НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Моника Троянчева, РЗИ – Пловдив: Очаква се грипът да настъпи през ноември и декември

Д-р Моника Троянчева, РЗИ – Пловдив: Очаква се грипът да настъпи през ноември и декември

6 Октомври 2017 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Има завишаване на респираторните заболявания в Пловдив и областта, но броят не е обезпокоителен. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив д-р Моника Троянчева от РЗИ – Пловдив. Болните са 54 на 10 000 души. Картината все още не е типична за грип. „Циркулация на грипния вирус се очаква през месеците ноември и декември”, каза д-р Троянчева. По думите й сега е моментът за ваксиниране срещу грип. В имунизационните кабинети има на разположение тривалентна и четиривалентна ваксина. Тази година се очакват грипните щамове „Мичигам” и „Хонконг”.
Сравнително спокойна е ситуацията с другите заболявания в областта. Продължават чревните инфекции, вирусните хепатити, варицелата, но няма епидемиологични разпространения при нито едно от тези заболявания.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа ще бъде през декември или януари

Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа ще бъде през декември или януари

24 Септември 2017 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Пикът на грипа през последните 6 години, откакто съм директор на Центъра по заразни и паразитни болести, е или декември, или януари. Тази година последната епидемия беше малко по-късно – в началото на 2017 г. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за вирусите и бактериите през есента, които могат да доведат до инфекции. „Не обичам много да се говори с имената на ваксиналните щамове, въпреки че колегите по този начин правят нещата по-популярни и обръщат внимание на ваксината. Като говорим за новия ваксинален щам на „Мичиган“, мога да ви кажа, че той е известен от 2015 г. Този щам е от потеклото на т.нар. пандемичния грип H1N1. „Калифорния“ се казваха предишните ваксинални щамове, сега по предложение на Световната здравна организация от месец февруари 2017 г. във ваксината за грип се включва този щам „Мичиган“. Ваксините са с 3 или 4 щама“, обясни проф. Кантарджиев. Той уточни, че по принцип ваксините са с два щама – грип А или грип Б, но тази година в нашата страна се регистрира нова ваксина – с два щама грип А и два – грип Б. „Това прави така, че подпомага възможността да бъдат предпазвани хората за циркулиращите предполагаеми групи вируси. За „Мичиган“ можем да кажем, че не е кой знае какво. Всяка година колеги приказват за някакви щамове „Калифорния“, „Виктория“, „Бризбейн“. Кой знае какво в протичането на грипната епидемия не трябва да се очаква. Трябва да се взимат мерки, за да не сме в контакт с болни“, подчерта проф. Кантарджиев. По думите му тези, които трябва да се ваксинират, е необходимо да го сторят септември или октомври месец. „Тези, които са с хронични заболявания, сърдечно-съдови, особено тези със заболявания на дихателната система, трябва да говорят със своите лекари евентуално да се ваксинират или да си закупят един от двата лекарствени препарата за грип. Те са само два по нашите аптеки и не струват кой знае е колко скъпо. Симптомите на грипа са свързани с бързото появяване на инфекция, която в рамките на няколко часа засяга организма с болки по мускулите, ставите, световъртеж, висока температура, суха кашлица, болка в гърлото, страх от светлината. Ако започнеш да взимаш един от двата препарата за грип, обикновено за 24-48 часа престава да те дразни. Не вземеш ли обаче тези мерки, трябва да се знае, че тези лекарствени средства действат първите 12, 24, до 48 часа. След това време тяхното взимане няма никакъв здравен ефект“, обясни още проф. Тодор Кантарджиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: При децата инфекциите на гърлото се причиняват от опасен микроб, който освен до ангина, води и до скарлатина

Проф. Тодор Кантарджиев: При децата инфекциите на гърлото се причиняват от опасен микроб, който освен до ангина, води и до скарлатина

24 Септември 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. При децата инфекциите на гърлото се причиняват от опасен микроб, който освен до ангина, води и до скарлатина. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за вирусите и бактериите през есента, които могат да доведат до инфекции. „Има голяма разлика между микробите, които причиняват възпаление на гърлото – ангина, при децата и възрастните. Обикновено, гърлоболът при възрастните се причинява от вируси и лечението е без антибиотици със средства, успокояващи болката и намаляващи възпалението. Не така е обаче при децата. При тях инфекциите на гърлото се причиняват от хемолитични стрептококи. Това е един микроб, който е опасен. Освен честото възпаление на гърлото, т.нар. ангина, той причинява и скарлатината. Това е заболяване с обрив“, обясни проф. Кантарджиев. По думите му общо засяга организма и има много висока температура. „Искам да кажа няколко думи за бактериалната ангина. Тя има 4 симптома. Единият са възпалени сливици с налична ексудация по сливиците. Вторият симптом е болка по лимфни възли по шията под челюстите на детето. Третият задължителен симптом е задължителна температура. При бактериална ангина детето повишава температурата. Другото много важно е липсата на кашлица. Ако има кашлица и запушен нос, това говори в полза на вирусна, а не на бактериална инфекция“, допълни той. Според него бактериалната ангина е нещо много важно и не е излишно правенето на микробиологично изследване, защото стрептококите са опасни, стрептококовото носителство също. „Бета-хемолитичните стрептококи причиняват тежки инфекции при децата, свързани с висока температура. В това число скарлатината. Усложненията на стрептококовите инфекции са ревматизъм и възпаление на бъбреците. Именно затова родителите и лекарите трябва да са много внимателни. Общопрактикуващите лекари са доста опитни в тези инфекции и много добре знаят, че трябва да се дават продължителни курсове, най-малко 10 дни антибиотик, който много често трябва да се взима“, поясни проф. Катарджиев и уточни, че антибиотикът е пеницилинов и е най-правилното лечение. Друга алтернатива е цефалоспоринов антибиотик, който обаче трябва да се приема на чести и за 10 дни, за да бъде ликвидирана стрептококовата инфекция. „Ако се ликвидират тези стрептококови инфекции, няма да имаме десетките хиляди случаи годишно на скарлатина“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Характерни за есенния сезон са инфекциите на горните дихателни пътища

Проф. Тодор Кантарджиев: Характерни за есенния сезон са инфекциите на горните дихателни пътища

24 Септември 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Характерни за есенния сезон са инфекциите на горните дихателни пътища. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, коментирайки вирусите и бактериите през есента, които могат да доведат до инфекции. „Промяната на температурата води до промяна на поведението на хората. Преставаме да проветряваме, затварят се прозорците в градския транспорт, събират се много хора в по-топли помещения. Това довежда до промяна на инфекциите, които си предаваме. Характерни за есенния сезон са инфекциите на горните дихателни пътища преди идването на сезонния грип, който обикновено започва циркулацията си края на ноември, началото на декември и добива епидемичен характер декември или януари“, коментира проф. Кантарджиев. По думите му това поне през последните години е така. „В момента не говорим за сезонния грип, а за инфекции на горните дихателни пътища, които се причиняват главно от вируси. Това са често срещаните възпаления на лигавицата на носа т.нар. хрема, възпалението на гърлото и на горните дихателни пътища, засягането на трахеята и кашлицата. В Националната референтна лаборатория на Центъра по заразни и паразитни болести се поставя диагноза на 15 респираторни вируса“, допълни той и уточни, че през последните години за първи път са доказали циркулация на нови за страната ни вируси. „Това са бокавируси, т.нар. метапневмовирус, парагрипните вируси и най-честите причинители на инфекции на горните дихателни пътища – риновирусите, аденовирусите, респираторният синцитиален вирус и коронавирусите. Това са вирусите, които причиняват възпалението на носа, на гърлото и сухата кашлица“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.