НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Отговорност за достоверността на декларираните характеристики на топло-изолационните материали за санирането носи производителят на продукта

Министър Николай Нанков: Отговорност за достоверността на декларираните характеристики на топло-изолационните материали за санирането носи производителят на продукта

6 Октомври 2017 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Отговорност за достоверността на декларираните характеристики на топло-изолационните материали за санирането носи производителят на продукта, който го пуска на пазара. Това каза министърът на регионалното развитие благоустройството Николай Нанков по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Никола Тишев във връзка с констатации за вложени топло-изолационни материали, неотговарящи на изискване по закон, при саниране на блок по Програмата за енергийна ефективност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нанков поясни, че отговорност за това не носи изпълнителят на строително-монтажните дейности. Във връзка със сигнали, получени от Българската асоциация за изолации в строителството, за това, че има вероятност топлоизолационният продукт, произвеждан от два румънски производители, да е некачествен, компетентният орган - Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор е провела изпитвания в лаборатория в Италия и в Стара Загора. Министър Нанков поясни, че резултатите от Стара Загора показват, че топло-изолационните продукти на единият от румънските производители не отговарят на някои от характеристиките. „Във връзка с констатираните нарушения, Главна дирекция „Надзор на пазара“, е уведомила нотифициращият орган и Надзора на пазара в Румъния, както и ЕК за продуктите, които не отговарят на декларираните си характеристики“, каза министърът на регионалното развитие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Санирането на жилищни сгради ще продължи и през следващите две години безплатно и по същите правила (ОБЗОР)

Санирането на жилищни сгради ще продължи и през следващите две години безплатно и по същите правила (ОБЗОР)

29 Септември 2017 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. Не приключва нищо, ще се санира и през 2018 г., и през 2019 г. В това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „За три години разплатените средства от Българската банка за развитие по санирани или саниращи се блокове са 1 млрд. лв. от 2 млрд. лв. Така че ако с тези темпове работим и до средата на 2020 г., ще можем да изхарчим втория милиард. Не просто не приключва, а още повече дейности и работници, сгради и домакинства ще се облагодетелстват“, коментира Нанков. По думите му правилата за саниране ще са същите. „Безплатно ще бъде. 1 млрд. лв. стои и чака да бъде усвоен по сградите, които са със сключен договор за Българската банка за развитие“, каза още Николай Нанков.
Във вторник обаче той коментира, че докато не бъде изчерпан ресурсът по Програмата за саниране, най-вероятно няма да се предлагат нови средства. Регионалният министър посочи, че са разписали и внесли в НС нови правила за Националната програма за енергийна ефективност и очаква дебати по програмата. Според него 2018 г. и 2019 г. трудно ще приключат със сградите, които понастоящем са одобрени с подписани договори от Българска банка за развитие. По думите му 2018 г. ще реализират още сгради с ресурса, който имат гарантиран. Той обаче уточни, че негативът по програмата, който се е насадил по политически и други причини, не му дава оптимизъм да каже точно каква ще е сумата в бюджета през 2018 г. Очаква се догодина да се изпълняват поне още 700 сгради. Към момента 606 са сградите в процес на реализация, а в експлоатация са въведени 709 сгради. Според Нанков ново финансиране евентуално ще има през 2019 г. Регионалният министър изрази убеждение, че тези които са критикували програмата, сега ще бъдат нейни големи защитници.
След петъчния парламентарен контрол Николай Нанков коментира пред журналисти и изграждането на ТОЛ система, като посочи, че още в края на следващата седмица може да има избран изпълнител, а в края на 2018 г. тя да функционира. Според него, ако обаче процедурата бъде обжалвана отново, е вероятно да има "забоксуване". По думите му бъдещата избрана фирма ще е равно отдалечена от всички партии.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: През 2018 г. и 2019 г. санирането ще продължи безплатно и по същите правила

Министър Николай Нанков: През 2018 г. и 2019 г. санирането ще продължи безплатно и по същите правила

29 Септември 2017 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Не приключва нищо, ще се санира и през 2018, и през 2019 г. Това каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За три години разплатените средства от Българската банка за развитие по санирани или саниращи се блокове са 1 млрд. лв. от 2 млрд. лв. Така че ако с тези темпове работим и до средата на 2020 г. ще можем да изхарчим втория милиард. Не просто не приключва, а още повече дейности и работници, сгради и домакинства ще се облагодетелстват“, коментира Нанков. По думите му правилата за саниране ще са същите. „Безплатно ще бъде. 1 млрд. лв. стои и чака да бъде усвоен по сградите, които са със сключен договор за Българската банка за развитие“, каза още Николай Нанков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.