НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:44

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Благодаря на всеки, който беше част от празниците „Свищовски лозници“ 2017

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Благодаря на всеки, който беше част от празниците „Свищовски лозници“ 2017

27 Септември 2017 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Свищов. Кметът на Свищов Генчо Генчев изказва благодарност към всички, включили се в организацията на празниците на града „Свищовски лозници“, съобщават от пресцентъра на Общината. „Празниците на града „Свищовски лозници“ са дългогодишна и приятна традиция, която очакваме и отбелязваме всяка есен. Нейното реализиране спомага за популяризирането на нашия град, разгръща колоритната му идентичност и привлича много туристи, и гости. Организацията на тези тридневни празненства е процес, в който вземат участие много хора, благодарение на чиито труд и финансова подкрепа е възможно провеждането им“, се казва в благодарственото писмо на кмета. „Искам да изкажа най-искрена благодарност от свое име и от името на общинското ръководство, на всички спомоществователи и спонсори, със съдействието на които се реализираха и тази година празниците „Свищовски лозници“, се посочва още в писмото. Кметът благодари още на РУ Полиция – Свищов; Райнна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Свищов; ОП „Пазари – Свищов”; ОП „Чистота – Свищов”; Звено сигурност и контрол при Община Свищов.
„Благодаря на Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Свищов, за организирането на всички културни прояви в рамките на празниците! Благодаря на всички деца и представители на културни организации, които взеха участие в културната и забавна програма: Петя Стефанова от ДГ „Слънчо“; Ивайла Блажева от СУ „Н. Катранов“; ДГ „Радост”; Танцов състав „Творецът“; ККП „Щастливеца“; Художествена галерия „Николай Павлович“; Исторически музей Свищов; ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“! Благодаря на всички спортисти и спортни звена в общината, които участваха в организацията и провеждането на лекоатлетическите състезания, и всички други спортни прояви! Благодаря на всеки един, който беше част от вече отминалите празници „Свищовски лозници“ 2017!
И не на последно място, искам да изразя благодарност към всички жители на общината и гости на град Свищов затова, че споделихме заедно празнична програма! Щастлив съм, че организираните разнообразни прояви се радваха на изключителен интерес и високо присъствие! Пожелавам на всички много здраве и щастие!“, се посочва още в писмото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Общината посрещна традиционните празници „Свищовски лозници“ в  стабилно финансово състояние

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Общината посрещна традиционните празници „Свищовски лозници“ в стабилно финансово състояние

25 Септември 2017 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Свищов. Община Свищов посрещна традиционните празници „Свищовски лозници“ в стабилно финансово състояние. Това каза кметът на Свищов Генчо Генчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод традиционните празници „Свищовски лозници“, които се проведоха от 22 до 24 септември в града. „Към този момент Община Свищов няма неразплатени разходи. Приходната част е в напрежение, но смятам, че до края на годината ще се изравни. Общината ще приключи в много стабилно финансово състояние. Има манипулации, които се опитват да представят, че общината е в лошо финансово състояние. Няма такова нещо. Община Свищов разполага с 1 млн. и 700 хил. лв. налични средства по приходната част. Те ще се запазят и докрая на годината. Всички целеви средства са в сметките. Разплащат се определени проекти. Изтеглени са безлихвени заеми от ОП „Флаг“, с които да бъдат разплатени всички проекти. Нямаме притеснение относно връщането, защото средствата ще бъдат възстановени от европейските структурни фондове и правителството“, коментира кметът на Свищов. Той поясни, че по отношение на „Свищовските лозници“ са събирани средства от спонсорства, както от физически лица, така и от юридически лица. По думите му Общината е изразходвала за тях заложеното в културния календар. „Не сме напрягали допълнителни средства, за да се случи всичко това както тази година, така и миналата“, допълни Генчо Генчев.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Свищов Генчо Генчев: До края на годината общината започва подготовката на проекти за около 25 млн. лв.

Кметът на Свищов Генчо Генчев: До края на годината общината започва подготовката на проекти за около 25 млн. лв.

25 Септември 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Свищов. До края на годината общината започва подготовката на проекти за водопреносна система, за инфраструктура, благоустрояване, екология и социалната политика за около 25 млн. лв. Това каза кметът на Свищов Генчо Генчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод традиционните празници „Свищовски лозници“, които се проведоха от 22 до 24 септември в града. По думите му по време на „Свищовските лозници“ малкият и средният бизнес са получили „глътка въздух“, особено заведенията и хранителните магазини, както и всички, които се занимават в областта на търговията. „Това обаче не е основното. Опитваме се да раздвижваме търговския пазар целогодишно, а не само по празници“, допълни кметът на Свищов. Той поясни, че усилията на общината до края на годината ще бъдат насочени към довършването на започнатите проекти. „Насочили сме усилия към подготовката на есенно-зимния сезон, снабдяването на детски градини и училища на територията на община Свищов с гориво, за да осигурим една нормална зима. Ще се занимаваме с подготовката на машините и с всичко, с което ще посрещнем зимата, която предстои. Сега ще започваме изкъртвания и ремонти на улици. До края на годината общината започва подготовката на проекти за водопреносна система, за инфраструктура, благоустрояване, екология и социалната политика за около 25 млн. лв. Те предстоят да бъдат входирани към различни оперативни програми за финансиране през следващата година“, каза още Генчо Генчев.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Тридневните тържества „Свищовски лозници“ преминаха с много приповдигнато настроение и богата културна програма

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Тридневните тържества „Свищовски лозници“ преминаха с много приповдигнато настроение и богата културна програма

25 Септември 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Свищов. Тридневните тържества „Свищовски лозници“ преминаха с много приповдигнато настроение и богата културна програма. Това каза кметът на Свищов Генчо Генчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод традиционните празници „Свищовски лозници“, които се проведоха от 22 до 24 септември в града. „Празниците стартираха на 22 септември, в Деня на независимостта, когато извършихме церемония по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата. По време на празниците бяха представени много изложби, кинопрожекции и книги. Във втория ден от тържествата в Свищов дойде председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той имаше възможност да открие два турнира. Имаше спортни турнири, организирани на игрище „Септември“ и на футболен стадион „Академик“. Там футболистите се бореха за купата на нашия почетен гражданин Жельо Замфиров. Делегации от Кременчуг, Украйна, Железногорск, Русия и нашите приятели от Черна гора бяха тук по време на празниците“, разказа Генчо Генчев, като допълни, че по повод празниците са получили и много поздравителни адреси, най-важните от които от президента на Република България Румен Радев и от министър-председателя Бойко Борисов. „По традиция завършихме празниците с народна музика под звуците на оркестър „Орфей“ и с раздаването на 200-литрова бъчва с вино на площада. Мисля, че нашите съграждани останаха доволни от всичко, което се случи през тези три дни в нашия град“, отбеляза още кметът на Свищов.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Обявиха победителите от националния поетичен конкурс „Свищовски лозници” и носителя на наградата „Николай Искъров”

Велико Търново: Обявиха победителите от националния поетичен конкурс „Свищовски лозници” и носителя на наградата „Николай Искъров”

25 Септември 2017 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Свищов. Писателят и поет Иван Антонов е тазгодишният носител на наградата „Златно дунавско перо”. Призът му бе връчен тържествено в последния ден от „Свищовски лозници`2017” лично от кмета на града Генчо Генчев, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов. Номинацията е разгледана и одобрена от жури с председател Георги Драмбозов и членове Людмил Симеонов и Стефания Цанкова.
В Камерната зала на Свищовското читалище бяха обявени и наградени и призьорите от националния поетичен конкурс “Свищовски лозници“. С първа награда бе отличена Милка Пиналска от с. Градина, общ. Първомай за стихотворението “Рожден ден“. Втора награда получи Дора Евтимова от Горна Оряховица за стихотворението ‘Татко и лозата“, а с трета бе отличена Виктория Катранова от София за стихотворението “Земен благослов“.
Жури, което бе в състав: Ваньо Вълчев – председател и членове Георги Драмбозов, Людмил Симеонов, Стефания Цанкова и Таня Ликова разгледа и обсъди общо 52 представени творби в конкурса. Бе взето решение да бъдат присъдени и две специални награди – на Христина Главанова от Севлиево, за стихотворението “Ябълкова река“ и на Радка Капралова от Айтос, за “Копнеж“.
Едно от най-значимите отличия, които всяка година връчват организаторите по време на “Свищовски лозници“ е наградата “Николай Искъров“. Тази година неин носител стана Лилия Христова от Бургас, за стихотворението “Хроника“. Тя бе наградена от кмета на града Генчо Генчев.
След връчването на наградите последва премиерата на автобиографичната книга на проф. Владимир Радулов “Моите два паралелни свята“. Авторът и неговата книга бяха представени от Людмил Симеонов, а малко по-късно и самият проф. Радулов разказа интересни моменти от своя личен и професионален живот.
На връчването на наградите и премиерата на книгата присъстваха Росен Маринов – директор на дирекция “Култура и културно наследство“, Таня Ликова – главен експерт “Култура“ и още много гости и жители на града, които бяха препълнили Камерната зала на свищовското читалище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Два спортни турнира и концерт на сръбска изпълнителка са част от днешната програма на празника Свищовски лозници

Велико Търново: Два спортни турнира и концерт на сръбска изпълнителка са част от днешната програма на празника Свищовски лозници

23 Септември 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Свищов. Два спортни турнира и голям концерт на известна сръбска изпълнителка се провеждат днес в Свищов. Събитията са част от програмата на празника Свищовски лозници, който продължава вече втори ден в града, каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов. Първата проява се провежда в Спортния комплекс в града. Това е турнирът по хокей на трева за купата „Цветан Радославов“. Освен това на стадион „Академик“ бе даден старт-финал на лекоатлетическото състезание „Жельо Замфиров“. „От 11.00 часа в Художествената галерия „Николай Павлович“ започна един изключителен концерт на камерен ансамбъл „Силуети“ с участието на Калина Митрева – цигулка, Габриела Калоянова – виолончело, Кристиян Калоянов – кларнет и Лидия Ашикова – пияно.
В 17.00 часа в Камерна зала на Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 година“ ще се състои прожекция на филма „Докосване“, след което ще има и среща със сценариста и режисьор Симеон Димитров“, обясни Росен Маринов. Програмата приключва с мащабен концерт на пл. „Алеко“ , който ще започне в 20.00 часа. В него ще се представи голямата балканска Весна Змиянац. Росен Маринов каза, че стотици гости от страната и чужбина са пристигнали за празника Свищовски лозници.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: За празника на Свищов ще бъде осигурена бъчва с първокласно вино от региона, която ще бъде на разположение на всички жители и гости на града

Велико Търново: За празника на Свищов ще бъде осигурена бъчва с първокласно вино от региона, която ще бъде на разположение на всички жители и гости на града

19 Септември 2017 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Свищов. Освен топъл обяд за социално слабите свищовлии, за празника на града ще има и бъчва с първокласно вино от региона. Тя ще е на разположение на всички жители и гости в последния ден от Свищовски лозници – неделя и е осигурена от местната винарна. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново изпълнителният директор на компанията Владимир Георгиев. Той заяви, че винарната се включва ежегодно в празничните прояви. „И сега няма да пропуснем традиционната за нас оценка на домашно вино и награждаването на победителите, които са се включили в конкурса на Общината за производството му. Ние се участваме с нашите професионални енолози, които оценяват именно тези домашни вина, които представят гражданите на Свищов. Ще има и награди за победителите. На второ място ние се включваме с призове и за поетичния конкурс Свищовски лозници, който също е част от празничната програма. За победителите в него също има специално осигурени от нас и Общината награди“, каза още Владимир Георгиев. По думите му третото е осигуряването на голяма бъчва с първокласно вино, произведено в региона. Той определи партньорството между местната администрация и винарната като много успешно и полезно и за двете страни.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Десетки културни и спортни прояви са част от програмата на празника Свищовски лозници, който започва на 22 септември

Велико Търново: Десетки културни и спортни прояви са част от програмата на празника Свищовски лозници, който започва на 22 септември

19 Септември 2017 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Свищов. Десетки културни, обществени и спортни прояви са част от програмата на празника Свищовски лозници. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов Росен Маринов. Програмата започва официално в Деня на Независимостта на България – 22 септември и ще продължи до края на седмицата. Началото ще бъде поставено в 9.30 часа на 22 септември с поднасяне на цветя и отслужване на празничен водосвет пред паметника на Свободата в центъра на града. „В 10.30 часа в отдел „Изкуство“ на Градската библиотека ще се открие една вече традиционна изложба – базар на чуждестранна художествена литература. В 12.00 часа, пред църквата „Св. Троица“, Община Свищов осигурява топъл обяд за гражданите в неравностойно социално положение. Това е нещо, което правим за втора поредна година“, каза още Росен Маринов. По думите му в 15.30 часа в двора на къщата музей на Алеко Константинов ще се проведе представяне на книгата „Далече от Дунава“ на Кристофър Бъгстоун. Маринов добави, че в 17.00 часа в Художествена галерия „Николай Павлович“ ще се състои едно събитие, което също е традиционно за Свищовски лозници, а тази година е и юбилейно. По думите му става въпрос за откриването на Традиционната 40-та изложба на свищовските художници“. Празничната програма в първия ден ще завърши с тържественото откриване на празника, с водосвет и концерт на местни самодейци на пл. „Алеко“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.