НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:00

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Константин Попов: По 200 млн лева на година са предвидени в бюджета на МО от догодина за придвижването на проекта за нов тип боен самолет

Ген. Константин Попов: По 200 млн лева на година са предвидени в бюджета на МО от догодина за придвижването на проекта за нов тип боен самолет

17 Ноември 2017 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Карлово. По 200 милиона лева на година са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната от догодина за придвижването на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Това съобщи пред журналисти в Карлово ген. Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „Надявам се, че този проект ще започне от догодина. За бюджет 2018 година са предвидени също и 26 милиона лева за поддръжка на МИГ 29”, добави ген. Попов. Той коментира още и ситуацията в авиобаза Граф Игнатиево, като изтъкна, че решението на летците там да не летят не трябва да се политизира. „Това е лично решение на летците, което уважаваме, те са достойни хора, а безопасността на полетите е важно нещо”, каза ген. Константин Попов.
Той обясни още, че сега е важно с какво може да се помогне. За целта трябва да се види какъв е финансовият ресурс и за какво може да бъдат използвани тези средства до края на годината, в зависимост от приоритетите – дали ще отиват за бойна подготовка, за резервни части, или за някакви други направления. „Министърът на отбраната ни убеди, че е взел всичките необходими мерки и очакваме до една, две седмици въпросът с двигателите на самолетите в базата да почне да бъде решаван, така, че те да бъдат сложени на самолетите и да се увеличи възможността на българския летец да лети по-регулярно”, добави ген. Константин Попов. По отношение безопасността на полетите ген. Попов каза, че в базата има прекрасни специалисти в инженерно-техническия състав и той е сигурен, че ако техниката е неизправна те няма да я допуснат до полет. Ако двигателите са годни те ще бъдат използвани. Ген Попов уточни, че договорът е общо за 10 двигателя, от които 6 трябва да се отремонтират, а 4 са нови. До две седмици новите ще могат да летят. Два двигателя вече са монтирани.
Цветана ТОНЧЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, Комисията по отбрана в НС: С малко над 10% ще бъде увеличено възнаграждението на военнослужещите от догодина

Ген. Константин Попов, Комисията по отбрана в НС: С малко над 10% ще бъде увеличено възнаграждението на военнослужещите от догодина

17 Ноември 2017 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Карлово. Увеличението на заплатите на военнослужещите ще стане факт от началото на следващата година, ако проектобюджетът на Министерство на отбраната бъде приет в Народното събрание. Това съобщи пред журналисти в Карлово ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. „Предвижданото увеличение е в размер на малко над 10%”, каза ген. Попов. Той обясни, че по 3-годишната бюджетна прогноза 100 милиона лева са заложени за Министерство на отбраната и за догодина и още толкова за 2019 година. „Това не е епизодично увеличение, а постоянна грижа за личния състав. Аз също смятам, че са недостатъчно, но във всяка една сфера на държавата се изискват допълнително финансови ресурси”, каза ген. Константин Попов. Според него е важно това, че в Комисията по отбрана и в парламента виждат, че трябва да има правилно отношение към военнослужещите, да бъде уважаван трудът им и той да бъде възнаграден. Министерство на отбраната трябва да разпредели правилно ресурсите и от началото на 2018 година да каже на кой с колко ще бъде увеличението от 1 януари.
Предвижда се още тази година да бъдат назначени допълнително още 1 300 военнослужещи, каза председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. Със сигурност от тях ще има и назначения за бригадата в Карлово, добави той.
„Искрено разчитаме, че Министерство на отбраната правилно ще разпредели усилията си и не само за тази година, а и за следващата, за да разпредели правилно заложения финансов ресурс, за да има възможност допълнително да бъдат назначени хора. Надявам се, че този механизъм ще проработи и нещата в Българската армия, специално в Сухопътни войски и в 61-ва бригада ще се нормализират”, каза още ген. Константин Попов.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новите курсантите за ВМС и ВМА положиха военна клетва (ОБЗОР)

Новите курсантите за ВМС и ВМА положиха военна клетва (ОБЗОР)

30 Септември 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Полагайки клетва, вие започвате един нов период от живота си, в който ще има много трудности и изпитания, но аз искам да ви благодаря, че направихте този избор - да служите във Военноморските сили, да служите в армията на Република България, да служите на България. С тези думи се обърна министърът на отбраната Красимир Каракачанов към курсантите от „Випуск 2022“ за Военноморските сили и „Випуск 2023“ за Военномедицинска академия - София, които положиха военна клетва във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.
Министър Каракачанов подчерта, че тази клетва не е просто тържествен ритуал и повод за празник, а че тя трябва да бъде следвана вярно до края на живота. „Винаги съм казвал, че е лесно да се служи в осигурена и добре платена армия, в армия на богата държава. Но аз ви благодаря за избора да служите в една армия, в която има много проблеми и искам да ви пожелая от все сърце като бъдещи офицери и командири вие да бъдете онзи гръбнак, около който се изгражда и възстановява достойнството на нашите въоръжени сили“, каза той и пожела на курсантите успех в обучението и лека служба.
19 курсанти за Военноморските сили - 17 момчета и 2 момичета, както и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки, положиха клетва за вярна служба по време на днешния тържествен ритуал. Курсантите за ВМС ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, разпределени в три специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“. През тази учебна година за първи път в България Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, съвместно с Военномедицинска академия – София и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. То ще се провежда едновременно в трите учебни заведения, в редовна форма с продължителност 6 години.
Пред журналисти след събитието министър Каракачанов отново коментира темата за закупуването на нови бойни самолети. Той подчерта, че при процедурата няма да има игрички и тарикатлъци, както е било при предишното закупуване на бойна техника. „При предишно закупуване на бойна техника, вземете цените, сравнете ги с изходните цени на фирмите, от които сме ги купили. Оказва се, че по наше желание са завишавани цените с десетки милиони евро. Подобен позор не трябва да се позволява“, заяви министър Каракачанов. Той добави, че този казус е минал през Прокуратурата, но виновни няма. По думите му този път нещата ще бъдат ясни. „Първо - при ремонта на МиГ-овете и СУ-25 - съществуваща техника при пряко договаряне, без посредници. И второ - абсолютно ясно и прозрачно, без да се бърза и без да има тайни за обществото, когато започнем да преговаряме с онези фирми, от които ще купуваме новите изтребители. За корабите също“, добави министър Каракачанов. Той даде за пример купените вертолети. „Защо не са изпълнени част от договорите, защо сега част от вертолетите стоят и не ги ползваме, защото излиза, че поддръжката им е изключително скъпа, безсмислено скъпа. Така че подобни неща, от които някой дебело е мазал филията за сметка на бойните способности на армията, не трябва да се позволяват. Трябва да се напомня, че така не може да става и ако някой си прави сметката за подобни неща, това не трябва да се допуска“, подчерта министър Красимир Каракачанов.
По отношение на увеличението на заплатите на военнослужещите, той посочи, че е реалистично това да се случи от 1 януари 2018г. „Трябва да подходим с една диференциация на заплащането, за да могат по-добро увеличение на заплатите да получат именно онези части, които са на терен, полагат повече усилия и службата им е по-трудна – войници, сержанти, младши офицерски състав и бойните поделения“, заяви още министърът на отбраната.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Контраадмирал Митко Петев: В ценностната система на българския народ има един висш идеал - да се защити род, родина и бащино огнище

Контраадмирал Митко Петев: В ценностната система на българския народ има един висш идеал - да се защити род, родина и бащино огнище

30 Септември 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Варна. В ценностната система на българския народ има един висш идеал - идеалът да се защити род, родина и бащино огнище. Това заяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2022 за Военноморските сили и випуск 2023 за Военномедицинска академия – София, който се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му именно затова българинът знае, че в дни на изпитания често единственият път към безсмъртието е готовността да дадеш своя живот.
„В тези изпитания човекът с пагони има нужда от морална подкрепа и тази морална подкрепа е военната клетва. Военната клетва, която е била винаги част от българските военни традиции, чийто корени са в нашето национално-освободително движение, там, където комити, революционери, буйни глави, хора, обрекли себе си на свободата на България, са се клели пред камата, револвера и Евангелието, за да поставят България над всичко. Уважаеми курсанти, военната клетва ще бъде ваш помощник, ваша подкрепа, не само в дните на изпитания, но тя ще бъде и верен компас във вашето ежедневие, защото професията на военния моряк е свързана с предизвикателства, които трябва да се преодолеят в борбата с морската стихия. Професията на военния медик е обвързана с предизвикателствата да спасиш човешки живот в изключително тежки условия. Убеден съм, че вие ще израснете, скъпи курсанти, като достойни морски офицери. А вие, уважаеми курсанти-военни медици, обвързвайки се с две клетви – едната военна, пред род и родина, в името на българщината, и втората – Хипократовата клетва, в името на хуманността, ще намерите своя път, уважение и признание в обществото“, допълни контраадмирал Митко Петев.
Той поздрави и родителите на курсантите за това, че са успели да видят своите синове и дъщери укрепнали, готови да поемат отговорността за своя живот и за живота на другите, за бъднината на България. „Честит празник и пълен напред!“, каза още контраадмирал Митко Петев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната: Работим за развитие на въоръжени сили, адекватни на съвремието

Вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната: Работим за развитие на въоръжени сили, адекватни на съвремието

30 Септември 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Работим за развитие на въоръжени сили, адекватни на съвремието. Това каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2022 за Военноморските сили и випуск 2023 за Военномедицинска академия – София, който се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „За мен е чест от името на началника на отбраната да поздравя курсантите от випуск 2022 и 2023 с деня на полагане на военна клетва. Скъпи курсанти, изричайки клетвените слова и целувайки националното знаме, вие съзнателно и отговорно изразихте своята готовност да служите на родината и обществото. Вашият избор е достоен за уважение. Пред вас стоят нелеки дни и години на обучение. Ще останат спомени, ще преодолеете предизвикателства и трудности, но не се съмнявам, че ще се справите. Клетвеният ден е вълнуващ и за родителите, но нека да ви уверя, че към вашите грижи се присъединяват и грижите на ръководството, команден състав и преподавателите на Висшето военноморско училище, на Военномедицинска академия и на Медицински университет във Варна. Не се съмнявам, че съвместните ни усилия ще доведат до професионалното и личностно израстване на вашите деца. Уважаеми курсанти, нека ви уверя, че ние работим за развитие на въоръжени сили, адекватни на съвремието, за да може, завършвайки нелекия път на обучение, да се присъедините към въоръжени сили, технологично развити, даващи възможности за професионално и личностно израстване, поддържайки адекватен социален статус. Поздравявам ви с деня на полагане на военна клетва. На добър час и щастливо плаване!“, каза още началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Флотилен адмирал Боян Медникаров, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”-Варна: Полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест

Флотилен адмирал Боян Медникаров, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”-Варна: Полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест

30 Септември 2017 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест, мъжество и героизъм. Това каза флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на Висше военноморско училище (ВВМУ) „Никола Й. Вапцаров”-Варна, по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2022 за Военноморските сили и випуск 2023 за Военномедицинска академия – София, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той отбеляза, че в живота на всеки човек има значими, вълнуващи събития, които оставят дълбоки и трайни следи в неговото съзнание и памет, а споменът за военната клетва и мигът, в който се целува бойното знаме и със затаен дъх се произнасят свещените думи „Заклех се“, остават незабравими.
„Уважаеми курсанти, полагането на военна клетва е свещен завет. Вричайки се във вярност на родината и на българския народ, изпълнявайки безпрекословно заповедите на своите командири и началници, вие ще бъдете добри граждани на тази страна и ще станете достойни нейни офицери. Бъдете верни на думите, защото клетвените слова трябва да бъдат превърнати от вас в дела. Очакват ви неспокойни дни и нощи, наситени с динамика и тежки изпитания. От днес воинската клетва се явява основен закон във вашия живот, опирайки се на всичко положително, наследено от семейството, училището и жизнения път, който имате до този момент. Решението ви да свържете живота си с българските въоръжени сили ще допринесе изключително много за формирането ви като личности и за изграждането на вашите характери. Скъпи курсанти, подготвящи се за Военноморските сили на Република България, днес вие ставате част от голямото семейство на Морско училище. Вашите командири и преподаватели ще ви напътстват през следващите години по пътя на изграждането ви като морски офицери и професионалисти. Традициите и авторитетът на нашата Алма матер се утвърждават вече 136 години и вие трябва да се гордеете, че сте възпитаници на най-старото висше техническо учебно заведение в България. Годините усилен труд и знанията, получени от вашите преподаватели, ще бъдат основа за висок професионализъм и дръзновение! Следвайте собствения си път уверено, с високо вдигната глава, не се предавайте пред трудностите и изпитанията, с които ще ви изненада животът! Вашият път на военноморски лидери и специалисти трябва да продължи, защото човек се учи, докато е жив и добрият офицер трябва да следва тази максима. Тази воинска клетва има историческо значение за въоръжените сили на Република България“, каза в словото си флотилен адмирал Медникаров.
Той допълни, че за първи път са в строя курсанти, бъдещи военни лекари, които ще придобият своето медицинско образование в Медицински университет – Варна и Военномедицинска академия, а военното си обучение - в Морско училище. „Скъпи бъдещи военни медици, благодаря ви, че приехте предизвикателството да извървите един труден, но интересен път на военния лекар. Професия, отличаваща се с истинска обич и грижа към хората, човешка отзивчивост и висок хуманизъм. Професията на военният лекар е чест и престиж за хиляди специалисти по света, за които спасяването на човешкия живот е призвание и дълг, а патриотизмът – дълбоко осъзнато убеждение, поприще, на което грижовните ви ръце, смелото сърце и любознателният ум са поставени в услуга на хората. Превърнете професията на военния лекар в обичана професия, изучавайте всичко ново, лекувайте болните с чувство за грижовност с искрено внимание към всеки, защото не можеш да бъдеш истински лекар без състрадание“, допълни проф. Медникаров.
Той се обърна и към присъстващите родители с призив да помагат на децата си, да им дават вяра и сили, за да изпълнят с чест изискванията и отговорността на военната клетва. „Скъпи курсанти, пожелавам ви дръзновение, вдъхновение и гордост. С думите „Заклех се“ вие изразявате готовността си да следвате заветите на дедите ни, оставени от Аспаруховите конници, от хайдути и опълченци, от славните ни пълководци и хилядите войни, положили кости, за да я има България. Градете нейният утрешен ден, защото вие сте наследници на героичен народ, изградил не една държава и съхранил себе си през вековете. Бъдете верни на думите, които изрекохте! На добър час и попътен вятър“, каза още в словото си флотилен адмирал Боян Медникаров.
Марияна ВАЛЕНТИНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: В своята славна история българската армия никога не се е огъвала нито на политическия натиск, нито на чуждите врагове

Министър Красимир Каракачанов: В своята славна история българската армия никога не се е огъвала нито на политическия натиск, нито на чуждите врагове

30 Септември 2017 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Варна. В своята славна история българската армия никога не се е огъвала нито на политическия натиск, нито на чуждите врагове. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2022 за Военноморските сили и випуск 2023 за Военномедицинска академия – София, който се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Курсанти, вие днес положихте клетва за вярност пред България. Повярвайте ми, тази клетва не е само един красив ритуал, тя е не само празник, това е клетва до края на живота. Всички ние, които сме положили тази клетва, сме длъжни да служим на България вярно, да служим на България докрай. Вие днес, полагайки клетва, започвате един нов период от вашия живот. Период, в който ще има много трудности, период, в който ще има много изпитания, но аз искам да ви благодаря, че вие направихте този избор - да служите във Военноморските сили, да служите в армията на Република България, да служите на България. Благодаря ви и за още нещо, вие днес положихте клетва и влизате в армията в едно изключително трудно време за нея, времена на недоимък, времена на неразбиране. Това ви прави чест, винаги съм казвал, че е лесно да се служи в осигурена армия, добре платена армия, в армия на богата държава. Но аз ви благодаря за избора, който правите, да служите в една армия, в която има много проблеми. Искам да ви пожелая, вие, като бъдещи командири, бъдещи офицери в тази армия, да бъдете онзи гръбнак, около който се изгражда и възстановява достойнството на нашите въоръжени сили, онзи гръбнак на една армия, каквато тя е била. Армия, която в своята славна история никога не се е огъвала нито на политическия натиск, нито на чуждите врагове“, заяви в словото си министър Каракачанов. Той отправи благодарност и към родителите, че пред толкова много перспективи, които днес имат младите хора, са възпитали синове и дъщери, които са направили избор да служат на България. „Неминуемо това се дължи не само на образованието, което те са получавали, бих казал въпреки образованието, което са получавали, благодарение на семейното възпитание, на вашите слова и пример. Благодаря ви, че вашите синове и дъщери ще служат на Република България. Гордейте се с тях, защото няма нищо по-достойно за гордост от това твоят син или дъщеря да служат на отечеството въпреки избора, който можеха да направят, за разлика от хилядите други, които избраха да напуснат страната и да намерят по-лесен и по-удобен живот“, каза още Красимир Каракачанов. Той призова адмиралите, офицерите и преподавателите да предават своите знания на младите курсанти и да ги възпитават като добри български патриоти. „Предавайте им своя опит, за да получим в тяхно лице едни силни, достойни и горди български офицери. На добър час! Успех в обучението и лека служба!“, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Варна: Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

30 Септември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2022 за Военноморските сили и випуск 2023 за Военномедицинска академия – София се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Сред официалните гости на събитието бяха министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, флотилен адмирал Димитър Йорданов, командващ СКС, и проф. д-р Любомир Алексиев, заместник-началник на Военномедицинска академия. Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Церемонията беше ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти капитан III р. Петър Климов. След приемането на строя от Министъра на отбраната, курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената. Тази година 19 млади курсанти за Военноморските сили, от които 17 младежи и 2 девойки, и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки, положиха клетва за вярна служба пред народ и родина. Курсантите за Военноморските сили, които са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин и други, ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, разпределени в три специализации- „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“. През тази учебна година за първи път в България Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, съвместно с Военномедицинска академия – София, и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. Обучението се провежда едновременно в МУ – Варна, ВМА и ВВМУ, в редовна форма с продължителност 6 години. След завършване на пълния курс на обучение студентите ще получат образователно-квалификационните степени „Магистър“ по специалността „Медицина“ от МУ – Варна, и „Бакалавър“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Ритуалът по полагане на военна клетва завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: След толкова много реформи в армията има повече проблеми, отколкото преди започването им

Министър Красимир Каракачанов: След толкова много реформи в армията има повече проблеми, отколкото преди започването им

30 Септември 2017 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Варна. След толкова много реформи в армията има повече проблеми, отколкото преди започването им. Това каза пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на тържествения ритуал по провеждане на военна клетва от курсантите от „Випуск 2022” за Военноморските сили и „Випуск 2023“ за Военномедицинска академия – София в района на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По повод международната обстановка министърът подчерта, че ситуацията никога не е била лесна. „Глупостта, която правеха мандати политици, мандат след мандат да ни обясняват, че като влезем в НАТО всичко ще приключи, едва ли не някой друг ще ни пази, ние само ще ръкопляскаме и ще ходим на гергьовденския парад или че като влезем в Европейския съюз, някой ще ни храни, лъсна, че беше една гола пропаганда. Истината е, че 27 години в армията след толкова много реформи има повече проблеми, отколкото преди да започнат реформите. Има демотивация на личния състав вследствие на всички тези съкращения, уволнения, на безпаричието. Това са неща, за които трябва да се говори, за да не се допускат в бъдеще“, посочи министър Каракачанов. По повод предложението на Соломон Паси за военноморска база на НАТО във Варна или Бургас министърът коментира, че това е стара идея, която се лансира повече от година. „Това не е тема, която трябва да се решава извън Министерството на отбраната. Да, подобни идеи е имало, вероятно има и сега, но има и различни спънки за това. Преминаването през проливите е регламентирано с международни конвенции, свързано е със срокове на пребиваване в акваторията на Черно море. На първо място трябва да разчитаме на собствените си сили и собствения си флот. А когато тази идея бъде внесена за разглеждане, ще бъда първият, който ще я обсъди с вас“, добави министър Красимир Каракачанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Няма да има игрички и тарикатлъци при закупуването на новите самолети, както при предишното закупуване на бойна техника

Министър Красимир Каракачанов: Няма да има игрички и тарикатлъци при закупуването на новите самолети, както при предишното закупуване на бойна техника

30 Септември 2017 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма да има игрички и тарикатлъци при закупуването на новите самолети, както при предишното закупуване на бойна техника. Това каза пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на тържествения ритуал по провеждане на военна клетва от курсантите от „Випуск 2022” за Военноморските сили и „Випуск 2023“ за Военномедицинска академия – София в района на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Спорове и скандали винаги е имало, когато става въпрос за милиарди, с които трябва да се превъоръжава армията. Но мога да ви уверя, че този път при закупуването на тези самолети няма да има игричките и тарикатлъците при закупуването на предишните, защото това, което се е случило, е позор. При предишно закупуване на бойна техника, вземете цените, сравнете ги с изходните цени на фирмите, от които сме ги купили. Оказва се, че по наше желание са завишавани цените с десетки милиони евро. Подобен позор не трябва да се позволява“, заяви министър Каракачанов. Той добави, че този казус е минал през Прокуратурата, но виновни няма. „Този път нещата ще бъдат ясни, първо - при ремонта на МиГ-овете и СУ-25 - съществуваща техника при пряко договаряне, без посредници. И второ - абсолютно ясно и прозрачно, без да се бърза и без да има тайни за обществото, когато започнем да преговаряме с онези фирми, от които ще купуваме новите изтребители. За корабите също“, добави министър Каракачанов. Той даде за пример купените вертолети. „Защо не са изпълнени част от договорите, защо сега част от вертолетите стоят и не ги ползваме, защото излиза, че поддръжката им е изключително скъпа, безсмислено скъпа. Така че подобни неща, от които някой дебело е мазал филията за сметка на бойните способности на армията, не трябва да се позволяват. Трябва да се напомня, че така не може да става и ако някой си прави сметката за подобни неща, това не трябва да се допуска“, подчерта министър Красимир Каракачанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Постигнахме добри резултати по отношение на увеличението на заплатите на военнослужещите

Министър Красимир Каракачанов: Постигнахме добри резултати по отношение на увеличението на заплатите на военнослужещите

30 Септември 2017 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Варна. Постигнахме добри резултати по отношение на увеличението на заплатите на военнослужещите. Това каза пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на тържествения ритуал по провеждане на военна клетва от курсантите от „Випуск 2022” за Военноморските сили и „Випуск 2023“ за Военномедицинска академия – София в района на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Министърът увери, че увеличението е реално постижимо от 1 януари 2018 година. „ Трябва да подходим и с една диференциация на заплащането, за да могат по-добро увеличение на заплатите да получат именно онези части, които са на терен, полагат повече усилия и службата им е по-трудна – войници, сержанти, младши офицерски състав и бойните поделения. На базата на една обща сума - разпределението първо на бойните поделения, след това на останалите, там да бъде най-голямо увеличението“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Идеята ми е максималното увеличение на заплатите в отбраната да бъде за изпълняващите оперативни бойни функции

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Идеята ми е максималното увеличение на заплатите в отбраната да бъде за изпълняващите оперативни бойни функции

29 Септември 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Казвам го ясно, че моята идея е максималното увеличение на заплатите да бъде за хората, които изпълняват оперативни бойни функции. Едно е да работиш на топло, до радиоприемника и телевизора, друго е да си навън в студено време да провеждаш учение. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Все повече съм оптимист по отношение на увеличението на заплатите в отбраната. Въпросът е как да разпределим средствата, които ще получим, по най-справедливия начин“, заяви той. „Идеята ми е да има диференциация, за да не се получава уравновиловка. Ако вдигнем заплатите с 10%, увеличението за един войник ще бъде само 60 лева, а за други позиции в министерството ще стигне до над 200 лева“, обясни министърът. „Трябва да стимулираме максимално войнишкия, сержантския и младши-офицерския състав. Там, където е най-големият недокомплект“, допълни Красимир Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на международна конференция, посветена на мира в Близкия изток, по време на свое обръщение към Съвета за сигурност на ООН. 20 февруари 2018 г.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на между...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.