НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:53

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Над 12 000 ученици са върнати в училище в резултат на работата на екипите за обхват

Министър Красимир Вълчев: Над 12 000 ученици са върнати в училище в резултат на работата на екипите за обхват

20 Октомври 2017 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 12 000 ученици са върнати в училище благодарение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с работодателски организации и с директори на образователни институции от общината и областта, която се проведе в Община Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Екипите за обхват имаха една огромна задача – първоначално липсващите деца в информационната система, но налични в системата на ГРАО, бяха над 200 000, голяма част от децата са в чужбина. В следващ етап действията по механизма ще бъдат много по-фокусирани, но след този етап ние ще имаме информация за всяко дете. Заявили сме като държава, че трябва да можем с всички институции, политики, инструменти на политиката да обхванем всички тези деца“, посочи министърът. Красимир Вълчев отбеляза, че предизвикателството оттук нататък е работата по задържане на тези деца в образователната система.
„Това е работа преди всичко на образователните институции, но също изисква координация между институциите. По отношение на семейните помощи за деца в много по-голяма степен да бъдат насочени към потребностите им, свързани с ходене на училище – такса за деца градина, обувки, дрехи. По отношение на контрола на медицинските бележки, налагане на наказателни постановления от страна на общините – това ще бъдат следващите фази“, заяви образователният министър. По думите на Красимир Вълчев усилията за обхващане на всички деца в образователната система продължават. „Имаме над 12 000 деца, записани в училище благодарение на механизма. В същото време имаме деца, които са били в системата миналата година, но тази година не са. Усилията продължават и по отношение на тези деца“, посочи министърът. Красимир Вълчев определи механизма като положителен. „Надявам се да го задържим с ангажимента на всички институции, защото съвместната работа на институциите има висока добавена стойност“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: За първи път в последните 27 години има ясна визия как да обхванем децата, които са извън образователната система

Цветан Цветанов, ГЕРБ: За първи път в последните 27 години има ясна визия как да обхванем децата, които са извън образователната система

16 Септември 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Шумен. За първи път през последните 27 години има ясна визия как да обхванем децата, които са извън образователната система. Това каза на пресконференция в Шумен Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Към настоящия момент държавните институции заедно неправителствените организации са установили, че около 206 000 деца не са включени в информационната система на МОН, посочи Цветанов. „Основният акцент на правителството е свързан с образованието. Предвижда се с екипите, които са 1 100 и 11 600 души пряко ангажирани с тях, заедно с неправителствения сектор да посетим всички тези семейства и да видим дали тези деца не са извън пределите на страната с родителите си, да проверим реалната картина и колко са децата, за които държавата трябва да положи усилия и да ги включи в образователната система“, коментира Цветанов. Той уточни, че това е инвестиция, реален потенциал, който може да запълни вакуума, свързан с липсата на работници за новоразкриващите се работни места.
Цветанов посочи, че за образованието държавата ще инвестира всяка година повече със 330 млн. лв. от досега. „Държавата ще инвестира в образователната инфраструктура, което е изключително важно, за да може да намалим агресията в училищата, агресията сред подрастващите“, подчерта Цветанов. Той каза, че и в Шумен има проблем с набирането на работници за новоразкриващите се работни места. Цветанов обвърза инвеститорския интерес към Шумен със стабилността на държавата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Милена Дамянова, ГЕРБ: Обещахме и изпълняваме управленския ангажимент образованието да е приоритет в нашата политика

Милена Дамянова, ГЕРБ: Обещахме и изпълняваме управленския ангажимент образованието да е приоритет в нашата политика

14 Септември 2017 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Обещахме и изпълняваме управленския ангажимент образованието да е приоритет в нашата политика. Това заяви от парламентарната трибуна Милена Дамянова – народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по образование и наука, четейки декларация от името на парламентарната група във връзка с предстоящия 15 септември – първия учебен ден, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Няма да се спускам в подробности какво и колко е свършено. Само ще спомена за повишението на учителските заплати от 1 септември, ангажиментът на правителството на г-н Борисов да няма деца, които да не са в класните стаи, възможността на учителите да работят без бюрократични спънки”, заяви още Милена Дамянова. По думите ѝ в България 15 септември не просто се отбелязва, а се празнува. „Знанието е това, пред което българинът винаги се е прекланял и е вярвал, че ще му донесе просперитет”, допълни Дамянова. Тя призова да няма политически популизъм по темата за образованието. „За съжаление опозицията използва тази тема, за да покаже уж грижа за обществото”, заяви Дамянова. „Предизвикателствата, които ни поставя днешният ден, трябва да се решават с дискусия”, допълни още тя.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на образованието Красимир Вълчев: Реално е през 2021 година средната учителска заплата да достигне 130% от средната за страната

Министърът на образованието Красимир Вълчев: Реално е през 2021 година средната учителска заплата да достигне 130% от средната за страната

12 Септември 2017 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Обезпечеността на системата с учителски кадри в средносрочен и дългосрочен аспект е една тревога на Министерство на образованието и на държавата в лицето на цялото правителство. Това каза за Радио „Фокус“ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той поясни, че към това са насочени всички политики на министерството и най-вече бюджетната политика. По думите му не е имало толкова категоричен бюджетен ангажимент за увеличение на възнагражденията на учителите в нито в едно правителство. „Не е имало година, в която толкова голяма част от ръста на бюджетните разходи да бъде насочен към системата на образование. И това е свързано точно с тази наша цел - да мотивираме повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Може би част от хората, които са завършили педагогическо образование, но са избрали да се реализират другаде, не в образователните институции, ще се включат в системата на образование, което също е един резерв“, каза министър Вълчев.
Според него е реално да бъде изпълнен ангажиментът за двойно увеличение на възнагражденията за четири годишен период и през 2021 г. средната учителска заплата да достигне 130% от средната за страната, за която се прогнозира, че също ще се увеличи съществено. "Това, което можем да кажем е, че с 15% увеличение, което правим сега от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната“, допълни още министър Вълчев.
Министърът на образованието заяви, че по-притеснително към днешна дата не е толкова, че няма да бъде обезпечена системата като общ брой специалисти, колкото в отделни дисциплини, най-вече в природо-математическите дисциплини, където броят на студентите е най-малък. „В Казанлък сме в Математическата гимназия, където се откри Национален център по природо-математически науки, което ни дава надежда, че моделът, който имаме за работа с учениците и успява да ги вдъхнови, ще бъде разпространен и върху други училища. Ще направим така, че с образователните институции да увеличим интереса на децата към природните и математическите науки. Нещо повече, което е ключово в дългосрочен план, не само за обезпечаване на системата с педагогически специалисти, но въобще за развитието на обществото и страната е обезпечаването на всички сектори, които изискват специалисти – инженери, технически специалисти. Всички професии на бъдещето ще изискват дигитални умения и в този смисъл - по-задълбочено обучение по математика и природни науки“, каза още министър Вълчев.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Сачева: Ще се работи индивидуално по всеки случай за обхвата и приобщаването на деца в образователната система

Зам.-министър Деница Сачева: Ще се работи индивидуално по всеки случай за обхвата и приобщаването на деца в образователната система

5 Септември 2017 | 08:10 | Агенция "Фокус"
София. Ще се работи индивидуално по всеки случай за обхвата и приобщаването на деца в образователната система. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ образователният зам.-министър Деница Сачева. Тя уточни, че първата задача в тази насока е физическото идентифициране на децата и тяхното местоположение, а мерките, които ще бъдат предприети, са разнообразни. „Насочване към социална услуга, предоставяне на някакъв тип социална помощ, насочване към кариерно планиране за по-големите или към професионално образование. Където е необходимо ще има допълнителни курсове по български език, защото това е една от причините за отпадане от училище. След като се изчерпят всички стимули, тогава за определени казуси и случаи ще бъдат налагани санкции, които могат да бъдат глоби и по-тежки наказания“, обясни тя.
Зам.-министър Деница Сачева отбеляза, че и в момента има предвидени санкции за непосещаване на училище, но налагането им е крайна мярка. По думите ѝ целта е детето да ходи на училище, а не да се получават приходи от глоби на родителите. Тя добави, че друга реакция срещу непосещаването на учебно заведение е спирането на социалните помощи за семействата, които получават такива.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 49 екипа от експерти ще работят в областта за задържане на децата в училище

Варна: 49 екипа от експерти ще работят в областта за задържане на децата в училище

3 Септември 2017 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Варна. 49 екипа от експерти ще работят във Варненска област за задържане на децата в училище. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) - Варна. Заповедите за сформирането им са издадени от Венцеслава Генова. Екипите ще обхванат всички райони на територията на областта. В състава им влизат представители на РУО, Общината, дирекция „Социално подпомагане“, МВР, както и служители на институциите в системата на училищното и предучилищното образование.
„49 са районите на компетентност, за всеки един район на компетентност има сформиран екип за обхват. В екипите са включени общо 413 лица“, допълни Венцеслава Генова. Целта на инициативата е обхващане на деца и ученици в задължителна училищна възраст, които до момента не са обхванати в образователната система или са в риск от отпадане от училище, както и реинтегриране в образователната система на отпадналите деца и ученици в задължителна възраст.
„Създаването на механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст е прието с решение на Министерски съвет. Област Варна, както и останалите области, работи много активно за изграждането на екипите за обхват във всяка една от 12-те общини на областта, като във всяко населено място, където има училище или детска градина, се създава такъв екип за обхват по компетентност. След това тези райони ще бъдат обхождани от екипи за обхват. Целта е да можем всички заедно да работим по тази много важна национална задача – да бъдат обхванати в системата на образованието децата до 12-ти клас, тоест - да няма отпаднали от системата, които след това са обречени на неграмотност и невежество“, каза още Венцеслава Генова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: През целия месец септември ще се работи активно за обхват на децата в училищната мрежа, не откриваме много ученици – над 200 000

Министър Красимир Вълчев: През целия месец септември ще се работи активно за обхват на децата в училищната мрежа, не откриваме много ученици – над 200 000

30 Август 2017 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Варна. Екипите за обхват на децата в училищната мрежа започват работа на терен от 1 септември. Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който връчи наградите на победителите в националния конкурс на тема “Развиваща и подкрепяща среда – творчество, успеваемост, духовност“ в Актовата зала на Учебно-възпитателен център „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „През целия месец септември ще се работи активно. Засякохме данните от една страна от информационната система на ГРАО и от друга страна данните, които са в информационната система на министерството за децата и учениците. Факт е, че не откриваме много деца и ученици – над 200 000. Част от тях са в чужбина. Ние можем да проследим част от тези, които са в чужбина, но други не могат да бъдат проследени, когато напускат България. Най-точната информация ще се получи на терен. Някои деца няма да ги видим в нашата информационна система, няма да ги видим и като напуснали България, но на място това се знае – било от кмета на населеното място или от близки на тези деца“, допълни министърът.
Красимир Вълчев отбеляза, че процентът на преждевременно напуснали образователната система деца и ученици е близо 14, което е между 130 000 и 150 000 ученици.Ще бъдат осигурени необходимите средства за издръжка, ако тези деца се върнат в училище, каза още министърът. „На места е възможно да има проблем с недостиг на материална база, особено там, където са струпани много деца от уязвими групи. Ние работим и по тези казуси, работим и по казуса когато някои види дете на улицата в учебно време, да подаде сигнал, то да бъде идентифицирано и да бъде върнато в училище“, посочи министър Вълчев. По отношение на малолетните и непълнолетни майки министър Красимир Вълчев коментира, че те могат да продължат обучението си на по-късен етап и към тях също ще бъдат фокусирани усилията на екипите за обхват, създадени по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, приет от Министерски съвет.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Бюджетът за образование ще бъде увеличен през следващата година

Министър Красимир Вълчев: Бюджетът за образование ще бъде увеличен през следващата година

30 Август 2017 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Бюджетът за образование ще бъде увеличен през следващата година. Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който връчи наградите на победителите в националния конкурс на тема “Развиваща и подкрепяща среда – творчество, успеваемост, духовност“ в Актовата зала на Учебно-възпитателен център „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Това може да бъде видяно още в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 година, въпреки че тя е своеобразен първоначален проект на бюджета за 2018 година. Имаме над 350 млн. лева увеличение, което има за цел да обезпечи увеличения размер на възнагражденията на педагогическите специалисти, увеличения размер на минималната работна заплата на непедагогическите специалисти. Това е първоначално заявеното увеличение. В хода на изготвянето на проектобюджета сигурно ще има и други допълнителни разходи, които ще бъдат планирани, например за извънкласните дейности“, подчерта министър Красимир Вълчев.
По думите му извънкласните дейности са една много важна част от системата. „Последните години ние правим крачки за тяхното допълнително финансиране. Разширяваме миска от дейности, които финансираме в системата. Много дейности по интереси се финансират по линия на целодневната организация, която стана възможна за всички деца от първи до седми клас и е разширена от 37 000 на над 230 000 деца, които са записани в целодневна организация. В момента финансираме дейности по интереси основно със средства от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, посочи министър Красимир Вълчев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: 80 млн. лева са предвидени до края на годината за покриване на 15-процентното увеличение на учителските заплати от 1 септември

Министър Красимир Вълчев: 80 млн. лева са предвидени до края на годината за покриване на 15-процентното увеличение на учителските заплати от 1 септември

30 Август 2017 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Варна. 80 млн. лева са предвидени до края на годината за покриване на 15-процентното увеличение на учителските заплати от 1 септември. Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който връчи наградите на победителите в националния конкурс на тема “Развиваща и подкрепяща среда – творчество, успеваемост, духовност“ в Актовата зала на Учебно-възпитателен център „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Министърът допълни, че за следващата година са предвидени 240 млн. лева за целогодишно прилагане на увеличението от 15%, което тази година е от 1 септември. „Догодина ще има и допълнително увеличение, но то ще бъде уточнено по-късно, ще бъде диференцирано и в резултат на смяната във финансовия механизъм“, уточни министър Красимир Вълчев.
Във връзка с началото на новата учебна година министър Вълчев подчерта, че няма неочаквани проблеми. „Казусът с учебниците по-скоро се реши благоприятно. Имаме основания да очакваме, че почти във всички училища за втори и шести клас ще има учебници. Всички първолаци и всички останали класове също ще имат учебници навреме. Към момента не идентифицираме някакви проблеми със стартирането на учебната година“, отбеляза министър Красимир Вълчев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.