НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Sarajevo Times: Властите в Белград не желаят обединение с Република Сръбска

The Sarajevo Times: Властите в Белград не желаят обединение с Република Сръбска

22 Ноември 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград. От кабинета на сръбския държавен глава Александър Вучич бе отбелязано, че властите в Сърбия не искат обединение с Република Сръбска, съобщава електронното издание The Sarajevo Times.
Съответният коментар от кабинета на Вучич бе направен във връзка с изявлението на президента на Република Сръбска Милорад Додик, който в интервю за „Дойче Веле“ изложи собствената си визия за картата на Западните Балкани. А тя предвижда Република Сръбска и северната част на Косово да влязат в състава на Сърбия.
Белград остава единствената пречка за отцепването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. Това подчерта и самият Додик, отбелязват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Република Сръбска не планира референдум за обединение със Сърбия

Милорад Додик: Република Сръбска не планира референдум за обединение със Сърбия

22 Ноември 2017 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Провеждането на референдум за отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина не е в дневния ред на властите в Баня Лука. В настоящия момент няма условия за провеждането на подобен плебисцит. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик в интервю за „Дойче Веле“, отбелязва скопското електронно издание „Стандард“.
„Не сме авантюристи, както мнозина си мислят. Разбирам, че за да се постигне това (референдум), трябва да бъде създадена политическа рамка и политическа среда“, подчерта Додик.
Той обаче прогнозира, че в бъдеще Сърбия и сръбската общност в Босна и Херцеговина ще се обединят, а Косово ще бъде разделено, като северната част на най-младата държава на Балканския полуостров бъде присъединена към Сърбия. Запитан дали опитите на Република Сръбска да се отделят от Босна и Херцеговина ще предизвикат война, Додик отбеляза, че републиката има редица силни и мотивирани полицейски служители, готови да реагират със сила.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белград обеща отговор на изявленията на Бакир Изетбегович (ОБЗОР)

Белград обеща отговор на изявленията на Бакир Изетбегович (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Медийните изяви от последните дни на Бакир Изетбегович отново разбуниха духовете на Балканите и станаха причина за рязкото изостряне на тона между Белград и Сараево. А причината – спорното изявление на босненския политик по отношение на Косово. В интервю за „Дойче веле“ членът на председателството на Босна и Херцеговина заяви, че Сараево обмисля признаването на независимостта на най-младата държава на Балканския полуостров, като същевременно подчерта категорично, че няма да допусне отцепването на Република Сръбска от състава на държавата. Очаквано, думите му предизвикаха остра реакция в Сърбия и поставиха началото на нова серия от политически игри между Белград и Сараево.
„Някои мислят, че Сърбия не е достатъчно прегазена и унизена, и че само ако е прегазена и унизена може да бъде добра“, заяви в сряда държавният глава на Сърбия Александър Вучич във връзка с позицията на Бекир Изетбегович за признаването на Косово. Същевременно той предупреди, че изявленията на босненския политк ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона.
„Това интервю усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага, ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима“. В заключение Вучич бе категоричен, че Белград няма да остави без отговор изявленията на босненския политик. Официалната позиция на сръбските власти ще бъде обявена до няколко дни, след като в Белград бъдат проведени консултации.
Някои експерти побързаха да коментират, че сръбските медии са интерпретирали погрешно частта от интервюто, в която Изетбегович обсъжда въпроса за Косово.
Политическият анализатор от Сараево Алмир Терзич изрази увереност, че властите в Сърбия се нуждаят от „екстремна ситуация". „Изказвайки мнението си за Косово, членът на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович не каза нищо ново. Проблемът е, че неговото изявление в медиите в Сърбия е погрешно тълкувано. Длъжностни лица в Белград свикаха Съвета за национална сигурност, сякаш това бе въоръжена атака срещу Сърбия, и такава реакция не бе случайна. Сърбия бе замесена в скорошни събития в Македония и Черна гора. Очевидно е, че правителството в Белград не се отказва от налагането си като основен играч на Балканите", твърди Терзич.
В действителност, още през септември в Сараево дадоха индикация, че се обмисля признаването на косовската независимост, след като министър-председателят на младата балканска държава Рамуш Харадинай призова Босна и Херцеговина да промени позицията си. Още тогава Милорад Додик увери, че без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може и няма да признае независимостта на Косово.

Редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик и Бакир Изетбегович имат различни визии за бъдещето на Босна и Херцеговина (ОБЗОР)

Милорад Додик и Бакир Изетбегович имат различни визии за бъдещето на Босна и Херцеговина (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Сараево. Медийните изяви от последните дни на президента на Република Сръбска Милорад Додик и Бакир Изетбегович, член на председателството на Босна и Херцеговина, показаха по категоричен начин, че двамата политици имат различни визии за бъдещето на страната.
Преди броени дни пред изданието „Вечерне новости“ Додик призна: „Мечтая и вярвам, че някой ден Република Сръбска ще бъде отделна държава. Дали това ще е след пет, 10 или 15 г., няма никакво значение. Босна и Херцеговина е нестабилна държава и ако днес Република Сърбия реши да се отдели, няма да има никакъв проблем да фукционира като отделна държава. Ако мога още утре да обявя независима Република Сръбска, без при това да пада нито една глава, бих го направил. Моята цел е да направя това с политически средства“.
Последваха и други коментари. Босна и Херцеговина е невъзможна държава, но продължава да съществува благодарение на натиска на международната общност. Това заяви в интервю за предаването Upitnik („Въпросник") на РТС („Радио-телевизия Сърбия") президентът на Република Сръбска Милорад Додик.
Говорейки пред сръбската държавна телевизия Додик подчерта, че босненските сърби са били принудени да приемат Дейтънското споразумение, въпреки че никога не са искали да живеят в държавата Босна и Херцеговина.
„Тази държава продължава да съществува благодарение на намесата на международната общност, която вече губи силата си и не е същата като преди пет или 10 г.", заяви Додик.
Съгласно думите му, в Република Сръбска са налице всички елементи, които гарантират функционирането й като отделна държава. „Има територия, народ, който иска държава, изпълнителна власт и добри регионални отношения. Най-добре е с бошняците да се разделим. Ние просто си губим времето заедно. Чудовището Босна и Херцеговина не може да функционира“, заключи Додик.

Ако Република Сръбска обяви независимост, тя ще изгуби – надявам се, политически, а не военно. Това заяви на свой ред Бакир Изетбегович в интервю за „Дойче Веле“.
„Това не е страната, която биха искали и за която се застъпваше баща ми, и каквато заслужават гражданите на Босна и Херцеговина“, коментира Изетбегович по повод ситуацията в страната. Босненският политик изрази увереност, че тя се развива в правилната посока, но това се случва твърде бавно.
Запитан какво ще направи, ако Република Сръбска тръгне по пътя на Каталуния и обяви независимост, Изетбегович отговори: „Ще направя това, което биха сторили всички патриоти в тази страна - ще защитавам постигнатото с борба в периода между 1992-1995 г. и Дейтънското мирно споразумение".
По повод сценария за отцепване на Република Сръбска от страната, Изетбегович изрази увереност, че по-голямата част от гражданите ще се застъпят за териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Той изрази увереност, че страната, която представлява, се основава на „Дейтънското мирно споразумение, историята, конституцията, както и интересите на балканските страни, включително и на Сърбия".

Най-спорното изявление на Изетбегович обаче по отношение на Косово. Босненският политик заяви, че Сараево обмисля признаването на независимостта на най-младата държава на Балканския полуостров. Очаквано, думите му предизвикаха остра реакция както в Белград, така и в Баня Лука.
Изявленията на Бакир Изетбегович ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона. Това предупреди държавният глава на Сърбия Александър Вучич. „Това интервю усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като същевременно изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага, ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима“. Сръбският президент допълни, че Белград ще излезе с официален отговор на изявленията на босненският политик след провеждането на необходимите консултации.
Според професора от Университета „Джонс Хопкинс“ и експерт по Балканите Даниел Сървър Бакир Изетбегович, босненският член на председателството на Босна и Херцеговина, е също толкова непоследователен, колкото и Милорад Додик, отбеляза по-рано тази седмица белградското електронно издание Blic.
Съответните коментари експертът направи по повод изявленията на Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово. „Изетбегович е не по-малко непоследователен от Милорад Додик, който призова за провеждането на референдум за независимост в Република Сръбска, но се противопостави на признаването на независимостта на Косово“, коментира професорът пред медиите в Белград. Сървър обаче е категоричен: между Косово и Република Сръбска не може да се търси аналогия. „Тяхната история, правен статут и международни отношения са различни“, подчерта експертът.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде независима, ще свърша пред Трибунала в Хага

Александър Вучич: Ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде независима, ще свърша пред Трибунала в Хага

15 Ноември 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Изявленията на Бакир Изетбегович, член на председателството на Босна и Херцеговина, съгласно които управляващите в Сараево ще признаят независимостта на Косово, ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона. Това предупреди държавният глава на Сърбия Александър Вучич, пише скопското електронно издание „Локално“, като се позовава на белградските медии.
„Това интервю (на Изетбегович за „Дойче веле“) усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като същевременно изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага“, ако каже, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима.
Сръбският президент допълни, че Белград ще излезе с официален отговор на изявленията на босненският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия): Депутатите на Република Сръбска блокираха парламента в Сараево заради изявленията на Бакир Изетбегович

Kurir (Сърбия): Депутатите на Република Сръбска блокираха парламента в Сараево заради изявленията на Бакир Изетбегович

15 Ноември 2017 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Сараево. Депутатите от партиите „Съюз на независимите социалдемократи“ (СНСД) и Сръбската демократическа партия (СДП) не присъстваха на заседанието на парламента в Сараево в знак на протест срещу изявленията на босненския член на председателството Бакир Изетбегович, съобщава белградското електронно издание Kurir. Поради отсъствието на депутатите на двете партии, които са от Република Сръбска, сесията бе отложена.
„В момента имаме кворум за работа, но не и за вземане на решения, и отлагаме сесията до по-нататъшно известие", заяви председателят на органа Боряна Кришто. Заместник-председателят на Камарата на представителите Младен Босич заяви, че парламентарната сесия няма да се проведе, тъй като в сегашната политическа среда няма атмосфера за нормална работа.
До изостряне на напрежението в Сараево се стигна след изказвания на Бакир Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Чудовището Босна и Херцеговина не може да съществува повече

Милорад Додик: Чудовището Босна и Херцеговина не може да съществува повече

15 Ноември 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Босна и Херцеговина е невъзможна държава, която съществува благодарение на натиска на международната общност. Това заяви в интервю за предаването Upitnik ("Въпросник") на RTS ("Радио-телевизия Сърбия") президентът на Република Сръбска Милорад Додик.
Додик твърди, че Босна и Херцеговина "няма да признае независимостта на Косово", тъй като Бакир Изетбегович, който е привърженик на подобно признаване е "само един от тримата съпредседатели и е доказал, че е неприятел на Сърбия".
Според него "Република Сръбска има всички елементи, за да може да функционира като самостоятелна държава. Има територия, има народ, който иска държава, своя власт и добри регионални отношения. Най-добре е с бошняците да се разделим, защото само си губим времето заедно. Чудовището Босна и Херцеговина не може повече да съществува".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Босна и Херцеговина е невъзможна държава, съществува само заради натиска на международната общност

Милорад Додик: Босна и Херцеговина е невъзможна държава, съществува само заради натиска на международната общност

15 Ноември 2017 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Босна и Херцеговина е невъзможна държава, но продължава да съществува благодарение на натиска на международната общност. Това заяви Милорад Додик, президент на Република Сръбска, една от съставните части на страната, пише скопското електронно издание „Локално“.
Говорейки пред сръбската държавна телевизия РТС, Додик подчерта, че босненските сърби са били принудени да приемат Дейтънското споразумение, въпреки че никога не са искали да живеят в държавата Босна и Херцеговина.
„Тази държава продължава да съществува благодарение на намесата на международната общност, която вече губи силата си и не е същата като преди пет или 10 г.", заяви Додик.
Съгласно думите му, в Република Сръбска са налице всички елементи, които гарантират функционирането й като отделна държава.
„Има територия, народ, който иска държава, изпълнителна власт и добри регионални отношения. Най-добре е с бошняците да се разделим. Ние просто си губим времето заедно. Чудовището Босна и Херцеговина не може да функционира“, заключи Додик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Сървър, анализатор от Университета „Джонс Хопкинс”: Бакир Изетбегович е също толкова непоследователен, колкото е и Милорад Додик

Даниел Сървър, анализатор от Университета „Джонс Хопкинс”: Бакир Изетбегович е също толкова непоследователен, колкото е и Милорад Додик

14 Ноември 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Според професора от Университета „Джонс Хопкинс“ и експерт по Балканите Даниел Сървър Бакир Изетбегович, босненският член на председателството на Босна и Херцеговина, е също толкова непоследователен, колкото и Милорад Додик, президент на Република Сръбска, отбелязва белградското електронно издание Blic.
Съответните коментари експертът направи по повод изявленията на Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово. „Изетбегович е не по-малко непоследователен от Милорад Додик, който призова за провеждането на референдум за независимост в Република Сръбска, но се противопостави на признаването на независимостта на Косово“, коментира професорът пред медиите в Белград.
Сървър обаче е категоричен: между Косово и Република Сръбска не може да се търси аналогия. „Тяхната история, правен статут и международни отношения са различни“, подчерта експертът.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бакир Изетбегович: Ако Република Сръбска обяви независимост, ще изгуби – надявам се, не военно

Бакир Изетбегович: Ако Република Сръбска обяви независимост, ще изгуби – надявам се, не военно

13 Ноември 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Сараево. Ако Република Сръбска обяви независимост, тя ще изгуби – надявам се, политически, а не военно. Това заяви в интервю за „Дойче Веле“ Бакир Изетбегович, член председателството на Босна и Херцеговина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Това не е страната, която биха искали и за която се застъпваше баща ми, и каквато заслужават гражданите на Босна и Херцеговина“, коментира Изетбегович по повод ситуацията в страната. Босненският политик изрази увереност, че тя се развива в правилната посока, но това се случва твърде бавно.
Запитан какво ще направи, ако Република Сръбска тръгне по пътя на Каталуния и обяви независимост, Изетбегович отговори: „Ще направя това, което биха сторили всички патриоти в тази страна - ще защитавам постигнатото с борба в периода между 1992-1995 г. и Дейтънското мирно споразумение".
По повод сценария за отцепване на Република Сръбска от страната, Изетбегович изрази увереност, че по-голямата част от гражданите ще се застъпят за териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Сърбия и Република Сръбска са едно цяло, границата е формалност

Милорад Додик: Сърбия и Република Сръбска са едно цяло, границата е формалност

9 Ноември 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Сърбия и Република Сръбска са едно цяло и затова изобщо не е от значение къде ще бъде прокарана формалната граница. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик, отбелязва скопското електронно издание „Локално“.
„В нашето подсъзнание не признаваме границата, въпреки че официално съществува в международен правен смисъл“, подчерта Додик в рамките на събитие в Невесине.
Изявлението на Додик е във връзка с по-рано разпространената информация, съгласно която до края на годината ще бъде определена границата между Сърбия и Босна и Херцеговина в участъка на Република Сръбска.
Додик подчерта, че границата между Босна и Херцеговина и Сърбия трябва да се коригира, като към сръбската територия ще бъдат включат части, които са жизненоважни за функционирането на транспортната инфраструктура на страната, визирайки частта от линията Белград-Бар, която при Щръпци влиза на босненска територия.
„Готови сме да направим това. Тук онези от Сараево нямат работа. Ако Република Сръбска приеме това, те трябва да го ратифицират“, категоричен бе Додик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Подарените на Сърбия шест руски МиГ-ове ще бъдат приведени в оперативна готовност през 2018 г.

„Политика“ (Сърбия): Подарените на Сърбия шест руски МиГ-ове ще бъдат приведени в оперативна готовност през 2018 г.

7 Ноември 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Шестте МиГ-29, които Русия подари на Сърбия, ще бъдат приведени в оперативна готовност през 2018 г., когато ще бъде завършена модернизацията им – предимно на навигационното и комуникационно им оборудване, което трябва да отговаря на международните стандарти, съобщава електронното издание „Политика“.
Един от шестте изтребители е прехвърлен за ремонт в оторизиран сервиз в Руската федерация, докато останалите пет машини ще бъдат модернизирани в Сърбия. Работите по сглобяване на въздухоплавателни средства и подготовката за модернизацията им е започната от руски експерти, упълномощени от производителя на самолети. Ремонтните дейности ще бъдат извършени на военното летище „Батайница“ и в тях ще се включат около 40 сръбски експерти, които ще работят съвместно с руските си колеги.
След завършване на ремонтните дейности всички машини ще разполагат с унифицирано оборудване и производителност, позволяващи тяхното използване в съответствие с международните стандарти.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Правда"(Сърбия): Първи удар: Руските "Ан-26" са спасение за сръбската армия и в мир, и при война

"Правда"(Сърбия): Първи удар: Руските "Ан-26" са спасение за сръбската армия и в мир, и при война

3 Ноември 2017 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Руските "Ан-26" са спасение за сръбската армия и в мир, и при война, пише във водеща статия сръбският "Правда". Вестникът отбелязва, че "е напълно погрешно мисленето за важността на бойната авиация в сравнение с транспортирането на войските, тъй като руските "Ан-26" ще позволят бързо прехвърляне на военнослужещи и техника от Белград в Ниш или на което и да е друго място, като същевременно самолетът може да бъде използван при природни бедствия, пожари, наводнения или за хуманитарни операции."
Според Давор Лукач от агенция "Фонет", който от години се занимава с проблемите на сигурността, фактът, че двата транспортни самолета идват директно от руската армия показва, че те са напълно изправни и се намират в летателен режим и е достатъчно сръбската армия да разполага с добре подготвени пилоти, за да бъдат приети на въоръжение.
"Правда" пише, че сръбската армия разполага с още един "Ан-26", произведен през 1976 г., който въпреки че не е изразходвал напълно летателния си ресурс трябва да бъде ремонтиран.
Както Агенция "Фокус" съобщи Русия възнамерява да подари на Сърбия два транспортни самолета "Ан-26" за нуждите на въздушнодесантните войски, като доставката ще бъде извършена през следващите девет месеца.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сръбският външен министър отхвърли призива на САЩ да се избира между Русия и Запада

Reuters: Сръбският външен министър отхвърли призива на САЩ да се избира между Русия и Запада

3 Ноември 2017 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че страната му иска да поддържа деликатния баланс между Русия и Запада. Така той отхвърли призива на САЩ Белград да избере страна, предава Reuters.
Този месец заместник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийски въпроси Хойт Брайън Йи заяви, че Белград „не може да седи на два стола едновременно“. Думите му предизвикаха остри критики в сръбската столица.
Външният министър Ивица Дачич заяви, че Белград ще запази баланса между Запада, Русия и Китай. „Това, което не искаме е някой да издърпва собствения ни стол изпод нас“, заяви той.
Въпреки, че ЕС е най-големите търговски партньор и инвеститор на Сърбия, Русия контролира петролните и газовите ѝ запаси. Москва също така иска да засили военните си връзки с Белград, дарявайки му наскоро шест изтребителя МиГ-29.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Спутник"(Сърбия): Русия подарява на Сърбия и два самолета "Ан-26"

"Спутник"(Сърбия): Русия подарява на Сърбия и два самолета "Ан-26"

2 Ноември 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Белград. След шестте "МиГ-29", които Русия подари на сръбските ВВС, армията ще получи безвъзмездно и два руски транспортни "Ан-26", предава сръбското издание на руския "Спутник".
Дарението, което ще бъде получено през следващите девет месеца, най-вероятно ще бъде използвано за нуждите на въздушно-десантните войски.
Към момента сръбската армия разполага с три самолета "Ан-26" от по-стара модификация, от които само един е в летателен режим, след като е бил ремонтиран през 2016 г. в Ростов на Дон.
"Спутник" припомня, че през последната година руската военна помощ за Сърбия възлиза на 6 изтребителя"МиГ-29", 30 танка "Т-72 ТС" и 30 бронирани машини "БРДМ - 2М" на обща стойност около 230 млн. евро.
Справка на Агенция "Фокус": Военно-транспортния самолет "Ан-26"е разработен от конструкторското бюро "Антонов" и е въведен в експлоатация през 1968 г. Ан-26 се използва основно за транспортиране на военна техника, за осъществяване на въздушно-десантни операции и за тренировка на парашутисти. Различните модификации на "Ан-26" са приети на въоръжение в армиите на 27 страни.

Превод и редактор: Василена Йорданова
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият генерал Владимир Лазаревич: Не съм политик, аз преподавам единствено опита си в отбраната на Сърбия

Бившият генерал Владимир Лазаревич: Не съм политик, аз преподавам единствено опита си в отбраната на Сърбия

1 Ноември 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Бившият командващ на армейския корпус в Прищина и на 3-та югославска армия по време на войната в Косово през 1999 г., генерал Владимир Лазаревич, отговори на обвиненията на Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини по повод назначаването си във Военната академия в Белград, съобщава сръбският "Политика".
Пред изданието Лазаревич е заявил, че "не е политик и единственият му ангажимент е да преподава опита си в защитата на Сърбия".
Според бившия генерал "не е тайна, че отбраната на Сърбия по време на бомбардировките на НАТО се изучава по целия свят, включително и от самите структури на НАТО, така че трудно може да се обясни защо армията и Военната академия на Сърбия нямат право да научат опита ми от тази война".
Лазаревич заявява, че е "приел с огромно задоволство поканата на Военната академия в Белград да преподава пред офицерите своя опит, след като не е държавен чиновник и не е ангажиран с актуалната политика".
"Политика" пише, че генерал Владимир Лазаревич сам се е явил пред Трибунала в Хага, където е получил присъда от 15 години затвор, която след обжалване е била заменена с 14 годишна присъда, за участието на командваните от него части в конфликта в Косово през 1998 и 1999 г.

Агенция "Фокус"припомня:
В средата на октомври т.г. във Военната академия в Белград бяха поканени да преподават опита си от войните в Югославия бивши висши командири и генерали от ЮНА, сред които Владимир Лазаревич, Божидар Делич и Любиша Дикович.
На 30 октомври 2017 г. върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини реагира на назначаването на Лазаревич като осъден за военни престъпления.
Президентът на Косов, Хашим Тачи, също реагира на назначението на Лазаревич, като заяви, че "най-вероятно бившия генерал ще преподава етническо прочистване".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велимир Илич, председател на „Нова Сърбия“: САЩ поискаха от Белград да признае Косово до 2019 г.

Велимир Илич, председател на „Нова Сърбия“: САЩ поискаха от Белград да признае Косово до 2019 г.

1 Ноември 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на неотдавнашното си посещение в Сърбия заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Йи е поискал от властите в Белград да гарантират, че до 1 януари 2019 г. Косово ще стане член на ООН и е уверил, че Вашингтон няма да толерира забавяне. Или казано с други думи – Сърбия да признае независимостта на най-младата държава на Балканския полуостров в този срок. Това твърди Велимир Илич, председател на партията „Нова Сърбия“, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Хойт Брайън Йи поиска да се изпълни писменото обещание, че Косово ще получи място в ООН до 1 януари 2019 г. и подчерта, че САЩ няма да толерират отлагане с нито дори един ден“, подчерта Илич, лидер на партията, която до средата на 2017 г. бе част от управляващата коалиция в Белград.
Илич подчерта обаче, че в нито един момент сръбският президент „не е споменавал, че са му определени условия“, допълвайки, че според него Белград ще изпълни искането.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): В Сърбия започва вътрешният диалог за Косово

„Политика“ (Сърбия): В Сърбия започва вътрешният диалог за Косово

31 Октомври 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Във вторник, 31 октовмри, в Сърбия ще бъде даден старт на вътрешния диалог за Косово, отбелязва електронното издание „Политика“ .
Членовете на създадената работна група се съгласиха, че вътрешният диалог за бившата сръбска провинция ще се води под формата на кръгли маси, конференции и семинари. Първата среща започва в 11 часа българско време и в нея ще участват присъстват министърът на правосъдието Нела Кубурович и директорът на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич. Така ще бъде даден официален старт на дискусията за Косово, инициирана от президента Александър Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Службата на Федерика Могерини: Назначаването на осъден военнопрестъпник за преподавател във Военната академия в Белград е против принципите на ЕС

Службата на Федерика Могерини: Назначаването на осъден военнопрестъпник за преподавател във Военната академия в Белград е против принципите на ЕС

30 Октомври 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини реагира на решението на сръбските власти да назначат Владимир Лазаревич, генерал, който е осъден за военни престъпления, за лектор във Военната академия в Белград, отбелязва изданието Gazeta Express.
Назначаването на осъден военнопрестъпник за преподавател във Военната академия в Белград е против принципите на Общността. Европейският съюз очаква политическите лидери да почитат жертвите на миналите конфликти и искрено да насърчават помирението сред страните от Западните Балкани, бе коментарът на Брюксел, даден в отговор на запитване от редакцията на вестника.
Срещу това решение реагира и косовският президент Хашим Тачи, който по-рано заяви, че Лазаревич гордо ще учи сръбските студенти на методите и стратегиите, използвани за етническото прочистване на Косово.
Лазаревич, бивш командир на корпуса на Прищина и Трета армия на югославската армия, е назначен да преподава във Военната академия на Сърбия, въпреки че е осъден на 14 г. затвор от Хагския трибунал за жестокости, извършени срещу албанците от неговите сръбски войници по време на войната от 1998-1999 г., в която загинаха 10 хил. души, и един милион останаха без дом.
Лазаревич изнесе първата си лекция в петък, споделяйки опита си в Косово и войната срещу НАТО, отбелязват от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Ковосо очаква от ЕС реакция във връзка с назначаването на генерал Владимир Лазаревич за преподавател във Военната академия в Белград

Gazeta Express: Ковосо очаква от ЕС реакция във връзка с назначаването на генерал Владимир Лазаревич за преподавател във Военната академия в Белград

27 Октомври 2017 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи се изказа остро по повод назначаването на осъдения за военни престъпления генерал Владимир Лазаревич за преподавател във Военната академия в Белград, заявявайки, че очаква реакция от страна на Европейския съюз, съобщава електронното издание Gazeta Express.
Тачи отбелязва, че не се изненадва от действията на Белград, но бе категоричен, че Брюксел трябва да се интересува от случващото се в Сърбия. „Не казвам каква трябва да бъде реакцията на ЕС, търпеливо я очаквам. Но не знам какво може да е по-лошо от това осъден за военни престъпления, признат за виновен за престъпления срещу човечеството, да преподава във Военната академия на Сърбия", подчерта косовският президент.
„Той с гордост ще преподава модерни стратегии и методи, които неговият режим и самият той са използвали през миналия век в усилията си за етническо прочистване на Косово. Така учителят ще се погрижи неговият престъпен и геноциден опит да бъде предаден на следващите поколения“, коментира Тачи.

Агенция „Фокус“ припомня:
Миналата седмица стана ясно, че властите в Белград назначават генерал Владимир Лазаревич като преподавател във Военната академия. През 2009 г. той бе признат за виновен и осъден от Хага за извършени военни престъпления по време на войната в Косово срещу цивилното население. Премиерът Ана Бърнабич публично защити назначаването му в академията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Сърбия: Доставката на МиГ-29 от Русия е най-големият успех на страната в сферата на сигурността

Премиерът на Сърбия: Доставката на МиГ-29 от Русия е най-големият успех на страната в сферата на сигурността

26 Октомври 2017 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Получените от Русия шест изтребителя МиГ-29 са най-големият успех на Сърбия в сферата на сигурността за последните 30 години. Това заяви министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, отговаряйки на въпрос на депутати в парламента на страната, предава ТАСС.
„Най-големият успех в сферата на сигурността е това, че за първи път в последните 30 години получихме толкова много самолети за Военновъздушните сили. В Сърбия бяха доставени шест МиГ-29, а освен това, свършихме много за сръбската армия, като цяло“, заяви премиерът.
Агенция „Фокус“ припомня:
Шест изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия на партии по два самолета, в периода между 2 и 4 октомври. В момента предстои модернизация на самолетите, която ще бъде осъществена на три етапа и ще струва на балканската страна от 180 до 230 милиона евро.
Освен самолетите МиГ-29, Русия ще предостави на Сърбия безплатно и 30 танка Т-72, както и разузнавателна военна техника.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Никой, нападнал Сърбия, няма да бъде в състояние да се измъкне

Александър Вучич: Никой, нападнал Сърбия, няма да бъде в състояние да се измъкне

21 Октомври 2017 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич увери, че нито една държава, дръзнала да нападне страната му, няма да бъде в състояние да се измъкне, предава информационната агенция Tanjug.
Съответните коментари Вучич направи в реч, изнесена в рамките на честванията на годишнината от освобождаването на Белград от германските окупационни войски през Втората световна война. Денят бе отбелязан с парад на военновъздушната база „Батайница“, в рамките на който бяха представени възможностите на Въоръжените сили на Сърбия.
Вучич бе категоричен, че в случай на необходимост армията ще бъде в състояние да защити територията на страната. „За нас животът - животът на всеки човек в Сърбия - е безценен", подчерта сръбският президент.
По-рано


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия):  Новото оборудване на сръбските елитни части бе представено на „Батайница“

Kurir (Сърбия): Новото оборудване на сръбските елитни части бе представено на „Батайница“

21 Октомври 2017 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Освен подарените от Москва шест изтребители МиГ-29, най-голямата атракция в деня на честването на годишнината от освобождението на Белград от германските окупационни войски станаха войниците от сръбските спецчасти, отбелязва белградското електронно издание Kurir.
В парада, който бе проведен в петък на военновъздушната база „Батайница“, взеха участие 1500 военнослужещи от специалните части на сръбската армия. Най-важното, което трябваше да бъде забелязано от събралите се граждани, е напълно новото и модерно оборудване, с което разполагат елитните сръбски части – от оптични устройства и пушки до униформи, обръщат внимание от редакцията.
По данни на изданието, сръбските спецчасти разполагат с най-доброто оборудване, което може да бъде намерено както на вътрешния, така и на външния пазар.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руският министър на отбраната заяви, че Русия е изпълнила обещанието си да подари на Сърбия шест МиГ-29

ТАСС: Руският министър на отбраната заяви, че Русия е изпълнила обещанието си да подари на Сърбия шест МиГ-29

20 Октомври 2017 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Русия е изпълнила обещанието си да подари на Сърбия шест изтребителя МиГ-29 за 73-ата годишнина от освобождението на Белград от, както той ги нарече, немско-фашистките окупатори, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, по време на срещата със сръбския си колега Александър Вулин в Белград, където е на посещение, предава ТАСС.
„През август, когато бяхте в Москва, ви обещах, че за този празник самолетите ще бъдат в Белград и самолетите са в Белград. Уверен съм, че те ще послужат като надежден щит и гарант на независимостта и сигурността на Сърбия“, каза Шойгу.
Агенция „Фокус“ припомня, че шест изтребителя МиГ-29 от руските Военно-космически сили бяха подарени на Сърбия по решение на президента Владимир Путин.
Освен това, Шойгу отбеляза, че Русия и Сърбия имат големи планове във военното и военно-техническото сътрудничество. „В съответствие с решенията на президентите на Русия и Сърбия, ние имаме голяма програма за военно и военно-техническо сътрудничество“, каза той, предлагайки на Вулин да обсъдят по-нататъшните планове за взаимодействие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия: Изтребителите МиГ-29 ще послужат за независимостта и сигурността на Сърбия

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия: Изтребителите МиГ-29 ще послужат за независимостта и сигурността на Сърбия

20 Октомври 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че изтребителите МиГ-20 доставени от Русия в Сърбия, ще послужат за надежден щит и гарант за независимостта и сигурността на страната, предаде РИА Новости.
В петък, по време на срещата си със своя сръбски колега Александър Вулин, Шойгу отбеляза, че Русия е изпълнила своето обещание да достави самолетите в Сърбия до 20 октомври – 73-та годишнина от освобождаването на Белград от германска окупация през Втората световна война.
„През август обещах, че по време на празника, самолетите ще бъдат в Белград. Уверен съм, че те ще послужат като надежден щит и гарант за независимостта и сигурността на Сърбия“, заяви Шойгу.
Шест изтребителя МиГ-29 бяха предадени от Русия на Сърбия след решение на президента на Русия Владимир Путин.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руският министър на отбраната пристигна на официално посещение в Сърбия

РИА Новости: Руският министър на отбраната пристигна на официално посещение в Сърбия

20 Октомври 2017 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Сърбия на официално съобщение, предаде РИА Новости.
„В Белград ще се състоят преговори между министъра на отбраната и неговия сръбски колега Александър Вулин по въпроси относно военното и военно-техническото сътрудничество, както и за регионалната сигурност. Предстои обсъждането на планове за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията между министерствата на отбраната на двете страни“, съобщи прессекретарят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Предвижда се и среща между Шойгу и президента на Сърбия Александър Вучич.
Руският министър ще присъства на парад, посветен на 73-та годишнина от освобождението на Белград от нацистка окупация. Той ще премине на военното летище „Батайница“. В програмата на тържествата се предвижда и участие на руската авиационна група за висш пилотаж „Стрижи“, която по покана на сръбските власти пристигна в Белград няколко дни преди посещението на Шойгу.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Бивши висши командири от войните в Югославия ще преподават във Военната академия

Blic (Сърбия): Бивши висши командири от войните в Югославия ще преподават във Военната академия

18 Октомври 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Белград. Бивши изтъкнати генерали и висши командири от войните в Югославия през 90-те години ще преподават във Военната академия, предава белградското електронно издание Blic.
Сред имената, които се посочват са тези на генерал Владимир Лазаревич бивш командващ на корпуса в Прищина и на 3-та армия от Югославската народна армия, както и генералите Божидар Делич и Любиша Дикович, които също са заемали висши ръководни постове по време на конфликта в Косово.
Изданието цитира министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин, който смята, че бившите командващи не само ще предадат своя боен опит на бъдещите командири от сръбската армия, но и по този начин ще получат морална компенсация за незаслуженото отношение, което са получили през последните години.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Večernje novosti (Сърбия): На парада в Батайница ще бъде представена бъдещата сръбска армия

Večernje novosti (Сърбия): На парада в Батайница ще бъде представена бъдещата сръбска армия

18 Октомври 2017 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Белград. На парада в Батайница ще бъде представена бъдещата сръбска армия, пише белградският Večernje novosti, по повод честванията на 70-годишнината от освобождението на Белград през 1944 г.
Според изданието в парада ще участват 2 200 военнослужеши, 130 единици бойна техника и 30 бойни самолета и хеликоптери.
За командващ парада е определен бригаден генерал Душко Заркович, а специален гост ще бъде руския министър на отбраната Сергей Шойгу.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия): Над 30 бойни самолети и хеликоптери ще участват в парада за освобождението на Белград в петък

Kurir (Сърбия): Над 30 бойни самолети и хеликоптери ще участват в парада за освобождението на Белград в петък

18 Октомври 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Над 30 бойни самолети и хеликоптери ще участват в парада, посветен на 70 годишнината от освобождението на Белград по време на Втората световна война (1939-1945), предава електронното издание на сръбския Kurir.
На парада, който ще се проведе на територията на военновъздушната база "Батайница", за първи път ще бъдат показани получените от Русия "МиГ-29", образци от произведените от сръбския военно-промишлен комплекс бронирани армейски и "Морава" и "Ласта", както и индивидуалното военно оборудване по "Концепция 1500".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas: Сръбските власти поканиха гражданите да видят подарените от Русия МиГ-29

Srbija Danas: Сръбските власти поканиха гражданите да видят подарените от Русия МиГ-29

18 Октомври 2017 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Белград. На 20 октомври, когато се чества освобождаването на Белград от германската армия, гражданите на Сърбия ще имат възможност да видят руските МиГ-29, които Москва подари на балканската страна, припомня електронното издание Srbija Danas.
В обедните часове на деня държавният връх на страната ще се събере на летище „Батайница“, където ще бъдат демонстрирани оперативните възможности на сръбските военновъздушни сили, включително и на руските изтребители, които постъпиха на въоръжение в началото на месец октомври.
Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу също потвърди присъствието си на събитието, отбелязват от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Спутник" (Сърбия): В Белград пристигнаха руските въздушни акробати "Стрижи"

"Спутник" (Сърбия): В Белград пристигнаха руските въздушни акробати "Стрижи"

17 Октомври 2017 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Белград. Руските въздушни акробати от групата "Стрижи" с шест "МиГ-29" са пристигнали в авиобазата Батайница край Белград, предава сръбското издание на руския "Спутник".
Руският екип ще участва във въздушното шоу, посветено на 70 годишнината от освобождението на Белград през Втората световна война (1939-1945).
Гост на тържествата ще бъде руския министър на отбранат Сергей Шойгу.
Изданието припомня, че след 2012 г. групата "Стрижи" идват за трети път в Сърбия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegraf: Сърбия ще купи от Беларус ЗРК С-300 и седем МиГ-29

Telegraf: Сърбия ще купи от Беларус ЗРК С-300 и седем МиГ-29

10 Октомври 2017 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Белград. През следващия месец Сърбия ще закупи от Беларус зенитно-ракетна система С-300 и още седем самолета МиГ-29, съобщава белградското издание Telegraf.
На 1 ноември президентът на Сърбия Алекандър Вучич ще проведе среща с беларуския си колега Александър Лукашенко, като основната тема на разговора между двамата лидери ще бъде закупуването на С-300 и седемте военни самолета, поясни източник на изданието.
От редакцията отбелязват, че военното сътрудничество между Минск и Белград има дълги традиции. Според източника на вестника, „предложението, което ще бъде обявено на масата през ноември, е много по-благоприятно от това, което получихме от Москва".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Поканата за вътрешен диалог за Косово не означава подготовка за признаването му

Ивица Дачич: Поканата за вътрешен диалог за Косово не означава подготовка за признаването му

6 Октомври 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич отхвърли твърденията, че вътрешният диалог за Косово означава подготовка за признаването на независимостта на някогашната южна провинция, или подкрепа за членството й в ООН, пише вестник Srbija Danas.
„Ако някой си мисли, че това е подготовка за приема им в ООН или за признаване на Косово, то нито познава намеренията, нито има политически опит – или просто е злонамерен“, заяви Дачич в гостуване на телевизия RTV. Първият дипломат на Белград поясни, че вътрешният диалог за Косово е иницииран с цел да бъде намерено трайно решение.
Дачич призна, че приемът на Косово в ООН може да се случи и без съгласието на Сърбия, а по повод присъединяването към ЮНЕСКО външният министър припомни, че най-младата държава на Балканите няма необходимата подкрепа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Всичките поръчани от Русия изтребители „Миг-29“ са пристигнали в Сърбия

„МКД“ (Македония): Всичките поръчани от Русия изтребители „Миг-29“ са пристигнали в Сърбия

5 Октомври 2017 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Последните два от общо шестте поръчани от Русия изтребители „МиГ-29“ са пристигнали на летище „Батайница“ в Сърбия. Два самолета са пристигнали в понеделник, два във вторник, а в сряда последните два, предаде македонската медия “МКД“.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия ще има сериозна ескадрила, убедително най-силната в региона и добави: "Горд съм от това и съм уверен, че нашите техници ще успеят да работят и нашите войници да летят на тези мощни машини".
Според него все още няма машина, която да е по-добра от МиГ-29.
„Това е поколение „четири плюс“ и с него сме решили проблема (с авиацията) за следващите 20 години", уточни Вучич. Той обяви, че Сърбия ще продължи да засилва авиацията си и че ще има още самолети.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово се отказа от кандидатурата си за присъединяване към ЮНЕСКО

Gazeta Express: Косово се отказа от кандидатурата си за присъединяване към ЮНЕСКО

5 Октомври 2017 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Външното министерство на Косово излезе с официално обяснение, в което обясни причините защо е решило да не кандидатства за членство в ЮНЕСКО и в други международни организации, предаде Gazeta Express.
Според министерството решението да не се кандидатства е било направено в координация с ЕС и със САЩ. „Министерството на външните работи иска да уведоми обществото относно членството на Косово в регионалните, континенталните и световните организации, а именно ООН и агенциите му, които остават приоритет за Косово“, пише в заявлението.
„Косово е член на повече от 60 регионални, континентални и световни организации и всяка процедура за кандидатстване се прави при пълната и близка координация със съюзниците на Косово, а именно САЩ и ЕС“, пише още в заявлението. Според външното министерство „прагматичното отлагане на членството на Косово в Интерпол и в ЮНЕСКО е напълно подкрепено и координирано със САЩ. „МВнР поема ангажимент тези действия да допринесат за засилването на международните позиции на Косово“, сочи институцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телевизия "Братя Карич" (Сърбия): Започна съвместно военновъздушно учение на Русия и Сърбия

Телевизия "Братя Карич" (Сърбия): Започна съвместно военновъздушно учение на Русия и Сърбия

4 Октомври 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Започна третото съвместно военновъздушно учение на Русия и Сърбия "Барс 2017" в Липецк, предава белградската телевизия "Братя Карич".
В учението, което ще продължи до 8 октомври 2017 г., ще участват 9 самолети "МиГ-29" и 11 хеликоптери "Ми-8" и "Ми-17".
Групата от сръбски бойни пилоти, в състав от 17 офицери, се води от полковник Жерщо Лирич, командир на 204-та авиационна бригада.
При пристигането в Липецк сръбските военни са били посрещнати от генерал Юрий Шушков, началник на Руския национален център за полетни тестове.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Руските МиГ-ове започнаха да пристигат в Сърбия

Danas (Сърбия): Руските МиГ-ове започнаха да пристигат в Сърбия

3 Октомври 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Първите два самолета "МиГ-29" от специалната доставка от Русия за Сърбия са пристигнали на военното летище "Батайница", разположено северозападно от сръбската столица, предава електронното издание на вестник Danas.
Руският Ан - 124 "Руслан", с който са транспортирани изтребителите, е посрещнат от министъра на отбраната Александър Вулин, началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал Любиша Дикович и командващия ПВО и ВВС на генерал-майор Ранко Живак.
Пред журналисти сръбският военен министър Вулин е заявил, че "до петък, 6 октомври 2017 г., в Белград ще пристигнат и оставащите четири самолета, с което с гордост можем да заявим, че за първи път от 1987 г. сръбската бойна авиация получава нова техника".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Русия започна предаването на самолетите МиГ-29 на Сърбия

Радио „Свободна Европа“: Русия започна предаването на самолетите МиГ-29 на Сърбия

3 Октомври 2017 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Русия започна предаването на шестте самолета МиГ-29 на Сърбия, което според експерти може да доведе до задълбочаване на напрежението по линията Изток-Запад на Балканите, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Сръбските медии съобщиха, че в понеделник на военното летище в Белград са предадени две от машините. Останалите четири самолета ще бъдат доставени преди 20 октомври, за да бъдат използвани за парада по случай Деня на освобождението. На събитието се очаква да присъства и руският министър на отбраната Сергей Шойгу.
За ремонта на самолетите Сърбия ще отдели около 200 млн. евро, отбелязват от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може да признае Косово

Милорад Додик: Без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може да признае Косово

30 Септември 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може и няма да признае независимостта на Косово. Това увери президентът на Република Сръбска Милорад Додик, предава Radio-televizija Srbije (RTS).
Додик бе категоричен, че за Баня Лука „Косово и Метохия“ е южна провинция на Сърбия и тази позиция няма да се промени.
„Мисля, че всички политически фактори в Косово знаят добре това", добави Додик.
Министър-председателят на най-младата държава на Балканския полуостров Рамуш Харадинай по-рано призова Сараево да признае съществуването на Косово като независима държава, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Ивица Дачич: „Косово в ЮНЕСКО? Те ще загубят тази битка“

„МКД“ (Македония): Ивица Дачич: „Косово в ЮНЕСКО? Те ще загубят тази битка“

23 Септември 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Косово ще загуби битката, когато става дума за получаване на членство ЮНЕСКО, предаде македонската медия „МКД“.
„Те загубиха на конференцията в Париж, ще загубят сега. И всеки следващия път ", заяви Дачич, коментирайки изявлението на външния министър Бехджет Пацоли, че Прищина е получила достатъчно гласове за членството на Косово в ЮНЕСКО. "Те нямат достатъчно гласове за ЮНЕСКО, Пацоли смята, че всичко може да бъде решено с пари, но това не е точно така“, добави той. Сръбският министър припомни, че тридесет представители на сръбското МВнР през изминалия период са лобирали в чужбина и че няма шансове Косово да получи достатъчен брой гласове.
Дачич също припомни, че Пацоли е бил заедно с президента на Косово Хашим Тачи в Париж на Общото събрание на ЮНЕСКО преди две години, когато са загубили.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово се отказа от кандидатура си за членство в Интерпол за тази година

Gazeta Express: Косово се отказа от кандидатура си за членство в Интерпол за тази година

22 Септември 2017 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово съобщи, че се е отказало в четвъртък (21 септември) от молбата си за членство в Интерпол тази година. Министър-председателят Рамуш Харадинай съобщи, че е взел решението да отложи гласуването за членството на Косово в организацията, обяснявайки, че мнозина от членовете ѝ са в полза на присъединяването на страната, но Косово няма достатъчна подкрепа за присъединяване към международната полицейска организация, пише Gazeta Express.
Изпълнителният комитет на Интерпол е решил да включи членството на Косово в дневния ред на общото си събрание, което трябва да се проведе в Пекин в периода между 266 и 29 септември. Но външният министър на Косово Бехджет Пасоли съобщи пред медиите, че държавата не е успяла да убеди две трети от страните членки на Интерпол да подкрепят членството ѝ.
Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и се бори да бъде признато международно. Въпреки, че е признато от повече от 100 държави по света, страната не е член на ООН, което е предварително условие тя да се присъедини към редица други международни организации.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.