истината и справедливостта на нашата страна“, каза тя. Маркова се обърна към протестиращите и ги попита дали са убедени, че срещу „Емко“ се извършва несправедливост, на което те отговориха: „Да“.
Директорът на „Емко“ – Монтана Красимир Падарев, обяви, че правителството краде. По думите му то продава тяхна продукция и не им дава парите. "Логиката просто я няма. Дължиш пари на една фирма като "Емко" и в същото време си позволяваш да развалиш договори и то при какво условие, при условие на вече произведена продукция, изпитана по съответния начин, приета от "Кинтекс" като представител на страната. В един момент има сериозен проблем", каза Падарев.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Димиев, „Емко“ – Трявна: Не сме тук да викаме срещу правителството, а защото войната срещу нас продължава

Славчо Димиев, „Емко“ – Трявна: Не сме тук да викаме срещу правителството, а защото войната срещу нас продължава

6 Октомври 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Не сме тук да викаме срещу правителството, а защото войната срещу нас продължава. Това каза Славчо Димиев директор на обособеното производство в Трявна по време на протеста на служителите от „Емко“ пред зала „Света София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Димиев заяви, че тази война продължава с най-бруталния, с най-престъпния и всякакъв друг тип долни средства. Той поясни, че е написал писмо до премиера Бойко Борисов като гражданина Димиев. „Да, аз съм дребно джудженче в сравнение с великия министър-председател, само че аз съм гражданин. Аз не се страхувам от Бойко Борисов“, коментира той, на което протестиращите отговориха: „И ние“.
По думите му неговите лакеи ще предадат това на Бойко Борисов. Димиев посочи, че вероятно утре полицията може да го арестува. „Борисов, не се страхувам от теб“, каза Димиев. „Или ние, или Вие“, обърна се към премиера Славчо Димиев. Той предложи както е наредил на подчинените си министри да започнат държавния рекет срещу тях, както са се обадили на главния прокурор и му е наредил да спретне обвинение чрез специализираната прокуратура срещу собственика на дружеството, така да нареди това нещо да бъде отменено. „Тогава и само тогава ние си отиваме, оттук и от протестите“, посочи Димиев. Той поясни, че хората не викат „Оставка“ заради някоя политическа сила, а защото правителството иска да ги унищожи физически.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Движението по бул. „Цар Освободител“ е ограничено, увеличава се броят на протестиращите

София: Движението по бул. „Цар Освободител“ е ограничено, увеличава се броят на протестиращите

6 Октомври 2017 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Движението по бул. „Цар Освободител“ е ограничено, увеличава се броят на протестиращите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Служители на „Емко“ протестират на площада пред зала „Света София“, скандират "Оставка"

София: Служители на „Емко“ протестират на площада пред зала „Света София“, скандират "Оставка"

6 Октомври 2017 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Стотици служители на „Емко“ протестират на площада пред зала „Света София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На протеста присъстват заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев и други депутати от парламентарната група на партията. Тук са и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева и Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ. В района е засилено полицейското присъствие. Служителите на „Емко“ скандират: „Емко“ и „Оставка“ и „Мафия“. Носят българското знаме, и плакати, на които пише „Спрете войната срещу нас“ и „Това да не ви е задния двор на България“.
„Фокус“ припомня:
Днес Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет проведе заседание, на което разгледа казуса с отнетия лиценз за внос и износ на продукция на оръжейното предприятия „Емко“. По-късно стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов, че съветът е решил да бъде върнат отнетия лиценз на дружеството. Пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че НАП извършва проверка в „Емко“ с участието на полицията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: НАП извършва проверка в „Емко“ с участието на полицията

Министър Валентин Радев: НАП извършва проверка в „Емко“ с участието на полицията

6 Октомври 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. НАП проверява нещо в „Емко“ и ние присъстваме. Така е било на много други места. Това каза пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги, когато НАП или друг държавен орган ни помоли, участваме в проверки“, обясни той. „Направихме по-обстойни проверки в „Емко“. Докладът е положителен“, посочи министърът. „За съхранението на боеприпаси винаги ще има изисквания. Винаги някой няма да е изпълнил всички предписания. Стремим се да бъдат изпълнени основните, от които зависи да не се случи инцидент и да има жертви“, заяви Валентин Радев. „Увериха ме, че тези пропуски са отстранени в „Емко“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Започва проверка на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ относно сключването на договорите им през последните 10 години

Министър Емил Караниколов: Започва проверка на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ относно сключването на договорите им през последните 10 години

6 Октомври 2017 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Започва проверка на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ относно сключването на договорите им през последните 10 години. Това по време на брифинг каза министърът на икономиката Емил Караниколов предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че ако има съмнения за някакви нелоялни действия, те ще бъдат изпратени в Прокуратурата на Република България. По думите му проверката ще започне заради това, че „Кинтекс“ е предпочел по-скъпа оферта, защото не е поканил други дружества, които да дадат оферти при стартиране на процедурата.
Министър Караниколов коментира и темата за ревизиране на правилата, по които работи целият Военно-промишлен комплекс (ВПК). „На срещата, на която бях с „Емко“, от дружеството казват, че има проблеми със законодателството и предлагат да работим съвместно с всички представители на ВПК за отстраняването им. За това и по искане на Сдружението на оръжейниците се създава нещо като Национален икономически съвет към Министерството на икономиката, който ще работи върху подобряването на нормативната база и подпомагане на Военно-промишления комплекс“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Срокът за доставка на продукцията на „Кинтекс“ и ВМЗ-Сопот до третата страна ще бъде забавен с 6 седмици, но печалбата ще е по-добра

Министър Емил Караниколов: Срокът за доставка на продукцията на „Кинтекс“ и ВМЗ-Сопот до третата страна ще бъде забавен с 6 седмици, но печалбата ще е по-добра

6 Октомври 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Срокът за доставка на продукцията на „Кинтекс“ и ВМЗ-Сопот до третата страна ще бъде забавен с 6 седмици, но печалбата ще е по-добра, отколкото ако беше продължен договорът с „Емко“. Това каза по време на брифинг каза министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Както знаем, след прекратяването на договорите с „Емко“, веднага бяха преподписани договори с ВМЗ-Сопот с цел „Кинтекс“ да гарантира своя интерес. ВМЗ-Сопот даде цени, по-ниски с 10% от тези на „Емко“, което означава, че дори да се забавим с 10 седмици за доставка на тази продукция до третата страна, това ще се покрие от разликата", обясни той и уточни, че от третата страна вече е поискана информация какъв ще е срокът за забавяне, но без да казва кой трябва да е производителят. "Информация вече е изпратена – забавата ще е в 6-седмичен срок. Вярвам, че така „Кинтекс“ и ВМЗ-Сопит ще реализират по-добра печалба“, каза министър Караниколов и припомни, че при започване на процедурата компанията „Кинтекс“ не е отправила молба за оферти от други дружества освен „Емко“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Междуведомственият съвет взе единодушно решение за възстановяване на спрения лиценз на „Емко“

Министър Емил Караниколов: Междуведомственият съвет взе единодушно решение за възстановяване на спрения лиценз на „Емко“

6 Октомври 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият съвет взе единодушно решение за възстановяване на спрения лиценз на „Емко“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, има и предписания, които дружеството трябва и съм сигурен, че ще изпълнят. Те ме увериха в разговор, че работят 24 часа за отстраняване на тези нередности. Но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, заяви Караниколов.
„Следствие на това от полицията предлагат да бъда възстановен лицензът. Докладът е повече от 30 страници и днес вече беше разгледан. Беше взето единодушно решение от целия Междуведомствен съвет за възстановяване на спрения лиценз на дружеството „Емко“, каза още той.
Министърът припомни, че във връзка с казуса „Емко“ и не само тече цялостна проверка в повечето от дружествата във Военно-промишления комплекс и добави, че там, където още не е извършена, ще се извърши.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов за казуса „Емко“: Този въпрос не трябва да се коментира публично, защото това е противодържавно

Вицепремиерът Валери Симеонов за казуса „Емко“: Този въпрос не трябва да се коментира публично, защото това е противодържавно

6 Октомври 2017 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът с "Емко" не трябва да се коментира публично, защото това е противодържавно. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
“Не трябва да се говори за тези военни сделки, за боеприпаси, за калибър, за размер, за това с коя държава търгуваме. Ние се самоубиваме, изнасяйки такава информация – така тя достига до света, до конкурентите. С Русия сме се преборили като конкурент, за да наложим нашите изключително качествени оръжия, по-качествени от техните. Всичко изнесохме от кухнята, а не бива така – виновни са и управляващи, и медии, и всички. Това е противодържавно. Не трябва да се допуска такава информация да циркулира“, каза Симеонов.
Той уточни, че времето ще покаже има ли реално държавна акция срещу това предприятие и как ще приключи казусът. „Мога да подчертая, че резултатът от конфликта между държавата и частната фирма е негативен, защото 4 хил. човека са без работа и стачкуват – това са 4 хил. семейства“, каза още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще разгледа казуса с отнетия лиценз на „Емко“

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще разгледа казуса с отнетия лиценз на „Емко“

6 Октомври 2017 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет ще заседава и ще разгледа казуса с отнетия лиценз за внос и износ на продукция на оръжейното предприятия „Емко“. Лицензът на завода бе отнет в началото на август заради открити нарушения, застрашаващи безопасността на работниците за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията. Във началото на седмицата министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че ще поиска от Главна дирекция „Национална полиция“ да ускори предаването на информацията от проверките във военните заводи за това дали отговарят на изискванията за противопожарна безопасност. На следващия ден главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов обяви, че в доклада са констатирани пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества в оръжейния завод.
Отнемането на лиценза на „Емко“ бе последвано от спиране на договорите на дружеството с държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ и пренасочването им към държавните ВМЗ-Сопот.
За днес е насрочен пореден протест на работниците в „Емко“, който е с начален час 14.00. Служителите на завода ще се съберат на площада пред зала „Света София“, откъдето ще тръгнат към паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“. След това шествието ще продължи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до пл. „Орлов мост“, след което ще премине по бул. „Цар Освободител“ до пл. „Атанас Буров“ и пл. Независимост“, след което ще се върне по обратния път.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Държавата се отнася пренебрежително към съдбата на повече от 5000 души, чието препитание зависи от оръжейния завод „Емко“

Христо Проданов, БСП: Държавата се отнася пренебрежително към съдбата на повече от 5000 души, чието препитание зависи от оръжейния завод „Емко“

3 Октомври 2017 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Държавата се отнася пренебрежително към съдбата на повече от 5000 души, чието препитание зависи от оръжейния завод „Емко“. Това каза народният представител от "БСП за България" Христо Проданов в предаването "Това е България" по Радио "Фокус". Според него производството на "Емко" трябва да се запази и "БСП за България" активно ще настоява за връщане на лиценза на завода. „Настояваме и правим всичко възможно лицензът да се върне и нещата да започнат да се случват така, както трябва да се случват в една нормална държава, защото с този рекетьорски подход от страна на държавата, в година, в която чуждестранните инвестиции са на критично ниски нива, това е пагубно за икономиката. Повярвайте ми, няма инвеститор нито чужд, нито български, който да отиде и да инвестира на място, в което правителството се отнася така с бизнеса“. Проданов допълни, че от развръзката на случая със завода зависи съдбата на град Трявна, където от почти всяко семейство има по един служител в „Емко“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов, главен секретар на МВР: В доклада на МВР за „Емко” са констатирани пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества

Гл. комисар Младен Маринов, главен секретар на МВР: В доклада на МВР за „Емко” са констатирани пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества

3 Октомври 2017 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества е констатирало МВР в доклада за състоянието на оръжейния завод „Емко”. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов в предаването „Тази сутрин” по бТВ във връзка с доклада, който трябва да бъде оповестен по-късно днес. „Това е бизнес, който генерира добри печалби, но собствениците като че ли темата сигурност са я сложили на съвсем заден план”, отбеляза Маринов.
„Живеем във времена, когато тероризмът се шири навсякъде. За да извършиш терористичен акт, трябва да имаш взривни вещества или оръжие. Трябва да ограничим възможността за достъп до такива взривни вещества. Не мога да приема, че складове с тонове взривни вещества няма да се охраняват съгласно изискванията и сигурността няма да е на най-високо ниво”, допълни той.
По думите му пропуските са свързани със съхранението на взривните вещества, със системите за физическа защита и със системите за противопожарна защита.
От доклада за безопасността ще зависи дали „Емко“ ще си върне лиценза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се днес да излезе докладът на МВР за състоянието на оръжейния завод „Емко"

Очаква се днес да излезе докладът на МВР за състоянието на оръжейния завод „Емко"

3 Октомври 2017 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се днес Министерството на вътрешните работи да излезе с официален доклад за състоянието на оръжейния завод „Емко“. В понеделник министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че ще поиска от Главна дирекция "Национална полиция" да ускори предаването на информацията от проверките във военните заводи за това дали отговарят на изискванията за противопожарна безопасност. Излизането на доклада дни преди първоначално обявения за това срок - 6 октомври, цели свикването на извънредно заседание на Междуведомствената комисия по отбранителната индустрия, на което да бъде разгледан казусът с отнетия лиценз за внос и износ на продукция на оръжейното предприятия „Емко“ и ако всички нарушения са отстранени, разрешителното да бъде върнато. Решението за по-бързото изготвяне на доклада дойде на фона на поредния протест на служителите на „Емко“, които излязоха на пл. „Независимост“ в столицата с искане за връщане на отнетия през август лиценз на дружеството.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Ще изискам от МВР докладът за „Емко“ да бъде готов още утре,ако няма опасност за служителите - веднага ще върнем лиценза

Министър Емил Караниколов: Ще изискам от МВР докладът за „Емко“ да бъде готов още утре,ако няма опасност за служителите - веднага ще върнем лиценза

2 Октомври 2017 | 18:13 | Агенция "Фокус"
София. Ще изискам от МВР докладът за „Емко“ да бъде готов още утре и ако няма опасност за живота или безопасността на служителите, аз лично веднага ще искам да се върне действието на спрения лиценз за внос и износ. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг в Министерски съвет след срещата му с представители на работещите в дружеството „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министър Караниколов обърна внимание на факта, че по-бързото изготвяне на доклада е работа на Междуведомствения съвет. „Но аз конкретно се ангажирам, че това ще се направи. Веднага щом той е готов, има договорка какво ще направим и Междуведомственият съвет ще бъде свикан при всички положения. Оттук нататък ще имаме диалог по всички други теми, които поставихме, включително и по нормативната база. Но това с нормативната база ще бъде направено с абсолютно всички производители във Военно-промишления комплекс“, обясни министър Караниколов и уточни, че не се провеждани разговори по темата „Дунарит“, тъй като в залата не е имало хора от дружеството.
Представителите на „Емко“ изказаха своята вяра в честността и обективността на министъра. „Ние поемаме ангажименти да спазваме съществуващата в страната законова уредба и да работим в диалог, с който да бъдат избягвани проблемите. Аз уверих министъра, че ние, работниците, каквото и да ни струва, ще спрем протестните действия в момента, в който започнат обективните действия и спрямо нас. Надяваме се на честната дума на един български министър“, каза Славчо Димиев - директор обособено производство в завод на „Емко“ в Трявна и обясни, че по договорите, които за тях са болна тема, има още да се работи.
„Аз казах и на хората, които са отвън, че трябва да се даде шанс и на управлението на страната, и на нас. Ние обаче не молим за такъв шанс. Но смятам, че с диалог нещата могат да бъдат решени и искрено се надявам дори на положително отношение по отношение на договорите. Има неща, които министърът научи от нас“, категоричен беше представителят на „Емко“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Внасяме сигнал до прокуратурата да разследва министъра на икономиката за случая „ЕМКО“

Жельо Бойчев, БСП: Внасяме сигнал до прокуратурата да разследва министъра на икономиката за случая „ЕМКО“

2 Октомври 2017 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще бъде съпричастна във вашите усилия да запазите работните си места. Ще настояваме за ясен отговор от българското правителство как и по какъв начин подкрепя българската оръжейна индустрия, как се защитава българският икономически интерес. Не сте сами в тази битка. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред събралите се десетки протестиращи служители в „Емко“, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Ние ще внесем сигнал до българската прокуратура да разследва действията на министъра на икономиката“, допълни той. Бойчев подчерта, че правото на труд е конституционно гарантирано в нашата страна и никой не може да го отнеме. „Ние ви изслушахме, когато бяхте пред Народното събрание. Поехме ангажимент да поставим вашите въпроси пред министъра на икономиката. Поискахме и се състоя такова изслушване в комисията по икономическа политика. Това, което не мога да разбера до момента е защо българското правителство отказва диалог с българските работници. Защо никой не излиза и не ви дава отговор на тези въпроси“, посочи народният представител. Той уточни, че става въпрос за труд, работни места и семейства на много хора. Бойчев заяви, че народни представители от БСП са се присъединили към инициативната група, за да помогнат тя да влезе в МС. „Защото това е Министерският съвет на Република България. Никой няма право да спира българските граждани да поставят своите въпроси там. Ние ще бъдем с вас до край“, категоричен е Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лицензът на фирма ЕМКО ще бъде върнат на 6 октомври, ако констатираните нередностите са отстранени

Лицензът на фирма ЕМКО ще бъде върнат на 6 октомври, ако констатираните нередностите са отстранени

2 Октомври 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Лицензът на фирма ЕМКО ще бъде върнат на 6 октомври, ако констатираните нередностите са отстранени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката във връзка с планирания днес протест на служители от „ЕМКО“ ЕООД. От Министерството напомниха, че вследствие на констатирани нередности при съхранение на боеприпаси в дружеството от компетентните за това органи, лицензът за внос и износ на фирмата бе спрян за срок от 6 месеца или до отстраняването им.
Решението за това е на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност. На 25 септември 2017 г. в Съвета бе получено писмо от Главна дирекция „Национална полиция“, в което се заявява, че докладът от приключилите проверки ще бъде предоставен най-късно до 4 октомври. Ангажимент на съпредседателите на Съвета - вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов - е на 6 октомври да бъде свикано извънредно заседание, на което да бъде разгледан докладът и ако нередностите са отстранени, лицензът на фирма ЕМКО да бъде възстановен.
Правителството ще предприеме всички необходими действия за премахване на фирмите, стоящи на входа и изхода на държавните предприятия, с цел да се гарантира работата им, по-добри възнаграждения за работниците и подобряване условията на труд, както и завишаване на постъпленията в държавния бюджет чрез изплащане на дивиденти.
Своевременно ще информиране обществеността за резултатите от предприетите проверки в държавните дружества „Кинтекс“ ЕАД и „ВМЗ Сопот“ ЕАД за сключените договори и проведените процедури за последните 10 години. Както беше поискано от работниците във ВМЗ Сопот, ще бъде извършена проверка относно използването и разпространяването на поверителна техническа документация, собственост на държавните дружества от военно-промишления комплекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Около 2-3 млн. лева с лихвите е сумата от наемите за складовете, които „Емко“ не плаща на Министерството на отбраната

Министър Красимир Каракачанов: Около 2-3 млн. лева с лихвите е сумата от наемите за складовете, които „Емко“ не плаща на Министерството на отбраната

29 Септември 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. За някои от складовете „Емко“ не плаща наем на Министерството на отбраната от 2009 година. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сумата според различни изчисления, в зависимост дали се изчислява главницата или лихвите. Главницата е над 1,2 млн. със лихвите може би отива на сума от 2-3 млн. лева“, обясни той и допълни, че има 11 или 12 заведени дела от Министерството на отбраната. „Има и други дружества, които са със задължения, 3- 4 са. Проблемът е един и същ - купуват военна продукция, но нямат лицензирани складове, в които да я съхраняват“, посочи Красимир Каракачанов. „Даваме им срок от 6 месеца, след който трябва да изнесат продукцията от складовете на Министерството на отбраната, те обаче няма къде да я сложат и продължават да я държат“, коментира министърът. „Плащаме охрана, ток и всякакви други екстри. Те на практика използват складовете ни на готово, без да заплащат наем или такса за това“, уточни Красимир Каракачанов. „Тази порочна практика може да бъде прекратена ако имоти на Министерството на отбраната, които са с отпаднала необходимост и са били складови бази, бъдат продадени на подобни фирми. Те да си ги ремонтират и лицензират. Или същите тези фирми да си закупят терени и да си изградят складове“, поясни той. „Повечето фирми са гледали да вземат продукция за бърза печалба, а не да инвестират, да си направят складова база и да спазват нормите и закона. Оттам произлязоха и част от проблемите на „Емко““, каза още министър Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Ще потърсим персонална отговорност от министър Емил Караниколов, ако се провалят важни за страната оръжейни сделки

Жельо Бойчев, БСП: Ще потърсим персонална отговорност от министър Емил Караниколов, ако се провалят важни за страната оръжейни сделки

28 Септември 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. На 6 октомври се очаква да бъде свикан Междуведомственият съвет и евентуално да бъде възстановен лицензът на дружеството „Емко“. Надявам се да стане факт и това да успокои тези 1 300 души, които са пряко ангажирани в работата на различните производствени площадки на това дружество. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред БНР, съобщиха от пресцентъра на партията. „При евентуален провал на тези важни за страната сделки с една много голяма страна, за която ние в момента изнасяме продукти, свързани с отбраната, отговорността ще бъде изцяло на министър Караниколов и ние ще потърсим персонална отговорност по този въпрос“, допълни той. Бойчев подчерта, че „БСП за България“ следи отблизо темата и ще продължи да търси отговори на поставените въпроси.
По думите му в момента се извършват проверки на цялата военно-промишлена индустрия и съвсем скоро ще станат ясни резултатите. „Ще стане ясно дали се изпълнява етапно договорът и дали българската държава ще изпълни всичките си ангажименти, които има и ще следи внимателно действията на правителството“, обясни народният представител. Зам.-председателят на „БСП за България“ подчерта, че трябва да се защити българският икономически интерес, а той предполага поведение на българското правителство, което трябва да защитава и подкрепя всяка българска оръжейна компания.
„Докладът на Междуведомствената комисия за 2016 г. показва, че изнесената и реализирана продукция за такъв тип изделия и продукти, свързани с отбраната е 1 милиард и 15 млн. евро“, посочи той. Бойчев подчерта, че става въпрос за изключително важен сектор за България. „Обърнах внимание на министъра, че световната конюнктура е изключително добра в момента и ние очакваме ръст дори и на тези обеми, които има през 2016 г. Притеснение сме от действията на правителството в момента“, каза още народният представител. Според него доверието и репутацията са основни в този бизнес. „Ако ние по някакъв начин застрашим изпълнението на договора за стотици милиони, на този огромен пазар няма да има възможност да работи нито една българска фирма от оръжейната индустрия“, подчерта Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 6 октомври се очаква да бъде възстановен лицензът на „Емко“, Междуведомственият съвет ще заседава извънредно (ОБЗОР)

На 6 октомври се очаква да бъде възстановен лицензът на „Емко“, Междуведомственият съвет ще заседава извънредно (ОБЗОР)

28 Септември 2017 | 01:07 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на БСП министърът на икономиката Емил Караниколов беше изслушан в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм за дейността на дружествата „Емко“ и „Дуранит“. Министърът обясни, че от дружеството „Емко“ е подаден съдебен иск, за да се разгледа спирането на лиценза му за внос и износ. Той уточни, че проверките в дружеството от МВР са продължили до 25 септември, а резултатите трябва да бъдат получени до 4 октомври. На 6 октомври е насрочено извънредно заседание на Междуведомствения съвет по случая с „Емко“. Емил Караниколов изрази надежда тогава да бъде възстановен лицензът на дружеството. Той коментира, че ако резултатите бъдат готови по-рано, съветът ще има готовност да заседава. Министърът обясни, че във взаимоотношенията между „Емко“ и „Кинтекс“ има 3 договора - един за снаряди S8 и два за 122-милиметрови снаряди. Сроковете за доставка по двата договора са до края на септември, а за другия договор до края на октомври. По договорите на „Кинтекс“ с третата страна има възможност за забавяне до 20 седмици. След отнемането на лиценза на „Емко“, „Кинтекс“ пристъпва към разваляне на договорите, а за да обезпечи и собствения си интерес и този на държавата, подписва договор с „ВМЗ Сопот“, който също е производител на тези изделия. Емил Караниколов обясни, че „ВМЗ-Сопот“ е дал 10% по-ниска цена от тази на „Емко“, което позволява ако се получи 10-седмично забавяне на доставката на стоката към третата страна, то да бъде покрито от разликата. Министърът уточни, че третата страна е уведомена, че ще се получи забавяне от 6 седмици. 122-милиметровите снаряди ще бъдат изпратени в средата на ноември, а другите в средата на декември. Той коментира, че следващата доставка, която ще бъде през март, ще бъде абсолютна печалба за „Кинтекс“ и ще бъде направено всичко възможно, за да няма забавяне. Емил Караниколов посочи, че на 28 септември ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията си оттук нататък. Той съобщи, че е имало и телефонен разговор между „ВМЗ- Сопот“ и „Емко“. Министърът обясни, че дружеството „Дунарит“ се притежава от офшорна компания на Вирджинските острови със собственик банкерът Цветан Василев. В следствие на това съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на „Дунарит“.
На заседанието на комисията Жельо Бойчев заяви, че БСП иска да получи отговор на въпросите как се защитават икономическите интереси на България и как се гарантират работните места на заетите в оръжейния отрасъл. Според него буди недоумение това, че при наличието на надеждно изпълнение на доставките по договора до момента, се създава ситуация, в която има реален риск да не можем да изпълним договора и да загубим този толкова важен за България пазар. Жельо Бойчев обясни, че правителството трябва да подкрепя всеки български производител в усилията му да печели договори в чужди страни. Той допълни, че при провал на изпълнението на договора и загуба на този голям пазар отговорността ще бъде на икономическия министър.
По-рано, министър Караниколов коментира, че ще инициира промени в законодателството, които да позволят при констатирани нарушения в оръжейни предприятия да се спира лицензът за производство на продукция, а не за внос и износ, както е в момента. Според него трябва да се спре лицензът за производство и на фирмите да се разреши изнасянето от площадките на застрашената от констатираните нередности продукция. Емил Караниколов коментира, че законовите промени не са били инициирани по-рано, за да не се получи блокиране едновременно и на производството, и на износа на "Емко". Обмисляните законови промени трябва да бъдат внесени за обсъждане в комисия към Министерството на икономиката за военнопромишления комплекс, в която участват и представители на бизнеса. Ако предложението бъде одобрено, то ще се придвижи по съответния ред в МС. Във връзка с законодателните промени след изслушването си в парламента Емил Караниколов обясни, че според него, когато на производствената площадка има боеприпаси, които се съхраняват, законът трябва да казва да се спре производството, а не вносът и износът. Той уточни, че дружеството „Емко“ от много време не плаща на Министерство на отбраната наем на складовете, които използва. Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че сме изправени пред изключителната опасност да компрометираме българския оръжеен комплекс и да затворим вратите на България, която прави по 1,4 млрд. долара годишно. Той коментира, че в случая има готова продукция, а държавата търси друг производител, който да произведе същата продукция и да я изнесе, което не е сигурно дали ще може да го направи. По думите му ако работата по тези договори се издъни правителството трябва да отиде при тази продукция на пристанището и да се самовзриви.
„Фокус“ припомня: На 20 септември стана ясно, че Министерството на икономиката е възложило проверка във „ВМЗ-Сопот“ и в "Кинтекс". Във „ВМЗ-Сопот“ да се проверява дали има техни лицензии, които са под интелектуална собственост - патенти, които се използват от други дружества. В "Кинтекс" в период от 10 години назад да се проверява как са извършвани сделките, при какви условия, на какви цени и дали е спазван принципът най-добрата оферта да спечели. По-рано през деня, стотици работници от „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента с искане да бъде възстановен лицензът на завода. При тях излязоха депутати от ПГ на „БСП за България“ с предложение да излъчат свои представители и да разговарят. След срещата между БСП и протестиращите в Народното събрание стана ясно, че ще бъде поискано изслушването на министър Емил Караниколов в Комисията по икономическа политика.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 6 октомври се очаква да бъде възстановен лицензът на „Емко“, Междуведомственият съвет ще заседава извънредно (ОБЗОР)

На 6 октомври се очаква да бъде възстановен лицензът на „Емко“, Междуведомственият съвет ще заседава извънредно (ОБЗОР)

27 Септември 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на БСП министърът на икономиката Емил Караниколов беше изслушан в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм за дейността на дружествата „Емко“ и „Дуранит“. Министърът обясни, че от дружеството „Емко“ е подаден съдебен иск, за да се разгледа спирането на лиценза му за внос и износ. Той уточни, че проверките в дружеството от МВР са продължили до 25 септември, а резултатите трябва да бъдат получени до 4 октомври. На 6 октомври е насрочено извънредно заседание на Междуведомствения съвет по случая с „Емко“. Емил Караниколов изрази надежда тогава да бъде възстановен лицензът на дружеството. Той коментира, че ако резултатите бъдат готови по-рано, съветът ще има готовност да заседава. Министърът обясни, че във взаимоотношенията между „Емко“ и „Кинтекс“ има 3 договора - един за снаряди S8 и два за 122-милиметрови снаряди. Сроковете за доставка по двата договора са до края на септември, а за другия договор до края на октомври. По договорите на „Кинтекс“ с третата страна има възможност за забавяне до 20 седмици. След отнемането на лиценза на „Емко“, „Кинтекс“ пристъпва към разваляне на договорите, а за да обезпечи и собствения си интерес и този на държавата, подписва договор с „ВМЗ Сопот“, който също е производител на тези изделия. Емил Караниколов обясни, че „ВМЗ-Сопот“ е дал 10% по-ниска цена от тази на „Емко“, което позволява ако се получи 10-седмично забавяне на доставката на стоката към третата страна, то да бъде покрито от разликата. Министърът уточни, че третата страна е уведомена, че ще се получи забавяне от 6 седмици. 122-милиметровите снаряди ще бъдат изпратени в средата на ноември, а другите в средата на декември. Той коментира, че следващата доставка, която ще бъде през март, ще бъде абсолютна печалба за „Кинтекс“ и ще бъде направено всичко възможно, за да няма забавяне. Емил Караниколов посочи, че на 28 септември ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията си оттук нататък. Той съобщи, че е имало и телефонен разговор между „ВМЗ- Сопот“ и „Емко“. Министърът обясни, че дружеството „Дунарит“ се притежава от офшорна компания на Вирджинските острови със собственик банкерът Цветан Василев. В следствие на това съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на „Дунарит“.
На заседанието на комисията Жельо Бойчев заяви, че БСП иска да получи отговор на въпросите как се защитават икономическите интереси на България и как се гарантират работните места на заетите в оръжейния отрасъл. Според него буди недоумение това, че при наличието на надеждно изпълнение на доставките по договора до момента, се създава ситуация, в която има реален риск да не можем да изпълним договора и да загубим този толкова важен за България пазар. Жельо Бойчев обясни, че правителството трябва да подкрепя всеки български производител в усилията му да печели договори в чужди страни. Той допълни, че при провал на изпълнението на договора и загуба на този голям пазар отговорността ще бъде на икономическия министър.
По-рано, министър Караниколов коментира, че ще инициира промени в законодателството, които да позволят при констатирани нарушения в оръжейни предприятия да се спира лицензът за производство на продукция, а не за внос и износ, както е в момента. Според него трябва да се спре лицензът за производство и на фирмите да се разреши изнасянето от площадките на застрашената от констатираните нередности продукция. Емил Караниколов коментира, че законовите промени не са били инициирани по-рано, за да не се получи блокиране едновременно и на производството, и на износа на "Емко". Обмисляните законови промени трябва да бъдат внесени за обсъждане в комисия към Министерството на икономиката за военнопромишления комплекс, в която участват и представители на бизнеса. Ако предложението бъде одобрено, то ще се придвижи по съответния ред в МС. Във връзка с законодателните промени след изслушването си в парламента Емил Караниколов обясни, че според него, когато на производствената площадка има боеприпаси, които се съхраняват, законът трябва да казва да се спре производството, а не вносът и износът. Той уточни, че дружеството „Емко“ от много време не плаща на Министерство на отбраната наем на складовете, които използва. Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че сме изправени пред изключителната опасност да компрометираме българския оръжеен комплекс и да затворим вратите на България, която прави по 1,4 млрд. долара годишно. Той коментира, че в случая има готова продукция, а държавата търси друг производител, който да произведе същата продукция и да я изнесе, което не е сигурно дали ще може да го направи. По думите му ако работата по тези договори се издъни правителството трябва да отиде при тази продукция на пристанището и да се самовзриви.
„Фокус“ припомня: На 20 септември стана ясно, че Министерството на икономиката е възложило проверка във „ВМЗ-Сопот“ и в "Кинтекс". Във „ВМЗ-Сопот“ да се проверява дали има техни лицензии, които са под интелектуална собственост - патенти, които се използват от други дружества. В "Кинтекс" в период от 10 години назад да се проверява как са извършвани сделките, при какви условия, на какви цени и дали е спазван принципът най-добрата оферта да спечели. По-рано през деня, стотици работници от „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента с искане да бъде възстановен лицензът на завода. При тях излязоха депутати от ПГ на „БСП за България“ с предложение да излъчат свои представители и да разговарят. След срещата между БСП и протестиращите в Народното събрание стана ясно, че ще бъде поискано изслушването на министър Емил Караниколов в Комисията по икономическа политика.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Няма как българските оръжейни производители да развиват  дейността си у нас, ако непрекъснато има рискове

Жельо Бойчев, БСП: Няма как българските оръжейни производители да развиват дейността си у нас, ако непрекъснато има рискове

27 Септември 2017 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Няма как българските оръжейни производители да развиват дейността си у нас, ако непрекъснато има рискове. Това каза в интервю за Радио Фокус Жельо Бойчев, заместник-председател на ПГ на "БСП за България" и член на Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание във връзка с изслушването на министъра на икономиката Емил Караниколов за дейността на дружествата „Емко“ и „Дуранит“ по време на днешното заседание на комисията. Бойчев заяви, че министър Караниколов ще носи политическата отговорност за случващото се оттук нататък с „Емко“. Той допълни, че е поискана гаранция от министъра на икономиката за изпълнението на важния за България договор на „Кинтекс“ за износ на продукция, произвеждана от „Емко“.
„Беше поет ангажимент след приключване на проверките да се възстанови лицензът на дружество „Емко“. Ще видим как ще се случи всичко това, как ще вървят етапните доставки по изпълнението на договора и своевременно ще реагираме. Надявам се да не допуснем ситуация, в която българската оръжейна индустрия ще загуби толкова важни пазари. До последно ще отстояваме националния икономически интерес в тази ситуация и запазването на работните места на заетите“, коментира Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Отговорността за съдбата на "Емко" трябва да поеме министърът на икономика

Жельо Бойчев, БСП: Отговорността за съдбата на "Емко" трябва да поеме министърът на икономика

27 Септември 2017 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да получим отговор на въпросите: как се защитават икономическите интереси на България и как се гарантират работните места на заетите в оръжейния отрасъл. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на изслушването на икономическия министър Емил Караниколов на заседание на икономическа комисия по искане на левицата във връзка със скандала в оръжейната индустрия и "Емко", съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че към момента вече е направена и заплатена първата доставка на специализирани изделия по подписания договор, без забележка от другата страна. Предстои нова доставка, за която изделията са произведени и предадени на „Кинтекс“. Той недоумява защо при наличието на надеждно изпълнение на доставките по договора до момента, се създава ситуация, в която има реален риск да не можем да изпълним договора и да загубим този толкова важен за България пазар. Зам.-председателят на левицата, попита министъра защо държавната фирма „Кинтекс“, като носител на договора не поиска съответното експортно разрешение чрез междуведомствената комисия, за да изнесе тази готова продукция. „В другото няма никаква логика да търсим кой тепърва може да произведе такъв тип изделия и сами да поискаме отлагане на доставките по договора, при положение че вече имаме продукцията готова“, категоричен бе социалистът.
"Българското правителство трябва да подкрепя всеки български производител в усилията му да печели договори в чужди страни. Още повече, ако става въпрос за спечелен договор с една огромна държава, с огромни количества на потребяване на такъв тип продукти, свързани с отбраната в една изключително жестока конкуренция. При провал на изпълнението на договора и загуба на този голям пазар, отговорността ще бъде ваша“, обърна се Бойчев към министър Караниколов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Утре ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията им оттук нататък

Министър Емил Караниколов: Утре ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията им оттук нататък

27 Септември 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Утре ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията им оттук нататък. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов след заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм относно дейността на дружеството „Дунарит“ АД-Русе и „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В Междуведомствения съвет не получаваме текуща информация, а крайни доклади. Ако докладът ни бъде предоставен по-рано, ще се съберем незабавно“, посочи той. „Имало е разговор между „ВМЗ- Сопот“ и „Емко“. Доколкото съм информиран от „ВМЗ“ са питали дали дружеството продава стоката или част от нея“, коментира Емил Караниколов. „Когато на производствената площадка имаш боеприпаси, които се съхраняват, за мен трябва законът да казва да се спре производството, а не вносът и износът. Защото ти така не можеш да се освободиш от наличните стоки. Ако тази идея бъде одобрена ще променим закона“, обясни Емил Караниколов и уточни, че дружеството „Емко“ от много време не плаща на на Министерство на отбраната наем на складовете, които използва. „Доказано е в съда, че офшорката, притежаваща „Дунарит“ е от престъпна дейност и има доказателства кой е нейният собственик- Цветан Василев. В следствие на тези доказателства съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на „Дунарит““, посочи министърът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Изправени сме пред изключителната опасност да компрометираме българския оръжеен комплекс

Румен Гечев, БСП: Изправени сме пред изключителната опасност да компрометираме българския оръжеен комплекс

27 Септември 2017 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Изправени сме пред една изключителна опасност - да компрометираме българския оръжеен комплекс и да затворим вратите на България, която към момента прави 1,4 млрд. долара годишно. Това е изумително, няма такава държава. Това каза народният представител от БСП проф. Румен Гечев след заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм относно дейността на дружеството „Дунарит“ АД-Русе и „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продукцията е готова и е в контейнери, които са готови да бъдат качени на кораба, доставени и платени“, обясни той. „В момента държавата търси друг производител, който да произведе същата продукция и да я изнесе, което не е сигурно дали ще може да го направи. Възниква въпросът какво ще правим с произведената продукция“, допълни Румен Гечев. „Ако се издъни цялата тази работа правителството трябва да отиде при тази продукция на пристанището и да се самовзриви“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: На 6 октомври ще проведем извънредно заседание на Междуведомствения съвет, надявам се тогава лицензът на „Емко“ да бъде възстановен

Министър Емил Караниколов: На 6 октомври ще проведем извънредно заседание на Междуведомствения съвет, надявам се тогава лицензът на „Емко“ да бъде възстановен

27 Септември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. В Междуведомствения съвет ще получим данните от проверките на МВР в дружеството до 4 октомври, за да се произнесем. Определили сме извънредно заседание на Междуведомствения съвет за 6 октомври от 9.00 часа. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм относно дейността на дружеството „ЕМКО“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не знае кога ще бъде възстановен лицензът на „Емко“, надявам се да бъде на 6 октомври“, коментира той. „Във взаимоотношенията между „Емко“ и „Кинтекс“ има 3 договора. Един от тях е за снаряни S8, другите за 122-милиметрови снаряди“, посочи министърът. „По тези договори в различни срокове трябва да се предоставят различни количества. Към момента по първите два договора за 122-милиметровите трябваше да бъдат изпратени до крайния бенифициент до края на месеца. Другите трябваше в края на месец октомври да бъдат изпратени“, обясни той и уточни, че по договорите на „Кинтекс“ с третата страна има възможност за забавяне до 20 седмици. „Кинтекс“ пристъпи към разваляне на договорите, но за да обезпечи и собствения си интерес и на държавата, веднага беше подписан договор с „ВМЗ Сопот“, който също е производител на тези изделия“, заяви Емил Караниколов. „Цената, която „ВМЗ-Сопот“ даде е с около 10% по-ниска от тази на „Емко“. Това означава, че дори при забава на доставката на стоката към третата страна от 10 седмици това ще бъде покрито от разликата“, обясни той. „Уведомихме третата страна, че срокът на забава ще бъде 6 седмици. 122-милиметровите ще бъдат изпратени в средата на ноември, а другите средата на декември“, посочи Емил Караниколов. „Следващата доставка, която ще бъде през март, ще бъде абсолютна печалба за „Кинтекс“, ще направим всичко възможно и няма да имаме забавяне“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: От Дружеството „Емко“ е подаден съдебен иск, за да се разгледа спирането на лиценза

Министър Емил Караниколов: От Дружеството „Емко“ е подаден съдебен иск, за да се разгледа спирането на лиценза

27 Септември 2017 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Коректността изисква да кажа, че от Дружеството „Емко“ вече е подаден иск в Административния съд- София да се разгледа спирането на лиценза. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм относно дейността на дружеството „ЕМКО“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Спирането на лиценза не е акт на министъра на икономиката, а на целия междуведомствен съвет“, посочи той и допълни, че решението за спиране на лиценза е било единодушно. „Преди около месец от служба КОС ни бяха предоставени констативни протоколи, от които пишеше, че са отстранени нередностите. В третия беше дадено предписание за отстраняване на една нередност за срок от 1 месец“, обясни Емил Караниколов. „Още същия ден беше подготвено писмо до МВР, с което поискахме да ни бъде дадена информация дали са отстранени всички нередности“, коментира министърът и уточни, че проверките на МВР са продължили до 25 септември. „Веднага със съпредседателя Красимир Каракачанов свикахме междуведомствения съвет, който се събра на 25 септември. Получихме писмо, че проверките са приключили“, каза още Емил Караниколов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, „БСП за България”: Ще следим внимателно действията на българското правителство в оръжейната индустрия

Жельо Бойчев, „БСП за България”: Ще следим внимателно действията на българското правителство в оръжейната индустрия

27 Септември 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на „БСП за България” ще следи внимателно действията на българското правителство в оръжейната индустрия. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България”, по време на дебатите по доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката за 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ще следим дали се прилага законът с еднакъв аршин за всички. Ясно е, че в момента са възложени проверки на всички дружества в оръжейната индустрия на страната, ще очакваме резултата от тези проверки”, заяви Бойчев. „Притеснени сме за това, което се случва в българската оръжейна индустрия. Искаме някой много ясно да поеме отговорност за това в каква посока ще бъде развивана тя”, допълни още той. По думите му правителството трябва да води политика, която да подкрепя българските оръжейни производители в техния експорт. „Иначе, като констатации и информация сме подкрепили доклада. Няма как да бъде по друг начин”, подчерта народният представител.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Проверките относно „Емко“  да са в съкратени срокове

Премиерът Бойко Борисов: Проверките относно „Емко“ да са в съкратени срокове

21 Септември 2017 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Максимално да се съкрати срокът на проверките по отношение на завода „Емко“, поиска министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщават от правителствената информационна служба. По думите му връщането на лиценза зависи от това да бъдат коригирани грешките и да се изпълнят указанията на проверяващите. „По всички военни заводи и складове текат проверки, така че тя не е насочена към тях, но доста складове гърмяха, доста жертви дадохме, доста безобразия се откриха, говоря - в много фирми. Хората трябва да знаят, че всичко зависи от това да си коригират грешките и съответно в рамките на тази една-две седмици максимум, ако са си ги отстранили, да им се върне лицензът“, казва премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на икономиката започва проверки във „Кинтекс“ и „ВМЗ-Сопот“ (ОБЗОР)

Министерството на икономиката започва проверки във „Кинтекс“ и „ВМЗ-Сопот“ (ОБЗОР)

20 Септември 2017 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на икономиката е възложило проверка във „ВМЗ-Сопот“ и в "Кинтекс". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг. Във „ВМЗ-Сопот“ ще се проверява дали има техни лицензии, които са под интелектуална собственост - патенти, които се използват от други дружества, а в "Кинтекс" ще се провери назад в период от 10 години как са извършвани сделките, при какви условия, на какви цени и дали е спазвано това, че най-добрата оферта винаги е печелила - не само като цена, но и като срок и качество. Караниколов подчерта, че е било задължение на „Кинтекс“ да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати. Поради тази причина министърът е изпратил сигнал до прокуратурата на Република България, тъй като е видно от сигнала, че тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Караниколов уточни, че според извършената от тях проверка в държавното дружество, цените, които тогава са могли да дадат за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. Даденият до Прокуратурата сигнал касае решенията на борда на директорите на "Кинтекс", взети в периода от 2015 г. до декември 2016 г.
По-рано през деня обаче, стотици работници от „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента с искане да бъде възстановен лицензът на завода. Протестиращите скандираха „Мафия“ и „Оставка“. Организаторът на протеста Димитрина Маркова заяви, че искането им е заводът да продължи да работи с качеството на продукцията, с което е работил досега. Тя се обърна към премиера Бойко Борисов, като посочи, че вече ще се съмняват в него и не знаят какви интереси защитава. Маркова се закани, че ако премиерът не изпълни желанията им, ще продължат да стачкуват, защото се борят за хляба си, а няма по-велико нещо от народа и хляба. „Всяка революция е започвала с лозунга „хляб и свобода“, заяви Маркова.
Междувременно при протестиращите излязоха депутати от ПГ на „БСП за България“. Зам.-председателят на парламентарната група Жельо Бойчев им предложи да излъчат представители от всяко едно дружество, което е част от протеста. По-късно към тях се присъедини и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Пред тях директорът на обособената производствена единица на „Емко“ в Трявна Славчо Димиев заяви, че искат да работят с ръцете и ума си, но им пречат, защото са им обявили война. Той призова управляващите да не настройват работник срещу работник и да не дават фалшиви обещания, че ако „Емко“ го няма, работниците от „ВМЗ“ ще получат 50% увеличение на заплатите.
Минути по-късно представители на протестиращите работници от завода влязоха в Народното събрание, за да представят исканията си преди ПГ на „БСП за България“. Директорът на „Емко“ - Монтана“ Красимир Падарев заяви пред журналисти, че „Емко“ е в опасност, защото му се правят спънки и пречки напук на всичко.
След срещата с протестиращите, Жельо Бойчев заяви, че в сряда на заседанието на Комисията по икономическа политика ще извикат министъра на икономиката, за да поискат отговор за това как и по какъв начин ще бъдат съхранени работните места, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори, които дружества от военнопромишления комплекс са подписали. Депутатът Румен Гечев допълни, че ще поискат от министъра на икономиката Емил Караниколов да каже при какви условия и как може да се реши въпросът с „Емко“.
Славчо Димиев допълни, че ако продължават действията срещу тях, ще продължат да протестират докато разумът вземе връх. „Ще бъда доволен лично, когато г-н министър-председателят ви даде на вас пресконференция и каже: „Едно българско дружество ще продължи да съществува“. С радост бих научил защо министърът нареди на „Кинтекс“ да прекрати договорите с нас. Защо държавата ще загуби няколко десетки или стотици милиони?“, запита Димиев.
От своя страна министър Караниколов коментира, че цялото правителство осъзнава страховете на работниците на дружеството, но самите протестиращи няколко пъти са потвърдили, че има нередности, за които казват, че са маловажни. По думите му и главният секретар на МВР е потвърдил, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно. Според него самите работници трябва да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраве. Караниколов подчерта, че всички са поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде върнат лицензът за внос и износ. Той уточни, че лицензът за производство не е прекратен. Караниколов обясни още, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“, както се е тиражирало.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър  Емил Караниколов: Възложена е проверка във "ВМЗ-Сопот" и в "Кинтекс"

Министър Емил Караниколов: Възложена е проверка във "ВМЗ-Сопот" и в "Кинтекс"

20 Септември 2017 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Възложена е проверка във ВМЗ-Сопот и в "Кинтекс". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Във ВМЗ ще проверяваме дали има техни лицензии, който са под интелектуална собственост - патенти, които се използват от други дружества. В "Кинтекс" ще проверим назад в период от 10 години как са извършвани сделките, при какви условия, на какви цени и дали е спазвано това, че най-добрата оферта винаги е печелила. Най-добрата не само като цена, но и като срок и качество", обясни министър Караниколов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Изпратен е сигнал до Прокуратурата за това, че „Кинтекс“ през последните години е сключвала договори с "Емко", без да иска оферти от "ВМЗ-Сопот" и "Дунарит"

Министър Емил Караниколов: Изпратен е сигнал до Прокуратурата за това, че „Кинтекс“ през последните години е сключвала договори с "Емко", без да иска оферти от "ВМЗ-Сопот" и "Дунарит"

20 Септември 2017 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Задължение на „Кинтекс“ е било да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов предаде репортер нa Агенция „Фокус“. „Вече съм изпратил сигнал до прокуратурата на Република България. Видно от сигнала е, че тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Задължение на „Кинтекс“ е да поиска оферта от всички производители. Но от „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ не са поискани. Извършихме проверка в държавното дружество и цените, които тогава сме могли да дадем за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни той.
Министър Караниколов обясни, че даденият до Прокуратурата сигнал касае решенията на борда на директорите на "Кинтекс" взети в периода от 2015 г. до декември 2016 г. "Те трябва да вземат оферти от всички, за да видят при коя цена "Кинтекс" ще спечели най-много. В случая това не е направено", обясни той.
Министър Караниколов коментира и протеста на служителите на „Емко“, като обясни, че цялото правителство осъзнава страховете на работниците на дружеството. „Но апелът ми към тях е следният – самите те няколко пъти потвърдиха, че има нередности, за които казват, че са маловажни. Днес и главният секретар на МВР потвърди, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно. Самите работници трябва да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраво. Ако, не дай си боже, нещо стане, и аз утре изляза и кажа, че тези нередности са маловажни - какво ще стане? Всички сме поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде върнат лицензът за внос и износ. Лицензът за производство не е прекратен“, каза той.
Караниколов обясни, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“, както се тиражираше. „Производителят е длъжен да натовари на кораби тези боеприпаси. Това е задължение на дружеството производител и е невъзможно за Кинтекс“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Димиев, „Емко“: Ако продължават действията срещу нас, ще продължим да протестираме докато разумът вземе връх

Славчо Димиев, „Емко“: Ако продължават действията срещу нас, ще продължим да протестираме докато разумът вземе връх

20 Септември 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Ако продължават действията срещу нас, ще продължим да протестираме докато разумът вземе връх. Това каза пред журналисти директорът на обособената производствена единица на „Емко“ в Трявна Славчо Димиев след срещата му в парламента с представители на ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще бъда доволен лично, когато г-н министър-председателят ви даде на вас пресконференция и каже: „Едно българско дружество ще продължи да съществува“. Да, спазвайки закона, но ще продължи да съществува. Сега вероятно ще бъдат предприети действия за доизясняване на истината, която се опитахме да разкажем. Благодарен съм на депутатите, че ни изслушаха и че виждат, че имаме проблем. Ще направят опит да бъде разгледан този проблем и да бъде решен“, заяви Димиев. Той подчерта, че иска да чуе от Министерството истината и законната страна на въпроса, че не министърът е провокирал сериите от тенденциозни проверки, а са били действително по спазване на закона в нашата страна. „С радост бих научил защо министърът нареди на „Кинтекс“ да прекрати договорите с нас. Защо държавата ще загуби няколко десетки или стотици милиони? Моята цел е да предизвикам действие сред депутати, министри, които да не позволят затварянето на предприятието, което аз ръководя като обособено производство и затварянето на „Емко“ като цяло. Ще продължа да се боря, докато това нещо се случи и се предотврати затварянето на един български производител. Ако продължават действията срещу нас, и ние ще продължим да протестираме, докато разумът вземе връх“, каза още Славчо Димиев.
Димитрина Маркова, която е финансов директор в „Емко“ посочи, че с оглед на социалния ефект, загубата на хляба на 1300 човека, с оглед на международния скандал, който може да възникне с неизпълнението на такива договори на пазари в Индия, очакват министърът не да каже как ще продължи с тези действия, а какви решения и помощ ще даде на това дружество и ако евентуално има нарушения, те да бъдат отстранени, за да може да продължи да работи.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши въпросът с „Емко“

Румен Гечев, БСП: Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши въпросът с „Емко“

20 Септември 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши въпросът с „Емко“. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев след среща с представители на протестиращи работници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се спазват законите и процедурите в страната. Те могат да се спазват, а ако има нарушения, те трябва да бъдат отстранени и трябва да се даде възможност на българския бизнес да работи, да запазва, да разширява работни места и да изнася при строго спазване на българските закони. Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши този въпрос. Първо, в рамките на българските закони – и международни, и европейски“, коментира Гечев. По думите му, ако има нарушения, те да се отстранят и българската държава да помага за увеличение на българското производство и износ, тъй като става дума за 1300 души пряко заети. „Според управлението на фирмата става дума за още няколко хиляди работни места на пост доставчици. Проблемът е достатъчно сериозен, като се има предвид, че става дума и за износ в милиони. Ще се опитаме да намерим общо решение. Не сме на едната или на другата страна. Ние сме на страната на българския интерес“, каза още Румен Гечев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: В сряда на заседанието на Комисията по икономическа политика ще извикаме министъра на икономиката заради „Емко“

Жельо Бойчев, БСП: В сряда на заседанието на Комисията по икономическа политика ще извикаме министъра на икономиката заради „Емко“

20 Септември 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. В сряда на заседанието на Комисията по икономическа политика ще извикаме министъра на икономиката заради „Емко“. Това коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев след среща с представители на протестиращи работници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проведохме среща с представители на ПГ на БСП от регионите, на чиято територията се намират производствените площадки на представителите на инициативния комитет, които протестират в момента пред сградата на НС. Това са Монтана, Трявна, Белица, Русе. Направихме тази среща от уважение и загриженост към труда и работните места на хората. Беше ни предоставена информация. Това, което ще настояваме, е следващата сряда да бъде извикан министърът на икономиката“, коментира Бойчев. Той подчерта, че поемат ангажимент да поставят тези въпроси и да поискат отговор за това как и по какъв начин ще бъдат съхранени работните места, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори, които дружества от военнопромишления комплекс са подписали.
„В сряда на заседание на Комисията по икономическа политика ще бъде извикан по наше настояване министърът на икономиката, за да даде отговор на тези въпроси. Очакваме от него информация за всички действия, които предприема българското правителство“, каза още Жельо Бойчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Падарев, „Емко“: Министърът на икономиката каза, че държавата ще спаси предприятието, но от кого

Красимир Падарев, „Емко“: Министърът на икономиката каза, че държавата ще спаси предприятието, но от кого

20 Септември 2017 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на икономиката каза, че държавата ще спаси предприятието, но от кого? Това каза пред журналисти в парламента директорът на „Емко“ - Монтана“ Красимир Падарев, който влезе в Народното събрание, за да се срещне с представители от ПГ на „БСП за България“ и да представи исканията на работниците в завода, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Емко“ няма нужда да се спасява, но „Емко“ е в опасност, защото му се правят спънки и пречки напук на всичко. Нарушава се законовият ред в държавата. Пращат се проверки, оправяме си нещата, отново не ни връщат лиценза. Това е положението. Всички проблеми сме отстранили. Ако нещата продължават по този начин „Емко“ няма да може да издържи - затова сме тук“, коментира той. По думите му в Монтана работят около 400 души, а в Трявна – 650 души.
Директорът на обособената производствена единица на „Емко“ в Трявна Славчо Димиев заяви, че очакват да се повлияе по законов начин на институциите да спрат желанието си да ги унищожават. „Вече съм поискал публично среща с Министерство на икономиката с документи и ще продължавам да я искам. Вероятно министърът си мисли, че ето аз, гражданинът, съм ниско долу в калта, за да искам среща с него. Но аз съм същият гражданин, какъвто е и той и правата ми по Конституция са еднакви с неговите“, каза още Славчо Димиев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще проведе извънредно заседание след проверка на ГД "Национална полиция" по казуса "Емко"

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще проведе извънредно заседание след проверка на ГД "Национална полиция" по казуса "Емко"

18 Септември 2017 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет разгледа на редовното си заседание обстоятелствата около спрения лиценз за внос и износ на фирма „Емко“ ЕООД. Казусът беше включен в дневния ред по инициатива на двамата съпредседатели на Съвета – вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Преди началото на заседанието беше получено писмо от Главна дирекция „Национална полиция“ относно казуса „Емко“. В писмото е посочено, че предвид обществения интерес, структурите към дирекцията извършват проверка за констатиране на това дали са отстранени нередностите за съхранение на боеприпаси. Проверяващите органи са се ангажирали до 25 септември да приключат проверките и да уведомят Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за резултатите. Съветът взе решение с пълно единодушие, че при получаване на констатациите, ще бъде свикано извънредно заседание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Зад скандала с „Дунарит“ категорично не стои сянката на Делян Пеевски, в никакъв случай заводът няма да отиде при него

Премиерът Бойко Борисов: Зад скандала с „Дунарит“ категорично не стои сянката на Делян Пеевски, в никакъв случай заводът няма да отиде при него

18 Септември 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Зад скандала с „Дунарит“ категорично не стои сянката на Делян Пеевски, уверявам ви, че в никакъв случай заводът няма да отиде при него. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Отнасям се с уважение към всеки. Сигурно и г-н Гебрев може да си спомни, когато бяха големите стачки във ВМЗ-Сопот и военните заводи не работеха, хиляди хора бяха без работа и стояха пред завода и аз ходих там да се срещам с тях. Положих огромни усилия да се съживи военната индустрия и тя в момента работи на обороти, които може би в най-добрите си години на социализма не е работила. Тогава се молех на оръжейните фирми да помогнат за държавните предприятия. Не ме интересува нито „Емко“, нито… Държавата има ангажимент към това държавните ѝ заводи да работят. Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници. Защо между държавната фирма ВМЗ и тази в Сърбия, която произвежда барут, не се е сключил директен договор? Защо ни е посредник, който вдигна цената?“, запита премиерът. По думите му „Дунарит“ работи, изнася си продукцията и си плаща задълженията и никой не го закача. „Не искам и да знам кой му е собственикът. Нито Цветан Василев, нито Делян Пеевски ме интересуват. Интересува ме държавната „Кинтекс“ да докарва договори, защото десетки хора работят там. Опитът да ми пришият Делян Пеевски е опорната точка на Христо Иванов. Тя си е от много отдавна и на една група, която аз предупредих преди месец-месец и половина, че това ще е опорната им точка“, допълни Борисов. Той подчерта, че са направили всичко необходимо за осигуряване на по-високи заплати във военната индустрия, максимум поръчки и премахване на посредниците.
„Зад този скандал категорично не стои сянката на Делян Пеевски. Мога да ви уверя, че „Дунарит“ в никакъв случай няма да отиде при Пеевски. Това, което също като опорна точка се говореше. Лобистите бързат пред вятъра да говорят. Днес в 14.00 часа имаме Междуведомствен съвет, където всички тези лицензии и пропуски, които бяха казани, ако са отстранени, ще им се върнат. Не общувам с Пеевски, за да мога да кажа дали има интерес. Питайте го. Знам какво ми казал министъра и какви указания съм му дал“, каза още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“ (ОБЗОР)

ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“ (ОБЗОР)

16 Септември 2017 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Сопот. ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на министъра на икономиката Емил Караниколов в петък. Министърът обяви, че Съветът на директорите на „Кинтекс“ е прекратил търговските си взаимоотношенията с „Емко“ заради опасността от това отнетият лиценз на фирмата да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти. По думите му, тъй като сроковете за доставка на оръжие не са изтекли, „Кинтекс“ незабавно е сключила договори за въпросната доставка с „ВМЗ – Сопот“. Според Караниколов прехвърляйки прекратените с „Емко“ договори на ВМЗ-Сопот, „Кинтекс“ е защитил интереса на държавата. „Никъде във външните договори с бенефициенти не е посочено кой трябва да е производител, а са дадени спецификации, на които трябва да отговарят съответните изделия. Аз считам, че „ВМЗ – Сопот“ ги правят и то доста добре и ще бъдат получени в срокове“, коментира министърът. По думите му „ВМЗ- Сопот“ ще вземе пари като производител, „Кинтекс“ – като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти, т.е. тя няма да бъде ощетена.
Министърът на икономиката поясни, че не се говори за премахването на държавния посредник, а за премахването на посредниците, които стоят на входа и на изхода на държавните дружества – тези, които продават материали за изработката на тези боеприпаси. „Тези фирми сами решават кога, на какви цени и дали въобще да доставят материалите. За това беше и моето отиване в Сърбия, където да се уточним да се продава барут от държавна фирма директно на държавна фирма, за да можем да обезпечим всички договори, които има „ВМЗ – Сопот“, каза министър Караниколов.
По-рано през деня служители от „ВМЗ-Сопот“ с митинг изказаха подкрепата си към идеята на правителството за редуциране, или напълно отстраняване на посредниците при извършването на търговски сделки между държавните фирми от Военнопромишления комплекс (ВПК) и други търговски организации. Според синдикатите за първи път от много години държавата показва ангажираност към Военнопромишления комплекс на България, целяща оздравяване и модернизиране и едно по-високо възнаграждение за труда на хората.
Относно лиценза за внос и износ на фирма „Емко“ Емил Караниколов изтъкна, че той ще бъде възстановен веднага щом в Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките бъдат получени становища от страна на служба „КОС“ и от служба „Пожарна безопасност“, че са отстранени всички нередности. „На 18 септември разглеждането на лиценза ще бъде включено като точка в дневния ред на Междуведомствения съвет. Това не е само мое решение, а и на съпредседателя – министър Каракачанов“, допълни той и обясни, че държавата държи на работниците в „Емко“, които са важна част от военно-промишления комплекс. Министър Караниколов уточни, че до този момент е получено писмо от „Емко“ с приложени три констативни протокола от служба „КОС“, като в два от тях е отразена информация, че са отстранени нередности, но в третия има отново предписание за отстраняване на такива в срок от един месец.
В четвъртък работниците от частното предприятие „Емко“ излязоха на протест, защото продукцията на завода не може да бъде изнесена заради отнетия лиценз на фирмата.
Агенция „Фокус“ припомня: На 25 юли т.г. се проведе заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, на което бяха разгледани получени от МВР справки за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната. Тогава бе установено, че най-сериозни нарушения са били открити в „Емко“. Службите са констатирали редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите. Нарушения са били установени и по отношение на пожарната безопасност и защита на населението. Констатирани са били и завишени рискове спрямо нуждата от осигуряване на адекватна защита на работниците и служителите и опазване на живота и здравето на гражданите. Веднага след това Междуведомственият съвет незабавно е предприел превантивни мерки с цел недопускане на инциденти. Лицензът на „Емко“ за търговия с оръжие е спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията, а на компетентните органи е било възложено да извършат проверки във всички дружества от оръжейната индустрия в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.