НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico.eu: Ангела Меркел е готова да започне преговори за сформиране на коалиция „Ямайка“

Politico.eu: Ангела Меркел е готова да започне преговори за сформиране на коалиция „Ямайка“

7 Октомври 2017 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Дрезден. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че е готова да започне предварителни преговори със „Свободната демократическа партия“ (СвПД) и „Зелените“ за сформиране на управляваща коалиция, пише европейското издание на Politico.
Говорейки, по време на среща с членовете на младежкото крило на Християн-демократическия съюз (ХДС) в Дрезден, тя изрази убеждението си, че няма друг реалистичен вариант за сформиране на правителство.
„Ясно е, че социал-демократите(Германската социал-демократическа партия (ГСДП)) няма да са способни да влязат в управлението на национално ниво, поне в близкото бъдеще, така че е най-добре да не губим време да мислим в тази посока повече“, каза Меркел.
Партията на канцлера ХДС ще проведе среща със сестринската си Християн-социален съюз (ХСС) от Бавария в неделя, на която те трябва да изготвят обща позиция за коалиционните преговори, по теми като миграционната политика, за да могат двете партии да започнат предварителните разговори с СвДП и „Зелените“ за сформиране на т.нар. „коалиция Ямайка“.
От ХСС призоваха за въвеждане на квоти за бежанците, което е в противоречие е с политиката на Меркел. От СвДП и „Зелените“ също изразиха позиция, че не обмислят налагане на ограничения за мигрантите.
„Ще направя всичко по силите си, за да преодолеем различията... С добра воля всичко е възможно“, подчерта Меркел.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Преговорите между ХСС и ХДС са най-сложните от 1976 година насам

Хорст Зеехофер: Преговорите между ХСС и ХДС са най-сложните от 1976 година насам

2 Октомври 2017 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателят на Бавария и председател на Християн-социалния съюз Хорст Зеехофер призова за сключване на споразумение по горната граница на приеманите в Германия мигранти преди канцлерът на Германия Ангела Меркел да започне преговори за сформиране на коалиция с другите партии, предаде Politico.
Според Зеехофер идните преговори между Меркел и него ще бъдат „най-сложните от 1976 г. насам“, когато Християн-социалният съюз заплашва да разпусне Съюза (ХДС/ХСС). Баварската партия иска ХДС да въведе горна граница за приема на бежанци в Германия и иска тя да бъде установена на 200 хил. – политика, срещу която Меркел е против.
Зеехофер призова ХДС и ХСС да се споразумеят по въпроса до тази неделя, посочвайки, че преговорите за формиране на управляваща коалиция с останалите партии няма да започнат без двете съюзни организации да установят общи позиции по определени въпроси.


Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия

„Галъп интернешънъл“: 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия

2 Октомври 2017 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. Това показват данни от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“. 21% от участвалите в допитването заявяват, че резултатите от изборите в Германия са по-скоро разочароващи, а 29% не могат да преценят или нямат отговор.


Експресният сондаж на „Галъп интернешънъл“ по важните напоследък теми е проведен на 26-27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните. Сондажът е проведен веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анна Кръстева, политолог: Съставянето на коалиция в Германия е задача с повишена трудност

Проф. Анна Кръстева, политолог: Съставянето на коалиция в Германия е задача с повишена трудност

30 Септември 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Съставянето на управленска коалиция в Германия е задача с повишена трудност. Това коментира в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева по повод предстоящите преговори за съставяне на ново правителство на Германия. По думите ѝ въпреки всичко е малко вероятно да се стигне до правителство на малцинството. „Очаквам месеци коалиционни преговори, защото партньорите имат противоположни позиции по почти всички въпроси. Напълно реалистични са тези прогнози. Няма голяма подкрепа за правителство на малцинството в общественото мнение. Германия е страна на консенсусна политика и не се гледа добре на такъв вариант, но ако не се стигне до коалиционно правителство и до правителство на малцинство, другият възможен вариант са нови избори, които също не се възприемат добре, защото ситуацията е много променлива, непредвидими биха били резултатите. Така че изключително динамична, проблематична ситуация. Ще видим политическата виртуозност на Меркел, огромният ѝ управленски, политически и коалиционен опит, дали ще намери тази магическа буквално формула да обедини четири партии в работещо правителство", каза още Анна Кръстева. Според нея резултатите от изборите за Бундестаг са политическо земетресение от една страна, но от друга европейска нормализация, с оглед на аналогични процеси и в другите страни. Тя добави, че новата коалицията би могла да повлияе и на европейската политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фрауке Петри ще се оттегли официално от „Алтернатива за Германия“ в рамките на деня

FAZ: Фрауке Петри ще се оттегли официално от „Алтернатива за Германия“ в рамките на деня

29 Септември 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Досегашният лидер на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри ще се оттегли официално от популистката партия в рамките на днешния 29 септември, съобщава националният ежедневник Die Frankurter Allgemeine Zeitung.
„В течение на деня тя ще напусне „Алтернатива за Германия“ и ще освободи своите партийни служители", уточни говорител на партията.
Петри обяви оттеглянето си от партията във вторник, 26 септември.
„Ясно е, че тази стъпка ще бъде осъществена“, заяви изненадващо Петри в Дрезден, като тогава не уточни точната дата, на която ще осъществи намеренията си. Тя подаде оставка и като председател на парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“в саксонския парламент.
Примерът на Петри бе последван от още двама членове на популистката партия – Уве Вюрлитцер и Кирстен Мустер, която се отказа от поста вицепредседател на фракцията на „Алтернатива за Германия“ в провинция Саксония.
Лидерът на партията за провинция Северен Рейн-Вестфалия, Маркус Претцел, който е и спътник на Петри в живота, също напуска редиците на „Алтернатива за Германия“, като поясни, че това ще се случи на следващото заседание на партията.
В деня след изборите за Бундестаг Петри обяви, че няма да води фракцията на партията във федералния парламент в Берлин. Решението й бе приветствано от мнозина нейни съпартийници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германия може да посрещне новата година без правителство (ОБЗОР)

Германия може да посрещне новата година без правителство (ОБЗОР)

29 Септември 2017 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Гражданите на ФРГ може да посрещнат следващата 2018 г. без правителство в Берлин. Макар социолозите да не виждат нищо необичайно в събитията преди и след изборите в Германия, Берлин доказа, че крие изненади, а опасенията от провал в преговорите за възможната „ямайска коалиция“ чертаят различни перспективи за политическото бъдеще на страната.

В дните след изборите за Бундестаг председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер първи охлади надеждите за съставяне на коалиционно правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“. Младият лидер на свободните демократи подчерта, че ще влезе в коалиция, само при условие, че бъде възможно изпълнението на целите, набелязани в предизборната им кампания. Същевременно той допълни, че най-напред предстои ХДС и ХСС да преминат през „вътрешен процес на изясняване“, нещо, което се отнася и за „Зелени“. Той припомни, че „политиката не е математика“.
Въвеждането на горна граница за броя на бежанците, приемани в Германия, е на път да се превърне в сериозно препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин. Сигналът бе подаден от редиците на партията „Зелени“, които увериха, че таванът за бежанците ще бъде „червена линия“ в преговорите за коалиционно правителство. „В коалиция с нас няма да има горна граница за бежанците“, увери Симоне Петер, един от водещите „зелени“ политици. От Християнсоциалния съюз (ХСС) обаче са категорични: „Горната граница за бежанците трябва да бъде част от коалиционното споразумение“, подчерта Александър Добринд, новият фракционен лидер на ХСС.

Облаците, надвиснали над възможното правителство в комбинация „Ямайка“, стана причина ръководителят на Канцеларията на канцлера Петер Алтмайер (ХДС) да напомни за възможността коалиционните преговори за ново федерално правителство да продължат и през следващата година.
„Последния път, при голямата коалиция, успяхме до Коледа. И сега си пожелавам това, но решаващо е съдържанието, а не датата“, подчерта германският християндемократ.
Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) отговори на въпроса дали е уверена, че ще представи стабилно правителство до Коледа, а отговорът бе: „Обикновено съм винаги уверена".
Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелените“ и Свободната демократическа партия (СвДП) за създаването на коалиция "Ямайка" бяха определени като много трудни още дори преди започването на официалните сондажи за създаване на правителство. Проблемно е съгласуването на позициите не само с партиите на Джем Йоздемир и Кристиан Линднер, но и тези на двете сестрински партии – Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер.
Алтмайер призова всички партии да не поставят „червени линии“, преди да започнат преговорите. Той реагира резервирано на искането на лидера на ХСС, според когото Съюзът (ХДС/ХСС) трябва да затвори „десния фланг". „Съвместната ни избирателна програма е наш компас", припомни Алтмайер.
Германският политик обърна внимание, че най-напред предстои да бъде постигнато споразумение по въпроса за квотите за прием на търсещи убежище. „При тези различия, които съществуват между отделните партии, ще ни се наложи да се борим за решенията“, предупреди Алтмайер.
Ще бъде продължен и диалогът с ГСДП „в интерес на укрепване на демократическия консенсус на политическия център“, увери Алтмайер.

Все още не са изцяло разбити надеждите за нова голяма коалиция в Берлин. Томас Оперман, наскоро освободеният от поста фракционен лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), изрази увереност, че на теория създаването на нова голяма коалиция в Берлин е все още възможно.
Ден след изборите за Бундестаг, ГСДП категорично изключи участието си в голяма коалиция, но Оперман подозира, че сключването на споразумение между социалдемократите и Съюза (ХДС/ХСС) не е невъзможно.
В изявление за телевизионен канал, Оперман потвърди, че ГСДП има желание да премине в опозиция. На въпрос дали социалдемократите са готови за голяма коалиция, в случай на оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел (ХДС), Оперман отговори: „Е, това наистина би било изцяло нова ситуация“.
Германският социалдемократ подчерта, че ако се стигне до провал на преговорите за „ямайска коалиция“ в Берлин и възникне опасност от нови избори, партията му ще трябва обмисли сериозно намесата си. Едва ли обаче в Германия ще се стигне до подобна ситуация, увери Оперман.

Същевременно вече бившият лидер на популистката „Алтернатива за Германия“ и съпругът й Маркус Претцел разкриха плановете си за създаване на нова политическа сила.
Пред местни медии Претцел, който се оттегли от поста председател на „Алтернатива за Германия“ в провинция Северен Рейн-Вестфалия, посочи като модел на бъдещата партия Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер. Би било интересно такава сила да се появи на федерално ниво.
Освен ХСС, Претцел посочи като модел и партията на френския държавен глава Еманюел Макрон – „Република, напред!“. Макрон е показал как може да бъде внесено „нещо ново и свежо“ в политиката. Все пак Претцел уточни, че акцентът на новата партия ще бъде поставен върху имиграцията, интеграцията, проблема с исляма, вътрешната сигурност и промяната в социалните и данъчните системи.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Фрауке Петри и съпругът й планират създаването на нова партия по модела на ХСС и „Република, напред!“

NZZ: Фрауке Петри и съпругът й планират създаването на нова партия по модела на ХСС и „Република, напред!“

29 Септември 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вече бившият лидер на популистката „Алтернатива за Германия“ и съпругът й Маркус Претцел разкриха плановете си за създаване на нова политическа сила, пише швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung.
Пред местни медии Претцел, който се оттегли от поста председател на „Алтернатива за Германия“ в провинция Северен Рейн-Вестфалия, посочи като модел на бъдещата партия Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер. Би било интересно такава сила да се появи на федерално ниво.
Освен ХСС, Претцел посочи като модел и партията на френския държавен глава Еманюел Макрон – „Република, напред!“. Макрон е показал как може да бъде внесено „нещо ново и свежо“ в политиката. Все пак Претцел уточни, че акцентът на новата партия ще бъде поставен върху имиграцията, интеграцията, проблема с исляма, вътрешната сигурност и промяната в социалните и данъчните системи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Münchner Merkur: Според Томас Оперман създаването на голяма коалиция в Берлин все още е възможно

Der Münchner Merkur: Според Томас Оперман създаването на голяма коалиция в Берлин все още е възможно

29 Септември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Томас Оперман, наскоро освободеният от поста фракционен лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), изрази увереност, че на теория създаването на нова голяма коалиция в Берлин е все още възможно, съобщава баварският ежедневник Der Münchner Merkur.
Ден след изборите за Бундестаг, ГСДП категорично изключи участието си в голяма коалиция, но Оперман подозира, че сключването на споразумение между социалдемократите и Съюза (ХДС/ХСС) не е невъзможно.
В изявление за телевизионен канал, Оперман потвърди, че ГСДП има желание да премине в опозиция. На въпрос дали социалдемократите са готови за голяма коалиция, в случай на оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел (ХДС), Оперман отговори: „Е, това наистина би било изцяло нова ситуация“.
Германският социалдемократ подчерта, че ако се стигне до провал на преговорите за „ямайска коалиция“ в Берлин и възникне опасност от нови избори, партията му ще трябва обмисли сериозно намесата си. Едва ли обаче в Германия ще се стигне до подобна ситуация, увери Оперман.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Петер Алтмайер не изключи преговорите за новото германско правителство да продължат и през следващата година

FAZ: Петер Алтмайер не изключи преговорите за новото германско правителство да продължат и през следващата година

29 Септември 2017 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ръководителят на Канцеларията на канцлера Петер Алтмайер (ХДС) не изключва възможността коалиционните преговори за ново федерално правителство да продължат и през следващата година, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Последния път, при голямата коалиция, успяхме до Коледа. И сега си пожелавам това, но решаващо е съдържанието, а не датата“, подчерта германският християндемократ.
Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) отговори на въпроса дали е уверена, че ще представи стабилно правителство до Коледа, а отговорът бе: „Обикновено съм винаги уверена".
Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелените“ и Свободната демократическа партия (СвДП) за създаването на т.нар. коалиция "Ямайка" бяха определени като много трудни още дори преди започването на официалните сондажи за създаване на правителство. Проблемно е съгласуването на позициите не само с партиите на Джем Йоздемир и Кристиан Линднер, но и тези на двете сестрински партии – Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер.
Алтмайер призова всички партии да не поставят „червени линии“, преди да започнат преговорите. Той реагира резервирано на искането на лидера на ХСС, според когото Съюзът (ХДС/ХСС) трябва да затвори „десния фланг". „Съвместната ни избирателна програма е наш компас", припомни Алтмайер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Андреа Налес бе освободена от поста министър на труда на Германия

FAZ: Андреа Налес бе освободена от поста министър на труда на Германия

28 Септември 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер освободи Андреа Налес от поста федерален министър на труда, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След неделния вот за Бундестаг 47-годишната Налес бе избрана за нов фракционен лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Щайнмайер я прие в резиденцията си – замъка „Белвю“, и призна мандатът й за завършен.
Като министър Налес въведе за първи път в Германия минимална работна заплата и инициира пенсионна реформа, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Свободните демократи изразиха интерес към финансовото министерство в Берлин

ZDF: Свободните демократи изразиха интерес към финансовото министерство в Берлин

28 Септември 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. След като стана ясно, че Волфганг Шойбле (ХДС) най-вероятно ще поеме председателството на Бундестага, свободните демократи (СвДП) изразиха интерес към финансовото министерство в Берлин, предава телевизионният канал ZDF.
„Безспорно е, че Министерството на финансите е много ключово ведомство, редом до Канцлерството“, заяви председателят на СвДП за Хамбург Катя Зюдинг за телевизията. С фразата „разбира се, ние също така искаме да заемем централни позиции", Зюдинг заяви интереса на партията към поста на федерален финансов министър на Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Свободните демократи предложиха компромис за тавана на бежанците

Die Welt: Свободните демократи предложиха компромис за тавана на бежанците

28 Септември 2017 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. В спора за въвеждане на горна граница за броя на приеманите бежанци в Германия, генералният секретар на Свободната демократическа партия (СвДП) Никола Беер призова за постигането на компромис с Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер, който постави като категорично условие определянето на таван за бежанците, съобщава националният ежедневник Die Welt.
„Ние се противопоставяме на строга горна граница в приемането на търсещи убежище. Но трябва да поговорим за предела на възможностите за интеграция на нашата страна“, заяви Беер пред германските медии.
Тя припомни, че свободните демократи искат „закон за имиграцията, който прави ясно разграничение между търсещите убежище по политически или религиозни причини, предоставяне на временна закрила за бежанците и имиграция, категоризирана по точкова система по канадския модел". На тази тристепенна база ще бъдат определени и възможностите на Германия за интеграция.
Беер подчерта, че не бива да се издигат непреодолими препятствия преди започването на преговорите за коалиция. Дори и да няма гаранции за успех, би било грешно да не се предприема опит за дискусия, изрази увереност генералният секретар на СвДП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Преди стартирането на преговорите за „ямайска коалиция“ – „Зелени“ призоваха ХДС и ХСС да изгладят противоречията

FAZ: Преди стартирането на преговорите за „ямайска коалиция“ – „Зелени“ призоваха ХДС и ХСС да изгладят противоречията

28 Септември 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преди началото на сондажите за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин, фракционният лидер на „Зелени“ Антон Хофрайтер призова партиите от Съюза – Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС и ХСС), да изгладят противоречията помежду си, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„В момента съюзните партии са много заети със себе си, първо трябва да се изяснят помежду су", подчерта Хофрайтер.
Въпреки че Съюзът (ХДС/ХСС) е най-силната партия след изборите за Бундестаг, той събра подкрепата на едва 32,9% от германските граждани. ХСС бе големият губещ с отлив от 10 % от избирателите си. Очаква се до партийния конгрес през ноември двете „сестрински“ партии да договорят политическия си курс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Мюсюлманите в Германия са притеснени от популярността на „Алтернатива за Германия“

Anadolu Agency: Мюсюлманите в Германия са притеснени от популярността на „Алтернатива за Германия“

27 Септември 2017 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Мюсюлманите в Германия изразяват притеснението си от популярността на дясно-популистката партия „Алтернатива за Германия“(АфД), която е трета по брой на депутатите в германския Бундестаг. Айман Мазиек, председател на Централния съвет на мюсюлманите в Германия, заяви, че те се страхуват от увеличаване на дискриминацията и от евентуално насилие срещу тях, предава турската Anadolu Agency, която е взела интервю от Мазиек.
„АфД промени политическия климат и сега трови обстановката“, каза той.
„Разбира се, че имаме някои страхове. Притесняваме се, че може да се увеличат нападенията срещу мюсюлмани, които вече се случват доста често в Германия“, заяви Мазиек.
АфД използва силно анти-мюсюлманска риторика по време на изборната кампания и твърди, че страната е заплашена от „ислямизация“, особено след като в Германия пристигнаха повече от един милион бежанци след 2015 година, повечето мюсюлмани.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Волфганг Шойбле е изразил готовност да поеме поста председател на Бундестага

Bild: Волфганг Шойбле е изразил готовност да поеме поста председател на Бундестага

27 Септември 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералният министър на финансите на ФРГ Волфганг Шойбле (ХДС) е изразил готовност да приеме поста председател на Бундестага, съобщава изданието Bild.
След като стана ясно, че популистите от „Алтернатива за Германия“ ще влязат в Бундестага за първи път след създаването на партията през 2013 г., Съюзът (ХДС/ХСС) пожела за поста председател на парламента да бъде избрана възможно най-силна личност. Според канцлера Ангела Меркел финансовият министър Волфганг Шойбле е идеален кандидат за него. И вероятно е права – Шойбле е в германския парламент вече 45 г.
Новият лидер на парламентарната фракция на ХСС Александър Добринд одобри идеята Шойбле да поеме ключовия пост в законодателния орган. „Председателите на Бундестага винаги са изключителни личности и изтъкнати парламентаристи. И Волфганг Шойбле е точно такъв“, коментира Добринд.
Министър-председателят на Бавария, Едмунд Щойбер (ХСС) също приветства предложението Шойбле да председателства Бундестага през следващите четири години. „Разбира се. Волфганг Шойбле олицетворява всички качества, необходими за стабилността и сплотеността на нашата страна в бурни времена като сегашните", заяви Щойбер за изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Андреа Налес бе избрана с огромно мнозинство за председател на парламентарната фракция на ГСДП

FAZ: Андреа Налес бе избрана с огромно мнозинство за председател на парламентарната фракция на ГСДП

27 Септември 2017 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият министър на труда Андреа Налес бе избрана за лидер на парламентарната фракция на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Налес, 47-годишна, бе подкрепена с 137 гласа, 14 от членовете на парламентарната група гласуваха „против“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: ХСС обсъжда резултатите от неделния вот за Бундестаг

ZDF: ХСС обсъжда резултатите от неделния вот за Бундестаг

27 Септември 2017 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Християнсоциалният съюз (ХСС) се събира днес за обсъждане на лошото представяне на партията в неделния вот за федерален парламент на Германия, предава телевизионният канал ZDF.
В ХСС са налице сериозни опасения, че постигането на абсолютно мнозинство след изборите за регионален парламент в Мюнхен, които ще се състоят следващата година, е поставено на карта.
ХСС получи едва 38,8 % на изборите в неделя – спад с повече от 10 %, в сравнение с предходния вот от 2013 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германската преса поставя под въпрос създаването на „ямайска коалиция“ в Берлин (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

Германската преса поставя под въпрос създаването на „ямайска коалиция“ в Берлин (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

27 Септември 2017 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Макар социолозите да не виждат нищо необичайно в събитията преди и след изборите в Германия, Берлин доказа, че крие изненади, а медиите в страната коментират с висока доза емоционалност последиците от неделния вот за федерален парламент. В сряда, 27 септември, водеща тема на германската преса са облаците, надвиснали над възможната „ямайска коалиция“.

Вестник Kölner Stadt-Anzeiger акцентира върху коалицията между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП) като единствена възможна след изборите за Бундестаг.
Ден след парламентарните избори в Германия Ангела Меркел потвърди желанието на Съюза (ХДС/ХСС) да остане в „контакт за преговори“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за коалиция. Но лидерът на социалдемократите Мартин Шулц отказа категорично: Меркел „по-добре да използва времето си за разговори с други“, пише изданието.
Така в рамките на втория ден след изборите за Бундестаг стана пределно ясно, че възможностите за Берлин са свързани с „ямайска коалиция“. Но преди да започнат преговорите за евентуалното й съставяне, на преден план изпъкнаха вътрешните конфликти на отделните партии.
Политиката на отворени врати за бежанците, наложена от Меркел, е отговорна за силното представяне на „Алтернатива за Германия“ в неделния вот. Ето защо „сестринския“ Християнсоциален съюз (ХСС) оказва натиск на християндемократите с искането си за въвеждане на таван за приема на бежанци. Ако такъв бъде приет обаче, то преговорите за коалиция със „Зелени“ ще претърпят провал. Катрин Гьоринг-Екард, съпредседател на партията, подчерта все пак, че трябва да бъде оставено място и за компромиси.

Въвеждането на горна граница за броя на бежанците, приемани в Германия, е на път да се превърне в сериозно препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин, коментира на свой ред изданието Focus.
Сигналът бе подаден от редиците на партията „Зелени“, които увериха, че таванът за бежанците ще бъде „червена линия“ в преговорите за коалиционно правителство. „В коалиция с нас няма да има горна граница за бежанците“, увери Симоне Петер, един от водещите „зелени“ политици.
От Християнсоциалния съюз (ХСС) обаче са категорични: „Горната граница за бежанците трябва да бъде част от коалиционното споразумение“, подчерта Александър Добринд, новият фракционен лидер на ХСС.
Същевременно председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер заяви, че най-напред трябва да бъде постигнато споразумение между сестринските партии на Съюза – ХДС и ХСС, преди да се пристъпи към преговори за евентуална коалиция в „ямайска“ комбинация.

Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер охлади надеждите за съставяне на коалиционно правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, пише националният ежедневник Die Welt. „Някои превръщат „ямайската коалиция“ в романтичен политически проект“, заяви за изданието младият лидер на свободните демократи.
„Истината е, че има математическо мнозинство, но всяка от партиите има свои мандати. Дали те може да бъдат свързани без противоречия в интерес на страната, все още не е ясно. Политиката не е математика“, коментира Линднер.
Лидерът на германските свободни демократи подчерта, че неговата партия „винаги е готова за разговори“, уточнявайки, че най-напред предстои ХДС и ХСС да преминат през „вътрешен процес на изясняване“. Това се отнася и за „Зелени“.
Ето защо Линднер увери, че партията му би влязла в коалиция, само ако има „тенденция в германската политика“. Той припомни, че свободните демократи настояват за реформи в образователната система и икономиката. СвДП искат също и „въвеждане на закон за имиграцията, базиран на канадския модел. Искаме разумна енергийна политика и отхвърляне на автоматичните финансови трансфери в Европа“. Тези цели няма да се променят. „Ако не е възможно изпълнението им заедно със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, то тогава не остава друго, освен да представим аргументите си от редиците на опозицията“, отбеляза Линднер.

Водещият политик от редиците на „Зелени“ Симоне Петер заяви, че поисканата от Християнсоциалния съюз (ХСС) горна граница за бежанците е „червена линия“ за партията в преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ако партията, водена от Джем Йоздемир, влезе в следващото германско правителство, няма да има ограничения за броя на хората, на които страната ще предоставя закрила. ХСС трябва да приеме тази позиция, ако наистина иска да започне преговори за съставянето на „ямайска коалиция“.
Рестриктивната политика на ХСС към бежанците е отдавна утвърдена сред редиците на партията на Хорст Зеехофер. На свой ред обаче „Зелени“ се застъпват за опростяване на процедурите за семейна имиграция.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Таванът за бежанците е на път да се превърне в препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин

Focus: Таванът за бежанците е на път да се превърне в препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин

27 Септември 2017 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Въвеждането на горна граница за броя на бежанците, приемани в Германия, е на път да се превърне в сериозно препятствие за съставянето на „ямайска коалиция“ в Берлин, коментира изданието Focus.
Сигналът бе подаден от редиците на партията „Зелени“, които увериха, че таванът за бежанците ще бъде „червена линия“ в преговорите за коалиционно правителство. „В коалиция с нас няма да има горна граница за бежанците“, увери Симоне Петер, един от водещите „зелени“ политици.
От Християнсоциалния съюз (ХСС) обаче са категорични: „Горната граница за бежанците трябва да бъде част от коалиционното споразумение“, подчерта Александър Добринд, новият фракционен лидер на ХСС.
Същевременно председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер заяви, че най-напред трябва да бъде постигнато споразумение между сестринските партии на Съюза – ХДС и ХСС, преди да се пристъпи към преговори за евентуална коалиция в „ямайска“ комбинация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Волфганг Шойбле – председател на новия германски парламент?

Der Spiegel: Волфганг Шойбле – председател на новия германски парламент?

27 Септември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. След като стана ясно, че популистите от „Алтернатива за Германия“ ще влязат в Бундестага за първи път след създаването на партията през 2013 г., Съюзът (ХДС/ХСС) пожела за поста председател на парламента да бъде избрана възможно най-силна личност. Според канцлера Ангела Меркел финансовият министър Волфганг Шойбле е идеален кандидат за него, пише изданието Der Spiegel.
В кулоарите на първото заседание на новата фракция Меркел се опита лично да убеди Шойбле да приеме поста. На самата среща обаче темата не бе предмет на дискусия. Все още не е ясно дали са проведени разговори между лидера на ХДС и финансовия министър, но не се очаква бързо утвърждаване на наследника на Норберт Ламер.
Новият лидер на парламентарната фракция на ХСС Александър Добринд одобри идеята Шойбле да поеме ключовия пост в законодателния орган. „Председателите на Бундестага винаги са изключителни личности и изтъкнати парламентаристи. И Волфганг Шойбле е точно такъв“, коментира Добринд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kölner Stadt-Anzeiger: Мартин Шулц отхвърли възможността за коалиция със Съюза (ХДС/ХСС), призова Ангела Меркел „да използва времето си за разговори с други“

Kölner Stadt-Anzeiger: Мартин Шулц отхвърли възможността за коалиция със Съюза (ХДС/ХСС), призова Ангела Меркел „да използва времето си за разговори с други“

27 Септември 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ден след парламентарните избори в Германия Ангела Меркел потвърди желанието на Съюза (ХДС/ХСС) да остане в „контакт за преговори“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за коалиция. Но лидерът на социалдемократите Мартин Шулц отказа категорично: Меркел „по-добре да използва времето си за разговори с други“, пише вестник Kölner Stadt-Anzeiger.
Така в рамките на втория ден след изборите за Бундестаг стана пределно ясно, че възможностите за Берлин са свързани с „ямайска коалиция“. Но преди да започнат преговорите за евентуалното й съставяне, на преден план изпъкнаха вътрешните конфликти на отделните партии.
Политиката на отворени врати за бежанците, наложена от Меркел, е отговорна за силното представяне на „Алтернатива за Германия“ в неделния вот. Ето защо „сестринския“ Християнсоциален съюз (ХСС) оказва натиск на християндемократите с искането си за въвеждане на таван за приема на бежанци. Ако такъв бъде приет обаче, то преговорите за коалиция със „Зелени“ ще претърпят провал. Катрин Гьоринг-Екард, съпредседател на партията, подчерта все пак, че трябва да бъде оставено място и за компромиси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ХСС: Преди преговорите за „ямайска коалиция“ трябва да постигнем споразумение с ХДС

ХСС: Преди преговорите за „ямайска коалиция“ трябва да постигнем споразумение с ХДС

27 Септември 2017 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. В първите дни след изборите за Бундестаг преговорите за съставяне на новото германско правителство изглеждат все по-трудни, особено в редиците на Съюза (ХДС/ХСС), коментира телевизионният канал ZDF.
Преди стартирането на преговорите за „ямайска коалиция“ трябва да бъде постигнато споразумение за обща политическа линия на Християндемократическия съюз (ХСС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), подчерта новият фракционен лидер на баварската партия в Бундестага Александер Добринд. „Предстои да видим дали сме сестрински (партии)“, заяви бившият министър пред телевизията. „Необходимо е таванът за бежанците, предложен от ХСС, да бъде част от коалиционното споразумение“, категоричен бе Добринд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симоне Петер, „Зелени“: Горната граница за бежанците е „червена линия“ в преговорите за съставяне на коалиция в Берлин

Симоне Петер, „Зелени“: Горната граница за бежанците е „червена линия“ в преговорите за съставяне на коалиция в Берлин

27 Септември 2017 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Водещият политик от редиците на „Зелени“ Симоне Петер заяви, че поисканата от Християнсоциалния съюз (ХСС) горна граница за бежанците е „червена линия“ за партията в преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ако партията, водена от Джем Йоздемир, влезе в следващото германско правителство, няма да има ограничения за броя на хората, на които страната ще предоставя закрила. ХСС трябва да приеме тази позиция, ако наистина иска да започне преговори за съставянето на „ямайска коалиция“.
Рестриктивната политика на ХСС към бежанците е отдавна утвърдена сред редиците на партията на Хорст Зеехофер. На свой ред обаче „Зелени“ се застъпват за опростяване на процедурите за семейна имиграция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Председателят на СвДП охлади надеждите за „ямайска коалиция“ в Берлин

Die Welt: Председателят на СвДП охлади надеждите за „ямайска коалиция“ в Берлин

27 Септември 2017 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер охлади надеждите за съставяне на коалиционно правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, пише националният ежедневник Die Welt. „Някои превръщат „ямайската коалиция“ в романтичен политически проект“, заяви за изданието младият лидер на свободните демократи.
„Истината е, че има математическо мнозинство, но всяка от партиите има свои мандати. Дали те може да бъдат свързани без противоречия в интерес на страната, все още не е ясно. Политиката не е математика“, коментира Линднер.
Лидерът на германските свободни демократи подчерта, че неговата партия „винаги е готова за разговори“, уточнявайки, че най-напред предстои ХДС и ХСС да преминат през „вътрешен процес на изясняване“. Това се отнася и за „Зелени“.
Ето защо Линднер увери, че партията му би влязла в коалиция, само ако има „тенденция в германската политика“. Той припомни, че свободните демократи настояват за реформи в образователната система и икономиката. СвДП искат също и „въвеждане на закон за имиграцията, базиран на канадския модел. Искаме разумна енергийна политика и отхвърляне на автоматичните финансови трансфери в Европа“. Тези цели няма да се променят. „Ако не е възможно изпълнението им заедно със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, то тогава не остава друго, освен да представим аргументите си от редиците на опозицията“, отбеляза Линднер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Фрауке Петри се оттегля от „Алтернатива за Германия“ – и други също я последваха

Die Zeit: Фрауке Петри се оттегля от „Алтернатива за Германия“ – и други също я последваха

26 Септември 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри обяви оттеглянето си от партията. „Ясно е, че тази стъпка ще бъде осъществена“, заяви изненадващо Петри в Дрезден, без да уточнява точната дата, на която ще осъществи намеренията си, пише националният ежедневник Die Zeit. Петри подаде оставка и като председател на парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“в саксонския парламент.
Примерът на Петри бе последван от още двама членове на популистката партия – Уве Вюрлитцер и Кирстен Мустер, която се отказа от поста вицепредседател на фракцията на „Алтернатива за Германия“ в провинция Саксония.
Лидерът на партията за провинция Северен Рейн-Вестфалия, Маркус Претцел, който е и спътник на Петри в живота, също напуска редиците на „Алтернатива за Германия“, като поясни, че това ще се случи на следващото заседание на партията.
В деня след изборите за Бундестаг Петри обяви, че няма да води фракцията на партията във федералния парламент в Берлин. Решението й бе приветствано от мнозина нейни съпартийници.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фрауке Петри обяви оттеглянето си от „Алтернатива за Германия“

FAZ: Фрауке Петри обяви оттеглянето си от „Алтернатива за Германия“

26 Септември 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Още една изненадваща новина от десните популисти – след като в понеделник съобщи, че няма да води парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“, днес лидерът й Фрауке Петри обяви оттеглянето си от партията, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Към настоящия момент Петри не разкрива какви са причините за решението й. Тя не пожела да отговори на въпрос дали ще създаде нова партия в Германия.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: След фиаското на ХСС на изборите за Бундестаг – поискаха оставката на Хорст Зеехофер

SZ: След фиаското на ХСС на изборите за Бундестаг – поискаха оставката на Хорст Зеехофер

26 Септември 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Слабите резултати на Християнсоциалния съюз (ХСС) от неделния вот за федерален парламент на Германия станаха причина да бъде поискана оставката на лидера й Хорст Зеехофер, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
Депутатът от регионалния парламент в Мюнхен Александър Кьониг призова Зеехофер да се оттегли от ръководството на партията. „Имаме нужда от друг кандидат за местните избори“, заяви Кьониг, като за заместник на Зеехофер предложи баварския финансов министър Маркус Зьодер „или друг подходящ кандидат“.
В неделя Съюзът (ХДС/ХСС) почули един от най-слабите резултати в историята си. Това, разбира се, е удар за партията, но ХСС на Хорст Зеехофер понесе още по-сериозна загуба – подкрепата за нея падна с 10 %, в сравнение с вота през 2013 г. Точно тук и социолозите сгрешиха в прогнозите – очакваше се ХСС да събере 47 % от гласовете в Бавария.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Новият германски парламент ще бъде с 300 млн. евро по-скъп от предходния

Die Zeit: Новият германски парламент ще бъде с 300 млн. евро по-скъп от предходния

26 Септември 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. В новия германски парламент ще влязат рекорден брой депутати – 709, а това означава и много допълнителни разходи за издръжката им, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Поставянето на допълнителни кресла в заседателната зала и осигуряването на нови стаи за депутатите ще са необходими още 300 млн. евро, които ще платят германските данъкоплатци. В цената са калкулирани офис консумативите, лаптопите, мобилните телефони, храната и дори пътуванията на народните представители.
Месечно всяка парламентарна група в Бундестага получава по 411 313 евро и отделно по 8586 евро за всеки депутат. До този момент годишната сметка възлиза на 88 млн. евро, но с двете нови фракции в парламента – на „Алтернатива за Германия“ и Свободната демократическа партия (СвДП), разходите ще се увеличат с около 20 млн. евро на година.
„XXL Бундестагът“ означава и „извънгабаритните разходи“, предупреди председателят на Асоциацията на данъкоплатците Райнер Холцнагел.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Prague Monitor: Чешкият президент пожела на Ангела Меркел успех в коалиционните преговори

The Daily Prague Monitor: Чешкият президент пожела на Ангела Меркел успех в коалиционните преговори

26 Септември 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Прага. Държавният глава на Чешката република Милош Земан поздрави Ангела Меркел за победата на изборите за федерален парламент на Германия и й пожела успех в трудните преговори за съставяне на новата управляваща коалиция в Берлин, пише столичният ежедневник The Daily Prague Monitor.
Земан не коментира изборния резултат на „Алтернатива за Германия“ – дясната популистка партия на Фрауке Петри, която влиза в парламента за първи път след създаването си през 2013 г.
Чешкият президент благодари единствено за положителното развитие на двустранните отношения между Берлин и Прага, за което Меркел „допринесе с активен и позитивен подход“.
„Радвам се, че въпреки наличието на теми, по които имаме различни възгледи, дискусията между нашите страни винаги е била професионална и прагматична", подчерта Земан. Той припомни, че е провел среща с Меркел през миналата година и изрази надежди през следващите години да има възможност отново да разговаря лично с нея.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Дългият път към „ямайска коалиция“ или защо новото правителство на Германия може да бъде съставено едва в началото на следващата година

Focus: Дългият път към „ямайска коалиция“ или защо новото правителство на Германия може да бъде съставено едва в началото на следващата година

26 Септември 2017 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изборите за Бундестаг приключиха и победителите вече са ясни, но съставянето на новата управляваща коалиция в Берлин може да отнеме месеци. Според изданието Focus има няколко ключови фактори, които може да възпрепятстват формирането на коалиция преди началото на следващата, 2018 г.
На първо място редакцията поставя изборите за регионален парламент в провинция Долна Саксония. Те са насрочени за 15 октомври и едва ли преди приключването им ще бъдат предприети стъпки за коалиция на федерално ниво. По този начин няма да бъде повлияно на предизборната кампания в провинцията.
Втория фактор е графикът на двете партии, разглеждани като потенциални коалиционни партньори на Съюза (ХДС/ХСС) – Свободната демократическа партия (СвДП) и най-вече – „Зелени“, които ще вземат решение дали да участват в новото правителство не по-рано от 30 септември.
И двете партии обаче искат да гласуват резултата от коалиционните преговори, преди да обявят решението си. Това вероятно няма да се случи по-рано от ноември или декември, когато са предвидени партийните им конгреси.
Третият фактор, който ще забави съставянето на новото правителство, е трудността на самите преговори между партиите. До този момент в Бундестага не е управлявала „ямайска коалиция“, припомнят от редакцията.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Stern: Партиите се събират на първо заседание след изборите за Бундестаг

Stern: Партиите се събират на първо заседание след изборите за Бундестаг

26 Септември 2017 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Два дни след изборите в Бундестага политическите партии се събират за първа среща в Берлин, съобщава изданието Stern.
Избраните 94 депутати от „Алтернатива за Германия“ ще заседават от 11 часа (местно време). В 14 часа (местно време) е срещата на „Зелени“ и членове на Свободната демократическа партия (СвДП). Бивши и настоящи депутати от Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП ще се съберат последни, в 15 часа (местно време).
След завръщането си в парламента, свободните демократи бяха първите, които проведоха заседание след изборите за Бундестаг. Те се събраха в Берлин още в понеделник.
С 709 депутати, 19-тият Бундестаг на ФРГ ще бъде най-големият в историята на страната, припомня изданието.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският финансов сектор иска споразумение за свободна търговия с ЕС

The Guardian: Британският финансов сектор иска споразумение за свободна търговия с ЕС

26 Септември 2017 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон и Франкфурт ще загубят пред Ню Йорк и Сингапур, освен ако не бъде подписано споразумение за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз, заявиха водещи бизнеси от лондонското Сити, цитирани от The Guardian.
Доклад от ключови банки, адвокатски кантори и фондови мениджъри във Великобритания предлага свободно търговско споразумение, което да влезе в сила, след като Великобритания излезе от Европейския съюз.
Подобна сделка би позволила на британските и базираните в ЕС компании да продават продуктите и услугите си без тарифи, такси или квоти в пазарите на всяка страна след Брекзит.
Твърди се, че Брекзит може да има негативни ефекти върху британските пенсионери и други клиенти, които живеят в ЕС, ако „паспортните“ права, които позволяват на британските финансови компании да търгуват свободно в единния пазар, бъдат загубени.
Решението на подобни проблеми е начертано от „Международната регулаторна стратегическа група“, която се финансира от „Градската корпорация на Лондон“ и лобистката група „TheCityUK“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Резултатите от изборите в Германия са добри за демокрацията и за бъдещето на Европейския съюз

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Резултатите от изборите в Германия са добри за демокрацията и за бъдещето на Европейския съюз

25 Септември 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Враца. Резултатите от изборите в Германия са добри за демокрацията и за бъдещето на Европейския съюз, защото знаем през какви периоди Германия беше стожерът за стабилността и запазването на съюза. Това каза пред журналисти във Враца заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му резултатите в Германия ще дадат допълнителна стабилност и устойчивост в Европейския съюз. „За мен е много радостно, че за един кратък период от време минаха през избори редица страни и мога да кажа, че Франция и Германия се очертават като лидерите в Европейския съюз. Много бяха песимистите, много бяха тези, които говореха популистки и не даваха перспектива и шанс на Европейския съюз. А смятам, че сега всеки един от нас, минавайки през всички тези национални избори, успя да си направи съответната равносметка. И съм убеден, че през 2019 г., когато ще бъдат европейските избори, тогава действително Европейският съюз ще бъде много по-сплотен и много по-единен, отколкото през 2014 г., когато имаше много тежък период с над 1 млн. бежанци, които влязоха в Европа“, обясни Цветанов и уточни, че на 11, 12 и 13 октомври ще бъде на работно посещение в Мюнхен и в Берлин, където ще се срещне и с новите депутати от Бундестага.
„За България изборите в Германия са шанс и възможност за по-добрата европейска перспектива, за постигане на цели като Шенген, като Еврозоната. Убеден съм, че с този икономически растеж, който имаме днес – 3,6% и очакваме до края на годината той да достигне до 3,9%, и излишъка, който имаме, за да финансираме проектите, които са свързани с европейско съфинансиране, ще ни дадат повече възможности и по-голямо самочувствие“, каза още Цветанов и обясни, че стабилността на Европейския съюз пряко влияе върху българската политика, икономика и стабилност. По думите му самият факт, че ЕС е консолидиран и стабилен означава, че оперативните програми продължават да вървят. „Тази европейска солидарност, която получава страната ни, допринася за развитието на регионите и съм убеден, че както 624 млн. лева отиват за образователни инфраструктури, ще има и много пари, които ще стигнат до селските райони. И ще може действително да развием и тази инфраструктура, която ще даде възможност за повече безопасност по пътищата на отсечката от Ботевград и Мездра, за да можем да направим много добра свързаност между Враца, София и всички останали области като Монтана и Видин“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Какво се променя в Германия след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

Какво се променя в Германия след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Данните от гласуването показват, че изборите за федерален парламент на ФРГ, проведени в неделя, 24 септември, печели Съюзът (ХДС/ХСС), който получи подкрепата на 33% от гражданите.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % от избирателите. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г.
Минути след обявяването на първите неофициални резултати, рекордно ниски за социалдемократите, стана ясно, че голямата коалиция в Берлин отива в историята. "Мястото на ГСДП е в опозиция", потвърди фракционният лидер на партията Томас Оперман. Но това бе само първата промяна, която застига Берлин след неделяния вот за новия, 19-ти Бундестаг.

Ангела Меркел спечели четвърти канцлерски мандат, но ХСС претърпя поражение

Вече е ясно, че Съюзът (ХДС/ХСС) почули един от най-слабите резултати в историята си. Това, разбира се, е удар за партията, но Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер понесе сериозна загуба – подкрепата за нея падна с 10 %, в сравнение с вота през 2013 г. Точно тук и социолозите сгрешиха в прогнозите – очакваше се ХСС да събере 47 % от гласовете в Бавария.
Но, както и самата Меркел отбеляза – стратегическите цели са постигнати: Съюзът (ХДС/ХСС) ще състави следващото правитество на Германия.

Десните популисти влизат в Бундестага

За първи път след създаването си през 2013 г. популистката „Алтернатива за Германия“ ще влезе в парламента с 89 мандата, след като 12,6 % от избирателите я подкрепиха с гласовете си.
Партията на Фрауке Петри ще бъде третата сила в Бундестага. Но популистите няма да участват в правителството – нито една от останалите германски партии не би се съгласила на коалиция с тях. „Алтернатива за Германия“ вероятно няма да получи и ролята на опозиционен лидер, която ще поемат социалдемократите.

Завръщането на свободните демократи в Бундестага

Младият лидер на свободните демократи Кристиан Линднер успя да изведе от кризата Свободната демократическа партия (СвДП), която бе подкрепена от 10,7 % от избирателите. Успехът е сериозен, като се има предвид, че при предходното гласуване за Бундестаг те свободните демократи не успяха да минат петпроцентната бариера за влизане в парламента.
СвДП се счита за естествен съюзник на партията на Меркел. Подобен коалиционен съюз биха одобрили и германските граждани, ако се съди по проучванията на общественото мнение. Но дори обединени, тези две партии няма да разполагат с абсолютно мнозинство в законодателния орган в Берлин. Ето защо Меркел вероятно ще започне преговори за коалиция и със „Зелените“ на Джем Йоздемир, които получиха 9,2 % от гласовете.

Броят на депутатите в Бундестага ще бъде рекордно висок

Новият федерален парламент на Германия ще бъде съставен от рекорден брой депутати – 709. До този момент най-големият Бундестаг в следвоенната история на страната бе съставен след изборите през 1994 г., когато в законодателния орган в Берлин влязоха 672-ма народни представители.
„Няма друга демокрация в света с толкова много места в парламента“, заяви политологът Йоахим Бенке още в изборния ден в Германия.
През последните четири години в германския парламент имаше 631 депутати. Обикновено броят им е 598. Влизането на свободните демократи и „Алтернатива за Германия“ налага въвеждането на т.нар. изравнителни мандати.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N-tv: Ангела Меркел изрази готовност да разговаря с ГСДП за съставяне на коалиционно правителство

N-tv: Ангела Меркел изрази готовност да разговаря с ГСДП за съставяне на коалиционно правителство

25 Септември 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. След обявяването на резултатите от неделния вот за федерален парламент, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обяви, че се оттегля в опозиция. Изглежда обаче Ангела Меркел не иска да приеме решението на партньора й в голямата коалиция – в рамките на пресконференция в Берлин в понеделник тя заяви, че желае да разговаря със социалдемократите за съставяне на правителство, предава телевизионният канал N-tv.
В преговорите за бъдеща коалиция Меркел включи „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП). Лидерът на ХДС подчерта, че за Германия е от изключителна важност да има стабилно правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер за фракционен лидер на ХДС

SZ: Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер за фракционен лидер на ХДС

25 Септември 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер да бъде преизбран за фракционен лидер на партията, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
В краткия си коментар след заседание в Берлин Меркел поясни единствено, че предложението й е срещнало широко одобрение в редиците на ХДС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Поздрави на Ангела Меркел и на Хорст Зеехофер, защото техните партии направиха за четвърти пореден път убедителен резултат

Премиерът Бойко Борисов: Поздрави на Ангела Меркел и на Хорст Зеехофер, защото техните партии направиха за четвърти пореден път убедителен резултат

25 Септември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Поздрави на Ангела Меркел и на Хорст Зеехофер, защото техните партии направиха за четвърти пореден път убедителен резултат. Това каза пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов, след откриването на Международния технически панаир в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Борисов напомни, че и в тяхната държава има подобни проблеми с крайно десните и с останалите формации, както във всяка страна. „Но в Германия хората са доста прогнозируеми и виждайки този разклатен свят знаят как да гласуват”, добави Борисов. Той коментира това, което се случва в Корея, че летят изтребители и бомбардировачи на САЩ и на Русия. „Това или трябва да свърши, или ще доведе до фатална и за Европа развръзка”, каза Борисов и допълни, че всяка подобна криза, дори да е далеч от нас, се отразява зле на Европа. Премиерът пожела на Ангела Меркел бързо да състави правителство, тъй като Европа има нужда от това. По думите му България също е много обвързана с европейската икономика – освен с еврофондовете, и износът е главно за ЕС, а и оттам са големите постъпления в икономиката ни.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Андреа Налес ще бъде новият фракционен лидер на ГСДП

ZDF: Андреа Налес ще бъде новият фракционен лидер на ГСДП

25 Септември 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц предложи сегашния министър на труда Андреа Налес за председател на парламентарната фракция, предава телевизионният канал ZDF.
След обявяването на резултатите от неделяния вот за Бундестаг, рекордно ниски за социалдемократите, Шулц обяви оттеглянето на партията в опозиция и обеща да възвърне позициите й в обществото.
„Започваме нов сезон“, увери лидерът на ГСДП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел постигна целта си с мигрантите - направи един огромен хуманитарен жест и успя да остане на власт в много тежка ситуация

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел постигна целта си с мигрантите - направи един огромен хуманитарен жест и успя да остане на власт в много тежка ситуация

25 Септември 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Ангела Меркел постигна целта си с мигрантите - направи един огромен хуманитарен жест и успя да остане на власт в много тежка ситуация. Това каза политологът доц. Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус“ за резултатите от изборите в Германия. По думите му това за него е белег за много висока проба политика.
Според него дългият период във властта води до известна умора. „Мнозина обвиняват Меркел в грешки и специално в това, че тя е призовала всички мигранти към Германия. Това разбира се, не е вярно. Това, което каза е, че ще се приемат бежанци, не икономически мигранти. Разбира се, критики към нея могат да бъдат отправяни към логистиката на цялото това гигантско усилие. След нейния анонс наистина тръгнаха огромни групи от хора. Този процес доведе до сцени, които уплашиха мнозина не само в Германия, но и отвъд пределите на страната“, поясни политологът.
„Победата ѝ се дължи на два фактора. Първият е, че икономическата политика на Германия е успешна. Всички показатели на страната са добри, безработицата е доста ниска. Това дава и перспектива за в бъдеще на консерваторите да продължат със своята икономическа линия. Вторият фактор е, че на фона на развитието в държави като САЩ, Великобритания, политиката на Меркел изглежда доста по-разумна, основана на дългосрочни принципи и най-вече предвидима“, коментира доц. Смилов. Той посочи, че избирателите в Европа са се уплашили от резултатите от изборите и референдумите в държави като Великобритания и САЩ и са предпочели решения, които са в по-традиционна посока. „Все пак Меркел стоеше доста по-добре от своите основни конкуренти в Германия - Социалдемократите, които като че ли пострадаха най-много от тази широка коалиция. Сега взеха правилното решение да останат в опозиция. Кои са причините за отлива на гласове – споменах вече една от тях. Дългият период във властта води до известна умора“, поясни доц. Смилов. По думите му, въпреки икономически позитивното развитие на Германия, има групи, които не успяват да получат пропорционално своя дял от този успех. Доц. Смилов посочи, че части от работническата класа и източно-германците се чувстват по-маргинализирани и това води до доста висок вот за други партии точно в тези групи в Германия. Партии като левите и „Алтернатива за Германия“ успяха да мобилизират недоволството сред части от населението срещу политиката на Меркел.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в ЕС

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в ЕС

25 Септември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в Европейския съюз (ЕС). Това каза политологът доц. Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус“ за резултатите от изборите в Германия. Според него успехът на Меркел е бил очакван. „Неочакваното е по-доброто представяне на „Алтернатива за Германия“ и отливът от гласове на двете основни партии. Винаги когато една партия е на власт много дълго време, за повече от десетилетие, има и умора у избирателя. Той започва да търси други опции. В Германия имахме голяма коалиция, което означава, че двете основни партии са заедно в управлението и опозицията на практика остава или в малките политически партии или извън парламента. Така се отварят възможности за нови играчи, които в случая са използвани доста успешно от „Алтернатива за Германия“, коментира доц. Смилов. По думите му в този смисъл може да се каже, че успехът на Меркел е до известна степен помрачен от развитието на национал-популистката алтернатива. „Ако трябва да се даде обобщаваща оценка, все пак Германия остава центъра на стабилността в Европейския съюз. Изборният резултат дава възможност на Меркел да продължи своята политика с известни корекции, както във вътрешен план, така и по отношение на Европейския съюз“, коментира политологът.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N-tv: „Зелените“ демонстрираха готовност за компромис за съставяне на „ямайска коалиция“

N-tv: „Зелените“ демонстрираха готовност за компромис за съставяне на „ямайска коалиция“

25 Септември 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изборите за Бундестаг партията „Зелени“ на Джел Йоздемир демонстрира готовност за компромиси с цел съставяне на „ямайска коалиция“, предава телевизионният канал N-tv.
„Ще тряба да направим компромиси“, заяви лидерът на партията Джем Йоздемир.
Същевременно друг представител на „Зелените“ - Антон Хофрайтер, подчерта, че партията не е единствената възможност за съставяне на новото правителство в Берлин. Още в края на тази седмица партията ще формира екип за преговори, потвърди Хофрайтер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Свободните демократи потвърдиха готовността си да управляват в „ямайска коалиция“

ZDF: Свободните демократи потвърдиха готовността си да управляват в „ямайска коалиция“

25 Септември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Генералният секретар на Свободната демократическа партия (СвДП) Никола Беер потвърди готовността на германските либерали да управляват страната в „ямайска коалиция“, т.е. заедно със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“.
„Но ще влезем в управлението, само е възможно да изпълним нашата предизборна програма“, предупреди Беер в предаването Morgenmagazin на телевизионния канал ZDF.
„Ямайската коалиция“ е най-вероятен вариант за бъдещето федерално правителство на Германия. Преговорите за съставянето му трябва да приключат до 24 октомври 2017 г., припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фрауке Петри: Целта е поемане на властта през 2021 г.

Фрауке Петри: Целта е поемане на властта през 2021 г.

25 Септември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на популистката партия „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри заяви в рамките на пресконференция в понеделник, че гражданите на ФРГ се надяват на истинска нова сила във федералния парламент, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Петри обаче подчерта категоричо, че целта на партията й е през 2021 г. да поеме властта. Лидерът на „Алтернатива за Германия“ не пропусна да отбележи, че медиите имат отговорност за негативния образ на партията в обществото.
В сутрешните часове на понеделник Петри изненадващо се оказа от участие в парламентарната група на популистката партия. Съответното съобщение тя направи пред медиите. Съдейки по реакциите на останалите членове на партията, присъстващи на пресконференцията, съобщението на лидера на „Алтернатива за Германия“ бе изненада и за самите тях.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов към канцлера Меркел: Изборната победа е признание за водената от Вас политика

Премиерът Бойко Борисов към канцлера Меркел: Изборната победа е признание за водената от Вас политика

25 Септември 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов изрази най-сърдечни поздравления за убедителната изборна победа на Християндемократичeския съюз в писмо до канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „Резултатите от тези избори бяха от критична важност за бъдещето на обединена Европа и получената подкрепа на мнозинството от избирателите е най-високото признание за провежданата от Вас политика, която вече 12 последователни години е насочена към благополучието на германския народ и към изграждането на силна и просперираща Европа“, посочва премиерът. Той подчертава, че като лидер на най-силната политическа сила в Германия г-жа Меркел ще може и занапред да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и НАТО.
„Особено високо ценя личната Ви ангажираност за развитието на българо-германските отношения и за ценната подкрепа на Германия за България в рамките на ЕС, особено в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Вярвам, че тясното българо-германско партньорство, основано на доверие, дълбоки исторически връзки и споделени ценности, ще придобива още по-динамични измерения както в интерес на страните ни, така и като принос в справянето с глобалните предизвикателства“, посочва Борисов като пожелава здраве и нови бъдещи успехи на Ангела Меркел в отговорната й мисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската преса не остана равнодушна към изборния успех на „Алтернатива за Германия“ (Агенция „Фокус“)

Европейската преса не остана равнодушна към изборния успех на „Алтернатива за Германия“ (Агенция „Фокус“)

25 Септември 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Изборите за федерален парламент в Германия бяха следени с голям интерес не само от медиите в страната, но и от тези зад граница, които не останаха равнодушни към успеха на популистката „Алтернатива за Германия“. За европейската преса влизането на дясната националнистическа партия на Фрауке Петри в Бундестага е водещ акцент в темата за германските избори.


Мадрид. Испанският всекидневник El Pais отбелязва, че лидерът на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел е изправена пред сложната задача да състави следващата управляваща коалиция в Берлин.
От редакцията подчертават, че преговорите за формиране на новото германско правителство може да продължат седмици или дори месеци. В същото време изданието алармира, че популистите на Фрауке Петри, чиято партия „Алтернатива за Германия“ получи близо 90 места в Бундестага, може да доминира бъдещите политически дебати в парламента.
***

Виена. Силното представяне на популистката „Алтернатива за Германия“ в неделния вот за федерален парламент в Берлин е тема, която занимава световните медии, които отправят предупреждения за опасността от влизането на крайнодесните в Бундестага.
Австрийският национален ежедневник Die Presse е уверен, че с изборните резултати германските избиратели са връчили с двугодишно закъснение сметката за бежанската криза. Освен със слабостта на управляващите във ФРГ, по друг начин не би могло да се обясни влизането на десните националисти в германския парламент, коментират от редакцията.
Според изданието отворената политика на Ангела Меркел към бежанците и масовата миграция са вдъхнали нов живот на антиевропейското движение на Фрауке Петри, което в противен случай щеше да остане в миналото.
***

Париж. През последните месеци членовете на популистката партия „Алтернатива за Германия“ не направиха нищо, за да изчистят демоничния си образ в очите на избирателите, коментира френският ежедневник Le Monde.
От редакцията отбелязват, че в предходните месеци партията на Фрауке Петри проведе кампания, базирана на съзнателна ксенофобия и ислямофобия, задълбочавайки още повече съмненията за националсоциалистическия й уклон. Стратегията обаче се оказа печеливша: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация и в резултат спечели близо 90 места в Бундестага в Берлин.
Вечерният шок от неделя обаче е относителен – в края на краищата, Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост в Германия още четири години.
***

Брюксел. Големите еврейски групи са изразили тревога и разочарование от влизането на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в Бундестага като трета политическа сила, предаде The Guardian.
Йозеф Шустер от Централния еврейски съвет на Германия посочи, че партията „толерира крайнодесни мисли и агитира срещу малцинството“, добавяйки , че очаква другите партии в страната „да разкрият лицето на „Алтернатива за Германия“ и да свалят маската на техните празни, популистки обещания“.
Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер нарече канцлера на Германия Ангела Меркел „истински приятел на Израел и на еврейския народ“ и осъди „Алтернатива за Германия“ като „срамно реакционно движение, което припомня най-лошото от миналото на Германия“.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация

Le Monde: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация

25 Септември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Берлин/Париж. През последните месеци членовете на популистката партия „Алтернатива за Германия“ не направиха нищо, за да изчистят демоничния си образ в очите на избирателите, коментира френският ежедневник Le Monde.
От редакцията отбелязват, че в предходните месеци партията на Фрауке Петри проведе кампания, базирана на съзнателна ксенофобия и ислямофобия, задълбочавайки още повече съмненията за националсоциалистическия й уклон. Стратегията обаче се оказа печеливша: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация и в резултат спечели близо 90 места в Бундестага в Берлин.
Вечерният шок от неделя обаче е относителен – в края на краищата, Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост в Германия още четири години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: За Ангела Меркел предстои решаване на сложната задача за съставяне на коалиция

El Pais: За Ангела Меркел предстои решаване на сложната задача за съставяне на коалиция

25 Септември 2017 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Берлин/Мадрид. Испанският всекидневник El Pais отбелязва, че лидерът на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел е изправена пред сложната задача да състави следващата управляваща коалиция в Берлин.
От редакцията подчертават, че преговорите за формиране на новото германско правителство може да продължат седмици или дори месеци. В същото време изданието алармира, че популистите на Фрауке Патри, чиято партия „Алтернатива за Германия“ получи близо 90 места в Бундестага, може да доминира бъдещите политически дебати в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: В няколко града се проведоха първи протести срещу влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага

ZDF: В няколко града се проведоха първи протести срещу влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага

25 Септември 2017 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Около хиляда души излязоха във вечерните часове на неделя по улиците в Берлин, за да изразят несъгласието си с влизането на популистката партия „Алтернатива за Германия“ в следващия, 19-ти Бундестаг, предава телевизионният канал ZDF.
Демонстрантите се събраха на „Александерплатц“ – един от емблематичните площади във федералната столица, където партията на Фрауке Петри празнуваше изборните резултати. Протестиращите хвърляха бутилки, но като цяло обстановката остана спокойна.
В Кьолн, Франкфурт на Майн и Хамбург също бяха организирани спонтанни протести срещу „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: „Алтернатива за Германия“ е подкрепена предимно от граждани, които традиционно се въздържат от гласуване

Focus: „Алтернатива за Германия“ е подкрепена предимно от граждани, които традиционно се въздържат от гласуване

25 Септември 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съгласно данни, разпространени от водещите телевизионни канали ARD и ZDF след изборния ден във ФРГ, популистката „Алтернатива за Германия“ е подкрепена преди всичко от гражданите, които традиционно се въздържат от участие в гласуване, съобщава изданието Focus.
Партията на Фрауке Петри е съумяла да спечели подкрепата на 1,28 млн. негласуващи германци. Нито една друга партия от германската политическа сцена не може да се похвали с подобен успех. От останалите политически сили „Алтернатива за Германия“ е успяла да „открадне“ гласовете на около 740 хил. души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: След големия ден – Урсула фон дер Лайен не влиза в новия германски парламент

Das Rheinische Post: След големия ден – Урсула фон дер Лайен не влиза в новия германски парламент

25 Септември 2017 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. След еуфорията около изборната победа в централата на Християндемократическия съюз настъпва време за истинската равносметка от неделния вот на германците, коментира вестник Das Rheinische Post.
При пристигането си в партийната централа на ХДС в Берлин, федералният вътрешен министър Томас де Мезиер поздрави вежливо събралите се журналисти. В онези часове германският християндемократ все още не знаеше, че резултатите на Съюза (ХДС/ХСС) от изборите са толкова лоши, че оставят колегата му Урсула фон дер Лайерн извън новия, 19-ти Бундестаг. До този момент тя заемаше поста министър на отбраната на ФРГ.
В Берлин няма място и за вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман – той също не спечели директен мандат за Бундестага.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.