НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Таков, БСП: Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията, отчетът за Бюджет 2016 го доказа

Иван Таков, БСП: Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията, отчетът за Бюджет 2016 го доказа

14 Септември 2017 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията. Годишният отчет за изпълнение на бюджета на Столична община за 2016 година го доказа. Това коментира общинският съветник от БСП "Лява България" Иван Таков, съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Той обясни защо с колегите му от групата на социалистите не подкрепиха доклада за приемане на годишния отчет за изпълнение на бюджета на СО за 2016 година. Той беше в дневния ред на първата за есенния сезон сесия на Столичния общински съвет.
"Ние не подкрепихме Бюджет 2016 и преди повече от 18 месеца. Не подкрепихме и Бюджет 2017, припомни Иван Таков. - Тези бюджети, според нас, не изразяват ясни политики по най-важните въпроси, касаещи София и гражданите й. Видно е, че някои пера по приходната част са подценени. От друга страна имаме традиционно надценена инвестиционна програма. А предположенията, които ние направихме по Бюджет 2016 преди повече от 18 месеца се оказват в много голяма степен верни. Затова казвам, че е полезно управляващите да се вслушват в гласа на опозицията".
Иван Таков подкрепи коментара си и с цифри от отчета. "Общото изпълнение на приходната част в бюджета е 92%. Както сме отбелязали в нашия коментар по Бюджет 2016, данъкът за придобиване на имуществото по възмезден начин е бил доста подценен. И затова сега преизпълнението е 108%, анализира Иван Таков. - При неданъчните приходи наблюдаваме в ключови сфери сериозно неизпълнение. Така е в приходите и доходите от собственост, които са изпълнени само на 73%. С колегите от групата на БСП Лява България в СОС сме говорили нееднократно за необходимостта от подобряване на управлението на общинската собственост. Приходите от продажба на продукти, стоки и услуги са изпълнени само на 67%. Тук става въпрос за рекламата. Този сектор продължава да е една от много слабите страни в управлението на Столична община. При дивидентите изпълнението е на 13%. Разбира се, те се разпределят с решение на СОС, но ниският процент показва не добро планиране".
Общинският съветник от БСП отбеляза и преизпълнението по отношение на събирането на такса битови отпадъци, което е 106%. "Това е добре, тъй като показва, че са събрани и недобори от минали години, обясни Иван Таков. - Но големият въпрос, на който така и не получаваме отговор, е друг. След като през 2016 година са похарчени 114 милиона лева, а са събрани 198 милиона, какво се е случило с разликата, имайки предвид, че тези пари може да се разходват единствено и само за дейности по чистотата".
Изпълнението на разходната част на Бюджет 2016 е на 92%, но по един от приоритетите, които управляващите в СО си бяха заложили - отбрана и сигурност - процентът е само 68, отбеляза Иван Таков. А по един от най-важните за БСП сектори - здравеопазването - изпълнението е само на 87%, какъвто е процентът и за социалното осигуряване.
"Надявам се за Бюджет 2018 да се справим много по-добре, каза още Иван Таков. - В работната група за изготвяне на Бюджет 2018 приехме нови правила. Едно от тях е обектите от инвестиционната програма да се гледат вече поименно и от комисиите на СОС. Дано най-накрая да стигнем до съставянето на бюджет на Столична община, който да формира реални политики и наистина да е адресиран към най-наболелите и съществени проблеми на София".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов: От БСП ще бъдем конструктивни, но безкомпромисни при отстояването на интересите на софиянци

Калоян Паргов: От БСП ще бъдем конструктивни, но безкомпромисни при отстояването на интересите на софиянци

14 Септември 2017 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. От БСП ще бъдем конструктивни, но безкомпромисни при отстояването на интересите на софиянци. Това каза в началото на заседанието на Столичния общински съвет общинският съветник и председател на ГС на БСП-София Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му парламентарните избори категорично са показали, че автентичната десница с тези 28-годишни антикомунистични риторики и нападки са загубили своето влияние, защото хората искат да има нещо градивно, а не да бъдат разделяни. „Г-жо Фандъкова, призовавам ви да се върнем в далечната година 1992 г., когато СОС и Общината вземат решение за демонтиране и премахване на всички паметници, особено антифашистки. Историята трябва да се помни, да има трактовка – такава, която да не остави бъдещите поколения разделени. В началото на есенния сезон това не е нещо ново, а продължаваме нашия мандат. Ние социалистите ще поставим приоритети за европейското председателство и София като негов домакин с всичките си ангажименти, които са заложени в плана на правителството за европредседателство, където имаме ангажимент по 14 точки“, посочи той. По думите му по всички 14 точки, които имат като ангажимент по отношение на председателството кметът на София Йорданка Фандъкова може да разчита на тяхната конструктивна подкрепа. „НСО ще пази ВИП гостите, а софиянци имат нужда от усещането, че не са заплашени в този период, тъй като София ще бъде център на Европа за 6 месеца. Надявам се, че бюджетът, който ще приемем догодина, ще бъде реалистичен. Един бюджет, който ще дава качество на инвестициите“, добави той. Паргов подчерта, че ще бъдат конструктивни, но безкомпромисни при отстояването на интересите на софиянци. „Искаме да обърнем внимание и върху два наболели проблема – подобряването на качеството на услугите на „Топлофикация-София“, свързани с дълговете и цената на топлоенергията, както и концесията на „Софийска вода“. Друга тема е тази за дисбаланса на развитието между централната част и крайните квартали на София. Целият Общински съвет трябва да обясни на всички методиката, начина, по който ще формираме такса „смет“, за да могат софиянци да са наясно, че това, което ще плащат ще бъде справедливо“, каза още Калоян Паргов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: С 51 млн. лв. повече са  приходите на Столична община за 2016 г. спрямо 2015 г.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: С 51 млн. лв. повече са приходите на Столична община за 2016 г. спрямо 2015 г.

14 Септември 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Днес Общинският съвет с голямо болшинство прие доклада за касовото изпълнение на Столична община за 2016 г. Резултатите са изключително добри – 100% изпълнение на приходната част. Това коментира пред журналисти зам.-кметът на София Дончо Барбалов след гласуването на точките, свързани с бюджета на Столична община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много добро изпълнение на капиталовата програма. Така че можем само да се похвалим с добри резултати. Спрямо 2015 г. приходите ни са с 51 млн. лв. повече. Всичко се развива съобразно плана на общината. За 2016 г. резултатът е добър. 2017 г. на същата сесия Общинският съвет прие и изпълнението на бюджета за първото полугодие на тази година“, заяви Барбалов. По думите му резултатите също са добри. „Имаме по-добри приходи спрямо 2016 г. Трябва да сме доволни от това, което в момента постигаме“, добави той.
Барбалов посочи, че не мисли, че е имало сериозни критики в началото на заседанието. „Имаше въпроси, свързани с планирането на приходите, което за мен е важен въпрос. Може би знаете, в момента се подготвят изменения в Закона за публичните финанси, които правят още по-важно точното планиране на приходите. В момента сме изключително прецизни в тази област, защото в бъдеще общините няма да могат да сключват договори, ако не успеят да изпълнят своите приходи. Ако се бяхме вслушали в предложенията на някои групи за приходите, миналата година нямаше да завършим със 100% изпълнение, а 3,5% неизпълнение“, обясни зам.-кметът на София.
За идеите обсъждането на новия бюджет да започне в началото на годината, Барбалов посочи, че няма да е тогава. „В момента сме разработили една процедура, в която се стремим по-отрано да се включат комисиите на Общинския съвет в дискусиите за следващата година. Имаме известна готовност. Разчитаме на колегите от другите направления да проверят разговорите в ресорните комисии, за да може по-отрано да дискутираме проекта за бюджета“, допълни той. Според него и сега биха могли да започнат разговорите по комисиите с колегите му от различните направления за разходите, свързани с поддръжка, издръжка на дейностите на общината. „Към края на годината знаем капиталовата програма, защото до последните седмици невинаги е сигурно кой обект ще бъде завършен и кой ще стане преходен за следващата година“, каза още Дончо Барбалов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Най-добрата оценка за изпълнението на бюджета на Столична община за 2016 г. е дадена от външните институции

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Най-добрата оценка за изпълнението на бюджета на Столична община за 2016 г. е дадена от външните институции

14 Септември 2017 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Най-добрата оценка за изпълнението на бюджета на Столична община за 2016 г. е дадена от външните институции. Това каза по време на заседанието на Общинския съвет кметът на София Йорданка Фандъкова при обсъждането на точката, свързана с годишния отчет по изпълнението на бюджета на Столична община за 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За нас сезонът е постоянен и това се вижда и по активната работа през лятото. Благодаря на всички политически групи за изказванията. Предстои един много хубав празник само след 2 дни. Разбира се, че ролята на опозицията е да намери поводи за критики. Сигурна съм, че има такива, никой не е безгрешен. Благодарна съм, че се подчерта, че има качествено подобрение. Надявам се и през този сезон да продължим да работим заедно с разбирането на важните приоритети за развитието на града. По отношение на оценката за изпълнението на бюджета, мисля, че най-добрата е дадена от външните институции“, заяви Фандъкова. Според нея Сметната палата е дала много ясна оценка. „Поздравявам зам.-кметът Барбалов и целият му екип, защото това се дължи до голяма степен на тях. По отношение на дивидентите, всички много добре си спомнят, че винаги обсъждаме много подробно разпределението им. Ако тези средства могат да се инвестират от самото дружество или да съфинансират европейски проект, предпочитам да го направят директно. Програмата ин-витро е много важна и сериозна“, посочи Фандъкова. По думите й по нея вече са се родили 7 бебета. „Особено в централната градска част място за реклама няма“, добави тя. По отношение на качеството, Фандъкова изрази надежда, че никой не си позволява да спекулира с тази тема. „Това зависи от българските строителни компании. На територията на Столична община работят много голяма част от строителните фирми в България, включително и такива, които не са български“, допълни кметът на София. Тя подчерта, че в момента се преасфалтира изцяло. „Нека да не забравяме, че има и някои обекти, които са много добри и не ги забелязваме, защото не виждаме нищо лошо. Търсим начин да подобрим още повече работата. Няма да кажа, че ми липсвахте много, но вече сте тук“, каза още Йорданка Фандъкова.
Общинските съветници гласуваха с 45 гласа "за", 1 "против" и 8 "въздържали се" и така годишният отчет по изпълнението на бюджета на Столична община за 2016 г. бе приет.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Достатъчно отдалечени сме от всякакви възможни политически избори, което ще ни даде възможност да се лишим от политически интриги

Елен Герджиков, СОС: Достатъчно отдалечени сме от всякакви възможни политически избори, което ще ни даде възможност да се лишим от политически интриги

14 Септември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Достатъчно отдалечени сме от всякакви възможни политически избори, което ще ни даде възможност да се лишим от политически интриги. Това каза в началото на първото заседание на Общинския съвет за новия политически сезон председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В нощта срещу Кръстовден Господ чува моливите ни. Предстои много и отговорна работа. На прага сме на 2108 г., когато София ще бъде едновременно домакин на председателството и европейска столица на спорта. Достатъчно отдалечени сме от всякакви възможни политически избори. Това ще ни даде възможност да сработим, лишени от популизма и политическите интриги“, заяви Герджиков. Той подчерта, че са съсредоточени само и единствено върху интересите на София и на съгражданите им.
Председателят на постоянната Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община Малина Едрева заяви, че политическата група на ГЕРБ има ясни ангажименти. По думите й през предстоящия политически сезон усилията им са насочени към развитие на град за хората. Според нея младите и активните го избират, защото имат перспектива. „Придвижването е удобно, бързо, прогнозируемо. Доверието е все по-голямо между граждани и институции. Имаме райони, в които недостигът на местата в детските градини е преодолян“, каза още Малина Едрева.
Общинският съветник и председател на ГС на БСП-София Калоян Паргов заяви, че парламентарните избори категорично са показали, че автентичната десница е загубила доверието си. „Призовавам ви да се върнем в далечната година 1992 г., когато СОС и Общината вземат решение за демонтиране и премахване на всички паметници, особено антифашистки. Историята трябва да се помни, да има трактовка – такава, която да не остави бъдещите поколения разделени. В началото на есенния сезон това не е нещо ново, а продължаваме нашия мандат. Ние социалистите ще поставим приоритети за председателството“, посочи той. По думите му по всички 14 точки, които имат като ангажимент по отношение на председателството кметът на София Йорданка Фандъкова може да разчита на тяхната конструктивна подкрепа. „НСО ще пази ВИП гостите, а софиянци имат нужда от усещането, че не са заплашени в този период. Ние ще бъдем конструктивни, но безкомпромисни при отстояването на интересите на софиянци. Искаме да обърнем внимание и върху два наболели проблема – подобряването на качеството на услугите на „Топлофикация-София“, свързани с дълговете и цената на топлоенергията, както и концесията на „Софийска вода“. Друга тема е тази за дисбаланса на развитието между централната част и крайните квартали на София. Целият Общински съвет трябва да обясни на всички методиката, начина, по който ще формираме такса „смет“, за да могат софиянци да са наясно, че това, което ще плащат ще бъде справедливо“, каза още Калоян Паргов.
Борислав Бориславов от групата на Реформаторския блок заяви, че се продължава да се работи на парче. „Достъпността на Витоша също е проблем, който през призмата на София като водеща столица на спорта, сме длъжни на софиянци по отношение на достъпността. Не може да има транспорт само през събота и неделя“, добави той. По думите му позицията на Реформаторите е да подкрепят всичко разумно и градивно и да се противопоставяме на това, което не е такова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Общинският съвет ще разгледа годишния си отчет по изпълнението на бюджета на Столична община за 2016 г.

София: Общинският съвет ще разгледа годишния си отчет по изпълнението на бюджета на Столична община за 2016 г.

14 Септември 2017 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Общинският съвет ще разгледа годишния си отчет по изпълнението на бюджета на Столична община за 2016 г. Това предвижда втората точка от дневния ред на Столичния общински съвет (СОС) за днешното 38-о заседание. Докладът ще бъде изнесен от кмета на София Йорданка Фандъкова. Заместникът й Дончо Барбалов ще представи пред общинските съветници доклад за промяна на бюджета на Столична община за второто тримесечие на 2017 година. Той ще докладва и за приемането на промени в Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетна прогноза за местните дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Столична община.
Общинските съветници ще разгледат и предложение за приемането на Стратегия за достъпна градска среда за всички на територията на Столична община 2018 – 2022 г. Главният архитект на София Здравко Здравков ще представи схема за поставяне на зарядни станции за електрически превозни средства в централната градска част. Той ще докладва и за поправка на фактическа грешка в диспозитива на Решение № 140 по Протокол № 58, т. 20 от 13.03.2014 г. на Столичен общински съвет, с което е одобрен плана за регулация и застрояване за м. „ж.к. Бели брези“ при граници бул. „България“, ул. „Кюстендил“ и бул. „Гоце Делчев“ (м. “Красно село - Стрелбище“ по стар план).
Общинският съветник Борис Цветков ще отправи питане относно строителството на новия метродиаметър, а колега му Симеон Славчев ще зададе въпрос, свързан с незаконен паркинг на автобуси пред храм -паметника „Александър Невски“.
Освен това Йорданка Фандъкова, Елен Герджиков, Светоза Ерменков и Малина Едрева ща представят и доклад за удостояването с отличие „Почетен знак на Столична община“ на рок група „Щурците”.
Началото на заседанието е 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Русия се готви за президентски избори. 16 март 2018 година
Русия се готви за президентски избори. 16 март 2018 година

ВИДЕО
"Klix.ba"(Босна и Херцеговина): Вълк се появи на пътя във виелица край Източни Д...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.