НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вероника Бозова, Районен съд Враца: Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков

Вероника Бозова, Районен съд Враца: Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков

11 Януари 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Враца. Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков, каза за Радио „Фокус“ – Видин Вероника Бозова, говорител на Районен съд – Враца. Мартин Чоков, син на бившия кмет на село Галиче – Ценко Чоков, бе обвинен за побой по хулигански и расистки подбуди. Съдия Вероника Бозова посочи, че какви са съображенията на съдия Красимир Георгиев за постановяване на присъдата ще стане ясно при изготвяне на мотивите. „Делото срещу Мартин Чоков е образувано на 20 септември 2016 г. по внесен обвинителен акт. Проведени са 9 съдебни заседания, извършени са редица процесуално следствени действия, разпити на свидетели, много съдебни експертизи, събрани са много писмени доказателства, извършени са повторни разпити на свидетели, очни ставки“, заяви съдия Вероника Бозова. Тя допълни, че делото е приключило с оправдателна присъда за Мартин Чоков.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Административният съд отхвърли жалбата на кмета на село Галиче Ценко Чоков срещу предсрочното прекратяване на служебните му пълномощия

Враца: Административният съд отхвърли жалбата на кмета на село Галиче Ценко Чоков срещу предсрочното прекратяване на служебните му пълномощия

1 Ноември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Враца. Административен съд – Враца постанови решение по адм. дело № 713 по описа на съда за 2017 г., образувано на основание постъпила жалба от кмета на кметство с. Галиче Ценко Чоков против решение № 227/ 06.10.2017 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Бяла Слатина, с което кметските му пълномощия са предсрочно прекратени, това съобщиха от пресцентъра на съда.
Жалбоподателят счита, че решението на ОИК е незаконосъобразно, тъй като превратно са тълкувани фактите и обстоятелствата при вземането му и това е довело да неправилно прилагане на материалния закон. Отправено е искане към съда да отмени оспореното решение.
Ответната страна – Общинска избирателна комисия Бяла Слатина, представлявана от председателя си, оспорва жалбата и иска същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а решението на ОИК да бъде потвърдено от съда.
Участващия в делото прокурор от Окръжна прокуратура – Враца дава заключение за неоснователност на жалбата, като заявява, че изцяло споделя изложените в решението на ОИК мотиви.
В хода на съдебния контрол за законосъобразност съдът извърши проверка на обжалваното решение на всички законови основания. От събраните по делото доказателства се установява, че решението е постановено от компетентен орган в изпълнение на дадените му в чл. 42, ал. 3 от ЗМСМА правомощия. Правилно е приложен и материалният закон, тъй като съгласно чл. 42, ал. 1, т. 10 от ЗМСМА продължителната невъзможност на кмета на кметство да изпълнява задълженията си, дори по обективни причини, се санкционира с предсрочно прекратяване на пълномощията. Точно и изцяло комисията е изпълнила дадените от съда указания за правилното тълкуване и прилагане на закона.
При така установеното съдът намира, че решение № 227/06.10.2017 г. на ОИК – Бяла Слатина, с което предсрочно са прекратени пълномощията на Кмета на Кметство с. Галиче е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и при спазване на процесуалните правила, поради което го потвърждава, а жалбата като неоснователна оставя без уважение.
Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Административният съд ще гледа дело по жалба на кмета на с. Галиче Ценко Чоков срещу решението на ОИК – Бяла Слатина, с което са прекратени предсрочно пълномощията му

Враца: Административният съд ще гледа дело по жалба на кмета на с. Галиче Ценко Чоков срещу решението на ОИК – Бяла Слатина, с което са прекратени предсрочно пълномощията му

23 Октомври 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Враца. В Административен съд – Враца е образувано адм. дело № 713 по описа на съда за 2017 г. на основание постъпила жалба от кмета на с. Галиче, против решение № 227/06.10.2017 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Бяла Слатина, с което са прекратени предсрочно пълномощията му. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Предявената жалба, с която сега е сезиран Административен съд – Враца е редовна от формална страна, постъпила е в установения от закона преклузивен срок, от страна която има правен интерес от обжалването, поради което е и процесуално допустима. За да се произнесе съдът и по основателността и, с Определение делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 25 октомври 2017 г. от 11.00 ч.
От Административен съд – Враца припомнят, че с Решение № 225 от 3 май 2017 г. ОИК – Бяла Слатина отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Кмета на с. Галиче и след протест на Административния ръководител на Районна прокуратура – Бяла Слатина, Административен съд – Враца го отмени като незаконосъобразно. Решението на съда беше атакувано в законоустановения срок пред Върховен административен съд с мотиви за неправилност и незаконосъобразност и с искане за неговата отмяна. С решение № 11695 от 1 октомври 2017 г. Върховните магистрати оставиха в сила решението на Административен съд – Враца, като правилно, обосновано и законосъобразно и дадоха указания на ОИК – Бяла Слатина да предприеме действия за предсрочно прекратяване пълномощията на Кмета на Кметство с. Галиче, поради неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Двама души са задържани за побой в с. Галиче, полицай е пострадал при ареста

Враца: Двама души са задържани за побой в с. Галиче, полицай е пострадал при ареста

12 Септември 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Враца. На 11 септември 2017 г., в 23.25 часа е получен сигнал за скандал и побой между три лица в село Галиче. Това съобщиха от ОДМВР-Враца. Полицейските служители са задържали са срок до 24 часа лицата Г. К. /34 г./ и Д. О. /20 г./. При намесата си за предотвратяване на побоя, нараняване е получил служител на Районно управление на МВР-Бяла Слатина. За случая е информирана Районна прокуратура-Бяла Слатина. Образувано е досъдебно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.