НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Светла Атанасова, Българска асоциация на туристическите агенции: Оставки в Министерство на туризма към момента не са необходими

Светла Атанасова, Българска асоциация на туристическите агенции: Оставки в Министерство на туризма към момента не са необходими

6 Октомври 2017 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Работи се активно да бъдат разрешени неточностите в областта на туризма, но оставки към момента не са необходими. Това заяви за Радио „Фокус“ Светла Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции по повод исканата оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова от страна на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. “Министерството е само от 2014 г., един сравнително кратък период, в който все пак тръгна от нулата като нова институция, като обединяване на много от функциите, които се изпълняваха от други министерства. Това беше едно ново начало. От друга страна на всички ни се иска проблемите на бранша и туристическия бизнес да се решават много по-бързо и адекватно в интерес на всички работещи в сферата на туризма. Не е еднозначно отношението към Министерството на туризма още от неговото създаване“ коментира Светла Атанасова. Тя допълни, че през последните години са направени огромни инвестиции в туристическия сектор, особено от бизнеса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Захариев, НБТ: Работим отлично с министъра на туризма Николина Ангелкова, неуместно е да се искат оставки, когато затваряме един успешен за поредна година сезон

Мартин Захариев, НБТ: Работим отлично с министъра на туризма Николина Ангелкова, неуместно е да се искат оставки, когато затваряме един успешен за поредна година сезон

5 Октомври 2017 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Работим отлично с министъра на туризма Николина Ангелкова, неуместно е да се искат оставки, когато затваряме един успешен за поредна година сезон. Това каза за Агенция „Фокус“ Мартин Захариев, изпълнителен директор на Сдружение Националния борд по туризъм (НБТ) във връзка със становище на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), че снемат доверието си от министър Николина Ангелкова. „Напълно не споделям това виждане. Вчера с нарочна декларация УС на Националния борд по туризъм изцяло подкрепи усилията на Министерство на туризма и в частност заяви, че работим отлично с министъра на туризма Николина Ангелкова, както и с цялото българско правителство по решаване на сложните и не малки проблеми в туризма“, обясни Захариев. „Ние отчитаме изключително успешните за поредна година пролетен и летен туристически сезон с ръст от 7,4%, както заявява националната статистика“, коментира той и уточни, че поради липса на друг измерител засега няма данни, които да кажат друга различна от тази цифра.
„Съгласен съм донякъде с факта, че има една значителна част от българския туризъм, която не е минала на светло, не е въведена в системата ЕСТИ, за която AБТТА настоява. Ние също настояваме за нея, но причината тя да не бъде въведена не е в Министерството, а в бавните и мудни съдебни процедури, поради факта, че тази обществена поръчка беше обжалвана и тя е на фаза в съда. И категорично смятаме, че въвеждането й ще бъде факт във възможно най-кратки срокове“, коментира Мартин Захариев.
„Най-важното, което искам да споделя, е, че смятаме за изключително неуместно към днешна дата да се искат оставки точно в този момент. Първо, когато затваряме един успешен за поредна година сезон. И, второ, след една значителна активност на Министерството открихме туристически информационни центрове в Япония, а преди две седмици и в Шанхай. Започва и силна кампания в Ню Йорк по позициониране на България като атрактивна дестинация. Но най-вече за това, че предстоят сериозни промени в Закона за туризма, които ще разгледат статута на националните туристически курорти, както и редица други промени, които бизнесът настоява да се случат“, обясни той. „Ние помолихме с писмо следственото обсъждане за промените в този Закон да бъде отложено с поредни два месеца, считано от края на септември за края на ноември, за да имаме достатъчно време заедно с министерството и техните експерти да достигнем до консенсусни текстове“, коментира Мартин Захариев. „И точно сега, когато предстои това да се случи и когато имаме подкрепата на Министерството и на Парламентарната комисия по икономика и туризъм, да правим такива рокади и да си играем на политически шахмат е просто нелепо от наша гледна точка“, заяви той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светла Атанасова, БАТА: Не заставаме зад позицията на АБТТА, не е това начинът

Светла Атанасова, БАТА: Не заставаме зад позицията на АБТТА, не е това начинът

4 Октомври 2017 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Не заставаме зад позицията на АБТТА, има проблемни моменти в сектора, но не е това начинът да се оправят. Това каза за Агенция „Фокус“ Светла Атанасова, председател на Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) във връзка със становище на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), че снемат доверието си от министър Николина Ангелкова. „Има неща, които действително са проблеми за целия туристически бранш. Като цяло не смятаме, че това е начинът и момента“, заяви Атанасова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лъчезар Тодоров, управител на „Тера Тур Сервиз“: Не е редно УС на АБТТА да излиза с еднозначно мнение при положение, че самите членове не са постигнали съгласие

Лъчезар Тодоров, управител на „Тера Тур Сервиз“: Не е редно УС на АБТТА да излиза с еднозначно мнение при положение, че самите членове не са постигнали съгласие

3 Октомври 2017 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Не е редно УС на АБТТА да излиза с еднозначно мнение при положение, че самите членове не са постигнали съгласие. Това каза за Агенция „Фокус“ Лъчезар Тодоров, управител на „Тера Тур Сервиз“ и член на АБТТА във връзка със становище на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), че снемат доверието си от министър Николина Ангелкова. „Трябва да направим уточнение, че това е позиция на Управителния съвет, а не на Асоциацията. Доколко Управителният съвет има право да излезе с такава позиция е въпрос на тълкования на устава на АБТТА. В него много ясно е записано, че Управителният съвет се занимава предимно с организационни и административни въпроси, а тогава, когато става въпрос за важни насоки в работата, би трябвало да координират позицията си с членовете на АБТТА“, обясни Тодоров.
„Това, което мога да кажа фактологически, е, че получихме това решение на Управителния съвет с писмото преди около седмица като приключен факт, в уведомителен режим. Веднага изразих моята лична позиция и на фирмата, която представлявам, една от учредителите на АБТТА, че не сме съгласни с това становище“, коментира още той.
„Дали се уронва авторитетът на Асоциацията? Със сигурност да. Не е добре да има такова разминаване. Имаме нееднозначна оценка очевидно за работата на министър Николина Ангелкова. Не е редно една от най-големите асоциации в туристическия бранш, и без това има твърде много асоциации в бранша, да излиза с едно еднозначно мнение при положение, че самите членове не са съгласни помежду си“, коментира Лъчезар Тодоров.
По думите му това, което е важно да се каже, е, че твърде дълго време този сектор е бил прекалено разединен и е лошо да продължава да бъде такъв. „За мен по-важно в този момент е да използвам всичко добро, което направи Министерство на туризма през последните години, да се обединим около него и да се опитаме да го правим още по-добре. Това би трябвало да бъде позицията“, заяви той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.