НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Локално“(Македония): Участието на Александър Вучич на срещата във Варна е дипломатически скандал, а Анна Бърнабич е само една сръбска икебана

„Локално“(Македония): Участието на Александър Вучич на срещата във Варна е дипломатически скандал, а Анна Бърнабич е само една сръбска икебана

6 Октомври 2017 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Ръководителят на парламентарната група на партия "Двери" в сръбския парламент Бошко Обрадович описва като "дипломатически скандал" участието на президента Александър Вучич в срещата във Варна преди няколко дни, пише македонското електронно издание „Локално“.
В резиденция "Евксиноград" присъстваха премиерите на България, Румъния и Гърция, съответно Бойко Борисов, Михай Тудосе и Алексис Ципрас.
На специална пресконференция в сръбския парламент Обрадович подчерта, че "това не е среща на президентите от тези държави,а на техните премиери" и попита защо в "Евксиноград" не е присъствала Анна Бърнабич - премиера на Сърбия, предаде местната телевизия ПТБ.
"Това е още едно доказателство, че Анна Бранабич е само една икебана и нищо повече. Истинският и.д. министър-председател е Александър Вучич ", каза Боско Обрадович и добави: Защо министър-председателите от тези страни / участници в срещата близо до Варна/много добре знаят, че "Бърнабич е безгласна буква и няма какво да говори с нея". "И поради тази причина поканиха Вучич, за да разберат какво мисли, а не Бърнабич", подчерта ръководителят на ПГ "Двери".
Според Бошко Обрадович "Александър Вучич, освен лидер на Сръбската прогресивна партия, председател и координатор на тайните служби има достатъчно време, за да стане още и кмет на столицата Белград и да бъде избран като директор на Националната академия за публично управление, която в момента се създава от страна на парламента. "
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B-92 (Сърбия): Румънският министър-председател иска Западните Балкани да бъдат „стената и портата“ на ЕС

B-92 (Сърбия): Румънският министър-председател иска Западните Балкани да бъдат „стената и портата“ на ЕС

4 Октомври 2017 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Румънският министър-председател Михай Тудосе заяви по време на среща във Варна с българския и гръцкия си колега Бойко Борисов и Алексис Ципрас, както и със сръбския президент Александър Вучич, че четирите страни трябва да са „стена“ , която да защитава ЕС, предаде сръбското радио B-92.
„Ние сме четирите страни, които съставят Западните Балкани, които могат да бъдат и порта за влизане в ЕС, както и за излизане от него или стена, която го защитава. Ние споделяме едни интереси – и стратегически, и икономически Сърбия, като добър съсед, да стане член на ЕС“, посочи Тудосе. Той посочи, че сътрудничеството между България и Румъния със Сърбия и Гърция е разширено. „Ние не сме съседи на Гърция, но сме нейни партньори“, добави той.
След срещата Вучич обяви, че министър-председателите на България , Гърция и Румъния ще пристигнат след два месеца в Белград и добави, че посещението на лидерите на трите страни членки на ЕС е „много важно за Сърбия“.
„Това не е установяване на нова Вишеградска четворка, но е начин за нас да бъдем по-обединени и силни“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Интерконекторната връзка със Сърбия ще стартира до края на годината

Премиерът Бойко Борисов: Интерконекторната връзка със Сърбия ще стартира до края на годината

4 Октомври 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Интерконекторната връзка със Сърбия ще стартира до края на годината. Това заяви на брифинг във Варна премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Премиерът допълни, че през декември предстои среща с представители на Световната банка, България, Македония и Албания по повод Коридор №8. Борисов съобщи още, че доста сериозни инвеститори, едни от най-големите в света, проявяват интерес към европейския газов хъб "Балкан". „Тези срещи дават възможност много неща, които публично не са изговаряни, да се кажат, показват воля за единност, за европейска интеграция, мотивираност да слагаме на масата важните за Балканите решения. Докато бяхме Велика Сърбия, Велика Македония, Велика Елада, Велика България, Велика Румъния, останахме най-бедните в ЕС, с най- многото проблеми. Затова взимаме съдбата си в наши ръце. Европейският газов хъб "Балкан" беше една еретична тема преди година и половина, днес вече звучи реално“, отбеляза премиерът и допълни, че до 1 юли догодина ще бъде изграден газопроводът до Турция. Той припомни, че 80% от компресорите за нагнетяване на газ в Европа се намират в България.
По повод позицията на президента на Сърбия Александър Вучич, че ЕС прилага двоен стандарт по отношение на различните позиции за Косово и Каталуния, Борисов изрази мнение, че не трябва да се бърка в раната, за да има регионът перспектива. „В Сърбия са огорчени от това, което каза ЕК за тях и съответно за Испания. Действително, с дистанцията на времето за Косово и за войната в Косово има различни теми, различни прочити. Връщайки се в тази тема, бъркайки в тази рана, няма да имаме успех. Единственият шанс е Прищина, Косово и Белград, Сърбия, да забравят това, което се е случило, колкото и да е трудно, защото е напоено с кръв, и да вървят напред. Няма по-добро за тях от това заедно да имат перспектива за ЕС“, коментира премиерът.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Стандард" (Македония): Сърбия получи подкрепата на Балканите за членство в ЕС

"Стандард" (Македония): Сърбия получи подкрепата на Балканите за членство в ЕС

3 Октомври 2017 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Сърбия получи подкрепата на Балканите за членство в ЕС. Това стана ясно днес след срещата в Евксиноград, инициирана от министър-председателя на България Бойко Борисов. На нея присъстваха премиерите на Румъния и Гърция - Михай Тудосе и Алексис Ципрас, както и президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде македонската медия "Стандард".
Основната тема на срещата бе отправянето на послание за стабилност и мир на Балканите. За да илюстрира колко е важно това, Борисов даде примери с трагедията, която се случи на 2 октомври в Лас Вегас и напрежението в Каталония.
Борисов съобщи, че вече се работи за членството на Сърбия в ЕС. Неговите колеги също потвърдиха, че подкрепят тази идея, така че следващата среща на този квартет вероятно ще се случи в Сърбия.
"Ние искаме да излъчваме от Балканите мир, стабилност, просперитет и разбира се всичко това е в името на хората за тяхното спокойствие, просперитет, увеличаването на доходите, развитието на бизнеса, туризма и разбира се нашите съвместни проекти. На Балканите сме се разбрали да няма големи, всички сме равни, еднакво отговорни и с една единствена идея - да развиваме така нашите отношения, Балканите да станат пример в Европа не като място за войни и убийства, а на мир, стабилност, просперитет", добави българският министър-председател.
По думите на сръбския президент, мирът и стабилността на Балканите са най-важни. Вучич коментира, че страните работят на конкретни инфраструктурни проекти.
"Разговаряхме за енергийната програма. За Сърбия е много важна вътрешната връзка с България. Сърбия е на път към Европа и аз съм благодарен на България, Румъния и Гърция, които ни дават голяма подкрепа по този път. Заедно можем да направим много за нашите граждани и техния стандарт, за да имаме по-малко проблеми, отколкото имаме днес ", заяви сръбският президент Александър Вучич. Той изрази надежда, че Белград ще бъде добър домакин на следващата среща.
"Сърбия заслужава да влезе бързо към ЕС", заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас на срещата. Той добави, че Балканите са много важен европейски регион, който в миналото е създавал тревожност и конфронтации, но където може да се роди сътрудничество.
"Четирите страни могат да увеличат силата, която всеки от нас има в общата цел. Сърбия заслужава да влезе бързо в ЕС. Следващото председателство на ЕС - българското - да бъде по същество едно балканско председателство ", смята Ципрас.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Министър-председателите на България, Гърция и Румъния подкрепиха членството на Сърбия в ЕС

Reuters: Министър-председателите на България, Гърция и Румъния подкрепиха членството на Сърбия в ЕС

3 Октомври 2017 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателите на България, Гърция и Румъния Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Михай Тудосе дадоха подкрепата си на своя балкански съсед Сърбия за присъединяването ѝ към ЕС, посочвайки, че интеграцията на Западните Балкани ще гарантира регионалния мир и стабилност, предаде Reuters.
„Всички ние знаем, че естественото място на Сърбия е в Европейския съюз“, заяви Борисов след четиристранната среща на високо равнище в черноморския град Варна със своите колеги от Румъния и Гърция и с президента на Сърбия Александър Вучич. Борисов добави, че трите страни членки на ЕС ще работят заедно, за да укрепят мира и стабилността на Балканите и на Европа като цяло.
България ще поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС от януари 2018 г., докато Румъния ще го поеме през 2019 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: България и Румъния ще открият нов граничен пункт

Fox News: България и Румъния ще открият нов граничен пункт

3 Октомври 2017 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Министър-председателите на Румъния и на България Михай Тудосе и Бойко Борисов са открили нов гранично-пропускателен пункт между своите страни, които искат да се присъединят към Шенгенската зона, предаде Fox News.
Министър-председателите присъстваха на официална церемония за откриването на пункта Липница – Кайнарджа, който свързва Югоизточна Румъния със североизточна България.
Румъния и България трябва да демонстрират, че техните граници са сигурни, за да се присъединят към Шенген. Според официално заявление на румънската гранична служба ГКПП-то съответства на стандартите за сигурност.
Граничният пункт ще струва шест милиона евро и ще облекчи международния трафик. Той ще бъде отворен от осем часа сутринта до осем часа вечерта.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънският премиер Михай Тудосе: Разширихме сътрудничеството между България и Румъния със Сърбия и Гърция

Румънският премиер Михай Тудосе: Разширихме сътрудничеството между България и Румъния със Сърбия и Гърция

3 Октомври 2017 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Разширихме сътрудничеството между България и Румъния със Сърбия и Гърция. Това заяви пред журналисти министър-председателят на Румъния Михай Тудосе след четиристранната среща, която се проведе в резиденция „Евксиноград“ край Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. „Румъния не е съседна държава на Гърция, но ние сме партньори, затова ги чувстваме като близки съседи“, отбеляза Тудосе. По думите му Балканите са вход или изход към Европа. „Имаме един и същ интерес - икономически, но и на добросъседство, така че Сърбия да се присъедини към ЕС. Имаме еднакви стратегически интереси в енергийната сигурност и независимост. Важно е и четирите държави да действаме като един партньор и да избегнем единствения доставчик в региона. Убеден съм, че имаме едно много прагматично партньорство и историята не ни чака. Имаме срокове, цели, проекти, които да следваме. Вярвам, както каза и Борисов, че този екип не е срещу нещо или някого, а само за да оползотворим по-добре големите шансове, които имаме“, обобщи министър-председателят на Румъния Михай Тудосе.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас: Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас: Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС

3 Октомври 2017 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС. Това заяви пред журналисти министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас след четиристранната среща, която се проведе в резиденция „Евксиноград“ край Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. „Бих искал да изразя радостта си, че съм във Варна, град с гръцко присъствие още от древността, както и задоволството си, че съм тук с ръководители на приятелски държави. Бихме могли да изиграем съществена роля в името на прогреса, мира, стабилността и общо развитие на региона“, посочи Ципрас. Той допълни, че Балканите са много критичен за Европа регион, който в миналото е пораждал безпокойство и конфронтации, но днес може да породи сътрудничество. „Четирите страни можем да умножим силата, която всяка от нас притежава, в една обща цел. Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС. Днес обсъдихме идеята, която коментирахме в Кавала, следващото председателство на ЕС – българското, да бъде по същество едно балканско председателство“, каза Ципрас. По думите му е необходимо да се съживи дневният ред на Европа от Солун от 2003 година, където е взето решение за разширяване на ЕС. „Това означава разговор по същество за бъдещето на Западните Балкани и включването им в ЕС. Ще поканим и други лидери на ЕС и обсъдихме възможността в рамките на българското председателство да бъде организирана среща на върха на ЕС за Западните Балкани“, поясни Алексис Ципрас. Той подчерта, че, за да може ЕС да изиграе ролята, за която е призван на международната арена, за да укрепне неговата международна роля и да укрепи демокрация, трябва да реши собствените си проблеми. „Гърция ще играе важна роля и съм убеден, че например обединението на Кипър е едно от тези големи предизвикателства, които стоят пред ЕС. Връзката на ЕС с държави като Сърбия, които са в предприсъединителен период, е друг проблем, който трябва ЕС да реши. Що се отнася до този предприсъединителен ход на страните от Западните Балкани, трябва да се основава и на избираемостта, но и на една нова визия. Затова ние решихме да имаме тясно сътрудничество в редица сфери – енергийна, икономика, транспорт, сигурност“, каза още Алексис Ципрас. Той благодари на домакина за гостоприемството и допълни, че с нетърпение очаква следващата, трета среща, която предстои в Белград.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Сътрудничеството между четирите държави не е срещу някого, а в полза на целия  ЕС

Премиерът Бойко Борисов: Сътрудничеството между четирите държави не е срещу някого, а в полза на целия ЕС

3 Октомври 2017 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Сътрудничеството между четирите държави не е срещу някого, а в полза на целия ЕС. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след четиристранната среща, в която участваха министър-председателите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Премиерът допълни, че четирите държави не са малък пазар, а брутният вътрешен продукт на Румъния и България, а вече и на Гърция и Сърбия се повишава. „Нашата позиция не е срещу някого, обратното - ние искаме да помогнем на ЕС да не мисли за нашия регион, да не създаваме проблеми в нашия регион, помъдрели сме от загубите през годините, сега да търсим развитие, а не спорове“, допълни премиерът. По думите му продължението на проектите, обявени в Кавала, е свързаността с най-мощния икономически център на Румъния – Букурещ, магистралата и скоростната жп линия с Белград, както и Дунавската стратегия, са възможност за развитие на региона. „Това са сигнали към нашите народи и в Брюксел дават ясно да се разбере, че в този регион има отговорни, искащи мир, разбирателство и просперитет политици, които се обединяват върху градивните проекти. Тази среща е естествено продължение на срещите ни в Солун и Кавала, както и присъединяването на междуправителственото заседание с Румъния. Интересите в този регион на всички държави в инфраструктурните проекти съвпадат, това ни прави партньори. Нашата цел не е да се конфронтираме, а обратното - с аргументи, с постигнати резултати, спокойствие, мир и толерантност да приложим вариант как и по-бързо да се постигне необходимият европейски мир между Белград и Прищина, както и бързото присъединяване на Сърбия към ЕС. Такива срещи по теми могат да се разширяват в зависимост по какви проекти се работи. Решихме следващата среща да бъде в Белград. Нашият глас се чува, защото имаме мотиви, програма, разбиране, искаме и предлагаме присъединяване в полза на цяла Европа, спокойствие в региона в полза на цяла Европа и ако не създаваме проблеми на Европа, днес правим нещо добро за съюза“, коментира премиерът Бойко Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Балканите могат да бъдат пример в Европа не като място за войни и убийства, а за мир, стабилност и просперитет

Премиерът Бойко Борисов: Балканите могат да бъдат пример в Европа не като място за войни и убийства, а за мир, стабилност и просперитет

3 Октомври 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Варна. Балканите могат да бъдат пример в Европа не като място за войни и убийства, а за мир, стабилност и просперитет. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след четиристранната среща, в която участваха министър-председателите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Премиерът Борисов подчерта, че заедно с гръцкия си колега са приели българското председателство като общо. „Имаме редкия шанс, с Алексис Ципрас сме приели българското председателство като наше общо, защото е много важно България и Гърция да са мотори в един подобен процес. Имаме редкия шанс след нас да са Австрия и Румъния, които да направят всичко възможно за Дунавската и Черноморската стратегия. А Сърбия е и в едната посока като Балкани, и Дунавската стратегия – изключително важна държава. Не се учудвайте, че президентът Вучич беше на срещата и в Бургас с Виктор Орбан, и на тези срещи. Разбрали сме се, на Балканите всички сме равни, еднакво отговорни и с една идея - да развием така нашето отношение, че Балканите да станат пример в Европа не като място за войни и убийства, а за мир, стабилност, просперитет“, допълни Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският премиер Александър Вучич: Благодарен съм на приятелите си Бойко, Михай и Алексис, че ме изслушаха по въпроса за двойния стандарт в ЕС към Сърбия и Испания

Сръбският премиер Александър Вучич: Благодарен съм на приятелите си Бойко, Михай и Алексис, че ме изслушаха по въпроса за двойния стандарт в ЕС към Сърбия и Испания

3 Октомври 2017 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Варна. ЕС прилага двойни стандарти за Каталуния и Косово. Това заяви пред журналисти президентът на Сърбия Александър Вучич след четиристранната среща, която се проведе в резиденция „Евксиноград“ край Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. „Благодарен съм на моите приятели, че днес ме изслушаха по един труден въпрос за гражданите в Сърбия - това е референдумът в Каталония и двойният стандарт на ЕС към Сърбия и Испания. Ние подкрепяме Испания, тя е наша приятелска държава. Европейската комисия реагира по различен начин и това беше насочено срещу моя народ и държава. Когато Косово получи независимост без дори да се проведе някакъв референдум, а Каталуния, която е изпълнила някаква форма, нищо подобно не може да получи. Понякога ние сърбите се питаме защо трябваше да ставаме жертва на двойния стандарт. Ние ще се борим за своята държава. Благодарен съм на своите приятели Бойко, Михай и Алексис, че ме изслушаха. Ние ще продължим трудните реформи“, каза още президентът на Сърбия Александър Вучич.
По думите му мира и стабилността на Балканите са най-важни. Президентът на Сърбия коментира, че страните работят по конкретни инфраструктурни проекти. „Разговаряхме за енергийната програма. За Сърбия е много важна вътрешната връзка с България. Сърбия се намира на пътя към Европа и аз съм благодарен на България, Румъния и Гърция, които ни дават голяма подкрепа по този път. Заедно можем да направим много за нашите граждани и за техния стандарт, за да имаме по-малко проблеми, отколкото имаме днес“, отбеляза президентът на Сърбия Александър Вучич. Той изрази надежда, че Белград ще бъде добър домакин на следващата среща. „Добре дошли сте всички в Белград и Сърбия“, завърши Александър Вучич.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Естественото място на Сърбия е в Европейския съюз

Премиерът Бойко Борисов: Естественото място на Сърбия е в Европейския съюз

3 Октомври 2017 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Едно от най-важните неща на Балканите в условията на тежките проблеми, които има в света - събитията в Каталония, убийствата в САЩ и Кьолн, да излъчваме мир, стабилност, просперитет. Това е в името на хората, за тяхното спокойствие, благоденствие, повишаване на доходите, развитие на бизнеса, туризма и общите ни проекти. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след четиристранната среща, в която участваха министър-председателите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. „2003 година в Солун беше записана пътната карта, по която България и Румъния тръгнахме и вече сме част от ЕС. Фактът, че президентът на Сърбия е сред нас, показва, че макар все още неприсъединени, ние всички настояваме и знаем, че естественото място на Сърбия е в ЕС. Между Гърция, България, Румъния, Хърватска, Словения и Австрия не може да стои държава, неприета в ЕС. Всички ние полагаме усилия, колегите от Сърбия също, надяваме се и Прищина и Косово, да поработим, за да може този процес да бъде ускорен. Мисля, че това ще е в полза на стабилността на Балканите и Европа“, заяви Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънският премиер Михай Тудосе: България и Румъния заедно с Гърция и Сърбия могат да станат център на енергийната стабилност и сигурност в тази част на Европа

Румънският премиер Михай Тудосе: България и Румъния заедно с Гърция и Сърбия могат да станат център на енергийната стабилност и сигурност в тази част на Европа

3 Октомври 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Варна. България и Румъния заедно с Гърция и Сърбия могат да станат център на енергийната стабилност и сигурност в тази част на Европа. Това заяви пред журналисти министър-председателят на Румъния Михай Тудосе след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. В отговор на журналистически въпрос Михай Тудосе посочи, че е много важно да се определят приоритетите на държавите, особено когато се смята, че всички те са от стратегическо значение, два от тях - работната ръка и енергетиката“, коментира Михай Тудосе. Министър-председателят на България Бойко Борисов добави, че има дефицит на работна ръка и в страната ни, и в Румъния. „До преди година – две говорихме за безработица, а в момента няма работна ръка. В България безработицата падна под 5%, като това са основно хора, които не желаят да започнат работа. Има предизвикателства, които са за целите Балкани, но с повече такт, толерантност и разбиране ще продължим напред“, посочи Бойко Борисов.
След съвместното заседание на българското и румънското правителство премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин на четиристранна среща, в която ще участват министър-председателите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и президентът на Сърбия Александър Вучич. Срещата също ще се проведе в резиденция „Евксиноград“ край Варна. На нея ще бъдат обсъдени темите за по-голямата свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, както и актуални въпроси, свързани със сигурността и стабилността в Европа. Изявления за медиите ще бъдат дадени след приключване на четиристранната среща.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Transindex.ro: Между България и Румъния се открива нов граничен пункт

Transindex.ro: Между България и Румъния се открива нов граничен пункт

3 Октомври 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Силистра. Българският и румънският министър-председатели Бойко Борисов и Михай Тудосе откриха на границата между двете страни пропускателен пункт между Липница и Кайнарджа. С новия граничен пункт броят им на румънско-българската граница се увеличава до десет, предаде Transindex.ro.
През пункта ще могат да преминават физически лица , както и превози на стоки до 3,5 тона. Забранява се превозът на опасни товари, живи животни и продукти за растителна защита от една държава в друга за този момент. Средствата за създаването на гранично-пропускателния пункт е осигурено от Европейския парламент и Европейския съвет в съответствие с правилата за свободно преминаване на границата на лица.
"Имам честта да си сътрудничат за премиера на Република България, което смятам, че е смислено по отношение на бъдещето на двете страни", посочи Тудосе. На тържествената церемония присъстваха Кармен Дан и Валентин Радев, министрите на вътрешните работи на двете държави.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънският премиер Михай Тудосе: Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници

Румънският премиер Михай Тудосе: Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници

3 Октомври 2017 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Варна. Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници. Това заяви пред журналисти министър-председателят на Румъния Михай Тудосе след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Той отбеляза, че двете държави са важни за ЕС. Според него трябва да се продължи с кохезионната политика и земеделска политика без да се пренебрегва общата европейска сигурност. „Още повече, че сме две държава на източната граница на ЕС и сме съюзници в рамките на НАТО. По време на съвместното заседание много говорихме за свързаността и инфраструктурата, но не като самоцел, железопътната линия или мостът да бъдат средствата, посредством които двете държави ще бъдат конкурентноспособни в Европа, за да могат да представят инвестиционни възможности и очевидно да предложим и по-добър живот за нашите граждани. Договорихме се заедно този тип срещи да не бъдат събитие сами по себе си, а да бъдат нещо нормално, да се срещаме ежемесечно на равнище министър-председатели, намираме се на една река разстояние. Министрите също да поддържат взаимоотношения, за да не изгубим още 20 години, през които бяхме в периферията на Европа и забравихме да поглеждаме съседите си“, коментира Михай Тудосе. Той заяви, че следващата среща ще се състои през ноември в Румъния. „Що се отнася до Шенген – България и Румъния са осъдени някак си да бъдат заедно, това не е лошо. Мисля, че максимум до една година ще бъдем в Шенгенското пространство“, каза още министър-председателят на Румъния Михай Тудосе.
Марияна ВАЛЕЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Добра идея е създаването на търговски къщи за прясно охладено месо, плодове и зеленчуци за пазарите в Арабския свят и Китай

Премиерът Бойко Борисов: Добра идея е създаването на търговски къщи за прясно охладено месо, плодове и зеленчуци за пазарите в Арабския свят и Китай

3 Октомври 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Добра идея на Михай Тудосе е създаването на търговски къщи за прясно охладено месо, плодове и зеленчуци за пазарите в Арабския свят и Китай. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Премиерът допълни, че в момента капацитетите на двете страни не отговарят на основните изисквания за количества. България е изнасяла към 800 000 прясно охладени агнета, а сега около 120 000. „Пазарът за най-доброто, което има Румъния, България и дори Македония, е неизчерпаем и ние можем, правейки две търговски къщи, обезпечавайки ги като държави, заедно с частния бизнес в земеделието, който е добре развит, в следващите години да си партнираме, за да може да покрием този неограничен в това отношение пазар“, допълни министър-председателя. Той отбеляза също, че важна тема на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е темата за Балканите. По думите му регионът има редкия шанс, че след България председателството се поема от Австрия и Румъния и темата за Дунавската стратегия може да придобие много реални измерения, както и Черноморската стратегия. „Те ще подкрепят това, което ние правим на Балканите с нашите колеги. Надявам се срещата довечера да бъде ползотворна. Това, което България и Румъния правят и искат да направят, не е срещу трети страни, а в полза на всички“, заяви още премиерът Бойко Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българското и румънското правителства ще проведат съвместно заседание, премиерът Борисов ще бъде домакин на четиристранна балканска среща

Българското и румънското правителства ще проведат съвместно заседание, премиерът Борисов ще бъде домакин на четиристранна балканска среща

3 Октомври 2017 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Българското и румънското правителства ще проведат съвместно заседание в резиденция „Евксиноград“ във Варна. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Форумът е продължение на добрия диалог и дългогодишното двустранно партньорство между България и Румъния, както и в рамките на Европейския съюз. Съвместното заседание ще приключи с подписването на двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.
Същия ден следобед премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин на четиристранна среща с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич. На нея ще бъдат обсъдени темите за по-голямата свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, както и актуални въпроси, свързани със сигурността и стабилността в Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.