НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Das Handelsblatt: ХСС номинира кандидат за поста вицепредседател на Бундестага

Das Handelsblatt: ХСС номинира кандидат за поста вицепредседател на Бундестага

17 Октомври 2017 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Християнсоциалният съюз (ХСС) издигна кандидатурата на бившия вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих за поста вицепредседател на Бундестага, съобщава изданието Das Handelsblatt.
Съгласно данни, разпространени в медиите, кандидатурата му е издигната след три кръга на избори, в които са участвали още бившият федерален министър на транспорта Петер Рамзауер, и депутатите от ХСС Ханс Михелбах и Макс Щраубингер.

Агенция „Фокус“ припомня:

Федералният министър на финансите на ФРГ Волфганг Шойбле (ХДС) по-рано изрази готовност да приеме поста председател на Бундестага. След като стана ясно, че популистите от „Алтернатива за Германия“ ще влязат в Бундестага за първи път след създаването на партията през 2013 г., Съюзът (ХДС/ХСС) пожела за поста председател на парламента да бъде избрана възможно най-силна личност. Според канцлера Ангела Меркел финансовият министър Волфганг Шойбле е идеален кандидат за него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: В Германия е регистрирана нова партия – стои ли Фрауке Петри зад нея?

Die Zeit: В Германия е регистрирана нова партия – стои ли Фрауке Петри зад нея?

12 Октомври 2017 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Два дни след изборите за Бундестаг в Германия е подадено заявление за регистриране на нова политическа структура – т.нар. Синя партия. Медиите в страната побързаха да съобщат, че тя е регистрирана от съветника на Фрауке Петри – Михаел Мустер, но до този момент нито един от двамата не иска да коментира истинността на докладите, пише националният ежедневник Die Zeit.
В началото на октомври вече бившият лидер на популистката „Алтернатива за Германия“ потвърди, че ще основе нова партия. Новата партия следва да бъде с курс на „реална политика“ и да е с ориентирана към пазара насоченост. Петри обаче така и не пожела да разкрие името на новата партия.
По повод новата политическа структура съпругът на Петри Марк Прецел, бивш председател на „Алтернатива за Германия“ в Северен Рейн-Вестфалия, заяви, че „има нужда от Християнсоциален съюз (ХСС) за цялата страна“. Но моделът за него няма да бъде търсен в баварската партия, а в тази на френския президент Еманюел Макрон – „Република, напред!“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел се съгласи на „ограничение за бежанците“, в жест към съюзниците си от ХСС

AFP: Ангела Меркел се съгласи на „ограничение за бежанците“, в жест към съюзниците си от ХСС

9 Октомври 2017 | 01:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Две седмици след като спечели изборите, но с рекордно нисък резултат, германският канцлер Ангела Меркел се съгласи да сложи годишен лимит на бежанците, които може да поеме Германия, в опит да обедини своя Съюз ( Християн-демократите и Християн-социалистите от Бавария ), преди ключовите преговори за съставяне на управляваща коалиция със „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“(СвДП), където ще ѝ се наложи да направи още неизвестен брой концесии, ако не желае да отиде на нови избори, които крият голяма доза риск за нея, предава AFP.
Баварският ХСС е оглавяван от Хорст Зеехофер, който яростно обвиняваше Меркел за решението ѝ да допусне в страната повече от един милион бежанци след 2015 година и за създаването и бързия растеж на крайно-дясната партия „Алтернатива за Германия“(АфД).
След 10-часов разговор при закрити врата, ХДС на Меркел и ХСС се споразумяха за налагането на лимит на бежанците, които могат да пристигнат в Германия за една година до 200 хиляди души, според извадка от преговорите, водени на срещата. Формулата е близка до исканията на Зеехофер, които Меркел нееднократно отхвърляше, преди да попадне в днешната ситуация, след провала си на изборите.
Целта на срещата беше да разреши различията между сестринските партии, за да могат те да се явят в обединен фронт на предстоящите ключови преговори за сформиране на управляваща коалиция с либералната СвДП и крайно-левите еколози „Зелените“.
Лидерът на ХСС Зеехофер, който след провала си на изборите се изправя срещу вътрешна опозиция и предстоящи избори в Бавария догодина, обеща да се погрижи за открития „десен фланг“ на партията и да върне избирателите на АфД, приемайки по-твърда позиция по въпроса за имиграцията.
В началото на срещата, от ХСС публикуваха списък с искания, включително въвеждането на квоти за бежанците, ангажимент към „здравословен патриотизъм“ и признание, че „консерватизма отново е секси“.
„Трябва да се сблъскаме челно с АфД и да се борим, за да си върнем избирателите“, пише в списъка с исканията, разпространен чрез изданието Bild am Sonntag.
Ангела Меркел дълго отказваше на Зеехофер да се въведе лимита за бежанците до късните часове на неделя, когато сделката бе сключена.
След дълги часове на обсъждания на различните позиции, „беше постигнат фундаментален компромис“, сподели източник от Съюза, за AFP.
По-късно, след като маратонът свърши, говорител на партията обяви, че Меркел и Зеехофер ще разяснят споразумението на взаимна пресконференция в 13:00 българско време.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ХДС и ХСС са близо до компромис по миграционната политика

ТАСС: ХДС и ХСС са близо до компромис по миграционната политика

8 Октомври 2017 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Представителите на германските партии Християн-демократически съюз (ХДС) и Християн-социален съюз (ХСС) провеждат важна среща в Берлин, на която са се приближили до постигането на компромис по въвеждането на квоти за пристигащите в страната бежанци, предава ТАСС, позовавайки се на информация от немската агенция DPA, която я е получила от самите партии. Именно бежанският въпрос се счита за най-проблемния, по пътя към формирането на бъдещата правителствена коалиция в ФРГ.
Лидерите на ХДС са се съгласили с колегите си от ХСС за въвеждане на лимит, в размер от 200 хиляди бежанци годишно. Това се приближава към желанията на баварския премиер Хорст Зеехофер, а преди срещата Ангела Меркел беше против.
От началото на миграционната криза през 2015 година, в Германия се влезли повече от 1,3 милиона бежанци. За 2015 година те са 890 хил., 2016 – 350 хиляди, а от началото на 2017, още около 100 хиляди човека.
ХДС и ХСС са част от един политически Съюз, оглавяван от Ангела Меркел.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Ангела Меркел е готова да започне преговори за сформиране на коалиция „Ямайка“

Politico.eu: Ангела Меркел е готова да започне преговори за сформиране на коалиция „Ямайка“

7 Октомври 2017 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Дрезден. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че е готова да започне предварителни преговори със „Свободната демократическа партия“ (СвПД) и „Зелените“ за сформиране на управляваща коалиция, пише европейското издание на Politico.
Говорейки, по време на среща с членовете на младежкото крило на Християн-демократическия съюз (ХДС) в Дрезден, тя изрази убеждението си, че няма друг реалистичен вариант за сформиране на правителство.
„Ясно е, че социал-демократите(Германската социал-демократическа партия (ГСДП)) няма да са способни да влязат в управлението на национално ниво, поне в близкото бъдеще, така че е най-добре да не губим време да мислим в тази посока повече“, каза Меркел.
Партията на канцлера ХДС ще проведе среща със сестринската си Християн-социален съюз (ХСС) от Бавария в неделя, на която те трябва да изготвят обща позиция за коалиционните преговори, по теми като миграционната политика, за да могат двете партии да започнат предварителните разговори с СвДП и „Зелените“ за сформиране на т.нар. „коалиция Ямайка“.
От ХСС призоваха за въвеждане на квоти за бежанците, което е в противоречие е с политиката на Меркел. От СвДП и „Зелените“ също изразиха позиция, че не обмислят налагане на ограничения за мигрантите.
„Ще направя всичко по силите си, за да преодолеем различията... С добра воля всичко е възможно“, подчерта Меркел.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Фракцията на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага продължава да оредява

Bild: Фракцията на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага продължава да оредява

5 Октомври 2017 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Фракцията на дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ в Бундестага продължава да оредява. След изненадващата оставка на лидера й Фрауке Петри, основател № 99 на партията Марио Мирух също реши да се оттегли, съобщава вестник Bild. Така от общо 94 депутати, които „Алтернатива за Германия“ получи право да вкара във федералния парламент, останаха 92-ма.
Мирух връчи оставката си в сряда, като поясни, че тя влиза в сила незабавно. Той мотивира решението си с тенденциите в развитието на „Алтернатива за Германия“, което – съгласно думите му, „много партии наблюдават с надеждите то да е обратимо“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Проучване показва, че германците биха предпочели предсрочни избори пред нова голяма коалиция в Берлин

FAZ: Проучване показва, че германците биха предпочели предсрочни избори пред нова голяма коалиция в Берлин

5 Октомври 2017 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Близо 25 % от германските граждани са толкова разочаровани от резултатите от изборите за Бундестаг, че биха искали организирането на предсрочен вот. Това показва проучване на изследователския институт YouGov, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Резултатите от анкетата показват, че поддръжниците на идеята за провеждане на нови избори е по-голяма от групата на онези, които биха искали в Берлин отново да управлява голяма коалиция (16 %). В подкрепа на „ямайска коалиция“ (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и „Зелени“) се обявяват 38 % от гражданите на ФРГ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Партиите в Бундестага обсъждат разпределението на местата в парламента

Die Sueddeutsche Zeitung: Партиите в Бундестага обсъждат разпределението на местата в парламента

4 Октомври 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Седмица и половина след изборите за Бундестаг, партиите се събират за обсъждане на разпределението на местата и задачите във федералния парламент, припомня баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
След влизането на дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ и завръщането на Свободната демократическа партия (СвДП) в Бундестага, заседателната зала ще отеснее. В следващите четири години в германския парламент ще заседават рекордните 709 депутати. Сега предстои решаване на спора къде да бъдат позиционирани представителите на „Алтернатива за Германия“.
Трудно се оказва и разпределението на кабинетите. Вместо четири фракции, пространството под купола на Райхстага ще трябва да делят шест партии. Те сами трябва да се разберат помежду си за разпределението на местата и офисите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Преговорите между ХСС и ХДС са най-сложните от 1976 година насам

Хорст Зеехофер: Преговорите между ХСС и ХДС са най-сложните от 1976 година насам

2 Октомври 2017 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателят на Бавария и председател на Християн-социалния съюз Хорст Зеехофер призова за сключване на споразумение по горната граница на приеманите в Германия мигранти преди канцлерът на Германия Ангела Меркел да започне преговори за сформиране на коалиция с другите партии, предаде Politico.
Според Зеехофер идните преговори между Меркел и него ще бъдат „най-сложните от 1976 г. насам“, когато Християн-социалният съюз заплашва да разпусне Съюза (ХДС/ХСС). Баварската партия иска ХДС да въведе горна граница за приема на бежанци в Германия и иска тя да бъде установена на 200 хил. – политика, срещу която Меркел е против.
Зеехофер призова ХДС и ХСС да се споразумеят по въпроса до тази неделя, посочвайки, че преговорите за формиране на управляваща коалиция с останалите партии няма да започнат без двете съюзни организации да установят общи позиции по определени въпроси.


Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия

„Галъп интернешънъл“: 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия

2 Октомври 2017 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. Това показват данни от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“. 21% от участвалите в допитването заявяват, че резултатите от изборите в Германия са по-скоро разочароващи, а 29% не могат да преценят или нямат отговор.


Експресният сондаж на „Галъп интернешънъл“ по важните напоследък теми е проведен на 26-27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните. Сондажът е проведен веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анна Кръстева, политолог: Съставянето на коалиция в Германия е задача с повишена трудност

Проф. Анна Кръстева, политолог: Съставянето на коалиция в Германия е задача с повишена трудност

30 Септември 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Съставянето на управленска коалиция в Германия е задача с повишена трудност. Това коментира в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева по повод предстоящите преговори за съставяне на ново правителство на Германия. По думите ѝ въпреки всичко е малко вероятно да се стигне до правителство на малцинството. „Очаквам месеци коалиционни преговори, защото партньорите имат противоположни позиции по почти всички въпроси. Напълно реалистични са тези прогнози. Няма голяма подкрепа за правителство на малцинството в общественото мнение. Германия е страна на консенсусна политика и не се гледа добре на такъв вариант, но ако не се стигне до коалиционно правителство и до правителство на малцинство, другият възможен вариант са нови избори, които също не се възприемат добре, защото ситуацията е много променлива, непредвидими биха били резултатите. Така че изключително динамична, проблематична ситуация. Ще видим политическата виртуозност на Меркел, огромният ѝ управленски, политически и коалиционен опит, дали ще намери тази магическа буквално формула да обедини четири партии в работещо правителство", каза още Анна Кръстева. Според нея резултатите от изборите за Бундестаг са политическо земетресение от една страна, но от друга европейска нормализация, с оглед на аналогични процеси и в другите страни. Тя добави, че новата коалицията би могла да повлияе и на европейската политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: „Зелени“ ще обсъдят „ямайската коалиция“ на партиен конгрес в Берлин

FAZ: „Зелени“ ще обсъдят „ямайската коалиция“ на партиен конгрес в Берлин

30 Септември 2017 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Близо седмица след изборите за федерален парламент на Германия „Зелени“ се събират на партиен конгрес в Берлин, за да обсъдят резултатите от вота и предстоящите преговори със Съюза (ХДС/ХСС) и Свободната демократическа партия (СвДП) за възможно съставяне на коалиционно правителство, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Очаква се в рамките на срещата да бъде потърсен консенсус по въпроса кой да води преговорите за формиране на „ямайска коалиция“.
На изборите от 24 септември партията на Джем Йоздемир получи подкрепата на 8,9 % от германските избиратели – повече, отколкото социолозите бяха прогнозирали.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Алтернатива за Германия“има повече кандидати с имигрантски произход, отколкото Съюза ХДС/ХСС

Reuters: „Алтернатива за Германия“има повече кандидати с имигрантски произход, отколкото Съюза ХДС/ХСС

29 Септември 2017 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Анти-имигрантската германска партия „Алтернатива за Германия“ ще има повече депутати с имигрантски произход, отколкото управляващия Съюз ХДС/ХСС, предава Reuters .
„Алтернатива за Германия“, която влиза в Бундестага за първи път, след като получи подкрепата на 12,6 % от германските граждани, бе известна с острите си критики срещу Ангела Меркел и решението й да пусне 1,3 милиона мюсюлмани в Германия. Според представителите на „Алтернатива за Германия“ партия, ислямизмът няма място в Германия.
Въпреки това 7,5 % от бъдещите 93 депутати на „Алтернатива за Германия“ имат имигрантски произход. За сравнение едва 2,5 % от партийците на Меркел имат имигрантски произход.
Най-много политици с имигрантски произход има при крайнолевите партии „Левите“ и „Зелените“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Началник-щабът на Ангела Меркел Петер Алтмайер ще стане временен финансов министър

Reuters: Началник-щабът на Ангела Меркел Петер Алтмайер ще стане временен финансов министър

29 Септември 2017 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Берлин. Началник-щабът на Ангела Меркел Петер Алтмайер ще стане временен финансов министър на Германия, след като Волфганг Шойбле напусне поста си, предава Reuters.
Решението дойде, след като стана ясно, че преговорите за сформиране на ново правителство най-вероятно ще продължат до 2018 година.
Източници твърдят, че Меркел е избрала Петер Алтмайер, след като Волфганг Шойбле се е съгласил да стане председател на долната камара на парламента.
Говорителят на правителството Улрике Демер не отрече тези новини, но подчерта, че Бундестагът ще си избере нов председател на първата си сесия, която е на 24 октомври.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фрауке Петри ще се оттегли официално от „Алтернатива за Германия“ в рамките на деня

FAZ: Фрауке Петри ще се оттегли официално от „Алтернатива за Германия“ в рамките на деня

29 Септември 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Досегашният лидер на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри ще се оттегли официално от популистката партия в рамките на днешния 29 септември, съобщава националният ежедневник Die Frankurter Allgemeine Zeitung.
„В течение на деня тя ще напусне „Алтернатива за Германия“ и ще освободи своите партийни служители", уточни говорител на партията.
Петри обяви оттеглянето си от партията във вторник, 26 септември.
„Ясно е, че тази стъпка ще бъде осъществена“, заяви изненадващо Петри в Дрезден, като тогава не уточни точната дата, на която ще осъществи намеренията си. Тя подаде оставка и като председател на парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“в саксонския парламент.
Примерът на Петри бе последван от още двама членове на популистката партия – Уве Вюрлитцер и Кирстен Мустер, която се отказа от поста вицепредседател на фракцията на „Алтернатива за Германия“ в провинция Саксония.
Лидерът на партията за провинция Северен Рейн-Вестфалия, Маркус Претцел, който е и спътник на Петри в живота, също напуска редиците на „Алтернатива за Германия“, като поясни, че това ще се случи на следващото заседание на партията.
В деня след изборите за Бундестаг Петри обяви, че няма да води фракцията на партията във федералния парламент в Берлин. Решението й бе приветствано от мнозина нейни съпартийници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германия може да посрещне новата година без правителство (ОБЗОР)

Германия може да посрещне новата година без правителство (ОБЗОР)

29 Септември 2017 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Гражданите на ФРГ може да посрещнат следващата 2018 г. без правителство в Берлин. Макар социолозите да не виждат нищо необичайно в събитията преди и след изборите в Германия, Берлин доказа, че крие изненади, а опасенията от провал в преговорите за възможната „ямайска коалиция“ чертаят различни перспективи за политическото бъдеще на страната.

В дните след изборите за Бундестаг председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер първи охлади надеждите за съставяне на коалиционно правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“. Младият лидер на свободните демократи подчерта, че ще влезе в коалиция, само при условие, че бъде възможно изпълнението на целите, набелязани в предизборната им кампания. Същевременно той допълни, че най-напред предстои ХДС и ХСС да преминат през „вътрешен процес на изясняване“, нещо, което се отнася и за „Зелени“. Той припомни, че „политиката не е математика“.
Въвеждането на горна граница за броя на бежанците, приемани в Германия, е на път да се превърне в сериозно препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин. Сигналът бе подаден от редиците на партията „Зелени“, които увериха, че таванът за бежанците ще бъде „червена линия“ в преговорите за коалиционно правителство. „В коалиция с нас няма да има горна граница за бежанците“, увери Симоне Петер, един от водещите „зелени“ политици. От Християнсоциалния съюз (ХСС) обаче са категорични: „Горната граница за бежанците трябва да бъде част от коалиционното споразумение“, подчерта Александър Добринд, новият фракционен лидер на ХСС.

Облаците, надвиснали над възможното правителство в комбинация „Ямайка“, стана причина ръководителят на Канцеларията на канцлера Петер Алтмайер (ХДС) да напомни за възможността коалиционните преговори за ново федерално правителство да продължат и през следващата година.
„Последния път, при голямата коалиция, успяхме до Коледа. И сега си пожелавам това, но решаващо е съдържанието, а не датата“, подчерта германският християндемократ.
Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) отговори на въпроса дали е уверена, че ще представи стабилно правителство до Коледа, а отговорът бе: „Обикновено съм винаги уверена".
Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелените“ и Свободната демократическа партия (СвДП) за създаването на коалиция "Ямайка" бяха определени като много трудни още дори преди започването на официалните сондажи за създаване на правителство. Проблемно е съгласуването на позициите не само с партиите на Джем Йоздемир и Кристиан Линднер, но и тези на двете сестрински партии – Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер.
Алтмайер призова всички партии да не поставят „червени линии“, преди да започнат преговорите. Той реагира резервирано на искането на лидера на ХСС, според когото Съюзът (ХДС/ХСС) трябва да затвори „десния фланг". „Съвместната ни избирателна програма е наш компас", припомни Алтмайер.
Германският политик обърна внимание, че най-напред предстои да бъде постигнато споразумение по въпроса за квотите за прием на търсещи убежище. „При тези различия, които съществуват между отделните партии, ще ни се наложи да се борим за решенията“, предупреди Алтмайер.
Ще бъде продължен и диалогът с ГСДП „в интерес на укрепване на демократическия консенсус на политическия център“, увери Алтмайер.

Все още не са изцяло разбити надеждите за нова голяма коалиция в Берлин. Томас Оперман, наскоро освободеният от поста фракционен лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), изрази увереност, че на теория създаването на нова голяма коалиция в Берлин е все още възможно.
Ден след изборите за Бундестаг, ГСДП категорично изключи участието си в голяма коалиция, но Оперман подозира, че сключването на споразумение между социалдемократите и Съюза (ХДС/ХСС) не е невъзможно.
В изявление за телевизионен канал, Оперман потвърди, че ГСДП има желание да премине в опозиция. На въпрос дали социалдемократите са готови за голяма коалиция, в случай на оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел (ХДС), Оперман отговори: „Е, това наистина би било изцяло нова ситуация“.
Германският социалдемократ подчерта, че ако се стигне до провал на преговорите за „ямайска коалиция“ в Берлин и възникне опасност от нови избори, партията му ще трябва обмисли сериозно намесата си. Едва ли обаче в Германия ще се стигне до подобна ситуация, увери Оперман.

Същевременно вече бившият лидер на популистката „Алтернатива за Германия“ и съпругът й Маркус Претцел разкриха плановете си за създаване на нова политическа сила.
Пред местни медии Претцел, който се оттегли от поста председател на „Алтернатива за Германия“ в провинция Северен Рейн-Вестфалия, посочи като модел на бъдещата партия Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер. Би било интересно такава сила да се появи на федерално ниво.
Освен ХСС, Претцел посочи като модел и партията на френския държавен глава Еманюел Макрон – „Република, напред!“. Макрон е показал как може да бъде внесено „нещо ново и свежо“ в политиката. Все пак Претцел уточни, че акцентът на новата партия ще бъде поставен върху имиграцията, интеграцията, проблема с исляма, вътрешната сигурност и промяната в социалните и данъчните системи.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Фрауке Петри и съпругът й планират създаването на нова партия по модела на ХСС и „Република, напред!“

NZZ: Фрауке Петри и съпругът й планират създаването на нова партия по модела на ХСС и „Република, напред!“

29 Септември 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вече бившият лидер на популистката „Алтернатива за Германия“ и съпругът й Маркус Претцел разкриха плановете си за създаване на нова политическа сила, пише швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung.
Пред местни медии Претцел, който се оттегли от поста председател на „Алтернатива за Германия“ в провинция Северен Рейн-Вестфалия, посочи като модел на бъдещата партия Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер. Би било интересно такава сила да се появи на федерално ниво.
Освен ХСС, Претцел посочи като модел и партията на френския държавен глава Еманюел Макрон – „Република, напред!“. Макрон е показал как може да бъде внесено „нещо ново и свежо“ в политиката. Все пак Претцел уточни, че акцентът на новата партия ще бъде поставен върху имиграцията, интеграцията, проблема с исляма, вътрешната сигурност и промяната в социалните и данъчните системи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Münchner Merkur: Според Томас Оперман създаването на голяма коалиция в Берлин все още е възможно

Der Münchner Merkur: Според Томас Оперман създаването на голяма коалиция в Берлин все още е възможно

29 Септември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Томас Оперман, наскоро освободеният от поста фракционен лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), изрази увереност, че на теория създаването на нова голяма коалиция в Берлин е все още възможно, съобщава баварският ежедневник Der Münchner Merkur.
Ден след изборите за Бундестаг, ГСДП категорично изключи участието си в голяма коалиция, но Оперман подозира, че сключването на споразумение между социалдемократите и Съюза (ХДС/ХСС) не е невъзможно.
В изявление за телевизионен канал, Оперман потвърди, че ГСДП има желание да премине в опозиция. На въпрос дали социалдемократите са готови за голяма коалиция, в случай на оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел (ХДС), Оперман отговори: „Е, това наистина би било изцяло нова ситуация“.
Германският социалдемократ подчерта, че ако се стигне до провал на преговорите за „ямайска коалиция“ в Берлин и възникне опасност от нови избори, партията му ще трябва обмисли сериозно намесата си. Едва ли обаче в Германия ще се стигне до подобна ситуация, увери Оперман.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Петер Алтмайер не изключи преговорите за новото германско правителство да продължат и през следващата година

FAZ: Петер Алтмайер не изключи преговорите за новото германско правителство да продължат и през следващата година

29 Септември 2017 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ръководителят на Канцеларията на канцлера Петер Алтмайер (ХДС) не изключва възможността коалиционните преговори за ново федерално правителство да продължат и през следващата година, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Последния път, при голямата коалиция, успяхме до Коледа. И сега си пожелавам това, но решаващо е съдържанието, а не датата“, подчерта германският християндемократ.
Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) отговори на въпроса дали е уверена, че ще представи стабилно правителство до Коледа, а отговорът бе: „Обикновено съм винаги уверена".
Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелените“ и Свободната демократическа партия (СвДП) за създаването на т.нар. коалиция "Ямайка" бяха определени като много трудни още дори преди започването на официалните сондажи за създаване на правителство. Проблемно е съгласуването на позициите не само с партиите на Джем Йоздемир и Кристиан Линднер, но и тези на двете сестрински партии – Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер.
Алтмайер призова всички партии да не поставят „червени линии“, преди да започнат преговорите. Той реагира резервирано на искането на лидера на ХСС, според когото Съюзът (ХДС/ХСС) трябва да затвори „десния фланг". „Съвместната ни избирателна програма е наш компас", припомни Алтмайер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Андреа Налес бе освободена от поста министър на труда на Германия

FAZ: Андреа Налес бе освободена от поста министър на труда на Германия

28 Септември 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер освободи Андреа Налес от поста федерален министър на труда, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След неделния вот за Бундестаг 47-годишната Налес бе избрана за нов фракционен лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Щайнмайер я прие в резиденцията си – замъка „Белвю“, и призна мандатът й за завършен.
Като министър Налес въведе за първи път в Германия минимална работна заплата и инициира пенсионна реформа, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Свободните демократи изразиха интерес към финансовото министерство в Берлин

ZDF: Свободните демократи изразиха интерес към финансовото министерство в Берлин

28 Септември 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. След като стана ясно, че Волфганг Шойбле (ХДС) най-вероятно ще поеме председателството на Бундестага, свободните демократи (СвДП) изразиха интерес към финансовото министерство в Берлин, предава телевизионният канал ZDF.
„Безспорно е, че Министерството на финансите е много ключово ведомство, редом до Канцлерството“, заяви председателят на СвДП за Хамбург Катя Зюдинг за телевизията. С фразата „разбира се, ние също така искаме да заемем централни позиции", Зюдинг заяви интереса на партията към поста на федерален финансов министър на Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Свободните демократи предложиха компромис за тавана на бежанците

Die Welt: Свободните демократи предложиха компромис за тавана на бежанците

28 Септември 2017 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. В спора за въвеждане на горна граница за броя на приеманите бежанци в Германия, генералният секретар на Свободната демократическа партия (СвДП) Никола Беер призова за постигането на компромис с Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер, който постави като категорично условие определянето на таван за бежанците, съобщава националният ежедневник Die Welt.
„Ние се противопоставяме на строга горна граница в приемането на търсещи убежище. Но трябва да поговорим за предела на възможностите за интеграция на нашата страна“, заяви Беер пред германските медии.
Тя припомни, че свободните демократи искат „закон за имиграцията, който прави ясно разграничение между търсещите убежище по политически или религиозни причини, предоставяне на временна закрила за бежанците и имиграция, категоризирана по точкова система по канадския модел". На тази тристепенна база ще бъдат определени и възможностите на Германия за интеграция.
Беер подчерта, че не бива да се издигат непреодолими препятствия преди започването на преговорите за коалиция. Дори и да няма гаранции за успех, би било грешно да не се предприема опит за дискусия, изрази увереност генералният секретар на СвДП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Преди стартирането на преговорите за „ямайска коалиция“ – „Зелени“ призоваха ХДС и ХСС да изгладят противоречията

FAZ: Преди стартирането на преговорите за „ямайска коалиция“ – „Зелени“ призоваха ХДС и ХСС да изгладят противоречията

28 Септември 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преди началото на сондажите за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин, фракционният лидер на „Зелени“ Антон Хофрайтер призова партиите от Съюза – Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС и ХСС), да изгладят противоречията помежду си, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„В момента съюзните партии са много заети със себе си, първо трябва да се изяснят помежду су", подчерта Хофрайтер.
Въпреки че Съюзът (ХДС/ХСС) е най-силната партия след изборите за Бундестаг, той събра подкрепата на едва 32,9% от германските граждани. ХСС бе големият губещ с отлив от 10 % от избирателите си. Очаква се до партийния конгрес през ноември двете „сестрински“ партии да договорят политическия си курс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Мюсюлманите в Германия са притеснени от популярността на „Алтернатива за Германия“

Anadolu Agency: Мюсюлманите в Германия са притеснени от популярността на „Алтернатива за Германия“

27 Септември 2017 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Мюсюлманите в Германия изразяват притеснението си от популярността на дясно-популистката партия „Алтернатива за Германия“(АфД), която е трета по брой на депутатите в германския Бундестаг. Айман Мазиек, председател на Централния съвет на мюсюлманите в Германия, заяви, че те се страхуват от увеличаване на дискриминацията и от евентуално насилие срещу тях, предава турската Anadolu Agency, която е взела интервю от Мазиек.
„АфД промени политическия климат и сега трови обстановката“, каза той.
„Разбира се, че имаме някои страхове. Притесняваме се, че може да се увеличат нападенията срещу мюсюлмани, които вече се случват доста често в Германия“, заяви Мазиек.
АфД използва силно анти-мюсюлманска риторика по време на изборната кампания и твърди, че страната е заплашена от „ислямизация“, особено след като в Германия пристигнаха повече от един милион бежанци след 2015 година, повечето мюсюлмани.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Волфганг Шойбле е изразил готовност да поеме поста председател на Бундестага

Bild: Волфганг Шойбле е изразил готовност да поеме поста председател на Бундестага

27 Септември 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералният министър на финансите на ФРГ Волфганг Шойбле (ХДС) е изразил готовност да приеме поста председател на Бундестага, съобщава изданието Bild.
След като стана ясно, че популистите от „Алтернатива за Германия“ ще влязат в Бундестага за първи път след създаването на партията през 2013 г., Съюзът (ХДС/ХСС) пожела за поста председател на парламента да бъде избрана възможно най-силна личност. Според канцлера Ангела Меркел финансовият министър Волфганг Шойбле е идеален кандидат за него. И вероятно е права – Шойбле е в германския парламент вече 45 г.
Новият лидер на парламентарната фракция на ХСС Александър Добринд одобри идеята Шойбле да поеме ключовия пост в законодателния орган. „Председателите на Бундестага винаги са изключителни личности и изтъкнати парламентаристи. И Волфганг Шойбле е точно такъв“, коментира Добринд.
Министър-председателят на Бавария, Едмунд Щойбер (ХСС) също приветства предложението Шойбле да председателства Бундестага през следващите четири години. „Разбира се. Волфганг Шойбле олицетворява всички качества, необходими за стабилността и сплотеността на нашата страна в бурни времена като сегашните", заяви Щойбер за изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Андреа Налес бе избрана с огромно мнозинство за председател на парламентарната фракция на ГСДП

FAZ: Андреа Налес бе избрана с огромно мнозинство за председател на парламентарната фракция на ГСДП

27 Септември 2017 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият министър на труда Андреа Налес бе избрана за лидер на парламентарната фракция на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Налес, 47-годишна, бе подкрепена с 137 гласа, 14 от членовете на парламентарната група гласуваха „против“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: ХСС обсъжда резултатите от неделния вот за Бундестаг

ZDF: ХСС обсъжда резултатите от неделния вот за Бундестаг

27 Септември 2017 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Християнсоциалният съюз (ХСС) се събира днес за обсъждане на лошото представяне на партията в неделния вот за федерален парламент на Германия, предава телевизионният канал ZDF.
В ХСС са налице сериозни опасения, че постигането на абсолютно мнозинство след изборите за регионален парламент в Мюнхен, които ще се състоят следващата година, е поставено на карта.
ХСС получи едва 38,8 % на изборите в неделя – спад с повече от 10 %, в сравнение с предходния вот от 2013 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германската преса поставя под въпрос създаването на „ямайска коалиция“ в Берлин (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

Германската преса поставя под въпрос създаването на „ямайска коалиция“ в Берлин (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

27 Септември 2017 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Макар социолозите да не виждат нищо необичайно в събитията преди и след изборите в Германия, Берлин доказа, че крие изненади, а медиите в страната коментират с висока доза емоционалност последиците от неделния вот за федерален парламент. В сряда, 27 септември, водеща тема на германската преса са облаците, надвиснали над възможната „ямайска коалиция“.

Вестник Kölner Stadt-Anzeiger акцентира върху коалицията между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП) като единствена възможна след изборите за Бундестаг.
Ден след парламентарните избори в Германия Ангела Меркел потвърди желанието на Съюза (ХДС/ХСС) да остане в „контакт за преговори“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за коалиция. Но лидерът на социалдемократите Мартин Шулц отказа категорично: Меркел „по-добре да използва времето си за разговори с други“, пише изданието.
Така в рамките на втория ден след изборите за Бундестаг стана пределно ясно, че възможностите за Берлин са свързани с „ямайска коалиция“. Но преди да започнат преговорите за евентуалното й съставяне, на преден план изпъкнаха вътрешните конфликти на отделните партии.
Политиката на отворени врати за бежанците, наложена от Меркел, е отговорна за силното представяне на „Алтернатива за Германия“ в неделния вот. Ето защо „сестринския“ Християнсоциален съюз (ХСС) оказва натиск на християндемократите с искането си за въвеждане на таван за приема на бежанци. Ако такъв бъде приет обаче, то преговорите за коалиция със „Зелени“ ще претърпят провал. Катрин Гьоринг-Екард, съпредседател на партията, подчерта все пак, че трябва да бъде оставено място и за компромиси.

Въвеждането на горна граница за броя на бежанците, приемани в Германия, е на път да се превърне в сериозно препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин, коментира на свой ред изданието Focus.
Сигналът бе подаден от редиците на партията „Зелени“, които увериха, че таванът за бежанците ще бъде „червена линия“ в преговорите за коалиционно правителство. „В коалиция с нас няма да има горна граница за бежанците“, увери Симоне Петер, един от водещите „зелени“ политици.
От Християнсоциалния съюз (ХСС) обаче са категорични: „Горната граница за бежанците трябва да бъде част от коалиционното споразумение“, подчерта Александър Добринд, новият фракционен лидер на ХСС.
Същевременно председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер заяви, че най-напред трябва да бъде постигнато споразумение между сестринските партии на Съюза – ХДС и ХСС, преди да се пристъпи към преговори за евентуална коалиция в „ямайска“ комбинация.

Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер охлади надеждите за съставяне на коалиционно правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, пише националният ежедневник Die Welt. „Някои превръщат „ямайската коалиция“ в романтичен политически проект“, заяви за изданието младият лидер на свободните демократи.
„Истината е, че има математическо мнозинство, но всяка от партиите има свои мандати. Дали те може да бъдат свързани без противоречия в интерес на страната, все още не е ясно. Политиката не е математика“, коментира Линднер.
Лидерът на германските свободни демократи подчерта, че неговата партия „винаги е готова за разговори“, уточнявайки, че най-напред предстои ХДС и ХСС да преминат през „вътрешен процес на изясняване“. Това се отнася и за „Зелени“.
Ето защо Линднер увери, че партията му би влязла в коалиция, само ако има „тенденция в германската политика“. Той припомни, че свободните демократи настояват за реформи в образователната система и икономиката. СвДП искат също и „въвеждане на закон за имиграцията, базиран на канадския модел. Искаме разумна енергийна политика и отхвърляне на автоматичните финансови трансфери в Европа“. Тези цели няма да се променят. „Ако не е възможно изпълнението им заедно със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, то тогава не остава друго, освен да представим аргументите си от редиците на опозицията“, отбеляза Линднер.

Водещият политик от редиците на „Зелени“ Симоне Петер заяви, че поисканата от Християнсоциалния съюз (ХСС) горна граница за бежанците е „червена линия“ за партията в преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ако партията, водена от Джем Йоздемир, влезе в следващото германско правителство, няма да има ограничения за броя на хората, на които страната ще предоставя закрила. ХСС трябва да приеме тази позиция, ако наистина иска да започне преговори за съставянето на „ямайска коалиция“.
Рестриктивната политика на ХСС към бежанците е отдавна утвърдена сред редиците на партията на Хорст Зеехофер. На свой ред обаче „Зелени“ се застъпват за опростяване на процедурите за семейна имиграция.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Таванът за бежанците е на път да се превърне в препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин

Focus: Таванът за бежанците е на път да се превърне в препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин

27 Септември 2017 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Въвеждането на горна граница за броя на бежанците, приемани в Германия, е на път да се превърне в сериозно препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин, коментира изданието Focus.
Сигналът бе подаден от редиците на партията „Зелени“, които увериха, че таванът за бежанците ще бъде „червена линия“ в преговорите за коалиционно правителство. „В коалиция с нас няма да има горна граница за бежанците“, увери Симоне Петер, един от водещите „зелени“ политици.
От Християнсоциалния съюз (ХСС) обаче са категорични: „Горната граница за бежанците трябва да бъде част от коалиционното споразумение“, подчерта Александър Добринд, новият фракционен лидер на ХСС.
Същевременно председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер заяви, че най-напред трябва да бъде постигнато споразумение между сестринските партии на Съюза – ХДС и ХСС, преди да се пристъпи към преговори за евентуална коалиция в „ямайска“ комбинация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Волфганг Шойбле – председател на новия германски парламент?

Der Spiegel: Волфганг Шойбле – председател на новия германски парламент?

27 Септември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. След като стана ясно, че популистите от „Алтернатива за Германия“ ще влязат в Бундестага за първи път след създаването на партията през 2013 г., Съюзът (ХДС/ХСС) пожела за поста председател на парламента да бъде избрана възможно най-силна личност. Според канцлера Ангела Меркел финансовият министър Волфганг Шойбле е идеален кандидат за него, пише изданието Der Spiegel.
В кулоарите на първото заседание на новата фракция Меркел се опита лично да убеди Шойбле да приеме поста. На самата среща обаче темата не бе предмет на дискусия. Все още не е ясно дали са проведени разговори между лидера на ХДС и финансовия министър, но не се очаква бързо утвърждаване на наследника на Норберт Ламер.
Новият лидер на парламентарната фракция на ХСС Александър Добринд одобри идеята Шойбле да поеме ключовия пост в законодателния орган. „Председателите на Бундестага винаги са изключителни личности и изтъкнати парламентаристи. И Волфганг Шойбле е точно такъв“, коментира Добринд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kölner Stadt-Anzeiger: Мартин Шулц отхвърли възможността за коалиция със Съюза (ХДС/ХСС), призова Ангела Меркел „да използва времето си за разговори с други“

Kölner Stadt-Anzeiger: Мартин Шулц отхвърли възможността за коалиция със Съюза (ХДС/ХСС), призова Ангела Меркел „да използва времето си за разговори с други“

27 Септември 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ден след парламентарните избори в Германия Ангела Меркел потвърди желанието на Съюза (ХДС/ХСС) да остане в „контакт за преговори“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за коалиция. Но лидерът на социалдемократите Мартин Шулц отказа категорично: Меркел „по-добре да използва времето си за разговори с други“, пише вестник Kölner Stadt-Anzeiger.
Така в рамките на втория ден след изборите за Бундестаг стана пределно ясно, че възможностите за Берлин са свързани с „ямайска коалиция“. Но преди да започнат преговорите за евентуалното й съставяне, на преден план изпъкнаха вътрешните конфликти на отделните партии.
Политиката на отворени врати за бежанците, наложена от Меркел, е отговорна за силното представяне на „Алтернатива за Германия“ в неделния вот. Ето защо „сестринския“ Християнсоциален съюз (ХСС) оказва натиск на християндемократите с искането си за въвеждане на таван за приема на бежанци. Ако такъв бъде приет обаче, то преговорите за коалиция със „Зелени“ ще претърпят провал. Катрин Гьоринг-Екард, съпредседател на партията, подчерта все пак, че трябва да бъде оставено място и за компромиси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ХСС: Преди преговорите за „ямайска коалиция“ трябва да постигнем споразумение с ХДС

ХСС: Преди преговорите за „ямайска коалиция“ трябва да постигнем споразумение с ХДС

27 Септември 2017 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. В първите дни след изборите за Бундестаг преговорите за съставяне на новото германско правителство изглеждат все по-трудни, особено в редиците на Съюза (ХДС/ХСС), коментира телевизионният канал ZDF.
Преди стартирането на преговорите за „ямайска коалиция“ трябва да бъде постигнато споразумение за обща политическа линия на Християндемократическия съюз (ХСС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), подчерта новият фракционен лидер на баварската партия в Бундестага Александер Добринд. „Предстои да видим дали сме сестрински (партии)“, заяви бившият министър пред телевизията. „Необходимо е таванът за бежанците, предложен от ХСС, да бъде част от коалиционното споразумение“, категоричен бе Добринд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симоне Петер, „Зелени“: Горната граница за бежанците е „червена линия“ в преговорите за съставяне на коалиция в Берлин

Симоне Петер, „Зелени“: Горната граница за бежанците е „червена линия“ в преговорите за съставяне на коалиция в Берлин

27 Септември 2017 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Водещият политик от редиците на „Зелени“ Симоне Петер заяви, че поисканата от Християнсоциалния съюз (ХСС) горна граница за бежанците е „червена линия“ за партията в преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ако партията, водена от Джем Йоздемир, влезе в следващото германско правителство, няма да има ограничения за броя на хората, на които страната ще предоставя закрила. ХСС трябва да приеме тази позиция, ако наистина иска да започне преговори за съставянето на „ямайска коалиция“.
Рестриктивната политика на ХСС към бежанците е отдавна утвърдена сред редиците на партията на Хорст Зеехофер. На свой ред обаче „Зелени“ се застъпват за опростяване на процедурите за семейна имиграция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Председателят на СвДП охлади надеждите за „ямайска коалиция“ в Берлин

Die Welt: Председателят на СвДП охлади надеждите за „ямайска коалиция“ в Берлин

27 Септември 2017 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер охлади надеждите за съставяне на коалиционно правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, пише националният ежедневник Die Welt. „Някои превръщат „ямайската коалиция“ в романтичен политически проект“, заяви за изданието младият лидер на свободните демократи.
„Истината е, че има математическо мнозинство, но всяка от партиите има свои мандати. Дали те може да бъдат свързани без противоречия в интерес на страната, все още не е ясно. Политиката не е математика“, коментира Линднер.
Лидерът на германските свободни демократи подчерта, че неговата партия „винаги е готова за разговори“, уточнявайки, че най-напред предстои ХДС и ХСС да преминат през „вътрешен процес на изясняване“. Това се отнася и за „Зелени“.
Ето защо Линднер увери, че партията му би влязла в коалиция, само ако има „тенденция в германската политика“. Той припомни, че свободните демократи настояват за реформи в образователната система и икономиката. СвДП искат също и „въвеждане на закон за имиграцията, базиран на канадския модел. Искаме разумна енергийна политика и отхвърляне на автоматичните финансови трансфери в Европа“. Тези цели няма да се променят. „Ако не е възможно изпълнението им заедно със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, то тогава не остава друго, освен да представим аргументите си от редиците на опозицията“, отбеляза Линднер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Фрауке Петри се оттегля от „Алтернатива за Германия“ – и други също я последваха

Die Zeit: Фрауке Петри се оттегля от „Алтернатива за Германия“ – и други също я последваха

26 Септември 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри обяви оттеглянето си от партията. „Ясно е, че тази стъпка ще бъде осъществена“, заяви изненадващо Петри в Дрезден, без да уточнява точната дата, на която ще осъществи намеренията си, пише националният ежедневник Die Zeit. Петри подаде оставка и като председател на парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“в саксонския парламент.
Примерът на Петри бе последван от още двама членове на популистката партия – Уве Вюрлитцер и Кирстен Мустер, която се отказа от поста вицепредседател на фракцията на „Алтернатива за Германия“ в провинция Саксония.
Лидерът на партията за провинция Северен Рейн-Вестфалия, Маркус Претцел, който е и спътник на Петри в живота, също напуска редиците на „Алтернатива за Германия“, като поясни, че това ще се случи на следващото заседание на партията.
В деня след изборите за Бундестаг Петри обяви, че няма да води фракцията на партията във федералния парламент в Берлин. Решението й бе приветствано от мнозина нейни съпартийници.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фрауке Петри обяви оттеглянето си от „Алтернатива за Германия“

FAZ: Фрауке Петри обяви оттеглянето си от „Алтернатива за Германия“

26 Септември 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Още една изненадваща новина от десните популисти – след като в понеделник съобщи, че няма да води парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“, днес лидерът й Фрауке Петри обяви оттеглянето си от партията, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Към настоящия момент Петри не разкрива какви са причините за решението й. Тя не пожела да отговори на въпрос дали ще създаде нова партия в Германия.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: След фиаското на ХСС на изборите за Бундестаг – поискаха оставката на Хорст Зеехофер

SZ: След фиаското на ХСС на изборите за Бундестаг – поискаха оставката на Хорст Зеехофер

26 Септември 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Слабите резултати на Християнсоциалния съюз (ХСС) от неделния вот за федерален парламент на Германия станаха причина да бъде поискана оставката на лидера й Хорст Зеехофер, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
Депутатът от регионалния парламент в Мюнхен Александър Кьониг призова Зеехофер да се оттегли от ръководството на партията. „Имаме нужда от друг кандидат за местните избори“, заяви Кьониг, като за заместник на Зеехофер предложи баварския финансов министър Маркус Зьодер „или друг подходящ кандидат“.
В неделя Съюзът (ХДС/ХСС) почули един от най-слабите резултати в историята си. Това, разбира се, е удар за партията, но ХСС на Хорст Зеехофер понесе още по-сериозна загуба – подкрепата за нея падна с 10 %, в сравнение с вота през 2013 г. Точно тук и социолозите сгрешиха в прогнозите – очакваше се ХСС да събере 47 % от гласовете в Бавария.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Новият германски парламент ще бъде с 300 млн. евро по-скъп от предходния

Die Zeit: Новият германски парламент ще бъде с 300 млн. евро по-скъп от предходния

26 Септември 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. В новия германски парламент ще влязат рекорден брой депутати – 709, а това означава и много допълнителни разходи за издръжката им, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Поставянето на допълнителни кресла в заседателната зала и осигуряването на нови стаи за депутатите ще са необходими още 300 млн. евро, които ще платят германските данъкоплатци. В цената са калкулирани офис консумативите, лаптопите, мобилните телефони, храната и дори пътуванията на народните представители.
Месечно всяка парламентарна група в Бундестага получава по 411 313 евро и отделно по 8586 евро за всеки депутат. До този момент годишната сметка възлиза на 88 млн. евро, но с двете нови фракции в парламента – на „Алтернатива за Германия“ и Свободната демократическа партия (СвДП), разходите ще се увеличат с около 20 млн. евро на година.
„XXL Бундестагът“ означава и „извънгабаритните разходи“, предупреди председателят на Асоциацията на данъкоплатците Райнер Холцнагел.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Prague Monitor: Чешкият президент пожела на Ангела Меркел успех в коалиционните преговори

The Daily Prague Monitor: Чешкият президент пожела на Ангела Меркел успех в коалиционните преговори

26 Септември 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Прага. Държавният глава на Чешката република Милош Земан поздрави Ангела Меркел за победата на изборите за федерален парламент на Германия и й пожела успех в трудните преговори за съставяне на новата управляваща коалиция в Берлин, пише столичният ежедневник The Daily Prague Monitor.
Земан не коментира изборния резултат на „Алтернатива за Германия“ – дясната популистка партия на Фрауке Петри, която влиза в парламента за първи път след създаването си през 2013 г.
Чешкият президент благодари единствено за положителното развитие на двустранните отношения между Берлин и Прага, за което Меркел „допринесе с активен и позитивен подход“.
„Радвам се, че въпреки наличието на теми, по които имаме различни възгледи, дискусията между нашите страни винаги е била професионална и прагматична", подчерта Земан. Той припомни, че е провел среща с Меркел през миналата година и изрази надежди през следващите години да има възможност отново да разговаря лично с нея.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Дългият път към „ямайска коалиция“ или защо новото правителство на Германия може да бъде съставено едва в началото на следващата година

Focus: Дългият път към „ямайска коалиция“ или защо новото правителство на Германия може да бъде съставено едва в началото на следващата година

26 Септември 2017 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изборите за Бундестаг приключиха и победителите вече са ясни, но съставянето на новата управляваща коалиция в Берлин може да отнеме месеци. Според изданието Focus има няколко ключови фактори, които може да възпрепятстват формирането на коалиция преди началото на следващата, 2018 г.
На първо място редакцията поставя изборите за регионален парламент в провинция Долна Саксония. Те са насрочени за 15 октомври и едва ли преди приключването им ще бъдат предприети стъпки за коалиция на федерално ниво. По този начин няма да бъде повлияно на предизборната кампания в провинцията.
Втория фактор е графикът на двете партии, разглеждани като потенциални коалиционни партньори на Съюза (ХДС/ХСС) – Свободната демократическа партия (СвДП) и най-вече – „Зелени“, които ще вземат решение дали да участват в новото правителство не по-рано от 30 септември.
И двете партии обаче искат да гласуват резултата от коалиционните преговори, преди да обявят решението си. Това вероятно няма да се случи по-рано от ноември или декември, когато са предвидени партийните им конгреси.
Третият фактор, който ще забави съставянето на новото правителство, е трудността на самите преговори между партиите. До този момент в Бундестага не е управлявала „ямайска коалиция“, припомнят от редакцията.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският финансов сектор иска споразумение за свободна търговия с ЕС

The Guardian: Британският финансов сектор иска споразумение за свободна търговия с ЕС

26 Септември 2017 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон и Франкфурт ще загубят пред Ню Йорк и Сингапур, освен ако не бъде подписано споразумение за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз, заявиха водещи бизнеси от лондонското Сити, цитирани от The Guardian.
Доклад от ключови банки, адвокатски кантори и фондови мениджъри във Великобритания предлага свободно търговско споразумение, което да влезе в сила, след като Великобритания излезе от Европейския съюз.
Подобна сделка би позволила на британските и базираните в ЕС компании да продават продуктите и услугите си без тарифи, такси или квоти в пазарите на всяка страна след Брекзит.
Твърди се, че Брекзит може да има негативни ефекти върху британските пенсионери и други клиенти, които живеят в ЕС, ако „паспортните“ права, които позволяват на британските финансови компании да търгуват свободно в единния пазар, бъдат загубени.
Решението на подобни проблеми е начертано от „Международната регулаторна стратегическа група“, която се финансира от „Градската корпорация на Лондон“ и лобистката група „TheCityUK“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Какво се променя в Германия след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

Какво се променя в Германия след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Данните от гласуването показват, че изборите за федерален парламент на ФРГ, проведени в неделя, 24 септември, печели Съюзът (ХДС/ХСС), който получи подкрепата на 33% от гражданите.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % от избирателите. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г.
Минути след обявяването на първите неофициални резултати, рекордно ниски за социалдемократите, стана ясно, че голямата коалиция в Берлин отива в историята. "Мястото на ГСДП е в опозиция", потвърди фракционният лидер на партията Томас Оперман. Но това бе само първата промяна, която застига Берлин след неделяния вот за новия, 19-ти Бундестаг.

Ангела Меркел спечели четвърти канцлерски мандат, но ХСС претърпя поражение

Вече е ясно, че Съюзът (ХДС/ХСС) почули един от най-слабите резултати в историята си. Това, разбира се, е удар за партията, но Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер понесе сериозна загуба – подкрепата за нея падна с 10 %, в сравнение с вота през 2013 г. Точно тук и социолозите сгрешиха в прогнозите – очакваше се ХСС да събере 47 % от гласовете в Бавария.
Но, както и самата Меркел отбеляза – стратегическите цели са постигнати: Съюзът (ХДС/ХСС) ще състави следващото правитество на Германия.

Десните популисти влизат в Бундестага

За първи път след създаването си през 2013 г. популистката „Алтернатива за Германия“ ще влезе в парламента с 89 мандата, след като 12,6 % от избирателите я подкрепиха с гласовете си.
Партията на Фрауке Петри ще бъде третата сила в Бундестага. Но популистите няма да участват в правителството – нито една от останалите германски партии не би се съгласила на коалиция с тях. „Алтернатива за Германия“ вероятно няма да получи и ролята на опозиционен лидер, която ще поемат социалдемократите.

Завръщането на свободните демократи в Бундестага

Младият лидер на свободните демократи Кристиан Линднер успя да изведе от кризата Свободната демократическа партия (СвДП), която бе подкрепена от 10,7 % от избирателите. Успехът е сериозен, като се има предвид, че при предходното гласуване за Бундестаг те свободните демократи не успяха да минат петпроцентната бариера за влизане в парламента.
СвДП се счита за естествен съюзник на партията на Меркел. Подобен коалиционен съюз биха одобрили и германските граждани, ако се съди по проучванията на общественото мнение. Но дори обединени, тези две партии няма да разполагат с абсолютно мнозинство в законодателния орган в Берлин. Ето защо Меркел вероятно ще започне преговори за коалиция и със „Зелените“ на Джем Йоздемир, които получиха 9,2 % от гласовете.

Броят на депутатите в Бундестага ще бъде рекордно висок

Новият федерален парламент на Германия ще бъде съставен от рекорден брой депутати – 709. До този момент най-големият Бундестаг в следвоенната история на страната бе съставен след изборите през 1994 г., когато в законодателния орган в Берлин влязоха 672-ма народни представители.
„Няма друга демокрация в света с толкова много места в парламента“, заяви политологът Йоахим Бенке още в изборния ден в Германия.
През последните четири години в германския парламент имаше 631 депутати. Обикновено броят им е 598. Влизането на свободните демократи и „Алтернатива за Германия“ налага въвеждането на т.нар. изравнителни мандати.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N-tv: Ангела Меркел изрази готовност да разговаря с ГСДП за съставяне на коалиционно правителство

N-tv: Ангела Меркел изрази готовност да разговаря с ГСДП за съставяне на коалиционно правителство

25 Септември 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. След обявяването на резултатите от неделния вот за федерален парламент, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обяви, че се оттегля в опозиция. Изглежда обаче Ангела Меркел не иска да приеме решението на партньора й в голямата коалиция – в рамките на пресконференция в Берлин в понеделник тя заяви, че желае да разговаря със социалдемократите за съставяне на правителство, предава телевизионният канал N-tv.
В преговорите за бъдеща коалиция Меркел включи „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП). Лидерът на ХДС подчерта, че за Германия е от изключителна важност да има стабилно правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер за фракционен лидер на ХДС

SZ: Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер за фракционен лидер на ХДС

25 Септември 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер да бъде преизбран за фракционен лидер на партията, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
В краткия си коментар след заседание в Берлин Меркел поясни единствено, че предложението й е срещнало широко одобрение в редиците на ХДС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Андреа Налес ще бъде новият фракционен лидер на ГСДП

ZDF: Андреа Налес ще бъде новият фракционен лидер на ГСДП

25 Септември 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц предложи сегашния министър на труда Андреа Налес за председател на парламентарната фракция, предава телевизионният канал ZDF.
След обявяването на резултатите от неделяния вот за Бундестаг, рекордно ниски за социалдемократите, Шулц обяви оттеглянето на партията в опозиция и обеща да възвърне позициите й в обществото.
„Започваме нов сезон“, увери лидерът на ГСДП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в ЕС

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в ЕС

25 Септември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в Европейския съюз (ЕС). Това каза политологът доц. Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус“ за резултатите от изборите в Германия. Според него успехът на Меркел е бил очакван. „Неочакваното е по-доброто представяне на „Алтернатива за Германия“ и отливът от гласове на двете основни партии. Винаги когато една партия е на власт много дълго време, за повече от десетилетие, има и умора у избирателя. Той започва да търси други опции. В Германия имахме голяма коалиция, което означава, че двете основни партии са заедно в управлението и опозицията на практика остава или в малките политически партии или извън парламента. Така се отварят възможности за нови играчи, които в случая са използвани доста успешно от „Алтернатива за Германия“, коментира доц. Смилов. По думите му в този смисъл може да се каже, че успехът на Меркел е до известна степен помрачен от развитието на национал-популистката алтернатива. „Ако трябва да се даде обобщаваща оценка, все пак Германия остава центъра на стабилността в Европейския съюз. Изборният резултат дава възможност на Меркел да продължи своята политика с известни корекции, както във вътрешен план, така и по отношение на Европейския съюз“, коментира политологът.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N-tv: „Зелените“ демонстрираха готовност за компромис за съставяне на „ямайска коалиция“

N-tv: „Зелените“ демонстрираха готовност за компромис за съставяне на „ямайска коалиция“

25 Септември 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изборите за Бундестаг партията „Зелени“ на Джел Йоздемир демонстрира готовност за компромиси с цел съставяне на „ямайска коалиция“, предава телевизионният канал N-tv.
„Ще тряба да направим компромиси“, заяви лидерът на партията Джем Йоздемир.
Същевременно друг представител на „Зелените“ - Антон Хофрайтер, подчерта, че партията не е единствената възможност за съставяне на новото правителство в Берлин. Още в края на тази седмица партията ще формира екип за преговори, потвърди Хофрайтер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Свободните демократи потвърдиха готовността си да управляват в „ямайска коалиция“

ZDF: Свободните демократи потвърдиха готовността си да управляват в „ямайска коалиция“

25 Септември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Генералният секретар на Свободната демократическа партия (СвДП) Никола Беер потвърди готовността на германските либерали да управляват страната в „ямайска коалиция“, т.е. заедно със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“.
„Но ще влезем в управлението, само е възможно да изпълним нашата предизборна програма“, предупреди Беер в предаването Morgenmagazin на телевизионния канал ZDF.
„Ямайската коалиция“ е най-вероятен вариант за бъдещето федерално правителство на Германия. Преговорите за съставянето му трябва да приключат до 24 октомври 2017 г., припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фрауке Петри: Целта е поемане на властта през 2021 г.

Фрауке Петри: Целта е поемане на властта през 2021 г.

25 Септември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на популистката партия „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри заяви в рамките на пресконференция в понеделник, че гражданите на ФРГ се надяват на истинска нова сила във федералния парламент, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Петри обаче подчерта категоричо, че целта на партията й е през 2021 г. да поеме властта. Лидерът на „Алтернатива за Германия“ не пропусна да отбележи, че медиите имат отговорност за негативния образ на партията в обществото.
В сутрешните часове на понеделник Петри изненадващо се оказа от участие в парламентарната група на популистката партия. Съответното съобщение тя направи пред медиите. Съдейки по реакциите на останалите членове на партията, присъстващи на пресконференцията, съобщението на лидера на „Алтернатива за Германия“ бе изненада и за самите тях.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фрауке Петри се отказа от участие в парламентарната група на „Алтернатива за Германия“

FAZ: Фрауке Петри се отказа от участие в парламентарната група на „Алтернатива за Германия“

25 Септември 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри изненадващо се оказа от участие в парламентарната група на популистката партия, съобщава вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съответното съобщение Петри направи пред медиите в сутрешните часове на понеделник. Съдейки по реакциите на останалите членове на партията, присъстващи на пресконференцията, съобщението на лидера на „Алтернатива за Германия“ бе изненада и за самите тях.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.