НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Разград обсъждат мерки срещу антракс

В Разград обсъждат мерки срещу антракс

6 Октомври 2017 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Разград. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен събира на работна среща представители на институции, които имат отношение по недопускане разпространението на болестта антракс. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Разград. Срещата е насрочена 11,00 часа в зала 712 в сградата на областната управа. Ще бъдат обсъдени мерките, които институциите вземат и предстои да вземат, за да не се допуска разпространение на болестта. Поканени за участие са представители на Областната дирекция по безопасност на храните, РЗИ, МБАЛ, Окръжна прокуратура, ОД на МВР, община Лозница, Българския ветеринарен съюз. Пробите на 45-годишния овцевъд от село Трапище, за когото имаше съмнения, че е болен от антракс, бяха потвърдени след изследвания в Националния център за заразни и паразитни болести.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Констатирано е огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница (ОБЗОР)

Констатирано е огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница (ОБЗОР)

5 Октомври 2017 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Положителни за антракс са пробите от село Трапище, община Лозница- на 45-годишния овцевъд и на две от от умрелите животни във фермата му. В населеното място е обявено първично огнище на заболяването. Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция в Разград съвместно обследват случая. По случая бе разпоредена проверка и на Районната прокуратура в Разград. 45-годишният овцевъд е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, при спазване на мерките за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица. Д-р Рени Кирякова от Регионалната здравна инспекция посочи, че мъжът е на венозен антибиотик, а четиримата контактни на пациента са поставени под наблюдение и профилактика с пеницилинов препарат. От страна на Областната дирекция по безопасност на храните е започната незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни в населеното място, в което има общо около 1700 животни. Забранено е клането и движението от и към населеното място на възприемчивите животни до изтичането 14- дневния имунизационен период. Сградите и помещенията, в които се отглеждат животни, както и оборудването ще бъдат дезинфекцирани. До този момент животните в с. Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Констатирано е огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница

Разград: Констатирано е огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница

5 Октомври 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Разград. Областна дирекция по безопасност на храните – Разград констатира първично огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Установена е смъртта на 7 овце в животновъден обект в селото, взетите проби за лабораторни изследвания показват наличие на антракс. ОДБХ – Разград и Регионална здравна инспекция – Разград съвместно обследват случая.
Започна незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни в населеното място. Вече е ваксинирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия животновъден обект. В селото има общо около 1700 животни, 400 едри преживни животни, близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни. Забранява се клането и придвижването към и от територията на заразеното населено място на възприемчивите животни до изтичането 14-дневния имунизационен период.
Предстои механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни и оборудването, включително и превозните средства влизащи и напускащи обекта по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на болестта.
До този момент животните в с. Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Айтен Исмаилова, кмет на с. Трапище: Животните на фермера, заразен с антракс, са поставени под карантина още при съмнението за заболяването

Айтен Исмаилова, кмет на с. Трапище: Животните на фермера, заразен с антракс, са поставени под карантина още при съмнението за заболяването

5 Октомври 2017 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Разград. Животните на фермера, заразен с антракс, са спрени от паша и са поставени под карантина още при съмнението за заболяването. Това каза пред Радио „Фокус“-Шумен Айтен Исмаилова, кмет на с. Трапище, във връзка със случая на заболял от антракс 45-годишен мъж от селото. По думите й е извършена и ваксинация на животните в селището, в което се отглеждат многобройни стада от овце и крави. „Днес отново ветеринарните лекари от Разград са в Трапище и са в контакт с фермерите от селото“, каза Айтен Исмаилова.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Пробата за антракс на 45-годишния мъж от с. Трапище е положителна

Разград: Пробата за антракс на 45-годишния мъж от с. Трапище е положителна

5 Октомври 2017 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Разград. Пробата за антракс на 45-годишния мъж от разградското село Трапище е положителна. Това съобщи за Агенция „Фокус“ д-р Рени Кирякова от Регионална здравна инспекция – Разград. По думите й официален резултат от пробите е получен на 4 октомври от Националния център за заразни и паразитни болести. „Още при първите съмнения за антракс мъжът е приет в инфекциозното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград”. "Той е добре, в момента се провежда адекватна терапия с венозен антибиотик. Спрямо хората, с които е бил в контакт, също са предприети нужните мерки – поставени са под медицинско наблюдение и им се провежда профилактика с пеницилинов препарат“, каза още д-р Кирякова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Мъж от село Трапище е със съмнение за заразяване с антракс

Разград: Мъж от село Трапище е със съмнение за заразяване с антракс

3 Октомври 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Разград. Районната прокуратура в Разград се разпореди днес, 3 октомври 2017 г., мъж, за когото има съмнение, че е заразен с болестта антракс, да бъде задължително изолиран в инфекциозно болнично отделение, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. Това се случи, след като интернет сайтът Дарик нюз съобщи на 2 октомври 2017 г. вечерта за овцевъд от село Трапище, община Лозница, за когото има съмнение, че е заразен с антракс – кожна форма.
Съмнения за изключително заразната болест има и за отглежданите от 45-годишния мъж от село Трапище, община Лозница, овце. 10 от тях са починали, а при аутопсията на две от животните не са установени признаци за заболяването. Проби от овцевъда и животните са изпратени в софийска лаборатория.
Районната прокуратура е образувала преписка по случая. В постановлението за задължителната изолация на овцевъда наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура в Разград напомня на компетентните органи, че според Закона за здравето изолацията и лечението на лица, болни или носители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусна хеморагична треска, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария и тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне, се извършва със заповед на ръководителя на болнично лечебно отделение по предложение на лекуващ лекар, насочил пациента за хоспитализация.
Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, което не е направено в случая с мъжа от село Трапище. Районната прокуратура в Разград е разпоредила на органите на РУ на МВР в Лозница и на ОД на МВР в Разград да организират привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица. 45-годишният мъж вече е настанен в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.