НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:21

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря със Зураб Пололикашвили, новия генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря със Зураб Пололикашвили, новия генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН

15 Септември 2017 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Чънду. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с новия генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Зураб Пололикашвили от Грузия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Двамата разговаряха в рамките на 22-рата Генерална асамблея на СОТ в Китай. Неговата кандидатура за отговорния пост бе гласувана в рамките на 105-ата сесия на Изпълнителния съвет на СОТ в Мадрид през месец май 2017 година и България беше сред страните, които я подкрепиха.
България подкрепя грузинския кандидат за поста на генерален секретар от самото начало, каза министър Ангелкова. И допълни, че страната ни даде своя положителен вот за г-н Пололикашвили и в двата тура на гласуване по време на 105-ата сесия на Изпълнителния съвет на СОТ. Вярвам, че и с новия генерален секретар на организацията сътрудничеството между СОТ и Министерството на туризма ще бъде все така успешно и занапред, коментира още тя.
Двамата обсъдиха възможностите за партньорство между Министерството на туризма и СОТ, както и бъдещи съвместни инициативи за устойчивото развитие на сектора. Министър Ангелкова запозна Зураб Пололикашвили с предстоящата организация на 2-рото издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“ (International Congress on World Civilizations and Ancient Routes). Тя уточни, че наименованието е предложено от Министерството на туризма и вече е одобрено от Световната организация по туризъм.
СОТ ще предприема действия за оказване на подкрепа на страните както на национално, така и на регионално ниво, посочи г-н Пололикашвили. И допълни, че организацията ще продължи да насърчава принципите и прилагането на Глобалния кодекс на етиката в туризма за постигане на целите на устойчивото развитие на сектора.
Зураб Пололикашвили беше одобрен единодушно за поста на нов генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН на 22-рата Генерална асамблея на организацията. Новият генерален секретар на организацията ще бъде с мандат 2018– 2021 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова и генералният секретар на СОТ Талеб Рифай обсъдиха съвместни инициативи

Министър Николина Ангелкова и генералният секретар на СОТ Талеб Рифай обсъдиха съвместни инициативи

15 Септември 2017 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Бъдещите съвместни инициативи между България и Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН бяха обсъдени на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и генералния секретар на организацията Талеб Рифай. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Разговорите се проведоха в рамките на 22-рата Генерална асамблея на СОТ, която се организира в китайския град Чънду. Фокусът на разговора между министър Ангелкова и генералния секретар на СОТ Рифай беше предстоящото провеждане на второто съвместно събитие с организацията в България. В края на 2018 г. у нас ще се организира Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към СОТ. „ Сред причините да предложим точно това име за конгреса са няколко важни проекта и инициативи, свързани с настоящите регионални и световни проекти в икономическата и политическата сфера. Най-открояващият се от тях е „Един пояс, един път“, проект, чийто основен фокус е древния Път на коприната и тематично се допълва с инициативата „ЕС - Китай - 2018 година на туризма“, обясни Ангелкова. Международният конгрес ще бъде резултат от съвместната работа на Министерство на туризма и специализираната организация към ООН. „На събитието ще бъдат поканени всички министри на туризма на държавите, които членуват в СОТ. Поканихме известния водещ на CNN Ричард Куест за модератор на конгреса“, допълни министърът на туризма и обясни, че 2018 г. е Европейска година на културното наследство, което прави уместен акцентът, който искаме да поставим върху културно-историческия туризъм. По време на срещата министърът на туризма представи и данни за положителния ръст на туристите в България. Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари – юли 2017 г., като се отчита ръст от 7,2% процента спрямо същия период на миналата година. Общите приходи от международен туризъм в България от началото на годината до юни 2017 г. възлизат на 2,4 млрд. лв., което е с над 12% повече спрямо същия период на 2016 г., която бе рекордна за туризма, подчерта министър Ангелкова. Друга тема на разговора между министър Ангелкова и генералния секретар на СОТ Рифай беше проблемът, който среща България с недостига на кадри в туризма. „Работещите в сектор туризъм формират основна част от неговия продукт и полагаме усилия да се подобри подготовката и квалификацията им“, увери министърът на туризма и подчерта, че липсата на кадри е проблем, за чието разрешаване се работи активно.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Николина Ангелкова представи българската марка, посветена на международната година на туризма пред участниците в 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм

Министър Николина Ангелкова представи българската марка, посветена на международната година на туризма пред участниците в 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм

14 Септември 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Чънду. Горда съм да ви представя последното начинание на България- пощенско филателно издание, посветено на инициативата „2017- Международна година на устойчивия туризъм за развитие“. Принципите на инициативата ни вдъхновиха да създадем клеймото и мисля, че това е добър начин за се съхранят ценностите на кампанията, дори и след края на тази година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при презентирането на българската пощенска марка по време на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) в Китай. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. По време на събитието всеки от участниците получи като подарък брошура, включваща пощенски плик и блок-марка със специално послание от министър Ангелкова.
Бих искала да изразя нашата благодарност към г-н Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ за подкрепата му на нашата инициатива, заяви още министърът. По думите й именно общите усилия на ведомството и СОТ позволиха днес да бъде представена нашата марка. Филателното издание изобразява два от най-емблематичните културни артефакти, датиращи от различни исторически епохи -Рилския манастир и Тракийска казанлъшка гробница. Освен това те са и част от списъка с недвижимо културно наследство на ЮНЕСКО. Елементите са свързани с кръговете, които освен, че са символ на безкрайността, присъстват и в изображенията на двата обекта. Те могат и да са аналог на безкрайното колело на живота и дълбочината на българската история.
Както вероятно знаете, България е сред малкото древни държави, които са запазили своето тракийско, римско и византийско културно наследство, с което заема трето място в Европа по отношение на културни артефакти, посочи министър Ангелкова. И Тя уточни, че това е основен фактор страната да постига своята дългосрочна цел да стане целогодишна дестинация, известна не само за летния и зимен туризъм, но и за изобилието от културно-исторически маршрути.
Наш приоритет е да създадем правилните условия за прилагане на принципите, определени от инициативата "2017 - Международна година на устойчивия туризъм за развитие", каза още министърът. По думите й сред нейните цели са насърчаване на ролята на туризма в опазването на богатото наследство и присъщите ценности на нашите цивилизации и култури в света.
Министърът призова участниците да посетят тези емблематични места за България, като подчерта, че това е най-сигурният начин да се усети духа на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова пред Световната организация по туризъм: Българското правителство работи активно за устойчивото развитие на туризма

Министър Николина Ангелкова пред Световната организация по туризъм: Българското правителство работи активно за устойчивото развитие на туризма

14 Септември 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Чънду. Туризмът е изключително важен сектор за икономиката на България и нашето правителство работи много активно за устойчивото му развитие. Туристическата индустрия формира около 13% от брутния вътрешен продукт на страната и през 2016 г. посрещнахме над 8 млн. чуждестранни туристи, което е близо 17% повече от предходната година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред пленарната сесия на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН, която се провежда в китайския град Чънду, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.
"Устойчивият туризъм играе изключителна роля за развитието на устойчива икономика и нашата основна цел е превръщането на България в атрактивна целогодишна дестинация", посочи още Николина Ангелкова. Тя подчерта също, че българското правителство създава много добри условия за привличане на повече инвестиции към сектора и насърчава партньорствата, които стимулират развитието на туристическата индустрия в защитена околна среда.
"Нашият стремеж е да улесняваме процедурите, които привличат повече инвестиции в масовия зимен и летен туризъм, но и в специализираните видове – балнео- и СПА, културно-исторически, голф и др., стана ясно от думите на министъра. България има дълга история, от която е наследила многобройни архитектурни паметници, които я правят все по-атрактивен маршрут в региона", каза още министър Ангелкова.
Тя благодари на китайските домакини за перфектната организация на мащабния форум и акцентира върху важността на сътрудничеството с международните организации в туризма, особено със СОТ. Министърът благодари специално и на генералния секретар на организацията Табел Рифай, който има неоценим принос за двустранните отношения, и увери присъстващите, че българското правителство ще продължи да насочва вниманието си към туризма като важна точка от дневния му ред. Ще работим още по-усилено за промотирането на страната като все по-конкурентна дестинация, заключи тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Инициативата „Един пояс, един път“ може да води до ново измерение на сътрудничеството между България и Китай

Министър Николина Ангелкова: Инициативата „Един пояс, един път“ може да води до ново измерение на сътрудничеството между България и Китай

13 Септември 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата на Китай „Един пояс, един път“ е в помощ на изпълнението на плана за устойчиво развитие на туризма до 2030 година. България подкрепя това начинание, като пример за това е 2-рият международен семинар „По Западния път на коприната“, на който страната ни беше домакин през месец юни тази година. Той се организира от Световната организация по туризъм (СОТ) и Министерството на туризма, с подкрепата на Европейската комисия. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на панела „Изграждане на партньорства - засилване на сътрудничеството в областта на туризма в рамките на инициативата „Един пояс, един път“, който се провежда в рамките на 22-та Генерална асамблея на Световната организация по туризъм, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Целта на инициативата е както да улеснява пътуванията, така и да създава дългосрочни механизми за обмен на информация. Тя насърчава изработването на съвместни маркетингови стратегии и укрепването на туристическото образование. Освен това работи и за определяне на съвместни стратегии за управление на риска.
„Ние вярваме, че инициативата „Един пояс, един път“ може да води до ново измерение на сътрудничеството между България и Китай“, коментира министър Ангелкова. Тя посочи, че чрез нея всички трудности и предизвикателства могат да се превърнат в реални възможности за развитие.
Включването в туристически маршрути, като „По Западният път на коприната“, дава възможност както за развитие на взаимоотношения между държавите, но и също така за инвестиции, каза още министърът. По думите й тези неща са важни за туризма, защото по този начин хората да натрупат още впечатления за дадена страна. Тя посочи още, че това позволява да се правят и различни рекламни кампании. „Друго важно е, че включването на страни в даде маршрут, разширява и туристическите им пазара една спрямо друга“, допълни още министър Ангелкова.
По време на среща на високо равнище, в която участие взеха министри и делегати, беше приета и декларацията „Инициатива Ченду - „Един пояс, един път“ за сътрудничество в туризма. Дискусията в панела на министрите допринесе за представянето на документа. Целта на декларацията е да насърчи укрепването на сътрудничеството в областта на туризма между страните включени в инициативата. Предвижда се това да стане с обмен на информация, създаване на съвместни маркетингови стратегии за разработване и популяризиране на общия бранд „Път на коприната“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.