НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

55 млн. лева са предвидени за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите в бюджет 2018 (ОБЗОР)

55 млн. лева са предвидени за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите в бюджет 2018 (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. След петъчния парламентарен контрол вътрешният министър Валентин Радев заяви, че в бюджета за 2018 година са предвидени 55 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите. Увеличението на заплатите в сектора ще бъде диференцирано и ще се отнася най-вече за служителите с полицейски правомощия. Министърът обясни, че това е справедливо и съгласувано между министерството и синдикатите.
В кулоарите станаха ясни и още няколко увеличения в бюджета по сектори. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обяви, че са предвидени 330 млн. лева за поредното увеличение на заплатите на учителите. Увеличението ще се определя въз основа на предварителна оценка. Тя обясни, че над 1 млрд. лева повече ще бъдат средствата в социалния сектор, за пенсии, здравеопазване, социални услуги и подпомагане. Освен увеличение на заплатите на военнослужещи в сектор „Сигурност“ ще бъдат отделени сериозни суми за обновяване на техниката в армията. Менда Стоянова каза още, че в сектор „Здравеопазване“ също са предвидени допълнително сериозни суми, а за увеличение на заплатите в сектора отговарят болниците като търговски дружества.
„Фокус“ припомня: На 15 юни синдикатите се срещнаха със зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов и след срещата обявиха, че с ръководството на министерството са се обединили около увеличение на заплатите в сектора. Ден по-късно, вътрешният министър Валентин Радев заяви, че заплатите на служителите на МВР ще бъдат увеличени само ако бъдат представени аргументи за това. На 19 юни в декларация по повод изказването на министъра синдикатите обявиха готовност за протест, ако вътрешното министерство не изпълни исканията им за 15% увеличение на заплатите. На 29 юни те се срещнаха с Валентин Радев, но не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите. Така навръх професионалния си празник – 5 юли служителите на МВР излязоха на национален протест в столицата. Техните искания бяха свързани с увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР. По-късно народните представители приеха промени в Закона за МВР и на полицаите бяха изплатени 16,7 млн. лева за униформи. На 14 септември, професионалния празник на пожарникарите, служителите на МВР отново протестираха за по-високи заплати и нов закон за министерството. На 21 септември от МВР обявиха, че евентуалното увеличение на заплатите тепърва ще бъде обсъждано при отварянето на процедурата за бюджет 2018. На 6 октомври в парламента вътрешният министър Валентин Радев заяви, че увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: 55 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите са предвидени в бюджета за 2018 г.

Министър Валентин Радев: 55 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите са предвидени в бюджета за 2018 г.

13 Октомври 2017 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. 55 млн. лева за увеличение на заплати са предвидени в бюджета. Това каза пред журналисти в Народното събрание вътрешният министър Валентин Радев, в отговор на въпрос колко са предвидените средства за увеличение на заплатите на полицаите в бюджета за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Увеличението ще бъде в следващия бюджет, от началото на годината“, обясни той. „Увеличението ще бъде различно и диференцирано. Най-вече за тези, които са с полицейските правомощия, така сме се разбрали включително и със синдикатите на срещите, които имаме“, посочи Валентин Радев и уточни, че увеличението се отнася и за пожарникарите. „Това е справедливо. Има заповед и не назначаваме хора в администрацията, за да назначим там, където има недокомплект на служители с полицейски правомощия. Естествено, че там ще насочим и най-голямо увеличение на заплатите“, каза още вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как

Министър Валентин Радев: Увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как

6 Октомври 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как. Това каза пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Големи са надеждите за увеличение на заплатите на полицаите. Не мога да кажа с какъв процент“, коментира той. „Не мога да кажа с колко, говорим с вицепремиера Каракачанов, който отговаря за сектора. Най-накрая ще говорим и с г-н Горанов, преди да внесем увеличението в Министерски съвет при премиера“, обясни Валентин Радев. „Секторът има нужда от повече средства, пазарът на труда го показва. Заплатите в частните фирми са по-високи“, заяви министърът. „Увеличението ще бъде в новата бюджетна година, няма как да бъде предварително“, коментира той. „В разчетите се работи да не бъдат раздадени увеличенията „на калпак“, увеличенията да бъдат дадени на хората, които най-много заслужават. Със синдикатите сме още в „опипваща“ обстановка, за да ги чуем и тях“, посочи Валентин Радев. „Много е важно да разпределим добре парите на тези, които за заслужили, това правим в момента“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Когато фактите говорят и най-големите ни критици трябва да мълчат - ще продължим тенденцията за намаляване на контрабандата

Премиерът Бойко Борисов: Когато фактите говорят и най-големите ни критици трябва да мълчат - ще продължим тенденцията за намаляване на контрабандата

26 Септември 2017 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Когато фактите говорят и най-големите наши критици трябва да мълчат, ще продължим тенденцията за намаляване на контрабандата. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не случайно толкова проучвания се правят по тази тема, защото в парични измерения става въпрос за трилиони в Европа, милиарди в България. И тези пари замърсяват цялата система, защото, за да мине цялата контрабанда, ти трябва митничар, граничар, данъчен, покровителство по места, особено по граничните региони и това е огромна маса пари. Изключително съм благодарен за това, че прокурорите приеха всяка сряда да правим съвещания, те са независима институция, но когато става въпрос за парите на бюджета и държавата, една добра координация мисля, че не би била лоша“, заяви Борисов.
„Когато фактите говорят и най-големите наши критици трябва да мълчат - от 34% на 7% и ще продължим. Ще продължи тази тенденция за намаляване на контрабандата, защото първо е изгодна за държавата, защото пълни бюджета“, допълни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще участва в редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари

Министър Валентин Радев ще участва в редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари

26 Септември 2017 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще участва в редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Събитието ще се проведе от 10.30 часа в Гранд Хотел София, ет. 2, зала „София“.
За поредна година петте компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари – „Бритиш Американ Табако Трейдинг“ ЕООД, „Булгартабак холдинг“ АД, „Джапан Табако Интернешънъл България“ ЕООД, „Импириъл Табако България“ ЕООД и „Филип Морис България“ ЕООД – ще представят последните резултати от проучването (Empty Packs Survey) на потреблението на нелегални цигари в България, проведено през второто тримесечие на 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турската армия започна операция
Турската армия започна операция "Маслинова клонка" в Северна Сирия. 21 януари 20...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.