НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:18

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

B92 (Сърбия): Заради изявление на Жан-Клод Юнкер на Балканите може отново да се стигне до конфликти

B92 (Сърбия): Заради изявление на Жан-Клод Юнкер на Балканите може отново да се стигне до конфликти

20 Февруари 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Любляна. Настояването на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер балканските страни първо да уредят граничните си спорове, за да получат възможност за членство в Общността, изглежда разумен подход. Но нещата на Балканския полуостров се случват по различен начин – сега онези, които не спазват споразуменията, получават възможност да упражняват шантаж, коментира словенският вестник Delo, цитиран от белградската медийна компания B92.
Словенското издание не пропуска да отбележи, че в това отношение рискова е Хърватия, която има спорове с няколко страни от бивша Югославия. От редакцията са категорични, че ако Юнкер и ЕК искат стабилност на Балканите, най-напред трябва да положат усилия да уредят въпроса с поведението на Хърватия. В противен случай, пише Delo, Юнкер трябва да свикне с мисълта, че на Балканите отново ще се зародят конфликти, подобно на онези от 90-те години на миналия век.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Total Croatia News: ЕС е готов да помогне за решаването на граничния спор между Словения и Хърватия

Total Croatia News: ЕС е готов да помогне за решаването на граничния спор между Словения и Хърватия

16 Февруари 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Загреб. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че Комисията няма да каже кой е прав и кой не относно словенско-хърватския граничен спор, но че е готова да помогне при решаването му, пише Total Croatia News.
„Не казваме дали Словения е права или Хърватия е права. Ние искаме да помогнем за решаването на това и смятам, че сме способни“, заяви Юнкер по време на среща с хърватския министър-председател Андрей Пленкович. Председателят на ЕК припомни, че е казал, че граничните въпроси на Балканите трябва да бъдат решени преди страните членки да се присъединят към ЕС. „Това е твърде сложен въпрос, който хората от Западна Европа не разбират, а и дори не се опитват“, заяви Юнкер.
На свой ред Пленкович заяви, че страната му се е оттеглила от арбитражния процес през 2015 г. и че не е реалистично тя да приеме решението му. „За нас е реалистично да постигнем споразумение, което да е еднакво приемливо и за нас, и за Словения“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Total Croatian News: Хърватският министър на правосъдието проведе среща с рибари от страната,  глобени в Словения

Total Croatian News: Хърватският министър на правосъдието проведе среща с рибари от страната, глобени в Словения

2 Февруари 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Загреб. Министърът на правосъдието на Хърватия Дражен Бошнякович заяви пред рибари от страната, осъдени да платят глоби в Словения, че хърватските власти ще им предоставят правна помощ и че ще наемат правна кантора в Словения, за да обжалват решението на съда, наложил им наказания за това, че са пресекли границата в Пиранския залив незаконно, пише Total Croatian News.
„Има наложени глоби върху рибарите от град Савудрия и ще им предоставим правна подкрепа. Първата стъпка е да се обжалва“, заяви хърватският министър, който добави, че адвокат Миха Козинч, който има кантора в Любляна и е бил словенски министър на правосъдието през 1993 г. е предложил на рибарите да води делото в тяхна полза.
По отношение на заплахите на Словения да забранява достъпа на хърватски рибари в свои води Бошнякович заяви, че „Хърватия ще заведе съдебно дело“. Според него тази забрана „не е нито пропорционална, нито оправдана, нито съвпада с европейския дух“.
Министърът допълни, че „има реципрочен отговор и хърватската полиция е издала няколко глоби на словенски рибари“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миро Церар: Словения няма да приеме предложението за нови преговори за границата с Хърватия

Миро Церар: Словения няма да приеме предложението за нови преговори за границата с Хърватия

31 Януари 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Любляна. Любляна няма да приеме предложението на Загреб за провеждането на нови преговори за разрешаване на граничния спор в Пиранския залив. Това увери словенският министър-председател Миро Церар, съобщава скопското електронно издание „Локално“.
„Бих казал, че Словения ще продължи да бъде последователна в изпълнението на решението на Арбитражния съд и няма да приеме нови преговори за границата“, подчерта Церар пред представители на чуждестранни дипломатически мисии в страната.
Според него приемането на преговорите по граничния спор ще бъде „отклонение от европейското и международното право, и следователно - от интересите на Република Словения".
Словения може да бъде „като цяло доволна" от сътрудничеството със съседите си, въпреки че отношенията с Хърватия се изостриха миналата година поради „различни възгледи по въпроса за неразрешения граничен спор“, подчерта Церар, като същевременно припомни, че Любляна остава ангажирана с решението на Арбитражния съд за граничната линия в Пиранския залив, въпреки че Загреб отказа да се съобрази с него.
„Словения ще продължи да настоява изпълнението на арбитражното решение да бъде валидно и за двете страни, но ще използва правните средства за защита, ако Хърватия го пренебрегне“, категоричен бе Церар.

Агенция „Фокус“ припомня:

Словения и Хърватия имат спор за границата от 1991 г. насам. През 2009 г. двете страни се съгласиха на арбитраж, макар по-късно властите в Загреб да се отказаха от него.
В края на юли 2017 година Арбитражният съд в Хага реши в полза на Словения в спора ѝ за морската граница с Хърватия. Словения трябва да получи пряк достъп до международните води в северната част на Адриатическо море, използвайки коридор, пресичащ хърватските териториални води, бе решението на органа.
То бе приветствано от словенския министър-председател Миро Церар като "историческо". На свой ред хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че то „не е задължаващо по какъвто и да е начин“, и че Загреб няма намерение да се съобрази с него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Хърватия изпрати дипломатическа нота до Словения в протест срещу присъди за рибари в Пиранския залив

„24 Вести“ (Македония): Хърватия изпрати дипломатическа нота до Словения в протест срещу присъди за рибари в Пиранския залив

27 Януари 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватия изпрати дипломатическа нота до Словения относно глобите, които са издадени на хърватски рибари в спорния Пирански залив и обяви, че ще отговори със същата мярка, предава македонската медия „24 Вести“.
Словенската полиция съобщи, че е издала първите 14 присъди на хърватските рибари и ще продължи да прилага закона по подобен начин. Рибарите са глобени за „незаконно пресичане на словенската граница“, пише в страницата на полицията, където се предупреждава, че влизането в Словения може да бъде забранено за тези, които няма да си платят глобата.
Хърватското министерство на външните работи и европейските въпроси изпрати дипломатическа нота до посолството на Словения в Загреб, като заяви, че рибарите са били "в териториалните води на Хърватия". От там посочиха, че ще отговорят по реципрочен начин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Словения започна да налага глоби на хърватските рибари, задържани в нейни териториални води

Словения започна да налага глоби на хърватските рибари, задържани в нейни териториални води

27 Януари 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Любляна. Словения е наложила първите 14 глоби на хърватски рибари, задържани в нейни териториални води, предава държавната агенция СТА, като се позовава на официално съобщение на Словенската полиция.
В съобщението се казва, че акцията на полицията в Поморието ще продължи и през следващите дни, като на тези които откажат да заплатят глобата ще им бъде наложена забрана за влизане в Словения.
Действията на словенската полиция засега не се коментират от официални хърватски представители в Загреб.
От 30 декември 2017 г. Любляна едностранно започна да прилага решението на Международния арбитражен съд, според което по-голямата част от акваторията на Пиранския залив, включително и протока за излизане в международни води, принадлежи на Словения.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борут Пахор: ЕК най-вероятно ще бъде посредник в граничния спор между Хърватия и Словения

Борут Пахор: ЕК най-вероятно ще бъде посредник в граничния спор между Хърватия и Словения

14 Януари 2018 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Любляна. Президентът на Словения Борут Пахор заяви, че Европейската комисия вероятно ще бъде посредник в граничния спор с Хърватия, отбелязва белградското електронно издание Blic.
Пахор подчерта, че прилагането на арбитражното решение е единственият начин за разрешаване на проблема между Загреб и Любляна, допълвайки, че продължаването на диалога по темата е задължително, за да бъде постигнат напредък във възможно най-кратък срок.
В разговор с хърватския си колега Колинда Грабар-Китарович, словенският президент отбеляза, че Любляна уважава решението на Арбитражния съд в Хага в спора ѝ със Загреб за морската граница, и че „очакваме ЕК да призове Хърватия да разбере новата ситуация“, възникнала след произнасянето му.
На свой ред Китарович заяви, че добрите двустранни отношения между Хърватия и Словения, които са част от Европейския съюз и НАТО, не бива да бъде засенчвани от „някои отворени въпроси“, които може да бъдат решени чрез диалог и взаимно уважение.

Агенция „Фокус“ припомня:

По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че разширяването на Европейския съюз е в ръцете на Словения и Хърватия. Люксембургският политик предупреди, че граничният спор между двете държави засяга целия Блок.
Граничният спор между Загреб и Любляна „не е двустранен въпрос, това е проблем, който оказва влияние върху целия ЕС“, подчерта Жан-Клод Юнкер, като същевременно допълни, че от разрешаването му зависи „перспективата на държавите от Западните Балкани да станат членове на ЕС".
Председателят на ЕК припомни, че изпълнителният орган на Общността има „политически, правен и морален дълг да се намеси" в нерешения спор между двете държави, без обаче да разкрива подробности за това как и кога това може да се случи.
Словения и Хърватия имат спор за границата от 1991 г. насам. През 2009 г. двете страни се съгласиха на арбитраж, макар по-късно властите в Загреб да се отказаха от него.
В края на юли 2017 година Арбитражният съд в Хага реши, че Словения трябва да получи пряк достъп до международните води в северната част на Адриатическо море, използвайки коридор, пресичащ хърватските териториални води.
Решението бе приветствано от словенския министър-председател Миро Церар като „историческо". На свой ред хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че то „не е задължаващо по какъвто и да е начин“, и че Загреб няма намерение да се съобразява с него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония) : Според словенския министър-председател, ако Хърватия не е съгласна с арбитража по границата „ние сме готови за съдебно дело“

„Локално“ (Македония) : Според словенския министър-председател, ако Хърватия не е съгласна с арбитража по границата „ние сме готови за съдебно дело“

13 Януари 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Любляна. Министър-председателят на Словения Миро Церар заяви, че най-добре ще е Хърватия да се съгласи на изпълнението на арбитражното решение за границата в Пиранския залив и обяви, че в противен случай страната му ще бъде принудена да подаде жалба, предава „Локално“.
„Най-добре би било Хърватия да се съгласи на изпълнението на решението“, заяви Церар след закрито заседание на парламентарната комисия по външните работи.
По отношение на евентуалното посредничество на Европейската комисия в арбитражния спор, Церар заяви, че очаква председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер или нейният първи вицепредседател Франс Тимерманс да предложат "някои конкретни възможности, които биха довели до изпълнение" на арбитража.
Той допълни, че очаква да бъде информиран през следващите дни, за тези възможности.
Словенският министър-председател изрази задоволство от съобщението на хърватския си колега Андрей Пленкович, че ще замине за Брюксел и ще се срещне с Юнкер.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович: Загреб и Любляна са близо до договор за границата

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович: Загреб и Любляна са близо до договор за границата

13 Януари 2018 | 03:25 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватия и Словения са много близо до разрешаване на граничния спор, независимо от общественото мнение по въпроса, заяви в петък министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, цитиран от скопския телевизионен канал “Алсат-М“.
Хърватският премиер заяви, че Загреб е на страната на Любляна и вече е представил своето предложение за разрешаване на спора, което, според него, може да бъде „много добра основа за постигане на окончателно решение“.
„Всъщност, мисля, че сме много по-близо до решение, отколкото може да се заключи от общото впечатление на обществото. Обяснихме нашите виждания на словенската страна и на всички партньори от ЕС“, подчерта Пленкович.
Той добави още, че Хърватия се отнася „отговорно и зряло“ към въпроса и не взима едностранни решения, които биха могли да влошат отношенията между Загреб и Любляна.
По-рано в петък, министърът на външните работи на Словения Карл Ерявец заяви, че „рано или късно“ Хърватия ще промени мнението си относно решението на Арбитражния съд за граничния спор и че Любляна подготвя жалба срещу Загреб в Европейския съд за отказа му да приеме становището на съда.
Коментирайки изявлението на Ерявец, Пленкович подчерта, че не вижда основание за каквато и да е жалба срещу Хърватска в Европейския съд, тъй като страната не нарушава нито един елемент от правните норми на ЕС.
Словенските медии обявиха, че според източници от Европейския съд, една държава не може едностранно да внесе жалба против друга, но че е необходим спор, основан на споразумение между двете държави, за което ще се произнесат съдиите.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Според Бойко Борисов словенско-хърватският граничен спор влияе на Западните Балкани

„Алсат-М“ (Македония): Според Бойко Борисов словенско-хърватският граничен спор влияе на Западните Балкани

12 Януари 2018 | 00:24 | Агенция "Фокус"
София. Българският министър-председател Бойко Борисов, чиято страна отбеляза с официална церемония началото на шестмесечното си ротационно председателство в Съвета на ЕС, оцени, че словенско-хърватският спор за границата е „двустранен въпрос, който, за съжаление има влияние върху Западните Балкани и върху целия Съюз", предава македонската медия “Алсат-М“.
„Няма да бъда арбитър, нито ще съветвам, нито ще съдя. Словения и Хърватия трябва да намерят двустранно решение на спора. Защото, ако такъв конфликт продължи, това ще бъде пречка пред европейската перспектива на Западните Балкани. Искрено ще помоля хърватския министър Андрей Пленкович да демонстрира воля“, заяви Борисов.
По-рано словенският вестник "Дело" съобщи, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод-Юнкер ще призове премиерите на Словения и Хърватия, Миро Церар и Андрей Пленкович към края на месеца в Брюксел, за да обсъдят граничния спор.
Вестникът добавя, че със срещата Юнкер иска активно да участва в разрешаването на спора, след като Хърватия отказа да приеме решението на Арбитражния съд от миналата година.
С решението на Арбитражния съд, Словения получи две трети от Пиранския залив и с това се слага край на спора, който продължава вече 25 години. Съдът определи 30 декември 2017 г. като дата на влизане в сила на решението.
Хърватия, която изисква половината от тази морска територия, отказва да приеме решението, след като бе разкрито, че представители на властите в Любляна поддържат редовни тайни контакти с Арбитражния съд.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Бъдещето разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани е в ръцете на Словения и Хърватия

Жан-Клод Юнкер: Бъдещето разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани е в ръцете на Словения и Хърватия

10 Януари 2018 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Разширяването на Европейския съюз е в ръцете на Словения и Хърватия. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като предупреди, че граничният спор между двете държави засяга целия Блок, пише британският вестник The Daily Express.
Говорейки в рамките на пресконференция със словенския президент Борут Пахор, люксембургският политик заяви: „Бъдещото разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани е в ръцете на Словения и Хърватия“.
Граничният спор между Загреб и Любляна „не е двустранен въпрос, това е проблем, който оказва влияние върху целия ЕС“, подчерта Жан-Клод Юнкер, като същевременно допълни, че от разрешаването му зависи „перспективата на държавите от Западните Балкани да станат членове на ЕС".
Председателят на ЕК припомни, че изпълнителният орган на Общността има „политически, правен и морален дълг да се намеси" в нерешения спор между двете държави, без обаче да разкрива подробности за това как и кога това може да се случи.
По отношение на държавите от Западните Балкани, от които Сърбия и Черна гора вече са започнали преговорите за членство в ЕС, Юнкер заяви: „Те трябва да се разберат помежду си, преди да станат част от Общността“.

Агенция „Фокус“ припомня:

Словения и Хърватия имат спор за границата от 1991 г. насам. През 2009 г. двете страни се съгласиха на арбитраж, макар по-късно властите в Загреб да се отказаха от него.
В края на юли 2017 година Арбитражният съд в Хага реши в полза на Словения в спора ѝ за морската граница с Хърватия. Словения трябва да получи пряк достъп до международните води в северната част на Адриатическо море, използвайки коридор, пресичащ хърватските териториални води, бе решението на органа.
То бе приветствано от словенския министър-председател Миро Церар като "историческо". На свой ред хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че то „не е задължаващо по какъвто и да е начин“, и че Загреб няма намерение да се съобрази с него.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония) : Словения започва да прилага арбитража за Пиранския залив

„Нова Македония“ (Македония) : Словения започва да прилага арбитража за Пиранския залив

29 Декември 2017 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Любляна. Министър-председателят на Словения Миро Церар заяви, че неговата страна от днес започва с прилагането на арбитражното решение по спора за Пиранския залив, което Хърватия не признава. Той не очаква инциденти и изрази надежда, че Хърватия ще зачита границата, предава македонската медия „Нова Македония“.
„Прилагането на арбитража е международно задължение за Словения и Хърватия. Това не е нещо, което можем да решим, но трябва да го изпълним“, заяви Церар. Преди това той се е консултирал със словенския президент Борут Пахор и с други политици от страната, които са дали пълна подкрепа за изпълняването на решението на присъдата, според която Словения получи собственост над три четвърти от водите в Пиранския залив.
„Словения не подбужда инциденти и няма да го направи. Очакваме същото от Хърватия, която трябва да зачита границата“, допълни словенският министър-председател.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Хърватия: Хърватия ще защити онова, което е хърватско

Премиерът на Хърватия: Хърватия ще защити онова, което е хърватско

24 Декември 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че външнополитическите приоритети на неговото правителство през следващия период са влизане в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и че в отношенията със Словения във връзка с граничния спор ще се отнася отговорно, но " ще защити това, което е хърватско", предава излъчващата на албански език скопска телевизия „Алсат-М“.
На въпроса как Словения планира да приложи решението на Арбитражния съд от 29 декември, Пленкович заяви, че "няма едностранно прилагане на каквато и присъда".
На въпроса какво ще направи, ако Словения започне да прилага своята компетентност на 29 декември, Пленкович отговори, че "е помолил колегите от Словения", а това послание е било отнесено и до партньорите от международната общност, че "в такива ситуации най-важното е да се избягват едностранни движения, които могат да доведат до инциденти ".
„В този момент въпросът за границите не е решен, особено на морето“, заяви хърватският премиер, по време на в гостуването си в предаване на хърватската телевизия ХРТ и добави, че ще се отнася отговорно към разрешаването на въпроса.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): Словения ще съди Хърватия заради неспазване на арбитражното решение за границата

A1oN (Македония): Словения ще съди Хърватия заради неспазване на арбитражното решение за границата

9 Декември 2017 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Любляна. Словенският външен министър Карл Ерявец заяви след срещата на лидерите на партиите от управляващата в страната коалиция, че Словения подготвя иск срещу Хърватия заради неспазване на арбитражното решение по границата между двете страни в Пиранския залив, предава македонската медия A1oN.
Министърът не се впусна в подробности, но генералният секретар на словенското правителство Лиляна Козлович съобщи, че Любляна е в постоянен контакт с Европейската комисия по въпроса за границата. Тя не даде информация кога в Словения и в Хърватия ще пристигне вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс, който е упълномощен да посредничи между двете държави.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

HINA (Хърватия): Франс Тимерманс ще посредничи за разрешаване на граничния спор между Словения и Хърватия

HINA (Хърватия): Франс Тимерманс ще посредничи за разрешаване на граничния спор между Словения и Хърватия

28 Ноември 2017 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер назначи Франс Тимерманс за посредник в разрешаването на граничния спор между Словения и Хърватия, предава информационната агенция HINA.
Очаква се нидерландският политик да посети двете страни преди края на текущата година, заяви за агенцията говорител на ЕК.

Агенция „Фокус“ припомня:
Словения и Хърватия имат спор за границата от 1991 г. насам. През 2009 г. двете страни се съгласиха на арбитраж, макар по-късно властите в Загреб да се отказаха от него.
В края на юли тази година постоянният арбитражен съд в Хага реши в полза на Словения в спора ѝ за морската граница с Хърватия. Словения трябва да получи пряк достъп до международните води в северната част на Адриатическо море, използвайки коридор, пресичащ хърватските териториални води.
Според съда „Словения трябва да получи свързваща зона“ с международните води свързваща словенския град Пиран, позволяваща „свобода на комуникацията“ за цивилни и военни кораби.
Присъдата бе приветствана от Словения, но Хърватия заяви, че ще я игнорира. Министър-председателят на Словения Миро Церар обяви присъдата като „историческа“, сочейки че тя е „окончателна и трябва да бъде приложена от двете държави“. Той добави, че скоро ще се свърже със своя хърватски колега Андрей Пленкович, „за да се стартира диалога по прилагането на решението“.
На свой ред хърватският министър-председател заяви, че присъдата „не е задължаваща по какъвто и да е начин“ и че няма намерение да я прилага. Загреб смята, че претенциите на Словения са „заграбване на ресурси под маската на коридор за достъп до морето“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Словенският външен министър заплаши Хърватия с жалба пред Съда на ЕС

„Локално“ (Македония): Словенският външен министър заплаши Хърватия с жалба пред Съда на ЕС

26 Септември 2017 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Любляна. Министърът на външните работи на Словения Карл Ерявец предупреди Хърватия, че Любляна ще внесе жалба в Съда на Европейския съюз в Люксембург, ако Загреб не съдейства за изпълнението на оспорваната арбитражна присъда за границата между двете страни, съобщава македонското електронно издание „Локално“.
„През следващите седмици ще подготвим информация за правителството относно правните възможности за реакция, тъй като Хърватия не спазва арбитражното решение“, заяви, каза Ерявец след заседание при закрити врати.
Хърватските власти не приемат като задължително спазването на решението на Арбитражния съд в Хага. От Загреб изискаха двустранно решение на спора за границата в Пиранския залив. На свой ред Любляна подчертава, че според е уреден съгласно европейското право и хърватското правителство трябва да се съобрази с това.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Словенският премиер отмени планираната си визита в Хърватия, заради граничен спор между двете страни

Reuters: Словенският премиер отмени планираната си визита в Хърватия, заради граничен спор между двете страни

22 Септември 2017 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Любляна. Словенският премиер Миро Черар отмени визитата си в Хърватия, която бе планирана за 27 септември, заради граничен спор между двете страни, предава Reuters.
Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви пред Генералната асамблея на ООН, че юлското решение на Арбитражния съд, което определя различни зони от морската и сухопътна граница на двете страни, не е валидно.
„Арбитражното решение е валидно и международно задължаващо, тъй като бе взето от петима международни съдии с висок авторитет“, заяви в отговор на това словенският премиер.
В своето решение съдът прие словенския аргумент, че страната трябва да има директен достъп до международни води в Адриатическо море.
Според Загреб, границата трябва да се определи в двустранни преговори.
Властите в Любляна смятат да се обърнат към Европейския съюз, ако Загреб откаже да приложи решението на международния съд.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Romania Insider: Вишеградската четворка, България, Румъния, Словения и Хърватия ще искат регулации на ЕС срещу двойните стандарти в храните

Romania Insider: Вишеградската четворка, България, Румъния, Словения и Хърватия ще искат регулации на ЕС срещу двойните стандарти в храните

22 Септември 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според представители на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), както и на България, Румъния, Хърватия и Словения регулациите на ЕС трябва да премахнат двойните стандарти в храните по пазарите на ЕС, предаде Romania Insider.
„Потребителите в Унгария или в другите страни от Централна и Източна Европа не заслужават по-малко месо в своята храна в сравнение с потребителите от Западна Европа“, заяви министърът на земеделието на Унгария Шандор Фазекаш. След провеждане на изследвания България, Чехия, Хърватия, Естония и Словакия съобщиха на Европейската комисия, че мултинационалните кампании спазват по-ниски стандарти за храните, продавани в региона.
Румъния също така проведе проучване за потенциални двойни стандарти. Резултатите показаха, че девет хранителни продукта, продавани в Румъния имат различни съставки и хранителни показатели в сравнение със същите продукти, продавани в Западна Европа.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Total Croatian News: Словенският министър-председател отмени посещението си в Хърватия заради граничния спор

Total Croatian News: Словенският министър-председател отмени посещението си в Хърватия заради граничния спор

22 Септември 2017 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Словения. След речта на хърватския министър-председател Андрей Пленкович пред Общото събрание на ООН в четвъртък вечерта, неговият словенски колега Миро Церар реши да отмени посещението си в Загреб, насрочено за 27 септември, предаде Total Croatian News. В речта си Пленкович защити решението на Хърватия да напусне процеса за граничен арбитраж със Словения.
„Преди два дни ние се разбрахме да се срещнем в Загреб, където да обсъдим граничния въпрос, който, разбира се, включва още и прилагането на решението на съда“, заяви Церар и добави, че неговият колега се е отметнал от споразумението пред целия свят.
Словенският министър-председател смята, че позицията на Загреб да откаже решението е нещо изцяло неприемливо. „Затова и моето посещение следващата седмица няма да има смисъл“, добави Церар. Той добави, че Словения ще продължи с подготовката за прилагането на решението и „ще направи всичко необходимо“ за подготовката. „Ако Хърватия не сътрудничи, ще има проблеми. Никой не иска такива“, добави той.
В четвъртък вечерта Пленкович заяви, че Хърватия е трябвало да напусне компрометиращия арбитраж относно граничния спор със Словения и предупреди, че „подобно неспазване на международното право“, ще намали желанието на другите държави да решават споровете помежду си с помощта на трети страни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Курир" (Македония): Словенският министър-председател призова ЕС да упражни натиск върху Хърватия относно арбитража за Пиранския залив

"Курир" (Македония): Словенският министър-председател призова ЕС да упражни натиск върху Хърватия относно арбитража за Пиранския залив

17 Септември 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Любляна. Словенският министър-председател Миро Церар заяви, че ако Хърватия продължава да пренебрегва решението на арбитражния съд относно границата между двете страни, то Словения ще очаква от ЕС да упражни натиск върху Загреб, за да може присъдата да бъде изпълнена не по-късно от 29 декември 2017 година, предаде македонската медия "Курир".
"Словения ще бъде готова да изпълни решението на 29 декември. Ако Хърватия продължава да пренебрегва присъдата, тогава ще използваме всички правни и политически средства, за да гарантираме, че Хърватия ще зачете решението на международния арбитраж", посочи Церар. Той добави, че в такъв случай той очаква Словения да получи повече подкрепа от международната общност.
"Смятам, че международната общност трябва да даде принос , за да може Хърватия да зачете арбитража", добави словенският министър-председател.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): В Хърватия и Словения свикват извънредни заседания за обсъждане на изострените двустранни отношения

„Локално“ (Македония): В Хърватия и Словения свикват извънредни заседания за обсъждане на изострените двустранни отношения

14 Септември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Загреб/Любляна. Хърватският министър-председател Андрей Пленкович насрочи за следобедните часове на четвъртък извънредно заседание с лидерите на политическите партии, на което ще бъдат обсъдени изострените отношения със Словения, пише македонското електронно издание „Локално“ , като се позовава на съобщение от правителството в Загреб.
Насрочено и извънредно заседание на словенската парламентарна комисия за отбрана, посветенао на „подготовката на армията да приведе в изпълнение арбитражното решение за границата с Хърватия". То ще се проведе по искане на председателя на комисията Жан Махнич, депутат на основната опозиционна сила - Словенска демократическа партия (СДП), потвърди говорителят й.
„Заседанието ще се проведе в 16 часа при затворени врати, след което е възможно Махнич да направи изявление пред обществеността, в зависимост от това какво ще се случи на сесията“, поясни говорителят.
Словенският премиер Миро Церар многократно поиска отмяната на сесията, оценявайки темата като „напълно неадекватна". Той предупреди, че на международната общност са изпратени лоши сигнали за спора с Хърватия, тъй като Словения възнамерява да изпълни арбитражното решение по мирен начин. По същия начин реагира и министърът на външните работи на Словения Карл Ерявец, който определи срещата като „ненужна".
Махнич не е единственият, който споменава оръжия, когато става въпрос за прилагане на решението на Хагския арбитражен съд. Германските медии, които в миналото бяха информирани за напрегнатите отношения между Словения и Хърватия, написаха, че „използването на сила в спора по Пирийския залив не е изключено".

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС призова Хърватия да уважи съдебното решение за границата със Словения

AFP: ЕС призова Хърватия да уважи съдебното решение за границата със Словения

4 Септември 2017 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия призова Хърватия да уважи скорошното решение на съда в Хага, което дава на Словения ключов достъп до международните води и определя морската граница между двете страни членки на ЕС, предаде AFP.
„Важно е двете страни членки да уважат и приложат напълно присъдата“, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. „Важно е да се покаже на останалата част от региона, че правилата се спазват“, добави тя.
На свой ред вицепредседателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди, че „ще настоява пред двете страни, че прилагането на решението е най-добрият изход от процеса“. „Нека ви напомня, че когато обсъждахме разширяването на ЕС с Хърватия, решението на съда бе една от условията, поставени пред разширяването“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Total Croatia: Хърватско-словенските отношения се влошават заради граничен спор

Total Croatia: Хърватско-словенските отношения се влошават заради граничен спор

27 Август 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Загреб. Датата на срещата между министър-председателят на Словения Миро Черар и хърватския му колега Андрей Пленкович, която те казаха, че ще се проведе през септември, все още не е определена и не е ясно дали изобщо ще се състои, според словенската преса, предаде Total Croatia News.
Според достъпната информация, датата на планираната за септември среща не е определена, защото няма прогрес по темата, която трябва да се разисква. Черар искал да говори само за имплементацията на арбитражното решение, по граничния спор между двете държави, което, според словенската страна, е задължително и за двете страни. Хърватският премиер иска дневния ред да е съставен от отворени теми. Според него арбитражното решение е компрометирано от действията на Словения и то не е задължително за Хърватия и няма да бъде приложено.
В срещата между двамата премиери, проведена на 12 юли в Любляна, две седмици преди арбитражния трибунал да произнесе своето решение по граничния спор, Пленкович и Черар потвърдиха, че гледището на двете страни по арбитража са противоположни и не са се променили, но добавиха, че имат желание да продължат диалога. Те се разбраха да го продължат на нова среща, която трябваше да се проведе през септември.
През последните няколко дни, Външният министър на Словения Карл Ерявец и премиера Миро Черар дадоха серия от изявления по въпроса, като направиха своята позиция по-некомпромисна и обявиха, че има предварителни условия за Загреб, за да се проведе срещата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на международна конференция, посветена на мира в Близкия изток, по време на свое обръщение към Съвета за сигурност на ООН. 20 февруари 2018 г.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на между...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.