НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йорданка Илиева, РЗИ – Велико Търново: 7 648 души са преминали маршрутите от кампанията „Движи се и победи“ за 17 години

Йорданка Илиева, РЗИ – Велико Търново: 7 648 души са преминали маршрутите от кампанията „Движи се и победи“ за 17 години

27 Октомври 2017 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 17 648 души са преминали маршрутите от кампанията „Движи се и победи“ за 17 години. Това съобщи Йорданка Илиева, главен експерт в Регионалната здравна инспекция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В това число влизат и 379 семейства. След проведеното есенно издание общият брой на кампаниите е 33. Кампанията за подобряване и укрепване на здравето на населението в община Велико Търново и се организира за 17-та поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом – Велико Търново и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 388 души преминаха през трите маршрута от есенния етап на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: 388 души преминаха през трите маршрута от есенния етап на кампанията „Движи се и победи“

27 Октомври 2017 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 388 души преминаха през трите маршрута от есенния етап на кампанията „Движи се и победи“. Това съобщи Йорданка Илиева, главен експерт в Регионалната здравна инспекция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В този брой влизат и общо 14 семейства. Две трети от включилите се в есенния дял на кампанията, или 287 души, са участвали и в предишни кампании, а 107 души са преминали за първи път по маршрутите. На първо място с най-голям брой участници и с най-висок относителен дял се нарежда групата на 4 – 10-годишните деца – 142 деца и ученика. На второ място е групата на 11 и 19-годишните – 96 ученика. На трето място е групата на 11 - 19-годишните – 96 ученика. На четвърто място е групата на 46 - 64-годишните – 63 участника, следвана от групата на 20 – 45-годишните – 49 лица и групата на участниците над 65 години – 38 души. Йорданка Илиева допълни, че в кампанията организирано участвали три центъра за настаняване от семеен тип в община Велико Търново и шест училища: ОУ „Димитър Благоев“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Д-р Петър Берон“ – град Дебелец и средните училища „Вела Благоева“ и „Емилиян Станев“.
В „Движи се и победи“ – есен 2017 са регистрирани 121 непушача над 18-годишната възраст, което представлява по-голямата част – 81% от възрастното население, включило се в кампанията. В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на 121 души на възраст от 19 до 90 години. По-голямата част от тях, 109 участника, са с нормални и оптимални стойности на кръвното налягане. При 12 лица е установено повишено кръвно налягане.
Тазгодишният есенен дял на кампанията се проведе в периода 30 септември 21 октомври по три туристически маршрута – от Велико Търново до местността Бижев дол, от Велико Търново до парк Ксилифор и от Велико Търново до Петропавловски манастир. „Вторият етап на кампанията приключи по традиция със спортно-туристически празник, в който 200 деца и ученици мериха сили в туристически щафети, центрове на предизвикателството, спортен риболов, в състезанието „Лъвски скок“, колокрос, турнир по шах, както и в образователни игри по безопасност на движението, посветени на превенцията на пътнотранспортния травматизъм и на превенцията на употребата на алкохол“, посочи Йорданка Илиева.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 15-годишният Денислав Бончев спечели голямата награда от есенния етап на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: 15-годишният Денислав Бончев спечели голямата награда от есенния етап на кампанията „Движи се и победи“

27 Октомври 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 15-годишният Денислав Бончев от ЧПГ „Аркус“ спечели велосипед от есенния етап на кампанията „Движи се и победи“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Наградите в различните категории бяха изтеглени от представители на институциите, които организират кампанията. В жребият за наградите в отделните пет възрастови групи и за четирите специални награди – за най-малък и за най-възрастен участник, за семейство и за непушач, се състезаваха всички участници, преминали най-малко два от обявените три туристически маршрута. За поощрителната награда в кампанията се надпреварваха участниците преминали само един маршрут. Наградите са подаръчни ваучери и туристически принадлежности. Наградата във възрастовата група 4 - 10 години отиде при 10-годишния Деян Караатанасов. Наградата в групата от 11 до 19 години взе Айча Исмаилова, а тази в групата от 20 до 45 години – Светлана Русева. В групата 46 - 64 години бе отличена Гинка Христова, а в групата 65 и на 65 години – 67-годишната Пенка Михайлова. Специалната награда за непушач над 18-годишна възраст взе Йордан Йорданов, а наградата за семейство отиде при Светлана Русева, Николай Николов и Деян Караатанасов. Специалната награда „Най-малък участник“ се присъди на 8-годишните близнаци от ЦНСТ Калин и Щефан Енчеви, а тази за „Най-възрастен участник“ – на Христо Христов, на 90 години от Велико Търново. Поощрителната награда спечели 7-годишният Мартин Балканджиев. Наградата на председателя на Великотърновския общински съвет за най-масово участие на училище в кампанията бе присъдена на ОУ „Димитър Благоев“, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели – 63 участници. Наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежка и спорта бе изтеглена измежду всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути, отиде при 28-годишния Драгомир Ламбев. Наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор бе присъдена на 9-годишния Димитър Първев от ОУ „Бачо Киро“.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще бъде изтеглен жребият за наградите в кампанията „Движи се и победи – есен 2017”

Велико Търново: В града ще бъде изтеглен жребият за наградите в кампанията „Движи се и победи – есен 2017”

27 Октомври 2017 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Жребият за наградите в кампанията „Движи се и победи – есен 2017” ще бъде изтеглен от 11.00 часа днес. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция – Велико Търново. Пет награди ще бъдат връчени за възрастовите групи от 4 до 7 години, 11 - 19 години, 20 – 45 години, 46 – 64 години и над 65 години. Ще има още четири специални награди – за най-малък участник, навършил 4 години, за най-възрастен участник, за семейство и за непушач над 18 години. За тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко през два маршрута от обявените три. Ще бъде връчена и поощрителната награда. За нея ще се надпреварват участниците, които са преминали поне един маршрут. Ще бъде връчени и наградата на председателя на Великотърновски общински съвет за най-масово участие на училище в кампанията, както и наградата на Регионалния координатор на Младежта и спорта. За нея ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години. Наградата на Младежки дом Велико Търново ще бъде връчена на най-атрактивния участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
Тази есен участниците преминаха три маршрута – от Велико Търново до село Буковец, до парк Ксилифор, където се проведе спортно-туристически празник, и до манастир „Св. св. Петър и Павел“.
„Движи се и победи“ се организира за 17 поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, ТД „Трапезица 1902“ и Младежки дом – Велико Търново. Кампанията преминава под егидата на председателя на Великотърновски общински съвет.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Близо 300 лица преминаха втория маршрут от есенната кампания „Движи се и победи”

Велико Търново: Близо 300 лица преминаха втория маршрут от есенната кампания „Движи се и победи”

16 Октомври 2017 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 296 лица преминаха втория маршрут от есенната кампания „Движи се и победи”. Походът се проведе през изминалия уикенд и беше до парк Ксилифор. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Йорданка Илиева, главен експерт в Регионалната здравна инспекция. Най-възрастният участник е бил Христо Христов на 90 години, а най-малкият – Светлозар Димитров на 4 години. В инициативата са се включили общо 13 семейства. Във втория маршрут организирано са участвали деца, ученици, родители и педагози от шест училища на Община Велико Търново, както и Центрове за настаняване от семеен тип – I, II и III. На 50 лица е измерено кръвното налягане. „Организаторите на “Движи се и победи – есен 2017” канят всички желаещи да преминат и третият маршрут на кампанията, който ще се състои на 21 октомври до парк Петропавловския манастир „Св. Св. Петър и Павел“, допълни Йорданка Илиева.
„Движи се и победи“ се организира за 17-а поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, ТД „Трапезица 1902“ и Младежки дом – Велико Търново. Кампанията преминава под егидата на председателя на Великотърновски общински съвет.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Спортен празник с много игри, забавления и награди се провежда в местността Ксилифор

Велико Търново: Спортен празник с много игри, забавления и награди се провежда в местността Ксилифор

14 Октомври 2017 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Спортен празник с много игри, забавления и награди се порвежда в местността Ксилифор край Велико Търново. Събитието е част от есенния дял на кампанията „Движи се и победи“, каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция. Днес туристите, избрали да се включат в инициативата, преминават по втория маршрут – от Велико Търново до хижа „Ксилифор“. Походът ще завърши, по традиция, с мащабен спортно-туристически празник. Георги Димитров от Туристическо дружество „Трапезица 1902“ поясни, че в програмата са предвидени различни спортни дисциплини и състезания за деца и ученици, които включват туристически щафети в три възрастови групи, преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей“ над езеро), стрелба в цел, плажен волейбол, бадминтон, колокрос, блиц-турнир по шах и състезание „Лъвски скок“.
Походът е тръгнал от областния център в 8.00 часа, а празника в Ксилифор ще продължи до 14.00 часа, до тогава ще са отворени и т.нар. „центрове на предизвикателствата“. За всички победители от състезанията организаторите са подготвили грамоти и награди от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. Специален приз ще връчи и Общинския комитет „Васил Левски“. Той ще бъде присъден на първенеца в състезанието „Лъвски скок“. Ще има и образователна томбола. Освен това туристите ще имат възможност да се включат в различни игри, насочени към безопасността на движение и превенцията от употреба на алкохол. Осигурени са и здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните неинфекциозни болести, както и измерване на кръвно налягане.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Отлага се вторият маршрут на кампанията „Движи се и победи“ до парк Ксилифор заради очакваното лошо време

Велико Търново: Отлага се вторият маршрут на кампанията „Движи се и победи“ до парк Ксилифор заради очакваното лошо време

6 Октомври 2017 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Отлага се вторият маршрут на кампанията „Движи се и победи“ до парк Ксилифор заради очакваното лошо време. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Маршрутът и спортно-туристическият празник ще се проведат на 14 октомври. Програмата на празника включва различни спортни дисциплини и състезания за деца и ученици: туристически щафети в три възрастови групи, преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей“ над езеро), стрелба в цел, плажен волейбол, бадминтон, колокрос, блиц-турнир по шах и състезание „Лъвски скок“.
Наградите за състезанието „Лъвски скок“ са осигурени от сдружение „Васил Левски“. За победителите в останалите дисциплини организаторите са подготвили грамоти и награди от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. За участниците в спортно-туристическия празник са предвидени и малки награди, спечелени чрез томбола. В рамките на спортно-туристическия празник ще бъдат организирани образователни забавни игри за знания и умения по безопасност на движението и употребата на алкохол, в които могат да участват, както деца и ученици, така и възрастни хора – родители, педагози, студенти и други. За всички участници в кампанията ще бъдат осигурени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните неинфекциозни болести, и измерване на кръвно налягане.
„Движи се и победи“ се организира за 17 поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, ТД „Трапезица 1902“ и Младежки дом – Велико Търново. Кампанията преминава под егидата на председателя на Великотърновски общински съвет.
На 30 септември се проведе първият маршрут от есенния дял до местността Бижев дол. Участие взеха общо 50 души, в това число и едно семейство.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С поход до язовир „Бижев дол“ започна есенният дял на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: С поход до язовир „Бижев дол“ започна есенният дял на кампанията „Движи се и победи“

30 Септември 2017 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С поход до язовир „Бижев дол“ започна есенният дял на кампанията „Движи се и победи“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Георги Димитров, секретар на ТД „Трапезица 1902“. Той отбеляза, че от трите маршрута, които са включени в кампанията тази есен, този е най-дълъг, но се преминава изключително леко. Организаторите предлагат три възможности за участие в маршрута. Първият начален пункт е в село Буковец. Маршрутът е с червена и бяла маркировка. Втората възможност е да се тръгне от кв. „Чолаковци“ във Велико Търново. Началният пункт е от автобусната спирка в квартала. Върви се по червена маркировка. За тези, които желаят да тръгнат от село Шемшево, също е организиран начален пункт от центъра на селото. Този маршрут е с жълта маркировка. Регистрацията на участниците ще се извършва на язовир „Бижев дол“.
Тази есен участниците ще преминат общо три маршрута. Преминаването по вторият маршрут е на 7 октомври – от Велико Търново до парк Ксилифор, където ще се проведе спортно-туристическия празник. Третият маршрут е на 14 октомври – от Велико Търново – до манастир „Св. св. Петър и Павел“.
„Движи се и победи“ се организира за 17 поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, ТД „Трапезица 1902“ и Младежки дом – Велико Търново. Кампанията преминава под егидата на председателя на Великотърновски общински съвет. Инициативата „Движи се и победи“ стартира през есента на 2001 година, в рамките на програма СИНДИ, и оттогава до сега са проведени 32 кампании с общ брой участниците 17 260, в това число деца, ученици, възрастни хора и 365 семейства.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Три есенни похода ще се проведат на територията на общината като част от кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: Три есенни похода ще се проведат на територията на общината като част от кампанията „Движи се и победи“

30 Септември 2017 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Три есенни похода ще съберат жителите и гостите на града сред природата. Днес започва есенният дял на кампанията „Движи се и победи“, съобщиха организаторите от Община Велико Търново, Младежки дом, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, Регионална здравна инспекция. Разходката ще бъде до язовир „Бижев дол“ в района на село Буковец. Походът ще започне в 9.00 часа от района на автобусната спирка в квартал „Чолаковци“ и включва преход живописна гора и било, откъдето се разкриват панорамни гледки към есенната природа. Вторият стартов пункт е в село Буковец – пред сградата на кметството. За желаещите да започнат похода от там ТД „Трапезица – 1902“ осигурява транспорт.
На 7 октомври е вторият тур сред природата, по маршрут от Велико Търново до крайградската паркова местност Ксилифор. В 8.00 часа водачи ще чакат желаещите да спортуват в квартал „Асенов“ и кв. „Света гора“. В 10.00 часа е началото на спортно-туристическия празник на Ксилифор. Много игри и състезания са подготвени от организаторите – надпреварите са по пазене на равновесие, скачане с чували, ориентиране, стрелба с лък и др. Подготвени са също състезания по планинско колоездене, плажен волейбол, бадминтон, шахмат, риболов, лъвски скок и др.
Кампанията „Движи се и победи” ще завърши на 14 октомври с поход до Петропавловския манастир, чието начало е в 9.00 часа. Голямата награда за участниците в есенния дял ще е велосипед, предвидени са редица поощрения за най-активните любители на спорта. Най-активното в туристическите празници училище ще получи награда от председателя на Великотърновски общински съвет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари 2018 г.
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.