НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:22

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България предлага София Тех Парк да бъде новият дом на Европейската агенция по лекарства (ОБЗОР)

България предлага София Тех Парк да бъде новият дом на Европейската агенция по лекарства (ОБЗОР)

14 Септември 2017 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. София отговаря на абсолютно всички критерии, за да бъде новият дом на Европейската агенция по лекарства, разположен в София Тех Парк. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на представянето на кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България. Очаква се да бъде проектирана чисто нова сграда. Захариева призна, че конкуренцията е голяма и това е състезание заедно с 18 други държави. Според нея разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите на страната.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата и дори е предвидено там да бъде изградена и метростанция от продължението на третата линия на метрото. Очаква се този лъч да бъде завършен до края на 2019 г. По думите ѝ София привлича 54% от инвестициите в страната и рейтинговите агенции дават много добра положителна перспектива за развитието на града. Тя изтъкна, че вече има много автобуси, в които хората могат свободно да ползват интернет. Фандъкова обърна внимание и на образованието в София, като посочи, че в столицата са съсредоточени едни от най-добрите средни училища в страната. Тя посочи, че и с културната си програма, и с възможностите на богатото културно-историческо наследство на София са убедени, че си струва да бъде подкрепена кандидатурата ни.
Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева заяви, че България вярва, че е достоен кандидат и че с нищо не отстъпваме на останалите страни. Според нея сме малка страна, но имаме предимства – планина и на 300 км море. Тя уточни, че вярват в единството на ЕС и това е съществен аргумент страната ни да бъдем един от кандидатите за преместването на Агенцията в София. Нейчева подчерта, че новата централа, която предлагат да бъде изградена, ще задоволи напълно необходимостта от комфортни условия на всички служители и дори може да надвиши 40 000 кв. м, с които сега разполага в Лондон. Според нея преместването на европейската агенция е икономически най-изгодно по много показатели, като едни от тях са добрата инфраструктура, достатъчният брой хотели и хотелски станции, които се намират в радиус от около 4 км от бъдещата сграда, транспортната инфраструктура, безплатният достъп до държавни и общински училища, достатъчното чуждоезиково обучение. „При нас магазините работят и в събота, и неделя, и след 20.00 часа. Една от малкото държави сме, в които има толкова лесен и добър достъп до здравни услуги. Специалистите ни са водещи в много направления“, допълни тя. Нейчева подчерта, че покриваме критерия за здравното осигуряване на служителите, семействата и техните гости. Тя допълни, че в София са концентрирани основно доста от представителите на фармацевтичния бизнес, които са 250. „Има много добро образование в сферата на висшето образование. Като географско положение, нашата страна наистина е на място, в което би трябвало да се даде тласък в развитието ѝ“, каза още Лидия Нейчева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите, страната ни е център за фармацевтична индустрия

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите, страната ни е център за фармацевтична индустрия

14 Септември 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите на страната. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на представянето на кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще бъде проектирана нова сграда. Политическата част от нещата също е много важна. Средна държава сме, но по-важното е, че българската нация е една от най-проевропейските нации“, заяви Захариева.
По думите й кандидатурата ни е подготвена добре. „Надявам се да успеем да убедим, че София е подходяща за новото седалище на Европейската агенция по лекарствата. Наистина сме един център за фармацевтична индустрия. 250 са представителствата, свързани с нея“, каза още вицепремиерът.
Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева заяви, че България вярва, че е достоен кандидат. „С нищо не отстъпваме на останалите страни. Малка страна сме, но имаме предимства – планина, на 300 км море. Вярваме в единството на ЕС и това е съществен аргумент да бъдем един от кандидатите за преместването на Агенцията в София. Новата централа, която предлагаме да бъде изградена ще задоволи напълно необходимостта от комфортни условия на всички служители. Може да надвиши 40 000 кв. м., с които сега разполагат в Лондон. Близо е до летището“, обясни Нейчева. По думите й преместването е икономически най-изгодно по много показатели. „Има добра инфраструктура. Има достатъчно хотели и хотелски станции, които се намират в радиус от около 4 км от бъдещата сграда. Транспортната инфраструктура непрекъснато се подобрява. Има безплатен достъп до държавни и общински училища. Достатъчно с чуждоезиково обучение. При нас магазините работят и в събота, и неделя, и след 20.00 часа. Една от малкото държави сме, в които има толкова лесен и добър достъп до здравни услуги. Специалистите ни са водещи в много направления“, допълни тя. Нейчева подчерта, че покриваме критерия за здравното осигуряване на служителите, семействата и техните гости. „В София са концентрирани основно доста от представителите на фармацевтичния бизнес – те са 250. Има много добро образование в сферата на висшето образование. Като географско положение, нашата страна наистина е на място, в което би трябвало да се даде тласък в развитието й“, каза още Лидия Нейчева.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата, предвидено е там да бъде изградена и метростанция

Кметът на София Йорданка Фандъкова: София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата, предвидено е там да бъде изградена и метростанция

14 Септември 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата, предвидено е там да бъде изградена и метростанция. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „София привлича 54% от инвестициите в страната. Рейтинговите агенции дават много добра положителна перспектива за развитието на града. Поставили сме си целта той да се развива като зелен и иновативен град. Тук има много добре подготвени хора. Вече има много автобуси, в които хората могат свободно да ползват интернет. През последните години работим, за да направим градския транспорт по-удобен. Един от нашите приоритети е проектът за развитието на метрото. Това е възможно най-удобният и екологичен транспорт. Третата линия ще бъде завършена до края на 2019 г.“, заяви Фандъкова. По думите й мястото, което е предложено, а именно София Тех Парк, е подходящо и много атрактивно място в столицата. „Предвидено е да бъде изградена и метростанция от продължението на третата линия на метрото. В София са съсредоточени едни от най-добрите средни училища в страната. Важни са усилията ни по отношение на запазване и развитие на зелената система в града. София беше първата, която създаде и прие стратегия за интелигентна специализация“, допълни Фандъкова. Тя посочи, че и с културната си програма, и с възможностите на богатото културно-историческо наследство на София сме убедили, че си струва да бъде подкрепена кандидатурата ни.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Romania-Insider: Букурещ е сред желаещите да приемат Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган

Romania-Insider: Букурещ е сред желаещите да приемат Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган

3 Август 2017 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Букурещ и други 22 европейски града са кандидатствали да приемат две европейски агенции – Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков Орган, които ще напуснат централите си в Лондон след Брекзит, пише Romania-Insider.
19 града са кандидатствали да приемат Европейската агенция по лекарствата. Сред тях са Букурещ, Амстердам, Атина, София, Барселона, Братислава и Копенхаген. Други осем се борят за Европейския банков орган, включително Люксембург и Прага.
Бъдещите централи на двете агенции ще се установят след гласуване на 20 ноември. Европейската комисия ще прегледа кандидатурите до 30 септември. Залогът е голям, защото ще доведе до себе си пристигането на стотици работници и техните семейства, което ще доведе до икономически ползи за града-домакин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local: Швеция официално кандидатства да приеме Европейската агенция по лекарствата след Брекзит

The Local: Швеция официално кандидатства да приеме Европейската агенция по лекарствата след Брекзит

1 Август 2017 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Швеция официално е кандидатствала да приеме важната Европейската агенция по лекарствата, след като Великобритания напусне блока, пише вестник The Local.
„Европейската агенция по лекарствата има стратегическа важност за глобалната конкурентоспособност на ЕС. Ние сме убедени, че шведската оферта по най-добрия начин ще допринесе за развитието на агенция и за ЕС като цяло“, коментира министър-председателят на Швеция Стефан Льовен.
„Европейската агенция по лекарствата е изключително важна за здравеопазването и медицинската грижа, както и за сигурността на пациентите в ЕС. Швеция и Стокхолм могат да осигурят необходимия гладък преход“, заяви шведският министър на здравеопазването.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Градовете в ЕС се борят да станат домакини на агенциите, напускащи Лондон

Deutsche Welle: Градовете в ЕС се борят да станат домакини на агенциите, напускащи Лондон

1 Август 2017 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Във вторник Европейският съвет съобщи, че общо 19 града от блока са се включили в надпреварата да станат домакини на Европейската агенция по лекарствата, а осем са кандидатствали да приемат Европейския банков орган, предава Deutsche Welle.
Европейската комисия ще оцени дали градовете отговорят на необходимите условия, като трябва да се покрият шест критерия, включително транспортни връзки, възможност за организиране на безпроблемно преместване и училища за децата на служителите.
След това ще се вземе решението за това къде ще се установят агенциите на Европейския съюз. Гласуването ще бъде тайно в Съвета на ЕС. То ще се проведе през ноември. Очаква се двете агенции скоро след това да се преместят в избраните нови градове.
Ежегодният бюджет на Европейската агенция по лекарствата е 305 млн. евро и тя отговоря за одобряването и мониторинга на сигурността при лекарствата в Европа. Европейският банков орган от своя страна координира банковите правила и регулации в блока.
Градовете, които бъдат избрани да приемат новите агенции, ще получат икономически ползи по много начини: от приемането на висококвалифицирани служители до домакинството на специализирани конференции, които привличат хиляди хора годишно.
Сред градовете, кандидатствали да приемат Европейски банков орган, са Люксембург, Франкфурт, Париж, Дъблин, Виена, Брюксел и Варшава. За Европейската агенция по лекарствата се борят Амстердам, Лил, Милано, Хелзинки, Барселона и Братислава.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 23 града са кандидатствали да приемат след Брекзит централите на базираните в Лондон агенции на ЕС

AFP: 23 града са кандидатствали да приемат след Брекзит централите на базираните в Лондон агенции на ЕС

1 Август 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия съобщава, че 23 европейски града са се предложили като кандидати да приемат две базирани в Лондон агенции на ЕС, които трябва да намерят други седалища, след като Великобритания напусне Съюза, предаде AFP.
„19 града в Европа са кандидатствали да приемат Европейската агенция по лекарствата, докато осем са показали интерес да приемат Европейския банков орган“, съобщава Европейската комисия в официално свое заявление.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local: Дания се кандидатира за привличането на Европейската агенция по лекарствата от Лондон

The Local: Дания се кандидатира за привличането на Европейската агенция по лекарствата от Лондон

1 Август 2017 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Датското министерство на външните работи обяви, че е предало официална кандидатура Копенхаген да стане ново седалище на Европейската агенция по лекарствата. Според министерството датската столица ще осигури „най-добрата среда“ за агенцията, която в момента е базирана в Лондон, пише The Local.
Дания предлага агенцията да заеме без наем в срок от 20 години „нова, модерна и устойчива сграда с перфектна локация на по-малко от 10 минути от летището“. В кандидатурата се подчертава, че Дания има висок стандарт за живот за служителите на Европейската агенция по лекарствата, както и че има план работата на агенцията да протече плавно, докато тя се преместена от Лондон.
„Лондон бе добър дом за агенцията в течение на години. Сега трябва да намерим добро място, което да даде същата добра обстановка, за да може тя да работи в полза на европейското здраве. Вярваме, че Копенхаген може да предложи това“, посочи датският министър на външните работи Андерс Самуелсен. На свой ред здравният министър Елен Тране Ньорби посочи, че Дания има дълга история в медицинското изследване и нацията има процъфтяваща фармацевтична индустрия.
Агенция „Фокус” припомня:
Във връзка с Брекзит редица европейски агенции, които в момента са базирани във Великобритания ще трябва да намерят нови места за централите си, след като страната напусне Европейския съюз. Българското правителство е сред кандидатите Европейската агенция по лекарствата да бъде преместена на тяхна територия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ : София ще кандидатства да приеме Европейската агенция по лекарствата, след като Великобритания напусне ЕС

„Спутник“ : София ще кандидатства да приеме Европейската агенция по лекарствата, след като Великобритания напусне ЕС

1 Август 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Правителството на България е изпратило кандидатура София да бъде страната, където да бъде седалището на Европейската агенция по лекарствата, която в момента е разположена в Лондон, след като Великобритания излезе от Съюза, предаде „Спутник“.
Българският министър-председател Бойко Борисов е изпратил послание до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочвайки ползите, които решението агенцията да бъде преместена от Лондон в София би донесло.
Брекзит означава, че институциите на ЕС, включително и Европейската агенция по лекарствата, които в момента са на територията на ЕС, трябва да се преместят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.