НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Британският финансов сектор иска споразумение за свободна търговия с ЕС

The Guardian: Британският финансов сектор иска споразумение за свободна търговия с ЕС

26 Септември 2017 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон и Франкфурт ще загубят пред Ню Йорк и Сингапур, освен ако не бъде подписано споразумение за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз, заявиха водещи бизнеси от лондонското Сити, цитирани от The Guardian.
Доклад от ключови банки, адвокатски кантори и фондови мениджъри във Великобритания предлага свободно търговско споразумение, което да влезе в сила, след като Великобритания излезе от Европейския съюз.
Подобна сделка би позволила на британските и базираните в ЕС компании да продават продуктите и услугите си без тарифи, такси или квоти в пазарите на всяка страна след Брекзит.
Твърди се, че Брекзит може да има негативни ефекти върху британските пенсионери и други клиенти, които живеят в ЕС, ако „паспортните“ права, които позволяват на британските финансови компании да търгуват свободно в единния пазар, бъдат загубени.
Решението на подобни проблеми е начертано от „Международната регулаторна стратегическа група“, която се финансира от „Градската корпорация на Лондон“ и лобистката група „TheCityUK“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Какво се променя в Германия след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

Какво се променя в Германия след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Данните от гласуването показват, че изборите за федерален парламент на ФРГ, проведени в неделя, 24 септември, печели Съюзът (ХДС/ХСС), който получи подкрепата на 33% от гражданите.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % от избирателите. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г.
Минути след обявяването на първите неофициални резултати, рекордно ниски за социалдемократите, стана ясно, че голямата коалиция в Берлин отива в историята. "Мястото на ГСДП е в опозиция", потвърди фракционният лидер на партията Томас Оперман. Но това бе само първата промяна, която застига Берлин след неделяния вот за новия, 19-ти Бундестаг.

Ангела Меркел спечели четвърти канцлерски мандат, но ХСС претърпя поражение

Вече е ясно, че Съюзът (ХДС/ХСС) почули един от най-слабите резултати в историята си. Това, разбира се, е удар за партията, но Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер понесе сериозна загуба – подкрепата за нея падна с 10 %, в сравнение с вота през 2013 г. Точно тук и социолозите сгрешиха в прогнозите – очакваше се ХСС да събере 47 % от гласовете в Бавария.
Но, както и самата Меркел отбеляза – стратегическите цели са постигнати: Съюзът (ХДС/ХСС) ще състави следващото правитество на Германия.

Десните популисти влизат в Бундестага

За първи път след създаването си през 2013 г. популистката „Алтернатива за Германия“ ще влезе в парламента с 89 мандата, след като 12,6 % от избирателите я подкрепиха с гласовете си.
Партията на Фрауке Петри ще бъде третата сила в Бундестага. Но популистите няма да участват в правителството – нито една от останалите германски партии не би се съгласила на коалиция с тях. „Алтернатива за Германия“ вероятно няма да получи и ролята на опозиционен лидер, която ще поемат социалдемократите.

Завръщането на свободните демократи в Бундестага

Младият лидер на свободните демократи Кристиан Линднер успя да изведе от кризата Свободната демократическа партия (СвДП), която бе подкрепена от 10,7 % от избирателите. Успехът е сериозен, като се има предвид, че при предходното гласуване за Бундестаг те свободните демократи не успяха да минат петпроцентната бариера за влизане в парламента.
СвДП се счита за естествен съюзник на партията на Меркел. Подобен коалиционен съюз биха одобрили и германските граждани, ако се съди по проучванията на общественото мнение. Но дори обединени, тези две партии няма да разполагат с абсолютно мнозинство в законодателния орган в Берлин. Ето защо Меркел вероятно ще започне преговори за коалиция и със „Зелените“ на Джем Йоздемир, които получиха 9,2 % от гласовете.

Броят на депутатите в Бундестага ще бъде рекордно висок

Новият федерален парламент на Германия ще бъде съставен от рекорден брой депутати – 709. До този момент най-големият Бундестаг в следвоенната история на страната бе съставен след изборите през 1994 г., когато в законодателния орган в Берлин влязоха 672-ма народни представители.
„Няма друга демокрация в света с толкова много места в парламента“, заяви политологът Йоахим Бенке още в изборния ден в Германия.
През последните четири години в германския парламент имаше 631 депутати. Обикновено броят им е 598. Влизането на свободните демократи и „Алтернатива за Германия“ налага въвеждането на т.нар. изравнителни мандати.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер за фракционен лидер на ХДС

SZ: Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер за фракционен лидер на ХДС

25 Септември 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер да бъде преизбран за фракционен лидер на партията, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
В краткия си коментар след заседание в Берлин Меркел поясни единствено, че предложението й е срещнало широко одобрение в редиците на ХДС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N-tv: „Зелените“ демонстрираха готовност за компромис за съставяне на „ямайска коалиция“

N-tv: „Зелените“ демонстрираха готовност за компромис за съставяне на „ямайска коалиция“

25 Септември 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изборите за Бундестаг партията „Зелени“ на Джел Йоздемир демонстрира готовност за компромиси с цел съставяне на „ямайска коалиция“, предава телевизионният канал N-tv.
„Ще тряба да направим компромиси“, заяви лидерът на партията Джем Йоздемир.
Същевременно друг представител на „Зелените“ - Антон Хофрайтер, подчерта, че партията не е единствената възможност за съставяне на новото правителство в Берлин. Още в края на тази седмица партията ще формира екип за преговори, потвърди Хофрайтер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Свободните демократи потвърдиха готовността си да управляват в „ямайска коалиция“

ZDF: Свободните демократи потвърдиха готовността си да управляват в „ямайска коалиция“

25 Септември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Генералният секретар на Свободната демократическа партия (СвДП) Никола Беер потвърди готовността на германските либерали да управляват страната в „ямайска коалиция“, т.е. заедно със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“.
„Но ще влезем в управлението, само е възможно да изпълним нашата предизборна програма“, предупреди Беер в предаването Morgenmagazin на телевизионния канал ZDF.
„Ямайската коалиция“ е най-вероятен вариант за бъдещето федерално правителство на Германия. Преговорите за съставянето му трябва да приключат до 24 октомври 2017 г., припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фрауке Петри: Целта е поемане на властта през 2021 г.

Фрауке Петри: Целта е поемане на властта през 2021 г.

25 Септември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на популистката партия „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри заяви в рамките на пресконференция в понеделник, че гражданите на ФРГ се надяват на истинска нова сила във федералния парламент, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Петри обаче подчерта категоричо, че целта на партията й е през 2021 г. да поеме властта. Лидерът на „Алтернатива за Германия“ не пропусна да отбележи, че медиите имат отговорност за негативния образ на партията в обществото.
В сутрешните часове на понеделник Петри изненадващо се оказа от участие в парламентарната група на популистката партия. Съответното съобщение тя направи пред медиите. Съдейки по реакциите на останалите членове на партията, присъстващи на пресконференцията, съобщението на лидера на „Алтернатива за Германия“ бе изненада и за самите тях.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фрауке Петри се отказа от участие в парламентарната група на „Алтернатива за Германия“

FAZ: Фрауке Петри се отказа от участие в парламентарната група на „Алтернатива за Германия“

25 Септември 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри изненадващо се оказа от участие в парламентарната група на популистката партия, съобщава вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съответното съобщение Петри направи пред медиите в сутрешните часове на понеделник. Съдейки по реакциите на останалите членове на партията, присъстващи на пресконференцията, съобщението на лидера на „Алтернатива за Германия“ бе изненада и за самите тях.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската преса не остана равнодушна към изборния успех на „Алтернатива за Германия“ (Агенция „Фокус“)

Европейската преса не остана равнодушна към изборния успех на „Алтернатива за Германия“ (Агенция „Фокус“)

25 Септември 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Изборите за федерален парламент в Германия бяха следени с голям интерес не само от медиите в страната, но и от тези зад граница, които не останаха равнодушни към успеха на популистката „Алтернатива за Германия“. За европейската преса влизането на дясната националнистическа партия на Фрауке Петри в Бундестага е водещ акцент в темата за германските избори.


Мадрид. Испанският всекидневник El Pais отбелязва, че лидерът на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел е изправена пред сложната задача да състави следващата управляваща коалиция в Берлин.
От редакцията подчертават, че преговорите за формиране на новото германско правителство може да продължат седмици или дори месеци. В същото време изданието алармира, че популистите на Фрауке Петри, чиято партия „Алтернатива за Германия“ получи близо 90 места в Бундестага, може да доминира бъдещите политически дебати в парламента.
***

Виена. Силното представяне на популистката „Алтернатива за Германия“ в неделния вот за федерален парламент в Берлин е тема, която занимава световните медии, които отправят предупреждения за опасността от влизането на крайнодесните в Бундестага.
Австрийският национален ежедневник Die Presse е уверен, че с изборните резултати германските избиратели са връчили с двугодишно закъснение сметката за бежанската криза. Освен със слабостта на управляващите във ФРГ, по друг начин не би могло да се обясни влизането на десните националисти в германския парламент, коментират от редакцията.
Според изданието отворената политика на Ангела Меркел към бежанците и масовата миграция са вдъхнали нов живот на антиевропейското движение на Фрауке Петри, което в противен случай щеше да остане в миналото.
***

Париж. През последните месеци членовете на популистката партия „Алтернатива за Германия“ не направиха нищо, за да изчистят демоничния си образ в очите на избирателите, коментира френският ежедневник Le Monde.
От редакцията отбелязват, че в предходните месеци партията на Фрауке Петри проведе кампания, базирана на съзнателна ксенофобия и ислямофобия, задълбочавайки още повече съмненията за националсоциалистическия й уклон. Стратегията обаче се оказа печеливша: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация и в резултат спечели близо 90 места в Бундестага в Берлин.
Вечерният шок от неделя обаче е относителен – в края на краищата, Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост в Германия още четири години.
***

Брюксел. Големите еврейски групи са изразили тревога и разочарование от влизането на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в Бундестага като трета политическа сила, предаде The Guardian.
Йозеф Шустер от Централния еврейски съвет на Германия посочи, че партията „толерира крайнодесни мисли и агитира срещу малцинството“, добавяйки , че очаква другите партии в страната „да разкрият лицето на „Алтернатива за Германия“ и да свалят маската на техните празни, популистки обещания“.
Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер нарече канцлера на Германия Ангела Меркел „истински приятел на Израел и на еврейския народ“ и осъди „Алтернатива за Германия“ като „срамно реакционно движение, което припомня най-лошото от миналото на Германия“.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация

Le Monde: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация

25 Септември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Берлин/Париж. През последните месеци членовете на популистката партия „Алтернатива за Германия“ не направиха нищо, за да изчистят демоничния си образ в очите на избирателите, коментира френският ежедневник Le Monde.
От редакцията отбелязват, че в предходните месеци партията на Фрауке Петри проведе кампания, базирана на съзнателна ксенофобия и ислямофобия, задълбочавайки още повече съмненията за националсоциалистическия й уклон. Стратегията обаче се оказа печеливша: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация и в резултат спечели близо 90 места в Бундестага в Берлин.
Вечерният шок от неделя обаче е относителен – в края на краищата, Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост в Германия още четири години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: В няколко града се проведоха първи протести срещу влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага

ZDF: В няколко града се проведоха първи протести срещу влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага

25 Септември 2017 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Около хиляда души излязоха във вечерните часове на неделя по улиците в Берлин, за да изразят несъгласието си с влизането на популистката партия „Алтернатива за Германия“ в следващия, 19-ти Бундестаг, предава телевизионният канал ZDF.
Демонстрантите се събраха на „Александерплатц“ – един от емблематичните площади във федералната столица, където партията на Фрауке Петри празнуваше изборните резултати. Протестиращите хвърляха бутилки, но като цяло обстановката остана спокойна.
В Кьолн, Франкфурт на Майн и Хамбург също бяха организирани спонтанни протести срещу „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политически реакции сред парламентарните избори в Германия - I (ОБЗОР)

Политически реакции сред парламентарните избори в Германия - I (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изборите за германския бундестаг приключиха. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Общо 33 % от гражданите на Германия гласуваха за Съюза (ХДС/ХСС), а за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % от избирателите. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г. Трета политическа сила в Германия стана популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри, получила 12,6% от гласовете.
Редица политици от целия свят изпратиха на Меркел поздравления, че е спечелила своя четвърти мандат.
„Моите поздравления за Ангела Меркел, истински приятел на Израел, във връзка с преизбирането ѝ за канцлер на Германия“, написа израелският министър-председател Бенямин Нетаняху на страницата си в социалната мрежа „Туитър“.
„Поздравления за моя колега Ангела Меркел за резултата от изборите! Ще продължим доброто си сътрудничество“, написа финландският министър-председател Юха Сипиля на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„Докато се провежда преброяването на гласовете в Германия, добрата Меркел продължава напред“, е коментарът на датският министър-председател Ларс Льоке Расмусен.
„Днес поздравих Ангела Меркел за нейната победа. Очаквам да продължим с нашето близко сътрудничество“, на свой ред заяви шведският премиер Стефан Льофвен.
„Искрени поздравления на Ангела Меркел - победителят на парламентарните избори в лидерът на мира и стабилността в Европа. Победа, която приближава възстановяването на териториалната цялост на Украйна и бъдещето ѝ в обединена Европа“, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко.
Няколко крайнодесни политици поздравиха и "Алтернатива за Германия" за постигнатото. Редица политици и групи изразиха притеснения за това.
„Браво на нашите съюзници от „Алтернатива за Германия“ за историческото представяне. Това е нов знак, че хората от Европа се събуждат“, заяви председателят на френската партия "Национален Фронт" Марин Льо Пен от страницата си в социалната мрежа „Туитър“.
В свой коментар председателят на популистката холандска партия Герт Вилдерс посочи, че „Партията на свободата е номер две в Холандия, „Национален фронт“ е на второ място във Франция, „Алтернатива за Германия“ е номер три в страната си“. „Посланието е ясно. Ние не сме ислямски нации“, уверен е той.
„Влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага е голям шок, който рязко разкрива съмненията в обществото“, написа Европейският комисар по икономиката и финансите Пиер Московиси като коментар на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Германската следвоенна демокрация е силна. Няма амалгама с 1933 година“, добави той. Йозеф Шустер от Централния еврейски съвет на Германия посочи, че партията „толерира крайнодесни мисли и агитира срещу малцинството“, добавяйки , че очаква другите партии в страната „да разкрият лицето на „Алтернатива за Германия“ и да свалят маската на техните празни, популистки обещания“.
Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер нарече канцлера на Германия Ангела Меркел „истински приятел на Израел и на еврейския народ“ и осъди „Алтернатива за Германия“ като „срамно реакционно движение, което припомня най-лошото от миналото на Германия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: В Германия се очаква нова коалиция

Deutsche Welle: В Германия се очаква нова коалиция

25 Септември 2017 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. При отчитане на намерението на ГСДП да излезе в опозиция, фактически единственият политически и математически вариант за нова управляваща коалиция в Германия ще бъде съюзът между ХДС/ХСС, СвДП и „Зелените“, предаде Deutsche Welle.
По-рано всички парламентарни партии изключиха възможността за сътрудничество с крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.
Избирателната активност на изборите е 75,9%, докато на предишните избори през 2013 тя бе 71,5%.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакцията на световния печат за изборите в Германия (ОБЗОР)

Реакцията на световния печат за изборите в Германия (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 06:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изборите за германския бундестаг приключиха. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Общо 33 % от гражданите на Германия гласуваха за Съюза (ХДС/ХСС), а за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % от избирателите. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г. Трета политическа сила в Германия стана популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри, получила 12,6% от гласовете.
Победата на Ангела Меркел на изборите, исторически най-ниският резултат на социалдемократите и влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага като трета политическа сила станаха основни теми за печата в страната, Европа и света.
„Граници на нормалността на Меркел“, пише на първа страница на националния ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Цената, която сега трябва да плати Меркел“, е коментарът на Die Welt. „Всичко е преброено: загуба за Съюза и ГСДП“, сочи Der Tagesspiegel . „Отново с госпожата“, гласи заглавието на Die Zeit. „Първа опозиция – ГСДП са в свободно падане“, обръща внимание на лошото представяне на социалдемократите Der Spiegel. „Голямата коалиция се срива - Меркел е изправена пред трудни преговори по коалицията“, смята на свой ред Stern.
Германските избори са важна тема и във френския печат. Le Figaro отбелязва „Горчива победа за Ангела Меркел“. „Меркел спечели поражение“, сочи Liberation като заглавие. Le Parisien отбелязва, че „Победоносна, Меркел се надяваше на по-добър резултат".
„Ангела Меркел е осъдена на ямайската коалиция“, сочи австрийския Die Presse. „Сриване - Меркел печели - с тежки загуби, третата най-голяма сила е „Алтернатива за Германия“, сочи Kleine Zeitung.
И от другата страна на Ла Манша германските избори предизвикаха коментари. „Ангела Меркел печели четвърти мандат, но появата на „Алтернатива за Германия“ предизвиква протести“, сочи The Daily Telegraph. И The Independent отбелязва, че „Меркел печели четвърти мандат, но крайнодясната АзГ надминава всички очаквания“. The Guardian сочи, че тя е изправена пред „Мрачен избор – коалиция или правителство на малцинството“.
„Политическо земетресение в Германия“, тръби унгарският ежедневник Nepszava, докато Magyar Nemzet задава въпроса „Дали идва политическа промяна в Германия?“. Magyar Nemzet от своя страна отбелязва в заглавието си, че „Меркел постигна стратегическата си цел – да не е възможна нова голяма коалиция“.
"Политическото земетресение в Берлин: Първо място за Ангела Меркел, победа за крайнодясна „Алтернатива за Германия“, ГСДП са извън коалицията“, сочи гръцкия Ekathimerini.
Полската Gazeta Wyborcza обръща внимание на протестите, предизвикани от влизането на „Алтернатива за Германия“ – Протести срещу АзГ, които влязоха в Бундестага. „Долу нацистите“. Rzeczpospolita излиза със заглавие „Меркел за четвърти път“.
„Ангела Меркел създава история, но така прави и крайната десница“, пише на първата страница на New York Times. „Меркел на път към нов мандат в Германия, но крайната десница и разваля празнуването“, коментира Washington Post. The Hill е лаконичен: „Ангела Меркел е избрана за четвърти мандат“.
Русия също следи изборите. „Нова Меркел?“, пита Российская газета. „Коммерсант“ сочи „Безалтернативност за Германия“.
Обиколката на световния печат завършва с Турция. „Очите на Анкара са върху изборите в Германия“, сочи Hurriyet. Daily Sabah сочи, че „Меркел печели четвърти мандат, крайнодясната „Алтернатива за Германия“ е на трето място.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Герт Вилдерс поздрави „Алтернатива за Германия“ за изборния й успех

Deutsche Welle: Герт Вилдерс поздрави „Алтернатива за Германия“ за изборния й успех

24 Септември 2017 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Председателят на популистката холандска Партия на свободата Герт Вилдерс честити изборния успех на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ на изборите за Бундестаг, предаде Deutsche Welle.
Вилдерс публикува на профила си в социалната мрежа „Туитър“ свой снимка с лидера на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри с коментар „ние винаги ще се борим за нашите страни и народи“.
В друг коментар Вилдерс посочи, че „Партията на свободата е номер две в Холандия, „Национален фронт“ е на второ място във Франция, „Алтернатива за Германия“ е номер три в страната си“. „Посланието е ясно. Ние не сме ислямски нации“, уверен е той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: В редица градове в Германия са започнали протести срещу влизането в „Алтернатива за Германия“ в парламента

Deutsche Welle: В редица градове в Германия са започнали протести срещу влизането в „Алтернатива за Германия“ в парламента

24 Септември 2017 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. След историческия успех на партия „Алтернатива за Германия“ след парламентарните избори на 24 септември в редица големи градове на страната започнаха улични протести на опонентите на крайнодясната популистка партия, предаде Deutsche Welle.
Пред централата на „Алтернатива за Германия“ в Берлин са се събрали неколкостотин протестиращи с плакати „Расизмът не е алтернатива“, „АзГ са сборище на расисти“ и „Вън нацистите“. Полицията следи ситуацията и ограничава достъпа на демонстрантите в близост до централата.
Подобни протести са започнали и в град Кьолн. Демонстрантите са се събрали пред централната ЖП гара на града преди да започнат марш по улиците, носейки транспарант „Който е тих, съдейства“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел защити бежанската си политика

Politico: Ангела Меркел защити бежанската си политика

24 Септември 2017 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел по време на последния дебат между партийните лидери след края на изборния ден в страната бе попитана от журналист дали ще поеме отговорност за относителната загуба на подкрепа за нейния Съюз (ХДС/ХСС) , в частност заради нейната бежанска политика, предаде Politico.
„Аз съм канцлер на Германия и затова съм винаги отговорна“, заяви Меркел в отговор. Тя добави, че не е имало подходяща алтернатива през 2015 г. в разгара на бежанската криза и посочи, че нейната политика на отворени врати е била правилният избор.
Същевременно тя призна, че има загриженост в обществото, с която трябва да се справи. „Все още има работа пред нас“, заяви Меркел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мартин Шулц смята, че новото германско правителство не трябва да прави отстъпки на Великобритания относно Брекзит

The Guardian: Мартин Шулц смята, че новото германско правителство не трябва да прави отстъпки на Великобритания относно Брекзит

24 Септември 2017 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че новото правителство на страната „не трябва да отстъпва нови позиции на Великобритания“ в преговорите за Брекзит и не трябва да позволява двугодишния транзитен период, който наскоро бе поискан от британския министър-председател Тереза Мей, предаде The Guardian.
„Тереза Мей залага на тези преговори в опит да засили своята вътрешна политическа позиция“, заяви Шулц. „Не трябва да отстъпваме от позициите си. ЕС е общност на закона и има някои правила, които трябва да се спазват“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорг Мойтен („Алтернатива за Германия“) : Ние ще съставим твърда и понятна опозиция

Йорг Мойтен („Алтернатива за Германия“) : Ние ще съставим твърда и понятна опозиция

24 Септември 2017 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съпредседателят на заелата трето място на изборите за германския Бундестаг партия „Алтернатива за Германия“ Йорг Мойтен се изказа за ролята ѝ в бъдещия парламент, предаде Deutsche Welle.
„Бунтът не е наша категория. Ние искаме да съставим много твърда и понятна опозиция“, заяви политикът. „Страната ни се нуждае от това, защото досега тук такава опозиция не е имало“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Министър-председателите на скандинавските държави поздравиха Ангела Меркел за изборната победа

Politico: Министър-председателите на скандинавските държави поздравиха Ангела Меркел за изборната победа

24 Септември 2017 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Министър-председателите на Дания, Швеция и Финландия поздравиха германския канцлер Ангела Меркел за нейната победа на парламентарните избори, провели се на 24 септември, предаде Politico.
„Поздравления за моя колега Ангела Меркел за резултата от изборите! Ще продължим доброто си сътрудничество“, написа финландският министър-председател на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„Докато се провежда преброяването на гласовете в Германия, добрата Меркел продължава напред“, е коментарът на датският министър-председател Ларс Льоке Расмусен.
„Днес поздравих Ангела Меркел за нейната победа. Очаквам да продължим с нашето близко сътрудничество“, на свой ред заяви шведският премиер Стефан Льофвен.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Германската партия на Свободните демократи е готова да участва на преговори за формиране на коалиция

Deutsche Welle: Германската партия на Свободните демократи е готова да участва на преговори за формиране на коалиция

24 Септември 2017 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на германската Свободна демократическа партия Кристиан Линднер заяви, че партията му е готова да участва в преговори за формиране на коалиция, предаде Deutsche Welle.
„Ние не сме „обречени“ да участваме в правителството, но, разбира се, сме готови да поемем отговорността за това на себе си“, заяви Линднер.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц: Бъдеща управляваща коалиция между ХДС/ХСС, СвДП и „Зелените“ би била противоречива

Мартин Шулц: Бъдеща управляваща коалиция между ХДС/ХСС, СвДП и „Зелените“ би била противоречива

24 Септември 2017 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц определи предполагаемата бъдеща управляваща коалиция в страната между ХДС/ХСС, СвДП и „Зелените“ като „противоречиво правителство“, заради различията в партийните им програми, предаде Deutsche Welle.
Според Шулц резултатът от изборите демонстрира, че избирателите са гласували срещу „Голямата коалиция“ и затова социалдемократите са решили да излязат в опозиция.
На свой ред канцлерът Ангела Меркел напомни, че математически все още са възможни два варианта на коалицията, включително съюз между ХДС/ХСС и ГСДП. Според нея партиите не трябва да се отказват от отговорност и да избягват коалиционни преговори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Не съм разочарована от загубата в подкрепата в сравнение с предишните парламентарни избори

Ангела Меркел: Не съм разочарована от загубата в подкрепата в сравнение с предишните парламентарни избори

24 Септември 2017 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел на въпрос относно загубата на гласове на нейния Съюз (ХДС/ХСС) в сравнение с изборите от 2013 г., призна, че нещата са можели да се развият по по-добър за нея начин, предаде Politico.
„Бих желала по-добри резултати, но не съм разочарована“, заяви тя по време на телевизионен дебат с другите партийни избори. „Ние сме ясно все още най-мощната сила. Благодарна съм, че за 12 години аз съм водещия кандидат“, добави тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Укринформ: Петро Порошенко поздрави Ангела Меркел за изборната победа

Укринформ: Петро Порошенко поздрави Ангела Меркел за изборната победа

24 Септември 2017 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко и министър-председателят на страната Владимир Гройсман поздравиха германския канцлер Ангела Меркел за победата на партията ѝ на изборите за Бундестаг, предаде Укринформ.
„Искрени поздравления на Ангела Меркел - победителят на парламентарните избори в лидерът на мира и стабилността в Европа. Победа, която приближава възстановяването на териториалната цялост на Украйна и бъдещето ѝ в обединена Европа“, заяви Порошенко.
„Поздравявам Меркел и оглавяваните от нея политически сили за победата на парламентарните избори! Взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни ще се развива и занапред“, заяви на свой ред Гройсман.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Томас де Мезиер: Имаме отговорност за Германия

Томас де Мезиер: Имаме отговорност за Германия

24 Септември 2017 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Високопоставеният член на Християндемократическата партия на Германия и вътрешен министър на страната Томас де Мезиер заяви, че страната трябва в скоро време да състави управляваща коалиция, предаде Reuters.
„Имаме отговорност за страната. Не можем да кажем след шест седмици, че са необходими нови избори, защото не сме успели да формираме коалиция“, заяви Де Мезиер. „Това би било най-лошия сигнал – тогава Левите и „Алтернатива за Германия“ ще получат дори още повече гласове и това няма да е правилно“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Марин льо Пен поздрави „Алтернатива за Германия“ за изборния резултат

Reuters: Марин льо Пен поздрави „Алтернатива за Германия“ за изборния резултат

24 Септември 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Председателят на френската популистка партия Марин Льо Пен поздрави крайнодясната „Алтернатива за Германия“ за нейния успешен резултат от преминалите в Германия парламентарни избори, предаде Reuters.
„Браво на нашите съюзници от „Алтернатива за Германия“ за историческото представяне. Това е нов знак, че хората от Европа се събуждат“, заяви Льо Пен от страницата си в социалната мрежа „Туитър“.
Според първоначалните данни след изборите германската партия не само, че ще влезе в Бундестага за първи път, но и ще стане третата по големина партия в Германия с 13,5% от гласовете. Това е първият път, в който крайнодясна партия ще влезе в парламента на страната от повече от половин век насам.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел спечели четвърти канцлерски мандат, голямата коалиция в Берлин отива в историята (ОБЗОР)

Ангела Меркел спечели четвърти канцлерски мандат, голямата коалиция в Берлин отива в историята (ОБЗОР)

24 Септември 2017 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вече е ясно - Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Предварителните данни от гласуването показват, че изборите за федерален парламент на ФРГ, проведени в неделя, 24 септември, печели Съюзът (ХДС/ХСС), чийто кандидат за канцлерския пост е Ангела Меркел.
Общо 33,2 % от гражданите на Германия гласуваха за Съюза (ХДС/ХСС), а за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,8 % от избирателите. В следващия парламент двете партии ще имат съответно 217 и 139 места. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г., когато Съюзът (ХДС/ХСС) получи 41,5 %, а ГСДП - 25,7 %.
Минути след обявяването на първите неофициални резултати, рекордно ниски за социалдемократите, стана ясно, че голямата коалиция в Берлин отива в историята. "Мястото на ГСДП е в опозиция", потвърди фракционният лидер на партията Томас Оперман.
Същевременно лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц благодари на своята партия, въпреки слабите резултати, които постигна в изборите за Бундестаг.
Кандидатът на ГСДП изказа благодарности и на всички избиратели, подкрепили партията - "дори и да бяха по-малко, отколкото се надявахме". Шулц обеща, че през следващия законодателен период ще се бори за гласовете на германските граждани.
Трета политическа сила в Германия стана популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри. Съгласно предварителните данни, крайнодясната партия получава гласовете на 13,4 % от избирателите и влиза за първи път след създаването си през 2013 г. във федералния парламент на Германия с 89 мандата. За първи път в следвоенната история на Германия в парламента в Берлин влиза крайнодясна политическа партия.
Следва "Левица" 8,9 % от гласовете на германските граждани. В Бундестага ще разполага с 59 места. "Зелени" събират 9,4% и в парламента ще разполагат с 62 мандата.
Свободната демократическа партия (СвДП) събра 10,5 %. В Бундестага на нея ще й бъдат отредени 70 депутатски места.
В бъдещия парламент на Германия, който трябва да бъде съставен не по-късно от 24 октомври 2017 г., ще има 631 депутати.
Каква ще бъде новата коалиция в Берлин ще стане ясно едва след публикуването на официалните резултати от изборите. Очаква се това да се случи в нощта срещу понеделник, 25 септември.
Големият ден приключи точно в 18 часа (местно време), когато бяха затворени секциите за изборите за състава на новия, 19-ти федерален парламент на страната. На територията на 16-те провинции, разпределени в общо 299 избирателни райони, в 8 часа (местно време) бяха отворени 73,5 хил. секции, които останаха на разположение на гражданите за период от десет часа. За съблюдаване на процедурите в изборния ден бяха ангажирани около 650 хил. души.
Право на глас имаха около 61,5 млн. граждани на ФРГ, близо три милиона от които за първи път имаха възможност да отидат до урните за първи път. Около една трета от всички избиратели бяха над 60-годишна възраст. От изборите бяха изключени около 80 хил. души над 18 г. Голяма част от имащите право на глас изпратиха своите бюлетини по пощата.
За подкрепата на избирателите се бориха 42 партии - с осем повече, отколкото на предходното гласуване за Бундестаг през 2013 г. От техните редици ще бъдат излъчени 631 депутати за федералния парламент в Берлин.
Съгласно официалните данни в неделното гласуване за федерален парламент на Германия избирателната активност е била 76,5%, точно с пет процента по-висока, в сравнение с вота от 2013 г. Рекордът за избирателна активност във ФРГ е от 1972 г. - тогава до урните отидоха внушителните 91,1 % от гражданите на страната.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Германските Зелени посочиха условията, при които партията би била готова да участва в управляващата коалиция

Deutsche Welle: Германските Зелени посочиха условията, при които партията би била готова да участва в управляващата коалиция

24 Септември 2017 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съпредседателят на германската Зелена Партия Джем Йоздемир посочи условията, при които неговата партия би била готова да участва в управляващата коалиция след провелите се на 24 септември избори, предаде Deutsche Welle.
„Зелените няма да участват в антиевропейски популизъм“, предупреди Йоздемир. Като условие за участие на Зелените в правителството той посочи, че бъдещата коалиция трябва да защитава околната среда и да постигне равенство в обществото.
Същевременно лидерът на партията разкритикува обявения от ГСДП отказ от коалиционни преговори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: В германската десница се е образувал вакуум, който трябва да бъде затворен

Хорст Зеехофер: В германската десница се е образувал вакуум, който трябва да бъде затворен

24 Септември 2017 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Председателят на Християнсоциалния съюз на Германия и министър-председател на провинцията Бавария Хорст Зеехофер излезе с коментар относно приключилите в Германия парламентарни избори, предаде Reuters.
„Има вакуум в десницата, който трябва да затворим сега. Най-добрият начин е чрез политики, които да направят така, че Германия да остане Германия и да поставим под контрол въпросите за сигурността и миграцията“, заяви Зеехофер.
На свой ред Александър Добринт – висшестоящ член на ХСС заяви, че „за всички в правителството това е горчива изборна нощ“. „Но смятам, че е все още рано да се вадят изводи, за разлика от Социалдемократическата партия“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел смята, че влизането на „Алтернатива за Германия“в Бундестага е „голямо предизвикателство“

AFP: Ангела Меркел смята, че влизането на „Алтернатива за Германия“в Бундестага е „голямо предизвикателство“

24 Септември 2017 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че дясната, анти-имигрантска и анти-ислямистка партия „Алтернатива за Германия“, представлява „голямо и ново предизвикателство“, след като влезе в Бундестага, предава AFP.
„Има едно голямо и ново предизвикателство за нас. Това е влизането на Алтернатива за Германия в Бундестага. Искаме да си върнем гласовете от нея“, заяви Меркел.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Германия върви към "ямайска коалиция"

ZDF: Германия върви към "ямайска коалиция"

24 Септември 2017 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия върви към "ямайска коалиция", отбелязва телевизионният канал ZDF.
Предварителните резултати от изборите за Бундестаг показват, че Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите за федерален парламент в Германия с подкрепата на 32,7 % от гражданите на страната - с 8,2% по-малко от предходния вот. Това означава, че в следващия, 19-ти Бундестаг партията, чийто кандидат за канцлерския пост е Ангела Меркел, ще получи 217 места. Съюзът (ХДС/ХСС) обаче не получи необходимия брой гласове за абсолютно мнозинство в парламента, или 316 места.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получи рекордно ниска подкрепа - 20,2 %. Тя е втора политическа сила в парламента с 139 места. Представянето й е най-слабото в следвоенната история на ФРГ. Минути след обявяването на резултатите, от фракционният лидер на социалдемократите Томас Оперман потвърди: ГСДП отива в опозиция.
Популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри, която получава 13,4 % от гласовете на германските избиратели. Това означава, че крайнодясната партия ще влезе в новия, 19-ти Бундестаг с 89 места. "Алтернатива за Германия" е трета сила в парламента, но е абсолютно изключено коалиция с нея.
За абсолютно мнозинство в парламента Съюзът (ХДС/ХСС) ще трябва състави "ямайска коалиция" - с партията "Зелени" и със свободните демократи (СвДП).
"Зелени" събират 9,4 а от гласовете и в парламента ще имат 62 мандата.
Свободната демократическа партия (СвДП) събра 10,5 %. В парламента в Берлин на нея ще й бъдат отредени 70 депутатски места.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Томас Оперман потвърди: ГСДП отива в опозиция

Der Spiegel: Томас Оперман потвърди: ГСДП отива в опозиция

24 Септември 2017 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Фракционният лидер на германските социалдемократи Томас Оперман потвърди: ГСДП няма да участва в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС), съобщава изданието Der Spiegel.
"Мястото на ГСДП е в опозиция", подчерта Оперман след обявяването на изборните резултати.
Предварителните данни показват, че ГСДП получава рекордно ниска подкрепа в следвоенната история на Германия. За нея са гласували между 20.2% и 21,0% от имащите право на глас.
Популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри, която получава 13,4 % от гласовете на германските избиратели. Това означава, че крайнодясната партия ще влезе в новия, 19-ти Бундестаг с 89 места. "Алтернатива за Германия" е трета сила в парламента, но по всяка вероятност ще остане в опозиция, тъй като нито една друга партия няма да преговаря с нея за коалиция.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Мартин Шулц благодари на избирателите, подкрепили ГСДП, "макар и да са по-малко, отколкото се надявахме"

Die Zeit: Мартин Шулц благодари на избирателите, подкрепили ГСДП, "макар и да са по-малко, отколкото се надявахме"

24 Септември 2017 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц благодари на своята партия, въпреки слабите резултати, които постигна в изборите за Бундестаг, пише националният ежедневник Die Zeit.
Кандидатът на ГСДП изказа благодарности и на всички избиратели, подкрепили партията - "дори и да бяха по-малко, отколкото се надявахме". Шулц обеща, че през следващия законодателен период ще се бори за гласовете на германските граждани.
Предварителните данни показват, че ГСДП получава рекордно ниска подкрепа в следвоенната история на Германия. За нея са гласували между 20.2% и 21,0% от имащите право на глас.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ГСДП отхвърли нова „голяма коалиция“със Съюза ХДС/ХСС

AFP: ГСДП отхвърли нова „голяма коалиция“със Съюза ХДС/ХСС

24 Септември 2017 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските социалдемократи ще минат в опозиция, вместо да влизат в нова коалиция със Съюза ХДС/ХСС, предава AFP. Това се разбра, след като ГСДП отбеляза най-лошите си резултати след Втората световна война.
„Ще вземем опозиционния мандат“, заяви заместник-председателят на партията Мануела Швезиг, след като се разбра, че партията получава 20 до 21 % от гласовете.
Лидерът на партията в Бундестага Томас Оперман потвърди, че „мястото на ГСДП е в опозиция“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ARD: Изборите за Бундестаг - ГСДП с най-слабо представяне в следвоенната история на ФРГ, "Алтернатива за Германия" влиза в парламента с 89 места

ARD: Изборите за Бундестаг - ГСДП с най-слабо представяне в следвоенната история на ФРГ, "Алтернатива за Германия" влиза в парламента с 89 места

24 Септември 2017 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Телевизионният канал ARD представи данни за резултатите от изборите за федерален парламент в Германия, които се различават от тези на ZDF.
Според ARD Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите за федерален парламент в Германия с подкрепата на 32,7 % от гражданите на страната. Това означава, че в следващия, 19-ти Бундестаг партията, чийто кандидат за канцлерския пост е Ангела Меркел, ще получи 217 места. Съюзът (ХДС/ХСС) обаче не получи необходимия брой гласове за абсолютно мнозинство в парламента, или 316 места.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получи рекордно ниска подкрепа - 20,2 %. Тя е втора политическа сила в парламента с 139 места. Представянето й е най-слабото в следвоенната история на ФРГ.
"Левица" получава 8,9 % от гласовете на германските граждани и в Бундестага ще разполага с 59 места. "Зелени" събират 9,4 а от гласовете и в парламента ще имат 62 мандата.
Свободната демократическа партия (СвДП) събра 10,5 %. В парламента в Берлин на нея ще й бъдат отредени 70 депутатски места.
Трета политическа сила във ФРГ след днешния вот е популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри. Тя получава 13,4 % от всички гласове и влиза за първи път в Бундестага с 89 места.
В бъдещия парламент на Германия, който трябва да бъде съставен не по-късно от 24 октомври 2017 г., ще има 631 депутати.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Избирателната активност в Германия е 76,5%

ZDF: Избирателната активност в Германия е 76,5%

24 Септември 2017 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съгласно официалните данни в днешното гласуване за федерален парламент на Германия избирателната активност е била 76,5%, точно с пет процента по-висока, в сравнение с вота от 2013 г., предава телевизионният канал ZDF.
Рекордът за избирателна активност във ФРГ е от 1972 г. - тогава до урните отидоха внушителните 91,1 % от гражданите на страната.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Съюзът (ХДС/ХСС) получава 221 мандата във федералния парламент, ГСДП - 139

ZDF: Съюзът (ХДС/ХСС) получава 221 мандата във федералния парламент, ГСДП - 139

24 Септември 2017 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите за федерален парламент в Германия с подкрепата на 33,5 % от гражданите на страната, предава телевизионният канал ZDF. Това означава, че в следващия, 19-ти Бундестаг партията, чийто кандидат за канцлерския пост е Ангела Меркел, ще получи 221 места. Съюзът (ХДС/ХСС) обаче не получи необходимия брой гласове за абсолютно мнозинство в парламента, или 316 места.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получи рекордно ниска подкрепа - 21 %. Тя е втора политическа сила в парламента с 139 места.
"Левица" получи девет на сто от гласовете на германските граждани и в Бундестага ще разполага с 60 места. С едно по-малко са "Зелени", които също получиха девет процента от гласовете.
Свободната демократическа партия (СвДП) събра 10 %. В парламента в Берлин на нея ще й бъдат отредени 66 депутатски места.
Трета политическа сила във ФРГ след днешния вот е популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри. Тя получи 13 % от всички гласове и влиза за първи път в Бундестага с 86 места.
В бъдещия парламент на Германия, който трябва да бъде съставен не по-късно от 24 октомври 2017 г., ще има 631 депутати.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Колко депутати ще има партиите, които влизат в Бундестага

Focus: Колко депутати ще има партиите, които влизат в Бундестага

24 Септември 2017 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Излязоха първите резултати от изборите в Германия, предава германското издание Focus.
Ето колко депутати ще има всяка партия в Бундестага, според предварителните данни:
Съюза ХДС/ХСС – 216;
ГСДП – 133;
„Левите“ – 60;
„Зелените“ – 60;
Свободната демократическа партия – 70;
„Алтернатива за Германия“ – 89;
За мнозинство ще бъдат нужни 316 депутати. Според първите излезли резултати, победителите на изборите от Съюза ХДС/ХСС са загубили 9 % от електоралната си подкрепа, а основните им конкуренти от ГСДП 5,7.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите в Германия, трета сила е "Алтернатива за Германия"

ZDF: Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите в Германия, трета сила е "Алтернатива за Германия"

24 Септември 2017 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Берлин. Предварителните резултати от изборите за Бундестаг в Германия показват, че Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите с подкрепата на 33,5 % от гражданите, а трета сила е "Алтернатива за Германия", предава телевизионният канал ZDF.
Съюза (ХДС/ХСС) - 33,5%;
Германска социалдемократическа партия (ГСДП) - 21%;
"Зелени"- 9 %;
"Левица"- 9 %;
Свободна демократическа партия (СвДП) -10 %;
"Алтернатива за Германия" - 13,00%
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Час преди края на гласуването: Избирателната активност в Мюнхен е била 89,9 %

Die Zeit: Час преди края на гласуването: Избирателната активност в Мюнхен е била 89,9 %

24 Септември 2017 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Към 17.10 часа (местно време) избирателната активност в баварската столица Мюнхен е била 89,3%, показват последните данни, цитирани от националния ежедневник Die Zeit.
На предходните избори за Бундестаг през 2013 г. 20 минути преди затварянето на секциите избирателната активност е била 70,60%.
Бавария е втората по големина федерална провинция по брой гласоподаватели след Северен-Рейн Вестфалия.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изборният ден в Германия приключи - ще има ли изненади в официалните резултати от преброяването на бюлетините? (ОБЗОР)

Изборният ден в Германия приключи - ще има ли изненади в официалните резултати от преброяването на бюлетините? (ОБЗОР)

24 Септември 2017 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Големият ден приключи - точно в 18 часа (местно време) в Германия бе сложен край на изборите за състава на новия, 19-ти федерален парламент на страната. На територията на 16-те провинции, разпределени в общо 299 избирателни райони, в 8 часа (местно време) бяха отворени 73,5 хил. секции, които останаха на разположение на гражданите за период от 10 часа. За съблюдаване на процедурите в изборния ден бяха ангажирани около 650 хил. души.
Право на глас имаха около 61,5 млн. граждани на ФРГ, близо три милиона от които за първи път имаха възможност да отидат до урните за първи път. Около една трета от всички избиратели бяха над 60-годишна възраст. От изборите бяха изключени около 80 хил. души над 18 г. Голяма част от имащите право на глас изпратиха своите бюлетини по пощата.
За подкрепата на избирателите се бориха 42 партии - с осем повече, отколкото на предходното гласуване за Бундестаг през 2013 г. От техните редици ще бъдат излъчени най-малко 598 депутати за федералния парламент в Берлин, а според някои анализатори броят им може да бъде рекорден - между 680 и 700.
Първите резултати от вота ще бъдат известни още в края на изборния ден. Независимо какви ще бъдат те обаче, в централите на водещите партии от ранния следобед беше в ход подготовката за празненства.
Според експерти избирателната активност в неделния вот за 19-тия Бундестаг на Германия ще бъде висока. На предходните избори за федерален парламент на Германия избирателната активност бе 71,5 %, съвсем малко повече, отколкото при гласуването през 2009 г., когато 70,5 % от избирателите в страната упражниха правото си на глас.
Рекордът за избирателна активност във ФРГ е от 1972 г. - тогава до урните отидоха внушителните 91,1 % от гражданите на страната.
Междинните данни към 14 часа (местно време) показаха, че избирателната активност е 41,1%, съвсем малко по-ниска от 2013 г., когато 41,4 % от имащите право на глас германски избиратели пуснаха бюлетини.
Един от най-важните въпроси, който вълнува не само германците, но и европейските партньори на ФРГ, е кой ще бъде следващият канцлер на страната. Повечето наблюдатели обявиха надпреварата за канцлерския пост за приключила още преди провеждането на изборите. Месеци наред проучванията на общественото мнение показваха убедителна преднина за лидера на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел, която има аванс от близо 15 % пред кандидата на социалдемократите (ГСДП) Мартин Шулц. Това стана причина мнозина анализатори да обявят днешните избори за най-скучните в следвоенната история на Германия. Но интригата със сигурност остава - не бива да се забравя, че при прогнозите за президентските избори в САЩ и за референдума за британското членство в Общността, социолозите претърпяха пълен провал в оценките си. Те не можаха да предскажат нито победата на Доналд Тръмп, нито вота на британците за излизане от Европейския съюз.
Само до няколко часа ще бъде даден отговор на въпроса как ще бъдат разпределени гласовете на германските избиратели между останалите партии. Всички те са потенциални партньори на Меркел за бъдещата коалиция в Берлин, която ще определя политиката на Германия в следващите четири години.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че изборите не се развиват добре за ГСДП

The Guardian: Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че изборите не се развиват добре за ГСДП

24 Септември 2017 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Зигмар Габриел, който е водещ социалдемократ, заяви, че изборите не се развиват положително за ГСДП, предава The Guardian . Той показа ясно, че не очаква партията му да направи голям обрат на провеждащите се днес избори.
„Не изглежда добре“, каза по-рано днес Габриел.
ГСДП, която управлява в коалиция с основните си съперници от Съюза ХДС/ХСС от 2013-та година насам, изостава с около 15 % зад християндемократите.
След като бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц бе номиниран за кандидат-канцлер на ГСДП, партията имаше известен подем, който обаче не стана трайна тенденция. Социолозите очакват, че ГСДП ще заеме второ място след днешния вот.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светът е в очакване на резултатите от изборите за федерален парламент в Германия (ОБЗОР)

Светът е в очакване на резултатите от изборите за федерален парламент в Германия (ОБЗОР)

24 Септември 2017 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. В неделя, септември 24, светът наблюдава едни от най-важните избори в Европа - тези за парламент на Федерална република Германия.
Един от ключовите въпроси, който вълнува не само германците, но и партньорите на ФРГ, е кой ще бъде следващият канцлер на страната. Повечето наблюдатели обявиха надпреварата за канцлерския пост за приключила още преди провеждането на изборите. Месеци наред проучванията на общественото мнение показваха убедителна преднина за лидера на Съюза (ХДС / ХСС) Ангела Меркел, която има аванс от близо 15% пред кандидата на социалдемократите (ГСДП) Мартин Шулц. Това стана причина мнозина анализатори да обявят днешните избори за най-скучните в следвоенната история на Германия. Но интригата със сигурност остава - не бива да се забравя, че при прогнозите за президентските избори в САЩ и за референдума за британското членство в Общността, социолозите претърпяха пълен провал в оценките си. Те не можаха да предскажат нито победата на Доналд Тръмп, нито вота на британците за излизане от Европейския съюз. Неизвестен остава и въпросът как ще бъдат разпределени гласовете на германските избиратели между останалите партии. Всички те са потенциални партньори на Меркел за бъдещата коалиция в Берлин, която ще определя политиката на Германия в следващите четири години. Агенция "Фокус" представя кратък обзор на настроенията и очакванията в отделните държави.

САЩ се надяват на запазване на статуквото

"Когато американците гледат към изборите в Германия, е невъзможно да си представим, че някой друг освен Меркел може да води най-мощната икономика в Европа", заяви Карън Донфрид от стратегическия център Германски фонд "Маршал". И ако в САЩ предизборната кампания в Германия е изглеждала леко скучновата, то е защото в очите на Вашингтон победителят вече е ясен. Това се посреща с известно облекчение от американския политически елит - Меркел се счита за важен фактор на стабилност в кризисни времена като настоящите.

Брюксел се страхува от свободните демократи

В Брюксел т.нар. К-въпрос, или кой ще поеме канцлерския пост в Берлин след изборите за Бундестаг, не е особено интригуващ. Но европейският политически елит със сигурност се интересува от това с коя или с кои партии Ангела Меркел (ХДС) ще се коалира. Присъствието на Свободната демократическа партия (СвДП) в Бундестага със сигурност няма да зарадва Брюксел, след като лидерите на партията ясно се противопоставиха на някои от ключовите планове за реформи в Общността.

За Русия германските избори са разочарование

За руския президент Владимир Путин изборите за Бундестаг са разочарование. Герхард Шрьодер (ГСПД), неговият идеален кандидат, не участва в тях. Но ръководството на Кремъл вероятно се надява на победа на партията му. Причините: Ангела Меркел (ХДС) подкрепя санкциите срещу Русия, а възможното й коалиране със "Зелени" допълнително усложнява проблема. Партията на Джем Йоздемир е сред най-острите критици на Москва.

За Турция е без значение чия ще е победата

За Анкара изглежда е без значение чия ще е победата в Берлин, защото всички партии са "врагове". Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова турците, живеещи във ФРГ, да не избират "антитурски" партии. А според управляващите в Анкара такива са всички. Традиционно германските турци избират предимно ХДС и "Зелени", макар че на пръв поглед тези партии нямат нищо общо с тях. Но острата позиция на партията на Джем Йоздемир спрямо Турция може би ще доведе до загуба на подкрепата за нея от германските турци. Още по-вероятно е турските гласоподаватели в Германия да се въздържат от упражняване на правото си на глас.

Полша се надява Ангела Меркел да остане на канцлерския пост

До смяната на правителството във Варшава през 2015 г. Ангела Меркел бе един от най-популярните чуждестранни лидери сред поляците. Макар оттогава насам между Берлин и Варшава да не липсваше размяна на остра реторика, германците все още са считани за нация, която по-скоро демонстрира симпатии към Полша.
Спокойният стил на Меркел е добре приет от много поляци, особено сред либералните. Твърдата й позиция спрямо Владимир Путин също се приема добре. "Меркел е номер едно в ЕС и това не е здравословно състояние", заяви по-рано тази година Ярослав Качински. В същото време полският политик бе категоричен, че Меркел "ще бъде най-доброто за нас".

За Гърция най-подходяща е германската левица

Това, което искат гръцките гласоподаватели, вече стана ясно през годините: доходи на германско равнище, анулиране на държавните дългове, ранно пенсиониране и, ако е възможно, без болезнени икономически реформи. Враговете на тези мечти са Берлин, германските банки и най-вече - германските политици. Най-подходящата според Атина е германската левица. Вероятно именно тя ще даде гласност на гръцката болка. В крайна сметка, нали "Левица" принадлежи към едно и също партийно семейство като СИРИЗА - партията, която има относително мнозинство в Гърция и правителството.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Към 14 часа избирателната активност в Германия е била 41,1 %

Focus: Към 14 часа избирателната активност в Германия е била 41,1 %

24 Септември 2017 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Към 14 часа (местно време) избирателната активност в Германия, чиито граждани гласуват в неделя, 24 септември, за федерален парламент, е била 41,1 %. Това показват първите официални данни от Федералната избирателна комисия, съобщава изданието Focus.
В сравнение с предходния вот за Бундестаг се наблюдава лек спад в избирателната активност. Съгласно данните от 2013 г. към същия час са гласували 41,4 % от имащите право на глас в Германия.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Има три варианта за следизборна управляваща коалиция в Германия

BBC: Има три варианта за следизборна управляваща коалиция в Германия

24 Септември 2017 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Възможните коалиционни формати след изборите в Германия са три, предава BBC. Всичко зависи от това как ще завърши днешния вот. Очаква се канцлерът Ангела Меркел да получи четвърти мандат, а същинската битка да е за третото място на изборите, от което ще се определят и бъдещите коалиционни партньори на Съюза ХДС/ХСС (Християндемократическата партия и Християнсоциалният съюз) Ето и възможните коалиционни формати:
Коалиция „Ямайка“: Наречена така, защото цветовете на партиите, които влизат в нея, наподобяват знамето на Ямайка – черно за Съюза ХДС/ХСС, жълто за СвДП (Свободната демократическа партия и зелено за „Зелените“. Това би било проблемна коалиция, тъй като „Зелените“ искат спирането на 20 ТЕЦ-а, докато СвДП от своя страна са на обратната позиция. Въпреки възможните разногласия, в Шлезвиг-Холщайн вече има прототип на тази коалиция на местно ниво.
Черно-жълта коалиция: Черно-жълтата коалиция между Съюза ХДС/ХСС и СвДП е предпочитаният от канцлера Ангела Меркел вариант. Трите партии имат сходни икономически и финансови позиции, както и съвместна управленска история, тъй като до 2009-та година Германия се управлява именно в този коалиционен формат. Проблемът е, че двете партии може и да нямат достатъчно места в Бундестага.
Черно-червена коалиция: От 2005-та до 2009-та и от 2013-та до 2017-та Германия се управляваше от „голяма коалиция“ между християндемократите и ГСДП (социалдемократите). От гледна точка на изборната аритметика това е най-възможната коалиция, но много измежду редиците на ГСДП са против подобен вариант.
Изключени са възможностите за коалиция с „Алтернатива за Германия“ и „Левите“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изборите за Бундестаг: Първите данни показват висока избирателна активност (ОБЗОР)

Изборите за Бундестаг: Първите данни показват висока избирателна активност (ОБЗОР)

24 Септември 2017 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Първите доклади от големите градове в Германия показват, че избирателната активност е по-висока, в сравнение с предходния вот за Бундестаг от 2013 г. Федералната избирателна комисия ще представи първите междинни данни за участието на гражданите в изборите за федерален парламент след 15.30 часа местно време (16.30 часа българско), но още в първите часове от изборния ден стана ясно, че избирателната активност на днешните избори ще бъде изключително висока.

До 11 часа (местно време) в свободния ханзейски град Хамбург гласуваха 37,4% от избирателите. Преди четири години, според данните на Северна статистическа служба, броят им е бил 35,4%. В Бремен до 12.00 часа (местно време) бюлетини пуснаха 27.1% , докато през 2013 г. данните са за 24.9%.
Първите данни от гласуването за Бундестаг показват, че има висока избирателна активност в най-голямата федерална провинция - Бавария.
От по-големите градове в Бавария се откроява столицата Мюнхен, където към 12 часа (местно време) избирателната активност е била 57,1 %. Преди четири години тя е била 44,3%.
В Нюрнберг също има по-висока избирателна активност, отколкото през 2013 г. До 10 часа избирателните урни са привлекли 12.3% от избирателите, два часа по-късно 29,6 % от гражданите са упражнили правото си на глас. При предходният вот за Бундестаг избирателната активност е била 26,4%.
Около 9,5 млн. души в Бавария имат право да гласуват на изборите в Бундестага. Това означава, че около 15 % от всички допустими (61,5 млн.) избиратели са от провинцията, която се нарежда на второ място по брой гласоподаватели след Северен Рейн-Вестфалия.

Подобна е тенденцията в Баден-Вюртемберг. В Щутгарт до обедните часове 19.6% от избирателите са пуснали своите бюлетини. Броят им е с 0,5 процентни пункта по-голям от 2013 г.
В Потсдам столица на провинция Бранденбург, според жителите на града се оформят опашки пред избирателните секции.
В Саксония-Анхалт 29,6% от избирателите гласуваха до 12 часа (местно време). Преди четири години по същото време данните са били за 25,8% избирателна активност.

В някои федерални провинции обаче изборният ден започна тихо. В Саксония избирателната активност до обяд остава на нивата от миналите избори за Бундестаг. В Тюрингия се забелязва дори спад - до 12 часа (местно време) са гласували 24,5%, с близо седем на сто по-малко, отколкото през 2013 г.
В Шлезвиг-Холщайн избирателната активност също е по-ниска, в сравнение с вота през 2013 г. До 11 часа (местно време) са гласували 22,8 %. На предходните избори първите данни са показали избирателна активност от 24,0 %.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Първите данни показват висока избирателна активност в Хамбург и Бавария

Focus: Първите данни показват висока избирателна активност в Хамбург и Бавария

24 Септември 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Първите данни от гласуването за Бундестаг показват, че има висока избирателна активност в северния ханзейски град Хамбург и в най-голямата федерална провинция - Бавария, съобщава изданието Focus.
От по-големите градове в Бавария се откроява столицата Мюнхен, където към 10 часа (местно време) избирателната активност е била 4,6 %. За разлика от 2013 г., този път в сутрешните часове на неделя 40,2 % от гражданите, заявили гласуване по пощата, са упражнили правото си на глас чрез пускане на бюлетина.
В Нюрнберг също има по-висока избирателна активност, отколкото през 2013 г. До 10 часа избирателните урни са привлекли 12.3% от избирателите. При предходния вот за Бундестаг избирателната активност е била 11,4 %.
Около 9,5 млн. души в Бавария имат право да гласуват на изборите в Бундестага. Това означава, че около 15 % от всички допустими (61,5 млн.) избиратели са от провинцията, която се нарежда на второ място по брой гласоподаватели след Северен Рейн-Вестфалия.
Хамбург също се отличава с по-голяма избирателна активност в сравнение с изборите отпреди четири години. Според данни от статистическите служби 37,4% от избирателите вече са упражнили правото си на глас. Преди четири години избирателната активност към 10 часа е била 35,4%. Общо 70,3% от избирателите гласуваха в Хамбург през 2013 г., а 71,3% - през 2009 г.
В Шлезвиг-Холщайн избирателната активност към момента е по-ниска, в сравнение с вота през 2013 г. До 11 часа (местно време) са гласували 22,8 %. На предходните избори първите данни са показали избирателна активност от 24,0 %.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Броят на депутатите в бъдещия Бундестаг ще бъде рекорден

Focus: Броят на депутатите в бъдещия Бундестаг ще бъде рекорден

24 Септември 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Между 680 и 700 депутати се очаква да влязат в следващия, 19-ти федерален парламент на Германия. Това показва прогноза на политолога Йоахим Бенке, съобщава изданието Focus.
"Нито една друга демокрация в света няма да има толкова много места в парламента", подчерта Бенке.
До този момент най-големият Бундестаг в историята на ФРГ е съставен след изборите през 1994 г. Тогава в законодателния орган в Берлин бяха включени 672 депутати.
Бенке обяснява предполагаемото значително увеличение с очакваното влизане на "Алтернатива за Германия" и Свободната демократическа партия (СвДП) в парламента. Повече места в парламента ще имат и християндемократите (ХДС). За да не бъде нарушен балансът, се добавят т.нар. изравнителни мандати за останалите партии, припомня изданието.
В Германия вече имаше предложение за ограничаване на броя на местата в парламента. До този момент обаче не е наложен таван на депутатите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мартин Шулц упражни правото си на глас в изборите за федерален парламент

FAZ: Мартин Шулц упражни правото си на глас в изборите за федерален парламент

24 Септември 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Хелрат. Кандидатът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за канцлерския пост в Берлин - Мартин Шулц, упражни правото си на глас, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Около 10 часа (местно време) социалдемократът бе забелязан в компанията на съпругата си Инге в избирателната секция в кметството на родния му град Хелрат.
"Надявам се, че колкото се може повече хора ще се възползват от правото си на глас за укрепване на демократичното бъдеще на Федерална република Германия, като дадат гласа си за демократичните партии", заяви 61-годишният социалдемократ.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Policito: Говорителят на щаба на Ангела Меркел призова хората да гласуват

Policito: Говорителят на щаба на Ангела Меркел призова хората да гласуват

24 Септември 2017 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Говорителят на щаба на Ангела Меркел призова чрез съобщение в Twitter хората да гласуват, „защото нашата демокрация живее чрез вашия глас“, съобщава европейската редакция на Politico.

Очаква се Ангела Меркел, кандидат на коалицията между Християндемократическата партия (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС), да спечели четвъртият си мандат на федералните избори в неделя.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Германските избори може да са определящи за Гърция

Ekathimerini: Германските избори може да са определящи за Гърция

24 Септември 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Икономическите проблеми на Гърция в последното десетилетие и нейните връзки с кредиторите, оставиха страната зависима от всяка промяна в международната политика, затова от Атина ще следят внимателно германските избори, пише гръцкото издание Ekahimerini.
От вестника напомнят, че германският канцлер Ангела Меркел, която се бори за четвърти мандат, изисква големи фискални преобразувания в Гърция, срещу всеки заем, който ЕС отпуска на Атина.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Лидерът на "Зелени" е първият водещ германски политик, който упражни правото си на глас

Focus: Лидерът на "Зелени" е първият водещ германски политик, който упражни правото си на глас

24 Септември 2017 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на партията "Зелени" Джем Йоздемир е първият водещ германски политик, който упражни правото си на глас в изборите за 19-тия Бундестаг на Германия, отбелязва изданието Focus.
Йоздемир пусна бюлетината си в избирателна секция в берлинския квартал "Кройцберг". Лидерът на "Зелени" поздрави вежливо събралите се журналисти и гражданите, чакащи, за да гласуват на изборите за федерален парламент.
Партията на Йоздемир се бори за третото място. Последните проучвания на общественото мнение показват, че "Зелени" може да разчитат на подкрепата на до осем процента от гражданите на Германия.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.