НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:34

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Джейхан Ибрямов и Хайри Садъков от ДПС напуснаха състава на Комисията по вероизповеданията и правата на човека

Джейхан Ибрямов и Хайри Садъков от ДПС напуснаха състава на Комисията по вероизповеданията и правата на човека

6 Октомври 2017 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Джейхан Ибрямов и Хайри Садъков от ДПС напуснаха състава на Комисията по вероизповеданията и правата на човека. Това съобщи председателят на Народното събрание Димитър Главчев от трибуната на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ибрямов бе заместник-председател на Комисията, а Хайри Садъков неин член. Димитър Главчев уточни, че когато народен представител заяви, че напуска състава на Комисия, освобождаването се обявява, без да се гласува.
„Фокус“ припомня: На 5 октомври председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че в израз на политиката на ДПС колегите му подават оставки от Комисията по вероизповеданията и правата на човека. Карадайъ припомни, че на 28 септември на нарочна пресконференция ПГ на ДПС е поискала оставката на председателя на Комисията по правата на човека Красимир Велчев заради негови изказвания, които от Движението определят като ксенофобски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ: Колегите от ДПС подават оставки от Комисията по вероизповеданията и правата на човека - коалицията е базирана на национализма и ксенофобията

Мустафа Карадайъ: Колегите от ДПС подават оставки от Комисията по вероизповеданията и правата на човека - коалицията е базирана на национализма и ксенофобията

5 Октомври 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. В израз на нашата политика, колегите от ДПС подават оставки от Комисията по вероизповеданията и правата на човека - коалицията е базирана на национализма и ксенофобията. Това каза от трибуната на НС председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“/. „На 28 септември на нарочна пресконференция ПГ на ДПС поиска оставката на председателя на Комисията по правата на човека Красимир Велчев“, каза Мустафа Карадайъ. Той припомни, че повод за исканата оставка е бил законопроектът за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица както на заседание на комисията, така и в пленарна зала. Карадайъ поясни, че законопроектът, внесен от ДПС касае обезщетяване на пострадали от комунизма. „Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и хуманност към пострадалите, които отстоявайки правата си се противопоставиха на режима“, коментира Карадайъ. По думите му изказванията на Велчев са били ксенофобски и са насаждали омраза. Според него точно тази комисия не може да си го позволи. „Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности и европейската им риторика не е присвоена за целите на национализма. За нас това беше изключително важно ГЕРБ да се възползват от възможността си“, коментира Карадайъ. По думите му обстоятелствата не правят човека, те само го разкриват. Според него стабилността в региона и в страната се поставят под въпрос. Карадайъ посочи, че ДПС отдавна настоява български етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна кауза. "Нека работим за това България да се превърне и утвърди като гарант на стабилността в региона", заяви председателят на ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС поиска от ГЕРБ оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека (ОБЗОР)

ДПС поиска от ГЕРБ оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека (ОБЗОР)

28 Септември 2017 | 22:13 | Агенция "Фокус"
София. ДПС поиска от ГЕРБ оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека. Това стана ясно на пресконференция в парламента от думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Това искане дойде, след като на 21 септември парламентът отхвърли предложен от ДПС законопроект за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Тогава депутатите гласуваха с 23 гласа „за“, 99 „против“ и 32 „въздържали се“. Вносителите предлагаха към досегашния кръг от лица, попадащи в обсега на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се добави още една категория лица. Това са хората, пострадали от огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим, тъй като според тях те са упражнявали свое основно право на мирен протест, в защита на свои законни права и интереси. Според вносителите това право е било грубо погазено с използването на незаконна сила, като пострадалите не са имали никаква възможност да получат съдебна или друга защита. Те са претърпели значителни щети от морално и материално естество, а също и физически, и психически страдания. Това са български граждани, срещу които не е произнасяна наказателна присъда, не са били лишавани от свобода, не са били интернирани. Вносителите смятат, че действащия закон несправедливо е пропуснал тази малка група, която няма законовото основание да установи осъществената срещу тях политическа репресия и като следствие да им бъде предоставено обезщетение. Според вносителите тази категория лица отговаря напълно на философията на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.
Законопроектът предизвика остри дебати по време на обсъждането миналата седмица. Красимир Велчев от ГЕРБ тогава посочи, че тези хора са търсили своите права и са протестирали против практиките на тоталитарния режим. Той обясни, че от ГЕРБ са против предложения законопроект. „Партия ДПС е създадена именно на протестите и на хората, които са пострадали. Може да отделите средства и да им помогнете на тази една шепа хора. Хората не са забравили целувките на „Орлов мост“. Нали си опростихте всичко. Човешките права се нарушават, ако не им е давана възможност да работят. Затова, че се участвали на митинги не смятам, че трябва да се дават добавки върху пенсиите им. В законопроекта пише и техните наследници. И те ли са участвали в тези митинги? Затова сме против“, подчерта депутатът от ГЕРБ и попита ДПС защо го предлагат всяка година.
Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че репресиите от комунизма засягат не само турците, но и всички хора. „Във всички случаи трябва да се отнасяме еднакво към репресиите. Срам ме е от тези, които са изразили становища. Това е страхотен цинизъм. Представяте ли си, лицето е допринесло някой да стреля срещу него. Тук не се визира конкретен случай, а действия извършени от властите спрямо други лица. Коя репресия ще бъде трудно доказана? Тя е доказана от историята. Не е ли срамота в 2017 г. да говорим така. Моля ви да се отнесем с хуманност и разбиране и да подкрепим законопроекта, а не с предразсъдъци“, каза още Йордан Цонев.
На 28 септември лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че изявленията на Красимир Велчев са ксенофобски. Според него законопроектът им касае само ранените по време на мирни протести по време на комунистическия режим. По думите му въпросът не е в материалната страна, а за морален акт и хуманно отношение към пострадалите хора. Той подчерта, че държавата не може да дели гражданите си на „наши“ и „ваши“. Карадайъ заяви, че от ДПС ще дадат шанс на ГЕРБ да се легитимира като европейска партия, като гласува оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по правата на човека. „Точно тази комисия не може да бъде ръководена от лице, което загърбва човешките ценности и поставя под риск единството на нацията“, каза Мустафа Карадайъ.Той коментира, че явно нещо не е наред, след като на мирни протести репресивни органи стрелят по хората и това се оценява като злополука.
Пред журналисти Красимир Велчев заяви, че е излъчен от ПГ на ГЕРБ за председател на Комисията и само те могат да дадат оценки и да решат дали да остане, или да се оттегли. Той обясни, че ДПС внасят промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица на всеки 6 месеца. Според него това е, за да покажат на този електорат, които заслужават много повече и са лъгани толкова години, че нещо ще са направили. Той допълни, че не е съгласен всички хора да плащат за нещо, за което нямат никаква вина. По думите му това, което ДПС искат, е на пострадали от тези митинги да бъде изплатена веднъж еднократна сума, а след това да им бъдат дадени пенсии, както и на техните наследници. „Ако някой от тези хора се чувства обиден и засегнат, му се извинявам публично“, каза още той.
По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поднесе своите извинения на ДПС за емоционалното изказване на Велчев. "Не бива да се правят разделения. Ще разговарям с представители на ДПС, за да се намали напрежението и да не се допуска ескалирането му в парламентарна зала и между политическите групи", каза още Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов поднесе извинения на ДПС след изказването на Красимир Велчев

Цветан Цветанов поднесе извинения на ДПС след изказването на Красимир Велчев

28 Септември 2017 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Велчев поднесе своите извинения след изказванията на ДПС, не трябва да се правят разделения в Народното събрание и никъде, и аз поднасям извинения към ДПС след емоционалното изказване на Велчев, което беше по повод законопроект на ДПС. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в предаването "Още от деня" по БНТ. "Не бива да се правят разделения. Ще разговарям с представители на ДПС, за да се намали напрежението и да не се допуска ескалирането му в парламентарна зала и между политическите групи", каза още Цветанов.
Извинението на Цветанов дойде, след като ДПС поиска оставката на Красимир Велчев от ГЕРБ като председател на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека с мотива, че изявленията на Велчев насаждат омраза и разделение в обществото. Конкретният повод за искането са изявления на Велчев по повод обсъждането на промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, предложени от ДПС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Комисията по досиетата има още много работа да върши, имаме готовност и ние да предложим председател

Мустафа Карадайъ, ДПС: Комисията по досиетата има още много работа да върши, имаме готовност и ние да предложим председател

28 Септември 2017 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Явно Комисията по досиетата има много работа още да върши. Това каза на пресконференция в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме вносителите на законопроекта за създаването на Комисията по досиетата. Именно в тази връзка ще ви цитирам част от изказването на Красимир Велчев: „Явно, колеги, ние не познаваме най-новата ни история или някой от нас, а може би не искаме да познаваме историята, а за следващите поколения тази история би трябвало да се познава“; „Какво значи нарушени човешки права? Че не им е давана възможност да работят, не им е дадено възможност да упражняват своите професии или хора с висше образование са пращани да копаят в Белене и по лагерите. Такива хора не е имало“. Това е цитат“, посочи Карадайъ. „Явно Комисията по досиетата има много работа още да върши, за да се запознаем с най-новата ни история и с комунистическия ни режим в България. Председателят на Комисията по правата на човека като прави такова изказване: „излязъл на протест и станало злополука“. На мирни протести репресивните органи да стрелят по хората и ние да ги оценяваме като злополука, явно нещо не е наред. Не знаем дали, къде и как е протестирал г-н Велчев против онзи режим, но за ранените хора да има такова отношение от председател на Комисията по правата на човека, когато става въпрос за един морален акт на НС при решение за осъждане на комунистическия режим“, добави той.
Попитан дали Антон Тодоров може да е председател на Комисията за досиетата и дали подкрепя неговата номинация, Карадайъ коментира: „Явно ГЕРБ ще прави предложение. И ние ще правим предложение, предполагам, че и други парламентарни групи ще правят предложения. Ще обсъждаме предложенията, които биха били направени, включително ако има предложение и за г-н Антон Тодоров“. По думите му всяка парламентарна група си носи отговорността за предложенията и предложените хора. „Тази отговорност за предложенията на други парламентарни групи не я прехвърляйте на ДПС. Ние ще носим отговорност за нашите предложения. Според нас в тази ситуация най-главната ПГ има право да предложи председател. Ако не го направи, ние имаме готовност да предложим. Не сме обсъждали въпроса с предложенията“, каза още Мустафа Карадайъ.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС поиска от ГЕРБ оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека

ДПС поиска от ГЕРБ оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека

28 Септември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. ДПС поиска от ГЕРБ оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека. Това стана ясно на пресконференция в парламента от думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЕС е формиран на база ценности против нацисти и популисти, за солидарност, единство и заедност. Основна ценност е единство в многообразието. ЕНП има своите ценности, част от европейските ценности. Християндемократите в Германия и ГЕРБ в България като партии от ЕНП би трябвало да споделят общите европейски ценности. Резултатите от изборите в Германия бяха повод да се препотвърди позицията, която бе многократно изявена от Меркел, че съюз с крайните е недопустим и невъзможен. В същото време у нас ГЕРБ уж също споделя тези европейски ценности, но какво се получава? Първото правителство на ГЕРБ с негласна подкрепа на „Атака“, непълен мандат – 3 години половина. Второто правителство с гласната подкрепа на националисти, обединени в т.нар. „Патриотичен фронт“ без пряко участие във властта, непълен мандат“, коментира Карадайъ. По думите му езикът на омразата е станал официален в страната. „Третото правителство включи националисти ксенофоби във властта. Омразата влезе в действие. Изявленията на Красимир Велчев са ксенофобски. Става въпрос за промените в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Предложението касае само ранените по време на мирни протести по време на комунистическия режим. Въпросът не е в материалната страна, а за морален акт и хуманно отношение към пострадалите хора. Държавата не може да дели гражданите си на „наши“ и „ваши“, допълни той. По думите му от ДПС ще дадат шанс на ГЕРБ да се легитимира като европейска партия, като гласува оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по правата на човека. „Точно тази комисия не може да бъде ръководена от лице, което загърбва човешките ценности и поставя под риск единството на нацията. Тази коалиция е идейно и ценностно базирана на национализма и ксенофобията“, каза още Мустафа Карадайъ.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложен от ДПС законопроект за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица

Парламентът отхвърли предложен от ДПС законопроект за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица

21 Септември 2017 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложен от ДПС законопроект за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Депутатите гласуваха с 23 гласа „за“, 99 „против“ и 32 „въздържали се“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вносителите предлагат към досегашния кръг от лица, попадащи в обсега на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се добави още една категория лица. Това са хората, пострадали от огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим. Те са упражнявали свое основно право на мирен протест, в защита на свои законни права и интереси. Това право е било грубо погазено с използването на незаконна сила, като пострадалите не са имали никаква възможност да получат съдебна или друга защита. Те са претърпели значителни щети от морално и материално естество, а също и физически, и психически страдания. Това са български граждани, срещу които не е произнасяна наказателна присъда, не са били лишавани от свобода, не са били интернирани. Вносителите смятат, че действащия закон несправедливо е пропуснал тази малка група, която няма законовото основание да установи осъществената срещу тях политическа репресия и като следствие да им бъде предоставено обезщетение. Според вносителите тази категория лица отговаря напълно на философията на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.
Законопроектът предизвика остри дебати по време на обсъждането. Павел Шопов от „Обединени патриоти“ апелира да кажат „не“ на този „етнически рекет“ от ДПС. „140 години преодоляваме последиците от турското робство. ДПС е една от последиците му. Да им дадем отпор и да гласуваме с едно категорично „против“, заяви още депутатът.
Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че няма да се „запени“ и да му треперят ръцете и брадата, когато говори за страданието на хората. „Репресиите от комунизма засягат не само турците, но и всички хора. Във всички случаи трябва да се отнасяме еднакво към репресиите. Срам ме е от тези, които са изразили становища. Това е страхотен цинизъм. Представяте ли си, лицето е допринесло някой да стреля срещу него. Тук не се визира конкретен случай, а действия извършени от властите спрямо други лица. Коя репресия ще бъде трудно доказана? Тя е доказана от историята. Не е ли срамота в 2017 г. да говорим така. Моля ви да се отнесем с хуманност и разбиране и да подкрепим законопроекта, а не с предразсъдъци“, каза още Йордан Цонев.
Иван Петров от „Обединени патриоти“ заяви, че всяка година ходят на паметника на убитите от терористи в гара Буново. „Не бива да допускаме една извънсистемна партия, да говори за системни партии. Не може етническа партия да бъде системна. Когато говорим за репресираните, трябва да говорим за това, че ДПС е подкрепяла терористи и е правила паметници на терористи“, коментира Петров.
Красимир Велчев от ГЕРБ посочи, че тези хора са търсили своите права и са протестирали против практиките на тоталитарния режим. Велчев обясни, че от ГЕРБ са против предложения законопроект. „Партия ДПС е създадена именно на протестите и на хората, които са пострадали. Може да отделите средства и да им помогнете на тази една шепа хора. Хората не са забравили целувките на „Орлов мост“. Нали си опростихте всичко. Човешките права се нарушават, ако не им е давана възможност да работят. Затова, че се участвали на митинги не смятам, че трябва да се дават добавки върху пенсиите им. В законопроекта пише и техните наследници. И те ли са участвали в тези митинги? Затова сме против“, подчерта депутатът от ГЕРБ и попита ДПС защо го предлагат всяка година.
Председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов подчерта, че законът е за всички български граждани, които са пострадали от репресивния режим.
Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ заяви, че ДПС са по-амбициозни дори от комунистическите си предшественици.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.