НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:30

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: Самуил е непоколебим воин, който дори в тежки години е държал България да има силна армия, защото това е гаранция за нейния суверенитет

Проф. Пламен Павлов: Самуил е непоколебим воин, който дори в тежки години е държал България да има силна армия, защото това е гаранция за нейния суверенитет

6 Октомври 2017 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. Самуил е непоколебим воин, който дори и в тежки години е държал България да има силна армия, защото това е гаранция за нейния суверенитет. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод навършването на 106 години от смъртта на владетеля, която се отбелязва на 6 октомври. По думите на историка Самуил има забележителна кариера на военен. „Не трябва да забравяме, че по време на Първото българско царство водеща е военната аристокрация и самият владетел е върховният военачалник. Така че неговите роднини и най-близки сътрудници са преди всичко военни и Самуил започва да се занимава с военно изкуство още в юношеските си години – такъв е типичният пример на тогавашните български първенци, на тогавашните византийски аристократи и изобщо на целия средновековен свят“, обясни проф. Павлов. Той отбеляза, че първите победи на Самуил са през 976 г., когато той управлява Видин. По думите му Самуил действа по всички фронтове и след смъртта на братята му Давид и Мойсей през 976 г. на практика става военачалник. „Най-голямата победа на Самуил несъмнено е битката при Троянови врата на 17 август 986 г., където той нанася тотален разгрoм на Василий II, който се спасява по някакво чудо. Разбира се, има и много други военни победи, както и много поражения - например битката при Сперхей, която е един от най-големите му военни неуспехи (996 година). Битката при село Ключ през 1014 г. е по-скоро едно реми, тъй като българите губят през първата фаза, но при втората Гавраил Радомир разгромява част от византийските сили и дори убива дука на Солун. Това всъщност води Василий II до истерия и до това чудовищно ослепяване на войници“, коментира историкът. Той обясни, че битката между България и Византия тече близо 5 десетилетия – от 976 г. до 1018 г. и дори след смъртта на Самуил, наследниците му продължават да я водят.
За битката при с. Ключ проф. Павлов коментира, че силите на България са по-ограничени в сравнение с тези на Византия, която разполага с по-голям икономически потенциал и със силна армия в резултат на сериозни военни реформи. Според него обаче това не означава, че поначало България е била обречена на загуба, по-скоро военното щастие на Самуил му изменя в един момент. „Най-сериозният проблем е ослепяването на войниците. Това е една чудовищна история, която сломява Самуил. Той е бил суров човек и не се поколебава да ослепи дори и собствения си брат Арон, когато е уличен в предателство, но не може да издържи на тази жестока гледка - 15 хил. войници, които са превърнати в безпомощни хора. Този много жесток, коварен удар сломява както него, така и българския народ“, каза още проф. Павлов.
По думите му изследванията на скелета на Самуил, който е все още се намира в хранилището на солунския музей, показват, че по това време вече е бил доста болен и не издържа на това свръхнапрежение.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Самуил застава начело на борбата на българите срещу византийската власт след 976 г. и се превръща в най-влиятелната фигура в българската политика

Проф. Пламен Павлов: Самуил застава начело на борбата на българите срещу византийската власт след 976 г. и се превръща в най-влиятелната фигура в българската политика

6 Октомври 2017 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Самуил застава начело на борбата на българите срещу византийската власт след 976 г. и се превръща в най-влиятелната фигура в българската политика. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод навършването на 106 години от смъртта на владетеля, която се отбелязва на 6 октомври. „Идването на Самуил начело на българската политика и идването му на престола са различни събития, тъй като, реално погледнато, той е най-активната фигура в българската държава още след 976 г., ако не и по-рано“, каза проф. Пламен Павлов и отбеляза, че Самуил има наистина забележителна кариера на военен.
„През 971 г. византийският император Йоан I Цимиски превзема Велики Преслав по един доста коварен начин - идвайки като съюзник на българите, след това се отмята от думите си, че ще бъде съюзник на България срещу Киевска Русия и така градът е превзет и Цар Борис II е отведен като пленник в Константинопол. След това България е обявена за ликвидирана държава. Западните земи на царството (от планините на днешна Албания до земи, които днес са в Румъния) обаче не са окупирани от Византия и българското болярство организира съпротива, начело на която застават четиримата братя Давид, Мойсей, Арон и Самуил - синове на комит Никола, който е един от най-високопоставените боляри в царството и вероятно първи братовчеда на цар Петър. Така че комитопулите, както наричат синовете на комитата, са роднини на царската династия“, обясни историкът.
По думите му Самуил застава начело на борбата на българите срещу византийската власт след 976 г., тъй като големите му братя загиват още в първите битки. Така той се превръща в най-влиятелната фигура в държавата. „Иначе на престола от 978 г. до 991 г. е цар Роман – вторият син на цар Петър, но реално силната фигура е Самуил“, обясни историкът.
По думите му Самуил заварва държавата в много тежко състояние – нейните източни предели, където са и старите столици Плиска и Велики Преслав, са окупирани. Но се оказва, че по времето на цар Петър България е била силна държава, след като повече от 50 г. продължава да оказва съпротива на Византия дори и само с половината си територия.
„Най-ярката фигура обаче несъмнено е Самуил – той просто се издига като един човек, който е с невероятна енергия и с изключителна преданост към стародавните традиции, включително към царския род. Той идва на власт едва когато цар Роман умира във византийски затвор. През 991 г. Роман е пленен от византийците при неизвестни обстоятелства, където умира през 997 г. и тогава Самуил поема царската корона и така е до 6 октомври 1014 г., когато умира от сърдечен удар, виждайки своите войници, ослепени от Василий II“, каза още проф. Павлова.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари 2018 г.
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.