НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Започна работата на Третия форум за културно сътрудничество на Китай и страните от Централна и Източна Европа

Започна работата на Третия форум за културно сътрудничество на Китай и страните от Централна и Източна Европа

22 Септември 2017 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Ханджоу. Започна работата на Третия форум за културно сътрудничество на Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в град Ханджоу, Китай. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. В рамките на Форума представителите на всички страни - участници приеха Декларация от Ханджоу за културно сътрудничество и Програма за двугодишно сътрудничество (2018-2019) между Китай и страните от Централна и Източна Европа.
В съвместната Декларация участниците се съгласиха да определят приоритети, сред които – насърчаване взаимното обучение и съвместната работа за организиране на проучвания на място, съвместно създаване на художествени произведения и домакинство на програми за обучение, семинари, форуми, презентации и изложби с фокус върху споделянето на опит и най-добрите практики в съвременните тълкувания и изражения на културна идентичност; подпомагане на създаването на платформи за културен обмен и насърчаване на обмена на информация в различни области на културата; създаване на културни центрове в страните-участници на реципрочен принцип; поощряване на междукултурния диалог между младите; съдействие за по-нататъшно насърчаване на културния обмен между Китай и страните от ЦИЕ на местно равнище, като се използват съществуващи платформи - побратимени градове и културни градове, за насърчаване на междукултурния диалог, взаимните посещения на персонала и взаимното познаване и културен обмен; поощряване на механизма за дългосрочно сътрудничество, одобрен от националните правителства в областта на културата за обмен на политики и информация и създаване на платформи за взаимно ползотворен обмен между предприемачи в областта на културата.
Планът за културно сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ за 2018-2019 година предвижда създаването на Център за координация на културното сътрудничество между Китай и ЦИЕ в Република Македония, който ще действа като център за събиране, организиране, обобщаване, анализ, обмен и разпространение на културна информация. Четвъртият форум на министрите за културно сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ ще бъде проведен в Р Македония през 2019 г. Двугодишният план предвижда още обмен на персонал, професионални форуми, младежки обмен, мобилност и художествено творчество, представяне на постиженията, създаване на документални филми по теми, включващи Китайската Нова година и нематериалното културно наследство на Китай.
Заместник-министър Амелия Гешева поднесе приветствие от името на министъра на културата Боил Банов към организаторите и гостите на Форума. В изказването си зам.-министър Гешева припомни, че преди почти 2 години – на 13 и 14 ноември 2015 г., в България се проведе Вторият форум за културно сътрудничество между Китайската народна република и страните от Централна и Източна Европа, който премина под мотото „Празнуваме и обменяме култури за вдъхновено и споделено бъдеще”. По време на него бяха обсъдени различни аспекти от проблематиката на културните процеси, като акцент бе поставен върху актуалните предизвикателства в управлението на културното наследство и обмена на културни ценности. „Всички застанахме зад идеята, че е необходимо да обединим усилия и капацитет за развитие на културните и творчески индустрии като важни двигатели на икономическото развитие. Важен елемент е и насърчаване мобилността на творци и обменът на произведения на съвременното изкуство, като по този начин те станат достояние до най-широк кръг от потребители. Културата не само развива творческото мислене и провокира иновации, създаващи по-високо ниво на растеж и заетост, но и съдейства при решаването на различни демографски и социални въпроси, териториалното сближаване, развитието на интелектуален капитал. И всичко това се развива и в контекста на съвременния глобализиран век, в който ние живеем“, подчерта зам.-министър Гешева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Успешното партньорство с Китай в сферата на културното сътрудничество продължава

Успешното партньорство с Китай в сферата на културното сътрудничество продължава

22 Септември 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Ханджоу. Добрите традиции и работа с Китай в сферата на културното сътрудничество продължават. Около това се обединиха министърът на културата на Китай Луо Шуганг и зам.-министърът на културата на България Амелия Гешева по време на работна среща, проведена малко преди да бъде даден официален старт на Третия форум за културно сътрудничество на Китай и страните от Централна и Източна Европа в град Ханджоу, Китай. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.
„Виждам голям потенциал в сътрудничеството между България и Китай в сферата на културата“, заяви по време на срещата министърът на културата на Китай Луо Шуганг. „Убеден съм, че контактите между нашите две културни министерства трябва да се засилят, а съвместната ни работа в областта на изкуствата - театър, изобразителни изкуства, нематериалното културно наследство, както и културния туризъм, трябва да бъде изведена на едно по-високо ниво”, добави той. По думите му добрите връзки между двете държави ще дадат възможност на гражданите на нашите две стани да пътуват спокойно и да се наслаждават на културата и изкуството.
„В лицето на г-н Шуганг виждам един истински приятел на България. Вярвам, че министрите на културата са душата на всяка държава и успяват да разговарят на езика на културата, който е универсален”, посочи зам.-министър Гешева и отправи покана към китайския министър на културата да посети България по време на Културната програма, свързана с честването на Китайската Нова година в София през февруари 2018 г.
В срещата взе участие и посланикът на България в Китай Григор Порожанов. „Тази година имахме богат афиш от посещения на български състави и творци в Китай“, посочи той. Представленията бяха посрещнати с голям интерес от китайската публика. Надявам се да успеем да представим в България новото поколение китайски творци”, каза посланик Порожанов.
Тема на разговорите бяха и културното сътрудничество между двете страни, изграждането на китайски културен център в България и на български културен център в Китай, предстоящото ни Председателство на Съвета на ЕС, проектът „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, както и бъдещи съвместни проекти в сферата на изкуството и културата, идеята за създаване на международен театрален съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.