НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Делото за „Царските конюшни“ бe отложено (ОБЗОР)

Делото за „Царските конюшни“ бe отложено (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. Делото за бившите Царски конюшни в центъра на София срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев претърпя фалстарт. То беше отложено, тъй като се оказа, че настоящият областен управител Николай Пехливанов не е бил редовно призован, поради което областната управа не е имала възможност да предяви граждански иск срещу подсъдимия. Прокуратурата обвинява Пенев за продажба на безценица на имота в центъра на столицата. Държавата предяви искове за нанесените щети в размер на над 20 млн. лв., но защитата ги оспори. Съдът в крайна сметка постанови на следващото заседание по делото да се яви областният управител на София, който да даде позиция по случая. Следващият опит да се даде ход на делото ще е на 13 декември
Агенция „Фокус“ припомня: На 8 септември 2016 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести по време на брифинг, че разполага с информация за това, че областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от Реформаторите и назначен от Бойко Борисов и заместник-областният управител от ГЕРБ Томи Николов продават 7,5 декара на „пъпа“ на София, в квартал „Оборище“ на 100 метра от паметника на Васил Левски за сумата от 658 870 лева. „Тоест по 90 лева на квадратен метър, на 100 метра от Народното събрание, на цената на едни маратонки“, заяви тогава Корнелия Нинова. В същия ден депутатът от БСП Жельо Бойчев внесе сигнал в прокуратурата, в който се настояваше на проверка да бъдат подложени действията на областната администрация при подписването на договори за ликвидиране на съсобственост.
На следващия ден, 9 септември, премиерът Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация – София-град по повод извършена сделка. По-късно през деня, след среща с Пенев, премиерът Борисов поиска и прие оставката му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делото за бившите Царски конюшни срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев беше отложено

Делото за бившите Царски конюшни срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев беше отложено

25 Септември 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Делото за бившите Царски конюшни срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев претърпя фалстарт – то беше отложено, тъй като се оказа, че настоящият областен управител не е бил редовно призован и поради това областната управа не е имала възможност да предяви граждански иск срещу подсъдимия, предаде бТВ.Прокуратурата обвинява Пенев за продажба на безценица на имота в центъра на столицата.
Държавата се опита да предяви искове за нанесените щети в размер на над 20 млн. лв., защитата ги оспори. Съдът в крайна сметка постанови на следващото заседание по делото да се яви областният управител на София, който да даде позиция по случая.
„Изобщо не става въпрос за чувство за вина. Аз в самото начало казах, че поставянето на едни неистини няма как да ги направи истини – коментира Пенев. – Знаете, че аз съм политическо лице в качеството си на каквото бях областен управител. Има възможност да се направят всякакви причинно-следствени връзки по отношение на това как се развиха нещата в България от политическа гледна точка след момента на така нареченото обвинение“.
По едно от обвиненията – за сключване на неизгодна сделка, щетата е над 10 млн. лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота, каза прокурорът по делото Михаела Райдовска. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици за областната администрация и за българската държава, добави тя.
Съдът ще направи отново опит да даде ход на делото на 13 декември.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.