НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:47

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“: Парламентарната форма на управление тласка Молдова към безкрайна криза

„Взгляд“: Парламентарната форма на управление тласка Молдова към безкрайна криза

19 Октомври 2017 | 03:44 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Противопоставянето на молдовския президент Игор Додон и правителството на страната е преминало на по-високо ниво, пише руското издание „Взгляд“. Конституционният съд на страната излезе с решение: отказът на президента да утвърди този или онзи министър означава „отказ на президента да изпълнява своите конституционни задължения“, което е равнозначно на „временна невъзможност за реализиране на мандата“. Според съдиите, в този случай е възможно назначаването на председателя на парламента или премиера за изпълняващ задълженията на държавен глава.
Според изданието, по този начин не става ясно какъв е смисълът от разделението на властите и съществуването на президентския пост и не е удивително, че Игор Додон е реагирал на решението крайно рязко: „Това не може да бъде определено по друг начин, освен като узурпация на властта“, заяви той.
Правителството на Молдова се обърна към Конституционния съд на страната на 19 септември, след като Игор Додон отказа за втори път да утвърди за министър на отбраната 32-годишния председател на „Народно-европейската партия“ Еуджен Струза. Вместо него, президентът предлага Виктор Гайчук, заемал поста в периода 2000-2004 година.
От редакцията на „Взгляд“ правят извод, че тази ситуация е изгодна за САЩ, които умеят да се възползват от подобни противоречия, докато Русия традиционно действа по друг модел, залагайки открито на силни индивидуални играчи.
От изданието предупреждават, че когато се говори, че Русия трябва да премине към парламентарна форма на управление, трябва да се има предвид съдбата на Реч Посполита и това, че САЩ не бързат да се отказват от президентската форма на управление.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Молдовският президент заяви, че няма да признае кандидата за министър на отбраната на страната, посочен от премиера Павел Филип

РИА Новости: Молдовският президент заяви, че няма да признае кандидата за министър на отбраната на страната, посочен от премиера Павел Филип

17 Октомври 2017 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че няма да подпише декрета за назначаване и няма да признае предложената от премиера на страната Павел Филип - Евгений Струза - за министър на отбраната на републиката, предава РИА Новости.
По-рано Филип предложи поста на министър на отбраната на Струза, въпреки че Додон на два пъти отказа да я отвърди. Членовете на правителството на Молдова решиха да се обърнат към Конституционния съд на страната за изясняване на казуса, което се прави, в случай, че президента отказва повторно да назначи министър, предложен от кабинета.
Днес, КС постанови, че „отказът на президента да изпълнява конституционните си задължения представлява временна невъзможност за изпълняване на съответстващите задължения“ и оправдава тяхното изпълнение от председателя на парламента или премиера. За всеки от случаите КС внася отделно решение.
„Конституционният съд може да интерпретира конституцията, но не може да установява нови конституционни норми. Точно това, което се случи днес – установяване на нови конституционни норми. Това действие не може да бъде определено по друг начин, освен като узурпация на властта“, заяви Додон, по време на брифинг.
„Няма да се предам и няма да подпиша нито един декрет, с който не съм съгласен. Нека го подпише говорителят на парламента Андриан Канду или Филип и да поемат отговорността. Няма да подпиша декрет за назначаването на господин Евгений Струза. Най-вероятно, ще го подпише Андриан Канду, видимо от днешното решение на КС. В този случай няма да призная Струза за министър и няма да го включа в състава на Висшия съвет за сигурност“, каза Додон, добавяйки че като главнокомандващ няма да признае такъв министър на отбраната.
Той счита, че парламентарното мнозинство се страхува да поиска импичмънт на президента и отново заяви за необходимостта от преминаване към президентска форма на управление.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 октомври 2017 г.
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 ...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.