НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:54

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Екологията не изключва строителството, както и обратното

Министър Николай Нанков: Екологията не изключва строителството, както и обратното

17 Септември 2017 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Екологията не изключва строителството, както и обратното. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването "Тази неделя" по бТВ по повод изграждането на магистрала „Струма” в частта ѝ през Кресненското дефиле. Лошо е да плашим обществото със спекулативни и манипулативни тези, които звучат апокалиптично, коментира той.
По думите му в обществените обсъждания няма нито един сериозен аргумент за това кой да е приоритетен вариант за магистралата. Трябва да гарантираме не само оцеляването на биологичните видове, но и на минаващите по магистралата”, посочи Нанков.
Министърът е категоричен, че не се съгласява с поведението на еколозите, което отрича експертизата на целия бранш.
По повод обществените поръчки в бранша той заяви, че големите обществени поръчки основно се печелят от големи фирми и в последните 10 години има диверсификация на строителните фирми, които изпълняват големи обекти и проекти
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 40% е изпълнението на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански (ОБЗОР)

Над 40% е изпълнението на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански (ОБЗОР)

14 Септември 2017 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Над 40% е изпълнението на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански. Това каза по време на инспекцията на трасето министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му обектът трябва да е готов през месец май 2019 година, но действията е възможно да приключат и в края на следващата година. Археолозите обещаха, че до края на ноември най-късно ще приключат археологическите разкопки, като са открити изключително ценни предмети. Окончателен вариант за участъка през Кресненското дефиле най-вероятно ще бъде известен през октомври. Министър Нанко каза, че на 25 октомври е предвидено посещение в Брюксел, където ще бъдат представени вариантите пред двама еврокомисари. Целта е през 2023 година да има изцяло завършена АМ „Струма”. Министър Нанков уточни, че по време на обсъжданията за това откъде и как да минава магистралата през Кресненското дефиле, хората са се обединил около варианта, който се препоръчва от АПИ. По думите му повечето от опасенията, които са имали жителите, са били разсеяни. Той коментира и втория аргумент относно икономическата активност на местната общност като заяви, че ще има места за тържища и четири за отдих. Министър Нанков посочи, че в Кресна е правена подписка от еколозите, като тя е била представяна като присъствен лист на влизане в сградата. „От своя страна инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, който също бе на инспекцията, коментира, че ще бъде направена изложба, на която ще бъдат представени всички артефакти, разкрити по протежението на магистралите.
По време на разкопките на лот 3.3 на АМ „Струма“ са открити уникални находки. Това пък каза Иван Вайсов, археологът, който запозна министър Николай Нанков с артефактите, открити при разкопките по трасето на лот-а край санданското село Дамяница. На тях работят 270 души и 60 специалисти-археолози, ръководени от Малгожата Кулова. Една от най-ценните находки е фигурка на змия от нефрит, открита е керамика, край Дамяница има фигурки олицетворяващи мъжкото начало, няколко пумпала, както и карта на звездно небе и много други Археологическите разкопки на магистралното трасе в землището на санданското село Дамяница ще приключат месец по-рано, т.е. през октомври, а ценните експонати ще бъдат изложени в Националния исторически музей.
Лот 3.3 от км 397+000 до км 420+624 е част от проекта: АМ „Струма“ – лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.
Общата дължина на лот 3.3 от АМ „Струма“ е 23,6 км. В отсечката между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела – п. в. „Струмяни“ и п. в. „Сандански“, 25 големи съоръжения – мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: През октомври се очаква решението на МОСВ по оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

МРРБ: През октомври се очаква решението на МОСВ по оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

14 Септември 2017 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Очакваме през октомври министърът на околната среда и водите, който е компетентният орган, да се произнесе по отношение на Оценката за въздействие върху околната среда и окончателния вариант на трасето на лот 3.2 от АМ „Струма“. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който днес заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов инспектира напредъка по изграждането на лот 3.3 от магистралата Кресна - Сандански, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Министърът съобщи, че на 25 септември, заедно с министрите на околната среда и водите Нено Димов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на туризма Николина Ангелкова, ще има среща с двама еврокомисари Корина Крецу и Кармену Вела в Брюксел за втори път, в рамките на два месеца. Първият път представихме пътната карта за реализирането на проекта и графика за провеждане на обществени обсъждания. Сега ще представим резултатите, уточни той.
Мисля, че с темата ще приключим от гледна точка на процедура, като тя е обжалваема. Приетото от Народното събрание едноинстанционно производство с промените в Закона за опазване околната среда гарантира интереса на заинтересованите страни да обжалват, посочи Нанков. Очаквам това да съкрати сроковете, ако има жалби, така че да успеем да се вместим в графика, добави той. Нашата глобална цел е през 2019 г. да започнем строителството на лот 3.2 Крупник - Кресна, така че да не връщаме средства и до края на 2023 г. да имаме изцяло завършена магистрала „Струма“, заяви регионалният министър.
От протоколите на проведените обществени обсъждания става ясно, че местната общност, включително местната власт, се е обединила, с малки изключения, около вариант Г 10.50 със заложени в него две отделни платна на магистралата, който Агенция „Пътна инфраструктура“ приоритизира във всички финансово-икономически и технологична анализи и по отношение на срокове от гледна точка на пътна безопасност и екологични мерки, обяви Нанков в отговор на въпрос. Обществените обсъждания доказаха, че местната общност вижда и плюсовете. Има опасения, които успяха да бъдат разсеяни с конкретните действия на АПИ по изграждане на пътните връзки, допълни той и напомни, че е предвидено свързване на двете платна чрез изграждането на пет пътни възела. Те ще позволят на селскостопанските производители да стигат до терените си, посочи министърът. Предвидени са места за тържища и четири паркинга, като два от тях са проектирани и включени са в ОВОС. Две подобни зони ще бъдат изградени и на територията на община Симитли, в рамките на лот 3.1, съобщи той.
В отговор на въпрос Николай Нанков посочи, че изказаните по време на проведените обществени обсъждания за проекта екологични аргументи в подкрепа на варианта с изграждане на две платна на магистралата извън дефилето, на изток от Кресна, са били малко.
Ще помолим компетентните органи да направят проверка за това как са събрани подписите в организираната от екологичните организации подписка в Кресна и дали подписалите се знаят за какво са се подписали, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. От хората, с които сме разговаряли, имаме информация, че са ги карали да се подписват като на присъствен лист на влизане в сградата на общинската администрация, обясни той.
Има събрана подписка с над 5000 подписа в защита на източния вариант, информира Нанков.
Министърът напомни, че източният вариант на трасе на лот 3.2 предвижда всякакви възможности за правене на бизнес от местната общност, изправяне на виражи, поставяне на мантинели и изграждане екологична инфраструктура. Освен това 50% от трафика ще бъде изведен извън дефилето, като там движението ще бъде еднопосочно.
Човешкият живот и максимално бързото изграждане на трасето през най-тежкия участък от гледна точка на пътна безопасност са най-важните аргументи за нас, категоричен бе министърът. Ще изпълним проекта в срок, с европейско финансиране и съфинансиране от националния бюджет, допълни той.
По време на инспекцията на лот 3.3 Кресна – Сандански на магистралата стана ясно, че физическото изпълнение на изпълнените дейности е над 40% от общия обем работа. Полагането на първите пластове асфалт по него ще започне до края на септември. Ако се работи със същия темп и археолозите се справят, още до края на следващата година той може да бъде завършен, съобщи министър Нанков.
Завършено е разчистването на площадката, изкопа на хумус. Работи се по насипи на директното трасе, пътен възел „Струмяни“, на две площадки за отдих и т. н.
Завършени са мостовете над реките Злинска, Градешка и Потока, мостът на п. в. „Струмяни“, както и 8 селскостопански подлеза и надлеза. Изпълнени са над 70 водостоци, съоръжения за животни и преминавания на отводнителни канали, армонасипни стени, завършена е реконструкцията на два газопровода.
Продължава работата на 11 съоръжения - на виадукт при 418-ти километър, на 2 моста над р. Струма, на 3 моста над р. Санданска Бистрица, на надлеза над ж. п. линията София - Кулата при 415-ти км и т. н.
Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Стойността на договора е 234 123 012 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява „Пътинвестинженеринг“ АД. Техният договор е за 2 998 161.28 лв. без ДДС.
Лот 3.3 от км 397+000 до км 420+624 е част от проекта: АМ „Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.
Автомагистрала „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е с обща дължина 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Целта е през 2023 година да имаме изцяло завършена автомагистрала „Струма”

Министър Николай Нанков: Целта е през 2023 година да имаме изцяло завършена автомагистрала „Струма”

14 Септември 2017 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Целта е през 2023 година да имаме изцяло завършена автомагистрала „Струма”. Това каза по време на инспекцията на лот 3.3 на магистралата министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Нанков обясни, че по време на обсъжданията за това от къде и как да минава магистралата през Кресненското дефиле, хората са се обединили около варианта, който се препоръчва от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Повечето от опасенията, които са имали жителите, са били разсеяни. „Те няма да бъдат разсеяни с обществени обсъждания, а с конкретни действия на АПИ. Хората имаха опасения, че няма да могат да стигнат до нивите, но няма такова нещо, защото ще бъдат изградени пет пътни възела”, подчерта Нанков.
Той коментира и втория аргумент относно икономическата активност на местната общност като заяви, че ще има места за тържища и четири за отдих. Министър Нанков посочи, че в Кресна е правена подписка от еколозите, която е била представяна като присъствен лист на влизане в сградата. „Ще помолим компетентните органи да направят проверка дали подписаните знаят за какво са се подписали. Искам да кажа, че има събрана подписка от 5 000 души, която е в защита”, каза още Николай Нанков.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Над 40% е изпълнението на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански

Министър Николай Нанков: Над 40% е изпълнението на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански

14 Септември 2017 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Над 40% е изпълнението на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански. Това каза по време на инспекцията на трасето министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Обектът трябва да е готов през месец май 2019 година, но действията е възможно да приключат и в края на следващата година, обясни министърът. По думите му, археолозите са обещали, че най-късно до края на ноември ще приключат археологическите разкопки, при които са открити изключително ценни предмети. Окончателен вариант за участъкът през Кресненското дефиле най-вероятно ще бъде известен през месец октомври. Министър Нанков каза, че на 25 октомври е предвидено посещение в Брюксел, където ще бъдат представени вариантите пред двама еврокомисари.
В инспекцията се включи и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.
Лот 3.3 от км 397+000 до км 420+624 е част от проекта: АМ „Струма“ – лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.
Общата дължина на лот 3.3 от АМ „Струма“ е 23,6 км. В отсечката между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела – п. в. „Струмяни“ и п. в. „Сандански“, 25 големи съоръжения – мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.
Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Стойността на договора е 234 123 012 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява „Пътинвестинженеринг“ АД. Техният договор е за 2 998 161.28 лв. без ДДС.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов ще провери напредъка при изграждането на 24 км от АМ „Струма“ от Кресна до Сандански

Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов ще провери напредъка при изграждането на 24 км от АМ „Струма“ от Кресна до Сандански

14 Септември 2017 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов ще проверят напредъка при изграждането на 24-километровия участък от Кресна до Сандански от автомагистрала „Струма”. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Лот 3.3 от км 397+000 до км 420+624 е част от проекта: АМ „Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.
Общата дължина на лот 3.3 от АМ „Струма“ е 23,6 км. В отсечката между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела - п. в. „Струмяни“ и п. в. „Сандански“, 25 големи съоръжения - мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.
Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Стойността на договора е 234 123 012 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява „Пътинвестинженеринг“ АД. Техният договор е за 2 998 161.28 лв. без ДДС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще провери напредъка при изграждането на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански

Министър Николай Нанков ще провери напредъка при изграждането на лот 3.3 от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански

14 Септември 2017 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще проверят напредъка при изграждането на 24-километровия участък от Кресна до Сандански от автомагистрала „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Преди това от 10:00 часа министърът ще открие обновената детска градина „Зорница“ в с. Дамяница. Средствата за ремонта са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония 2014-2020.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер гласуваха на изборите за Бундестаг. 24 септември 2017 г.
Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер гласуваха на изборите за Бундестаг. 24 с...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.