НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:47

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Таня Михайлова: Трябва да възстановим доверието между учители и родители, защото заедно работим за доброто на нашите деца

Зам.-министър Таня Михайлова: Трябва да възстановим доверието между учители и родители, защото заедно работим за доброто на нашите деца

13 Септември 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Моето пожелание за първия учебен ден е да възстановим доверието между учители и родители, защото заедно сме от страната, която работи за по-доброто на нашите деца, нашите ученици. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод началото на учебната година в страната. Според зам.-министърът предизвикателствата пред българския учител са много и различни, но преди всичко говорим за възстановяване на доверието между учители и родители.
„В навечерието на 15-и септември всеки един от нас – всеки учител, всеки родител, всеки ученик, винаги изпитва едно вълнение, което е свързано с прекрачването на училищния праг. В този ден винаги има най-вече надежда и амбиция. Надежда за една спокойна учебна година за учителите и амбиция за по-добри резултати за учители, ученици и родители. Нека запазим този плам, това желание за предаване на знанието през цялата учебна година. Нека учебната година да бъде спокойна и разумна, да работим в позитивна атмосфера без прояви на агресия или прояви, които не са свързани с добрите традиции в българското образование“, пожела зам.-министърът.
„За нас е изключително важно професията „Учител“ да бъде превърната в привлекателна за младите хора. Разбира се, една от възможностите за това е 15% увеличение на учителските заплати. Но такива са и възможностите за планираните дейности по Национална програма „Квалификация“ и изобщо повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти без финансови ангажименти от тяхна страна“, заяви Михайлова. По думите ѝ учениците предпочитат младите учители, защото са по-близо до тях като светоусещане, имат и по-различни подходи. В същото време те от своя страна се доверяват на опита на колегите си, които по-дълго време са в системата. „Така че би било чудесно да има повече млади хора в професията, но в същото време разчитаме и на хората, които вече имат доказан авторитет в тази сфера на дейност“, коментира тя.
„Изключително привлекателна е нашата професия и тя се работи със сърце и душа, така че нека да има повече млади учители“, пожела още зам.-министър Михайлова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.- министър Таня Михайлова: Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г.

Зам.- министър Таня Михайлова: Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г.

13 Септември 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод началото на учебната година в страната. „По данни от ГРАО, децата, родени през 2010 г., които ще бъдат сега в I. клас, са 82 160. Не бива да забравяме обаче, че има и първокласници, които започват училище малко по-рано или по-късно от обикновено – такива, родени през 2009 г. или 2011 г. Има и такива, които посочват свой настоящ адрес в чужбина. Така че цифрата, която очакваме, е 75 465 деца. Но реалният брой на записаните ученици в I. клас, a и на всички ученици, които ще прекрачат училищния праг, ще бъде ясен на 15 септември“, обясни зам.-министърът. По думите ѝтогава всички училища ще предоставят данни, за това колко ученици са се записали и какви са причините някои да не се явят в класните стаи, ако има такива случаи. „Ако трябва да сравняваме броя на първокласниците тази година с този от 2016 г., то миналата година броят на учениците в първи клас в дневна форма на обучение е бил 68 932 т. е. тази година очакваме малко повече ученици, което е добре“, добави Таня Михайлова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова: Учебната година ще започне нормално – няма основания за притеснение

Зам.-министър Таня Михайлова: Учебната година ще започне нормално – няма основания за притеснение

13 Септември 2017 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Учебната година ще започне нормално – няма основания за притеснение. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод началото на учебната година в страната. „Що се отнася до учебниците, мога да кажа, че до 27 август всички учебни комплекти и учебни помагала за I. и V. клас вече са доставени. Знаете, че учебните комплекти и учебни помагала за II. и VI. клас, бяха одобрени през август със заповед на министъра. Доставката им започна на 25 август и имаме уверенията, че до 15 септември всички ученици ще бъдат подсигурени с учебници и учебни комплекти“, заяви зам.-министърът. По думите ѝ, в случай че в някое училище дотогава не са доставени учебници и учебни помагала от избраното от тях издателство, няма да има повод за притеснение, защото първият учебен ден се пада в петък и както винаги училищата имат готовност да работят и в събота и неделя, за да осигурят нормални условия за учебния процес. „Освен това първите седмици са посветени за преговор на учебното съдържание, така че смятам, че няма да има проблем и учебниците и учебните пособия ще бъдат осигурени навреме за началото на учебната година“, заяви Михайлова.
Зам.-министърът заяви, че в страната все още се търсят учители за новата година. По думите ѝна сайтовете на всяко регионално управление на образованието винаги има обяви за търсене на учители, но точната цифра на учителите ангажирани в учебния процес тази година ще стане ясна на 15 септември, защото понякога и в последните дни се случват преминавания на учители то едно училище в друго или назначаване на нови колеги.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.