НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:41

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

55 млн. лева са предвидени за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите в бюджет 2018 (ОБЗОР)

55 млн. лева са предвидени за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите в бюджет 2018 (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. След петъчния парламентарен контрол вътрешният министър Валентин Радев заяви, че в бюджета за 2018 година са предвидени 55 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите. Увеличението на заплатите в сектора ще бъде диференцирано и ще се отнася най-вече за служителите с полицейски правомощия. Министърът обясни, че това е справедливо и съгласувано между министерството и синдикатите.
В кулоарите станаха ясни и още няколко увеличения в бюджета по сектори. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обяви, че са предвидени 330 млн. лева за поредното увеличение на заплатите на учителите. Увеличението ще се определя въз основа на предварителна оценка. Тя обясни, че над 1 млрд. лева повече ще бъдат средствата в социалния сектор, за пенсии, здравеопазване, социални услуги и подпомагане. Освен увеличение на заплатите на военнослужещи в сектор „Сигурност“ ще бъдат отделени сериозни суми за обновяване на техниката в армията. Менда Стоянова каза още, че в сектор „Здравеопазване“ също са предвидени допълнително сериозни суми, а за увеличение на заплатите в сектора отговарят болниците като търговски дружества.
„Фокус“ припомня: На 15 юни синдикатите се срещнаха със зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов и след срещата обявиха, че с ръководството на министерството са се обединили около увеличение на заплатите в сектора. Ден по-късно, вътрешният министър Валентин Радев заяви, че заплатите на служителите на МВР ще бъдат увеличени само ако бъдат представени аргументи за това. На 19 юни в декларация по повод изказването на министъра синдикатите обявиха готовност за протест, ако вътрешното министерство не изпълни исканията им за 15% увеличение на заплатите. На 29 юни те се срещнаха с Валентин Радев, но не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите. Така навръх професионалния си празник – 5 юли служителите на МВР излязоха на национален протест в столицата. Техните искания бяха свързани с увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР. По-късно народните представители приеха промени в Закона за МВР и на полицаите бяха изплатени 16,7 млн. лева за униформи. На 14 септември, професионалния празник на пожарникарите, служителите на МВР отново протестираха за по-високи заплати и нов закон за министерството. На 21 септември от МВР обявиха, че евентуалното увеличение на заплатите тепърва ще бъде обсъждано при отварянето на процедурата за бюджет 2018. На 6 октомври в парламента вътрешният министър Валентин Радев заяви, че увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: 55 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите са предвидени в бюджета за 2018 г.

Министър Валентин Радев: 55 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите са предвидени в бюджета за 2018 г.

13 Октомври 2017 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. 55 млн. лева за увеличение на заплати са предвидени в бюджета. Това каза пред журналисти в Народното събрание вътрешният министър Валентин Радев, в отговор на въпрос колко са предвидените средства за увеличение на заплатите на полицаите в бюджета за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Увеличението ще бъде в следващия бюджет, от началото на годината“, обясни той. „Увеличението ще бъде различно и диференцирано. Най-вече за тези, които са с полицейските правомощия, така сме се разбрали включително и със синдикатите на срещите, които имаме“, посочи Валентин Радев и уточни, че увеличението се отнася и за пожарникарите. „Това е справедливо. Има заповед и не назначаваме хора в администрацията, за да назначим там, където има недокомплект на служители с полицейски правомощия. Естествено, че там ще насочим и най-голямо увеличение на заплатите“, каза още вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как

Министър Валентин Радев: Увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как

6 Октомври 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как. Това каза пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Големи са надеждите за увеличение на заплатите на полицаите. Не мога да кажа с какъв процент“, коментира той. „Не мога да кажа с колко, говорим с вицепремиера Каракачанов, който отговаря за сектора. Най-накрая ще говорим и с г-н Горанов, преди да внесем увеличението в Министерски съвет при премиера“, обясни Валентин Радев. „Секторът има нужда от повече средства, пазарът на труда го показва. Заплатите в частните фирми са по-високи“, заяви министърът. „Увеличението ще бъде в новата бюджетна година, няма как да бъде предварително“, коментира той. „В разчетите се работи да не бъдат раздадени увеличенията „на калпак“, увеличенията да бъдат дадени на хората, които най-много заслужават. Със синдикатите сме още в „опипваща“ обстановка, за да ги чуем и тях“, посочи Валентин Радев. „Много е важно да разпределим добре парите на тези, които за заслужили, това правим в момента“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще помислим и за полицаите, но никога не съм работил под натиск

Премиерът Бойко Борисов: Ще помислим и за полицаите, но никога не съм работил под натиск

26 Септември 2017 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Ще помислим и за полицаите, но никога не съм работил под натиск. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това че сме сред първите в Европа по борба с контрабандата отговаря на много други въпроси и за борбата с корупцията. Целта ни е да намалява този процент. Напомням, че започнахме тази битка с това антикорупционно звено, което създадохме с прокуратура, ДАНГ, ГДБОП, митници, данъчни, от 34%. Сега са 7%. В милиарди се измерват повече пари в бюджета. Тези милиарди са отивали в „бизнесмени“ и са замърсявали цялата държава“, коментира Борисов. На въпрос дали увеличението на приходите може да доведе до увеличение и на полицейските заплати той отговори: „Аз повече от всички искам на полицаите, на пожарникарите, на военните, както и на учителите и на пенсионерите да се вдигат доходите и правим всичко да се случи. В момента, в който сложим чертата и видим приходите, ще помислим и за тях. Обещал съм им, знаят, но на нас не ни отива да говорим празни приказки. Нито ви отива да направим същото, което направиха през 2014 година. Помните – тръгвайки си, без никакво финансово обезпечение вдигнаха с 250 милиона заплатите на МВР и ние от първия ден започнахме да ги изплащаме. Ние, нашето правителство. Така не се прави, затова всяко нещо трябва да бъде финансово обезпечено, за да не банкрутираме накрая“. „Никога не съм работил под натиск и точно тези, които ми поставят ултиматуми, със служебни коли, с офиси, с всички привилегии в МВР не им отива. Ще се срещна с тях, когато пожелаят, ще им дам финансовите параметри, ще им обясня какво правят колегите, защото трябва и за съдебна полиция да се даде, трябва и за линейки да се дава, и за санитари, и не може всичко наведнъж. Ние казахме – приоритети в началото са минималните пенсии и учителските заплати, както и образователната инфраструктура. И вече сме го свършили. Искам много. Ще дойдат, ще извадим сметките и в спокойна обстановка ще видим с какво разполага държавата. Популистко и лесно е да кажа 1 милиард ще дадем повече, но после някой трябва да го плати – вие, данъкоплатците. Ние така платихме за здравната каса 450 милиона, така платихме Спартани, Кугъри, Еърбъси. С всяко идване почваме да плащаме борчовете. Никога не сме оставяли борчове. Виждате само за два месеца каква е разликата“, заяви още Борисов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще участва в редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари

Министър Валентин Радев ще участва в редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари

26 Септември 2017 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще участва в редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Събитието ще се проведе от 10.30 часа в Гранд Хотел София, ет. 2, зала „София“.
За поредна година петте компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари – „Бритиш Американ Табако Трейдинг“ ЕООД, „Булгартабак холдинг“ АД, „Джапан Табако Интернешънъл България“ ЕООД, „Импириъл Табако България“ ЕООД и „Филип Морис България“ ЕООД – ще представят последните резултати от проучването (Empty Packs Survey) на потреблението на нелегални цигари в България, проведено през второто тримесечие на 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.