НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съдийската колегия на ВСС определи Десислава Попколева за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Софийския градски съд

Съдийската колегия на ВСС определи Десислава Попколева за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Софийския градски съд

10 Октомври 2017 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с 10 гласа „за“ и 3 гласа „против“ определи Десислава Попколева за изпълняващ функциите на административен ръководител – председател на Софийския градски съд, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Кандидатурата bе предложена от Общото събрание на Софийския градски съд.
Десислава Попколева има над 19 години юридически стаж като съдия. Била e изпълняващ длъжността „заместник-административен ръководител“ на Софийския районен съд, а към момента е заместник-председател на Софийския градски съд. Общото събрание на СГС посочва, че управленският ѝ опит в най-натоварения съд в страната ще допринесе за запазване на добрата организация на работа там. Аргумент за това е също доверието на колегите ѝ, както и нейния професионализъм и високи морални качества.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на съдиите от СГС предложи Десислава Попколева за временно изпълняващ функциите на председател

Общото събрание на съдиите от СГС предложи Десислава Попколева за временно изпълняващ функциите на председател

29 Септември 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на съдиите от Софийски градски съд (СГС) реши да предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) за временно изпълняващ функциите председател съдия Десислава Попколева, съобщават от пресцентъра на съдебната институция. За нея гласуваха 55 съдии от 69 присъстващи с право на глас. Кандидатурата ѝ е издигната от съдия Здравка Иванова, която мотивира предложението си с това, че съдия Попколева се ползва с най-голямо доверие сред колегите си. Другата кандидатура - на съдия Светлин Михайлов беше издигната от съдия Антон Урумов, който заяви, че той е достоен кандидат. Съдия Михайлов получи 5 гласа „за“.
Агенция „Фокус“ припомня, че на 14 септември 2017г. тогавашният председател Колян Топалов депозира своята оставка, която беше приета единодушно от членовете на ВСС на 26 септември.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проверката на Прокуратурата в Софийски градски съд е законосъобразна

Проверката на Прокуратурата в Софийски градски съд е законосъобразна

6 Юни 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на Прокуратурата в Софийски градски съд е законосъобразна. това се посочва в отговора на главния прокурор Сотир Цацаров към административния ръководител на СГС Калоян Топалов, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Агенция „Фокус” публикува без редакторска намеса отговора на главния прокурор Сотир Цацаров към административния ръководител на Софийски градски съд Калоян Топалов:
„Ваше писмо изх. № РД - 21 - 758/ 05.06.2017 г., ведно с приложенията към него, е изпратено по компетентност на наблюдаващия прокурор по пр. пр. № 9671/ 17 г. на Софийска градска прокуратура.
Правомощията на прокурора при извършване на проверка са уредени в чл. 145 ал. 1 от Закона за съдебната власт. Съобразно ал. 3, разпорежданията на прокурора в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи и длъжностните лица, каквото качество имате Вие, като административен ръководител. Напомням, че проверката е започнала именно по Ваш сигнал.
Използвам случая, за да изразя искреното си уважение към труда на всички колеги от СГС, които се занимават с правораздаване”.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Топалов, председател на СГС: Няма да допусна СГС да бъде замесен и въвлечен в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали

Калоян Топалов, председател на СГС: Няма да допусна СГС да бъде замесен и въвлечен в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали

6 Юни 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Няма да допусна Софийски градски съд (СГС) и неговото ръководство да бъдат замесени и въвлечени в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали или да стават „заложници” на разчистване на сметки и/или желание за надмощие между отделните власти в страната или в рамките на съдебната власт, реализирани публично чрез истериите на медиите „бухалки”. Това е написал в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров председателят на СГС Калоян Топалов, съобщиха от пресцентъра на съда. Отвореното писмо до Сотир Цацаров е по повод сигнала на главния прокурор до Съдийската колегия на ВСС във връзка с Доклада за дейността на отдел „Защита на класифицираната информация“ по ЗСРС и ЗЕС за 2015 и 2016 години на СГС.
„Формата на обръщението ми е тази, която през последните месеци, за съжаление, е избрана от страна на прокуратурата за комуникация с ръководството на СГС, вместо възникналите между двете институции въпроси да бъдат обсъждани и решавани по съответния ред, в духа на взаимен диалог, както подобава на две структури в рамките на съдебната власт”, заявява в писмото си Топалов. Той възразява и категорично се противопоставя на опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се е засилило, според него, особено отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т.нар. „жълти” медии. „Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път, когато реши, да хвърля произволно лъжи, да размахва пръст или да сплашва членове на ръководство на съд, включително и най-големия окръжен съд в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона. Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно да води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни”, заявява Калоян Топалов.
В съда е създадена организация, така че да се улесни работата на органите на прокуратурата при извършване на проверката, като се отчитат обемът на проверяваната информация, спецификата на същата, капацитетът и възможностите на отдел „Защита на класифицираната информация" в СГС, и най-важното – стриктното спазване на всички законови изисквания. „Прокурор Паличева бе запозната своевременно с всичко това от заместник-председателите на СГС съдия Борисова и съдия Мумджиева, като бе поканена в телефонен разговор на среща за уточняване на реда и начина на извършване на проверката, с оглед конкретните дадености от чисто обективен характер. Първоначално прокурор Паличева се съгласи на такава среща, като заяви, че ще върне телефонното обаждане за уточняване на деня и часа за провеждането й. Такова обаждане обаче не последва, поради което покана за провеждането на работна среща бе направено и официално от страна на СГС. В отговор се премина в стил на епистоларна комуникация, в която се отправяха едни и същи искания към съда, които, смея да твърдя, се разминават с нормативните изисквания”, обяснява фактите Топалов.
„Оттук насетне всяка една тяхна интерпретация води до изкривяването им, съобразно желанието на интерпретиращия, което не спомага за разкриване на обективната истина и в частност за осъществяване на започната прокурорска проверка. Напротив, фриволната интерпретация на фактите води до появилите се, волно или неволно, инсинуации, граничещи с абсурда, но за сметка на това – на нивото на глупостта на разпространяващите ги. Примерите за такива интерпретации са много – че ръководството на СГС спъва извършването на проверката; че ръководството на СГС не желае реалното извършване на такава проверка, въпреки че самото то е неин инициатор; че ръководството на СГС цели единствено медийна изява; че ръководството на СГС цели и се стреми към някакъв реваншизъм спрямо старото ръководство на съда; че с факта на осъществяване на проверка на работата на отдел „Защита на класифицираната информация" и оповестяване на резултатите от нея, в изпълнение на задължението си да държи обществото в течение на работата на съда, съобразно принципите на публичност и прозрачност, с цел осигуряване на обществен контрол върху нея и недопускане нарушаването на фундаментални права и свободи на гражданите - все принципи, залегнали в ЕКПЧ, ръководството на СГС е извършило престъпление, както и редица други „достоверни" твърдения и „разкрития", които започнаха успоредно с изпращането на Вашето писмо до Съдийската колегия на ВСС, и които продължават и набират скорост в публичното и медийното пространство, достигайки до степен на оглушителност на воя на некомпетентността. Тази свободна интерпретация на сухите факти бе вплетена в медийната война, която се води перманентно срещу настоящото ръководство на съда вече повече от година и половина, чрез неговото демонизиране и упрекване във всички човешки грехове. Но интензитетът на тази война, както и самите участници в нея, са сигурен знак за правилния път, по който СГС върви, което впрочем е видно и от постигнатите от същия и неговото ръководство резултати, отчетени неведнъж и от Пленума, и от Съдийската колегия на ВСС. Независимо от това, със завидно упорство продължават опитите въз основа на клюкарско-махленски информационни потоци да се правят внушения, чрез даването на квалификации на действия или бездействия на ръководството на най-големия окръжен съд в страната.
Резултат на такова фриволно тълкуване на фактите са и появилите се спекулации, че се прави всичко възможно от Прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС; че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени; че извършването на проверката ще разкрие наличието на схема за използването на СГС като банка за незаконното събиране на информация, която впоследствие да бъде предоставяна и/или търгувана на политическата и/или бизнес сцена, предвид липсата по същество на събрани ВДС по предоставените разрешения за използването на СРС и близките контакти на членове от старото ръководство на съда с представители на политическия и бизнес „елит"; че по случая се създава изкуствен конфликт, чрез който за пореден път се цели да се отстрани ръководството на съда и той да бъде овладян от „подходящите" хора и т.н., в което аз лично силно се съмнявам. Но как следва да бъдат тълкувани в този контекст думите на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, изказани съвсем наскоро на обучение на председателите на окръжни съдилища по въпросите на СРС, относно „докладчето", изготвено от СГС, че съдържащите се в него данни отдавна са широко известни, но защо трябва да се ровим в миналото, като е по-добре да гледаме напред? Просто риторичен въпрос.
Това, което искам ясно да заявя е, че когато призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят, се пораждат съмнения и спекулации в тяхната работа, както и в основанията, и в мотивите те да действат или да не действат по един или друг начин. Това в никакъв случай не води до повишаване на доверието в тях, още повече когато се касае до институции в рамките на съдебната власт, защото доверието в институциите не се гради само върху техните действия, а и върху резултатите от тях, както и върху способността им те да взаимодействат помежду си. Именно поради това се надявам да спомогнете за създаване на необходимата организация такава, каквато е създадена и в СГС, за да може проверката по изпратения от мен до Вас доклад да приключи максимално бързо при /Съответния оперативен порядък, отчитайки всички обективни даденос/и и (пецифики, и най-важното – при стриктното спазване на закона”, пише още Калоян Топалов към главния прокурор Сотир Цацаров.
Заедно с писмото Топалов е изпратил и копие от цялата кореспонденция, която през последните почти два месеца тече между ръководството на СГС и прокурор Паличева от специализираното звено „Антикорупция” към СГП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдийската колегия на ВСС разгледа писмо от главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с проверка за нарушения по Закона за специалните разузнавателни средства

Съдийската колегия на ВСС разгледа писмо от главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с проверка за нарушения по Закона за специалните разузнавателни средства

30 Май 2017 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение писмо от главния прокурор на Република България до Колегията във връзка с образувана прокурорска проверка по доклад на председателя на Софийския градски съд (СГС) за дейността на отдел „Защита на класифицираната информация“ по Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и по Закона за електронните съобщения за 2015 г. и 2016 г. на СГС. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Докладът е изготвен от заместници на административния ръководител на съда, които са установили нарушения по ЗСРС в частни наказателни дела. Докладът е изпратен от Калоян Топалов - председател на СГС, по компетентност на главния прокурор.
В писмото до Съдийската колегия главният прокурор посочва, че административният ръководител на СГС не е изпълнил задължението си да предостави на определения наблюдаващ прокурор изисканите частни наказателни дела, което е причина проверката да не е в състояние да приключи в срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жителите на Зимбабве протестират срещу президента Робърт Мугабе - 18 ноември 2017 година
Жителите на Зимбабве протестират срещу президента Робърт Мугабе - 18 ноември 201...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.