НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Около 600 млн. лева ще бъдат разпределени на общини за образователна инфраструктура

Премиерът Бойко Борисов: Около 600 млн. лева ще бъдат разпределени на общини за образователна инфраструктура

16 Септември 2017 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък сме поканили кметовете, в изпълнение на нашата програма, близо 600 млн. лв. отиват за образователна инфраструктура. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на реконструиран топлопровод за минерална вода в Девин, предаде репортер на Радио „Фокус“-Смолян . „Това са пари за физкултурни салони, за основно саниране на училища и детски градини. На много места вече започнаха да ги строят. В четвъртък в София ще се срещна с директорите, за да се усвоят средствата и да не се пречи на учебния процес и където е необходимо, да се промени учебното време на паралелките“, обясни той и уточни, че голяма част от средствата ще бъдат за Смолян, Девин и Златоград. „Парите са факт - не ви казвам, че обещавам в един слънчев, хубав, летен ден да ги има“, коментира Бойко Борисов. „Ако се върнете в годините назад и да ми кажете кога са давани такива целеви пари за образование, за инфраструктурата, за децата, учениците и преподавателите, мога да споря много с вас“, посочи премиерът. „Благодаря, че сте тук - да добрувате, да работите и да се радвате на невероятната природа, която имаме“, допълни Бойко Борисов. Пред журналисти премиерът коментира, че се надява направеното да даде много добър резултат в качеството на образованието през следващите години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Осигурени са 8.7 милиона лева за модернизация на три училища и три детски градини в града

Велико Търново: Осигурени са 8.7 милиона лева за модернизация на три училища и три детски градини в града

14 Септември 2017 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Осигурени са близо 8.7 милиона лева за модернизация на три училища и три детски градини във Велико Търново. Новината съобщиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Одобреният проект ще бъде финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
Инвестиционното намерение на Община Велико Търново предвижда прилагане на пълен пакет от мерки за енергийна ефективност в детските градини „Ален Мак”, „Рада Войвода” и „Пролет”, както и в СУ „Владимир Комаров”, СУ „Георги С. Раковски”, „Спортно училище Велико Търново”. Подобренията в материалната база ще обхванат както сградите, така също дворовете и съоръженията в тях, възможно е и оборудване на кабинети и класни стаи чрез прилагане на т. нар. „меки“ мерки.
Заместник-министър Деница Николова обяви, че допълнително осигурените по програма „Региони в растеж“ средства за модернизация на образователната инфраструктура са общо 213 милиона лева. С тях ще бъдат финансирани проекти на 22 български общини, сред които е и този за трите училища и трите детски градини в старопрестолния град. Срокът за обявяване на процедурите и за последващата реализация на строителните работи е тригодишен и започва да тече от подписването на договорите с Управляващия орган на европейската програма.
„Удовлетворен съм, че въпросът за допълнителните средства, необходими за модернизация на образователната инфраструктура в 22 общини, намери решение. Общите усилия на НСОРБ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ и представителите на Европейската комисия доведоха до добър резултат“, коментира Даниел Панов, който е и председател на сдружението на общините. По думите му след реализацията на проектите 70% от общинските училища, детски градини и ясли ще са модернизирани.
Даниел Панов посочи и други финансови механизми, по които Общината привлича финансиране за подобряване на образователната инфраструктура. Пример за това са предстоящите ремонти в ПМГ „Васил Друмев“, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Емилиян Станев“, ОУ „Петко Р. Славейков“ и ОУ „Неофит Рилски“ (Килифарево). Финансирането е осигурено чрез Националния доверителен екофонд.
Добрите новини зарадваха директорите на всички училища във Велико Търново и на територията на общината, които уважиха традиционната среща с кмета Даниел Панов преди началото на учебната година. Ръководителите на учебните заведения бяха единодушни, че с образователната политика великотърновската община дава пример за успешни модели на сътрудничество между местната власт и училищата. Даниел Панов пожела на всички успешна учебна година и много поводи за гордост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: Половин милиард лева е общият ресурс, който ще бъде вложен в подобряване на образователната инфраструктура

Зам.-министър Деница Николова: Половин милиард лева е общият ресурс, който ще бъде вложен в подобряване на образователната инфраструктура

14 Септември 2017 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Половин милиард лева е общият ресурс, който ще бъде вложен в подобряване на образователната инфраструктура. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Николова посочи, че общият бюджет на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е 563 милиона лева. Сключени са договори за 350 млн. лева от тях. Бенефициенти са както общините, така и Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на културата. Общият брой на проектите е 75, като 17 от тях са за подобряване на общинската образователна инфраструктура, останалите са за модернизирана на държавни училища.
Деница Николова заяви, че допълнителни 213 лева ще бъдат дадени само на общините за подобряване на учебните бази. Проектите трябва да бъдат реализирани в срок от три години, а до 2023 година разходите ще бъдат отчетени пред Европейската комисия. Тогава информацията ще бъде обобщена и ще бъде направен обстоен анализ за постигнатия ефект. Николова посочи, че след реализацията на проектите по ОП „Регионално развитие“ са покрити между 30 и 40% от нуждите на образователната инфраструктура.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: Допълнителни 213 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж“

Зам.-министър Деница Николова: Допълнителни 213 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж“

14 Септември 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Допълнителни 213 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на образователната инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Само общините ще имат възможност да кандидатстват с проекти. Средствата ще бъдат насочени към общо 22 общини. Проектите на 16 от тях вече са оценени и чакат само сключване на договор. Предстои останалите да подадат своите проекти. „Всяка община кандидатства с един проект, който обобщава няколко обекта спрямо нуждите на общината. Все още не са провеждани обществените поръчките. След сключване на договорите общините ще имат време да подготвят тръжните процедури, да бъдат обявени изпълнителите и да изтекат сроковете за обжалване след избора на изпълнител. Всички тези училища ще се ремонтират най-вероятно през следващия ваканционен период, т.е. следващата година“, обясни Деница Николова.
По думите й, се предвижда в тези училища, детски градини и детски ясли да бъдат подобрена енергийната ефективност, да бъде извършена цялостна реконструкция на външната фасада, там където е необходимо, както и ремонти на външните дворове и спортната инфраструктурата. Програмата дава възможност за предоставяне на бюджетна линия за оборудване, което касае учебните кабинети. „За нас е изключително приятно, че това се случва в навечерието на първия учебен ден, защото това дава възможност от тук нататък да осигурим качествената образователна среда, както за учениците, така и за учителите, и по този начин да осигурим възможността нашите деца да учат в по-приятни условия и да използват съответните нови технологии и решения. Това ще доведе до по-качествено образование, което е нашата обща и глобална цел“, посочи Деница Николова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.