НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Ганецовски, РИМ – Враца: Предстои 15-ти сезон на проучване на праисторическите пластове на археологически комплекс „Калето“ край Мездра

Георги Ганецовски, РИМ – Враца: Предстои 15-ти сезон на проучване на праисторическите пластове на археологически комплекс „Калето“ край Мездра

6 Октомври 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Медра. Предстои 15-ти сезон на проучване на праисторическите пластове на археологически комплекс „Калето“ край Мездра, каза за Радио „Фокус“ – Видин Георги Ганецовски, археолог и директор на Регионалния исторически музей във Враца. Това са редовни разкопки и са съсредоточени в западната част, която все още не е проучена, докато централната и източната част са вече социализирани и представляват туристическа атракция. „Археологическият комплекс „Калето“ край Мездра е изключително интересен обект, той е многопластов. В него има отложения на 6 археологически периода, като започнем от късната каменно-медна епоха, това е краят на 5-тото хилядолетие преди Христа и стигнем до късното Българско Средновековие“, каза Ганецовски. Той допълни, че най-интересното при праисторическите пластове са регистрираните специализирани ателиета с различни занаятчийски специфични дейности, което е удивително за този период. „Нашата цел е да завършим там, където е възможно тези проучвания и да извлечем максимално много информация“, заяви Ганецовски.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Сергей Торбатов, НАИМ-БАН: Започнаха разкопките на археологическия комплекс „Калето” край град Мездра

Доц. Сергей Торбатов, НАИМ-БАН: Започнаха разкопките на археологическия комплекс „Калето” край град Мездра

20 Юни 2017 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Враца. Започнаха разкопките на археологическия комплекс „Калето” край град Мездра, каза за Радио „Фокус” – Видин доц. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей към БАН, който е ръководител на проучванията. „Вчера почистихме обекта и от днес започваме работа. При почистването открихме римска монета от 4 век, каквито тук има стотици. Но, това не представлява сензация, нито има научен интерес за тази монета”, допълни доц.Торбатов. Той посочи, че археологическият комплекс „Калето” край град Мездра е един от най-интересните за археолозите обект в България. „Тук има засвидетелствано човешко присъствие, някаква форма за използване на това естествено възвишение от втората половина на 5 хилядолетие преди Христа и до средата на 11 век след Христа. На този обект са започнали проучвания през 1974 година и всяка година след това редовно са се правели проучвания до 1990 година”, каза доц. Торбатов. Той допълни, че разкопките са прекъснати до 2004 година, когато отново са подновени. „Финансирането е предимно от Община Мездра. Проучен е две трети от обекта, експонирани са находките и обектът е социализиран, като привлича туристи. Продължаваме проучването на останалата малка част, като целта е и тя да бъде проучена и присъединена към цялостния комплекс”, уточни доц. Торбатов.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха "Една ...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.