НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката на  депутата от ГЕРБ Делян Добрев

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев

30 Януари 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Днес, 30 януари 2018 г., Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 4 октомври 2017 г. да прекрати предсрочно пълномощията на народния представител Делян Александров Добрев на основание на подадена от него на 3 октомври 2017 г. оставка. Това сочи справка на сайта на Конституционния съд. Решението е подписано с особени мнения на съдиите: Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров. Съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно. Съдиите: Гроздан Илиев и Филип Димитров намират искането за недопустимо.
На заседанието присъстваха 11 конституционни съдии. Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Сега е моментът Корнелия Нинова да се държи като лидер и да съобщи цялата истина за „Техноимпекс“, а не да изпраща писма за лидерски срещи

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Сега е моментът Корнелия Нинова да се държи като лидер и да съобщи цялата истина за „Техноимпекс“, а не да изпраща писма за лидерски срещи

30 Ноември 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Сега е моментът Корнелия Нинова не само да изпраща писма за лидерски срещи, а веднъж да се държи като лидер, било и на опозиционна партия, и да съобщи цялата истина. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с получената от главния прокурор Сотир Цацаров информация, че не са извършвани проверки за приватизационната сделка и придобиването на акции от Корнелия Нинова в „Техноимпекс“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Може би затова дебатът за Прехода и приватизацията е проблем за нея. Призовавам дебатът да се състои“, коментира тя. „Обществото ни има нужда да затвори страницата на Прехода и да започне на чисто“, заяви депутатът от ГЕРБ. „Дойде времето, в което твърденията, каквито и да са те, трябва да бъдат подкрепени с факти и данни. Така че всички да чуят истината, не само за тази сделка, а и за приватизацията, за Прехода. Да чуят истината за властта - от кого е била упражнявана през всички тези години и с какви правомощия“, посочи Десислава Атанасова. „Никой не може да си присвоява мястото на морален стожер ако няма нито аргументи, нито възможности истината да е на негова страна“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В писмо до ГЕРБ главният прокурор Сотир Цацаров уточнява, че не са извършвани проверки за придобиване на акции от „Техноимпекс“ от Корнелия Нинова

В писмо до ГЕРБ главният прокурор Сотир Цацаров уточнява, че не са извършвани проверки за придобиване на акции от „Техноимпекс“ от Корнелия Нинова

30 Ноември 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. В писмо до ГЕРБ главният прокурор Сотир Цацаров уточнява, че не са извършвани проверки за придобиване на акции от „Техноимпекс“ от Корнелия Нинова. Това стана ясно от брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера получих от гл. прокурор Сотир Цацаров информация във връзка с мое запитване по отношение на твърденията, изказани от Корнелия Нинова в ефира на национална телевизия, цитирам: „Трима прокурори са проверявали сделката на „Техноимпекс“ и мен и не са открили нищо. Ако искат да я проверят четвърти път“, заяви Атанасова. „С този аргумент внесох искане за информация за „Техноимпекс“ и приватизационната сделка. Дали по отношение на нея или на управителя Корнелия Нинова има извършвани проверки от Прокуратурата, в който и да е момент от началото на приватизацията, тоест 13 януари 1999 година, когато г-жа Нинова е сключила договор и е декларирала, че ще плати 700 хил. долара и 70 хил. в деня на сключването му“, обясни тя. „Г-н Цацаров вчера в писмен отговор казва следното: „Считано от момента на сключване на договора за продажба на дружеството - 13 януари 1999 година е изтекъл срок от почти 18 години, през който не са подавани сигнали, не са извършвани проверки и не е образувано досъдебно производство относно приватизационната сделка. Не са установени преписки или досъдебни производства, касаещи придобиване на акции от „Техноимпекс“ от страна на Корнелия Нинова“, посочи Десислава Атанасова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След над двучасов дебат парламентът отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев (ОБЗОР)

След над двучасов дебат парламентът отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев (ОБЗОР)

4 Октомври 2017 | 20:38 | Агенция "Фокус"
София. След над двучасов дебат парламентът отхвърли оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев. До подаването на оставката му се стигна след обвинения от Елена Йончева от БСП, че на ръководни позиции в община Хасково работят негови роднини и близки. ГЕРБ гласуваха против оставката, БСП и ДПС бяха „за“, от „Воля“ и „Обединени патриоти“ се въздържаха. От ДПС обявиха, че приемат оставката на Делян Добрев за морален акт. От „Воля“ коментираха, че няма да подкрепят оставката, защото Делян Добрев не е лицето на шуробаджанащината в България.
В зала депутатът Делян Добрев заяви, че политиката и властта никога не са били самоцел за него. Той посочи, че има много неща, които е свършил през последните 10 години, и с които се гордее. Делян Добрев се обърна към Елена Йончева с думите: „Ще бъдете запомнена като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда, така както вие от Комунистическата партия си знаете". Той поясни, че не е казвал нито дума, за да оклевети нея или друг народен представител, защото не е правилно. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че е казал на премиера Бойко Борисов, че не трябва да се допуска несправедливостта, която БСП искат да реализират, с оставката на Делян Добрев. Той заяви, че БСП се стремят да дискредитират управлението и силните хора на ГЕРБ, защото не могат да предложат алтернативи и политики. Зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева заяви, че на изборите 37 хиляди са гласували за Делян Добрев и той няма право да ги предаде, за да угоди на Йончева, Нинова или някой друг.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Бойко Борисов с думите: „Днес ви свалят от пиедестала и от днес нататък имате сериозен проблем не само в партията си, а в общественото доверие във вас“. Тя коментира, че със спасяването на Делян Добрев депутатите бламират Бойко Борисов. Корнелия Нинова посочи, че в случая се оказва, че да сочиш недъзи на управлението е мракобесие, а ако имаш различно мнение от това на управляващите, ще усетиш цялата държавна машина срещу себе си. Валери Жаблянов от БСП обясни, че най-мъдрото е депутатите да изоставят историческите сравнения и да се опитат да излязат от ситуацията по достойнство. Според Антон Кутев от БСП ГЕРБ се опитват да изкарат Елена Йончева черна, защото им задава резонните въпроси.
По-рано преди заседанието на Министерски съвет в Евксиноград премиерът Бойко Борисов коментира: „Оставката на Делян Добрев е достоен морален акт, всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме“. Той обясни, че Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет в Хасково, затова реакцията на ГЕРБ е разбираема.
След като депутатите отхвърлиха оставката му, Делян Добрев определи като абсурдно твърдението на Корнелия Нинова, че ПГ на ГЕРБ е бламирала премиера Бойко Борисов. Той обясни, че по най-бързия начин ще заведе дело срещу Елена Йончева. Депутатът поясни, че споменатите от Йончева, са подали оставката 3 дни преди тя да раздуха скандала. Делян Добрев коментира, че няма да внесе оставката си втори път докато не се убеди, че резултатът от гласуването ще е различен.
След отхвърлянето на оставката Елена Йончева заяви, че активизирането в полза на Делян Добрев е подкрепата на „шайката“. Според нея моделът ГЕРБ не е паднал, но се е пропукал. По думите й причината за подкрепата към Добрев се състои в това, че ако един човек от цялата тази схема „ГЕРБ“ падне, това означава, че и другите могат да паднат. Елена Йончева посочи, че щом от ГЕРБ наричат изнасянето на факти мракобесие, това означава, че не са свикнали с това.
Според Цветан Цветанов от БСП искат депутатите да влязат в компроматна война, която е вредна за парламента и за политическата система. По думите му решението за отхвърляне на оставката на Делян Добрев е не само на ГЕРБ, а депутатите са гласували по съвест. Цветан Цветанов коментира, че не Делян Добрев, а Добри Беливанов назначава в Хасково и попита защо атаката не е срещу него.
По-късно в кулоарите на парламента депутатът Александър Ненков заяви, че съпругата му напуска „Булгартрансгаз“. Вчера от БСП представиха модел на управление на дружеството, в който присъстваше съпругата му. Александър Ненков обясни, че тя винаги се е издигала в йерархията и се е доказвала в живота си сама. По думите му БСП говорят за морал, но няма човек, от който да са свалили доверието си, въпреки обвиненията и доказателствата за купуване на гласове. Депутатът призова всички морални стожери от БСП да видят къде работят роднините им.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Няма да си внеса оставката втори път преди да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен

Делян Добрев, ГЕРБ: Няма да си внеса оставката втори път преди да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен

4 Октомври 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Няма да си внеса оставката втори път преди да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти след отхвърлянето на оставката му като депутат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Колегите ме поставиха в много тежка ситуация. Благодаря им за подкрепата. Те не приеха този мой личен акт. Оттук нататък бих могъл да внеса оставката втори път, но няма да го направя преди да говоря с тях и да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен, защото в противен случай ще загубим още един пленарен ден“, коментира Добрев. Той заяви, че продължава да държи на своето мнение и желание за оставка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев

Парламентът отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев

4 Октомври 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите дебатираха по оставката над 2 часа. Тя беше отхвърлена с 97 гласа „за“, 99- „против“ и 19 „въздържал се“. ГЕРБ гласуваха против оставката, БСП и ДПС бяха „за“, от „Воля“ и „Обединени патриоти“ се въздържаха. Преди края на гласуването председателя на НС коментира: „ „В зала има депутати, които показват как да се гласува, моля да им оправите пултовете“. До подаването на оставката му се стигна след обвинения от Елена Йончева от БСП, че на ръководни позиции в община Хасково работят негови роднини и близки. Предложението на БСП гласуването и дебатите по оставката да бъдат излъчвани пряко по БНТ беше отхвърлено.
Антон Кутев от БСП коментира, че дебатите по оставката са се превърнали в комедия. Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви: „Трябва да разкрием истината, да защитим наш колега, да говорим за парламентаризма“. Той допълни, че БСП са тези, които правят комедия цяла седмица. Владимир Вълев от ГЕРБ се обърна към Делян Добрев: „Знам какво можете да направите за България и за нашия отбор, не го напускайте“. Маноил Манев от ГЕРБ допълни, че в спорта никой не си тръгва, когато е хвърлил противника в нокаут, както е направил Делян Добрев. „Далавераджии не влизат в битка, а само истински шампиони и мъже“, заяви той. Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ посочи: „Предлагам да разстреляме Делян Добрев, в унисон с практиката на БСП“. Явор Божанков от БСП обясни: „Фактите са много ясни. Елена Йончева не е изнесла някакви факти, те са известни от месец март в две медии, които не можем да ги обвиним в симпатии към БСП“. „БСП не е започнала тази дискусия, затова да се придържаме към фактите“, призова той. Кръстина Таскова от „Воля“ коментира: „Благодарение на чия братовчедка ще бъде затворена врачанската болница, благодарение на чий кум ще бъде затворена старозагорската болница. Това са въпросите, които трябва да обсъждаме, а не човека Делян Добрев“. Рамадан Аталай се обърна към Делян Добрев с думите: „Изгаряте в политиката, защото вашите лидери ви употребиха. Днес стана ясно, че има сливане между партията и държавата“. „Става въпрос за разпределяне на порции по всички етажи на институциите. С подаването на оставката на Делян Добрев не се решават проблемите“, коментира той. Председателят на НС Димитър Главчев заяви, че разпределянето на порции не е в ГЕРБ, а на други места.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП към Бойко Борисов: Вашите днес ви свалят от пиедестала и от днес нататък имате сериозен проблем  в партията си

Корнелия Нинова, БСП към Бойко Борисов: Вашите днес ви свалят от пиедестала и от днес нататък имате сериозен проблем в партията си

4 Октомври 2017 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Вашите днес ви свалят от пиедестала и от днес нататък имате сериозен проблем не само в партията си, а в общественото доверие във вас. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, обръщайки се към премиера Бойко Борисов по време на дебатите по оставка на народния представител Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова поясни, че от ГЕРБ няма, спасявайки Добред да спасят Борисов. „Ще бламирате Бойко Борисов и като лидер на лидер му казвам днес, ако ни слуша. Като лидер, който е получавал удари в гръб от свои - днес на вас ще ви се случи за пръв път. Вашите днес ви свалят. Не формално, но преносно ви свалят от пиедестала. От днес нататък имате сериозен проблем, не само в партията си, а в общественото доверие във вас“, каза Нинова. Нинова коментира тезата на управляващите, че ако Делян Добрев е сега, кой е следващият. „Следователно, вие сте много такива в система и в модел и дайте да се държим здраво. Тази теза не е ли страшна за държавността в България?“, попита Нинова. Тя подчерта, че новото ръководство на БСП иска да сложи край на този модел на прехода, който са нарекли паралелна държава и ая подчерта, че тя не е мракобесие, а достойнство на политическа сила. „Появиха се много тези в днешната дискусия. Една, от които беше, че този дебат е излишен, че сме си загубили времето и сме показали лошото лице на парламента. Аз не мисля, че този дебат е излишен, ако го бяхме провели така, както трябва“, коментира Нинова. Тя се обърна към управляващите: „Това, което наричате битовизми са едни от най-големите проблеми на хората . Кой от нас не знае, че народът ни мрази политиците от всички политически сили. Кой от нас не знае ,че народът отхвърля статуквото и улицата ще роди нещо друго?“, попита още лидерът на БСП.
По думите й случаят с назначенията, калинките, бордовете са още едно доказателство за този народ, който мрази политиците си, защото си пращат роднините в бродовете да богатеят.
„Защо не коментираме този модел на управление?. Защо това е проблем, защото младите, грамотни, образовани хора отиват на конкурс, не го печелят, защото този конкурс е назначен за някой роднина“, коментира Нинова. Тя поясни, че докато един член на борд, роднина, взема 5 хил. лв. заплата, една жена Илияна от Вълчи дол няма с какво да ги храни. „Защо това е проблем, защото ражда послушна администрация, на избори ходи под строй и се самовъзпроизвежда. И така 27 години Преход“, коментира Нинова. По думите й да сочиш факти, недъзи на управлението се оказва мракобесие. Тя обърна внимани, че ако имаш различно мнение от това на управляващите, ще усетиш цялата държавана машина срещу себе си. „Кой от вас не е бил по селата, където хората казват, че ги е страх да си кажат мнението, защото ще изгонят сина им от работа“, коментира Нинова.
По отношение на твърдението, че Елена Йончева е правила журналистика на мотор, Нинова попита дали някои от мъжете в залата, е бил в Ирак, Афганстина и други горещи точки, където тя е била.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев, България се нуждае от такива депутати

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев, България се нуждае от такива депутати

4 Октомври 2017 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев - нека от БСП да знаят, че срещу тях могат да бъдат извадени повече неща. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по депозираната оставка от депутата = Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да пожелая на всеки политик, който си подаде оставката да получи такава обществена и парламентарна подкрепа. Колеги от БСП, трябва да имаме историческа памет, защото когато се учреди ГЕРБ, ГЕРБ започна от нищото, 2006-2007-2008 г. създадохте кризисни щабове, само единствено да дискредитирате тогавашния кмет Борисов. Не успяхте, но включихте компроматния си стил на поведение. Ще защитя Делян Добрев, защото минах през този път, който искате да очертаете за него. 2013 г. в предизборния период, когато бяхме за парламентарни избори, вашият тогавашен лидер внесе сигнал срещу мен", заяви Цветанов. По думите му единственото вярно в сигнала му е било сходство в имената. „Преминах през този труден път, но няма да допусна Делян Добрев да премине през същия. Това, което вие целите, е да омаскарите един млад, почтен, знаещ и можещ човек. България се нуждае от такива депутати. Вие самите признавате, че той има такива качества. Вие влязохте в тази компроматна война“, обърна се Цветанов към БСП.
Той поясни, че в началото на 44-ия парламент е призовал да се правят политики. „Това, което в момента вие целите е да се отклоним от успехите, което прави днешното правителство“, каза Цветанов. Той попита БСП защо не искат да правят общи политики. „Защото вие нямате такава съзнателност. Г-жо Йончева, уважавам ви като журналист. Не прави чест на един журналист да влиза в тази компроматна война“, коментира още той.
Цветанов отчете, че майката на Добрев е преподавала физика на президента Румен Радев. „Уважаеми колеги, нали разбирате, че много повече са нещата, които могат да бъдат извадени за вас. Не смятам, че това е начина, по който трябва да бъде правена политика“, допълни Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ ще защити Делян Добрев и няма да допуснат да напусне парламента, защото те ще трябва да защитават каузата „България“ и министър-председателя Бойко Борисов и кабинета „Борисов“. "Аз ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев и призовавам колегите да гласуват по съвест", каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Парламентарната ни група няма да подкрепи оставката на Делян Добрев, не той е лицето на шуробаджанащината в България

Веселин Марешки, „Воля“: Парламентарната ни група няма да подкрепи оставката на Делян Добрев, не той е лицето на шуробаджанащината в България

4 Октомври 2017 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Воля“ няма да подкрепи оставката на Делян Добрев, защото считаме, че не той е лицето на шуробаджанащината в България. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на дебатите по оставката на Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние, както забелязахте, не взехме участие в този дебат. В личен план наистина съжалавам г-н Добрев, че именно на негов гръб се разигра този цирк. Това наистина е един личен акт, лични актове са и когато правителство подават оставки. В този смисъл ще кажа, че ние в ПГ на „Воля“ няма да подкрепим оставката ви", каза Марешки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото я приемаме като морален акт

Йордан Цонев, ДПС: Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото я приемаме като морален акт

4 Октомври 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото я приемаме като морален акт. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по депозираната оставка от Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото оставките се гласуват в повечето случаи дори без дебат, защото народният представител има своите мотиви. Някога мотивите са публични, някога - не“, посочи той. Според него дебатът по оставката е бил излишен и е нанесъл поредния удар върху рейтинга на парламента. „Парламентът не е кабаре, за да се играят спектакли. По тази причина не взехме участие в дебата“, коментира Йордан Цонев. „Като народен представител от Хасково съм длъжен да изразя позицията ни, че ще гласуваме оставката на Делян Добрев и я приемаме като морален акт“, каза още зам.-председателят на ПГ на ДПС.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Политиката никога не е била самоцел за мен, нито пък властта, Елена Йончева ще се запомни като мой палач

Делян Добрев, ГЕРБ: Политиката никога не е била самоцел за мен, нито пък властта, Елена Йончева ще се запомни като мой палач

4 Октомври 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Политиката никога не е била самоцел за мен, нито пък властта. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на дебатите по своята оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подавам молба да бъдат прекратени пълномощията ми като народен представител“, каза Добрев и поясни, че го прави заради клеветите по негов адрес от неговите опоненти в последните 10 дни. Той ги определи като "типични ченгеджийски похвати". „Водел съм се от собственото разбиране къде съм най-полезен за обществото. Поглеждайки назад, за тези 10 години има много неща, които съм горд, че съм свършил и мога да споделя с вас. Мои са предложенията за Закона за акциза и данъчните складове“, даде пример той. „Направихме множество промени в Закона за енергетиката, избрахме независим състав на КЕВР, създадохме нов модел за ценообразуване“, допълни Добрев. Той отчете, че са напреднали и в посока на либерализацията на енергийния пазара. Добрев заяви, че е горд, че тези промени са гласувани със 100% подкрепа в пленарна зала. „Горд съм, че по моя инициатива се стартира проучване на дълбоко в Черно море“ ,заяви Добрев. Той отчете, че е подписал първия договор за намаляване на цената на газа. "Получих голяма подкрепа в последните 3 дни и съм изключително благодарен на всички, които ми изпратиха смс-и, създадоха "фейсбук" групи, направиха пресконференции - това е истинската оценка за моята работа и аз се гордея с това, което съм постигнал. Благодаря на всички за тази безпрецедентна подкрепа", каза Добрев. Той се обърна към Елена Йончева: "Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда, така както вие от Комунистическата партия си знаете". Добрев поясни, че ще си потърси правата в съда.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Хората в Хасково обичат Делян Добрев - няма право да си подава оставката

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Хората в Хасково обичат Делян Добрев - няма право да си подава оставката

4 Октомври 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Делян Добрев не е личен акт, той е народен избраник. Бях в Хасково, хората го обичат и няма право да подава оставката. Това каза депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов по време на дебатите по оставката на Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гледай си твоята работа, това е битката. На война като на война“, обърна се той към Делян Добрев. „Днес за пореден път гледаме поредния лош спектакъл. Тук се ръкопляска много повече, отколкото в театрите“, посочи Вежди Рашидов. „Кое престъпление е извършил Делян Добрев, че му търсите сметка. Институцията е прокуратурата“, допълни Рашидов. „Това ли е българския парламент, това ли са проблемите на обществото. Днес трябва да намачкаме един млад човек, защото имаме политически ползи“, попита Вежди Рашидов. "Този дебат е под достойнсвото на парламента, обидно е и за всички българи", каза още народният представител от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Под достойнството ми е да отговарям на клеветите на Елена Йончева, с нея ще се видим в съда

Делян Добрев, ГЕРБ: Под достойнството ми е да отговарям на клеветите на Елена Йончева, с нея ще се видим в съда

4 Октомври 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Под достойнството ми е да занимавам Народното събрание и да отговарям на клеветите на Елена Йончева, и да губим ценно пленарно време. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на дебатите в парламента по повод депозираната от него оставка и във връзка с изказване на депутата от БСП Славчо Велков, който го призова да застане като „млад мъж“ и да опровергае Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той се обърна към Славчо Велков с думите: „Вие се опитвате да внушните на Народното събрание и на българското общество, че тъй като не се обяснявам на г-жа Йончева едва ли не признавам вина. Заявих многократно, че с г-жа Йончева ще се видим в съда не само за клевета, а и за набеждаване. В последните няколко дни стигна до там“, каза Делян Добрев. Той изрази надежда това да се разкрие в прокуратурата и в съда.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, ГЕРБ: На изборите 37 хиляди са гласували за Делян Добрев - няма право да ги предаде, за да угоди на Йончева, Нинова или някой друг

Цвета Караянчева, ГЕРБ: На изборите 37 хиляди са гласували за Делян Добрев - няма право да ги предаде, за да угоди на Йончева, Нинова или някой друг

4 Октомври 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. На изборите 37 хиляди са гласували за Делян Добрев, той няма право да ги предаде, за да угоди на Йончева, Нинова или някой друг. Това каза зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева по време на дебатите по оставката на Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Делян Добрев подаде оставка, защото е морален човек, а когато излеят толкова помия върху теб, няма какво друго да направиш“, коментира тя. „Деляне, от името на структурата в Кърджали, на твоята в Хасково, нямаш право да излезеш от парламента“, се обърна Цвета Караянчева към Делян Добрев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Не съм казвал нито дума, за да оклеветя Елена Йончева или друг народен представител, защото не е правилно

Делян Добрев, ГЕРБ: Не съм казвал нито дума, за да оклеветя Елена Йончева или друг народен представител, защото не е правилно

4 Октомври 2017 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Антон Кутев се опита да внуши, че съм казвал нещо срещу Елена Йончева и че едва ли не се замерваме с компромати - това не е вярно. Не съм казвал една дума срещу Елена Йончева, просто защото няма нужда. Това каза народният представител от ГЕРБ Делян Добрев в дебатите по оставката му, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считам, че ролята ми в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу нито един от народните представители не съм казвал дума, за да ги оклеветя, защото това не е правилно“, заяви той. „Ако имате съмнения за морала и законосъобразността на някого, има си институции в тази държава“, коментира Делян Добрев. „Това, в което се превърна парламентът в последната една седмица- да се замерваме с кал и компромати, няма да ми липсва“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП към ГЕРБ: Опитвате се изкарате Елена Йончева черна, защото ви задава резонните въпроси

Антон Кутев, БСП към ГЕРБ: Опитвате се изкарате Елена Йончева черна, защото ви задава резонните въпроси

4 Октомври 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Опитвате се изкарате Елена Йончева черна, защото ви задава резонните въпроси. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в дебатите по оставката на депутата Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме ли кадруване в общината, което е в нарушение със Закона за държавния служител, имате ли връзка с това? Да оставим да се отговори на въпроса, а вие казвате да не го задаваме“, коментира той. „Не искам да подложа почтеността на Делян Добрев под съмнение, но за това трябва да се говори, да се обсъжда“, посочи Антон Кутев и допълни, че Делян Добрев трябва да се чувства виновен за кампанията против Елена Йончева. „Излизате и казвате, че кметът е неблагодарник, че сте го направили кмет, пък той е неблагодарен. Вие нямате конституционното право да правите някого кмет“, заяви Антон Кутев. „Примерно твърдя, че имам по известни съученици от вас, да направим списък. Но аз никога не съм си позволил да толерирам някого от тях“, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП. „Това е моделът ГЕРБ, това е начинът, по който управлявате- вие не можете да назначавате кмет, кметът се избира“, посочи той. „Вярвайте ми имам разбиране за начина, по който се чувствате в момента. Много от хората тук са преживяли възходи и падения. Бил съм в ситуацията, в която дъщеря ми не можеше да отиде на училище, защото някакви хора й казваха, че е „червен боклук““, каза още Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Оставката на Делян Добрев е достоен морален акт, всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме

Премиерът Бойко Борисов: Оставката на Делян Добрев е достоен морален акт, всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме

4 Октомври 2017 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Оставката на Делян Добрев е достоен морален акт, всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме. Това каза премиерът Бойко Борисов преди седмичното заседание на Министерски съвет, което проведе в резиденция „Евксиноград” във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Относно скандала с назначаването на родните на Делян Добрев в Хасково, думите на Корнелия Нинова, че става дума за власт и пари и обвиненията на опозицията, че в „Булгартрансгаз“ също има „шуробаджанащина“, Борисов заяви: „В няколко аспекта може да се коментира. Всеки съди сам по себе си. За БСП властта винаги е била власт и пари, над 100 години. Делян Добрев е безспорен професионалист, авторитет в града си. Реакцията на партията е разбираема“. „Грешката на партията е тезата, че и БСП са правили така. Натоварената ми програма не позволи да се срещна с партията. Всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме. Накрая стигнаха до това да издигат кандидат за президент на думи, нямащ нищо общо с тях. Не бих ги коментирал", заяви той.
Според Борисов думата кум вече няма това значение, което е имало преди. „БСП умее да подбира добре подбрани изрази, а и спазват тактиката, че най-добрият начин да унищожиш един човек е да си послужиш с добре подбрани истини за него. Да, имал ли е Делян Добрев братовчедка - има. Да, сложил си е подписа да се оженят, като кум", обясни той и добави, че темата как е управляван градът не стои.
„2009 г. дойдохме обещахме да няма роднински назначения, хора в бордовете. Днес сили утре ще събера Изпълнителната комисия и ако има подобни случаи да се решат“, каза той.
По думите му оставката на Делян Добрев е един достоен морален акт. "Морално е кметът на Хасково да подаде оставка и да се проведат нови избори. Нахалството на кмета да не си отива заедно с Делян Добрев не го разбирам, след като знаем какви резултати имаше преди това, и след като стана кандидат на ГЕРБ какви резултати има, но това е негов морал, негово право. В разговора ми с Деян Добрев аз усетих, че той желае да покаже именно такъв морал, подавайки своята оставка“, каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Той даде за пример ситуацията във Варна, където бившият кмет Кирил Йорданов, който бе подкрепен от ГЕРБ, подаде оставка и в града се проведоха нови избори, спечелени от ГЕРБ убедително. „Това трябва да бъде и съдбата на Хасково. Това е демокрацията, обществото да покаже на коя страна е“, отбеляза премиерът. Според него Делян Добрев е безспорен професионалист, авторитет в града си и реакцията на партията по повод оставката му е разбираема. Борисов заяви, че подаването на оставката не значи, че Добрев приема вина, напротив, той трябва да докаже кое е клевета. „Ние сме длъжни да покажем, че оставката е и морален акт. Самият аз съм го правил, тогава хората могат да преценят, да изберат, да оценят плюсовете и минусите на един човек. Да, партията иска Делян Добрев да остане в редиците й и той е добре дошъл“, заяви Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Снежана Дукова, ГЕРБ към Валери Жаблянов: Срамувате ли се, че съпругата ви източва средства от МОН на граждански договор

Снежана Дукова, ГЕРБ към Валери Жаблянов: Срамувате ли се, че съпругата ви източва средства от МОН на граждански договор

4 Октомври 2017 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Срамувате ли се, че съпругата ви източва средства от Министерство на образованието и науката на граждански договор. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова в реплика към Валери Жаблянов по време на дебатите по оставката на депутата Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Жаблянов, вие като политик и като лектор с диплома за такъв, дайте ми дефиниция за морал и се отнесете към вашата партия. Не се ли срамувате за целия преход“, попита Снежана Дукова. Тя коментира, че неговата съпруга източва средства от МОН на граждански договор и го попита дали не се срамува за това. Дукова обърна внимание, че от ГЕРБ са оставили кадърни хора от БСП на работа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП за оставката на Делян Добрев: Най-мъдрото е да изоставим историческите сравнения и да се опитаме да излезем от ситуацията с достойнство

Валери Жаблянов, БСП за оставката на Делян Добрев: Най-мъдрото е да изоставим историческите сравнения и да се опитаме да излезем от ситуацията с достойнство

4 Октомври 2017 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Най-мъдрото нещо, което можем да направим днес е да спазим процедурата, да изоставим историческите сравнения и да се опитаме да излезем като парламент и партии по достойнство. Това каза народният представител от БСП Валери Жаблянов в дебатите по оставката на депутата Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оставката на Добрев е индивидуален акт, негова лична воля. Струва ми се, че той е преценил така“, посочи той. „Ние сме наследници на тежък период от историята ни, на прехода. Той създаде много противопоставяния и конфликти“, обясни Валери Жаблянов и допълни, че трябва да се направи така че този период да отиде в учебниците, когато обществото ни помъдрее достатъчно. Той се обърна към ГЕРБ с думите: „Когато започнахте да създавате партията си, използвахте държавата, за да изградите партийните си структури. Това е историческо връщане и грешка от исторически характер“. „В БСП може да има родове, но в това няма нищо осъдително“, заяви Валери Жаблянов. „БСП извървя дългия път, за да се реформира и да стигне до състоянието, в което може да присъства в политическия живот като опозиция, да отстоява идеи“, посочи народният представител. „БСП е в правото си да постави въпроса за модела, който се утвърждава в страната в последните 10 години“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ към БСП: Очаквам оставки и от вашата парламентарна група - с черния пиар сте тръгнали срещу влак, а се намирате в „Москвич“

Тома Биков, ГЕРБ към БСП: Очаквам оставки и от вашата парламентарна група - с черния пиар сте тръгнали срещу влак, а се намирате в „Москвич“

4 Октомври 2017 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Очаквам оставки и от вашата парламентарна група - с черния пиар сте тръгнали срещу влак, а се намирате в „Москвич“. Това каза от трибуната на парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, по време на дебатите по депозираната от Делян Добрев оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Актът на днешната оставка е политически. Той е важен политически акт, защото е стандарт на поведение за всички", заяви Биков. "Вие също трябва да подлежите на този стандарт оттук нататък. Преди няколко месеца друг депутат подаде оставка след подозрения, не осъдителна присъда. През последните няколко дни вие изсипахте помия, черен пиар“, допълни още той. По думите му Елена Йончева се е пръврнала в инструмент на този пиар. „Никой не е спечелил от черен пиар, никой не е спечелил от омаскаряване. Тръгнали сте в тази посока, но искам да ви кажа, че се движите срещу влак, а се намирате в „Москвич“. По думите му това, което прави Делян Добрев по-скоро е емоционален акт. „Оттук нататък очаквам оставки от вашата ПГ“ ,каза Тома Биков. Той попита БСП дали те са намерили да говорят за родове, като цялата им партия е с родове. Биков посочи, че преди са обяснявали как Ирина Бокова няма нищо общо с мъжа си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ към БСП: Имаш братовчедка в Общината - значи имаш много роднини, същото е да кажеш, че има паралелна държава, която създаваш ти

Валентин Николов, ГЕРБ към БСП: Имаш братовчедка в Общината - значи имаш много роднини, същото е да кажеш, че има паралелна държава, която създаваш ти

4 Октомври 2017 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Ако имаш една братовчедка, значи имаш много роднини в Общината. Това е същото да кажеш, че има паралелна държава, която я създаваш ти. Това каза народният представител от ГЕРБ Валентин Николов в дебатите по оставката на депутата Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Делян Добрев винаги е можел да решава проблеми, трупани с години наред, като в енергетика, която беше фалирала, когато дойдохме“, заяви той. Депутатът се обърна към Делян Добрев с думите: „Деляне, приятелю, нуждаем се от теб всички, надявам се да останеш“. „Искаха да покажат модел, какъв модел, че имаш братовчедка в Общината, която даже ти не си назначил“, попита Валентин Николов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Тодоров, ГЕРБ към Корнелия Нинова: Участвахте ли в приватизацията на „Техноимпекс“

Антон Тодоров, ГЕРБ към Корнелия Нинова: Участвахте ли в приватизацията на „Техноимпекс“

4 Октомври 2017 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Участвахте ли в приватизацията на на „Техноимпекс“. Това попита народният представител от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС по време на дебатите по оставката на депутата Делян Добрев от ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да знаем, че аз съм като мумията, не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените“, каза Тодоров. „От година и половина се опитвам да накарам г-жа Корнелия Нинова да отговори за сделка за „Техноимпекс“, коментира той и размаха от трибуната договор. „Това е договорът, с който Корнелия Нинова, купува цяла търговска фирма", добави Тодоров.
Той попита дали е морално да се приватизира външнотърговски фирми за жълти стотинки и дали, ако си част от проблема, можеш ли да бъдеш в част от решаването му.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: На местно ниво Делян Добрев разгроми комунистическата партия в Хасково, както Германия Бразилия на световното - моля те, Деляне, не скачай от „борда на кораба“

Спас Гърневски, ГЕРБ: На местно ниво Делян Добрев разгроми комунистическата партия в Хасково, както Германия Бразилия на световното - моля те, Деляне, не скачай от „борда на кораба“

4 Октомври 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. На местно ниво Делян Добрев разгроми комунистическата партия в Хасково, както Германия Бразилия на световното - моля те, Деляне, не скачай от „борда на кораба“. Това каза от трибуната на НС народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по време на дебатите по своята оставка като депутат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му "червените акули" ще го разкъсат още във въздуха, ако скочи от кораба. „Всички сте свидетели, че от първия ден на това НС и на съставянето на българското правителството, опозицията започна непримирима битка за дестабилизация на страната, на парламента, като отказа да се включи в подготовка и защита на интересите в предстоящите изпитания на България“, каза Спас Гърневски. По думите му нещо повече, са започнали много груби, недостойни, атаки срещу достойни парламентаристи в залата. „Г-жа Йончева избяга от големите теми, от големите схеми на Прехода“, посочи Гърневски. Той обърна внимание, че Йончева е избягала от фалита на банките и въпросите за Жан-Виденовата зима. „Избяга от темата за кражбата на пловдивски имоти“, заяви Гърневски и обясни, че става въпрос за Пловдивския панаир и поясни, че в това има участие и тогавашният заместник-министър на икономиката и енергетиката. Той подчерта, че за четири години от БСП са подарили Пловдив на олигарха Георги Гергов. Той припомни случая в Каварна и подчерта, че има назначени роднини на Нина Ставрева в общината. „Преди да погледнеш в треската в окото на другия, виж гредата в своето“, обърна се Гърневски към БСП. Той попита защо Делян Добрев. „Делян Добрев е достоен български политик и парламентарист“, посочи Гърневски. По думите му на местно ниво той е разгромил комунистическата партия. Нямате нито един кмет, в нито едно населено място", обърна се той към БСП. "Бихме ви както Германия би Бразилия на световното в Бразилия“, каза Гърневски. Той помоли Делян Добрев да оттегли своята оставка и призова достойните парламентаристи да не я приемат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социологът Андрей Райчев: Гражданите могат само да спечелят от споровете между ГЕРБ и БСП

Социологът Андрей Райчев: Гражданите могат само да спечелят от споровете между ГЕРБ и БСП

4 Октомври 2017 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Гражданите могат само да спечелят от споровете между ГЕРБ и БСП. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Андрей Райчев. По думите му обществото е отвикнало от това да има ярка опозиция в противовес на властта, което е в интерес на демокрацията.
„Работата на опозицията е не да се договаря с властта, а да се бие с нея. Ние затова сме я пратили, тя по цял ден трябва да се бие. Слава Богу Елена Йончева показа как трябва да става това. Това трябва да се случва винаги, когато властта има слабо място. Това не е нещо лошо. То е хубаво за самата власт, тя да престане да бъде в позиция на един затлъстял човек, който лежи на креслото и се чуди какво още да вземе, а да бъде в добра форма, да няма дефекти и т.н. Ще видите, че ГЕРБ ще извлече полза от това. То не е минус, а е в плюс и за тях, и за БСП, и за нас“, обясни той.
Социологът Андрей Райчев добави, че в страната през последните години отново се е създала номенклатура, именно заради липсата на активна опозиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: На КСНС президентът Румен Радев с „беквокалисти“ ли ще се обърне към народните представители

Цветан Цветанов, ГЕРБ: На КСНС президентът Румен Радев с „беквокалисти“ ли ще се обърне към народните представители

3 Октомври 2017 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. На КСНС президентът Румен Радев с „беквокалисти“ ли ще се обърне към народните представители. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "В момента БСП искат да влезем в лична конфронтация, да влезем в обидните и компроматни сценарии. В това искат да въвлекат ГЕРБ. В момента на тях не им харесва, че безработицата е под 7 %. На тях не им харесва, че икономическият растеж в страната е 3,6“, каза Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че на БСП не им харесва, че има пари за образование, социална политика и за българските пенсионери. "Не им харесва това, което правим като политики и сме изразили като приоритети в днешното управление", обясни Цветанов. "Какво направиха БСП, за да покажат, че могат да бъдат алтернатива? С това, че могат винаги да измислят и да направят някакъв компромат? Това е тяхната сила, в това отношение сме ги признали. Това, което вчера, като подвластник на всичко това, и президентът с неговите обидни квалификации за българския парламент, което вече е системен подход от негова страна, кажете ми къде отиват институциите, къде отива президентът, който е обединител на нацията? В понеделник ще трябва да направи КСНС, как ще се обърне към народните представители „беквокалисти“ ли ще каже, или ще каже „господа народни представители“", каза още той. По думите му това е цинизъм.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ за Добри Беливанов: Когато някой претендира, че би могъл да има морални качества, трябва да го покаже с действията си

Цветан Цветанов, ГЕРБ за Добри Беливанов: Когато някой претендира, че би могъл да има морални качества, трябва да го покаже с действията си

3 Октомври 2017 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Когато някой претендира, че би могъл да има морални качества, трябва да го покаже с действията си. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка това дали ще настоява за оставката на кмета на Хасково Добри Беливанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато някой претендира, че би могъл да има морални качества, трябва да го покаже с действията си“, каза Цветанов. Той поясни, че вчера на събрание на областните структури в Хасково залата е била пълна и е била отправена покана към кмета на града Добри Беливанов, но той е отсъствал. „Той каза, че ако бъде поканен, ще дойде. Лично отиде да го покани Евгения Ангелова“, коментира той. Според Цветанов това означава, че Добри Беливанов има от какво да се срамува. „Делян Добрев няма от какво да се срамува и затова направихме тази среща вчера пред препълнената зала. Това нещо не става чрез сценарий“, заяви Цветанов. Той поясни, че е показал истинското лице на Делян Добрев и истинската политическа и обществена подкрепа за него. По думите му в момента, от БСП искат да влязат в лична конфронтация и компроматни сценарий. „В момента на тях не им харесва, че безработицата е под 7 %,. На тях не им харесва, че икономическият растеж в страната е 3,6“, каза Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че на БСП не им харесва, че има пари за образование, социална политика и за българските пенсионери. „Не им харесва това, което правим като политики и това, което сме изразили като приоритети в днешното управление. Не им харесва за това, че премиерът прави днес среща с балкански лидери. Не им харесва това, че има съвместно заседание между българското и румънското правителството“, заяви Цветанов. По думите му никой няма да отрази доброто, което се случва в страната. Той попита какво са направили БСП, за да покажат, че са алтернатива.
Според Делян Добрев още първия ден след „глупостите“ на Елена Йончева по негова адрес, Добри Беливанов е трябвало да направи пресконференция, за да приключи темата. „Само, че в случая, кметът, за който аз нося отговорност, защото аз го номинирах, участва в тази компроматна война заедно с Йончева“, допълни Делян Добрев.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Четири пъти помолих депутатите от ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ това да си тръгна от НС

Делян Добрев, ГЕРБ: Четири пъти помолих депутатите от ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ това да си тръгна от НС

3 Октомври 2017 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Четири пъти помолих депутатите от ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ това аз да си тръгна от НС. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти след заседание на групата във връзка с депозираната от него оставка като депутат, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е лично мое решение, по лични причини. В един момент човек не може да се остави до тази степен да бъде омърсен. Чувствам се омърсен, заради всичко, което Елена Йончева изля върху мен през последната една седмица“, каза Добрев. Той поясни, че многократно е повторил пред своите колеги на заседание на ПГ на ГЕРБ, че уважава техните силни думи в негова подкрепа, но неговото лично решение е да подаде оставка и я е допозирал в деловодството на НС в 16.00 часа. „Помолих ги да ме подкрепят в това лично действие подаването на оставка ,т.е. да гласуват „за“. Добрев поясни, че колегите му са го убеждавали, че това не е само лично решение, а че те го чувстват като ценна част от групата. Делян Добрев обясни, че депутатите от ГЕРБ са го призовали да преосмисли оставката си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов за Елена Йончева: Момичето, което се возеше на мотора на един лидер, направи така, че Делян Добрев да се обяснява

Цветан Цветанов за Елена Йончева: Момичето, което се возеше на мотора на един лидер, направи така, че Делян Добрев да се обяснява

3 Октомври 2017 | 19:19 | Агенция "Фокус"
София. Момичето, което се возеше на мотора на един лидер, направи така, че Делян Добрев да се обяснява.
Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след заседание на групата във връзка с депозираната оставка от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера, когато тази тема беше много актуална в Хасково, аз казах,че „мотористът“ 2013 г. в предизборна кампания внесе анонимен сигнал срещу мен. Смятате ли, че това беше правилно и справедливо? Това обаче беше политическата репресия, която те могат да правят. Всички стоят зад Делян и ние ще се съобразим с неговото решение. Тук не очаквайте да има политическо решение специално за неговата оставка. Това, което ние сме разговаряли с премиера, и това, което сме взели като политическо решение е той да остане областен ръководител на партията“, каза Цветанов. По думите му неговата оставка е личен негов акт, който той отстоява. Цветанов поясни, че на заседанието на ПГ на ГЕРБ Делян Добрев е взел четири пъти думата пред своите колеги, за да им каже ,че иска да излезе с достойнство от създадената от БСП ситуация.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма окончателно решение в ПГ на ГЕРБ за оставката на Делян Добрев

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма окончателно решение в ПГ на ГЕРБ за оставката на Делян Добрев

3 Октомври 2017 | 19:14 | Агенция "Фокус"
София. Няма окончателно решение в ПГ на ГЕРБ за оставката на Делян Добрев. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след заседание на групата във връзка с депозираната оставка от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо искам да пожелая на всеки политик, който реши да вземе такова решение, да получи такава подкрепа от партията, която го е издигнала и партията, която му е гласувала това доверие. Както и вчера при тази емоционална среща с всички структури на област Хасково, искам да кажа голямо благодаря на Делян Добрев за авторитета, който е създал на партията“, каза Цветанов. Той поясни, че заседанието на групата на ГЕРБ в Народното събрание е било изключително тежко. „Като разбира се, всичките упреци бяха за нечистоплътната игра, която заигра БСП. Това, което колегите казаха е, че утре трябва да има един дебат. Това ще бъде за първи път, когато народен представител иска своята оставка да има политически дебат. Не е нормално един достоен човек като Делян Добрев да бъде маскарен по този начин. Не е нормално за един достоен народен представител да бъде изфабрикувано всичко срещу него“, коментира Цветанов. Според него в политиката преди всичко трябва да има нормалните човешки отношения и да се отстоява принципната политическа позиция с политиките, а не с компроматната война. „Да, те са по-добри в компроматните войни и те може би ще имат някакъв превес, но не и електорален, защото ГЕРБ доказа, че през всичките тези години, ние сме били винаги първи“, каза Цветанов.
Той посочи, че ПГ на ГЕРБ нямат окончателно решение за оставката на Делян Добрев. „Народните представители имат самочувствието, че могат да отстояват принципна позиция. Те казах, че това е несправедливо и няма човек, който да срещнем на улицата и да каже, че това не е политическа интрига, която завъртяха БСП“, каза Цветанов.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: В деня, в който прокуратурата предявява нови обвинения срещу Румен Овчаров, от БСП провеждат атака срещу мен

Делян Добрев, ГЕРБ: В деня, в който прокуратурата предявява нови обвинения срещу Румен Овчаров, от БСП провеждат атака срещу мен

3 Октомври 2017 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. В деня, в който прокуратурата предявява нови обвинения срещу Румен Овчаров, от БСП провеждат атака срещу мен. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с предявяването на нови обвинения срещу Румен Овчаров по темата „Бобов дол“ Добрев заяви, че именно той е бил председател на Анкетната комисия и още тогава са заявили, че ще сигнализират прокуратурата. „В деня, в който прокуратурата излиза, че има доказателства и веднага се провежда тази атака срещу мен. Всички много добре знаят какви са обвързаностите между Румен Овчаров и Корнелия Нинова. Някои мои колеги казаха, че Румен Овчаров е гърбът на Корнелия Нинова в БСП. Координираната атака на БСП, за съжаление, дава резултати. Благодаря на всички хора, които ме подкрепиха“, поясни Добрев.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: В следващите 24 часа Елена Йончева да извади имена и кой какви пари е дал от тези нейните диаграмки – или да се извини

Делян Добрев, ГЕРБ: В следващите 24 часа Елена Йончева да извади имена и кой какви пари е дал от тези нейните диаграмки – или да се извини

3 Октомври 2017 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. В следващите 24 часа Елена Йончева да извади имена и кой какви пари е дал от тези нейните диаграмки – или да се извини. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази нейната история мина всякакви разумни граници. Това не означава, че аз няма да заведа дела срещу нея“, каза Добрев. Според него в цялата история с Хасково е имало добре скалъпени малки истини, които да звучат скандално, за да изглеждат като някаква конспирация. По думите му това са "ченгеджийски номера". „Тази тяхна атака към мен, нищо чудно да цели да прикрие други неща в държавата. „Например това, което чухме вчера за Румен Овчаров“, каза Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Димитър Главчев: Делян Добрев ме увери, че ще внесе остваката си днес и тя ще бъде включена в седмичната програмата

Председателят на НС Димитър Главчев: Делян Добрев ме увери, че ще внесе остваката си днес и тя ще бъде включена в седмичната програмата

3 Октомври 2017 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Всъщност той ме увери, че ще внесе оставката си днес, така че ще има оставка на Делян Добрев, която ще бъде включена и в програмата на Народното събрание. Това каза председателят на Народното събрание Димитър Главчев по време на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали ще уплътни работата на депутатите през тази седмица, Главчев коментира, че като часова продължителност пленарното време няма да стигне, за да се изпълни планираното. „След един час ще пуснем програмата, която предлагаме за Председателски съвет“ ,каза той. Главчев уточни, че проектопрограмата ще включва доклада за националната сигурност, докладът на Временнана комисия за закупуване на боен самолет. Мисля си, че за разлика от други депозирани оставки, които винаги сме казвали, че са личен акт, в този случай, при евентуална депозирана оставка от народния представител Делян Добрев, ще има и там разгорещени дебати“, каза Главчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Димитър Главчев: Към момента в деловодството на парламента не е внесена оставката на  Делян Добрев като народен представител

Председателят на НС Димитър Главчев: Към момента в деловодството на парламента не е внесена оставката на Делян Добрев като народен представител

3 Октомври 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Към момента в деловодството на парламента не е внесена оставката на Делян Добрев като народен представител. Това каза председателят на Народното събрание Димитър Главчев по време на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали оставката на Делян Добрев от ГЕРБ ще влезе в утрешната програма за работа на парламента, Димитър Главчев заяви, че такава към момента няма. „Когато тя стане факт, ще влезе в програмата на Народното събрание“, каза Димитър Главчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ-Стара Загора призова Делян Добрев да преосмисли оставката си

ГЕРБ-Стара Загора призова Делян Добрев да преосмисли оставката си

3 Октомври 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Делян Добрев да преосмисли своята оставка и да не се остава емоциите да го водят. Това заяви областният координатор на ГЕРБ в Стара Загора Пламен Йорданов на пресконференция заедно с народните представители Емил Христов, Маноил Манев и Радостин Танев, съобщиха от пресцентъра на партията. „Откакто е в политиката, партия ГЕРБ налага нов морал и доказателство за това е, че всеки един, който не е коректен в своите политически действия, се оттегля. Това е нещо, което в БСП никога не се случва. Този морал в момента се използва от опонентите ни за отстрелване на хора и това е недопустимо“, подчерта областният координатор на ГЕРБ.
„Очаквам БСП, в лицето на Корнелия Нинова, да започне да търси роднини на хора, които не са родени“, допълни Маноил Манев. Той подчерта, че вярва много повече на Делян Добрев отколкото на Елена Йончева.
„ГЕРБ изпълнява предизборните си обещания – минималните пенсии са увеличени, стартира програмата „Родители в заетост“, за децата за които няма места в детските ясли и градини. Работи се, а това не се харесва на БСП, чиято опорна точка е да се говори как правителството не работи“, посочи на свой ред Емил Христов. Той обяви, че онова, което е обещано в Стара Загора се изпълнява. Прави се пътят към Гурково, който бе в много тежко състояние, започва изпълнението и на проекта за отсечката Стара Загора – Раднево. В Община Стара Загора по „Региони в растеж“ се ремонтират основно училища и детски градини на стойност малко над 14 млн. лв. Подадени са и шест проекта в социалната сфера.
„ГЕРБ спазва обещанията си и поредното доказателство е започналата през миналата седмица програма „Родители в заетост““, посочи Радостин Танев. Той обяви, че заявления вече се подават в бюрата по труда, и че от програмата могат да се възползват родители, които искат да започнат или да се върнат на работа, а за децата им не е имало място в яслата или детската градина. „20 млн. лв. се насочват директно към млади семейства, а детегледачи могат да бъдат бабите или дядовците на децата, или одобрени от самите родители безработни хора“, подчерта старозагорският народен представител.
Относно предстоящото разглеждане на доклада за „Грипените“ в Народното събрание, Емил Христов, който е председател на Временната комисия за проучване на процедурата по избор на нов изтребител, посочи, че са установени смущаващи факти и обстоятелства. „Комисията препоръчва на НС да направи препоръки към Министерството на отбраната за корекция на документите, които са дали необосновано предимство на една от офертите, и са станали причина един от участниците да бъде дисквалифициран“, подчерта народният представител. Препоръчва се също така да се започне отново процедурата, от внасянето на проекта за инвестиционен разход в НС, като бъдат разгледани и новопостъпили оферти и за новопроизведени самолети, които са били известни към момента на вземане на решение.
„Новият политически сезон на 44-тото НС започна с динамична работа по комисиите, с работни групи, широки формати. Има останала доза болшевизъм в БСП, която в зала се променя коренно когато види камерите. Във вътрешната комисия след първо четене са промените в Закона за вътрешните работи, в които има важни текстове свързани с миграцията и децата мигранти. Работи се върху съществени промени и в Закона за движение по пътищата, в Закона за МВР“, подчерта народният представител Маноил Манев.
Комисията за българите в чужбина работи активно и върху законопроекта, който ще даде възможност на българите зад граница, които са в процедура за получаване на българско гражданство, да получават т.нар. синя карта. „С нея те ще имат възможност да работят в България, докато трае процедурата за гражданство“, обясни още Манев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Няма да гласувам оставката на Делян Добрев, колегите от ГЕРБ заявиха същото

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Няма да гласувам оставката на Делян Добрев, колегите от ГЕРБ заявиха същото

3 Октомври 2017 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Делян Добрев е изключително почетен, честен човек, голям професионалист и парламентът много ще загуби, ако този човек не е в Народното събрание. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. По думите ѝ множеството декларации в негова подкрепа от страна на различни структури са спонтанна проява. „Не можем да оставим някой да очерня по този ужасен начин наш колега. Подкрепата за неговата личност не е само от нас. Това колко качествен човек е показва и подкрепата, която той получава и от синдикати, и от различни организации, и от нашия коалиционен партньор”, коментира Караянчева.
По думите ѝ депутатите на БСП обикалят по районите и търсят различни теми, по които да атакуват народни представители от тези райони, за да може да се измести фокуса на това, че държавата в момента върви и дава средства - за пенсионери, за родители, за училищна инфраструктура.
„Г-жа Елена Йончева ще я коментирам, когато излезе с такава схемичка, каквато излезе за Делян Добрев за Каварна и каже: „Тук също има проблем - този, този и този”, коментира Караянчева.
„Аз вярвам на Делян Добрев, аз не вярвам на г-жа Йончева”, каза още тя и добави, че БСП искат да влязат в общината през служебния вход.
„Аз няма да гласувам оставката на Делян Добрев. Аз искам г-н Добрев да бъда в парламента. Колегите ми от ГЕРБ също така заявиха”, добави Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев ще депозира оставката си в Народното събрание

Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев ще депозира оставката си в Народното събрание

3 Октомври 2017 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев ще депозира оставката си в Народното събрание след разразилия се скандал в Хасково. Напрежението около Добрев ескалира миналата седмицата, когато местната партийна структура на ГЕРБ свали доверието си от кмета на общината Добри Беливанов. В разгара на скандала срещу Добрев се повиха обвинения, че кадрува в общината, назначавайки свои роднини и приятели в администрацията.
В неделя депутатът и областен координатор в Хасково Делян Добрев заяви, че се оттегля от политиката
След оставката му, последва бурна реакция от структурите на партията в цялата страна, които го защитиха и поискаха той да не се оттегля. Добрев информирал за решението си лидера на партията Бойко Борисов.
Решението за неговото освобождаване е в ръцете на народните представители и в изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в Хасково: Деляне, бъди силен, ще успеем с тази силна подкрепа

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в Хасково: Деляне, бъди силен, ще успеем с тази силна подкрепа

2 Октомври 2017 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Хасково. Ние сме силен отбор, защото работим за гражданите, защото политиките, които правим, достигат до всеки човек. Затова нямаме от какво да се срамуваме. Единственото, за което аз се срамувам, е че подкрепихме Добри Беливанов за кмет на Хасково. Този човек няма място в ГЕРБ, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на партията. Той се срещна с областната структура на ГЕРБ-Хасково, със симпатизанти и граждани, които дойдоха, за да чуят истината за скандала, който се разрази през последните дни. Цветанов подчерта, че честният човек намира сили да се извини. „Затова Делян Добрев и ние се извиняваме на Хасково и неговите жители, че издигнахме Беливанов за кмет. Този човек е подвластен на чужди интереси и ние трябва да им се противопоставим”, подчерта Цветанов. Той бе категоричен, че Делян Добрев е политик със знания, с експертиза и с идеи в интерес на хората и именно затова не трябва да излиза от активната политика. Със скалъпени пасквили и лъжи БСП атакуваха именно Делян Добрев, защото той е успешен и ценен като експерт, подчерта Цветанов и се обърна към хасковския народен представител с думите: „Деляне, аз съм ти приятел и ще победим!”.
В подкрепа на депутата от Хасково и с настояване за оттегляне на оставките на Добрев се изказаха десетки участници в срещата. Те настояват Добрев да размисли и да не напуска парламента. В изключителни емоционални изказвания бяха споделени конкретни случаи, в които Делян е помагал безрезервно на хората и ги е мотивирал за работа. Затова над 400 човека в залата настояха той да не се поддава на провокациите и манипулациите на Елена Йончева.
„Успяхте да ме трогнете”, призна Добрев и благодари за подкрепата. Той припомни, че през последните години на всички избори ГЕРБ-Хасково е увеличавал резултата си, а на последните през март за партията на Бойко Борисов са гласували почти 38 хиляди човека. „Това ми показва, че работим в правилната посока. Но разберете ме, изключително тежко е за мен, който не съм влязъл в политиката „от задната седалка на един мотор”, а съм извървял честно своя път с работата си, да чувам всяка вечер в новините какъв измамник съм. Всичко това ме омерзи и струва прекалено скъпо на моето семейство”, сподели Добрев през сълзи.
Утре той ще депозира оставката си в Парламента. Решението за неговото освобождаване е в ръцете на народните представители и в изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Определени среди в ГЕРБ следват своя политическа линия, за което намеква в острите си думи към партията президентът Румен Радев

Проф. Александър Маринов: Определени среди в ГЕРБ следват своя политическа линия, за което намеква в острите си думи към партията президентът Румен Радев

2 Октомври 2017 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Определени среди в ГЕРБ следват своя политическа линия, за което намеква в острите си думи към партията днес президентът Румен Радев, коментира в интервю за Радио "Фокус" политологът проф. Александър Маринов. Според него ГЕРБ се намира в явен вътрешен конфликт, който поставя Бойко Борисов в трудна позиция. „Моята хипотеза е, че в ГЕРБ под повърхността тече една много остра борба. Между другото това личи и в развитието на скандала, така нареченият „кум-гейт“, около Делян Добрев. Тази масова, разбира се, не спонтанна подкрепа от местните структури на ГЕРБ, не е случайна и е очевидно, че е насочена към Бойко Борисов, тъй като трябва да сме много наивни, ако смятаме, че Делян Добрев сам си е подал оставката", коментира проф. Маринов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ - Силистра: Категорично заставаме зад нашия колега и народен представител Делян Добрев

ГЕРБ - Силистра: Категорично заставаме зад нашия колега и народен представител Делян Добрев

2 Октомври 2017 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Силистра. Областната структура на ГЕРБ - Силистра призовава изпълнителната комисия (ИК) на партията да не приема оставката на Делян Добрев. Това се посочва в декларация на ГЕРБ-Силистра в подкрепа на Делян Добрев, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Цялата декларация гласи:

Декларация от народния представител от политическа партия ГЕРБ – Алтимир Адамов, областното ръководство на политическа партия ГЕРБ, общинските ръководства на ГЕРБ в общините Силистра, Алфатар, Кайнарджа, Дулово, Ситово, Тутракан и Главиница, кметовете на общини в Силистренска област, издигнати от ГЕРБ

Ние, областното ръководство на политическа партия ГЕРБ, общинските ръководства на ГЕРБ в общините Силистра, Алфатар, Кайнарджа, Дулово, Ситово, Тутракан и Главиница, кметовете на общини в Силистренска област, издигнати от ГЕРБ и народния представител от политическа партия ГЕРБ – Алтимир Адамов, категорично заставаме зад нашия колега и народен представител Делян Добрев – народен представител от ГЕРБ–Хасково, председател на комисията по енергетика в 44-то Народно събрание и областен координатор на ГЕРБ – Хасково и заявяваме нашата категорична и пълна подкрепа. Оценяваме високо неговата морална постъпка като достоен акт да подаде оставка и да напусне всички заемани постове в ГЕРБ, за да не "тежи на правителството" и на ГЕРБ. Но за нас е недопустимо да останем безучастни спрямо този пореден опит на „фабриката” за фалшиви новини на БСП да очернят един чист достоен млад човек, доказан експерт и професионалист. В политиката доверието е от решаващо значение и Делян Добрев е доказал, че може да го печели. Делян Добрев е човек с безспорни качества и компетентност, морал и добросъвестност. Доказал е както в парламента, така и в изпълнителната власт, че работи за развитието на България. Откровените лъжи не могат да променят тези факти.
Уважаеми колеги от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и народните представители, не приемайте оставката на Делян Добрев!

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ - Кюстендил: Изказваме своето възмущение от поредните атаки срещу членове и знакови фигури на ГЕРБ, инспирирани от партията на бившите комунисти – БСП

ГЕРБ - Кюстендил: Изказваме своето възмущение от поредните атаки срещу членове и знакови фигури на ГЕРБ, инспирирани от партията на бившите комунисти – БСП

2 Октомври 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Изказваме своето възмущение от поредните атаки срещу членове и знакови фигури на ГЕРБ, инспирирани от партията на бившите комунисти – БСП. Това се посочва в декларация на областната структура на ГЕРБ – Кюстендил във връзка с изказването на Делян Добрев, че ще подаде оставка от всички заемани от него длъжности в обществения и политическия живот, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Публикуваме пълния текст на декларацията без редакторска намеса:
"Ние, членовете на ГЕРБ в област Кюстендил, изказваме своето възмущение от поредните атаки срещу членове и знакови фигури на ГЕРБ, инспирирани от партията на бившите комунисти – БСП. През последните седмици техните манипулации и инсинуации бяха насочени към областната структура на ГЕРБ в област Хасково и по-специално към нейния председател – народният представител Делян Добрев.
На базата на нищо недоказани твърдения и откровени лъжи, г-н Добрев беше очернен в публичното пространство до степен на непоносимост, което доведе и до решението му да подаде оставка от всички позиции, които заема, включително и като народен представител. Ние разбираме личния му избор – избор на достоен и честен човек, омерзен от лъжите и несправедливите обвинения на тежката кавалерия манипулатори от БСП.
Ние смятаме, че ако оставките на Делян Добрев бъдат приети, то ще бъде създаден тежък прецедент, въз основа на който занапред всеки член и привърженик на ГЕРБ, заемащ някаква позиция в законодателната или изпълнителната власт, ще може да бъде безпроблемно „отстрелян“ от БСП и структурите, обслужващи тази на няколко пъти проваляла се в управлението на страната партия. Ние не можем и не бива да допускаме това. Ние сме убедени, че всеки управленец, замесен в корупционни и други незаконни схеми, следва да понесе своята отговорност и да получи своето справедливо наказание. Случаят с Делян Добрев обаче не е такъв. От всички изнесени от БСП и съратниците им „факти“ няма дори едно звучащо що-годе убедително доказателство, че г-н Добрев си е позволил да прекрачи границите на закона и морала. Ето защо, ние сме длъжни да го защитим и да демонстрираме солидарността си. В противен случай, откриваме пътя за политически реванш от страна на БСП, даваме картбланш на бившите комунисти да размахат медийните си бухалки и чрез добре изпитаните си способности да манипулират и да жонглират с откровени лъжи да посегнат към управлението на България. В името на бъдещето на България и в името на избирателите не бива да допускаме това да се случи!"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ - Ямбол: Политическите нападки на БСП срещу Делян Добрев са поредният опит да дискредитира ГЕРБ и да предизвика политическа криза с цел дестабилизация на страната

ГЕРБ - Ямбол: Политическите нападки на БСП срещу Делян Добрев са поредният опит да дискредитира ГЕРБ и да предизвика политическа криза с цел дестабилизация на страната

2 Октомври 2017 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Политическите нападки на БСП срещу Делян Добрев са поредният опит да дискредитира ГЕРБ и да предизвика политическа криза с цел дестабилизация на страната. Това се посочва в декларация на Областното ръководство на ГЕРБ – Ямбол във връзка с изказването на Делян Добрев, че ще подаде оставка от всички заемани от него длъжности в обществения и политическия живот, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Публикуваме пълния текст на декларацията без редакторска намеса:
"Областната структура на ГЕРБ Ямбол изразява своята пълна подкрепа за Делян Добрев - народен представител от ГЕРБ – Хасково и областен координатор на ГЕРБ - Хасково.
Политическите нападки на БСП срещу Делян Добрев са поредният опит да дискредитира ГЕРБ и да предизвика политическа криза с цел дестабилизация на страната.
Призоваваме централното ръководство на партията да игнорира като несъстоятелни и манипулативни твърденията на БСП и да не приема оставката на Делян Добрев. Оценяваме моралната му постъпка, но не сме съгласни оставката му да стане факт заради клевети, безпочвени внушения и манипулации.
Призоваваме избрания с авторитета на ГЕРБ кмет на Хасково Добри Беливанов да подаде оставка, запазвайки достойнството си, след като е злоупотребил с доверието на ГЕРБ и нейните избиратели".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Оставката на Делян Добрев е достойна постъпка, но не я подкрепям, защото тя не е потърсена от хората, които са му гласували доверие

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Оставката на Делян Добрев е достойна постъпка, но не я подкрепям, защото тя не е потърсена от хората, които са му гласували доверие

2 Октомври 2017 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Оставката на Делян Добрев е достойна постъпка, но не я подкрепям, защото тя не е потърсена от хората, които са му гласували доверие. Това каза пред журналисти кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов след полагането на първата копка по проект „Изграждане на социални жилища в IV микрорайон”, която се състоя по-рано днес, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Призовавам Делян Добрев да не се подава на манипулации и емоции по отношение на така наречената „шуробаджанащина“. Хората много бързо забравят какви скандали имаше с един австрийски бизнесмен и така нататък. В сегашната ситуация се получава „крадецът вика - дръжте крадеца“, каза още д-р Атанас Камбитов.
Той добави, че за него оставката на Делян Добрев не е решение. „Познавам Делян Добрев много добре и то от години. Заедно сме били депутати, а също така сме приятели, така че категорично мога да кажа, че той е знаещ, можещ и стойностен човек, който има още какво да даде на България“, посочи д-р Атанас Камбитов. По отношение на самата ситуация в Хасково, довела до оставката на Делян Добрев, кметът на Благоевград заяви, че е най-добре неговият колега, който е управник на Хасково, да седне на една маса с представителите на ГЕРБ и останалите хора, които са засегнати в конфликта, за да се изяснят нещата.
На въпрос дали има ли основания за притеснение във връзка с това, че част от Общинските съветници поискаха да бъде извършена проверка в Благоевград, д-р Атанас Камбитов отговори, че няма да коментира, но подчерта, че няма каквито и да е било притеснения за работата на общината и начина, по който се случват нещата в нея.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Областното и общинско ръководство на ГЕРБ подкрепиха Делян Добрев

Габрово: Областното и общинско ръководство на ГЕРБ подкрепиха Делян Добрев

2 Октомври 2017 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Габрово. Областното и общинско ръководство на ГЕРБ-Габрово излязоха с позиция в подкрепа на Делян Добрев. Те считат, че действията на Делян Добрев за разграничаване от кмета, чието издигане е подкрепил, са достойни предвид констатираното отклоняване от предизборните ангажименти, а последвалите действия срещу Добрев са компроматна война на опозицията. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
„По-достойно от това политик публично да признае и коригира своя грешка няма. Не е добър знак, ако човек бъде изваден от политиката, защото е постъпил правилно и достойно. Благодарим на Делян Добрев, че направи това, което, убедени сме, много колеги не са се решавали, когато са търпели разочарования от хора, издигнати от партийните структури на ГЕРБ на изборни позиции. Призоваваме го да преосмисли решението си и да оттегли оставката си. Вярваме, че ръководството на ГЕРБ няма да приеме оставката на Делян Добрев, защото това би създало усещане у хората за отсъствие на възможности за защита на населението от кметски безобразия“, гласи позицията на областното и общинско ръководство на ГЕРБ-Габрово.
Областният координатор на ГЕРБ-Габрово Цветомир Михов обяви, че твърдо застава зад Делян Добрев. „Всички познаваме добре смазаната машина на опозицията за компрометиране на личности, но е крайно време да спрем да се съобразяваме с нея, независимо че цената може да е публичен скандал. Трябва да спрем да се поддаваме на старите комунистически практики за изваждане на съвестни хора от политиката. Аз вярвам в интуицията и интелекта на българския народ и съм убеден, че той също би подкрепил Делян Добрев“, коментира Цветомир Михов.
Народният представител от ГЕРБ-Габрово Николай Сираков също подкрепи Делян Добрев. В личния си профил във Facebook той написа: „Оставката на Делян Добрев е достойна, но не решава проблемите, а легитимира вредните за България методи за преминаване от опозиция в управление, защото после с тези методи ще ни управлява сегашната опозиция. Деляне, продължавай смело напред!“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Савеклиева, ГЕРБ: Народните представители от ГЕРБ – Благоевград, призоваваме Централното ръководство на партията да не приема оставката на Делян Добрев

Даниела Савеклиева, ГЕРБ: Народните представители от ГЕРБ – Благоевград, призоваваме Централното ръководство на партията да не приема оставката на Делян Добрев

2 Октомври 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Народните представители от ГЕРБ – Благоевград, призоваваме Централното ръководство на партията да не приема оставката на Делян Добрев. Това обяви на пресконференция Даниела Савеклиева, областен координатор на партията и депутат в 44-то Народно събрание, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите й Делян Добрев е човек с висок морал, а подадената от него оставка е доказателство за това.
„Ние, депутатите от ГЕРБ в Благоевградска област категорично се противопоставяме на опитите на БСП с манипулации, интриги и други подобни активни мероприятия да очернят колегата ни затова призоваваме Централното ръководство на ГЕРБ да не приема оставката на Делян Добрев“, каза още Савеклиева. Тя добави, че Делян Добрев е с доказан експертен потенциал, професионалист и политик, достоен за уважение. „Затова изразяваме и нашата пълна подкрепа и заставаме зад него. Само така може да дадем отпор на практиката на другарите от БСП, които с лъжи и клевети се опитват да елиминират достойните“, посочи Савеклиева.
„Призоваваме и кмета на Хасково г-н Добри Беливанов да постъпи честно и да подаде оставка, след като политическата подкрепа за него е изчерпана. Убедени сме, че Делян Добрев ще докаже истината за себе си в съда“, подчерта Савеклиева. Тя заяви, че цялата структура на ГЕРБ в Област Благоевград плътно застава зад Делян Добрев. На въпрос свързана с това, дали, след като в цялата страна структурите на ГЕРБ се обединиха и подкрепиха Делян Добрев, премиерът Бойко Борисов все пак ще приема оставката, областния координатор на ГЕРБ – Благоевград коментира, че няма как да даден отговор на това питане, но изрази надежда, че това ще се случи.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Хасково разписа оставките на заместник-кметовете Евгени Консулов и Милена Трендафилова

Кметът на Хасково разписа оставките на заместник-кметовете Евгени Консулов и Милена Трендафилова

2 Октомври 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Хасково. Кметът на Хасково Добри Беливанов разписа оставките на заместник-кметовете Евгени Консулов и Милена Трендафилова, предаде БНР. Те ги депозираха миналата седмица в знак на несъгласие с водената политика в кметството.
Още две оставки са разписани в първия работен ден на Беливанов. Тази на секретаря на общината Биляна Димитрова и на финансовия директор Росица Гаргова.
Двете са близки на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който беше обвинен от БСП за роднинските назначения, което го провокира да подаде оставка от всички партийни и парламентарни постове, които заема.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Структурите на БСП във Варна обявиха пълна подкрепа за ръководството в борбата срещу модела “ГЕРБ”, пълна мобилизация обявява левицата за спечелване на изборите във Вълчи дол

Структурите на БСП във Варна обявиха пълна подкрепа за ръководството в борбата срещу модела “ГЕРБ”, пълна мобилизация обявява левицата за спечелване на изборите във Вълчи дол

2 Октомври 2017 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Пълна мобилизация на структурите на БСП във Варна- град и областта за победа на изборите в община Вълчи дол, които ще се проведат на 8 октомври, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на среща с Областния съвет, Градския съвет, районните председатели, организациите на жените, младежите и ветераните във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. “Да покажем, че можем да сложим край на управлението на суджука и кумовете. Отсега започваме подготовка за местните избори през 2019 г.”, каза още лидерът на левицата. По време на срещите се реши вътрешнопартийните спорове да бъдат разгледани от контролните органи на партията, съгласно нормите на устава.
По време на всички срещи варненските социалисти гласуваха позиция, в която изразяват пълна подкрепа за водената политика от националното ръководство на партията и осъждат опитите да се внушава, че е възможна голяма коалиция с ГЕРБ - мнение изразявано от някои членове на партията. Оценяваме усилията на ръководството и парламентарната група да се бори с модела на управление на ГЕРБ и да предлага алтернатива- заявяват Областният, Градският съвет, районните организации на БСП-Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Рискуваме Председателството да се превърне във витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната

Президентът Румен Радев: Рискуваме Председателството да се превърне във витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната

2 Октомври 2017 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Рискуваме Председателството да се превърне във витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след откриването на учебната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Притесняват ме всички процеси, които стават в страната и то на фона на предстоящото Европейско председателство“, посочи той. „Управляващите гледат на това Председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън“, коментира президентът и допълни, че трябва да се обърне внимание на централния управленския модел. „Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем „потупани по гърба“, такава е практиката в Европа“, посочи Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областната структура на ГЕРБ - Шумен призовава ИК на партията да не приема оставката на Делян Добрев

Областната структура на ГЕРБ - Шумен призовава ИК на партията да не приема оставката на Делян Добрев

2 Октомври 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Шумен. Областната структура на ГЕРБ - Шумен призовава изпълнителната комисия (ИК) на партията да не приема оставката на Делян Добрев. Това се посочва в декларация на ГЕРБ-Шумен в подкрепа на Делян Добрев, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Публикуваме пълния текст на декларацията без редакторска намеса:
"Когато един политик покаже истински морал и принципи, той не може да си отиде заради това. Ние разбираме достойната постъпка и желанието му да се оттегли в името на това да съхрани доброто име на партията, но за нас е недопустимо един морален човек и доказан ескперт да бъде жертва на безпочвените клевети от страна на политическите ни опоненти. Ето защо се надяваме, че Делян Добрев ще преосмисли решението си за подаване на оставка и ще остане в парламента в интерес на цялото българско общество. Той има нашата категорична подкрепа.
Областно ръководство на ПП ГЕРБ – Шумен,
Народни представители от ПП ГЕРБ – Шумен,
Кметове на общини,
Общински съветници,
Членове и симпатизанти".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ – Разлог заявява категоричното си несъгласие да бъде приета оставката на Делян Добрев

ГЕРБ – Разлог заявява категоричното си несъгласие да бъде приета оставката на Делян Добрев

2 Октомври 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Разлог. Членовете на ПП ГЕРБ Разлог застават зад народния представител на ГЕРБ Делян Добрев, който подаде оставка като народен представител и координатор на структурата на партията в Хасково, съобщиха от пресцентъра на партията. „Във връзка със събитията от последните дни и последвалото решение на Делян Добрев да подаде оставка от позициите, които заема, ние, членовете на ПП ГЕРБ Разлог, оценявайки високоморалната му и достойна постъпка, заявяваме категоричното си несъгласие да бъде приета оставката на Делян Добрев - народен представител, председател на Комисията по енергетика в 44-тото НС и областен координатор на партията в област Хасково.
Заставаме зад един доказан професионалист и утвърден политик и се противопоставяме на начина, по който БСП, с политически обвинения и спекулации, се опитва да дискредитира един човек с безспорни качества и компетентност.
Не можем и не трябва да допуснем един почтен, знаещ и можещ човек да става заложник на нелепите и добре режисирани внушения на БСП.
Ето защо призоваваме Делян Добрев да преосмисли решението си. Призоваваме ръководството на ПП ГЕРБ да не приеме оставката му. Делян Добрев има нашата подкрепа”, се посочва в позицията на ПП ГЕРБ Разлог.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, политолог: Оставката на Делян Добрев цели да прекрати публичния скандал, който води до ерозия на ГЕРБ

Димитър Димитров, политолог: Оставката на Делян Добрев цели да прекрати публичния скандал, който води до ерозия на ГЕРБ

2 Октомври 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Делян Добрев цели да прекрати публичния скандал, който води до ерозия на ГЕРБ. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Димитър Димитров за официалното оттегляне от властта на депутата от ГЕРБ. По думите му случаят с Хасково следва примера на други областни градове, в които имаше подобна ситуация, като Добрич, има заявка за разследван и в Плевенска област. Това би могло да се възприеме като далечна подготовка за местните избори, обясни той. „За местните избори, които са след 2 години, ще е необходима политическа работа, внимателно да бъдат огледани всички възможни конфликтни общности. Цветан Цветанов вече заяви, че освен трите общини, за които говорим, ще има и допълнителни разследвания, той спомена например още Плевен и Плевенско. Това е много далечна подготовка за местните избори. Опозицията, в случая Социалистическата партия, въпреки че е втора политическа сила в парламента, в местната власт много по-малко от значение и тежест. Това е индикация за това, че усилието да се дискредитира на местно ниво ГЕРБ има далечната цел да поразклати наистина много доминиращата позиция на партията в местната власт“, каза още Димитров. Това не е първият опит регионална тема да се извежда на национално ниво, обясни Димитър Димитров. Предстоят дебати около оставката на Делян Добрев, тъй като той получи сериозна подкрепа от местните структури на ГЕРБ. Скандалът обаче няма да има отражение на национално ниво между коалиционните партньори, коментира още политологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.