НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Работим с официални данни в туризма, не е редно всеки да ги тълкува както му е изгодно и да се правят манипулации

Министър Николина Ангелкова: Работим с официални данни в туризма, не е редно всеки да ги тълкува както му е изгодно и да се правят манипулации

19 Октомври 2017 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Работим с официални данни в туризма, не е редно всеки да ги тълкува както му е изгодно и да се правят манипулации. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Във връзка с исканата и оставка от АБТТА и твърдението, че се манипулират данните за туризма, Николина Ангелкова заяви: „Не мога да си обясня аргументите им. Работим с методиката на Световната организация по туризъм и с методиката, свързана с регламента Евростат. Предвид разнопосочните тълкувания, разговаряли сме със Световната организация по туризъм да направим специално обучение затова как се четат данните“, поясни тя. Министърът поясни, че се работи и с официалните данни на НСИ.
„На тази база имаме повече от 6,5 млн. чуждестранни туристи, които са посетили България за първите осем месеца на годината, което е около 8% ръст. А чуждестранните туристи, които са били в страната, но не са реализирали нощувка, са над 8 млн.“, каза още тя и уточни, че го обяснява, защото не е редно всеки да тълкува данните както му е изгодно и да се правят манипулации.
„Не мисля, че трябва да се задълбаваме в аргументите на една организация, която има не повече пот 80 члена тур оператори, които работят основно на пазара в чужбина. Тур операторите и тур агентите имат 2 основни дейности – водят българи в чужбина на екскурзии и привличат чуждестранни туристи в България, което е изключително важно за туризма тук“, коментира тя и допълни, че регистрираните тур оператори и тур агенти в Националния туристически регистър са над 3400, а членовете на тази организация са около 80-90 от тях. „Откакто се създаде Министерство на туризма наблюдаваме изключително устойчив ръст както в броя на посещенията на чуждестранните туристи, така и в приходите. За първите 8 месеца в страната от януари до август имаме над 5,2 млрд. лв., което е с10% повече в сравнение с миналата година. За активния летен сезон имаме над 3,7 млрд. лв. приходи в хазната“, допълни министър Ангелкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Не виждам причина да подавам оставка заради АБТТА -  втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон

Министър Николина Ангелкова: Не виждам причина да подавам оставка заради АБТТА - втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон

9 Октомври 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Не виждам причина да подавам оставка заради АБТТА - втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова във връзkа с исканата й оставка от АБТТА, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Първо, бих искала да кажа, че в националния туристически регистър има над 300 сдружения. Регистрираните такива, свързани с туроператорска и турагентска дейност са 3, като в регистъра турагентите и туроператорите са над 3000. Във въпросната АБТТА членуват може би около 80-90. По същия начин и в БАТА и Национално сдружение „Туризъм“. Това, че изразяват определено несъгласие с политиките, които води министерството, е тяхно право, но фактите, които имаме в сектора, доказват, че ние сме на прав път. Със сигурност има още много какво да се желае и да се работи. Все пак министерството съществува от 3 години, а проблемите в туризма са трупани 20-30 години“, коментира Ангелкова. Тя поясни, че в Националния съвет по туризъм се обсъжда всичко. Министър Ангелкова обърна внимание, че членове на този съвет са и АБТТА и техните предложения са взимани в предвид. „Не виждам причина да подавам оставка, вече втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон. Със сигурност международното признание, което получава министерството за действията, които извършва, е на достатъчно високо ниво. Продължаваме напред с диалог“, заяви министърът на туризма.
По отношение на обвиненията към нея, че манипулира данни, Ангелкова поясни, че не разбира защо се отдава значение на методите. „Ние използваме данни на НСИ и на БНБ. Ние сме министерство, работим с официални данни“, каза Ангелкова. Тя поясни, че в НСИ е записано, че за първите 8 месеца България е посрещнала над 6,5 млн. чуждестранни туристи в местата за настаняване над 10 легла. Министърът обясни, че не трябва да се забравя, че българските туроператори и турагенти работят както на пазара в България, така и организират екскурзии в чужбина. Министър Николина Ангелкова заяви, че в Министерството на туризма е създадено звено за анализи и прогнози в туризма. "На тази база се обработват данните не само съгласно изискванията на реграмента на "Евростат", но и с друга методика", коментира Ангелкова. Тя поясни, че предстои скоро там да бъдат наети нови служители, за да се дава по-детайлна информация съгласно отделните видове туризъм и реализираните нощувки в местата за настаняване под 10 легла. Ангелкова поясни, че служителите в Министерството на туризма са подготвени и към момента наетите са под 100. По думите й те са разпределени в общи и специализирани дирекции, а в звеното за анализи и прогнози работят около 7 души и предстои да бъдат наети още двама души.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.