НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:54

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"МКД"(Македония): Според международният посредник Матю Нимиц няма "ново магическо" име, но спорът може да се реши през следващата година

"МКД"(Македония): Според международният посредник Матю Нимиц няма "ново магическо" име, но спорът може да се реши през следващата година

13 Декември 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според международният посредник Матю Нимиц към момента няма "ново магическо" име, но спорът между Гърция и Македония може да бъде решен през следващата година, пише скопското електронно издание "МКД, в коментар за подновените преговори между двете страни, след тригодишно прекъсване.
Нимиц е констатирал "чувствително подобрения климат на преговорите"и е изразил надежда, че настъпващата година ще бъде решаваща за решаването на спора.
"След толкова много години няма как да се появи ново магическо име. Решението може да се постигне само с добра политическа воля и дипломация" - смята Нимиц.
"МКД" цитира премиерът Зоран Заев, който в Прищина в отговор на журналистически въпрос, заявява че Македония и Гърция не са стигнали до там, че да разговарят за нови имена, като към момента потвърждават общото желание за разрешаване на проблема.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Според Матю Нимиц споразумението за името на Македония може да се сключи през 2018 година

Ekathimerini: Според Матю Нимиц споразумението за името на Македония може да се сключи през 2018 година

13 Декември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посредникът на ООН по въпроса за името на Македония Матю Нимиц заяви, че спорът „може и трябва да бъде разрешен през следващата година", пише Ekathimerini.
„Има реален напредък за решение през следващите месеци“, заяви Нимиц в Брюксел, където преговорите се подновиха след тригодишна пауза. По време на съвместна пресконференция с пратениците на Гърция и на Македония Адамантиос Василакис и Васко Наумовски той заяви, че срещата е индикация, че всички страни трябва да засилят усилията по разрешаването на проблема. Той подчерта, че преговорите са преминали в „много добра атмосфера“.
„Правителството в Скопие е направило въпроса приоритетен и възнамерява да подобри отношенията с Гърция“, заяви Нимиц. Той допълни, че решението на спора за името ще донесе стабилност в региона. Последникът допълни, че преговорите ще се ускорят през следващите три месеца в Ню Йорк и/или на европейска земя.
Според него „вълшебно ново име“ няма да се появи от никъде след толкова години и че решението ще бъде открито въз основа на предложения, представени преди от двете страни. Американският дипломат заяви, че е слушал и двете страни и че се опитва да разбере позициите им. Според него решението изисква „здрава работа, политическа воля и добра дипломация“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Спорът за името между Македония и Гърция може и трябва да бъде решен догодина, според Матю Нимиц

МИА: Спорът за името между Македония и Гърция може и трябва да бъде решен догодина, според Матю Нимиц

12 Декември 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Международният посредник от страна на ООН относно спора за името между Гърция и Македония Матю Нимиц заяви, че проблемът между двете страни може и трябва да бъде разрешен през 2018 г., съобщава Македонската информационна агенция.
„След толкова много години, не може да се очаква че някое ново име ще падне от небето и реши проблема“, заяви Нимиц във вторник, като отбеляза, че „решението лежи в политическата воля и добрата дипломация“.
Думите му са направени във вторник след края на провела се в Брюксел двудневна среща между представители между двете държави, която да третира проблема. След края на разговорите, ръководени от Нимиц, представителя на ООН добави, че „да, има някои големи проблеми между двете страни, но ние ще се опитаме да ги решим в следващите месеци.“
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След тригодишна пауза - Атина и Скопие възобновиха преговорите за разрешаване на т.нар. спор за името (ОБЗОР)

След тригодишна пауза - Атина и Скопие възобновиха преговорите за разрешаване на т.нар. спор за името (ОБЗОР)

12 Декември 2017 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В периода 11-12 декември в Брюксел се провеждат преговори между Атина и Скопие за разрешаване на т.нар. спор за името на Република Македония. Новият кръг от разговорите в белгийската столица преминава под ръководството на международния посредник на ООН в спора между двете съседни държави – Матю Нимиц.
Преговарящите от македонска и от гръцка страна - Васко Наумовски и Адемантиос Василакис, придружени от дипломати от външните министерства на двете страни, провеждат отделни срещи с Нимиц. Допуска се представители на Атина и Скопие да седнат на масата за преговори за съвместна среща – в зависимост от хода и атмосферата на разговорите.
Срещата в Брюксел бе организирана след тригодишна пауза от последния кръг на разговорите, който бе проведен в Ню Йорк през 2014 г. След приключването му тогава дискусиите по проблема, който вече три десетилетия хвърля сянка на двустранните отношения между Гърция и Македония, бяха замразени. Надежда за стопяване на ледовете обаче има – подобреният политически климат между двете страни направи възможно организирането на тази среща, която е част от усилията на ООН да помогне на двете страни да намерят жизнеспособно решение на спора за името, бе съобщено от пресслужбата на Нимиц в навечерието на преговорите. Наскоро външният министър на Гърция Никос Кодзиас направи изявление, в което изрази увереност, че уреждането на спора между Атина и Скопие може да бъде завършено през първата половина на 2018 г. Коментарите по темата изобилстват в македонските медии.

Електронното издание MКД отбелязва шеговито: „Снегът блокира вечерята на Нимиц с преговарящите в Брюксел“. От редакцията поясняват, че планираните за вечерните часове на понеделник срещи на Нимиц с делегациите на Скопие и Атина са били отменени, тъй като заради лошите метеорологични условия нито един от участващите в преговорите не е успял да пристигне навреме в Брюксел. Поради обилните снеговалежи на международното летище в белгийската столица бяха отменени стотици полети – както излитащи, така и кацащи, подчертава изданието.

„Разговорите за името: Стопиха снега, но ще разбият ли леда?“, пита македонската редакция на Deutsche Welle в статия, посветена на провеждащите се в Брюксел преговори за разрешаване на спора между Атина и Скопие.
Медията отбелязва, че разговорите са възобновени след тригодишно прекъсване и се водят от международния посредник на ООН Матю Нимиц – „без ново предложение, но с нов оптимизъм“.

„Мета“, Радио „Слободна Европа“, „24 Вести“, МРТ и редица други медии в Македония съобщават за началото на преговорите, като привеждат информация за планирания ход на разговорите в Брюксел.

Това, което вълнува обаче най-много македонците, е дали ще бъде представено ново предложение за името на страната им. Позовавайки се на публикации в гръцките медии, държавната агенция „Макфакс“ съобщава, че макар към момента да няма постъпила официална информация за направени предложения за промяна на името, според гръцката телевизия „Стар“ на масата за преговори в Брюксел ще бъде представена идеята за „Нова Македония“.
Агенцията привежда съобщението от пресслужбата на Нимиц, съгласно която подобряването на политическия климат е направило възможно представителите на Атина и Скопие да седнат на масата за преговори в опит да намерят решение на продължилия десетилетия наред спор.

По-рано гръцкият външен министър Никос Кодзиас направи изявление, в което изрази увереност, че уреждането на спора между Атина и Скопие може да бъде завършено през първата половина на 2018 г. В тази връзка „Плюс Инфо“ припомня, че през последните месеци след смяната на властта в Македония, първите дипломати на Атина и Скопие проведоха редица срещи и си размениха визити в опит да намерят обща основа за разговори. Медията отбелязва, че в рамките на последната среща с колегите си от България, Румъния и Сърбия в Белград, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е подчертал, че решение на спора може да бъде намерено само при условие, че македонците се откажат от твърдението, че са единствени потомци на Александър Македонски.
„Плюс Инфо“ обяснява, че въпросът за решаването на спора между Атина и Скопие ще бъде от ключово значение през следващата година, тъй като през 2019 г. ще се проведат серия избори – както в Гърция, така и в Македония, след тях – и такива за депутати в Европейския парламент. От македонска страна има желание за постигане на решение и конкретни резултати от преговорите още догодина, припомня медията думите на вицепремиера по евроинтеграцията Буяр Османи.
В Брюксел предстои пресконференция, на която ще стане ясно дали е подготвена почвата за решаването на спора в следващите месеци.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев за преговорите в Брюксел: Още не сме разговаряли за ново име

Зоран Заев за преговорите в Брюксел: Още не сме разговаряли за ново име

12 Декември 2017 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още не са проведени разговори между Скопие и Атина за новото име на Република Македония. Това увери във вторник министър-председателят Зоран Заев, който е на посещение в Косово, предава скопската електронна медия Press24.
По-рано в медиите бе разпространена информация, съгласно която на масата за преговори в Брюксел е представено конкретна идея за името на страната – „Нова Македония“. В тази връзка Заев подчерта, че това е предложение на медиите, а не на официалните представители на двете страни, участващи в преговорите за разрешаване на т.нар. спор за името.
„Ние не трябва да говорим за нови имена или нещо подобно. Вярвам, че в наши дни ще обсъждаме потвърждението на желанието и на двете страни да дадат съществен принос за решаването на проблема, който Гърция има с нашето установено име. Надявам се, че с посредничеството на Матю Нимиц ще бъде потвърдено взаимното желание на двете страни, Македония и Гърция, за намиране на такова решение. Надявам се, че срещата ще приключи в положителна атмосфера, за да можем да очакваме по-нататъшно развитие на възможни решения на този проблем", подчерта Заев.
След тригодишна пауза във вторник, 12 декември, в Брюксел са възобновени преговорите за разрешаване на спора между Скопие и Атина за името на Република Македония. Кръгът от преговори в белгийската столица ще премине под ръководството на международния посредник на ООН в спора между двете съседни държави – Матю Нимиц.
По-рано гръцкият външен министър Никос Кодзиас направи изявление, в което изрази увереност, че уреждането на спора между Атина и Скопие може да бъде завършено през първата половина на 2018 г.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Преговорите между Атина и Скопие за разрешаване на т.нар. спор за името – предложението в Брюксел е за „Нова Македония“?

„Макфакс“ (Македония): Преговорите между Атина и Скопие за разрешаване на т.нар. спор за името – предложението в Брюксел е за „Нова Македония“?

12 Декември 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел. След тригодишна пауза във вторник, 12 декември, в Брюксел са възобновени преговорите за разрешаване на спора между Скопие и Атина за името на Република Македония. Кръгът от преговори в белгийската столица ще премине под ръководството на международния посредник на ООН в спора между двете съседни държави – Матю Нимиц, предава държавната информационна агенция „Макфакс“.
Нимиц ще проведе среща с двете преговарящи страни – Васко Наумовски за Македония и гръцкия дипломат Адемантиос Василакис. Подобреният политически климат между двете страни направи възможно организирането на тази среща, която е част от усилията на ООН да помогне на двете страни да намерят жизнеспособно решение на спора за името, бе съобщено от пресслужбата на Нимиц.
Въпреки че към момента няма постъпила информация за официално направени предложения за името на Македония, според гръцката телевизия „Стар“ на масата за преговори в Брюксел ще бъде представена идеята за „Нова Македония“.
По-рано гръцкият външен министър Никос Кодзиас направи изявление, в което изрази увереност, че уреждането на спора между Атина и Скопие може да бъде завършено през първата половина на 2018 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Преговорите за името на Македония са подновени в Брюксел

Ekathimerini: Преговорите за името на Македония са подновени в Брюксел

12 Декември 2017 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посредникът на ООН по въпроса за името на Македония Матю Нимиц поднови преговорите между Гърция и Македония относно името на бившата югославска република, след продължил дълго време застой в тях, пише гръцкият вестник Ekathimerini.
Правителството на Атина е предпазливо оптимистично за прогреса, след изказванията на македонския министър-председател Зоран Заев, заявил, че е готов за решение, което да проправи пътя на страната му към ЕС и НАТО.
Този оптимизъм бе допълнително засилен от оставката на председателя на опозицията в Македония Никола Груевски.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония) Има ли ново предложение за името?

„Локално“ (Македония) Има ли ново предложение за името?

10 Декември 2017 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Под заглавие „Има ли ново предложение за името?“ скоппското електронно издание „Локално“ публикува информация за започващия нов кръг от преговорите между Гърция и Македония за името. „Локално“ пише, че Северна и Горна Македония или Република Македония (Скопие) са вече познати предложения, но дали новият кръг преговори ще донесе ново предложение за името – на този въпорос трябва да отговори международният посредник Нимиц. „Локално“ смята, че Нимиц както премиерите Ципрас и Заев, както САЩ и ЕС , са оптимисти. „Локално“ цитира изявление на международния посредник, който пред независимата балканска новинарска агенция ИБНА изрази надежда, че ще бъдат преодолени т. нар. червени линии, поставени от Атина и Скопие.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо” (Македония): Няма да се разширява македонският екип за преговорите с Гърция

„Плюс инфо” (Македония): Няма да се разширява македонският екип за преговорите с Гърция

10 Декември 2017 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският екип, който ще разговаря с международния посредник и гръцкия екип, на 12 декември няма да се разширява, включвайки университетски преподаватели, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“. Изданието припомня, че преговорите са се водили в продължение на години, като най-често това е ставало в Ню Йорк.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа“ (Македония): Тясно пространство за маневри при преговорите за името в Брюксел

„Алфа“ (Македония): Тясно пространство за маневри при преговорите за името в Брюксел

10 Декември 2017 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. След дълга пауза Македония и Гърция заедно с международния посредник Нимиц ще започнат нов кръг от преговорите за името, предава скопската телевизия „Алфа“. Телевизията смята, че Нимиц и преговарящите Наумовски и Василакис имат да извървят дълъг път, пространството за маневриране няма, а като предложения стоят идеите, които са познати и на двете страни. „Алфа“ предава, че „надежда за споразумение може да има само ако една от двете страни оттегли своите позиции, в които до момента са били здраво вкопани националните интереси.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Във вторник - 12 декември 2017г., започват правоговорите за името с Гърция

Алсат-М (Македония): Във вторник - 12 декември 2017г., започват правоговорите за името с Гърция

10 Декември 2017 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посланикът на Македония в САЩ Васко Наумовски заедно с дипломат от македонското външно министерство ще съставляват екипа, който ще преговаря с Гърция с посредничеството на Матю Нимиц. Гърция също ще бъде представена от двама международни експерти. Това предава излъчващата на албански език скопска телевизия Алсат -М. Според телевизията първото заседание на посредника и екипите ще бъде проведено на 12 декември 2017 г. ,като по този начин се опровергават твърденията за включването на двама македонски професори в македонския екип. Телевизията цитира съобщение на министерството на външните работи в Скопие, в което се казва, че правителството ще информира медиите за по-нататъшните стъпки за решаването на този важен и чувствителен въпрос, който същевременно е от най-висш държавен интерес. Алсат-М цитира бившия посланик Нано Ружин, според когото македонската дипломация излиза от пасивен период, в който определено не е била заинтересована от разрешаването на спора за името.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Българският премиер призова за „обединение“ за разрешаване на т.нар. спор за името между Скопие и Атина

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Българският премиер призова за „обединение“ за разрешаване на т.нар. спор за името между Скопие и Атина

9 Декември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на участието си в четиристранната среща в Белград, министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че т.нар. спор за името между Скопие и Атина трябва да бъде решен, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Трябва да обединим и подпомогнем Европейската комисия да помогне на Брюксел да вземе правилните решения, а не да наложи ултиматуми", заяви Борисов на срещата с колегите си то Сърбия, Румъния и Гърция.
На свой ред гръцкият министър-председател Алексис Ципрас подчерта, че очаква 2018 г. ще бъде позитивна за разрешаването на спора между Атина и Скопие. За да има положително развитие на ситуацията обаче, Ципрас подчерта, че Скопие трябва да предприеме стъпки напред.
„Ако те се откажат от реториката и изявленията, че те са единствените потомци на Александър Македонски, и от иредентистки твърдения, тогава може би бихме могли да намерим някакво общо решение", увери Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Брюксел ще се състои среща Димитров-Кодзиас

A1 On (Македония): В Брюксел ще се състои среща Димитров-Кодзиас

13 Ноември 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първият дипломат на Скопие Никола Димитров ще се срещне с гръцкия си колега Никос Кодзиас в кулоарите на форума на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз, който се провежда в Брюксел, предава телевизионният канал A1 On.
Очаква се в Брюксел първите дипломати на двете балкански държави да обсъдят възобновяването на преговорите за разрешаване на т.нар. спор за името. По-рано Кодзиас увери, че Гърция има готовност за преодоляване на проблема. Съгласно думите му, спорът с Македония ще бъде уреден през първата половина на 2018 г.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Кодзиас: Македония е дар от Бога, но проблемът е, че е избрала грешния кръстник

Никос Кодзиас: Македония е дар от Бога, но проблемът е, че е избрала грешния кръстник

30 Октомври 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас заяви, че т.нар. спор за името съвсем не означава, че Атина е против съществуването на Македония, предава Македонска Радио Телевизија (МРТ).
„Страната им е дар от Бога, но проблемът е, че са избрали грешния кръстник. Спора за името не означава, че Гърция има някакви планове за реорганизация или разпадане", подчерта Кодзиас в изявление пред гръцките медии.
Същевременно първият дипломат на Атина подчерта, че освен името, основният проблем в гръцко-македонските отношения е иредентизмът. Кодзиас допълни, че двете страни ще съставят комисия, която ще преразгледа съдържанието на учебниците и ще се опита да преодолее разногласията в исторически контекст.
„Нямаме нищо против да погледнем в нашите книги и ако има нещо нередно в тях, то да бъде поправено“, увери Кодзиас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“(Македония): ВМРО-ДПМНЕ иска референдум относно договора за добросъседство с България, докато СДСМ заяви, че на местните избори гражданите са показали мнението си

„Плюс Инфо“(Македония): ВМРО-ДПМНЕ иска референдум относно договора за добросъседство с България, докато СДСМ заяви, че на местните избори гражданите са показали мнението си

22 Октомври 2017 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. От ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че ще предложат инициатива за провеждането на референдум относно Договора за добросъседство с България, предава „Плюс Инфо“.
От македонската опозиция казаха, че подкрепят европейската интеграция на Македония, но не одобряват Договора за добросъседство с България, който според тях ощетява македонската нация. Партията на Никола Груевски подчерта, че македонските граждани имат право да се произнесат по този договор, който „носи трайни последици за македонската идентичност“.
От своя страна управляващите от СДСМ заявиха, че ВМРО-ДПМНЕ се опитва да прикрие изборната си загуба. Социалдемократите казаха, че своебразен референдум за договора с България, са били провелите се местни избори, на които СДСМ спечели.
„Резултатите от първия кръг на местните избори недвусмислено доказват ясната поддръжка, която гражданите дават за единството и сътрудничеството, вместо враждебността и омразата, които се ширеха при ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски в продължение на 11 години“, казаха от СДСМ.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Кумуцакос, „Нова Демокрация“: Победата на СДСМ е позитивен знак за подобряване на отношенията между Гърция и Македония

Йоргос Кумуцакос, „Нова Демокрация“: Победата на СДСМ е позитивен знак за подобряване на отношенията между Гърция и Македония

17 Октомври 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Външнополитическият експерт от опозиционната партия „Нова демокрация“ Йоргос Кумуцакос заяви, че победата на Социалдемократическата партия на Македония (СДСМ) в първия тур от местните избори в страната е положителен развой на събитията и възможност за по-нататъшно подобряване на отношенията между Скопие и Атина, отбелязва скопското електронно издание „Нова ТВ“.
„Самият факт, че националистът Никола Груевски загуби на местните избори, е положителното развитие на събитията. Сега в Скопие имаме много по-сигурни и по-продуктивни събеседници по отношение на въпроса за името“, подчерта Кумуцакос, коментирайки резултатите от първия тур на местните избори в Македония, проведен в неделя, 15 октомври.
В интервю за ANA-MPA, Кумуцакос изрази задоволство от подобряване на атмосферата с Македония за решаване на т.нар. спор с името.
„Гърция ще направи всичко необходимо за разрешаване на спора, което ще отвори пътя евроатлантическата перспектива за Скопие“, добави Кумуцакос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Перспективите за ЕС – в центъра на дискусиите в Солун, Гърция изрази подкрепа за присъединяването на България към Шенген

Ekathimerini: Перспективите за ЕС – в центъра на дискусиите в Солун, Гърция изрази подкрепа за присъединяването на България към Шенген

6 Октомври 2017 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Солун. Перспективите на Западните Балкани за присъединяване към Европейския съюз бяха в центъра на дискусията, която се проведе в Солун между гръцкия външен министър Никос Кодзиас и колегите му от България, Албания и Македония, отбелязва електронното издание Ekathimerini.
„Международното право, европейското законодателство, доверието и добрите компромиси, които облагодетелстват всички, решават проблемите", заяви Кодзиас след втората по рода си министерска среща в Солун.
Решено бе следващата такава среща да се съсредоточи върху програмите на ЕС и начините за тяхното разширяване. Гръцката страна също изрази подкрепата си за присъединяването на България към Шенгенското пространство.
Кодзиас проведе отделни разговори с външния министър на Македония Никола Димитров. Източници заявиха, че двамата са обсъдили начини, по които преговорите по спора за името може да продължат. Димитров се срещна и с кмета на Солун Янис Бутарис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров увери гърците: Единствената карта, която ни интересува, е тази на ЕС

Никола Димитров увери гърците: Единствената карта, която ни интересува, е тази на ЕС

5 Октомври 2017 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Солун. Македония няма иредентистки претенции срещу Гърция. Това увери първият дипломат на Скопие Никола Димитров пред вестник Kathimerini, допълвайки, че „македонската“ идентичност съществува и от двете страни на границата.
„Твърденията за изключителност принадлежат към категорията игри с нулева полза, които в миналото са били само източник на разделение в нашия регион и извън него", коментира Димитров. „Когато някой съсед от гръцката част на Македония казва, че тя или той е македонец - регионално, исторически или културно - това заплашва ли ме? Не мисля така. Когато кажа, че съм македонец, трябва ли да заплашвам ближния си? В Европа през XXI век? Не мисля така“, подчерта Димтров.
Твърдейки, че Македония „отдавна е отхвърлила иредентизма официално в конституцията", Димитров заяви, че страната е поела ангажимент да се придържа към международните си задължения. „Единствената карта, която ни интересува, е картата на по-големия Европейски съюз“, отбеляза първият дипломат на Скопие.
Запитан за потенциален напредък в разговорите за разрешаване на т.нар. спор за името, Димитров изрази оптимизъм. „Заедно ние активно изграждаме атмосфера на приветливост, на открит и откровен начин да общуваме и да разбираме взаимно позициите си".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Солун се провежда среща Кодзиас-Димитров

A1 On (Македония): В Солун се провежда среща Кодзиас-Димитров

5 Октомври 2017 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Солун. Министрите на външните работи на Македония и Гърция – Никола Димотров и Никос Кодзиас, провеждат двустранна среща в рамките на четиристранните преговори в Солун, в които участват първите дипломати на София и Тирана, предава скопският телевизионен канал A1 On.
В македонската делегация са още министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на икономиката Крешник Бектеши.
Срещата бе открита в четвъртък сутринта от Кодзиас, който обяви, че ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със сигурността, укрепването на сътрудничеството в тази област в контекста на новите предизвикателства, пред които е изправен регионът, засилване на трансграничното сътрудничество, както и теми, засягащи енергетиката, т.е. възможността за нови проекти в тази област.
- Балканите са регион, който обещава много по отношение на развитието на енергетиката, по отношение на изграждането на газопроводи и други проекти, поради което е необходимо засилване на сътрудничеството между страните от региона, а преди всичко на четирите, които участват днес на срещата в Солун - Македония, Гърция, България и Албания“, подчерта Кодзиас.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОМД до гръцкия външен министър: Името на Република Македония не е предмет на преговори

ОМД до гръцкия външен министър: Името на Република Македония не е предмет на преговори

26 Септември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. За организацията „Обединена македонска диаспора“ (ОМД) изявлението на гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас, съгласно което спорът за името на Република Македония може да бъде решен чрез „пакет от преговори“, е още един опит от страна на властите в Атина да отрекат правата на македонския народ, пише електронното издание МКД.
„Гръцката позиция навежда на мисълта, че правителство им пренебрегва идентичността и историята на съседите си, като същевременно предполага, че македонският народ ще има интерес да преговаря с политическото ръководство. Гръцкото правителство обаче подценява волята на македонския народ и определянето на организации като ОМД, които действат в защита на родната си страна от онези, които делегитимизират нейното съществуване“, твърдят от ОМД.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония) : Министър-председателят на Македония ще излезе с обръщение пред Общото събрание на ООН

„Радио Свободна Европа“ (Македония) : Министър-председателят на Македония ще излезе с обръщение пред Общото събрание на ООН

22 Септември 2017 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министър-председателят на Македония Зоран Заев ще изнесе реч пред Общото събрание на ООН и ще проведе среща с генералния секретар на Световната организация Антонио Гутереш, предаде “Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Делегацията, водена от Заев и министъра на външните работи Никола Димитров, наброява 72 души. Заев вече е провел работни срещи в кулоарите на 72-та сесия на Общото събрание с европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, както и с върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини. След това той проведе среща с лидерите на страните от Западните Балкани.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“(Македония): Йоханес Хан и Федерика Могерини са се срещнали с лидерите на страните от Западните Балкани в кулоарите на Общото събрание на ООН

„24 Вести“(Македония): Йоханес Хан и Федерика Могерини са се срещнали с лидерите на страните от Западните Балкани в кулоарите на Общото събрание на ООН

21 Септември 2017 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В кулоарите на Общото събрание на ООН еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан се срещнаха с лидерите на страните от Западните Балкани. Европейските представители и балканските колеги обсъдиха бъдещи дейности, свързани с интеграцията на региона в ЕС, а европейската двойка обявиха съвместно послание за региона, предава „24 Вести“.
"Европейският съюз засилва подкрепата за всички партньори по отношение на целите им за евроинтеграция, така че техният напредък ще бъде необратим до края на нашия мандат", се казва в изявлението.
След срещата с Хан, премиерът на Македония Зоран Заев каза, че правителството работи по реформите и коригирането на недостатъците, отбелязани в доклада на Прибе.
"Завършваме първата фаза според крайния срок до края на септември. Имаме експертен доклад на ЕС, Прибе и предложенията му ще бъдат взети под внимание във втората част на плана, за която вече работим ", каза Заев.
Също така в Ню Йорк се проведе среща между външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров. Както казваха от министерството на външните работи, Димитров и Кодзиас са обсъдили мерките за изграждане на доверие и различията в името. Гръцкият министър се срещна с генералния секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш преди два дни в Ню Йорк, с когото освен всичко друго обсъдиха въпроса за името. Началникът на гръцката дипломация, след срещата, на който присъства и медиаторът Матю Нимиц, изрази увереност, че след изборите има прозорец за възможностите за обсъждане на въпроса за името.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мета“ (Македония): Външните министри на Македония и Гърция са обсъдили т.нар. спор за името в рамките на среща в Ню Йорк

„Мета“ (Македония): Външните министри на Македония и Гърция са обсъдили т.нар. спор за името в рамките на среща в Ню Йорк

21 Септември 2017 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров е провел работна среща с гръцкия си колега Никос Кодзиас в Ню Йорк, и както съобщават от Скопие, двамата са разговаряли за мерките за изграждане на доверие между двете страни и за процеса за преодоляване на т.нар. спор за името, предава „Мета“.
В съобщението от Министерството на външните работи не се разкриват други подробности за срещата, която е била последна в „богатата“ програма на Никола Димитров в рамките на посещението му в САЩ за 72-то Общо събрание на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Никос Кодзиас проведе позитивни преговори с Македония

Ekathimerini: Никос Кодзиас проведе позитивни преговори с Македония

1 Септември 2017 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас и неговия македонски колега Никола Димитров заявиха по време на обща пресконференция, че поставят основите на процеса, който ще позволи преговорите по разрешаването на спора за името на малката балканска държава, пише Ekathimerini.
Нищо повече не е очаквано от еднодневното посещение на Кодзиас в Скопие, но преговорите се очаква да започнат след октомври, когато в Македония ще се проведат местни избори. Въпреки това, предвид несигурността в региона и ръста на иредентистката риторика, анализаторите вярват, че преговорите ще наберат скорост през 2018 г. И двамата министри заявиха, че искат да работят за добри отношения и регионално сътрудничество.
И Атина, и Скопие дават сигнал, че възнамеряват да подобрят отношенията помежду си и правителството на министър-председателя Зоран Заев заяви, че иска да страната да бъде присъединена към ЕС и НАТО.
Кодзиас потвърди подкрепата си към страните от Западните Балкани за ЕС и НАТО, но настоя, че това ще се случи при условие, че иредентистката реторика бъде зарязана, а въпросът с името бъде решен.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle(Македония):Никос Кодзиас заяви, че влизането на Македония в НАТО ще бъде положително за Гърция

Deutsche Welle(Македония):Никос Кодзиас заяви, че влизането на Македония в НАТО ще бъде положително за Гърция

31 Август 2017 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министрите на външните работи на Гърция и Македония договориха серия от двустранни споразумения за сътрудничество и изказаха оптимистичните си възгледи за разрешаването на проблемите между двете страни, предава македонската редакция на Deutsche Welle.
Първите стъпки към добросъседски отношения ще бъдат направени със серия двустранни договори, които трябва да засилят сътрудничеството в политиката, икономиката, образованието, дипломацията и сигурността.
Резултатът е много позитивен и „по-добър, отколкото с други съседни страни“, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас.
Кодзиас потвърди познатите гръцки позиции, според които трябва да се изпълнят условията поставени на срещата в Букурещ, а именно компромис между двете страни за името на Македония. Гръцкият министър подчерта, че страната му поддържа влизането на Македония в НАТО. Той подчерта, че това ще „улесни живота“ на Гърция и ще помогне за „развитието на целия регион“.
Никос Кодзиас пожела спорът за името да се реши със същото темпо, с което македонското правителство подписа Договора за добросъседство с България.

„Не ми трябват стотина статуи, за да бъда горд македонец, нито пък ми пречи, когато някой гръцки гражданин от Солун се нарича така. В момента сме 21 век и не трябва да показваме комплекси за засилването на тези чувства“, заяви македонският външен министър Никола Димитров.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Срещата Кодзиас-Димитров  в Скопие – обсъдени са сътрудничеството в областта на сигурността, образованието и икономиката

„24 Вести“ (Македония): Срещата Кодзиас-Димитров в Скопие – обсъдени са сътрудничеството в областта на сигурността, образованието и икономиката

31 Август 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Освен усилията за изграждане на доверие, в Скопие министрите на външните работи на Македония и Гърция са обсъдили и въпроси, свързани със засилването на сътрудничеството в областта на сигурността, образованието и икономиката, предава електронната медия „24 Вести“ .
Никола Димитров и Никос Кодзиас днес са обсъдили различията между Скопие и Атина в спора за името, но – както поясни македонският министър, повече са наблегнали на това какви ще са методите и условията за неговото разрешаване.
На срещата Димитров е изразил надежда, че Гърция ще признае новата реалност в Република Македония и искреното й желание за приятелство.
„Очакваме и се надяваме на помощ и подкрепа в нашата европейска интеграция, и искаме да гледаме един на друг като на приятели и бъдещи съюзници“, увери Димитров.
Кодзиас на свой ред подчерта, че двете страни са много близки съседи, които ги свързват много неща, поради което трябва да се продължи с изграждането на мерки за доверие и за решаване на проблемите.
„Гърция подкрепя и продължава да подкрепя с всички си сили стабилността, суверенитета на тази приятелска страна. Вашата стабилност укрепва нашата стабилност и нашето развитие“, изрази увереност първият дипломат на Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Кодзиас в Скопие: Искаме нашият мил съсед на север да влезе в ЕС и НАТО

Никос Кодзиас в Скопие: Искаме нашият мил съсед на север да влезе в ЕС и НАТО

31 Август 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. След срещата с македонския си колега в Скопие, първият дипломат на Атина Никос Кодзиас увери, че страната му иска „нашият мил съсед на север“ да стане член на Европейския съюз и НАТО, съобщава електронното издание МКД.
В Скопие Кодзиас не пропусна да припомни, че Гърция продължава да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Македония, тъй като това е важно за собствената й стабилност.
Първият дипломат на Атина бе категоричен, че двете страни искат мир и времената, в които се е вярвало, че „вашата страна иска да достигне Лариса“, а „Гърция иска да ви унищожи“, са вече в миналото.
„Ние сме две страни, които искат мир и въпреки че понякога имаме проблеми, трябва да кажа, че има по-лоши съседи и от нас, и вас. Историята трябва да бъде училище и ръководство за по-добро бъдеще", подчерта гръцкият министър.
Споменавайки няколко пъти „вашата красива страна", „нашия мил съсед на север", Кодзиас потвори още вендъж, че Гърция е готова със своя опит да помогне на Македония за членството й в ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Кодзиас в Скопие: Опитваме се да решим проблемите между нашите страни и народи

Никос Кодзиас в Скопие: Опитваме се да решим проблемите между нашите страни и народи

31 Август 2017 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. След срещата с първия дипломат на Скопие, гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви, че се полагат усилия за преодоляване на проблемите между двете страни, предава електронното издание „Фокус“.
„След като станах министър - и мога да кажа същото за Никола, сложихме ръка на сърцето и казахме, че искаме да разрешим проблемите между нашите страни и народи. Искаме да разрешим всички проблеми и искаме да подкрепим вашата страна да продължи напред“, увери Кодзиас в рамките на еднодневното си посещние в Скопие.
Гръцкият министър многократно подчерта необходимостта от зачитане на суверенитета и преодоляване на иредентизма, който според него превръща общите интереси на региона в кавги.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Външните министри на Гърция и Македония са обсъдили процеса за разрешаване на спора с името

„Фокус“ (Македония): Външните министри на Гърция и Македония са обсъдили процеса за разрешаване на спора с името

31 Август 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. След срещата с гръцкия си колега Никос Кодзиас в Скопие, министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че двамата дипломати са обсъдили процеса за преодоляване на спора с името, предава електронното издание „Фокус“.
„Разговаряхме как протича процесът, за методите и начините за разрешаването, но също за това какви са интересите и опасенията на двете страни по този въпрос, за да има по-голямо разбиране за това как двете страни възприемат проблема“, обясни Димитров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Скопие започна срещата Кодзиас-Димитров

A1 On (Македония): В Скопие започна срещата Кодзиас-Димитров

31 Август 2017 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас пристигна в сградата на външнополитическото ведомство в Скопие, където ще проведе преговори с македонския си колега Никола Димитров, предава телевизионният канал A1 On.
Първият дипломат на Атина бе посрещат с протест, организиран от Световния македонски конгрес и Македонския манифест. Двете организации призоваха правителството да постави „червена линия“ в спора за името. Сборният пункт на демонстрантите бе между сградите на македонското външно министерство и Македонска академия на науките и изкуствата (МАНИ).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Никос Кодзиас ще бъде посрещнат в Скопие с протести

МКД (Македония): Никос Кодзиас ще бъде посрещнат в Скопие с протести

31 Август 2017 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Група протестиращи също очаква пристигането на министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в Скопие, съобщава електронното издание МКД.
Инициатори на протеста са Световният македонски конгрес и Македонският манифест, които призовават правителството да постави „червена линия“ в спора за името. Сборният пункт на демонстрантите е между сградите на македонското външно министерство и Македонска академия на науките и изкуствата (МАНИ).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Буяр Османи, вицепремиер на Македония: Очаквам напредък в европейската интеграция преди спорът за името да бъде затворен

Буяр Османи, вицепремиер на Македония: Очаквам напредък в европейската интеграция преди спорът за името да бъде затворен

31 Август 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. В интервю за гръцкия вестник „Ефимерида“ македонският вицепремиер Буяр Османи призна, че очаква страната да постигне напредък по пътя към европейската интеграция преди т.нар. спор за името да бъде окончателно разрешен, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
По повод посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, Османи коментира: „Отношенията между Скопие и Атина от дълго време са циментирани от цялостно недоверие и не може да се очаква тяхната промяна да се случи много бързо. Добре е, че със своите действия и Скопие, и Атина ясно показаха, че имат намерение да променят досегашния политически път и да работят за изграждането на доверие между двете общности. В този смисъл очаквам конкретни резултати от двете страни, а по отношение на засилването на доверието съм на мнение, че резултатът ще се прояви чрез напредък в европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония, дори и преди да бъде окончателно разрешен спорът за името на страната ни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Гръцкият външен министър пристига в Скопие за среща с политическите лидери

„Фокус“ (Македония): Гръцкият външен министър пристига в Скопие за среща с политическите лидери

31 Август 2017 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас пристига в четвъртък на посещение в Македония, припомня македонското електронно издание „Фокус“ .
Освен с македонския си колега Никола Димитров, в Скопие първият дипломат на Атина ще проведе срещи с министър-председателя Зоран Заев и с вицепремиера Буяр Османи, с президента Георги Иванов и с представители на партиите в парламента.
Акцент при посещението на Кодзиас ще бъдат мерките за изграждане на доверие. Спорът за името не е на дневен ред.
Съгласно разпространените медийни доклади, гръцкият външен министър няма да кацне със самолет на летище „Александър Велики“ в Скопие. Той ще пристигне в Македония с автомобил, и както шеговито отбелязват медиите – Кодзиас ще трябва да пътува по магистрала „Александър Велики“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Гръцкият външен министър Кодзиас пристига в Скопие, спорът за името засега отсъства от темите за разговор (Обзор на гръцките и македонските медии)

Македония: Гръцкият външен министър Кодзиас пристига в Скопие, спорът за името засега отсъства от темите за разговор (Обзор на гръцките и македонските медии)

30 Август 2017 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гръцкият външен министър Никос Кодзиас пристига в четвъртък в Скопие, като спорът за името засега отсъства от темите за разговор, предават македонските медии.
Държавната телевизия МРТ съобщава за предстоящата дълго чакана визита като цитира публикация в гръцкия вестник "To Vima", в която се казва, че посещението на министър Кодзиас "трябва да укрепи мерките на доверие", като заедно с това няма да позволи "македонските власти да монополизират конструктивността, създадена след подписването на договора за добросъседство с България, бързото разрешаване на дипломатическия спор със Сърбия и внасянето в парламента на Закона за употребата на езиците".
Според гръцките медии трудно може да се приеме, въпреки предварително направените заявления, че по време на разговорите няма да се коментират различията в спора за името на Македония.
Телевизия "ТВ21" се позовава на дипломатически източници от Гърция, според които "проблемът с името не може да се реши толкова бързо", а посещението на Кодзиас в Скопие може да се използва за обсъждане на последните събития в региона.
Телевизия "Сител" смята, че външните министри Димитров и Кодзиас ще продължат да работят за разширяване на списъка с мерките за изграждане на взаимно доверие между двете страни.
Електронното издание "Press 24" предава, че на гръцкия външен министър, който беше заявил, не желае да каца на аерогарата "Александър Велики", ще му се наложи да премине по магистралата "Александър Македонски".
"МК News" продължава темата за историческите обременености, като съобщава, че "гръцкият външен министър пристига с автомобил, за да не му се налага да каца на летището "Александър Велики".
Държавната информационна агенция "Макфакс" и електронното издание "Точка" извеждат в заглавие, че "Атина се страхува от конструктивността на Македония".
Македонският "Фокус" пише, че темите за разговор ще се ограничат върху ситуацията в региона и върху укрепването на мерките за взаимно доверие, тъй като "гръцката страна не е убедена в готовността на Македония за водене на преговори".
МКД твърди, че "Кодзиас няма да разговаря за името, но ще опипва пулса за преговори", докато "Слободен печат", "Алсат-М", "Стандарт", "A1 ON" смятат, че "официална Атина е с ниски очаквания за предстоящата среща между Димитров и Кодзиас".
Македонските медии отбелязват, че в програмата на гръцкия външен министър са включени срещи с президента Георги Иванов, с премиера Зоран Заев и с лидери на политически партии, без да се конкретизира точно с кои лидери.
В същото време гръцките Avgi,Stoxos и Protothema информират за приключилия в Атина шести кръг заседания на работните групи между Гърция и Македония за засилване на мерките за доверие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Никос Кодзиас съкрати престоя си в Скопие, няма да разговаря за спора с името

МКД (Македония): Никос Кодзиас съкрати престоя си в Скопие, няма да разговаря за спора с името

29 Август 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вместо двудневна визита, министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас ще пристигне на еднодневно посещение в Скопие, където няма да разговаря за спора с името. Така изглежда програмата на първия дипломат на Атина, който ще пристигне в македонската столица на 31 август, предава електронното издание МКД.
В Гърция, според неофициална информация, цари оптимизъм за посещението, но не и прекомерни очаквания за него, особено по отношение на по-нататъшно засилване на сътрудничеството между двете страни и подобряването на климата на доверие между тях. Що се отнася до въпроса за името, както твърдят неофициално гръцки дипломатически източници, срещите в Скопие ще се използват за „напипване на пулса", тъй като гръцката страна не е убедена, че в Македония има готовност за подобни преговори.
От друга страна, в Атина са категорични, че Гърция е единствената страна в региона, която няма териториални претенции към северната си съседка и поддържа стабилността, териториалната цялост и суверенитета на Македония.
Според гръцки медии не е изключено Кодзиас да припомни за „провокативните действия на Скопие“, т.е. представянето й на спортни състезания под конституционното й име и случая с македонския консул в Торонто Йовица Палашевски.
Според неофициална информация, в Скопие гръцкият външен министър ще се срещне с колегата си Никола Димитров, а също и с президента Георги Иванов, с премиера Зоран Заев и други политически лидери.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): МВнР на Македония се подготвя за визитата на Никос Кодзиас, няма съобщения за отмяната й

„Плюс Инфо“ (Македония): МВнР на Македония се подготвя за визитата на Никос Кодзиас, няма съобщения за отмяната й

22 Август 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. От Министерството на външните работи в Македония съобщиха за електронната медия „Плюс Инфо“, че е в ход подготовката за посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас и няма съобщения за отмяната й.
„Подготвяме срещата с министъра на външните работи Никос Кодзиас според всички протоколи и засега няма официално съобщение, че тя е отменена“, увериха от външнополитическото ведомство в Скопие.
По-рано в медиите бе разпространена информация, съгласно която първият дипломат на Атина може би ще отмени посещението си заради „последните провокации“ за Велика Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Спутник"(Сърбия): Битката за името на Македония - Подготвя се нов хаос

"Спутник"(Сърбия): Битката за името на Македония - Подготвя се нов хаос

15 Юни 2017 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Белград. "Ако новото македонско правителство успее по някакъв вълшебен начин да постигне необходимото мнозинство в парламента, което да му позволи да промени името на държавата, съществуват индикации, че албанците ще поискат от Заев да изпълни част от "Тиранската платформа", пише в коментар сръбското издание на руския "Спутник".
Според изданието "промяната на името на Република Македония би била капката, която препълва чашата и която македонците със сигурност няма да изтърпят."
"Спутник" смята, че правителството на Зоран Заев всячески се стреми да изпълни предизборните си обещания, които е давало към Вашингтон и към Брюксел и на своя глава е готово да смени името на държавата.
В коментара се припомня, че СДСМ на Зоран Заев изгуби парламентарните избори през декември, но с помощта на етническите албанци успя да сформира правителство.
Изданието твърди, че натиска за приемането на Македония в НАТО е продиктуван от интереса на пакта да завладее територията от бреговете на Егейско море през вардарската долина до Адриатическото крайбрежие.
В заключение "Спутник" пише, че "докато премиерът Заев се надява Македония да стане 30-тия член на НАТО", експертите в Скопие предупреждават, че опитите за смяна на името могат да доведат до непредвидими последици.
Публикацията на "Спутник" е препечатана и в електронното издание "Blic".
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Заев обещаваше членство в НАТО и ЕС, без да се засяга идентичността и да се сключват договори във вреда на държавата

ВМРО-ДПМНЕ: Заев обещаваше членство в НАТО и ЕС, без да се засяга идентичността и да се сключват договори във вреда на държавата

15 Юни 2017 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски предупреди премиерa Зоран Заев, че е обещал бърз прием в НАТО и ЕС, без това да засяга македонската идентичност и без да се сключват договори в ущърб на държавата, се казва в официално съобщение на ръководството на партията.
Партията на Груевски предупреждава, че македонската общественост очаква премиера Заев да изпълни своите обещания, като "не променя положителните препоръки, които Македония получава в продължение на осем години."
Превод и редакция: Мариела Русева


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"МРТ"(Македония) - Димитров поиска подкрепа, Котциас отговори, че името е условие

"МРТ"(Македония) - Димитров поиска подкрепа, Котциас отговори, че името е условие

15 Юни 2017 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Димитров поиска подкрепа, Котциас отговори, че името е условие", предава държавната Македонска радио и телевизия(МРТ).
Телевизията отбелязва, че двамата министри са се обединили около становището, че "днешната среща няма да решат проблемите с името, но ще спомогнат за изграждането на положителен климат."
МРТ цитира новия министър Никола Димитров, който е заявил, че е дошъл в Атина "за да поиска подкрепата на гръцкото правителство и гръцката общественост и заедно да отбележим пътя, по който искаме да вървим."
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телевизия "Телма"(Македония) - Необходимо е ново име в ООН, което да се представи пред НАТО и ЕС

Телевизия "Телма"(Македония) - Необходимо е ново име в ООН, което да се представи пред НАТО и ЕС

15 Юни 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония не може да получи покана за членство в НАТО под името ФИРОМ, което на практика означава, че в ООН трябва да се намери ново име, което да се представи пред НАТО и ЕС, предава в кореспонденция от Атина скопската телевизия "Телма".
Според телевизията гръцкият външен министър е дал ясно да се разбере, че без решаването на спора за името, Македония няма да получи зелена светлина за своята евроатлантическа интеграция.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"24 Вести"(Македония) Срещата Котциас-Димитров: Необходимо е компромисно решение

"24 Вести"(Македония) Срещата Котциас-Димитров: Необходимо е компромисно решение

15 Юни 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата между външните министри Никос Котциас и Никола Димитров показа, че е необходимо да се намери компромисно решение, предава скопското електронно издание "24 Вести".
Изданието цитира гръцкия външен министър, който е заявил, че "добрите отношения не отменят преговорите, но ги правят по-приятни".
Според Никос Котциас "предишното македонско правителство изобщо не е търсило компромиса и е превърнало въпроса за името от географски в проблем на идентичността".
"24 Вести" отбелязва, че не са липсвали въпроси от страна на гръцките журналисти за имената на скопското летище, на булеварди, хотели и стадиони, наречени на владетели от Древна Македония, както и че по време на разговорите македонският външен министър е наричал Гърция "нашия южен съсед".
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"ТВ21" (Македония) - Котциас иска промяна на името и дава "Амин" за членството в НАТО

"ТВ21" (Македония) - Котциас иска промяна на името и дава "Амин" за членството в НАТО

15 Юни 2017 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гръцкият външен министър Никос Котциас иска промяна на името и едва тогава ще благослови приема на Македония в НАТО, предава македонската телевизия "ТВ21".
В репортажа си телевизията отбелязва, че "първият опит на новото правителство да обнови контактите си с Гърция и за отваряне на пътя за интегрирането на страната в евроатлантическите структури срещна вече познатата риторика."
"ТВ21" съобщава, че Гърция продължава да настоява за взаимноприемливо решение в спора за името, зачита териториалната цялост на Македония и същевременно е против каквито и да било санкции и намесата на трети страни в двустранните отношения.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"10без10"(Македония) - Никола Димитров започна да троши леда в отношенията с Гърция

"10без10"(Македония) - Никола Димитров започна да троши леда в отношенията с Гърция

15 Юни 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Външният министър Никола Димитров започна да троши леда в отношенията с Гърция, пише македонското електронно издание "10без10".
Изданието съобщава, че първата среща между външните министри в Атина е преминала в приятелска и позитивна атмосфера и акцентира върху благодарността на Никос Котциас за поканата "да посети хубавото Скопие".
Според "10без10" гръцкият външен министър е направил предложения за бъдещо сътрудничество и за инициативи през октомври, както и свързани със срещата в Родос през следващата година.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Фактор"(Македония) - Кой и защо направи проблема за името от географски в проблем на идентичността?

"Фактор"(Македония) - Кой и защо направи проблема за името от географски в проблем на идентичността?

15 Юни 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първата официална среща на министрите на външните работи на Гърция и Македония след идването на власт на новото правителство на Зоран Заев донесе оптимизъм за деблокиране на процеса на преговорите в спора за името, който беше замразен, но заедно с това още веднъж показа, че Гърция, макар и притисната от вътрешната икономическа криза, не е готова да отстъпи от своите червени линии", пише скопското електронно издание "Фактор".
Изданието отбелязва, че въпреки констатираните различия двете страни са показали готовност за взаимна поддръжка и изтъква активната роля на Македония, която е "сменила стратегията си и от защита е навлязла в офанзива".
"Първо трябва да се запознаем, а след това да танцуваме..." - коментира "Фактор" и акцентира върху големите надежди и оптимистичните послания след срещата в Атина.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Кумуцакос, Нова демокрация: Няма промяна на политиката от Букурещ докато не се намери решение на спора за името

Йоргос Кумуцакос, Нова демокрация: Няма промяна на политиката от Букурещ докато не се намери решение на спора за името

15 Юни 2017 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Най-голямата гръцка опозиционна партия, Нова Демокрация, потвърди позицията на външния министър Никос Котциас, при разговорите с македонския министър Никола Димитров, предава Радио "Свободна Европа".
По време на срещата с македонската делегация Йоргос Кумуцакос, отговарящ за външната политика в Нова Демокрация, е заявил, че няма да има промяна на гръцката позиция от Букурещ през 2008 г., докато не се намери решение на спора за името.
"Вярваме в необходимостта за намиране на общо приемливо решение на спора за името и се надяваме това да се случи в най-близко време, ако има позитивна политическа воля. По тази причина смятаме, че политиката предприета в Букурещ, изразена с единодушното решение на страните-членки на НАТО запазва валидността си."- смята Кумуцакос.
"Свободна Европа" отбелязва, че гръцката страна отчита умерения подход, прилаган от правителството на Зоран Заев, който е по-конструктивен и по-продуктивен от поведението на бившето македонско правителство.
Изявлението на Кумуцакос е цитирано от вестниците "Вечер" и "Нова Македония", телевизиите "Канал 5", "Сител" и "Телевизия "Нова", както и от македонските електронни издание "Стандарт" и "А1 ON".
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Казусът с името на Македония е много сложен и във вътрешен план, защото може да доведе до нови предсрочни парламентарни избори

Красимир Узунов: Казусът с името на Македония е много сложен и във вътрешен план, защото може да доведе до нови предсрочни парламентарни избори

14 Юни 2017 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Казусът с името на Македония е много сложен и във вътрешен план, защото може да доведе до нови предсрочни парламентарни избори и завръщане на ВМРО-ДПМНЕ. Това коментира за Радио „Фокус“ президентът на медията Красимир Узунов. Според него, ако Зоран Заев не успее да се наложи и да спечели местните избори през октомври, това ще означава реставрация на ВМРО-ДПМНЕ. Въпреки демонстрираните топли взаимоотношения между Македония и Гърция, казусът с името крие много големи подводни камъни. „Ако, образно казано, външният министър на Гърция Никос Кодзиас или правителството на Ципрас се съгласи по някакъв начин Македония да получи покана под временното име Бивша Югославска Република Македония – това е краят на правителството на Ципрас. От друга страна трябва да се знае, че ако правителството на Заев в момента отиде на един демарш пред ООН и каже, че ще си променя името – това е краят на правителството на Заев. Тоест Заев на тръгване за Брюксел с половин уста каза и друго нещо. Че проблемът е много важен и ако може да се направи някаква промяна на временното име, а после да се решава през референдум… аз не смятам, че някой може да спечели референдум в Македония с предложение да има друго име“, каза Красимир Узунов. Той допълни, че реално с идването на власт на Зоран Заев в Македония фиктивно се разреши институционалната криза, но се отвори друга врата – на десетгодишни травми и некомпетентност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Кодзиас в социалната мрежа „Туитър“: Решаването на спора с името е предварително условие за подкрепата на Гърция за македонското членство в ЕС и НАТО

Никос Кодзиас в социалната мрежа „Туитър“: Решаването на спора с името е предварително условие за подкрепата на Гърция за македонското членство в ЕС и НАТО

14 Юни 2017 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което още веднъж сподели позицията на Атина за стремежите на Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО, предава Deutsche Welle в македонската си редакция.
"Знаем, че нашите съседи искат да се присъединят към няколко организации. Готови сме да окажем подкрепа на техните усилия, но след като бъде решен въпросът за името. Това е предварително условие“, пише Кодзиас в социалната мрежа „Туитър“.
След днешната среща между Кодзиас и Димитров в Атина, надеждите на новото правителство в Скопие, че Македония ще може да се присъедини към международните организации с временно наименование, бяха разбити на пух и прах. Първият дипломат на Атина подчерта изключително ясно, че Гърция ще даде „зелена светлина“ на членството на Македония в ЕС и Алинса само с ново име в ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Liberal (Гърция): Коциас каза косвено "Не" на стремежите на Скопие да получи покана за НАТО под временно име

Liberal (Гърция): Коциас каза косвено "Не" на стремежите на Скопие да получи покана за НАТО под временно име

14 Юни 2017 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Външният министър Никос Котциас каза косвено "Не" на стремежите на Скопие да получи покана под временното име "БЮРМ", пише гръцкото издание Liberal.
Изданието отбелязва, че по време на първата си среща двамата министри са използвали възможността да изразят както различните си виждания, така и решителните стъпки, които трябва да предприемат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Димитров-Кодзиас: Няма промяна в позицията на Атина – Македония трябва да промени името си, ако иска подкрепата на Гърция за членството в ЕС и НАТО (ОБЗОР)

Срещата Димитров-Кодзиас: Няма промяна в позицията на Атина – Македония трябва да промени името си, ако иска подкрепата на Гърция за членството в ЕС и НАТО (ОБЗОР)

14 Юни 2017 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Първата среща между министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас и новия му македонски колега Никола Димитров премина в приятелска и позитивна атмосфера. Но след нея стана ясно, че няма промяна в позицията на Гърция по отношение на македонското членство в Европейския съюз и НАТО.
Надеждите на новото правителство в Скопие, че Македония ще може да се присъедини към международните организации с временно наименование, бяха разбити на пух и прах. Първият дипломат на Атина подчерта изключително ясно, че Гърция ще даде „зелена светлина“ на членството на Македония в ЕС и Алинса само с ново име в ООН.

В рамките на първото си посещение в Атина като министър на външните работи на Македония Никола Димитров поиска подкрепата на Гърция по пътя на страната му към евроатлантическата интеграция.
„В региона е необходимо време, за да се разбере, ние напредваме или изоставаме заедно. Тъй като ние сме във възходяща линия имаме нужда от помощ, и мисля, че това е добре за вашата страна. Основното послание, което искам да изпратя при посещението е, че искаме подкрепа от Гърция да напредваме по пътя на европейската интеграция“, обясни първият дипломат на Скопие.

Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас изрази готовността на Атина да подкрепи усилията на Македония за присъединяване към международните организации.
Условието за това обаче е да бъде намерено решение на т.нар. спор за името, подчерта първият дипломат на Атина в рамките на среща с новия външен министър на Македония.
"Гърция иска да помогне на своя съсед и е важно да имаме приятелски отношения с министър Димитров. С днешните дискусии няма да решим въпроса, но градим положителен климат и имаме положителна рамка за решаване на този въпрос. Не е достатъчно да имаш добри намерения, необходими и усилия за добро решение“. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в рамките на съвместната пресконференция, последвала срещата с македонския му колега.
Кодзиас продължи: „Гърция подкрепя териториалния интегритет на страната, без интервенции от трети страни. Ние сме против налагането на санкции на нашия съсед. Наясно сме, че нашият съсед иска да стане член на някои организации, подготвени сме, но първо трябва да се реши спорът с името. Предходното правителство не работеше за компромис и превърна спора за името от географски въпрос в проблем с идентичността. Надявам се, че ще разговаряме за името, така че да постигнем решение“, подчерта първият дипломат на Атина.

Кодзиас изрази задоволство от визитата на Димитров в Атина и благодари за поканата да „посети хубавото Скопие“, за да продължат започнатите в сряда дискусии.
„Доволни сме, че съседната страна намери пътя към стабилността, наистина сме доволни от всичко, което чухме за усилията на новото правителство и премиера Зоран Заев. Преговорите стават по-приятни. Договорихме се с министъра на БЮРМ, че трябва да се вземат най-добрите мерки за развитие на нашето сътрудничество и да започне процес на изграждане на мерки на доверие“, допълни още Кодзиас.
Гръцкият външен министър изрази надежди, че прилагането на мерките за изграждане на доверие ще доведе до етап, когато ще бъдат възможни разговорите за решаването на проблема.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мета“ (Македония): Гърция отхвърли възможността Македония да се присъедини към ЕС и НАТО под временно наименование

„Мета“ (Македония): Гърция отхвърли възможността Македония да се присъедини към ЕС и НАТО под временно наименование

14 Юни 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас отхвърли възможността Атина да позволи на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО под временно наименование, предава информационната агенция „Мета“.
„Сега Македония иска да бъде член на повече международни организации. Ние подкрепяме това, но при условие, че бъде решен проблемът във връзка с името“, заяви Кодзиас, подчертавайки, че е необходимо споразумение в ООН за ново име, което след това ще се представи в Европейския съюз.
Първият дипломат на Атина изрази надежди, че прилагането на мерките за изграждане на доверие ще доведе до етап, когато ще бъдат възможно разговорите за решаването на проблема.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Себастиан Пинера се завръща на президентския пост в Чили. 18 декември 2017 г.
Себастиан Пинера се завръща на президентския пост в Чили. 18 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.