НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христо Проданов, БСП: Държавата се отнася пренебрежително към съдбата на повече от 5000 души, чието препитание зависи от оръжейния завод „Емко“

Христо Проданов, БСП: Държавата се отнася пренебрежително към съдбата на повече от 5000 души, чието препитание зависи от оръжейния завод „Емко“

3 Октомври 2017 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Държавата се отнася пренебрежително към съдбата на повече от 5000 души, чието препитание зависи от оръжейния завод „Емко“. Това каза народният представител от "БСП за България" Христо Проданов в предаването "Това е България" по Радио "Фокус". Според него производството на "Емко" трябва да се запази и "БСП за България" активно ще настоява за връщане на лиценза на завода. „Настояваме и правим всичко възможно лицензът да се върне и нещата да започнат да се случват така, както трябва да се случват в една нормална държава, защото с този рекетьорски подход от страна на държавата, в година, в която чуждестранните инвестиции са на критично ниски нива, това е пагубно за икономиката. Повярвайте ми, няма инвеститор нито чужд, нито български, който да отиде и да инвестира на място, в което правителството се отнася така с бизнеса“. Проданов допълни, че от развръзката на случая със завода зависи съдбата на град Трявна, където от почти всяко семейство има по един служител в „Емко“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се днес да излезе докладът на МВР за състоянието на оръжейния завод „Емко"

Очаква се днес да излезе докладът на МВР за състоянието на оръжейния завод „Емко"

3 Октомври 2017 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се днес Министерството на вътрешните работи да излезе с официален доклад за състоянието на оръжейния завод „Емко“. В понеделник министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че ще поиска от Главна дирекция "Национална полиция" да ускори предаването на информацията от проверките във военните заводи за това дали отговарят на изискванията за противопожарна безопасност. Излизането на доклада дни преди първоначално обявения за това срок - 6 октомври, цели свикването на извънредно заседание на Междуведомствената комисия по отбранителната индустрия, на което да бъде разгледан казусът с отнетия лиценз за внос и износ на продукция на оръжейното предприятия „Емко“ и ако всички нарушения са отстранени, разрешителното да бъде върнато. Решението за по-бързото изготвяне на доклада дойде на фона на поредния протест на служителите на „Емко“, които излязоха на пл. „Независимост“ в столицата с искане за връщане на отнетия през август лиценз на дружеството.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Ще изискам от МВР докладът за „Емко“ да бъде готов още утре,ако няма опасност за служителите - веднага ще върнем лиценза

Министър Емил Караниколов: Ще изискам от МВР докладът за „Емко“ да бъде готов още утре,ако няма опасност за служителите - веднага ще върнем лиценза

2 Октомври 2017 | 18:13 | Агенция "Фокус"
София. Ще изискам от МВР докладът за „Емко“ да бъде готов още утре и ако няма опасност за живота или безопасността на служителите, аз лично веднага ще искам да се върне действието на спрения лиценз за внос и износ. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг в Министерски съвет след срещата му с представители на работещите в дружеството „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министър Караниколов обърна внимание на факта, че по-бързото изготвяне на доклада е работа на Междуведомствения съвет. „Но аз конкретно се ангажирам, че това ще се направи. Веднага щом той е готов, има договорка какво ще направим и Междуведомственият съвет ще бъде свикан при всички положения. Оттук нататък ще имаме диалог по всички други теми, които поставихме, включително и по нормативната база. Но това с нормативната база ще бъде направено с абсолютно всички производители във Военно-промишления комплекс“, обясни министър Караниколов и уточни, че не се провеждани разговори по темата „Дунарит“, тъй като в залата не е имало хора от дружеството.
Представителите на „Емко“ изказаха своята вяра в честността и обективността на министъра. „Ние поемаме ангажименти да спазваме съществуващата в страната законова уредба и да работим в диалог, с който да бъдат избягвани проблемите. Аз уверих министъра, че ние, работниците, каквото и да ни струва, ще спрем протестните действия в момента, в който започнат обективните действия и спрямо нас. Надяваме се на честната дума на един български министър“, каза Славчо Димиев - директор обособено производство в завод на „Емко“ в Трявна и обясни, че по договорите, които за тях са болна тема, има още да се работи.
„Аз казах и на хората, които са отвън, че трябва да се даде шанс и на управлението на страната, и на нас. Ние обаче не молим за такъв шанс. Но смятам, че с диалог нещата могат да бъдат решени и искрено се надявам дори на положително отношение по отношение на договорите. Има неща, които министърът научи от нас“, категоричен беше представителят на „Емко“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Внасяме сигнал до прокуратурата да разследва министъра на икономиката за случая „ЕМКО“

Жельо Бойчев, БСП: Внасяме сигнал до прокуратурата да разследва министъра на икономиката за случая „ЕМКО“

2 Октомври 2017 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще бъде съпричастна във вашите усилия да запазите работните си места. Ще настояваме за ясен отговор от българското правителство как и по какъв начин подкрепя българската оръжейна индустрия, как се защитава българският икономически интерес. Не сте сами в тази битка. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред събралите се десетки протестиращи служители в „Емко“, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Ние ще внесем сигнал до българската прокуратура да разследва действията на министъра на икономиката“, допълни той. Бойчев подчерта, че правото на труд е конституционно гарантирано в нашата страна и никой не може да го отнеме. „Ние ви изслушахме, когато бяхте пред Народното събрание. Поехме ангажимент да поставим вашите въпроси пред министъра на икономиката. Поискахме и се състоя такова изслушване в комисията по икономическа политика. Това, което не мога да разбера до момента е защо българското правителство отказва диалог с българските работници. Защо никой не излиза и не ви дава отговор на тези въпроси“, посочи народният представител. Той уточни, че става въпрос за труд, работни места и семейства на много хора. Бойчев заяви, че народни представители от БСП са се присъединили към инициативната група, за да помогнат тя да влезе в МС. „Защото това е Министерският съвет на Република България. Никой няма право да спира българските граждани да поставят своите въпроси там. Ние ще бъдем с вас до край“, категоричен е Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лицензът на фирма ЕМКО ще бъде върнат на 6 октомври, ако констатираните нередностите са отстранени

Лицензът на фирма ЕМКО ще бъде върнат на 6 октомври, ако констатираните нередностите са отстранени

2 Октомври 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Лицензът на фирма ЕМКО ще бъде върнат на 6 октомври, ако констатираните нередностите са отстранени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката във връзка с планирания днес протест на служители от „ЕМКО“ ЕООД. От Министерството напомниха, че вследствие на констатирани нередности при съхранение на боеприпаси в дружеството от компетентните за това органи, лицензът за внос и износ на фирмата бе спрян за срок от 6 месеца или до отстраняването им.
Решението за това е на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност. На 25 септември 2017 г. в Съвета бе получено писмо от Главна дирекция „Национална полиция“, в което се заявява, че докладът от приключилите проверки ще бъде предоставен най-късно до 4 октомври. Ангажимент на съпредседателите на Съвета - вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов - е на 6 октомври да бъде свикано извънредно заседание, на което да бъде разгледан докладът и ако нередностите са отстранени, лицензът на фирма ЕМКО да бъде възстановен.
Правителството ще предприеме всички необходими действия за премахване на фирмите, стоящи на входа и изхода на държавните предприятия, с цел да се гарантира работата им, по-добри възнаграждения за работниците и подобряване условията на труд, както и завишаване на постъпленията в държавния бюджет чрез изплащане на дивиденти.
Своевременно ще информиране обществеността за резултатите от предприетите проверки в държавните дружества „Кинтекс“ ЕАД и „ВМЗ Сопот“ ЕАД за сключените договори и проведените процедури за последните 10 години. Както беше поискано от работниците във ВМЗ Сопот, ще бъде извършена проверка относно използването и разпространяването на поверителна техническа документация, собственост на държавните дружества от военно-промишления комплекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Около 2-3 млн. лева с лихвите е сумата от наемите за складовете, които „Емко“ не плаща на Министерството на отбраната

Министър Красимир Каракачанов: Около 2-3 млн. лева с лихвите е сумата от наемите за складовете, които „Емко“ не плаща на Министерството на отбраната

29 Септември 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. За някои от складовете „Емко“ не плаща наем на Министерството на отбраната от 2009 година. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сумата според различни изчисления, в зависимост дали се изчислява главницата или лихвите. Главницата е над 1,2 млн. със лихвите може би отива на сума от 2-3 млн. лева“, обясни той и допълни, че има 11 или 12 заведени дела от Министерството на отбраната. „Има и други дружества, които са със задължения, 3- 4 са. Проблемът е един и същ - купуват военна продукция, но нямат лицензирани складове, в които да я съхраняват“, посочи Красимир Каракачанов. „Даваме им срок от 6 месеца, след който трябва да изнесат продукцията от складовете на Министерството на отбраната, те обаче няма къде да я сложат и продължават да я държат“, коментира министърът. „Плащаме охрана, ток и всякакви други екстри. Те на практика използват складовете ни на готово, без да заплащат наем или такса за това“, уточни Красимир Каракачанов. „Тази порочна практика може да бъде прекратена ако имоти на Министерството на отбраната, които са с отпаднала необходимост и са били складови бази, бъдат продадени на подобни фирми. Те да си ги ремонтират и лицензират. Или същите тези фирми да си закупят терени и да си изградят складове“, поясни той. „Повечето фирми са гледали да вземат продукция за бърза печалба, а не да инвестират, да си направят складова база и да спазват нормите и закона. Оттам произлязоха и част от проблемите на „Емко““, каза още министър Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Ще потърсим персонална отговорност от министър Емил Караниколов, ако се провалят важни за страната оръжейни сделки

Жельо Бойчев, БСП: Ще потърсим персонална отговорност от министър Емил Караниколов, ако се провалят важни за страната оръжейни сделки

28 Септември 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. На 6 октомври се очаква да бъде свикан Междуведомственият съвет и евентуално да бъде възстановен лицензът на дружеството „Емко“. Надявам се да стане факт и това да успокои тези 1 300 души, които са пряко ангажирани в работата на различните производствени площадки на това дружество. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред БНР, съобщиха от пресцентъра на партията. „При евентуален провал на тези важни за страната сделки с една много голяма страна, за която ние в момента изнасяме продукти, свързани с отбраната, отговорността ще бъде изцяло на министър Караниколов и ние ще потърсим персонална отговорност по този въпрос“, допълни той. Бойчев подчерта, че „БСП за България“ следи отблизо темата и ще продължи да търси отговори на поставените въпроси.
По думите му в момента се извършват проверки на цялата военно-промишлена индустрия и съвсем скоро ще станат ясни резултатите. „Ще стане ясно дали се изпълнява етапно договорът и дали българската държава ще изпълни всичките си ангажименти, които има и ще следи внимателно действията на правителството“, обясни народният представител. Зам.-председателят на „БСП за България“ подчерта, че трябва да се защити българският икономически интерес, а той предполага поведение на българското правителство, което трябва да защитава и подкрепя всяка българска оръжейна компания.
„Докладът на Междуведомствената комисия за 2016 г. показва, че изнесената и реализирана продукция за такъв тип изделия и продукти, свързани с отбраната е 1 милиард и 15 млн. евро“, посочи той. Бойчев подчерта, че става въпрос за изключително важен сектор за България. „Обърнах внимание на министъра, че световната конюнктура е изключително добра в момента и ние очакваме ръст дори и на тези обеми, които има през 2016 г. Притеснение сме от действията на правителството в момента“, каза още народният представител. Според него доверието и репутацията са основни в този бизнес. „Ако ние по някакъв начин застрашим изпълнението на договора за стотици милиони, на този огромен пазар няма да има възможност да работи нито една българска фирма от оръжейната индустрия“, подчерта Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 6 октомври се очаква да бъде възстановен лицензът на „Емко“, Междуведомственият съвет ще заседава извънредно (ОБЗОР)

На 6 октомври се очаква да бъде възстановен лицензът на „Емко“, Междуведомственият съвет ще заседава извънредно (ОБЗОР)

28 Септември 2017 | 01:07 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на БСП министърът на икономиката Емил Караниколов беше изслушан в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм за дейността на дружествата „Емко“ и „Дуранит“. Министърът обясни, че от дружеството „Емко“ е подаден съдебен иск, за да се разгледа спирането на лиценза му за внос и износ. Той уточни, че проверките в дружеството от МВР са продължили до 25 септември, а резултатите трябва да бъдат получени до 4 октомври. На 6 октомври е насрочено извънредно заседание на Междуведомствения съвет по случая с „Емко“. Емил Караниколов изрази надежда тогава да бъде възстановен лицензът на дружеството. Той коментира, че ако резултатите бъдат готови по-рано, съветът ще има готовност да заседава. Министърът обясни, че във взаимоотношенията между „Емко“ и „Кинтекс“ има 3 договора - един за снаряди S8 и два за 122-милиметрови снаряди. Сроковете за доставка по двата договора са до края на септември, а за другия договор до края на октомври. По договорите на „Кинтекс“ с третата страна има възможност за забавяне до 20 седмици. След отнемането на лиценза на „Емко“, „Кинтекс“ пристъпва към разваляне на договорите, а за да обезпечи и собствения си интерес и този на държавата, подписва договор с „ВМЗ Сопот“, който също е производител на тези изделия. Емил Караниколов обясни, че „ВМЗ-Сопот“ е дал 10% по-ниска цена от тази на „Емко“, което позволява ако се получи 10-седмично забавяне на доставката на стоката към третата страна, то да бъде покрито от разликата. Министърът уточни, че третата страна е уведомена, че ще се получи забавяне от 6 седмици. 122-милиметровите снаряди ще бъдат изпратени в средата на ноември, а другите в средата на декември. Той коментира, че следващата доставка, която ще бъде през март, ще бъде абсолютна печалба за „Кинтекс“ и ще бъде направено всичко възможно, за да няма забавяне. Емил Караниколов посочи, че на 28 септември ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията си оттук нататък. Той съобщи, че е имало и телефонен разговор между „ВМЗ- Сопот“ и „Емко“. Министърът обясни, че дружеството „Дунарит“ се притежава от офшорна компания на Вирджинските острови със собственик банкерът Цветан Василев. В следствие на това съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на „Дунарит“.
На заседанието на комисията Жельо Бойчев заяви, че БСП иска да получи отговор на въпросите как се защитават икономическите интереси на България и как се гарантират работните места на заетите в оръжейния отрасъл. Според него буди недоумение това, че при наличието на надеждно изпълнение на доставките по договора до момента, се създава ситуация, в която има реален риск да не можем да изпълним договора и да загубим този толкова важен за България пазар. Жельо Бойчев обясни, че правителството трябва да подкрепя всеки български производител в усилията му да печели договори в чужди страни. Той допълни, че при провал на изпълнението на договора и загуба на този голям пазар отговорността ще бъде на икономическия министър.
По-рано, министър Караниколов коментира, че ще инициира промени в законодателството, които да позволят при констатирани нарушения в оръжейни предприятия да се спира лицензът за производство на продукция, а не за внос и износ, както е в момента. Според него трябва да се спре лицензът за производство и на фирмите да се разреши изнасянето от площадките на застрашената от констатираните нередности продукция. Емил Караниколов коментира, че законовите промени не са били инициирани по-рано, за да не се получи блокиране едновременно и на производството, и на износа на "Емко". Обмисляните законови промени трябва да бъдат внесени за обсъждане в комисия към Министерството на икономиката за военнопромишления комплекс, в която участват и представители на бизнеса. Ако предложението бъде одобрено, то ще се придвижи по съответния ред в МС. Във връзка с законодателните промени след изслушването си в парламента Емил Караниколов обясни, че според него, когато на производствената площадка има боеприпаси, които се съхраняват, законът трябва да казва да се спре производството, а не вносът и износът. Той уточни, че дружеството „Емко“ от много време не плаща на Министерство на отбраната наем на складовете, които използва. Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че сме изправени пред изключителната опасност да компрометираме българския оръжеен комплекс и да затворим вратите на България, която прави по 1,4 млрд. долара годишно. Той коментира, че в случая има готова продукция, а държавата търси друг производител, който да произведе същата продукция и да я изнесе, което не е сигурно дали ще може да го направи. По думите му ако работата по тези договори се издъни правителството трябва да отиде при тази продукция на пристанището и да се самовзриви.
„Фокус“ припомня: На 20 септември стана ясно, че Министерството на икономиката е възложило проверка във „ВМЗ-Сопот“ и в "Кинтекс". Във „ВМЗ-Сопот“ да се проверява дали има техни лицензии, които са под интелектуална собственост - патенти, които се използват от други дружества. В "Кинтекс" в период от 10 години назад да се проверява как са извършвани сделките, при какви условия, на какви цени и дали е спазван принципът най-добрата оферта да спечели. По-рано през деня, стотици работници от „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента с искане да бъде възстановен лицензът на завода. При тях излязоха депутати от ПГ на „БСП за България“ с предложение да излъчат свои представители и да разговарят. След срещата между БСП и протестиращите в Народното събрание стана ясно, че ще бъде поискано изслушването на министър Емил Караниколов в Комисията по икономическа политика.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 6 октомври се очаква да бъде възстановен лицензът на „Емко“, Междуведомственият съвет ще заседава извънредно (ОБЗОР)

На 6 октомври се очаква да бъде възстановен лицензът на „Емко“, Междуведомственият съвет ще заседава извънредно (ОБЗОР)

27 Септември 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на БСП министърът на икономиката Емил Караниколов беше изслушан в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм за дейността на дружествата „Емко“ и „Дуранит“. Министърът обясни, че от дружеството „Емко“ е подаден съдебен иск, за да се разгледа спирането на лиценза му за внос и износ. Той уточни, че проверките в дружеството от МВР са продължили до 25 септември, а резултатите трябва да бъдат получени до 4 октомври. На 6 октомври е насрочено извънредно заседание на Междуведомствения съвет по случая с „Емко“. Емил Караниколов изрази надежда тогава да бъде възстановен лицензът на дружеството. Той коментира, че ако резултатите бъдат готови по-рано, съветът ще има готовност да заседава. Министърът обясни, че във взаимоотношенията между „Емко“ и „Кинтекс“ има 3 договора - един за снаряди S8 и два за 122-милиметрови снаряди. Сроковете за доставка по двата договора са до края на септември, а за другия договор до края на октомври. По договорите на „Кинтекс“ с третата страна има възможност за забавяне до 20 седмици. След отнемането на лиценза на „Емко“, „Кинтекс“ пристъпва към разваляне на договорите, а за да обезпечи и собствения си интерес и този на държавата, подписва договор с „ВМЗ Сопот“, който също е производител на тези изделия. Емил Караниколов обясни, че „ВМЗ-Сопот“ е дал 10% по-ниска цена от тази на „Емко“, което позволява ако се получи 10-седмично забавяне на доставката на стоката към третата страна, то да бъде покрито от разликата. Министърът уточни, че третата страна е уведомена, че ще се получи забавяне от 6 седмици. 122-милиметровите снаряди ще бъдат изпратени в средата на ноември, а другите в средата на декември. Той коментира, че следващата доставка, която ще бъде през март, ще бъде абсолютна печалба за „Кинтекс“ и ще бъде направено всичко възможно, за да няма забавяне. Емил Караниколов посочи, че на 28 септември ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията си оттук нататък. Той съобщи, че е имало и телефонен разговор между „ВМЗ- Сопот“ и „Емко“. Министърът обясни, че дружеството „Дунарит“ се притежава от офшорна компания на Вирджинските острови със собственик банкерът Цветан Василев. В следствие на това съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на „Дунарит“.
На заседанието на комисията Жельо Бойчев заяви, че БСП иска да получи отговор на въпросите как се защитават икономическите интереси на България и как се гарантират работните места на заетите в оръжейния отрасъл. Според него буди недоумение това, че при наличието на надеждно изпълнение на доставките по договора до момента, се създава ситуация, в която има реален риск да не можем да изпълним договора и да загубим този толкова важен за България пазар. Жельо Бойчев обясни, че правителството трябва да подкрепя всеки български производител в усилията му да печели договори в чужди страни. Той допълни, че при провал на изпълнението на договора и загуба на този голям пазар отговорността ще бъде на икономическия министър.
По-рано, министър Караниколов коментира, че ще инициира промени в законодателството, които да позволят при констатирани нарушения в оръжейни предприятия да се спира лицензът за производство на продукция, а не за внос и износ, както е в момента. Според него трябва да се спре лицензът за производство и на фирмите да се разреши изнасянето от площадките на застрашената от констатираните нередности продукция. Емил Караниколов коментира, че законовите промени не са били инициирани по-рано, за да не се получи блокиране едновременно и на производството, и на износа на "Емко". Обмисляните законови промени трябва да бъдат внесени за обсъждане в комисия към Министерството на икономиката за военнопромишления комплекс, в която участват и представители на бизнеса. Ако предложението бъде одобрено, то ще се придвижи по съответния ред в МС. Във връзка с законодателните промени след изслушването си в парламента Емил Караниколов обясни, че според него, когато на производствената площадка има боеприпаси, които се съхраняват, законът трябва да казва да се спре производството, а не вносът и износът. Той уточни, че дружеството „Емко“ от много време не плаща на Министерство на отбраната наем на складовете, които използва. Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че сме изправени пред изключителната опасност да компрометираме българския оръжеен комплекс и да затворим вратите на България, която прави по 1,4 млрд. долара годишно. Той коментира, че в случая има готова продукция, а държавата търси друг производител, който да произведе същата продукция и да я изнесе, което не е сигурно дали ще може да го направи. По думите му ако работата по тези договори се издъни правителството трябва да отиде при тази продукция на пристанището и да се самовзриви.
„Фокус“ припомня: На 20 септември стана ясно, че Министерството на икономиката е възложило проверка във „ВМЗ-Сопот“ и в "Кинтекс". Във „ВМЗ-Сопот“ да се проверява дали има техни лицензии, които са под интелектуална собственост - патенти, които се използват от други дружества. В "Кинтекс" в период от 10 години назад да се проверява как са извършвани сделките, при какви условия, на какви цени и дали е спазван принципът най-добрата оферта да спечели. По-рано през деня, стотици работници от „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента с искане да бъде възстановен лицензът на завода. При тях излязоха депутати от ПГ на „БСП за България“ с предложение да излъчат свои представители и да разговарят. След срещата между БСП и протестиращите в Народното събрание стана ясно, че ще бъде поискано изслушването на министър Емил Караниколов в Комисията по икономическа политика.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Няма как българските оръжейни производители да развиват  дейността си у нас, ако непрекъснато има рискове

Жельо Бойчев, БСП: Няма как българските оръжейни производители да развиват дейността си у нас, ако непрекъснато има рискове

27 Септември 2017 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Няма как българските оръжейни производители да развиват дейността си у нас, ако непрекъснато има рискове. Това каза в интервю за Радио Фокус Жельо Бойчев, заместник-председател на ПГ на "БСП за България" и член на Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание във връзка с изслушването на министъра на икономиката Емил Караниколов за дейността на дружествата „Емко“ и „Дуранит“ по време на днешното заседание на комисията. Бойчев заяви, че министър Караниколов ще носи политическата отговорност за случващото се оттук нататък с „Емко“. Той допълни, че е поискана гаранция от министъра на икономиката за изпълнението на важния за България договор на „Кинтекс“ за износ на продукция, произвеждана от „Емко“.
„Беше поет ангажимент след приключване на проверките да се възстанови лицензът на дружество „Емко“. Ще видим как ще се случи всичко това, как ще вървят етапните доставки по изпълнението на договора и своевременно ще реагираме. Надявам се да не допуснем ситуация, в която българската оръжейна индустрия ще загуби толкова важни пазари. До последно ще отстояваме националния икономически интерес в тази ситуация и запазването на работните места на заетите“, коментира Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Отговорността за съдбата на "Емко" трябва да поеме министърът на икономика

Жельо Бойчев, БСП: Отговорността за съдбата на "Емко" трябва да поеме министърът на икономика

27 Септември 2017 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да получим отговор на въпросите: как се защитават икономическите интереси на България и как се гарантират работните места на заетите в оръжейния отрасъл. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на изслушването на икономическия министър Емил Караниколов на заседание на икономическа комисия по искане на левицата във връзка със скандала в оръжейната индустрия и "Емко", съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че към момента вече е направена и заплатена първата доставка на специализирани изделия по подписания договор, без забележка от другата страна. Предстои нова доставка, за която изделията са произведени и предадени на „Кинтекс“. Той недоумява защо при наличието на надеждно изпълнение на доставките по договора до момента, се създава ситуация, в която има реален риск да не можем да изпълним договора и да загубим този толкова важен за България пазар. Зам.-председателят на левицата, попита министъра защо държавната фирма „Кинтекс“, като носител на договора не поиска съответното експортно разрешение чрез междуведомствената комисия, за да изнесе тази готова продукция. „В другото няма никаква логика да търсим кой тепърва може да произведе такъв тип изделия и сами да поискаме отлагане на доставките по договора, при положение че вече имаме продукцията готова“, категоричен бе социалистът.
"Българското правителство трябва да подкрепя всеки български производител в усилията му да печели договори в чужди страни. Още повече, ако става въпрос за спечелен договор с една огромна държава, с огромни количества на потребяване на такъв тип продукти, свързани с отбраната в една изключително жестока конкуренция. При провал на изпълнението на договора и загуба на този голям пазар, отговорността ще бъде ваша“, обърна се Бойчев към министър Караниколов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Утре ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията им оттук нататък

Министър Емил Караниколов: Утре ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията им оттук нататък

27 Септември 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Утре ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията им оттук нататък. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов след заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм относно дейността на дружеството „Дунарит“ АД-Русе и „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В Междуведомствения съвет не получаваме текуща информация, а крайни доклади. Ако докладът ни бъде предоставен по-рано, ще се съберем незабавно“, посочи той. „Имало е разговор между „ВМЗ- Сопот“ и „Емко“. Доколкото съм информиран от „ВМЗ“ са питали дали дружеството продава стоката или част от нея“, коментира Емил Караниколов. „Когато на производствената площадка имаш боеприпаси, които се съхраняват, за мен трябва законът да казва да се спре производството, а не вносът и износът. Защото ти така не можеш да се освободиш от наличните стоки. Ако тази идея бъде одобрена ще променим закона“, обясни Емил Караниколов и уточни, че дружеството „Емко“ от много време не плаща на на Министерство на отбраната наем на складовете, които използва. „Доказано е в съда, че офшорката, притежаваща „Дунарит“ е от престъпна дейност и има доказателства кой е нейният собственик- Цветан Василев. В следствие на тези доказателства съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на „Дунарит““, посочи министърът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Изправени сме пред изключителната опасност да компрометираме българския оръжеен комплекс

Румен Гечев, БСП: Изправени сме пред изключителната опасност да компрометираме българския оръжеен комплекс

27 Септември 2017 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Изправени сме пред една изключителна опасност - да компрометираме българския оръжеен комплекс и да затворим вратите на България, която към момента прави 1,4 млрд. долара годишно. Това е изумително, няма такава държава. Това каза народният представител от БСП проф. Румен Гечев след заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм относно дейността на дружеството „Дунарит“ АД-Русе и „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продукцията е готова и е в контейнери, които са готови да бъдат качени на кораба, доставени и платени“, обясни той. „В момента държавата търси друг производител, който да произведе същата продукция и да я изнесе, което не е сигурно дали ще може да го направи. Възниква въпросът какво ще правим с произведената продукция“, допълни Румен Гечев. „Ако се издъни цялата тази работа правителството трябва да отиде при тази продукция на пристанището и да се самовзриви“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: На 6 октомври ще проведем извънредно заседание на Междуведомствения съвет, надявам се тогава лицензът на „Емко“ да бъде възстановен

Министър Емил Караниколов: На 6 октомври ще проведем извънредно заседание на Междуведомствения съвет, надявам се тогава лицензът на „Емко“ да бъде възстановен

27 Септември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. В Междуведомствения съвет ще получим данните от проверките на МВР в дружеството до 4 октомври, за да се произнесем. Определили сме извънредно заседание на Междуведомствения съвет за 6 октомври от 9.00 часа. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм относно дейността на дружеството „ЕМКО“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не знае кога ще бъде възстановен лицензът на „Емко“, надявам се да бъде на 6 октомври“, коментира той. „Във взаимоотношенията между „Емко“ и „Кинтекс“ има 3 договора. Един от тях е за снаряни S8, другите за 122-милиметрови снаряди“, посочи министърът. „По тези договори в различни срокове трябва да се предоставят различни количества. Към момента по първите два договора за 122-милиметровите трябваше да бъдат изпратени до крайния бенифициент до края на месеца. Другите трябваше в края на месец октомври да бъдат изпратени“, обясни той и уточни, че по договорите на „Кинтекс“ с третата страна има възможност за забавяне до 20 седмици. „Кинтекс“ пристъпи към разваляне на договорите, но за да обезпечи и собствения си интерес и на държавата, веднага беше подписан договор с „ВМЗ Сопот“, който също е производител на тези изделия“, заяви Емил Караниколов. „Цената, която „ВМЗ-Сопот“ даде е с около 10% по-ниска от тази на „Емко“. Това означава, че дори при забава на доставката на стоката към третата страна от 10 седмици това ще бъде покрито от разликата“, обясни той. „Уведомихме третата страна, че срокът на забава ще бъде 6 седмици. 122-милиметровите ще бъдат изпратени в средата на ноември, а другите средата на декември“, посочи Емил Караниколов. „Следващата доставка, която ще бъде през март, ще бъде абсолютна печалба за „Кинтекс“, ще направим всичко възможно и няма да имаме забавяне“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: От Дружеството „Емко“ е подаден съдебен иск, за да се разгледа спирането на лиценза

Министър Емил Караниколов: От Дружеството „Емко“ е подаден съдебен иск, за да се разгледа спирането на лиценза

27 Септември 2017 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Коректността изисква да кажа, че от Дружеството „Емко“ вече е подаден иск в Административния съд- София да се разгледа спирането на лиценза. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм относно дейността на дружеството „ЕМКО“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Спирането на лиценза не е акт на министъра на икономиката, а на целия междуведомствен съвет“, посочи той и допълни, че решението за спиране на лиценза е било единодушно. „Преди около месец от служба КОС ни бяха предоставени констативни протоколи, от които пишеше, че са отстранени нередностите. В третия беше дадено предписание за отстраняване на една нередност за срок от 1 месец“, обясни Емил Караниколов. „Още същия ден беше подготвено писмо до МВР, с което поискахме да ни бъде дадена информация дали са отстранени всички нередности“, коментира министърът и уточни, че проверките на МВР са продължили до 25 септември. „Веднага със съпредседателя Красимир Каракачанов свикахме междуведомствения съвет, който се събра на 25 септември. Получихме писмо, че проверките са приключили“, каза още Емил Караниколов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, „БСП за България”: Ще следим внимателно действията на българското правителство в оръжейната индустрия

Жельо Бойчев, „БСП за България”: Ще следим внимателно действията на българското правителство в оръжейната индустрия

27 Септември 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на „БСП за България” ще следи внимателно действията на българското правителство в оръжейната индустрия. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България”, по време на дебатите по доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката за 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ще следим дали се прилага законът с еднакъв аршин за всички. Ясно е, че в момента са възложени проверки на всички дружества в оръжейната индустрия на страната, ще очакваме резултата от тези проверки”, заяви Бойчев. „Притеснени сме за това, което се случва в българската оръжейна индустрия. Искаме някой много ясно да поеме отговорност за това в каква посока ще бъде развивана тя”, допълни още той. По думите му правителството трябва да води политика, която да подкрепя българските оръжейни производители в техния експорт. „Иначе, като констатации и информация сме подкрепили доклада. Няма как да бъде по друг начин”, подчерта народният представител.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Крайният собственик на „Дунарит“ е една офшорка

Министър Емил Караниколов: Крайният собственик на „Дунарит“ е една офшорка

27 Септември 2017 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. Крайният собственик на „Дунарит“ е една офшорка на Вирджинските острови. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Говори се, че е на Цветан Василев. Тази офшорка утре може да е на друг, но това никой не го притеснява. Притеснява се, че държавата може да влезе в едно дружество и то на пазарен принцип. Тоест публична продан на активи, на която всеки може да се яви. Това е притеснително за всички. Защо? Защото някой казва, че държавата е лош стопанин. Крайно време е на този някой някой да му каже, че не държавата е лош стопанин, а има калпави мениджъри, а някои са и по-калпави“, заяви Караниколов. По думите му „Дунарит“ няма никакви проблеми. „Не са му отнемани никакви лицензи. Днес „Кинтекс“ ще преведат цената по тази услуга. За мен някой там нагнетява напрежение. Няма национализация. Вчера се появи, че има опасения, че ще се взима лиценза му, че са блокирани сметки. Ако се получи информация, че има нередности, ще предприемем действия. Тези действия не са предприети от мен“, допълни министър Караниколов. По думите му лицензът за износ и внос на „Емко“ е бил отнет, защото е имало констатации. „Самите работници потвърдиха, че има нередности. Законът казва, че при такава констатация се спират лицензите за износ и внос, а не за производство. Логично е да се спира производството, за да може да се изнесе. Ние ще внесем законодателна промяна. „Емко“ към момента работят и това е важно. Имаше вариант и дружеството трябваше да предприеме незабавни действия, за да бъдат отстранени нередностите, а не да идват и да протестират. Ако стане инцидент и някой от междуведомствения съвет дойде и каже, че е било маловажно, как ще го приемете?“, запита той. Караниколов подчерта, че не искат по никакъв начин да придобиват „Емко“. „Надявам се, че на 6 октомври ще започне да работи и лицензът му ще бъде върнат, но това зависи от тях“, добави той. По думите му се проверяват всички дружества от военно-промишления комплекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Проверките относно „Емко“  да са в съкратени срокове

Премиерът Бойко Борисов: Проверките относно „Емко“ да са в съкратени срокове

21 Септември 2017 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Максимално да се съкрати срокът на проверките по отношение на завода „Емко“, поиска министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщават от правителствената информационна служба. По думите му връщането на лиценза зависи от това да бъдат коригирани грешките и да се изпълнят указанията на проверяващите. „По всички военни заводи и складове текат проверки, така че тя не е насочена към тях, но доста складове гърмяха, доста жертви дадохме, доста безобразия се откриха, говоря - в много фирми. Хората трябва да знаят, че всичко зависи от това да си коригират грешките и съответно в рамките на тази една-две седмици максимум, ако са си ги отстранили, да им се върне лицензът“, казва премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на икономиката започва проверки във „Кинтекс“ и „ВМЗ-Сопот“ (ОБЗОР)

Министерството на икономиката започва проверки във „Кинтекс“ и „ВМЗ-Сопот“ (ОБЗОР)

20 Септември 2017 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на икономиката е възложило проверка във „ВМЗ-Сопот“ и в "Кинтекс". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг. Във „ВМЗ-Сопот“ ще се проверява дали има техни лицензии, които са под интелектуална собственост - патенти, които се използват от други дружества, а в "Кинтекс" ще се провери назад в период от 10 години как са извършвани сделките, при какви условия, на какви цени и дали е спазвано това, че най-добрата оферта винаги е печелила - не само като цена, но и като срок и качество. Караниколов подчерта, че е било задължение на „Кинтекс“ да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати. Поради тази причина министърът е изпратил сигнал до прокуратурата на Република България, тъй като е видно от сигнала, че тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Караниколов уточни, че според извършената от тях проверка в държавното дружество, цените, които тогава са могли да дадат за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. Даденият до Прокуратурата сигнал касае решенията на борда на директорите на "Кинтекс", взети в периода от 2015 г. до декември 2016 г.
По-рано през деня обаче, стотици работници от „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента с искане да бъде възстановен лицензът на завода. Протестиращите скандираха „Мафия“ и „Оставка“. Организаторът на протеста Димитрина Маркова заяви, че искането им е заводът да продължи да работи с качеството на продукцията, с което е работил досега. Тя се обърна към премиера Бойко Борисов, като посочи, че вече ще се съмняват в него и не знаят какви интереси защитава. Маркова се закани, че ако премиерът не изпълни желанията им, ще продължат да стачкуват, защото се борят за хляба си, а няма по-велико нещо от народа и хляба. „Всяка революция е започвала с лозунга „хляб и свобода“, заяви Маркова.
Междувременно при протестиращите излязоха депутати от ПГ на „БСП за България“. Зам.-председателят на парламентарната група Жельо Бойчев им предложи да излъчат представители от всяко едно дружество, което е част от протеста. По-късно към тях се присъедини и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Пред тях директорът на обособената производствена единица на „Емко“ в Трявна Славчо Димиев заяви, че искат да работят с ръцете и ума си, но им пречат, защото са им обявили война. Той призова управляващите да не настройват работник срещу работник и да не дават фалшиви обещания, че ако „Емко“ го няма, работниците от „ВМЗ“ ще получат 50% увеличение на заплатите.
Минути по-късно представители на протестиращите работници от завода влязоха в Народното събрание, за да представят исканията си преди ПГ на „БСП за България“. Директорът на „Емко“ - Монтана“ Красимир Падарев заяви пред журналисти, че „Емко“ е в опасност, защото му се правят спънки и пречки напук на всичко.
След срещата с протестиращите, Жельо Бойчев заяви, че в сряда на заседанието на Комисията по икономическа политика ще извикат министъра на икономиката, за да поискат отговор за това как и по какъв начин ще бъдат съхранени работните места, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори, които дружества от военнопромишления комплекс са подписали. Депутатът Румен Гечев допълни, че ще поискат от министъра на икономиката Емил Караниколов да каже при какви условия и как може да се реши въпросът с „Емко“.
Славчо Димиев допълни, че ако продължават действията срещу тях, ще продължат да протестират докато разумът вземе връх. „Ще бъда доволен лично, когато г-н министър-председателят ви даде на вас пресконференция и каже: „Едно българско дружество ще продължи да съществува“. С радост бих научил защо министърът нареди на „Кинтекс“ да прекрати договорите с нас. Защо държавата ще загуби няколко десетки или стотици милиони?“, запита Димиев.
От своя страна министър Караниколов коментира, че цялото правителство осъзнава страховете на работниците на дружеството, но самите протестиращи няколко пъти са потвърдили, че има нередности, за които казват, че са маловажни. По думите му и главният секретар на МВР е потвърдил, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно. Според него самите работници трябва да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраве. Караниколов подчерта, че всички са поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде върнат лицензът за внос и износ. Той уточни, че лицензът за производство не е прекратен. Караниколов обясни още, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“, както се е тиражирало.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавата поиска за втори път да придобие лиценза на военния завод „Дунарит“ (ОБЗОР)

Държавата поиска за втори път да придобие лиценза на военния завод „Дунарит“ (ОБЗОР)

20 Септември 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Държавата поиска за втори път да придобие лиценза на военния завод „Дунарит“. Това стана ясно на брифинг, по време на който министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че Държавна консолидационна компания (ДКК) ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „Дунарит“. Той посочи като основание различни вземания от онези, които дружеството вече изплати към КТБ – 50 млн. лева с лихвите. Този път става въпрос за вземания на КТБ спрямо "Хедж инвестмънт България", като солидарна отговорност носят още "Авионамс" и "Кемира", които са солидарни длъжници. А пък видно от търговския регистър е, че „Кемира“ е 100% собственик на „Дунарит“.
Министър Караниколов припомни, че миналата седмица синдиците на КТБ са обявили публична продан за продажба на активи на вземания от задължената към КТБ „Хедж инвестмънт България“ АД. „На изнесената публична продан заявихме интерес за участие, тъй като за част от тези вземания в размер на 42 млн. евро солидарни длъжници бяха освен „Кемира” и „Авионамс“, каза Караниколов. По думите му ДКК е заявила интерес да участва. На търгът не се е явил никой и на другия ден ДКК е купила тези задължения чрез пряко договаряне за 38 млн. лева.
Допълнителна проверка установила, че „Хедж инвестмънт България“, „Кемира” и „Авионамс” дължат около 50 млн. лева към други дружества.
„Ще направим всичко възможно да придобием акциите, както го направихме вече веднъж с „Авионамс“ през 2016 г. и това дружество в момента работи много добре“, обясни министър Караниколов.
„Фокус“ припомня: В началото на август стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест заради започналата процедура по отнемане на лиценза на предприятието и блокираха за кратко време движението през граничния пункт Дунав мост. Причина за това се оказа започнало по-рано разследване на Специализираната прокуратура срещу тогавашния изпълнителен директор на „Дунарит“ – Кръстьо Кръстев, който подаде оставка, за да се спре процедурата по отнемане на лиценза. След това Министерството на икономиката започна активна дейност за придобиване на дружеството. Няколко дни по-късно „Дунарит“ обяви, че на държавата са преведени 50 млн. лв., с което изцяло и предсрочно се погасяват задълженията към нея. Ръководството обяви, че е взело това решение "с цел да не се спекулира в публичното пространство с намеренията на правителството". Според членовете на борда на дружеството са изпълнени всички условия на държавата, за да не се стигне до отнемането на разрешителното за производство и търговия, каквато процедура е започнала.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: ДКК ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „Дунарит“, които са собственост на „Кемира“

Министър Емил Караниколов: ДКК ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „Дунарит“, които са собственост на „Кемира“

20 Септември 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Държавна консолидационна компания ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „Дунарит“, които са 100% собственост на „Кемира“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг, на който беше представен анализ, извършен от ДКК и касаещ групата задължения „Хедж инвестмънт България“ АД, „Кемира“, „Авионамс“, „Дунарит“, както и актуалната ситуация в целия военно-промишлен комплекс, предаде репортер нa Агенция „Фокус“. „Ще направим всичко възможно да придобием акциите, защото както видяхме при „Авионамс“, това се получи и в момента дружеството работи изключително добре и изпълнява всичките си договори“, каза той.
Министър Караниколов припомни, че миналата седмица синдиците на КТБ обявиха публична продан за продажба на активи на вземания от задължените към банката страни – това са „Хедж инвестмънт България“ АД и „Авионамс“ като солидарен длъжник. „Освен това като солидарен длъжник на 100% е и дружеството „Кемира“, което в момента се води собственик на „Дунарит“. На изнесената публична продан заявихме интерес за участие, тъй като част от тези вземания в размер на 42 млн. евро бяха освен на „Кемира“ още и на „Авионамс“ като солидарен длъжник и ако някой ги беше придобил, можеше да се тръгне на изпълнение срещу „Авионамс“. Във връзка с това ДКК заяви интерес да участва – на самия търг не се яви никой и, съгласно нормативната база, веднага след това можеше да започнат преговори. Задълженията бяха около 82 млн. лева, а продажната цена беше 67 млн. лева. На другия ден ДКК се яви на пряко договаряне – нещо, което законът допуска, и купи тези задължения за 38 млн. лева. След това извършихме допълнителна проверка и се констатира, че „Хедж инвестмънт България“ АД заедно с „Кемира“ и „Авионамс“ като солидарно отговорни дължат допълнително към други дружества около 50 млн. лева. Оттук нататък „Кемира“ като собственик на акциите на „Дунарит“ ще насочи изпълнението върху тези активи“, обясни министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър  Емил Караниколов: Възложена е проверка във "ВМЗ-Сопот" и в "Кинтекс"

Министър Емил Караниколов: Възложена е проверка във "ВМЗ-Сопот" и в "Кинтекс"

20 Септември 2017 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Възложена е проверка във ВМЗ-Сопот и в "Кинтекс". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Във ВМЗ ще проверяваме дали има техни лицензии, който са под интелектуална собственост - патенти, които се използват от други дружества. В "Кинтекс" ще проверим назад в период от 10 години как са извършвани сделките, при какви условия, на какви цени и дали е спазвано това, че най-добрата оферта винаги е печелила. Най-добрата не само като цена, но и като срок и качество", обясни министър Караниколов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Изпратен е сигнал до Прокуратурата за това, че „Кинтекс“ през последните години е сключвала договори с "Емко", без да иска оферти от "ВМЗ-Сопот" и "Дунарит"

Министър Емил Караниколов: Изпратен е сигнал до Прокуратурата за това, че „Кинтекс“ през последните години е сключвала договори с "Емко", без да иска оферти от "ВМЗ-Сопот" и "Дунарит"

20 Септември 2017 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Задължение на „Кинтекс“ е било да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов предаде репортер нa Агенция „Фокус“. „Вече съм изпратил сигнал до прокуратурата на Република България. Видно от сигнала е, че тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Задължение на „Кинтекс“ е да поиска оферта от всички производители. Но от „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ не са поискани. Извършихме проверка в държавното дружество и цените, които тогава сме могли да дадем за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни той.
Министър Караниколов обясни, че даденият до Прокуратурата сигнал касае решенията на борда на директорите на "Кинтекс" взети в периода от 2015 г. до декември 2016 г. "Те трябва да вземат оферти от всички, за да видят при коя цена "Кинтекс" ще спечели най-много. В случая това не е направено", обясни той.
Министър Караниколов коментира и протеста на служителите на „Емко“, като обясни, че цялото правителство осъзнава страховете на работниците на дружеството. „Но апелът ми към тях е следният – самите те няколко пъти потвърдиха, че има нередности, за които казват, че са маловажни. Днес и главният секретар на МВР потвърди, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно. Самите работници трябва да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраво. Ако, не дай си боже, нещо стане, и аз утре изляза и кажа, че тези нередности са маловажни - какво ще стане? Всички сме поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде върнат лицензът за внос и износ. Лицензът за производство не е прекратен“, каза той.
Караниколов обясни, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“, както се тиражираше. „Производителят е длъжен да натовари на кораби тези боеприпаси. Това е задължение на дружеството производител и е невъзможно за Кинтекс“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Димиев, „Емко“: Ако продължават действията срещу нас, ще продължим да протестираме докато разумът вземе връх

Славчо Димиев, „Емко“: Ако продължават действията срещу нас, ще продължим да протестираме докато разумът вземе връх

20 Септември 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Ако продължават действията срещу нас, ще продължим да протестираме докато разумът вземе връх. Това каза пред журналисти директорът на обособената производствена единица на „Емко“ в Трявна Славчо Димиев след срещата му в парламента с представители на ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще бъда доволен лично, когато г-н министър-председателят ви даде на вас пресконференция и каже: „Едно българско дружество ще продължи да съществува“. Да, спазвайки закона, но ще продължи да съществува. Сега вероятно ще бъдат предприети действия за доизясняване на истината, която се опитахме да разкажем. Благодарен съм на депутатите, че ни изслушаха и че виждат, че имаме проблем. Ще направят опит да бъде разгледан този проблем и да бъде решен“, заяви Димиев. Той подчерта, че иска да чуе от Министерството истината и законната страна на въпроса, че не министърът е провокирал сериите от тенденциозни проверки, а са били действително по спазване на закона в нашата страна. „С радост бих научил защо министърът нареди на „Кинтекс“ да прекрати договорите с нас. Защо държавата ще загуби няколко десетки или стотици милиони? Моята цел е да предизвикам действие сред депутати, министри, които да не позволят затварянето на предприятието, което аз ръководя като обособено производство и затварянето на „Емко“ като цяло. Ще продължа да се боря, докато това нещо се случи и се предотврати затварянето на един български производител. Ако продължават действията срещу нас, и ние ще продължим да протестираме, докато разумът вземе връх“, каза още Славчо Димиев.
Димитрина Маркова, която е финансов директор в „Емко“ посочи, че с оглед на социалния ефект, загубата на хляба на 1300 човека, с оглед на международния скандал, който може да възникне с неизпълнението на такива договори на пазари в Индия, очакват министърът не да каже как ще продължи с тези действия, а какви решения и помощ ще даде на това дружество и ако евентуално има нарушения, те да бъдат отстранени, за да може да продължи да работи.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши въпросът с „Емко“

Румен Гечев, БСП: Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши въпросът с „Емко“

20 Септември 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши въпросът с „Емко“. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев след среща с представители на протестиращи работници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се спазват законите и процедурите в страната. Те могат да се спазват, а ако има нарушения, те трябва да бъдат отстранени и трябва да се даде възможност на българския бизнес да работи, да запазва, да разширява работни места и да изнася при строго спазване на българските закони. Ще изискаме от министъра на икономиката да каже при какви условия и как може да се реши този въпрос. Първо, в рамките на българските закони – и международни, и европейски“, коментира Гечев. По думите му, ако има нарушения, те да се отстранят и българската държава да помага за увеличение на българското производство и износ, тъй като става дума за 1300 души пряко заети. „Според управлението на фирмата става дума за още няколко хиляди работни места на пост доставчици. Проблемът е достатъчно сериозен, като се има предвид, че става дума и за износ в милиони. Ще се опитаме да намерим общо решение. Не сме на едната или на другата страна. Ние сме на страната на българския интерес“, каза още Румен Гечев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: В сряда на заседанието на Комисията по икономическа политика ще извикаме министъра на икономиката заради „Емко“

Жельо Бойчев, БСП: В сряда на заседанието на Комисията по икономическа политика ще извикаме министъра на икономиката заради „Емко“

20 Септември 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. В сряда на заседанието на Комисията по икономическа политика ще извикаме министъра на икономиката заради „Емко“. Това коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев след среща с представители на протестиращи работници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проведохме среща с представители на ПГ на БСП от регионите, на чиято територията се намират производствените площадки на представителите на инициативния комитет, които протестират в момента пред сградата на НС. Това са Монтана, Трявна, Белица, Русе. Направихме тази среща от уважение и загриженост към труда и работните места на хората. Беше ни предоставена информация. Това, което ще настояваме, е следващата сряда да бъде извикан министърът на икономиката“, коментира Бойчев. Той подчерта, че поемат ангажимент да поставят тези въпроси и да поискат отговор за това как и по какъв начин ще бъдат съхранени работните места, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори, които дружества от военнопромишления комплекс са подписали.
„В сряда на заседание на Комисията по икономическа политика ще бъде извикан по наше настояване министърът на икономиката, за да даде отговор на тези въпроси. Очакваме от него информация за всички действия, които предприема българското правителство“, каза още Жельо Бойчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на протестиращите работници от завода „Емко“ влязоха в Народното събрание, за да представят исканията си

Представители на протестиращите работници от завода „Емко“ влязоха в Народното събрание, за да представят исканията си

20 Септември 2017 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Представители на протестиращите работници от завода „Емко“ влязоха в Народното събрание, за да представят исканията си, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В момента те провеждат среща с представители от ПГ на „БСП за България“. Стотици работници протестират и в момента пред сградата на парламента. Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев излезе при протестиращите и ги покани, за да представят исканията си на депутатите от БСП.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Димиев, „Емко“: Искаме да работим с ръцете и ума си, но са ни обявили война и ни пречат

Славчо Димиев, „Емко“: Искаме да работим с ръцете и ума си, но са ни обявили война и ни пречат

20 Септември 2017 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да работим с ръцете и ума си, но на нас ни пречат, защото са ни обявили война. Това каза Славчо Димиев, директор на обособената производствена единица на „Емко“ в Трявна, по време на протеста на работниците от завода в столицата пред сградата на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, че сме от малки градове не означава, че трябва да ни затриете. Обръщам се към институциите на българската държава, които ръководени от министри и министър-председател инспирират непрекъснато т.нар. проверки и търсят нередности, които да бъдат представени пред широката общественост в българската държава, че са достатъчно правно основание да ни бъде отнет лиценз за външно-търговска дейности, да ни вземат разрешения за производство и физически да бъдем ликвидирани“, заяви Димиев. Той призова правителството да не позволява това да не се случи. „Хората знаят дали си вършим работата или не. Не настройвайте работник срещу работник. Не давайте фалшивите обещания, че ако „Емко“ го няма, работниците от ВМЗ ще получат 50% увеличение на заплатите. Въпреки всичко поздравявам тези, които искат главата ми. Вземете моята, но не на работниците“, каза още той.
Иван Димиев, конструктор в „Емко“ - Трявна, коментира пред журналисти, че са тук, за да бъдат чути и да се преустанови това беззаконие, което се извършва в нашата държава. „Всички наши действия и договори са подплатени с документи и нашият бивш управител ги показа. Борим се за нашите работни места, защото отнемането на лиценза и насилственото отнемане на договорите значи затваряне на фирмата и излизане на улицата. За град като Трявна 700 човека са ангажирани и просто се затваря града“, каза още Иван Димиев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Стотици работници от завода „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента с искане да бъде възстановен лицензът на завода

София: Стотици работници от завода „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента с искане да бъде възстановен лицензът на завода

20 Септември 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Стотици работници от „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите скандираха „Мафия“ и „Оставка“. Организаторът на протеста Димитрина Маркова заяви, че искането им е заводът да продължи да работи с качеството на продукцията, с което е работил досега. „Г-н Борисов, вече ще се съмняваме във вас. Не знаем какви интереси защитавате, можем само да гадаем. Ние обикновените хора четем изказвания в пресата, но се надяваме, че в тази държава все още има институции. Допускаме, че в тях работят много честни хора, които ще се опитат да разберат защо се провеждат тези действия. Г-н Борисов, ако не ни изпълните желанията, ще продължим да стачкуваме. Не сме 300 човека, а сме 1300. Г-н Борисов ние се борим за хляба си, а няма по-велико нещо от народа и хляба. Всяка революция е започвала с лозунга „хляб и свобода“, заяви Маркова. Според нея мъничка надежда от последните месеци на борба проблясва в момента. „Когато дойдохме на жълтите павета бяхме чути. Надяваме се, че това няма да бъде поредният фарс. Да ни изслушат и да протакат тази сага още месеци наред“, добави тя. Организаторът подчерта, че исканията им са да им се възстанови лицензът, който неправомерно им е бил отнет чрез масирани акции и случайно намерени дребни нарушения. „Искаме продукцията за милиони,която сме предали, и за която ни се дължат пари да ни бъде платена“, посочи тя.
Депутати от ПГ на „БСП за България“ излязоха при протестиращите, като Жельо Бойчев предложи да излъчат представители от всяко едно дружество, което е част от протеста. „Каним ви в парламента, за да изслушаме исканията и въпросите ви и ще се ангажираме с конкретни действия“, каза още Жельо Бойчев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Зафиров, БСП: „Сензационните документи“ за „Грипен“ не представляват нищо повече от една най-обикновена справка

Атанас Зафиров, БСП: „Сензационните документи“ за „Грипен“ не представляват нищо повече от една най-обикновена справка

19 Септември 2017 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. „Тези т.нар. „сензационни документи“, не представляват нищо повече от една най-обикновена справка, която ръководителят на проектния екип е дал на министър-председателя, заради предстояща среща с представители на една от страните, проявили интерес за участие в този конкурс. Ако срещата беше за Ф-16, справката щеше да бъде в същия вид и не виждам лобизъм“. Това коментира Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. По неговите думи в публикуваните в интернет опорни точки за „Грипен“ няма нищо нередно. „В тях се изразява благодарност от проявения интерес – какво по-нормално от това. Обсъжда се възможността за доставка на тези самолети, какви са възможностите за разсрочено плащане, доставката да бъде колкото се може по-бърза и преди да дойдат новите самолети да има възможност да се ползват оперативно самолети от шведските военновъздушни сили, както и за ноу-хау, което „Грипен“ би предоставило на България", обясни Зафиров. Според него ген. Радев говори като експерт. "Радвам се, че тези документи бяха извадени, за да се види още веднъж какъв великолепен специалист е. Жалко е, че военно-въздушните сили загубиха такъв достоен генерал, но за сметка на това България има достоен президент“, каза още Зафиров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Заставаме зад работниците от „Емко“, министърът на икономиката да обясни какво се случва

Драгомир Стойнев, БСП: Заставаме зад работниците от „Емко“, министърът на икономиката да обясни какво се случва

19 Септември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. „Когато ГЕРБ управлява, винаги има напрежение във военно-промишления комплекс – скандали, стачки и хора, които са уплашени за работните си места. Когато е БСП, винаги има оздравяване на предприятията, нови работни места, инвестиции и печелене на поръчки“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че е проведена среща с работници от фирма „Емко“, които се притесняват за работните си места и става въпрос за 1000 семейства. „Рисковете от много шум в системата са два – социални – хората от сектора да останат на улицата и един район, като Трявна, да обезлюдее“. Стойнев припомни случая с МВЗ „Сопот“, който целенасочено е бил източван и ако не е била намесата на БСП, сега това предприятие е щяло да бъде закрито. „Не разбирам защо се създава напрежение, при положение, че тези предприятия могат да бъдат изключително печеливши. Вторият риск е България да загуби позиции на стратегически пазар“, каза още народният представител. „Заставаме зад работниците. Искаме те да бъдат спокойни, да живеят достойно, да изхранват своите семейства. Призоваваме министъра на икономиката да дойде в комисия, да информира всички парламентарни групи какво се случва и апелираме към бързото решение, което да осигури стабилност на работниците", подчерта Драгомир Стойнев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Проблемът за сигурността ни не е Русия

Кирил Добрев, БСП: Проблемът за сигурността ни не е Русия

19 Септември 2017 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Ние, от БСП, няма да подкрепим в Народното събрание доклада за сигурност. За нас приоритетите по тема „Сигурност” са други. За нас Русия е стратегическа възможност и партньор, а не заплаха. Това заяви на пресконференция, зам. - председателят на БСП Кирил Добре, съобщиха от пресцентъра на партията. „Призоваваме вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да оттеглят подписите си от доклада. Много години, и особено в предизборната си кампания, те отстояваха съвсем различна позиция”, припомни той. Добрев цитира пред медиите думи на Красимир Каракачанов, който по повод изявления на бившия президент на България Росен Плевнелиев заяви: „Решението на президента да дрънкат оръжия срещу Русия не е правилно. Така смята почти целият български народ. Ако това за него е европейска политика, то за мен не е.” Зам.-председателят на левицата заяви, че ако Красимир Каракачанов държи на думите си по време на предизборната кампания, трябва да оттегли подписа си. „Волен Сидеров, човекът, който води групата на патриотите в НС, всички сме свидетели на неговите изказвания и мнението, което има за Русия. Държим групата на патриотите да не подкрепи този доклад в парламента”, отсече Кирил Добрев. Той бе категоричен, че за БСП проблемите за сигурността са съвсем други. „Проблемът със сигурността, това е битката с бедността и борбата с корупцията. Защото няма как голо и босо МВР да се бори с престъпността и да защитава сигурността на страната. Защото се върнахме в мутренските години, в които отново се ширят отвличания. Отново бандитски групи рекетират по магистралите и битовите кражби са ежедневие. Това е основният проблем за сигурността в страната и БСП настоява това да е дневният ред на българския парламент”, заключи Кирил Добрев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП БСП ще проведе пресконференция в централата на партията

ПП БСП ще проведе пресконференция в централата на партията

19 Септември 2017 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. ПП БСП ще проведе пресконференция в централата на партията на ул. „Позитано“ 20 в 11.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на ПП БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще проведе извънредно заседание след проверка на ГД "Национална полиция" по казуса "Емко"

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще проведе извънредно заседание след проверка на ГД "Национална полиция" по казуса "Емко"

18 Септември 2017 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет разгледа на редовното си заседание обстоятелствата около спрения лиценз за внос и износ на фирма „Емко“ ЕООД. Казусът беше включен в дневния ред по инициатива на двамата съпредседатели на Съвета – вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Преди началото на заседанието беше получено писмо от Главна дирекция „Национална полиция“ относно казуса „Емко“. В писмото е посочено, че предвид обществения интерес, структурите към дирекцията извършват проверка за констатиране на това дали са отстранени нередностите за съхранение на боеприпаси. Проверяващите органи са се ангажирали до 25 септември да приключат проверките и да уведомят Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за резултатите. Съветът взе решение с пълно единодушие, че при получаване на констатациите, ще бъде свикано извънредно заседание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Зад скандала с „Дунарит“ категорично не стои сянката на Делян Пеевски, в никакъв случай заводът няма да отиде при него

Премиерът Бойко Борисов: Зад скандала с „Дунарит“ категорично не стои сянката на Делян Пеевски, в никакъв случай заводът няма да отиде при него

18 Септември 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Зад скандала с „Дунарит“ категорично не стои сянката на Делян Пеевски, уверявам ви, че в никакъв случай заводът няма да отиде при него. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Отнасям се с уважение към всеки. Сигурно и г-н Гебрев може да си спомни, когато бяха големите стачки във ВМЗ-Сопот и военните заводи не работеха, хиляди хора бяха без работа и стояха пред завода и аз ходих там да се срещам с тях. Положих огромни усилия да се съживи военната индустрия и тя в момента работи на обороти, които може би в най-добрите си години на социализма не е работила. Тогава се молех на оръжейните фирми да помогнат за държавните предприятия. Не ме интересува нито „Емко“, нито… Държавата има ангажимент към това държавните ѝ заводи да работят. Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници. Защо между държавната фирма ВМЗ и тази в Сърбия, която произвежда барут, не се е сключил директен договор? Защо ни е посредник, който вдигна цената?“, запита премиерът. По думите му „Дунарит“ работи, изнася си продукцията и си плаща задълженията и никой не го закача. „Не искам и да знам кой му е собственикът. Нито Цветан Василев, нито Делян Пеевски ме интересуват. Интересува ме държавната „Кинтекс“ да докарва договори, защото десетки хора работят там. Опитът да ми пришият Делян Пеевски е опорната точка на Христо Иванов. Тя си е от много отдавна и на една група, която аз предупредих преди месец-месец и половина, че това ще е опорната им точка“, допълни Борисов. Той подчерта, че са направили всичко необходимо за осигуряване на по-високи заплати във военната индустрия, максимум поръчки и премахване на посредниците.
„Зад този скандал категорично не стои сянката на Делян Пеевски. Мога да ви уверя, че „Дунарит“ в никакъв случай няма да отиде при Пеевски. Това, което също като опорна точка се говореше. Лобистите бързат пред вятъра да говорят. Днес в 14.00 часа имаме Междуведомствен съвет, където всички тези лицензии и пропуски, които бяха казани, ако са отстранени, ще им се върнат. Не общувам с Пеевски, за да мога да кажа дали има интерес. Питайте го. Знам какво ми казал министъра и какви указания съм му дал“, каза още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ясен Тодоров: Христо Иванов и Георги Близнашки взривиха ВСС, а президентът Радев да реши дали ще остави ВАС без ръководител

Ясен Тодоров: Христо Иванов и Георги Близнашки взривиха ВСС, а президентът Радев да реши дали ще остави ВАС без ръководител

18 Септември 2017 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Христо Иванов и Георги Близнашки взривиха Висшия съдебен съвет (ВСС), а президентът Радев да реши дали ще остави Върховния административен съд (ВАС) без ръководител. Това заяви Ясен Тодоров, член на ВСС към прокурорската колегия и председател на Етичната комисия, в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Той заяви позиции по въпроса окоплектован ли е новият ВСС. Има избрани петима души от професионалната квота на прокурорите и следователите. Има шестима души, избрани от съдиите. Ако народните представители изберат единадесет души от квотата на парламента, ще се сформира нов ВСС. Законът казва, ме трябват 2/3 от състава за да се конституира новия съвет, заяви Ясен Тодоров.
На въпроса: "Ще поискате ли оставката на Лозан Панов?" Ясен Тодоров отговори, че не е спирал да иска тази оставка в индивидуално и лично качество. Според него, най-тежките нарушения на Панов са политическата му дейност, което нанася много тежък удар върху имиджа на съда. Лозан Панов може да бъде отстранен от поста шеф на ВКС, ако 17 души от ВСС гласуват за това. Това няма да се случи в сегашния мандат на ВСС, каза Тодоров. Лозан Панов трябва да реши какъв иска да бъде – председател на ВКС или политик. Лозан Панов не дължи вярност и послушание на тези, които са го избрали, но дължи елементарна коректност.
Ясен Тодоров коментира също оставката на председателя на СГС Калоян Топалов. Оставката на Калоян Топалов е голяма загадка, посочи Ясен Тодоров. Медиите твърдяха, че Софийски градски съд работи най-добре от всички съдилища в България. Калоян Топалов е избран за шеф на СГС по старите правила на ВСС, преди съвета да бъде разделен на отделни колегии и при тайно гласуване. Ако едно управление е било успешно, защо в средата на мандата се стига до неговата оставка, подчерта Ясен Тодоров.
В предаването Илиана Беновска направи следния коментар:
"Беновска: Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли има ли „Емко-гейт“, има ли „Отвличания-гейт“, има ли „Грипен-гейт“, има „Антикорупция-гейт“, има ли „БТВ-Нова ТВ- гейт“, има ли „Вот на недоверие-гейт“ и Цветан Василев ли е поръчител на тези „гейтове“?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли за шумният или сред „тишината в спалнята“ опит на политиците в опозиция Румен Петков и Татяна Дончева да атакуват ВПК на България, защитавайки оръжейното дружество с отнет лиценз „Емко“ и псевдособственика му Емилян Гебрев? Нека да знаем кой и заради какви интереси клати ВПК, министъра на икономиката Караниколов, вицето и министър на отбраната Каракачанов и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли за обвиненията по отвличанията на екссъветника от ДАНС Алексей Петров срещу ексзаместник-главния прокурор Бойко Найденов?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо президентът Радев така страстно защитава покупката на самолети „Грипен“ и вещае, че ако купим други „ще приземим авиацията“?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо председателят на БСП Корнелия Нинова така упорито иска антикорупционният орган на България да е под командването на президента Радев и е против ролята на НС в борбата срещу корупцията?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо двете частни ефирни телевизии БТВ и Нова услужливо и едностранно се месят в политиката?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо проверяваният от прокуратурата заместник-председател на 44 НС Марешки иска вот на недоверие и се опитва да подклажда протести срещу правителствата?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли и дали зад всички тези „гейтове“ не стои фалиралият КТБ Цветан Василев?
Аз съм Беновска и питам".
Ето и отговорите на Ясен Тодоров по коментара на водещия:
„Словесната престрелка между Алексей Петров и Бойко Найденов се базира на техни лични отношения”, посочи той.
„Аз съм недолюбван от определени медийни кръгове. Преди време Иво Прокопиев беше избягал в чужбина, защото се опасяваше за живота си и тази заплаха идваше от Цветан Василев. Всички тези лица имат един общ враг и това е българската прокуратура, отговори Ясен Тодоров. „Имат брак по сметка, общ интерес да бъде атакувана прокуратурата, за да излязат ненаказани от ситуацията, в която се намират“, допълни още Тодоров. Прокуратурата се опитва да си върши работата и атакува хора с огромни икономически възможности”, посочи Ясен Тодоров.
- Не се залага мина на новия ВСС със заявката на президента Радев, че той няма подпише указа за председател на Върховния административен съд?
„Не считам, че това, което президентът е правилно, че председателят на ВАС трябва да бъде избран от новия ВСС. Процедурата е спазена в детайли от този съвет. 80% от съдиите във ВАС подкрепиха Георги Чолаков. Натежа некоректната атака срещу него от председателя на ВКС Лозан Панов.Има опасност ВАС да остане дълго време без действащ председател. Мандата на Георги Колев изтича на 22 ноември и няма как затова време да бъде избран нов председател на ВАС, дори максилано бързо да действа новия ВСС. Това означава, че отначало ще започне процедурата по избор за шеф на ВАС. ВСС ще функционира и с един член по-малко, защото председателя на ВАС е по право член на ВСС. Някой от заместниците на Георги Колев ще управлява временно съда”, отговори Ясен Тодоров.
- Отчет на работата на ВСС.
"Ще се върна да работя като следовател. Нямам амбиции за председател на СГС или за зам.-главен прокурор".
- Подобряване условията на работа на магистратите. С над 20% са увеличени заплащанията на магистратите през този мандат на ВСС. Ще се открие новата сграда на Софийски районен съд и на Софийската районна прокуратура.
„Позволихме външно политическо вмешателство да повлияе върху личните отношения между членовете на съвета. Големите проблеми във ВСС дойдоха в момента, в който се сформира служебен кабинет на проф. Георги Близнашки и в момента, в който Христо Иванов стана министър на правосъдието“, завърши Ясен Тодоров разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3” и „Радио К2”.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов: Радев няма конституционно право по орган „Антикорупция”, а БСП „препраха” имената си със закона за амнистия

Данаил Кирилов: Радев няма конституционно право по орган „Антикорупция”, а БСП „препраха” имената си със закона за амнистия

17 Септември 2017 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Радев няма конституционно право по орган „Антикорупция”, а БСП „препраха” имената си със закона за амнистия. Това каза Данаил Кирилов, председател на комисията по правни въпроси в 44 НС,ГЕРБ в разговор с Илиана Беновска по темата „Правосъдието, глупако! в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Данаил Кирилов заяви позиция по следните теми:
Беновска шеговито предупреди госта си Данаил Кирилов да внимава да не се спъне в противотанковата мина, която ѝ бе подарена от Емил Димитров-Ревизоро в миналото предаване с мотивацията да се борят срещу престъпността, корупцията и нечестните в политиката и съдебната система. Гостът каза, че може да се прескочи, тъй като не е противопехотна, и отбеляза, че Димитров винаги взима добри решения с дълбок замисъл.
Алексей Петров с обвинение срещу Бойко Найденов за „Наглите; Прокуратурата да се самосезира
Първата тема в разговора бе обвинението на Алексей Петров срещу бившия заместник главен прокурор и шеф на следствието Бойко Найденов, че е свързан с „Наглите” и отвличанията. Кирилов каза, че ако има такива факти те би трябвало да бъдат изложени по процесуалния ред от заявителя, защото като публично заявление те няма стойност, а подлежат единствено на преценка за вярност или невярност. Беновска припомни, че във встъпителния си коментар е призовала главния прокурор Цацаров да се самосезира по няколко гейт-а – ЕМКО-гейт, Отвличанията-гейт между Петров и Найденов, Грипен-гейт между Радев и Каракачанов и Антикорупционен-гейт. Водещата попита Кирилов дали прокурорът трябва да се самосезира за отвличанията и да повика Петров и Найденов за обяснения. Кирилов смята, че прокуратурата ще постави оценка на заявленията и може да се самосезира, защото те ще послужат за събиране на факти и доказателства. Гостът определи призовките на Беновска като амбициозни, защото съдържат сложна проблематика и заслужават внимание.
Антикорупционен-гейт; Радев иска, но законно ли е да определя състава и ръководството на антикорупционния орган?
„Антикорупционен-гейт има ли? Корнелия Нинова страстно защитава тезата на БСП, че президентът Радев трябва да определя кой да бъде персоналният ръководител на антикорупционния орган и оспорва желанието на ГЕРБ, което е залегнало във Вашия вариант на закона, ръководителите и съставът на тази комисия да бъдат избирани от НС – ние все пак сме законодателна република. Вашият коментар?”, попита Беновска. Кирилов каза, че не може да нарече ситуацията гейт, но заявката е сериозна, въпреки че не съществува сериозен спор, а обществото добре се ориентира в дебата. Гостът подчерта, че дебатът много е закъснял, защото БСП са имали повече от година и половина, в което са били канени на обсъждания и са призовавани да изразят становище – до декември месец, 2016 година. Дотогава е имало 3 етапа на работа върху Антикорупционния закон. Гостът припомни, че президентът е бил избран преди 1 - 2 месеца и, може би, не е имал възможност да се включи в темата и да каже, че той има желание да определя ръководството. Беновска каза, че БСП се опитват да имплантират Радев, но и той сам се имплантира в ситуацията. Кирилов обясни, че декември месец са искали да използват авторитета на президентската институция за решаване на правния казус свързан с мажоритарния вот и определяне на районирането, а тогава от президентството са отговорили, че президентът няма такива правомощия по Конституция, но Кирилов подчерта, че той няма правомощия и да определя състава на Антикорупционния орган, но очевидно иска да го прави. Беновска припомни изказване на Каракачанов за Грипен-гейт и Антикорупционния-гейт в предаването, че президентът би могъл да има само съвещателен глас по Антикорупционния закон и при покупката на самолети. Кирилов потвърди, че президентът няма законодателна инициатива и каза, че е имало опити в служебния кабинет да се процедира законодателна инициатива от страна на президента. Относно желанието за изразяване на мнение по въпроса, Кирилов отбеляза, че това е видимо и е важно, защото е кадрова заявка, но не е сигурен в уместността му - „такова кадрово решение е доказано опасно, то не работи – един човек да определи сам друг човек, който ще ръководи един, ще използвам изразите на БСП, толкова опасен орган”, каза още той и припомни, че БСП са определили антикорупционния орган като орган за политическа саморазправа заради анонимните сигнали, а сега предлагат това, което са защитавали преди няколко месеца, в интерес на спора, да бъдат алтернатива и да изглежда, че няма консенсус по въпроса.
Беновска пожела да бъде излъчен откъс от тазседмичната пресконференция на БСП за антикорупционния закон.
Беновска пита Крум Зарков и Деница Златева: Защо адвокат Петър Илиев пише антикорупционния закон на БСП, по какъв договор и срещу какво възнаграждение?
Интервю на Илиана Беновска с Крум Зарков и Деница Златева от БСП от 12 септември 2017 г.
Илиана Беновска: Лидерът на БСП - Пловдив Георги Гергов каза, че антикорупционният закон на БСП се пише от външни адвокати, а не се ползват юристите на БСП, единствено Вие работите, г-н Зарков, но не работят Янаки Стоилов, Мишо Миков и т.н. кадри подготвени. И аз като колежката искам да разбера кой точно пише този закон, ще го скриете ли като автор? Говори се за разни адвокатски кантори.
Крум Зарков: Не, няма да скрия абсолютно нищо, тъй като няма нищо за скриване! Този законопроект, началото му беше поставено и беше написан от депутатите на БСП от правната комисия, сред които съм и аз. Беше изпратен на всички членове на НС. Две или три седмици преди да заговорим за него публично беше изпратен на имейлите на всички членове на НС, където действително има много качествени юристи, които са имали възможност да се запознаят с него. След това беше изпратен и на кантората, с която ние работим, не за да го напише, а като консултация, така, както сме правили с всички законопроекти?
Илиана Беновска: Коя е тя?
Крум Зарков: Тази кантора се казва „Илиев и партньори”. Тази парламентарна група работи с нея, със същия адвокат е работила и предишната парламентарна група, и по-предишната, най-малко трима председатели.
Илиана Беновска: Как сте го избрали този Петър Илиев?
Крум Зарков: Това беше решение на парламентарната гурпа мисля на първото й заседание.
Илиана Беновска: Как сте го избрали?
Крум Зарков: Адвокат Петър Илиев е работил с парламентарната група през последните 5-6 години почти непрекъснато.
Деница Златева: От 42-то Народно събрание.
Крум Зарков: Той е например автор на последните ни 5 или 6 конституционни жалби. Няма тук нито нещо ново, нито някаква новина, или каквото и да било.
Илиана Беновска: А как сте го избрали, г-н Зарков?
Крум Зарков: Неговото CV предполагам може да Ви бъде предоставено. Първото решение на групата беше, ако нещо се е променило спрямо предишните работи, то е, че сега всичко е ясно, видимо, с договорни отношения, в които няма абсолютно нищо скрито. А за продължаването на закона и дали може да се ползва експертизата, разбира се! Правният съвет, който беше създаден наскоро към НС вече заседава един път, надявам се да заседава още и всеки, който може да допринесе за този законопроект той да бъде изчистен в детайли, защо не? Истината е, че в момента работим много активно, отразявайки препоръките от срещите, които правихме досега и за които ви информираме, включително и с днешната пресконференция. Един законопроект не се пише така на коляно и ние работим много сериозно.
Илиана Беновска: Нека да изясним това, извинявайте, но това дружество работи в сферата на енергетиката, в търговското, строителното, недвижими имоти, природни ресурси и т.н.
Крум Зарков: Адвокат Петър Илиев е единственият, доколкото съм запознат, автор на дисертация по законодателния процес в България. Човекът е изключително компетентен и работи добре.
Илиана Беновска: Колко получава?
Крум Зарков: Не знам.
Илиана Беновска: Ако няма други въпроси може ли да попитам нещо?
Деница Златева: Мисля, че въпросът с кантората е изчистен, не виждам защо трябва да се връщаме!
Петър Илиев – кой е той и защо пише проектозакона на БСП?; Съществуват ли варианти на антикорупционния законопроект или всеки преписва?
Беновска коментира, че „малко с насилие” са изтръгнали думите, че единствено Петър Илиев е написал дисертация по Конституционно право в България и е консултант на БСП по варианта им за антикорупционен закон. Кирилов каза, че колегите са казали, че става въпрос за законодателен процес, но на него не му е известен Илиев. Беновска обясни, че имал голям бизнес, работел в енергетиката, недвижимите имоти и имал „огромна предметна дейност” и попита дали това не е „даване на бизнес” на адвокатски кантори. Кирилов като адвокат отказа да коментира друг колега, но в контекста на чутото от пресконференцията заяви, че БСП са свободни да си избират кантори и адвокати, а ГЕРБ нямат решение на ИК да се използва конкретна кантора, но си дават сметка за множеството правни отрасли и казусите, които могат да възникнат. При нужда от адвокатска защита, която юристите в ГЕРБ не могат да осъществят – тогава всеки субект има възможността да избере и да се довери на професионален защитник. Кирилов обясни, че избраната защита е показател за качествата на защитавания, но не разбира какво е писал външен адвокат по законопроекта на БСП, който „акцептира, преписва 97% от законопроекта, който е на работната група на Министерството на правосъдието. В законопроектите няма авторство.” Две от нанесените кръпки са за органа – той да се избира от президента и върнатите анонимни сигнали във варианта на БСП. Беновска обясни, че органът може да се самосезира и от медийни публикации, а сега сме в ерата на фалшивите новини и попита - към кого трябва да се предяви регресен иск за възстановяване на отнето имущество, отнет живот и съсипано име. Кирилов поясни, че държавата ще носи отговорност. Третата кръпка е т.нар. разследване, развиващо се в някаква форма в законопроекта на БСП – по думи на Кирилов – там се появяват собствени СРС-та, които органът може да използва, и агенти, но всичко това е противоконституционно и променя компетенцията на органа.
Закон за амнистията – БСП категорично да се отрече от него, ако ще се бори срещу корупцията; „Изпиране” на имена от БСП
Беновска припомни, че има закон, създаден в последните дни на правителството на Станишев, но се прикрива срамежливо от БСП – Закон за амнистията – при извършване на операции или нареждания по невнимание или неадекватно състояние високопоставеният субект може да бъде оневинен. Водещата допълни, че Борисов е призовавал няколко пъти и миналата седмица също – 3 пъти БСП да се отрече от този закон, за да може да им се повярва, че се борят срещу корупцията. Кирилов подчерта, че Борисов е изцяло прав, а БСП трябва ясно и категорично да се разграничи от Закона за амнистията, който предвижда огромен набор от деяния по непредпазливост да бъдат амнистирани – т.нар. леки престъпления, включително се обхваща и съотношението между административната и наказателната отговорност. Гостът припомни, че едно от първите действия на Борисов-1 е този закон да бъде внесен в Конституционния съд и, когато Тройната коалиция усеща загубата на власт и е обвинявана за много грешки и гейтове, започва да търси способ, който да олекоти или отстрани бъдещата отговорност – Законът за амнистия. Беновска попита как този закон е отменен при положение, че тогава Конституционният съд(КС) отхърля искането на МС. Кирилов каза, че не би следвало да коментира мотивите на КС, които са много кратки. Беновска каза, че двата закона ще влязат в колизия – Антикорупционният закон и Законът за амнистия. Гостът подчерта, че колизията е на ниво цинизъм, защото Масларова не е оправдана по закона за амнистия, но други хора са се възползвали от него, но лошото е, че законът е обогатен с други практики – пълно разграничаване на административната и наказателната отговорност. Кирилов изрази своите надежди шофьор, който е управлявал автомобил под влияние на алкохол и е убил пешеходец, да не се наказва само с административното наказание- глоба, а да понесе пълната наказателна отговорност. Относно колизията в политическия морал Кирилов обясни, че е цинично да излезеш „чист и изпран” при положение, че преди няколко години си отстъпил от властта с такъв закон и да казваш „само ние знаем правилното решение за борбата с корупцията”.
Представители във ВСС
Беновска попита госта си кога НС ще избере своите представители във Висшия съдебен съвет (ВСС). Кирилов отговори, че най-вероятно следващата седмица гласуването ще бъде включено в пленарна зала, а това е последният етап от процедурата за избор на членове. Той обясни, че председателският съвет е обсъждал парламентарната програма, но вероятно забавянето е поради отсъствие на депутати, а е нужно 2/3 мнозинство, но няма срок, в който да се приключи с гласуването. Партиите преговарят, защото Венецианската комисия е препоръчала мнозинството да бъде увеличено при избор на членове на ВСС.
Указ за избиране на нов председател на ВАС- отказът на Радев
„Как ще коментирате абсолютно ясната заявка на президента Радев, че той няма да подпише указ за избирането на нов председател на Върховния административен съд(ВАС) и вероятно той трябва да бъде преизбран от следващия състав на ВСС, защото няма друга възможност?”, попита Беновска. Гостът отговори, че това е хипотеза и смята за редно Радев да вземе управленско и политическо решение като държавен глава, а неподписването би било крайно неуважително спрямо досегашната процедура във ВСС и е израз на лично отношение „по едно състезание, което ние гледахме”.
Декларациите за имущество на Лозан Панов – нарушения и обяснения
Относно доклада за допуснати нарушения при деклариране на имущество и други от страна на Лозан Панов, Беновска попита дали инспекторатът трябва да се самосезира и трябва ли Панов да даде публично обяснение, имайки предвид многото хора, които искат неговата оставка не за първи път. Кирилов обясни, че всички лица заемащи високи постове трябва да декларират точно и навреме всички обстоятелства, които са описани в закона и неизпълнението води до санкция и по новите правила на закона за съдебната власт, гостът смята, че може да бъде извършена проверка от ВСС и има преки и непосредствени наказания. Кирилов бе категоричен, че Панов дължи обяснение на обществото, защото позицията му трябва да е ясна. Беновска каза, че лобито на Панов не дава обяснение защо Калоян Топалов – шефът на Софийски градски съд(СГС) и няколко негови заместнички си подадоха оставките. Гостът определи това като „особено прозрачно, защото има колеги, които манипулират с прозрачността и с интелектуалния и претенциозен анализ от най-висока инстанция проблемите на съдебната реформа”. Кирилов каза, че е убеден, че ВСС, СГС и Софийският районен съд, Софийският административен съд и Върховният касационен съд са значими и винаги са обект на анализ и въздействие, но за СГС проблемът ще продължи и е очевидно, че тази оставка показва неуспеха на хора, които заявяват, че само те могат да говорят пред Брюксел.
Така завърши разговорът между Данаил Кирилов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 17 септември 2017 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Иванов-Кардамски: Ахмед Доган е единственият, който е изградил политическа доктрина в периода на преход

Валентин Иванов-Кардамски: Ахмед Доган е единственият, който е изградил политическа доктрина в периода на преход

17 Септември 2017 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Ахмед Доган е единственият, който е изградил политическа доктрина в периода на преход. Това каза Валентин Иванов-Кардамски, ПР на БСП и художник, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по "Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Беновска подари здрава българска ябълка на Валентин Кардамски с пожеланието: „Да продължиш да си здрава ябълка във всички начинания, които упражняваш, защото ти го правиш по убеждения!“
Беновска подари здрава българска ябълка на Валентин Кардамски с пожеланието: „Да продължиш да си здрава ябълка във всички начинания, които упражняваш, защото ти го правиш по убеждения!“
Изложбата на Кардамски в Народното събрание
„Щастлив ли си? На 14 септември направи изложба в Народното събрание и то изложба с много портрети, които ти си нарисувал на политици, интелектуалци, актьори, писатели“, попита Илиана Беновска, а Кардамски отговори, че е щастлив от този факт.
Портретът на Дядо Добри
„Това е дядо Добри от село Байлово. Кръстих платното „Дядо Добри- Святия“, най-трудно ми излезе това платно. Чистотата винаги се рисува най-трудно. Освен че той е свят, събирайки стотинчиците, за да може да помогне на „Александър Невски“, на други храмове, опитах се да го потопя във фона на „Александър Невски“, чак храмът в един момент натежаваше в този образ“, коментира портретът Кардамски.
За портрета на Сергей Станишев
„Сергей го нарисувах по повод юбилея му. В интерес на истината се получи без особено много да се измъча като образ, защото го познавам достатъчно добре. Работили сме заедно години наред. Най важното, което търсех да изобразя в него е това, което хората не познават. Много често хората си изграждат образа от екрана. Много от политиците създават един образ, било то заради ПР-ите, заради такива като мен, заради такива като теб, да бъдат някак си по-приети. Понякога хората остават с впечатлението или че те са по –студени, по-вдървени, прекалено европейци, или пък едва ли не, че не стъпват на земята, което не е така“, каза Кардамски.
За портрета на Ахмед Доган
„Много силен портрет стана. Много дълго време исках да го нарисувам обаче не бях готов, трябваше да изгледам много видеа. Изгледах му пресконференциите отново, прочетох му нещата. Винаги съм искал да го нарисувам, защото ми е бил любопитен, не мога да го скрия и като журналист. Той е една от най-интересните фигури в българската политика. Може би е единствения, който е изградил политическа доктрина за целия преход. Ако всеки, на когото подаряваш книгата с интервю на Амед Доган от 1992г. я прочете, аз мисля, че по-малко грешки ще има в политическия живот. Не мога да не дам висока оценка на Ахмед Доган. Той направи доктрина“, заяви Кардамски. На въпрос на Илиана Беновска кое е най-важното, което е въплътено в портрета на Доган, Валентин Кардамски сподели, че това е детското в него, което не е избягало и до ден днешен. „Никой не може да избяга от боите, докато го рисува един художник. Доган има много нюанси в себе си. Изключително многопластов човек. В погледа на всеки един портрет се опитвам да покажа истинската същност на личността“, добави Кардамски.
Показани бяха и част от останалите нарисувани от Валентин Иванов-Кардамски портрети- Жельо Желев, цар Борис III, Радой Ралин, Стоянка Мутафова, Ванга, Йордан Радичков, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Нешка Робева.
„Защо нарисувах тези хора? Те са абсолютно категорично трябва да бъдат нарисувани, защото до голяма степен са се оттеглили, не са на политическата сцена. Сергей Станишев е в Европа. Знаем, че не са всеки един ден на екран. Други може би ще бъдат нарисувани след време“, коментира Кардамски.
„Жельо Желев е човекът, който е успявал по някакъв начин да балансира отношенията в синьото. Човек си ходи с цветовете“, каза художникът и ПР на БСП относно портретът на Жельо Желев.
„Драматичен образ. Аз рисувам с голямо количество боя, но специално цар Борис III пое огромно количество червена боя. Много драматичен. Много кървав образ. Той носи със себе си много голямо страдание. Като говорим за държавници, той наистина е бил много голям държавник.“- коментира портрета на цар Борис Валентин Кардамаски.
„Къде са времената на тези големи хора? Къде ги генерираме в момента? Къде е културата? Отваряйки прозореца не ти ли се струва, че като цяло пълзи опроостачаване? Нямаме ценности“, добави Валентин Кардамски и допълни, че изложбата е неговият начин за борба с тази тенденция. Той даде пример с това как е решил да нарисува Йордан Радичков- а именно след като е установил, че младите хора не знаят кой е той.
Екипът на „Беновска пита“ пусна кратък репортаж от откриването на изложбата в Народното събрание от 14-и септември, средствата от която ще отидат за благотворителност.
Беновска приключи разговора с Валентин Иванов-Кардамски, ПР на БСП и художник, и му благодари за участието в „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 17 септември 2017 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов: „Емко“-лицензът може да бъде върнат, Радев има съвещателен глас за самолетите и по закона за антикорупция

Красимир Каракачанов: „Емко“-лицензът може да бъде върнат, Радев има съвещателен глас за самолетите и по закона за антикорупция

17 Септември 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
София. „Емко“-лицензът може да бъде върнат, Радев има съвещателен глас за самолетите и по закона за антикорупция. Това каза Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
„Новина, пътувате за Скопие, защо?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов обясни, че това е било договорено още на 1-ви август, когато между правителствата на двете държави е бил подписан договорът за добросъседство и приятелство. Тогава министрите, които са придружавали Бойко Борисов, са уговорили с македонските си колеги такива срещи. „Утре имам среща с министъра на отбраната на Република Македония, в която всички сфери на сътрудничество, които дълги години не са се реализирали, да започнем да ги раздвижваме“, обясни министър Каракачанов.
„Вярно ли е, че Ви чака ескорт на границата и затова бързате и не можете да останете за реалния ефир?“, продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това са парадоксите на историята и добави: „Имаше години, когато на българо-македонската граница съм стоял по 2-3 часа, проверяваха ми документите, проверяваха каква литература нося, ако имам повече от два вестника, проблеми и т.н. Така се развиха нещата в историята, че сега всъщност ще ме чака ескорт от Министерството на отбраната на Македония на българо-македонската граница“. Министърът на отбраната каза още, че с колеги са се шегували, че когато е посещавал Македония като председател на ВМРО или депутат полицията е вървяла след него, а сега върви пред него.
Скандалите около лиценза на „Емко“ и обвиненията към него от страна на Румен Петков, че е съучастник в съсипването на военно-промишления комплекс.
„Вие сте в епицентъра на един „гейт“, според мен. В началото на коментара аз помолих главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира има ли „Емко-гейт“ и кой клати военно-промишления комплекс и кой и защо защитава псевдособственика на „Емко“ Емилиян Гебрев и кой се мъчи да свали икономическия министър Емил Караниколов. Даже се сдобихте през седмицата освен с нападатели и с адвокати. Нека да Ви пусна един от Вашите адвокати преди да ми отговорите има ли „Емко-гейт“ и какво се случва изобщо във военно-промишления комплекс?“, попита водещата Илиана Беновска и пусна на своя събеседник видеото от разговора й с Румен Петков от АБВ от 15 септември. Ето го и самият разговор:
Беновска разплака Румен Петков от АБВ, докато той нападаше Борисов и защитаваше „Емко“
Неочаквано в защита на оръжейното дружество с отнет лиценз „Емко“ и псевдособственика му Емилян Гебрев се включи ексвътрешният министър Румен Петков от АБВ с нарочна пресконференция.
Петков прати Бойко Борисов да си ходи „смело с куфара на село“, „да освободи не само сградата на Министерски съвет, трябва да освободи площада, територията около жълтите павета“, препоръча на Борисов „освен заниманията с футбол с „Бистришките тигри” и белот с отбрана компания, той не би трябвало да има други ангажименти в България“. И обвини Борисов: „Това е престъпление, да унищожиш и да ставаш съучастник в унищожаването на комплекс като този с аргументи, които са нелепи“.
Обаче Беновска разплака Петков с въпросите си. Петков заяви със сълзи и хлипания в гласа: “Чувствам вина, отнесете въпроса до прокуратурата, аз съм тук!“

Ето пълна стенограма на диалога Беновска - Петков:
Илиана Беновска: Г-н Петков, отговорете ясно и честно, какво всъщност дава повод на партия АБВ така пламенно да защитава „Емко”? Имате ли някакъв политически, финансов или бизнес интерес в оръжейната промишленост? Това е първият отключващ въпрос - Вие като лице или партията АБВ? Второ, за политик с Вашия опит и огромно умение да бъдете дипломат изглежда малко странно, че молите медиите ние да станем проводник на Вашите тези. Информирал ли сте министър-председателя Борисов, въобще партията информирала ли е министър-председателя за това каква е Вашата позиция и ако имате наистина достоверни факти, запознали ли сте ги? Ще потърсите ли вие, като партия, парламентарен досег с парламентарно представените партии, защо не и с министъра на икономиката Караниколов, към когото така хубаво упражнявате остроумието си, но ако пък той Ви зададе обратно въпроса: „Вие откъде имате толкова сведения?“, какво ще му отговорите? И третият ми въпрос е, като отговорен политик, Вие защитавате ли каузата, че държавата не трябва да защити своя интерес и интереса на своята промишленост, оръжейната в случая, а трябва всичко това да остане в ръцете на посредници и псевдособственици, на дружества, които всъщност представляват Цветан Василев, който фалира КТБ с огромен масив от пари? И последно, адвокат ли ставате на Красимир Каракачанов? Той малък ли е, та не може да излезе и да каже, че трябва да се проведе Междуведомствен съвет за „Емко“, „Дунарит“ и КИНТЕКС в негово присъствие, а не в негово отсъствие?
Румен Петков: О, Красимир Каракачанов не е малък! Всички сте го вижали! Може да бъде упрекнат в много неща , но не че е малък! На живо тегло тук никой от нас не може да се изправи срещу него! Битката ще бъде неравна….Първо: за интереси в оръжейния бизнес. Ние защитаваме военно-промишления комплекс на България и това е политика на АБВ от самото ни създаване. Кабинетът „Борисов 2” по същия безпардонен начин се опита да удари „Дунарит” преди две години и половина. И тогава смея да твърдя, че на първо място Кирил Цочев и нашата парламентарна група спасихме „Дунарит” Русе. Кабинетът „Борисов 2” се опита да извади ВМЗ „Сопот” от забранителния списък и да го пусне за приватизация или грабеж, който както иска така да го казва. След много силна, много авторитетна и обоснована намеса на г-н Кирил Цочев ВМЗ „Сопот” беше върнато в забранителния списък. Така че стремежът да бъдем полезни, да съхраним военно-промишления комплекс нито е възникнал миналата седмица, нито е въпрос на отношение към една или друга фирма. Аз затова подкрепям позицията, която председателят Проданов заяви, на първо място „Кинтекс”, държавната фирма, държавата съсипва държавната фирма „Кинтекс”.
Аз нямам абсолютно никакъв интерес в оръжейния бизнес, никакъв, ама дълбоко никакъв! Партия АБВ няма интерес в бизнеса! Това не е бизнес сдружение, това не е формация, която зад гърба си има аптеки, или бензиностанции, магазини плод-зеленчук, или магазини за конфекция. Това е сериозна политическа партия, която се бори за интересите на България.
Информиран ли е министър-председателят? Ако министър-председателят го е докарал извън парламентарна партия да го информира – смело с куфара за село! Трябва да освободи не само сградата на Министерски съвет, трябва да освободи площада, територията около жълтите павета. Аз обаче, съгласувано с нашия председател, съм информирал министър Каракачанов и съм го информирал детайлно за всичко, което ние знаем. И съм му заявил и нашата позиция, детайлно. И съм настоявал пред него да се заеме от Министерството на отбраната една важна позиция. Разговарял съм по въпроса със секретаря на междуведомствения съвет ген. Аню Ангелов. И смея да твърдя, с риск да ме обвинят, че ставам негов адвокат, че ген. Ангелов е на дълбоко принципна позиция. Той има убеждението какво е военно-промишления комплекс за интереса на България и се е стремял да го защити. И аз съм уверен в това. Ген. Ангелов по същество беше ключовият фактор за спасяването на „Дунарит”, имам предвид от администрацията преди две години и половина.
Държавата не трябва ли да защити интересите си? Трябва! За да защити интересите си трябва да изгони, изрита, изпъди това явление министъра на икономиката. Той е съучастник в съсипването на държавната фирма „Кинтекс”. Държавата трябва, за да запази себе си, да хигиенизира своите структури. Казвам още веднъж, има приемо-предавателни протоколи, с които „Кинтекс” е собственик на определена продукция. Частната фирма „Армако” изнася стока, произведена онзи ден от същата фирма „Емко”. Държавната фирма „Кинтекс” не изнася. Ние искаме да защитим държавния интерес. Всички действия на държавата в защита на държавния интерес ще бъдат подкрепени.
Да се борим с посредниците? Борбата от страна на държавата с посредниците е факт, за съжаление. Унищожават „Кинтекс”. „Кинтекс” е посредник, „Емко” е производителят, „Кинтекс” е посредникът. „Кинтекс” реализира близо 40 милиона печалба тази година от производства в частния сектор. „Аркус”, „Емко”, държавната ВМЗ „Сопот”. „Кинтекс” е посредник, ако някой не знае, „Кинтекс” е една сграда и 36 декара на морето. Това е „Кинтекс”. И служители в тази сграда с повече или по-малко опит, които вършат този строго специфичен вид бизнес в интерес на България. Сега, ако премиерът е разбрал борбата с последниците като унищожаване на „Кинтекс”, този икономически министър е неговият министър. Ненадминат ще остане за десетилетия напред в това, което направи.
Не виждам защо трябва да коментирам г-н Цветан Василев, собственик ли е, не е ли собственик. Не е наша работа. Но за си мисля, че опитите в момента да се внуши на българското общество, че проблемът във военно-промишления комплекс е резултат от сблъсък между Цветан Василев и Делян Пеевски не са много близо до истината. В разговорите, които съм имал, поради дългия си живот познавам немалко хора, у мен остава впечатление, че има други играчи или най-малкото друг играч.
Илиана Беновска: Как се казва?
Румен Петков: Добрин Иванов ,фирма ДИПИ ЕООД или нещо от сорта. Аз не го познавам човека. Но ако за всички тези неща министър-председателят ще разбира от дейци на свободна практика, значи пак казвам, освен заниманията с футбол с „Бистришките тигри” и белот с отбрана компания, той не би трябвало да има други ангажименти в България. Това е престъпление, да унищожиш и да ставаш съучастник в унищожаването на комплекс като този с аргументи, които са нелепи. Ще унищожава посредниците! Как ще унищожиш „Кинтекс” бе, колега, това е фабрика на 60 години!
Илиана Беновска: Г-н Петков, Вие като нападате така министър-председателя Борисов, няма нужда да го коментирам, може би с точни за Вас, но подигравателни квалификации ...
Румен Петков: Кое от това, което казах, не е вярно?
Илиана Беновска: „Да си хваща куфара”, „да ходи на село”, какво казахте там?
Румен Петков: Добре, нека да остане в Банкя! Даже и в Бояна! Аз така, малко иносказателно го казвам. Не нападам, аз констатирам. Той отговаря за двамата министри, които удариха, тримата министри, в това число министъра на вътрешните работи, военно-промишления комплекс по безпардонен начин. Държавната фирма „Кинтекс” е посредникът, това е единственият официален посредник в България, държавната фирма „Кинтекс”. Той е флагманът на битката с посредниците, тоест той официализира похода на държавата срещу „Кинтекс”, като казва, че се бие с посредниците. „Кинтекс” от какво живее? „Кинтекс” живее от това, че продава произведеното във ВМЗ, в „Аркус”, това е „Кинтекс”! Ами като ще се бием с посредниците, резултатът е налице. „Кинтекс” ще го фалират сега. Дано да греша, но ще е необходима изключително сложна дипломация на най-високо ниво, за да бъде невкаран „Кинтекс” в черния списък на Индия. Казвам го с болка, аз не нападам! Кажете ми кое от това, което съм казал, не е вярно?
Илиана Беновска: Но само да довърша въпроса наистина, искам да Ви попитам всъщност какво искате да направите? Да предизвикате оставка на Борисов, да има нови избори, да има протести?
Румен Петков: Да спасим военно-промишления комплекс! Аз мисля, че председателят Проданов го каза много ясно в началото. Потретям – нашата идея е да спасим военно-промишления комплекс, да спасим „Кинтекс”, да спасим производителите на тази много специфична продукция с трудно реализируем пазар поради спецификите си.
Илиана Беновска: И може ли да вдигнете малко завесата за това име, което казахте - Добрин Иванов, фирма ДИПИ ЕООД, така ли беше?
Румен Петков: Не мога, казах, че не познавам човека!
Илиана Беновска: Защо го споменавате тогава?
Румен Петков: Защото медиите са го споменали и аз съм го прочел.
Илиана Беновска: Как се казваше?
Румен Петков: Добрин Иванов или нещо от сорта.
Илиана Беновска: Защо цитирате нещо, в което не сте сигурен?
Румен Петков: Чувствам вина, отнесете въпроса до прокуратурата, аз съм тук!
Илиана Беновска: Чакайте сега, Румен Петков не е малък, за да прецени дали да отговори!
Румен Петков: Чувствам вина!
Илиана Беновска: Няма да го говорите повече? Горкото момче!
Румен Петков: Да, няма (с разплакан глас и хлипания), аз съм Ви задължен, извадихте ме от това недоразумение!

„Освен че Румен Петков се опита да Ви стане адвокат в началото на тази пресконференция накрая той Ви обвини, че Вие сте съучастник, г-н вицепремиер, в желанието да се фалира военно-промишления комплекс и „Кинтекс““, обобщи излъченото видео водещата Илиана Беновска в очакване на коментара на своя събеседник.
Красимир Каракачанов отговори, че ролята на Министерството на отбраната и неговата роля като министър на отбраната в този междуведомствен съвет е когато се вземат или дават лицензи за търговия с оръжие и специална продукция. Помолен от водещата да разкаже малко повече за слушателите относно състава и структурата на този междуведомствен съвет, министърът на отбраната обясни, че в него влизат министърът на икономиката, министърът на отбраната, МВР, Министерство на финансите, МТИТС, МВнР, служби за сигурност и т.н. Самият той е съпредседател заедно с министъра на икономиката, тъй като в двете ведомства има предприятия, свързани с подобна продукция.
Красимир Каракачанов каза, че на 25-юли тази година е имало заседание на междуведомствения съвет, на което е бил представен доклад от МВР, служба КОС и пожарната, в който са били изнесени факти за неправилно съхранение на боеприпаси, тоест специална продукция, от фирма „Емко“. Тогава целият междуведомствен съвет е гласувал единодушно, както е и по закон, лицензът на „Емко“ да бъде спрян за 6 месеца или до отстраняване на дефектите. „И мога да Ви кажа, че към момента още няма доклад от МВР, че тези дефекти са отстранени. Ако на заседанието утре подобен доклад постъпи, аз съм убеден, че всички колеги, както единодушно гласуваха за спирането на лиценза, така ще гласуват за даването на лиценза отново! Към всичко останало Министерството на отбраната и моята скромна личност, както разбрахте, как беше – „голяма на живо тегло“, няма никакво отношение“, заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО. Красимир Каракачанов обясни, че на същото заседание на 25-ти юли е бил спрян лиценза и на фирмата на Министерството на отбраната. Това се е случило, защото министър Каракачанов е сменил директора, той трябва да има допуск, само че това изисква време. Така че тук става въпрос за процедура и спазване на закона. Красимир Каракачанов изрази мнение, че когато говорим за проблемите във военно-промишления комплекс трябва да се върнем години назад и да си зададем въпроса кога започна разбиването на този военно-промишлен комплекс и защо е бил разбит. „По време на правителството на?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че този процес е започнал през 1994-95 г. и е продължен и от следващите няколко правителства. „Къде е заводът за бронирана техника „Бета“ в Червен бряг? Това е в моя избирателен район. Всеки пък като мина оттам ми се къса сърцето, защото виждам, как едно предприятие, което е произвеждало бронирани машини и е снабдявало българската армия, в момента има трима души охрана, които да спасят последната сграда, на която има керемиди и черчевета!“, каза министърът на отбраната. Според него тази неразумна приватизация във военно-промишления комплекс е причината това да се случи. Каракачанов обясни още, че в голяма част от Западна Европа самите държави са най-големия участник в производството на въоръжение, техника, боеприпаси и т.н.
„Вие можете ли да си сложите ръка на сърцето и да се закълнете, че не съучаствате, като съпредседател на този междуведомствен съвет и главнокомандващ в мирно време и като вице, на фалита на тази фирма „Емко“?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов категорично заяви, че няма нищо общо.
„Но Вие ще отсъствате от заседанието на този междуведомствен съвет в понеделник, а Румен Петков каза, че Вие сте умишлено елиминиран, и на предишния през лятото, аз мисля, че Вие бяхте в отпуск тогава, и сега едва ли не бил скроен този междуведомствен съвет по времето на Вашето посещение в Скопие, за да не сте там и да Ви елиминират“, постави въпроса водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не би поставил такова определение. Той обясни, че когато е в отпуск или в командировка е представляван от заместник-министър. На утрешното заседание на междуведомствения съвет ще присъства както заместник-министъра, упълномощен за това, така и заместник-министъра на отбраната. „Няма как министерството да бъде прескочено. „Ако аз отсъствам ме замества този, който изпълнява длъжността. Както например аз замествам премиера Борисов, когато той е в чужбина някой път. Функциите не се губят, правото на ведомството да си упражни мнението не се губи“, каза министърът на отбраната. Той още веднъж изрази мнението си, че ако преди утрешното заседание постъпи доклад, че нарушенията при съхранението на боеприпасите са отстранени, всички негови колеги ще гласуват за връщането на лиценза на „Емко“.
Комисията, която разследва избора на нов боен самолет. Има ли спор между Каракачанов и президента Радев?
„Чухте вероятно, че президентът Радев се изказа за това, че ако се послуша решението на комисията в Народното събрание по отношение на това какви самолети да бъдат закупени, което беше взето тази седмица, нашата авиация ще бъде приземена. Има ли „Грипен-гейт“, според Вас?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов заяви, че няма комисия „Грипен“. Той обясни, че Народното събрание е взело решение за създаване на комисия, която да изследва как е взето решението и как е извършена класацията на трите страни, участващи в конкурса за закупуването на нов боен самолет. Министърът на отбраната обяви, че той е човекът, от когото е тръгнала тази работа, защото служебното правителство е било взело решение на базата на комисията, която е работила, че в конкурса ще продължат да участват само две от страните. Красимир Каракачанов обясни, че единственото нещо, което е добавил, като проект на решение, е да се увеличи периода на разсроченото плащане. Вследствие на това парламентът е излъчил комисия, която трябва да изследва как е взето решението. Комисията може да предложи на парламента решение. „Тя може да предложи всичко. Ако щете в най-бруталния случай може да предложи да се спре въобще закупуването на нов изтребител. Може да вземе решение, че всичко е наред и правителството да продължи по предложената от мен процедура. И третото, което може да реши, може да реши да се върне процедурата в началото и да започнат преговорите с трите страни участнички, а не само с двете!“, обясни Красимир Каракачанов.
„Но да Ви върна към един стар задочен спор между Вас, като министър на отбраната, и главнокомандващ в мирно време, подчертавам, и президента Радев, който пък е известен летец и командващ по време на военни действия. Той няколко пъти Ви репликира, че по-компетентен, не го каза в прав текст!“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че никога не е оспорвал, че като летец и бивш командващ на военно-въздушните сили Румен Радев е по-компетентен от него по темата. „Но неговият глас съвещателен ли е, или решаващ?“, продължи да пита водещата. Събеседникът й отговори, че в този случай президентът прави това, което може да направи по закон – да изказва публично мнение. Президентът няма правомощия за това да каже кой е по-добър, кой трябва да спечели съревнованието и какво трябва да купи държавата.
Според Красимир Каракачанов фактът, че комисията е отсрочила вземането на решение, не означава, че авиацията ни ще бъде приземена. „Българската авиация има над 100 годишна, бих казал около 108 годишна история има българската авиация. Тя няма да бъде приземена по простата причина, че има достатъчно самолети и в изтребителната авиация, и в бомбардировъчната авиация, и в транспортната авиация“, заяви министърът на отбраната. Той обясни, че започнал действия още преди 3 месеца онези самолети, с които разполагаме, да бъдат ремонтирани, защото голяма част от изтребителната ни авиация стои на земята, защото е необходим основен ремонт.
„Но как ще се реши в крайна сметка този въпрос? За нас, простите хора, изглежда борба на интереси или борба на лобита“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й се съгласи, че има лобита и интереси. Той продължи, че всяка една външнополитическа сделка с въоръжение е и политика и геополитика. Така че по целия свят, а не само в България. Затова според Каракачанов сделките за въоръжаване на българската армия трябва да бъдат с максималното участие на българския военно-промишлен комплекс, за да могат парите на българския данъкоплатец да въртят българската икономика и да се създават работни места тук в България.
„Ние трябва да направим така, че да закупим нови самолети, подчертавам – нови самолети. Но това по никакъв начин не изключва моята идея ние да рестартираме онези български самолети, които стоят на земята, но които могат да бъдат ползвани“, подчерта министърът на отбраната. Той обясни, че МиГ-29 е добър изтребител и се ползва от източноевропейски държави, които са членове на НАТО. Водещата постави въпроса това не ни ли поставя в зависимост от Русия. Събеседникът й отговори, че Русия може и да е производител на самолетите, но ние имаме предприятие за ремонт, което е към Министерството на икономиката. Става въпрос за „Авионамс“. Другото предприятие, което към Министерството на отбраната, е „Терем-Летец“. „Тоест, както при предишния министър Ненчев бяха закупени двигатели от Полша и бяха монтирани на българските самолети, аз говоря за същото нещо – да се купят нови двигатели, да се направи ремонт и в това отношение аз съм възприел максимално добрия и евтин начин за държавата! Аз съм заявил, че искам пряко договаряне между Министерството на отбраната и РСК „МиГ“, а не с посредници“, каза министърът на отбраната.
„Ще устоите ли? Няма кой да вземе комисионата, г-н Каракачанов?“, попита водещата Илиана Беновска. Министърът на отбраната отговори, че е имало сделки в авиацията от преди малко повече от 10 години, за които всички медии са писали, че сме купили прекалено скъпа техника, защото е имало посредници. Според него след като Словакия, една малка държава, е избегнала посредниците и е поискала директно договаряне с РСК „МиГ“, значи и ние можем да направим същото. Министър Каракачанов обясни, че още през юли е поканил в Министерството на отбраната представители на РСК „МиГ“. Генералният директор на компанията е дошъл в София, водени са разговори, които са били официални. „Това, което съм поставил като искане, е пряко договаряне, без посредници! Като казвам посредници имам предвид и от двете страни!“, още веднъж подчерта министърът на отбраната.
Има ли позиция на Министерски съвет, че Русия е заплаха за България?
„Не влизате ли в противоречие с позицията, която 10 дни се разнася по всички медии и по всички форуми на Народното събрание, че Министерството на отбраната сте предложили на Министерски съвет позиция, че Русия представлява заплаха за България?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че не са предложили такава позиция. Той обясни, че ситуацията около конфронтацията около Украйна, засилващото се напрежение между НАТО и Русия представлява заплаха за България. „За мен най-голямата заплаха и за България, и за европейската цивилизация, ако искате ще добавя европейската християнска цивилизация, е агресивният ислямски радикализъм и тероризъм, който шества в Европа! Това е големият проблем на европейската християнска цивилизация и на демокрацията като цяло. Ако между ЕС от една страна и Русия се водят преговори и могат да се водят преговори, апропо аз съм твърдо убеден, че до конфликт между НАТО и Русия няма да се стигне! Но защото опцията, и това го казват всички мои колеги на заседанията на НАТО, опцията за преговори с Русия е отворена, то с „Ислямска държава“ преговори няма!“, категоричен бе Каракачанов.
Антикорупционното законодателство.
„Трябва ли президентът Радев да назначава ръководството на този орган и състава му, както БСП претендират, или трябва Народното събрание, с квалифицирано мнозинство може би, да го направи? Трябва ли, както премиерът Борисов пожела и каза миналата седмица – БСП три пъти се отречете от закона за амнистията, който приехте в последните дни преди Борисов да стане за първи път министър-председател, правителството на Станишев имам предвид, за да можем да ви вярваме, че вие сте борци против корупцията?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че БСП се държат така, все едно никога не са били на власт. Той продължи, че не иска да припомня на зрителите колко години след промените БСП са били на власт, така че преди да критикуваш някого и да го обвиняваш за различни грехове е хубаво да се извиниш за греховете, които си направил докато си бил на власт. Така че тук премиерът Борисов е прав.
Министърът на отбраната заяви, че лично неговото мнение, че парламентът трябва да избира комисията с квалифицирано мнозинство. „Извинявайте, ние с квалифицирано мнозинство можем да променим Конституцията, а не можем да изберем една комисия. И това няма как да стане с 122-та гласа на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Тук ще са необходими много повече гласове и на БСП, и на ДПС, и от Марешки. Тоест едно квалифицирано мнозинство, ако бъде събрано, ще означава, че има някакъв консенсус и разбиране“, заяви Каракачанов.
Има ли „гейт“ отвличания?
„Има ли „гейт“ отвличания? Алексей Петров отправя обвинения, че бившият заместник-главен прокурор Бойко Найденов и бившия шеф на следствието в това качество беше Найденов, е свързан с отвличанията?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че му е трудно да повярва, имайки предвид позициите, които е заемал Бойко Найденов, че може да е замесен в нещо подобно. „Но всяко едно отвличане е част от една организирана престъпна дейност и трябва да бъде преследвано!“, завърши Красимир Каракачанов разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 17 септември 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли има ли „Емко-гейт“, има ли „Отвличания-гейт“, има ли „Грипен-гейт“, има „Антикорупция-гейт“, има ли „БТВ-Нова ТВ-гейт“, има ли „Вот на недоверие-гейт“ и Цветан Василев ли е поръчител на тези „гейтове“

Илиана Беновска: Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли има ли „Емко-гейт“, има ли „Отвличания-гейт“, има ли „Грипен-гейт“, има „Антикорупция-гейт“, има ли „БТВ-Нова ТВ-гейт“, има ли „Вот на недоверие-гейт“ и Цветан Василев ли е поръчител на тези „гейтове“

17 Септември 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли за шумният или сред „тишината в спалнята“ опит на политиците в опозиция Румен Петков и Татяна Дончева да атакуват ВПК на България, защитавайки оръжейното дружество с отнет лиценз „Емко“ и псевдособственика му Емилян Гебрев? Нека да знаем кой и заради какви интереси клати ВПК, министъра на икономиката Караниколов, вицето и министър на отбраната Каракачанов и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това коментира журналистът Илиана Беновска, водещ на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли за обвиненията по отвличанията на екссъветника от ДАНС Алексей Петров срещу ексзаместник-главния прокурор Бойко Найденов?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо президентът Радев така страстно защитава покупката на самолети „Грипен“ и вещае, че ако купим други „ще приземим авиацията“?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо председателят на БСП Корнелия Нинова така упорито иска антикорупционният орган на България да е под командването на президента Радев и е против ролята на НС в борбата срещу корупцията?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо двете частни ефирни телевизии БТВ и Нова услужливо и едностранно се месят в политиката?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо проверяваният от прокуратурата заместник-председател на 44 НС Марешки иска вот на недоверие и се опитва да подклажда протести срещу правителствата?
Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли и дали зад всички тези „гейтове“ не стои фалиралият КТБ Цветан Василев?
Аз съм Беновска и питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита в 5 следобед: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита в 5 следобед: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

17 Септември 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Фокусът на предаването отново ще бъде: "Сигурността, Правосъдието, Изкуството, глупако!". Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: вицепремиерът по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, председателят на комисията по правни въпроси в 44-тото НС Данаил Кирилов от ГЕРБ, членът на ВСС и председател на Етичната комисия Ясен Тодоров и художникът и ПР на БСП Валентин Иванов - Кардамски.
Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по К2 от 22.30. Пишете на benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“ (ОБЗОР)

ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“ (ОБЗОР)

16 Септември 2017 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Сопот. ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на министъра на икономиката Емил Караниколов в петък. Министърът обяви, че Съветът на директорите на „Кинтекс“ е прекратил търговските си взаимоотношенията с „Емко“ заради опасността от това отнетият лиценз на фирмата да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти. По думите му, тъй като сроковете за доставка на оръжие не са изтекли, „Кинтекс“ незабавно е сключила договори за въпросната доставка с „ВМЗ – Сопот“. Според Караниколов прехвърляйки прекратените с „Емко“ договори на ВМЗ-Сопот, „Кинтекс“ е защитил интереса на държавата. „Никъде във външните договори с бенефициенти не е посочено кой трябва да е производител, а са дадени спецификации, на които трябва да отговарят съответните изделия. Аз считам, че „ВМЗ – Сопот“ ги правят и то доста добре и ще бъдат получени в срокове“, коментира министърът. По думите му „ВМЗ- Сопот“ ще вземе пари като производител, „Кинтекс“ – като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти, т.е. тя няма да бъде ощетена.
Министърът на икономиката поясни, че не се говори за премахването на държавния посредник, а за премахването на посредниците, които стоят на входа и на изхода на държавните дружества – тези, които продават материали за изработката на тези боеприпаси. „Тези фирми сами решават кога, на какви цени и дали въобще да доставят материалите. За това беше и моето отиване в Сърбия, където да се уточним да се продава барут от държавна фирма директно на държавна фирма, за да можем да обезпечим всички договори, които има „ВМЗ – Сопот“, каза министър Караниколов.
По-рано през деня служители от „ВМЗ-Сопот“ с митинг изказаха подкрепата си към идеята на правителството за редуциране, или напълно отстраняване на посредниците при извършването на търговски сделки между държавните фирми от Военнопромишления комплекс (ВПК) и други търговски организации. Според синдикатите за първи път от много години държавата показва ангажираност към Военнопромишления комплекс на България, целяща оздравяване и модернизиране и едно по-високо възнаграждение за труда на хората.
Относно лиценза за внос и износ на фирма „Емко“ Емил Караниколов изтъкна, че той ще бъде възстановен веднага щом в Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките бъдат получени становища от страна на служба „КОС“ и от служба „Пожарна безопасност“, че са отстранени всички нередности. „На 18 септември разглеждането на лиценза ще бъде включено като точка в дневния ред на Междуведомствения съвет. Това не е само мое решение, а и на съпредседателя – министър Каракачанов“, допълни той и обясни, че държавата държи на работниците в „Емко“, които са важна част от военно-промишления комплекс. Министър Караниколов уточни, че до този момент е получено писмо от „Емко“ с приложени три констативни протокола от служба „КОС“, като в два от тях е отразена информация, че са отстранени нередности, но в третия има отново предписание за отстраняване на такива в срок от един месец.
В четвъртък работниците от частното предприятие „Емко“ излязоха на протест, защото продукцията на завода не може да бъде изнесена заради отнетия лиценз на фирмата.
Агенция „Фокус“ припомня: На 25 юли т.г. се проведе заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, на което бяха разгледани получени от МВР справки за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната. Тогава бе установено, че най-сериозни нарушения са били открити в „Емко“. Службите са констатирали редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите. Нарушения са били установени и по отношение на пожарната безопасност и защита на населението. Констатирани са били и завишени рискове спрямо нуждата от осигуряване на адекватна защита на работниците и служителите и опазване на живота и здравето на гражданите. Веднага след това Междуведомственият съвет незабавно е предприел превантивни мерки с цел недопускане на инциденти. Лицензът на „Емко“ за търговия с оръжие е спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията, а на компетентните органи е било възложено да извършат проверки във всички дружества от оръжейната индустрия в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“ (ОБЗОР)

ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“ (ОБЗОР)

15 Септември 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. ВМЗ-Сопот поема прекратените договори на „Емко“. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на министъра на икономиката Емил Караниколов в петък. Министърът обяви, че Съветът на директорите на „Кинтекс“ е прекратил търговските си взаимоотношенията с „Емко“ заради опасността от това отнетият лиценз на фирмата да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти. По думите му, тъй като сроковете за доставка на оръжие не са изтекли, „Кинтекс“ незабавно е сключила договори за въпросната доставка с „ВМЗ – Сопот“. Според Караниколов прехвърляйки прекратените с „Емко“ договори на ВМЗ-Сопот, „Кинтекс“ е защитил интереса на държавата. „Никъде във външните договори с бенефициенти не е посочено кой трябва да е производител, а са дадени спецификации, на които трябва да отговарят съответните изделия. Аз считам, че „ВМЗ – Сопот“ ги правят и то доста добре и ще бъдат получени в срокове“, коментира министърът. По думите му „ВМЗ- Сопот“ ще вземе пари като производител, „Кинтекс“ – като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти, т.е. тя няма да бъде ощетена.
Министърът на икономиката поясни, че не се говори за премахването на държавния посредник, а за премахването на посредниците, които стоят на входа и на изхода на държавните дружества – тези, които продават материали за изработката на тези боеприпаси. „Тези фирми сами решават кога, на какви цени и дали въобще да доставят материалите. За това беше и моето отиване в Сърбия, където да се уточним да се продава барут от държавна фирма директно на държавна фирма, за да можем да обезпечим всички договори, които има „ВМЗ – Сопот“, каза министър Караниколов.
По-рано през деня служители от „ВМЗ-Сопот“ с митинг изказаха подкрепата си към идеята на правителството за редуциране, или напълно отстраняване на посредниците при извършването на търговски сделки между държавните фирми от Военнопромишления комплекс (ВПК) и други търговски организации. Според синдикатите за първи път от много години държавата показва ангажираност към Военнопромишления комплекс на България, целяща оздравяване и модернизиране и едно по-високо възнаграждение за труда на хората.
Относно лиценза за внос и износ на фирма „Емко“ Емил Караниколов изтъкна, че той ще бъде възстановен веднага щом в Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките бъдат получени становища от страна на служба „КОС“ и от служба „Пожарна безопасност“, че са отстранени всички нередности. „На 18 септември разглеждането на лиценза ще бъде включено като точка в дневния ред на Междуведомствения съвет. Това не е само мое решение, а и на съпредседателя – министър Каракачанов“, допълни той и обясни, че държавата държи на работниците в „Емко“, които са важна част от военно-промишления комплекс. Министър Караниколов уточни, че до този момент е получено писмо от „Емко“ с приложени три констативни протокола от служба „КОС“, като в два от тях е отразена информация, че са отстранени нередности, но в третия има отново предписание за отстраняване на такива в срок от един месец.
В четвъртък работниците от частното предприятие „Емко“ излязоха на протест, защото продукцията на завода не може да бъде изнесена заради отнетия лиценз на фирмата.
Агенция „Фокус“ припомня: На 25 юли т.г. се проведе заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, на което бяха разгледани получени от МВР справки за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната. Тогава бе установено, че най-сериозни нарушения са били открити в „Емко“. Службите са констатирали редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите. Нарушения са били установени и по отношение на пожарната безопасност и защита на населението. Констатирани са били и завишени рискове спрямо нуждата от осигуряване на адекватна защита на работниците и служителите и опазване на живота и здравето на гражданите. Веднага след това Междуведомственият съвет незабавно е предприел превантивни мерки с цел недопускане на инциденти. Лицензът на „Емко“ за търговия с оръжие е спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията, а на компетентните органи е било възложено да извършат проверки във всички дружества от оръжейната индустрия в страната.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Съветът на директорите на „Кинтекс“ е преразгледал взаимоотношенията си с „Емко“ заради отнетия лиценз и е сключил договор с "ВМЗ - Сопот"

Министър Емил Караниколов: Съветът на директорите на „Кинтекс“ е преразгледал взаимоотношенията си с „Емко“ заради отнетия лиценз и е сключил договор с "ВМЗ - Сопот"

15 Септември 2017 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Съветът на директорите на „Кинтекс“ е преразгледал взаимоотношенията си с „Емко“ заради отнетия лиценз и е сключил договор с "ВМЗ - Сопот". Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на пресконференция във връзка с нагнетяване на напрежението във Военно-промишления комплекс предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Във връзка с информацията, че сме предприели действия за прекратяване на договорите на „Кинтекс“ с дружеството „Емко“ искам да уведомя следното – съветът на директорите на дружеството „Кинтекс“ е преразгледал търговския риск на взаимоотношенията с „Емко“ предвид отнетия лиценз и поради факта, че това може да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти, а това би нарушило интереса на „Кинтекс“. Неустойките, които „Кинтекс“ ще плати, са много по-големи от неустойките, които след това могат да бъдат претендирани към страната производител, която в случая е „Емко“. Към момента не са изтекли сроковете за доставка на това оръжие. За да го обезпечи, „Кинтекс“ незабавно сключи договори с дружеството ВМЗ Сопот. „Кинтекс“ е защитил интереса на държавата, обезпечил е договорите. Никъде във външните договори с бенефициенти не е посочено кой трябва да е производител, а са дадени спецификации, на които трябва да отговарят съответните изделия. Аз считам, че "ВМЗ Сопот" ги правят и то доста добре и ще бъдат получени в срокове“, каза още министърът.
Не говорим за премахването на държавния посредник, а за премахването на посредниците, които стоят на входа и на изхода на държавните дружества – а именно тези, които продават материали за изработката на тези боеприпаси. По думите му ВМЗ Сопот ще вземе пари като производител, „Кинтекс“ – като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти, т.е. тя няма да бъде ощетена.
Караниколов припомни, че преди около два месеца в Междуведомствения съвет е получено писмо, с което е уведомен за проверки от служба КОС, от Икономическа полиция и от служба „Пожарна безопасност“ на дружеството „Емко“. „Имаше различни предписания от тези органи – за неправилно съхраняване на боеприпаси и за тяхното отстраняване. В следствие на този сигнал беше взето решение за спиране на лиценза за внос и износ на дружеството „Емко“ за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите. Преди два месеца получихме писмо от „Емко“ с приложени три констативни протокола от служба КОС – в два от тях беше отразена информация, че са отстранени нередностите, но в третия имаше отново предписание за отстраняване на нередности, като е бил посочен и срок от един месец. Веднага след това е помолен главният секретар на Междуведомствения съвет – г-н Аню Ангелов, да изпрати писмо до полицията, с което да поиска информация дали са отстранени всички нередности, констатирани от всички органи. Към момента имаме уверението, че писмото от полицията ще бъде готово. В понеделник в 14.00 часа ще има междуведомствен съвет, който ще разгледа информацията като извънредна точка. Това не е само мое решение, а и на съпредседателя – министър Каракачанов“, съобщи министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов ще даде пресконференция във връзка с нагнетяване на напрежението във Военно-промишления комплекс

Министър Емил Караниколов ще даде пресконференция във връзка с нагнетяване на напрежението във Военно-промишления комплекс

15 Септември 2017 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на икономиката Емил Караниколов ще даде изявление във връзка с нагнетяване на напрежението във Военно-промишления комплекс, съобщиха от пресцентъра на министерството. Пресконференцията ще се състои от 16.30 часа в сградата на Министерство на икономиката на ул. "Славянска" №8.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С митинг ВМЗ Сопот изказа подкрепата си към идеята на правителството за отстраняване на посредниците при търговските сделки с ВПК

Пловдив: С митинг ВМЗ Сопот изказа подкрепата си към идеята на правителството за отстраняване на посредниците при търговските сделки с ВПК

15 Септември 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Работници и служители от ВМЗ Сопот с митинг изказаха подкрепата си към идеята на правителството на България за редуциране, или напълно отстраняване на посредниците при извършването на търговски сделки между държавните фирми от Военнопромишления комплекс (ВПК) и други търговски организации. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив председателят на Синдикат „Подкрепа” към ВМЗ Димитър Атанасов. В позицията, която е била изчетена пред работниците се казва, че „това действие на държавата би довело до повишаване нивото на печалба на предприятията от Военнопромишления комплекс и реинвестиране в последствие за постигане на по-добри здравословни и безопасни условия на труд, усвояване на нави продукти с по-висока добавена стойност, по-силна социална политика и отговорност към целия персонал на дружеството”.
„За първи път от много години държавата показва ангажираност към Военнопромишления комплекс на България, целяща оздравяване и модернизиране и едно по-високо възнаграждение за труда на хората”, пише още в позицията на синдикатите. Позицията беше приветствана и подкрепена от всички работници, тъй като е напълно в тяхна защита и в техен интерес”, съобщи секретарят на КТ „Подкрепа” във ВМЗ Красимир Цветков. Ако постигнем тези цели, ще е голям успех за нас”, добави той и напомни, че когато синдикатите на предприятието се захванат с нещо винаги постигат крайната си цел.
На митинга днес са излезли около 300 души, тъй като предприятието има много договори и не е възможно да се прекъсва производствения процес, уточниха синдикалистите.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Синдикатите във „ВМЗ“-Сопот организират митинг в подкрепа на политиката на правителството към държавните дружества от Военно-промишления комплекс

Пловдив: Синдикатите във „ВМЗ“-Сопот организират митинг в подкрепа на политиката на правителството към държавните дружества от Военно-промишления комплекс

15 Септември 2017 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Сопот. Синдикатите във „ВМЗ“-Сопот организират митинг в подкрепа на политиката на правителството към държавните дружества от Военно-промишления комплекс (ВПК). Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив председателят на структурата на КТ „Подкрепа“ във "ВМЗ" Димитър Атанасов. „От 11 часа днес пред централния портал на дружеството ще препотвърдим позицията си, оповестена на 11 т. м. за подкрепа на идеята на правителството за редуциране или напълно отстраняване на посредниците при извършване на търговски сделки между държавните фирми и други търговски организации, както и към кабинета за проявената ангажираност към ВПК“, каза Атанасов. Според него за първи път от много години държавата показва такава ангажираност, целяща оздравяване и модернизиране, както и по-достойно възнаграждение на работниците и служителите от ВПК.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Синдикатите във ВМЗ - Сопот организират митинг в подкрепа на политиката на правителството към държавните дружества от Военно-промишления комплекс

Пловдив: Синдикатите във ВМЗ - Сопот организират митинг в подкрепа на политиката на правителството към държавните дружества от Военно-промишления комплекс

14 Септември 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Синдикатите във ВМЗ - Сопот организират митинг в подкрепа на политиката на правителството към държавните дружества от Военно-промишления комплекс. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив председателят на "Подкрепа" Димитър Атанасов. "Утре, от 11.00 часа, пред централния портал на дружеството Димитър Атанасов и Иванка Иванова от КНСБ ще препотвърдят позицията си, оповестена на 11 септември, за подкрепа на идеята на Правителството за редуциране или напълно отстраняване на посредниците при извършване на търговски сделки между държавните фирми и други търговски организации, както и към Кабинета за проявената ангажираност към ВПК", каза Атанасов. Според него за първи път от много години държавата показва такава ангажираност, целяща оздравяване и модернизиране, както и по-достойно възнаграждение на работниците и служителите от ВПК.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на икономиката: Не е в компетенциите на министър Емил Караниколов самостоятелно да спре или да върне лиценза за внос и износ на фирма „Емко“ ЕООД

Министерство на икономиката: Не е в компетенциите на министър Емил Караниколов самостоятелно да спре или да върне лиценза за внос и износ на фирма „Емко“ ЕООД

14 Септември 2017 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с днешните протести по повод спрения за срок от 6 месеца лиценз на фирма „Емко“ ЕООД Министерство на икономиката информира, че не е в компетенциите на министъра на икономиката самостоятелно да спре или да върне лиценза за внос и за износ на фирма „Емко“ ЕООД. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. Същият е спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нередностите от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.
Миналата седмица (8 септември 2017 г.) е постъпило писмо до министъра на икономиката от фирма „Емко“ ЕООД, в което се прилагат констативни протоколи от служба “Контрол на общоопасните средства”. Възложено е на секретаря на Междуведомствения съвет да изпрати писмо до Главна дирекция „Национална полиция“, с което да се поиска информация дали са отстранени всички констатирани нередности, тъй като в един от констативните протоколи са дадени предписания за такива.
От въпросния протокол не става ясно дали са отстранени нередностите констатирани от служба по пожарна безопасност и другите компетентни органи с направени предписания.
Насрочено е заседание на Междуведомствения съвет за 18 септември 2017 г., на което ще бъде разгледано искането за възстановяване на лиценза на фирма „Емко“ ЕООД.
Лицензът следва да бъде възстановен след отстраняване на всички нередности, което трябва да се констатира от всички за това компетентни органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Синдикатите към ВМЗ подкрепят идеята на правителството за редуциране или напълно отстраняване на посредниците при сделки между държавни и други фирми

Пловдив: Синдикатите към ВМЗ подкрепят идеята на правителството за редуциране или напълно отстраняване на посредниците при сделки между държавни и други фирми

11 Септември 2017 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Синдикалните организации към Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) подкрепят идеята на Правителството на Република България за редуциране или напълно отстраняване на посредниците при извършване на търговски сделки между държавните фирми и други търговски организации. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив представители на двата синдиката в предприятието. В свое изявление те пишат, че това би довело до повишаване нивото на печалба в дружеството, която в последствие да се реинвестира с цел постигане на по-добри, здравословни и безопасни условия на труд, усвояване на нови продукти с по-висока добавена стойност, по-силна социална политика и отговорност към целия персонал на дружеството.
От синдикалните организации посочват, че за първи път от много години държавата показва ангажираност към военно-промишления комплекс на България, с цел оздравяване и модернизиране, и не на последно място - едно по-достойно възнаграждение за положения високоинтелектуален труд.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.