НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

London South East: Ангела Меркел иска посланията й да достигнат до гражданите, които все още не са решили за кого ще гласуват

London South East: Ангела Меркел иска посланията й да достигнат до гражданите, които все още не са решили за кого ще гласуват

23 Септември 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел иска да достигне до избирателите, които все още не са решили за кого ще гласуват, предава британският портал London South East .
По време на мероприятие на Християндемократическия съюз, Меркел заяви, че целта е да се достигне до максимален брой от гражданите, които „правят решението си в последните часове“.
Според данните от всички последни анкети и проучвания, християндемократите ще вземат 34-35 % от гласовете, докато техните противници от ГСДП едва около 22 %.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В навечерието за изборите за Бундестаг: Съюзът (ХДС/ХСС) груби подкрепата на избирателите, но все още води пред ГСДП

Reuters: В навечерието за изборите за Бундестаг: Съюзът (ХДС/ХСС) груби подкрепата на избирателите, но все още води пред ГСДП

21 Септември 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Берлин. Последните проучвания на общественото мнение, проведени броени дни преди изборите за федерален парламент на Германия, показват, че Съюзът (ХДС/ХСС) губи един процент от гласовете на избирателите, предава Reuters.
Съгласно резултатите от анкетата, партията на канцлера Ангела Меркел може да разчита на подкрепата на 37 % от германските граждани. За социалдемократите (ГСДП) няма промяна – за тях биха гласували 22 на сто от избирателите.
Рейтингът на „Алтернатива за Германия“, която за първи път може да влезе в Бундестага, е 10 %, на свободните демократи (СвДП) е девет процента, „Зелени“ и „Левица“ са с по осем процента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Ако имаха право да гласуват, младежите под 18-годишна възраст в Германия биха подкрепили Съюза (ХДС/ХСС), показва проучване

FAZ: Ако имаха право да гласуват, младежите под 18-годишна възраст в Германия биха подкрепили Съюза (ХДС/ХСС), показва проучване

19 Септември 2017 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Децата и младежите под 18-годишна възраст в Германия биха подкрепили Съюза (ХДС/ХСС), ако имаха право да гласуват. Това показва проучване, проведено под формата на избори, организирани специално за младежи в страната, съобщава вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съгласно данните от резултатите, Съюзът (ХДС/ХСС) получава подкрепата на 28,5 % от младежите. За Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са гласували 19,8 %. Трета политическа сила сред младежите са „Зелените“ с 16,6 %, следвани от „Левица“ (8,1 %), „Алтернатива за Германия“ (6,8 %) и свободните демократи (5,7 %).
В проучването са участвали около 220 хил. деца и младежи под 18-годишна възраст.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Не трябва да се управлява на всяка цена, предупреди германски социалдемократ

Der Spiegel: Не трябва да се управлява на всяка цена, предупреди германски социалдемократ

19 Септември 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на фракцията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Сената в Берлин Раед Салех предупреди, че партиите не трябва да се стремят към управление на всяка цена, пише изданието Der Spiegel.
Подобни изявления само показват по още един начин колко трудно ще бъде този път за Ангела Меркел да намери коалиционен партньор за съставяне на новото федерално правителство на Германия. Свободните демократи (СвДП) и „Зелени“ вече многократно подчертаваха колко трудно би било да управляват съвместно със Съюза (ХДС/ХСС). Настроенията срещу нова т.нар. голяма коалиция съвсем не са положителни.
Райд Салех е един от политиците, който й се противопоставя. В случай на поражение на изборите за Бундестаг, той призова ГСДП да се оттегли в опозиция. „Държа на позицията си, че не трябва да се управлява на всяка цена“, заяви германският социалдемократ пред местни медии.
ГСДП трябва да предложи алтернатива на политиката на канцлера Меркел, твърди Салех. И ако избирателите не й отредят тази роля, то партията трябва да си направи съответните изводи и да се оттегли. Подобно решение щеше да бъде правилно и през 2013 г., когато бяха проведени предходните избори за федерален парламент.
В случай че ГСДП се окаже в опозицията, Салех настоява Мартин Шулц да остане лидер на партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: По-малко от седмица до изборите за Бундестаг: Започва борбата за третото място

FAZ: По-малко от седмица до изборите за Бундестаг: Започва борбата за третото място

18 Септември 2017 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. По-малко от седмица преди провеждането на изборите за федерален парламент, в Германия започва опипването на почвата за възможни коалиционни партньори в Бундестага, коментира националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В края на миналата седмица „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП) още веднъж припомниха, че може да станат коалиционни партньори на победилата в парламентарния вот партия. На извънредни конгреси двете политически сили подчертаха, че ще се борят за спечелването на третото място в изборите. Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са двете водещи партии в страната, показват за пореден път проучванията на общественото мнение. Трета по сила партия обаче може да стане както „Алтернатива за Германия“, така и „Левица“, уточняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Ще убие ли новият германски закон за социалните мрежи свободата на словото?

BBC: Ще убие ли новият германски закон за социалните мрежи свободата на словото?

18 Септември 2017 | 04:37 | Агенция "Фокус"
София. Берлин. През октомври в Германия, ще бъде приет нов закон, който налага огромни глоби на социалните мрежи, ако не трият нелегално съдържание, което включва език на омразата, предава BBC .
Това предизвика голям дебат за свободата на словото. Според новия германски закон, компании като Facebook, ще трябва да трият езика на омразата до 24 часа, след като даден пост бъде публикуван. В противен случай, технологичните гиганти, ще рискуват да бъдат глобени с до 50 милиона евро.
Критици твърдят, че големите глоби, ще доведат до твърде голяма внимателност от страна на социалните мрежи, които ще започнат да трият твърде много неща, включително и такива, които не са незаконни.
Какво се счита за „незаконен език на омразата“ в Германия?
Законът няма да промени това, което вече се счита за език на омразата в Германия. Няма да бъдат създадени нови обвинения и престъпления. Категориите в него варират от „формиране на терористични организации“ до много по-свободно мъгливото „обида на религиите, религиозните и идеологически сдружения“.
В допълнение към това, някои германски закони ограничават определени неща, които са позволени в повечето други страни по света. Така например, използването на нацистка символика, както и знамена и флагове на екстремистки групи, е забранено.
По-ранен законопроект на германските власти, забраняваше „очернянето на президента на Федералната република“, но този член бе свален заради големи критики.
Новият законопроект също е критикуван, тъй като не предоставя легален механизъм за хората, чиито постове в социалните мрежи, могат да бъдат погрешно изтрити.
Кой трябва да се притеснява?
Опозицията срещу новото германско законодателство идва от широк спектър на групи и политици, както вляво, така и вдясно. От Facebook също не одобряват германския закон.
В спора се намеси и ООН. Специалният докладчик за свободата на словото към ООН Дейвид Кайе, писа до германските власти, за да ги предупреди относно потенциалните опасности от закона.
„С тези 24 часа и седем дневни крайни срокове, ако сте компания, ще искате да избегнете глобите и лошия имидж на платформата си. Ако има оплакване за пост, просто ще го изтриете. Каква ви е изгодата да го оставите? Мисля, че най-вероятният резултат, ще бъде по-голяма цензура“, заяви представителят на ООН.
„Репортери без граници“ също твърдят, че новият германски законопроект е вдъхновил „драконовски“ закон за онлайн медиите в Русия.
Все пак в Германия има и гласове в подкрепа на това законодателство, които твърдят, че социалните мрежи трябва да са по-отговорни за езика на омразата и нелегалното съдържание.
Анас Модамани, който е мигрант от Сирия и живее в Берлин, бе погрешно обвинен в тероризъм. Той стана известен, след като се снима с Ангела Меркел по време на посещението й в един от мигрантските лагери. По-късно се твърди, че той е участвал в атентати.
Модамани се опитва да съди Facebook заради това, че компанията не прави достатъчно, за да спре оклеветяването му, но през март 2017-та година губи делото.
От другата страна на дебата е фотожурналистът Маркус Хибелер, който е съдил Facebook заради премахнат пост.
Той казва, че е написал следното на немски:
„Не трябва да заслоняваме мюсюлманите и със сигурност не и исляма, който никога не е претърпявал просвещение или реформация, от критиките.“
Постът му е бил изтри от Facebook, а профилът му получава забрана да публикува за седем дена. След това той съди компанията и печели делото.
Той твърди, че не вярва на Facebook, да се справя успешно с филтрирането на постовете.
„Не блокират достатъчно. Не смятаме, че ще има проблем с прекомерно блокиране, защото те искат да имат клиенти. Никоя частна компания в Германия или другаде, не е задължена да гарантира свободата на словото. Това е нещо, което правителството прави, но не и частните компании“, заяви германският правосъден министър Герд Билен.
Говорител на Facebook заяви пред BBC, че компанията не може да гарантира, че няма да има грешки и случаи, при които легално съдържание, бива изтрито.
„Законът не е правилният начин да се бориш с езика на омразата онлайн. Той стимулира триенето на съдържание, което очевидно не е нелегално. Този закон би довел до прехвърлянето на комплекси правни решения от обществените власти към частните компании“, заяви говорителят на американската технологична компания.
„Няколко правни експерти вече заявиха, че законопроектът противоречи на германската конституция и европейското право“, добави той.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германските либерали очакват да получат Министерството на финансите, ако сформират коалиция с християндемократите

Reuters: Германските либерали очакват да получат Министерството на финансите, ако сформират коалиция с християндемократите

18 Септември 2017 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Либералната „Свободна демократична партия“ (СДП) на Германия, очаква да получи финансовото министерство, в замяна на подкрепата си за следващото коалиционно правителство на Ангела Меркел, предава Reuters .
Само дни преди провеждането на германските парламентарни избори, от СДП уточниха, че ще подкрепят християндемократите на Меркел, ако те от своя страна приемат френските планове за задълбочаване на фискалната интеграция в еврозоната.
Често разглеждани като естествените съюзници на Ангела Меркел, социаллибералите от СДП бяха част от второто й правителство през 2009-2013 година. След това либералната партия не успя да влезе в Бундестага, но тази година от ръководството й се надяват, че ще са трета политическа сила.
Настоящият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле, който е от Християндемократичния съюз, е на поста си от 2009-та година, и е един от най-известните членове на кабинета на Меркел.
„СДП, не трябва да влиза в правителство, в което не може да назове финансовия министър“, заяви представителят на изпълнителния комитет на партията Александър Хан.
В събота лидерът на СДП Кристиан Линднер заяви, че бъдещето на Европа, е най-важният въпрос за партията му.
„Страхувам се, че госпожа Меркел вече се е съгласила на нови механизми за финансиране на ЕС заедно с Макрон“, каза той пред Welt am Sonntag.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Алтернатива за Германия“може да стане третата най-голяма партия в Бундестага

Reuters: „Алтернатива за Германия“може да стане третата най-голяма партия в Бундестага

18 Септември 2017 | 01:50 | Агенция "Фокус"
Франкфурт на Одер. За пръв път от половин век крайнодясна партия ще влезе в Бундестага на Германия, предава Reuters . Има вероятност консервативната „Алтернатива за Германия“, която призова Ангела Меркел да бъде „наказана“ за мигрантската криза, да се превърне в третата политическа сила на страната.
Последните анкети и проучвания показват, че подкрепата за „Алтернатива за Германия“ може да достигне до около 12 %.
Другите политически сили в Германия категорично отказват да работят с „АзГ“ или да обсъждат техните идеи и предложения.
Водещият кандидат на АзГ Александър Гауланд отрича партията му да е нацистка, заявявайки, че другите използват този термин заради популярността на движението, чийто предложения включват по-стриктен контрол върху миграцията.
„Постепенно се превръщаме в чужденци в собствената си страна“, заяви Гауланд по време на предизборно мероприятие във Франкфурт на Одер.
Гауланд, който е 76-годишен адвокат, предизвика истинска вълна на недоволство от страна на традиционните партии и медиите в Германия, след като каза, че Германия принадлежи на германците, а ислямът няма място в нея.
Друго будещо притеснения негово изказване бе направено във връзка с историята. Гауланд заяви, че германците не трябва да се чувстват винаги виновни за делата на нацистите, а вместо това да уважават и да се гордеят с войниците си, които са се сражавали през Втората световна война.
Въпреки че повечето партии не искат да работят с АзГ, в местните парламенти на Германия вече има примери за съвместна дейност. Така например в Саксония Анхалт, християндемократите на Меркел и Алтернатива за Германия, гласуваха заедно за създаването на комисия, която да разследва крайнолевия екстремизъм.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: В навечерието на изборите за Бундестаг: Съюзът (ХДС/ХСС) губи подкрепата на гражданите, рейтингът на ГСДП се покачва

ZDF: В навечерието на изборите за Бундестаг: Съюзът (ХДС/ХСС) губи подкрепата на гражданите, рейтингът на ГСДП се покачва

15 Септември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Точно както преди четири години, малко преди изборите за Бундестаг Съюзът (ХДС/ХСС) губи подкрепа на германските граждани, предава телевизионният канал ZDF. Рейтингите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Свободната демократическа партия и „Алтернатива за Германия“ се покачват леко.
Данните от отделно проучване на общественото мнение показват, че 83 % от гражданите на ФРГ очакват победа за Ангела Меркел и Съюза (ХДС/ХСС) на предстоящите на 24 септември избори за федерален парламент. Към настоящия момент Съюзът (ХДС/ХСС) може да разчита на подкрепата на 36 % от избирателите (-2 %), ГСДП – 23 % (+ 1 %). „Левица“ и „Зелени“ остават на нива от девет и осем процента. СвДП е с 10 % (+1 %), точно колкото и „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Съосновател на партията „Алтернатива за Германия“ каза, че Германия трябва да е горда с войниците си от времето на Втората световна война

The Guardian: Съосновател на партията „Алтернатива за Германия“ каза, че Германия трябва да е горда с войниците си от времето на Втората световна война

15 Септември 2017 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Алекандър Гауланд, съосновател на партията „Алтернатива за Германия“ и неин кандидат за канцлерския пост на предстоящите избори, каза, че германците трябва да са горди с войниците си от времето на Втората световна война. Според него, немците „имат правото“ да се гордеят с постиженията на своите воини в двете световни войни, пише британското левичарско издание The Guardian.
Кандидатът за канцлер от редиците на анти-имигрантската партия „Алтернатива за Германия“ направи това изявление, в контекста на приближаващите парламентарни избори в страната, които трябва да се проведат на 24 септември. Очаква се дясно-популистката партия да влезе в Бундестага, като подобни непопулярни изказвания често влизат в политическия ѝ арсенал и се ползват с все по-голяма подкрепа от германския електорат.
Според последните проучвания на общественото мнение, партията ще спечели около 12% от гласовете на избирателите, което би я направило третата сила в германския парламент, след Християн-демократичния съюз (ХДС) и Германската социал-демократическа партия (ГСДП).
„Щом французите могат да се гордеят със своя император, а британците с адмирал Нелсън и Чърчил, то ние имаме право да се гордеем с постиженията на германските войници, постигнати в двете Световни войни“, заяви 76-годишният Гауланд, по време на реч от предизборен митинг.
„Гледайки Европа, си мисля, че нито един друг народ не се е разплатил за миналите си грешки, като германците“, добави той.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.