НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Ганецовски, РИМ – Враца: Предстои 15-ти сезон на проучване на праисторическите пластове на археологически комплекс „Калето“ край Мездра

Георги Ганецовски, РИМ – Враца: Предстои 15-ти сезон на проучване на праисторическите пластове на археологически комплекс „Калето“ край Мездра

6 Октомври 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Медра. Предстои 15-ти сезон на проучване на праисторическите пластове на археологически комплекс „Калето“ край Мездра, каза за Радио „Фокус“ – Видин Георги Ганецовски, археолог и директор на Регионалния исторически музей във Враца. Това са редовни разкопки и са съсредоточени в западната част, която все още не е проучена, докато централната и източната част са вече социализирани и представляват туристическа атракция. „Археологическият комплекс „Калето“ край Мездра е изключително интересен обект, той е многопластов. В него има отложения на 6 археологически периода, като започнем от късната каменно-медна епоха, това е краят на 5-тото хилядолетие преди Христа и стигнем до късното Българско Средновековие“, каза Ганецовски. Той допълни, че най-интересното при праисторическите пластове са регистрираните специализирани ателиета с различни занаятчийски специфични дейности, което е удивително за този период. „Нашата цел е да завършим там, където е възможно тези проучвания и да извлечем максимално много информация“, заяви Ганецовски.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Сергей Торбатов, НАИМ-БАН: Започнаха разкопките на археологическия комплекс „Калето” край град Мездра

Доц. Сергей Торбатов, НАИМ-БАН: Започнаха разкопките на археологическия комплекс „Калето” край град Мездра

20 Юни 2017 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Враца. Започнаха разкопките на археологическия комплекс „Калето” край град Мездра, каза за Радио „Фокус” – Видин доц. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей към БАН, който е ръководител на проучванията. „Вчера почистихме обекта и от днес започваме работа. При почистването открихме римска монета от 4 век, каквито тук има стотици. Но, това не представлява сензация, нито има научен интерес за тази монета”, допълни доц.Торбатов. Той посочи, че археологическият комплекс „Калето” край град Мездра е един от най-интересните за археолозите обект в България. „Тук има засвидетелствано човешко присъствие, някаква форма за използване на това естествено възвишение от втората половина на 5 хилядолетие преди Христа и до средата на 11 век след Христа. На този обект са започнали проучвания през 1974 година и всяка година след това редовно са се правели проучвания до 1990 година”, каза доц. Торбатов. Той допълни, че разкопките са прекъснати до 2004 година, когато отново са подновени. „Финансирането е предимно от Община Мездра. Проучен е две трети от обекта, експонирани са находките и обектът е социализиран, като привлича туристи. Продължаваме проучването на останалата малка част, като целта е и тя да бъде проучена и присъединена към цялостния комплекс”, уточни доц. Торбатов.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джорди Санчес и Джорди Кушхард бяха арестувани от испанската полиция. 17 октомври 2017 г.
Джорди Санчес и Джорди Кушхард бяха арестувани от испанската полиция. 17 октомвр...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.