НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Задържани са още двама мъже и 2 кг хероин при нощна спецакция

София: Задържани са още двама мъже и 2 кг хероин при нощна спецакция

21 Септември 2017 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. Задържани са още двама мъже и 2 кг хероин при нощна спецакция, предаде БНР. Криминалисти предполагат, че наркотикът е бил предназначен за разпространение на българския пазар. Разследването по случая продължава.
Акцията на СДВР и ГДБОП е поредна срещу наркоразпространението в София. Преди ден, в кв. „Младост“ бяха арестувани петима души, които се занимават с продажба на наркотици, но не е ясно дали двете акции са свързани.
От пресцентъра на МВР потвърдиха пред Агенция „Фокус“, че е имало полицейски действия, но отказаха да дадат повече информация.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Големи количества марихуана, амфетамин и кокаин са открити при полицейската акция в столицата снощи

Големи количества марихуана, амфетамин и кокаин са открити при полицейската акция в столицата снощи

20 Септември 2017 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Големи количества марихуана, амфетамин и кокаин са открити при полицейската акция в столицата снощи, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е реализирана на територията на ж.к. „Младост“ и кв. „Павлово“а. В хода й в полицията са доведени осем души, а след разпит петима са задържани в рамките на 24-часовата полицейска мярка за задържане. Трима от тях са криминално проявени.
При извършените множество процесуали действия на адреси в района са намерени иззети голямо количество наркотични вещества - 2.3 кг марихуана, приблизително 1 килограм амфетамин и 243.71 г кокаин. Открита е и добре оборудвана оранжерия с 180 насаждения.
Работата на столичните криминалисти продължава и днес. Действията се провеждат под ръководството на Софийската градска прокуратура. Двама от задържаните са привлечени в качеството на обвиняеми, СГП е удължила мярката им до 72 часа.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Заловените при снощната полицейска акция са били част от престъпната група, разбита в събота през нощта

Прокурор Румяна Арнаудова: Заловените при снощната полицейска акция са били част от престъпната група, разбита в събота през нощта

20 Септември 2017 | 08:30 | Агенция "Фокус"
София. Заловените при снощната полицейска акция са били част от престъпната група, разбита в събота през нощта. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова Терзийски в предаването „Тази сутрин“ по БТВ във връзка със заловената във вечерта на 16-ти срещу 17-ти септември престъпна група, извършвала разнородни престъпления. „Голямата група, която вече се съди от Специализирания наказателен съд за контрабанда на около 15 тона хашиш е част, според нашите доказателства от новоустановената група. От анализа на колегите към онзи момент, когато е разкрита първата група за контрабандата на хашиша, тези лица, които вчера задържахме са били част от групата, но не имало достатъчно доказателства за тях. Затова тези лица са останали извън полезрението на наказателното производство, но затова пък са продължили да извършват престъпления“, уточни прокурор Арнаудова. „Не само са се организирали и са приобщили нови лица, но и са осъществили убийството на таксиметровия шофьор Борислав Петров, за да намалят доказателствата, които прокуратурата е представила пред съда на всички 10 обвиняеми и вече подсъдими лица“, допълни тя. „Те са се съмнявали в Борислав, защото той и на досъдебното производство е направил пълни самопризнания, разкрил е не само собствената си престъпна дейност, но и на всички останали в групата. Имал е намерение и пред Специализирания наказателен съд да направи същите изявления и да уличи не само себе си, но и всички участници в групата. Това според организатора на групата е трябвало да се предотврати и са взели решение да се убие лицето“, уточни още прокурор Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Христо Терзийски: 8 души са задържани при полицейска акция срещу наркотрафика в столичния квартал „Младост“ късно снощи

Гл. комисар Христо Терзийски: 8 души са задържани при полицейска акция срещу наркотрафика в столичния квартал „Младост“ късно снощи

20 Септември 2017 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. 8 души са задържани при полицейска акция срещу наркотрафика в столичния квартал „Младост“ късно снощи. Това каза директорът на главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Това е операция на звеното за противодействие на наркоразпространението на столичната дирекция на вътрешните работи. Колегите провеждат специализирана полицейска операция, при която до момента имаме задържани 8 лица, но продължават процесуалните и следствени действия. Правят се обиски и претърсвания на много адреси на територията на столицата“, обясни гл. комисар Терзийски. „Това е група за разпространение на наркотици. Под ръководството на Софийска градска прокуратура днес ще бъдат прецизирани обвинения на конкретни лица“, допълни той. "Колегите продължават, най-вероятно ще има и още арести", каза още гл. комисар Терзийски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Гешев, СпП: Убитият таксиметров шофьор е бил подсъдим за контрабанда на 14.5 тона хашиш

Иван Гешев, СпП: Убитият таксиметров шофьор е бил подсъдим за контрабанда на 14.5 тона хашиш

19 Септември 2017 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Починалото лице е подсъдим по съдебно производство на първа инстанция пред Специализирания наказателен съд. Това заяви на брифинг Иван Гешев– административен ръководител на Специализираната прокуратура (СпП), коментирайки случая с убития на 11 февруари 2017 г. таксиметров шофьор в столичния квартал „Надежда“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предметът на това производство е един случай от 2012-та година – контрабанда на 14.5 тона хашиш, доставен с кораб. Това количество беше задържано в складове в Локорско и Мировяне“, разясни прокурор Гешев. По думите му в резултат на започната активна работа по това убийство, от страна на СДВР е събрана допълнителна информация за дейност на организирана престъпна група, занимаваща се със широк спектър от престъпна дейност. „Към този момент от разследването се включихме с отделно разследване, колегите от ГДБОП и ние от СпП. В резултат на съвместната работа по тези две досъдебно производства бяха задържани 5 лица, които бяха привлечени в качество на обвиняеми за организиране и участие в престъпна група, държане на наркотични вещества и контрабанда. Две от лицата има 72-часово задържане по делото на СГП, а за три от лицата, към днешна дата, е внесено искане в СНП за налагане на мярка „Задържане под стража“. В резултат на действието по нашето съдебно производство бе задържано огромно количество контрабандни цигари на стойност над 3.5 млн. лева“, обясни прокурор Иван Гешев. Той обясни, че цигарите са задържани в контейнер на пристанище „Варна – Запад“. По думите му проведени са над 25 претърсвания на лица, адреси и леки автомобили, а освен цигари, са открити и амфетамин, кокаин, марихуна, електронно устройство за заглушаване на различни сигнали (тапа), много СИМ-карти и пистолет със заличени номера.
От своя страна главният секретар на МВР - главен комисар Младен Маринов изрази удовлетвореност от резултатите на разследването и благодари за добрата екипна работа на всички, които са участвали в него. „Групата е изключително добре организирана. Убийството на Борислав показва, че те нямат спирка, когато има заплаха от изтичане на информация по отношение на членове на групата. По време на дейността на групата е имало и други случаи, когато те са организирали силови действия спрямо членове на групата или контрагенти, когато са смятали, че има заплаха за дейността им. Работата беше изключително трудна, организаторите и ръководителите – изключително предпазливи. Спазваха всички принципи на конспиративност, начини да се освобождават от проследяване, начини на срещи, но в крайна сметка резултатът е положителен", коментира още главният секретар на МВР.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

И Агенция „Митници" се включи в разследването на МВР за разбиването на престъпна група (ОБЗОР)

И Агенция „Митници" се включи в разследването на МВР за разбиването на престъпна група (ОБЗОР)

18 Септември 2017 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. И Агенция „Митници" се е включила в разследването на МВР от края на миналата седмица, когато в София беше разбита престъпна група. Това съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов, предаде БНР. Акцията продължи и в понеделник, като по разследването на престъпната група, разбита през събота и неделя, работят три служби. Едното досъдебно производство е в Главната дирекция за борба с организираната престъпност. Второто разследване се води в СДВР и в Софийската градска прокуратура, а на финала на акцията в разследването е включена и Агенция „Митници". Това се е наложило, тъй като част от престъпната група е заподозряна в извършването на престъпления, които разследва Агенция „Митници". Маринов обясни, че престъпната група се е занимавала с разнородна престъпна дейност, но не уточни кои са осемте души, които са задържани по случая. Младен Маринов каза, че повече информация по тази тема ще има след приключването на разследването в следващите дни.
Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира темата, като уточни, че акцията е започнала във Варна и е продължила в София, но няма връзка с отвличането на Адриан Златков. По думите му става въпрос за наркотици, но и не само за това. Цацаров поясни обаче, че по отвличането на Адриан Златков продължава да се работи изключително упорито. „Знам много добре работата на екипа на СДВР и това, което мога да кажа, е, че тя продължава. Когато му дойде времето, ще коментираме“, каза той.
Пред бТВ премиерът Бойко Борисов заяви, че операцията на МВР е срещу сериозна група, която се наблюдава от доста време. Според него реализацията е добра и доказателства са достатъчно. По думите му групата се е занимавала с всичко, което може да ни мине през ума. „МВР и Прокуратурата работиха доста по тази тема и заслужават във вторник да си я обявят и да разкажат, защото действително има още малко да се доподредят нещата в документацията, за да не се издъни делото. Мисля, че се справиха много добре. Много сериозна група“, добави министър-председателят.
Борисов коментира и случая с отвлечения Адриан Златков, като посочи, че когато има такива тежки престъпления, присъдите трябва да се излежават и да бъдат максимално строги. Премиерът уточни, че единственото, което стои пред хората, които ръководят операциите, е да изберат доколко и как да се приближат до извършителите. По думите му, ако на човек му е отвлечено детето, единственото което го интересува, е не дали МВР ще е успешно в разкриването, а дали ще може да си го прибере вкъщи. Той добави, че именно моментът на предаването на откупи е този, в който полицията е най-близо до извършителите и изкушението за оперативните служители е много голямо, но една грешка може да бъде фатална.
По-късно пред журналисти той не пожела да даде повече подробности около проведената от МВР акция. „Имат още да доработят, така че ще изтърпите до вторник. По-добре да се говори, като всичко е приключило“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Младен Маринов, гл. секретар на МВР: И Агенция "Митници" се включи в разследването на МВР за разбиването на престъпна група

Младен Маринов, гл. секретар на МВР: И Агенция "Митници" се включи в разследването на МВР за разбиването на престъпна група

18 Септември 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. И Агенция "Митници" се е включила в разследването на МВР от края на миналата седмица, когато в София беше разбита престъпна група. Това съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов, предаде БНР. Акцията продължава и през днешния ден.
Три служби работят по разследването на престъпната група, разбита през събота и неделя, обясни още главен комисар Младен Маринов. Едното досъдебно производство е в Главната дирекция за борба с организираната престъпност. Второто разследване се води в СДВР и в Софийската градска прокуратура, а на финала на акцията в разследването е включена и Агенция "Митници". Това се е наложило, тъй като част от престъпната група е заподозряна в извършването на престъпления, които разследва Агенция "Митници", допълни още Младен Маринов. Той разясни, че престъпната група се е занимавала с разнородна престъпна дейност, но не уточни кои са осемте души, които са задържани по случая. Младен Маринов каза, че повече информация по тази тема ще има след приключването на разследването в следващите дни.
Главният секретар на МВР коментира и друг инцидент, станал вчера, когато мъж, представящ се за полицай, извадил пистолет на автомагистрала "Тракия" след засичане с автомобили. Младен Маринов заяви, че по случая е назначена проверка в МВР, резултатите от която се чакат до броени часове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Операцията на МВР, която започна в събота, е срещу сериозна група

Премиерът Бойко Борисов: Операцията на МВР, която започна в събота, е срещу сериозна група

18 Септември 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Операцията на МВР, която започна в събота, е срещу сериозна група. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Тя е сериозна група, доста време я наблюдават. Добра е реализацията. Доказателства според мен достатъчно събраха. Днес имат да досъберат. Утре, вторник, ще я оповестят“, коментира Борисов. По думите му групата се е занимавала с всичко, което може да ни мине през ума. „МВР и Прокуратурата работиха доста по тази тема и заслужават утре да си я обявят и да разкажа, защото действително има още малко да се доподредят нещата в документацията, за да не се издъни делото. Мисля, че се справиха много добре. Много сериозна група“, добави министър-председателят.
Борисов коментира и случая с отвлечения Адриан Златков. „Когато има такива тежки престъпления, присъдите трябва да се излежават и да бъдат максимално строги. Единственото, което стои пред хората, които ръководят операциите е да изберат доколко и как да се приближат до извършителите. По думите му, ако на човек му е отвлечено детето, единственото което го интересува, е не дали МВР ще е успешно в разкриването, а дали ще може да си го прибере вкъщи. Той добави, че именно момента на предаването на откупи е този, в който полицията е най-близо до извършителите и изкушението за оперативните служители е много голям, но една грешка може да бъде фатална.
„Не отидох в Софийско и ли в МВР, защото в такива случаи се наблюдават движението на по-големите началници. Те също имат шпионаж на улицата. Това са много подготвени хора“, добави Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

8 души са задържани до момента при операция на МВР, която започна късно снощи в София

8 души са задържани до момента при операция на МВР, която започна късно снощи в София

17 Септември 2017 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. 8 души са задържани до момента при операция на МВР, която започна късно снощи в София, предаде БНР. Разбита е група, занимаваща се с различни престъпления.
Минути след 22.30 снощи на входа на София откъм автомагистрала "Тракия" са спрени два автомобила. Пътуващите в тях петима души са арестувани от полицията. Те са част от престъпна група, по която МВР работи от месец. Разработката по случая е на Главната дирекция за борба с организираната престъпност. В акцията са взели участие и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма и спецзвеното "Кобра" към СДВР.
В същото време на четири адреса в София тежко въоръжени и маскирани полицаи са извършили претърсвания. До този момент арестуваните по случая са общо 8, но източници на медията от МВР уточняват, че е възможно бройката да нарасне или да намалее. Акцията на полицията няма нищо общо с отвличането на 25-годишният Адриан Златков, обясниха криминалисти. Става дума за престъпна банда, занимаваща се с широк спектър от престъпления. Сред тях разпространение на наркотици, грабежи, измами и обири.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава операцията на МВР, която започна снощи в София

Продължава операцията на МВР, която започна снощи в София

17 Септември 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Продължава операцията на МВР, която започна снощи в София. Tова потвърдиха за Агенция "Фокус" от МВР. Към момента от Министерството не дават информация с какво е свързана акцията нито как протича. Резултатите от нея ще бъдат обобщени след края ѝ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поне шест души са задържани в столицата по време на мащабна полицейска операция тази нощ

Поне шест души са задържани в столицата по време на мащабна полицейска операция тази нощ

17 Септември 2017 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Поне шест души са задържани в столицата по време на мащабна полицейска операция тази нощ, предаде БНР. Операцията на МВР продължи през цялата нощ в София. Претърсени са адреси на 4 места в столицата. До момента има данни за шестима арестувани, но не е изключено броят им да нарасне. Петима от задържаните са били спрени от екипите на полицията на изхода на столицата към АМ "Тракия". В операцията, която е разработка на ГДБОП взимат участие отрядът на баретите в МВР, както и спецзвеното "КОБРА" в СДВР.
Източници на медията са съобщили, че задържаната група е свързана с разпространение на наркотици, но в момента е хваната за друго престъпление. И през днешния ден ще продължат действията на полицията по случая. Очакват се още претърсване на различни адреси в столицата. Снощи главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов потвърди за операцията, но не уточни с какво са се занимавали арестуваните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Конвой от верни на Дамаск групировки в сирийската провинция Африн. 23 февруари 2018 г.
Конвой от верни на Дамаск групировки в сирийската провинция Африн. 23 февруари 2...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.