НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:16

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Няма текст в Доклада за националната сигурност, според който Русия да представлява заплаха

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Няма текст в Доклада за националната сигурност, според който Русия да представлява заплаха

28 Септември 2017 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Няма текст в Доклада за националната сигурност, според който Русия да представлява заплаха. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Димитър Лазаров след заседанието ѝ, на което бе гласуван Годишният доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Комисията разгледа доклада. Имаше забележки по отношение на структурата в доклада, липсата или наличието на някои констатации. Беше гласувано с 3 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“. Имаше и теми, които са класифицирана информация, но забележките бяха защо в структурата на доклада не са включени някои детайли. Взе се и другото становище, че няма как да бъдат включени някои технически детайли и че предстои разглеждането на класифицираните доклади на другите служби – „Военна информация“, Държавна агенция „Разузнаване“ и ДАНС“, коментира Лазаров. Той уточни, че не е имало предложения докладът да бъде допълван преди да отиде за разглеждане в пленарна зала. По думите му не е имало предложения да се маха текст, свързан с Русия. Лазаров поясни, че няма текст в доклада, който да твърди, че Русия представлява заплаха за националната ни сигурност. „Текст, че Русия е враг или представлява заплаха за националната сигурност на 11-а страница в доклада няма. Няма написано такова нещо. Това, че някой така интерпретира нещата, е друга тема. В доклада на следващата страница пише, че се създава несигурност за националната сигурност от излизането на Великобритания от ЕС, което е нормално – евроскептицизъм, националистически движения. От това не може да се направи изводът, че Великобритания е враг или заплаха за националната сигурност“, каза още Димитър Лазаров.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.

27 Септември 2017 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 година с 106 гласа „за“ , 61 „против“ и 22 „въздържал се“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Докладът е одобрен от Министерски съвет на 31 август, а на 13 септември беше приет и от Комисията по отбрана. На последното пленарно заседание на 21 септември, по предложение на ГЕРБ, депутатите само дебатираха по доклада. Той съдържа информация за изпълнение на отбранителната политика, отчитат се постигнатите резултати, достигнатата степен на изпълнение на заложените цели в секторните политики и се оценява ефикасността на използване на предоставените ресурси. Докладът съдържа изводи за състоянието на Въоръжените сили и направления за работа през следващия период, които се вземат предвид в процеса на планиране.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 година

Парламентът ще гласува Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 година

27 Септември 2017 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 година. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. На 13 септември докладът бе приет от Комисията по отбрана, а на последното пленарно заседание на 21 септември, по предложение на ГЕРБ, депутатите само дебатираха по доклада.
Народните представители ще гласуват окончателни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Предлага се военният министър да представя в Комисията по отбрана удостоените с висши офицерски звания след издадения указ от президента. Предложението кандидатите да бъдат изслушвани в комисията преди разглеждането на кандидатурите им от Министерски съвет, беше оттеглено между двете четения на промените в закона. Въвеждат се изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната, който е най-висшият държавен служител в министерството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите дебатираха по Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г.

Депутатите дебатираха по Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г.

21 Септември 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите дебатираха по Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Очаква се той да бъде гласуван на следващото пленарно заседание. Докладът е одобрен от Министерски съвет на 31 август. Той съдържа информация за изпълнение на отбранителната политика, отчитат се постигнатите резултати, достигнатата степен на изпълнение на заложените цели в секторните политики и се оценява ефикасността на използване на предоставените ресурси. Докладът съдържа изводи за състоянието на Въоръжените сили и направления за работа през следващия период, които се вземат предвид в процеса на планиране. На 13 септември докладът беше приет от парламентарната комисия по отбрана.
По време на дебатите ген. Симеон Симеонов от ДПС посочи, че финансовата необезпеченост влияе върху комплектуването с личен състав. „Бюджетът на МО и разходите за персонал се отпускат само за реално взетите длъжности. Некомплектът се е увеличил драстично. Особено тежко е положението в сухопътни войски. Трудът на военнослужещите е неконкурентоспособен на пазара на труда. Запазва се тенденцията осигуряваните финансови средства да не съответстват на потребностите на военните формирования. Крие сериозни рискове от възникване на инциденти. Важен проблем е освобождаването на боеприпаси. 3912 т. се съхраняват от МО, което допълнително го натоварва. Не са унищожени 580 касетъчни боеприпаси, чиито срок на годност изтича“, обясни той. Според него трябва да се работи превантивно. „Поетите разходи за отбрана от 2%от БВП го покриват само 5 държави - САЩ, Великобритания, Полша, Гърция и Естония. Гърция е пред фалит но намира пари за отбрана, за да поддържа въоръжените си сили. ДПС няма да подкрепи доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили“, каза още той.
Славчо Велков от БСП коментира, че понятието частично изпълнение се е появило по време на служебното правителство, независимо, че става въпрос за 2016 г. „Нека да не залъгваме обществото с това, което не е. Проблемът на севернокорейският лидер е, че рискуват главите си“, добави той.
Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че този доклад не е информационен. „Той не запознава обществото и народните представители какво се случва във въоръжените сили на България. Това, което сега излезе е единственият доклад, другите са варианти. Не виждам защо две от основните политически сили няма да подкрепят доклада. Военните изпълняват всичко, което им се възложи. Нито една държава или армия от НАТО не може да изпълнява в пълен обем задачите, които са й възложени. В некомплекта е допуснато да се прави сравнение 2014-2016 г.“, коментира Тошев. По думите му всичко, което е написано в него, дава основания да търсим повече средства за въоръжението. „Правителството на ГЕРБ има грижа за България. Няма ли армия, няма да има България, няма да има детски градини, няма да има болници. Задачата ни е да подхождаме балансирано, разумно и рационално. Надявам се европейските лидери да помислят много разумно за колективната сигурност на Европа. Българската армия изпълнява конституционните си задължения“, добави той. Според него другото са подробности за това как да бъдат преодолени недостатъците. Тошев подчерта, че най-важно ще бъде, когато след 2 месеца гласуват бюджета.
Милен Михов от „Обединени патриоти“ посочи, че българското правителство е направило чудеса от храброст. „С успехите на правителството БСП нямат нищо общо. Имаме цели региони, в които нямаме войска, а хората искат да вижда. Докладът не ревизира, а коригира и допълва текстът на служебното правителство. До 2009 г. са изхарчени 2 млрд. лв., срещу което има 0 с военни способности“, каза още Милен Михов.
Николай Цонков от БСП заяви, че възниква въпросът защо са се променили изводите на доклада. „Информацията е една и съща, но очевидно трябва да бъдат интерпретирани по различен начин. Отново да се изкриви състоянието на българската армия. Така ли ще решаваме проблемите й? Забавят се и конкурсите. Разпределението на средствата става така, че по-скоро се финансират неприоритетни дейности. За последните 2 години имаме двойно увеличение на този недокомплект. Е, тогава какъв е резултатът и причините. Кой е виновен? Няма ли да се посочат тези причини? В момента има средства само за заетите длъжности, а не се финансира това, което е дадено по щат. И очакваме, че ще се попълни този недокомплект? 2012 г. напускат 1370 военнослужещи, 2013-2014 бяха само 20. Вие си правете изводите. Какво правихте досега в 3 правителства и защо не решихте проблемите на армията?“, запита Цонков.
Борис Борисов от „Обединени патриоти“ заяви: „Не ни вкарвайте във война с президента, защото ние не водим такава. Докладът е напълно обективен, подробен, детайлен и откровен. Кой не е съгласен да купим нова бойна техника? Стига с тези партийни боричкания. Престанете да обиждате военнослужещите с тези думи за некролози и т.н.“.
Председателят на Комисията по отбраната и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов заяви, че докладът е прочетен и разбран. „Всеки има право на своето мнение, важното е, че министърът на отбраната предложи един доста критичен и верен доклад. Това е рисковано за министър и неговия екип, защото това предполага вземането на сериозни мерки. Трябва да го подкрепим в това негово начинание. Вярно е, че състоянието на армията не е добро. Важното е, че българската армия се нуждае от това леко да намалим тона, да спрем да търсим крилати думи в речниците си. По-добре е според мен да поработим, защото хората го очакват от нас. Очакват да работим в техния интерес, защото той не е личен, а на България“, коментира ген. Попов. Според него в навечерието на националния празник 22 септември са длъжни да благодарят на всички военнослужещи, че ги има и изпълняват задълженията си. „Затова, че имаме независима България“, добави още той.
Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че докладът е бил изкуствено политизиран. „Никой не ми е упражнявал натиск. В самия доклад много ясно е записано, че състоянието е критично, тежко, лошо и неприятно. Описали сме защо. Бях против формулировката, че армията не е способна да изпълнява задълженията си. Всички ние сме виновни за това. За тези 27 години в армията се правиха реформи и тя стигна до това положение. Да, много обичам да ходя по военни учения и никой не ми е поставил въпроса защо са им толкова ниски заплатите. Опитахме се да назначим лечението на армията. Трябва ли аз да влизам в остра политическа риторика и да попитам, когато през 2007 г. се махна задължителната наборна служба. Когато говорим за отбрана, не бива да се делим на управляващи и опозиция“, каза още Красимир Каракачанов. Според него 22 септември трябва да ни послужи като пример. „Ако българските политици не бяха единни и обединени, още щяхме да сме васални на османската или някоя друга империя“, добави военният министър. Каракачанов призна, че състоянието на армията не е добро, но е по-важно какво ще се направи оттук насетне. Според него нямаме ли армия, нямаме и държава.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили беше изкуствено политизиран

Министър Красимир Каракачанов: Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили беше изкуствено политизиран

21 Септември 2017 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Докладът беше изкуствено политизиран. Това каза от парламентарната трибуна министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никой не ми е упражнявал натиск. В самия доклад много ясно е записано, че състоянието е критично, тежко, лошо и неприятно. Описали сме защо. Бях против формулировката, че армията не е способна да изпълнява задълженията си. Всички ние сме виновни за това. За тези 27 години в армията се правиха реформи и тя стигна до това положение. Да, много обичам да ходя по военни учения и никой не ми е поставил въпроса защо са им толкова ниски заплатите“, коментира Каракачанов. Той подчерта, че са се опитали да назначат лечението на армията. „Трябва ли аз да влизам в остра политическа риторика и да попитам, когато през 2007 г. се махна задължителната наборна служба. Когато говорим за отбрана, не бива да се делим на управляващи и опозиция“, добави Красимир Каракачанов. Според него 22 септември трябва да ни послужи като пример. „Ако българските политици не бяха единни и обединени, още щяхме да сме васални на османската или някоя друга империя“, каза още военният министър.
Люба АЛЕКСИЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Армията се нуждае от това леко да намалим тона и да поработим

Ген. Константин Попов: Армията се нуждае от това леко да намалим тона и да поработим

21 Септември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Докладът е прочетен и разбран. Всеки има право на своето мнение, важното е, че министърът на отбраната предложи един доста критичен и верен доклад. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Комисията по отбраната и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов, по време на обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е рисковано за министър и неговия екип, защото това предполага вземането на сериозни мерки. Трябва да го подкрепим в това негово начинание. Вярно е, че състоянието на армията не е добро. Важното е, че българската армия се нуждае от това леко да намалим тона, да спрем да търсим крилати думи в речниците си. По-добре е според мен да поработим, защото хората го очакват от нас. Очакват да работим в техния интерес, защото той не е личен, а на България“, коментира ген. Попов. Според него в навечерието на националния празник 22 септември са длъжни да благодарят на всички военнослужещи, че ги има и изпълняват задълженията си. „Затова, че имаме независима България“, добави още той.
Люба АЛЕКСИЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 БСП - София: Докладът за състоянието на националната ни сигурност за 2016 г е кулминация на антируската политика през трите десетилетия на преход

БСП - София: Докладът за състоянието на националната ни сигурност за 2016 г е кулминация на антируската политика през трите десетилетия на преход

19 Септември 2017 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Докладът за състоянието на националната ни сигурност за 2016 г е кулминация на антируската политика през трите десетилетия на преход и атестация за антибългарското поведение на кабинета, ръководен от Бойко Борисов. Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София по повод Доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., приет от Министерски съвет и изпратен за гласуване в Народното събрание. Цялата позиция гласи:

Доклад – стъпка към национално предателство
Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София, изразява своята дълбока тревога от Доклада за състоянието на националната ни сигурност за 2016 г., приет от Министерски съвет и изпратен за гласуване в Народното събрание. Длъжни сме да заявим, че този Доклад е кулминация на антируската политика през трите десетилетия на преход и атестация за антибългарското поведение на кабинета, ръководен от Бойко Борисов.
Дори и през Втората световна война, когато нашата страна раболепно обслужва нацистка Германия, монархическите среди на Борис ІІІ не си позволяват подобно марионетъчно поведение на нагло предизвикателство към Русия.
Струва си да отбележим, че Докладът стъпва на заимствани тези и не отразява динамичните промени в международната обстановка. Очевиден е стремежът документът да е в синхрон с позициите на заинтересовани страни, които не крият враждебното си отношение към Москва.
В днешния ден различията между държавите-членки в Европейския съюз се отнасят и до отношението им към Руската федерация. Едни като Франция, Италия или Гърция държат на по-умерена и балансирана политика. Други като Унгария и Чехия все по-отчетливо поставят на първо място националните си интереси, които диктуват друго равнище на връзките им с Русия. Третата група държави - Полша, Литва, Латвия, Естония и съседна Румъния, изпълняват непосредствено директиви на Вашингтон. До този момент премиерът избягваше да обвърже България с една от трите линии. Но с приетия Доклад, той и министрите му, присъединиха родината ни към най-ожесточените ястреби в ЕС. Бойко Борисов, на когото не може да се отрече политическа гъвкавост, прави чрез този Доклад стъпка към предателство както спрямо националните ни интереси, така и към същината на славянската ни и православна идентичност.
Недоумяваме на какво се дължи това паническо раздразнение, разгърнато в Доклада, че руснаците заплашват европейския и световен мир и сигурност, че разширяват зоните си на влияние и че нахлуват с хибридни войни в "икономическата и културната сфера". Защо е необходимо да ни плашат с "опитите на чужди държави (т.е. Русия) за формиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на група избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."
Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София се обръща към всички здравомислещи и национално отговорни политически сили, граждански организации и патриотично настроени наши съотечественици да се изправим срещу заявките за такъв авантюристичен и антибългарски курс.
Нека разумът на нацията победи!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Ако Докладът за състоянието на националната ни сигурност се прочете внимателно, няма да се прави истерия

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Ако Докладът за състоянието на националната ни сигурност се прочете внимателно, няма да се прави истерия

14 Септември 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Този доклад е обективен не за първи път. Ако се прочете по-внимателно и цялостно, няма да се прави истерия от целия този случай. Това коментира пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за Доклада за състоянието на националната ни сигурност и за това дали Русия е заплаха за страната ни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още повече, че той констатира неща, които още миналата година са констатирани в същия доклад, който всяка година отразяваме. Той съответства на общата ни позиция. В никакъв случай няма да доведе до обтягане на отношенията и всякакви други неща, които се опитват да внушават“, коментира Захариева. По думите й това е обективен анализ, основан на обективни факти. „В никакъв случай не казваме Русия, а някои действия. Хубаво е, когато се опитва да се създава някаква истерия около тази ситуация, да се четат докладите от миналите години. Това е абсолютно обективна оценка на факти и в никакъв случай не е насочена срещу една или друга държава“, допълни вицепремиерът. Тя посочи, че не очаква реакция от Русия, защото и досега е нямало такава.
За предстоящото й пътуване в САЩ, Захариева заяви, че то е по повод годишната конференция на ООН. „За съжаление, всяка година казваме труден период, но сега наистина е с това, което се случва в Северна Корея. Радвам се, че Съветът за сигурност успя да приеме единодушно новите санкции и острата резолюция. Ще се обсъжда и реформата в ООН. Ще има много срещи. Там и лично ще се видя с външния министър на Украйна. Мотото е наистина стабилност, сигурност и мир“, каза още Екатерина Захариева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм

14 Септември 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с Доклада на въоръжените сили и отбраната, според който Русия е основна заплаха, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вижте, струва ми се, че напоследък твърде много енергия изразходваме във всякакви такива спорове, идеологеми“, коментира Йотова. „Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм. Русия е страна, с която Европа трябва да работи. Разбира се, и България като част от ЕС“, заяви вицепрезидентът. „Санкциите, които Европейския съюз наложи към Русия и съответно тя отговори по същия начин към част от европейските страни, досега не само, че не са дали резултат, а имат и негативен такъв“, коментира Йотова. По темата Шенген, Илияна Йотова заяви, че от 10-годишния си стаж на евродепутат, не чува председателя на ЕК Жан- Клод Юнкер за първи път да призовава час по-скоро Бълагрия и Румъния да станат част от това пространство. "Той започна така и своя мандат през 2014 г. Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия", поясни вицепрезидентът.
Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и член на Националния съвет на БСП Сергей Станишев също коментира пред журналисти в Народното събрание Доклада на въоръжените сили и отбраната, според който Русия е основна заплаха. "Не смятам Русия за основна заплаха за сигурността на България. Очевидно е, че заплахите са различни. Те идват от бежански и миграционни потоци, от тероризъм, който засяга и заплашва всяка една страна в Европа. Влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние и върху нашите отношения с Русия. Искам да кажа лично мнение – Русия за България винаги е била не просто обикновен съсед. В съзнанието на българите тя остава страната, която е дала най-много за освобождението на България от османското владичество с десетки хиляди руски войни. Ние винаги това ще го помним. Важно е Русия да знае“, каза Станишев. Според него когато се формулират документи от страна на правителството е важно да се отчитат и политическите послания. Станишев заяви, че е привърженик на диалога. Според него само чрез диаолог може да се намери политически баланс. По думите му голямото събитие на вчерашния ден е от речта на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза. „Тя беше очаквана от много време и според мен зададе много добра посока за ЕС“, заяви Станишев. Според него е било важно да се чуе за президента на ЕК за бъдещето на ЕВропа. „Мога да кажа, че има няколко важни новини и възможности за България. Първо в цялата визия на Юнкер няма място за Европа на няколко скорости, което е добра новина за България“, обясни Станишев. По думите му второто това е смела визия, която ще изисква много работа и политическа воля, за да се консолидират проевропейските сили. Според него друго важно за България послание и свързано с Шенген. „Тази воля на президента на Комисията има значение. Трябва правителството на България да използва възможността“, допълни лидерът на ПЕС. Според него Юнкер е дал ясно послание и за еврозоната, че тя трябва да се разшири. По думите му този процес не може да бъде протакан и това е възможност за България, която не трябва да бъде пропускана. „Убеден съм, че за да бъдем в периферията, трябва да сме в ядрото“, каза още Станишев.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година беше приет от парламентарната комисия по отбрана (ОБЗОР)

Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година беше приет от парламентарната комисия по отбрана (ОБЗОР)

13 Септември 2017 | 21:05 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по отбрана прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година. Предстои обсъждането му в Народното събрание. Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев заяви, че от по-голямо значение са действията за решаване на проблемите в армията, а не с какви думи ще наречем състоянието на Въоръжените сили. Той обясни, че личният състав е най-основният фактор за решаването на проблемите в Българската армия. „Не е тайна, че личният състав е около 28 - 29% под щата и непрекъснато се увеличава. Причините са ниското заплащане, социални пакети и т.н.“, коментира Андрей Боцев. Той обясни, че 30% от явяващите се не могат да преминат медицинските тестове, а 20 - 30% отпадат, защото не могат да преминат теста за интелигентност. Според началника на отбраната състоянието на армията е ясно, но за да се излезе от него трябва да започне изпълнението на набелязаните мерки. Вицеадмирал Пламен Манушев призова за смирение, защото всички военнослужещи са виновни за състоянието на Въоръжените сили, макар и не персонално. Той заяви, че трябва политически консенсус по отношение на националната сигурност и отбрана. По думите му вече Българската армия частично не може да си изпълнява задълженията, а това вече е от десетилетия. Пламен Манушев посочи, че в доклада е записано най-подробно и честно недоброто състояние на Въоръжените сили.
Депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов обясни, че докладът на Министерски съвет е много по-откровен и критичен от този на служебния кабинет. Симеон Симеонов от ДПС коментира, че трябва да се направи всичко възможно да има промяна в армията, да й бъде отделено сериозно внимание, за да се готвят военнослужещите, както трябва. Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ заяви, че българите, като обичащи своята армия, искат да видят най-после пълен консенсус между всички политически сили, за да започне нов етап в развитието на Въоръжените сили. Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че увеличаването на заплатите трябва да бъде основен приоритет за Министерството на отбраната и на парламента. Николай Цонков от БСП коментира, че състоянието на Въоръжените сили е повече от критично и трябват спешни мерки.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, трябва да отстояваме нашия интерес

Президентът Румен Радев: Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, трябва да отстояваме нашия интерес

13 Септември 2017 | 19:04 | Агенция "Фокус"
София. Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашият интерес. Това каза президентът Румен Радев в интервю за Нова телевизия във връзка с доклада за националната сигурност на страната, според който заплаха за националната ни сигурност е Русия.
„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност, но основата теза изложена там е, че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа“, подчерта Радев. „Не е зле да проследим в последните месеци, в които този доклад е изготвен какво са правили лидерите на тази единна свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин. Канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем не отдавнаа, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и отношения с Русия“, посочи той. „Премиерът Борисов и премиерът Ципрас съвсем наскоро заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Мисля, че най-точно го каза премиерът на Люксембург Ксавие Бетел – „време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия“. Така че аз мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси. Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашия интерес“, коментира държавният глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната комисия по отбрана прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година

Парламентарната комисия по отбрана прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година

13 Септември 2017 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по отбрана прие Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Докладът бе приет с 12 гласа „за“ и 8 „въздържал се“. Той ще бъде обсъден в 16 парламентарни комисии, след което предстои гласуването му в пленарна зала.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Кръстев, Съвет по сигурността в МС: В Годишния доклад за националната сигурност политиката на Русия не е посочена като застрашаваща националната ни сигурност

Георги Кръстев, Съвет по сигурността в МС: В Годишния доклад за националната сигурност политиката на Русия не е посочена като застрашаваща националната ни сигурност

13 Септември 2017 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Никъде в доклада, по никакъв начин политиката на Руската федерация не е посочена като застрашаваща националната сигурност на България. Това трябва да се отстоява и да не се поддаваме на внушения. Това каза секретарят на Съвета по сигурността в Министерски съвет Георги Кръстев в отговор на въпрос от депутата Славчо Велков от БСП дали от Годишния доклад за състоянието на националната сигурност става ясно, че Русия е заплаха за националната сигурност на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това вреди на способността да преценяваме от своя гледна точка националната сигурност на България в контекста на НАТО и ЕС“, посочи той. „Няма как да игнорираме действията, които застрашават сигурността на двете организации“, каза още Георги Кръстев.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната комисия по отбрана прие Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година

Парламентарната комисия по отбрана прие Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година

13 Септември 2017 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по отбрана прие Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2016 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 11 народни представители, против бяха петима, а трима се въздържаха. Предстои обсъждането на доклада в Народното събрание. Комисията продължава с обсъждане на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност.
На заседанието на комисията депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов обясни, че докладът на Министерски съвет е много по-откровен и критичен от този на служебния кабинет. Симеон Симеонов от ДПС коментира, че трябва да се направи всичко възможно да има промяна в армията, да ѝ бъде отделено сериозно внимание, за да се готвят военнослужещите, както трябва. Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ заяви, че българите, като обичащи своята армия, искат да видят най-после пълен консенсус между всички политически сили, за да започне нов етап в развитието на Въоръжените сили. Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че увеличаването на заплатите трябва да бъде основен приоритет за Министерството на отбраната и на парламента. Николай Цонков от БСП коментира, че състоянието на Въоръжените сили е повече от критично и трябват спешни мерки. „Недостатъчното ресурсно осигуряване на Въоръжените сили остава военните формирования в изключително тежко състояние“, заяви той.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Да се смирим, защото всички сме виновни за състоянието на Въоръжените сили, трябва политически консенсус

Вицеадмирал Пламен Манушев: Да се смирим, защото всички сме виновни за състоянието на Въоръжените сили, трябва политически консенсус

13 Септември 2017 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Казвам го с болка, да се смирим малко, защото всички сме виновни за състоянието на Въоръжените сили, макар и не персонално. Наистина съм „за“ консенсус между всички политически сили по отношение на националната сигурност и отбрана. Това каза депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев на обсъждането на Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2016 година в парламентарната комисия по отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не ми харесва, че вече Българската армия частично не може да си изпълнява задълженията. Ако приемем това, трябва да кажем откога е това вече, трябва да кажем, че това вече е от десетилетия“, заяви той. „В доклада е записано най-подробно и честно недоброто състояние на Въоръжените сили. Докладът е обективен. Съгласен съм изцяло с редакцията на Министерството на отбраната“, коментира Пламен Манушев. „Нашата помощ към министерството и армията ще е с това, че да направим така в следващия бюджет да продължи поетият ангажимент за увеличаване на бюджета на армията“, обясни той. „Ще гласувам „за“ приемането на доклада. Докладът за 2012 година мисля, че не се прие и нищо не се промени с това“, уточни вицеадмирал Манушев. „Призовавам да си спомним дълга си и да помогнем на Министерството на отбраната да продължи напред, какво е било назад няма да ни помогне“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев: Личният състав е най-основният фактор за решаването на проблемите в Българската армия

Ген. Андрей Боцев: Личният състав е най-основният фактор за решаването на проблемите в Българската армия

13 Септември 2017 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Най-основният фактор за решаването на проблемите в Българската армия е личният състав. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев по време на обсъждането на Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. в парламентарната комисия по отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не е тайна, че личният състав е около 28-29% под щата и непрекъснато се увеличава. Причините са ниското заплащане, социални пакети и т.н.“, посочи той. „Не се ли вземат спешни мерки рискуваме увеличаването на процента да продължи“, коментира ген. Боцев. Той обясни, че 30% от явяващите се не могат да преминат медицинските тестове, а 20-30% отпадат, защото не могат да преминат теста за интелигентност. „Състоянието на армията е ясно. Целта е мерките, които са набелязани, да започнат да се изпълняват, за да излезем от това състояние“, посочи началникът на отбраната.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев: От по-голямо значение са действията за решаване на проблемите, а не с какви думи ще наречем състоянието на Въоръжените сили

Ген. Андрей Боцев: От по-голямо значение са действията за решаване на проблемите, а не с какви думи ще наречем състоянието на Въоръжените сили

13 Септември 2017 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Не думите, с които ще наречем състоянието на Въоръжените сили са важни, от по-голямо значение са действията, които ще предприемем за решаване на проблемите, които са ни известни. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев на обсъждането на Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година в парламентарната комисия по отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не бих могъл да коментирам политически решения и виждания. Ще говоря от името на тези, които ръководя, чийто интерес защитавам и съм защитавал винаги - военнослужещите“, заяви той. „В момента се изготвя заповед за преглед на структурите на командване и управление на План 2020“, обясни ген. Боцев. „Ще се направи анализ и ще се излезем с предложение пред министъра какви структурни промени да има в Българската армия“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Отношенията на Русия с НАТО и ЕС няма как да не влияят върху България

Мустафа Карадайъ, ДПС: Отношенията на Русия с НАТО и ЕС няма как да не влияят върху България

13 Септември 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. България е част от НАТО и ЕС и трябва да отчитаме този факт. Отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят върху нас. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ по повод приетия от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Получихме доклада за националната сигурност, изпратен от МС, предстои разглеждането му в комисията на Народното събрание и естествено санкцията му“, обясни той. „В доклада има едно изречение, което искам да прочета дословно, за да няма интерпретации - „Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства, а засилената националистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации“, посочи Мустафа Карадайъ. „Не знам защо това изречение убягва и на колегите от другите парламентарни групи и медиите не го коментират“, допълни той. „Към тази вярна констатация и оценка в това изречение ще очакваме да видим какви са действията, защото решението на проблема, който е оценен вярно, зависи изключително и само от нас“, каза още председателят на ПГ на ДПС.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне

13 Септември 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на партията и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по повод приетия от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да си призная честно в детайли не съм прочел Доклада за състоянието на националната сигурност, защото все още не е гледан и в комисиите. Знаете, че той излезе от Министерски съвет съвсем скоро. Това, което мога да заявя категорично е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини. От тази гледна точка мисля, че е по-скоро извадено от контекста на написаното и смятам, че когато вече бъде за обсъждане и гласуване в съответните комисии, тогава ще можем да говорим по-ясно, а и вие ще имате възможност да се запознаете по-добре“, заяви Цветанов. По думите му от тази гледна точка мисля, че не трябва да се оставяме на интерпретации и на тълкуване, а просто да се запознаем с текстовете, които по никакъв начин не създават предпоставка за едно противопоставяне. „Всички сме свидетели, че това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да даваме чак толкова значение. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на подобни странични влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона“, допълни той. Според него част от нещата, които прави българското правителство и това, което иска да реализира в предстоящото председателство, е да засили акцента на Европа към Западните Балкани. „Те също са уязвими и може да има сериозни потенциални заплахи точно по такива внушения, които могат да бъдат направени. Когато едни бъдещи граждани на ЕС виждат европейската перспектива, това е гаранция за стабилността. Политиката, която води страната ни е за добри двустранни отношения с всички държави по света. Ние сме част от ЕС и винаги решенията, които се взимат са на Съвета на лидерите на ЕС. Заедно с всички държави-членки сме много по-силни, отколкото всеки един поотделно“, каза още Цветан Цветанов.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Тодоров, ГЕРБ: Докладът за състоянието на националната сигурност няма да навреди на отношенията между България и Русия

Антон Тодоров, ГЕРБ: Докладът за състоянието на националната сигурност няма да навреди на отношенията между България и Русия

13 Септември 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Докладът за състоянието на националната сигурност няма да навреди на отношенията между България и Русия. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров по повод приетия от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. кебапчийски котараци от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има“, коментира Тодоров.
„Ще ви кажа нещо, което е публична информация, за да не нарушаваме закона – в един от докладите на СГС преди няколко месеца, който беше препечатан в сп. „L`Europeo“, бяха публикувани имената, наказателните дела и разрешенията за СРС, които ДАНС е искала от СГС за изпълняване на законни СРС спрямо руски търговски представители и други представители на руската федерация“, посочи той и уточни, че доколкото знае, в прокуратурата има разследване по този повод.
Попитан дали заради този доклад няма да се обтегнат отношенията ни с Русия, той отговори отризателно и даде за пример това, че с всяка година руските туристи у нас се увеличават с 15-20% . „Това не е зле за България. Тези хора са платежоспособни. Нито един от тях в Бяла не видях да пуши или да прие концентрати. Безспорно службите работят. Има реални факти, които не можем да споменаваме. За мен докладът няма да навреди на отношенията“, каза още Антон Тодоров.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милен Михов, „Обединени патриоти“: Засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн несъмнено е нещо тревожно спрямо националната ни сигурност

Милен Михов, „Обединени патриоти“: Засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн несъмнено е нещо тревожно спрямо националната ни сигурност

13 Септември 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват несъмнено нещо тревожно спрямо българската национална сигурност. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов по повод приетия от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Докладът в частта за Русия много откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност, които съществуват в региона и фактора Русия в тази посока“, обясни той. По думите му изострените отношения между ЕС, НАТО и Русия не могат до доведат до друг извод освен нарастване на заплахата към националната сигурност. „В доклада се казва ясно за засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, чрез различни икономически, политически и културни средства“, заяви Милен Михов. „Тези факти обективно отразяват реалността и не можем да си затваряме очите пред тези заплахи. Не става въпрос за оценка на събитията през русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни и икономически заплахи към националната сигурност“, посочи той и уточни, че в България НАТО има далеч по-малко присъствие, отколкото Русия в Черноморския басейн. „Стъпките след доклада са ясно формулирани- засилване на отбранителните способности на България, увеличаване на бюджета и боеспособността на Българската армия“, поясни депутатът от „Обединени патриоти“. „Мисля, че и в предишни доклади е имало подобни заключения. Това не е новина. За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина“, коментира Милен Михов. „Подчертавам, че никой от „Обединени патриоти“, нито от нашите партньори не е поставял под съмнение добрите отношения с Русия. Такъв извод не е произтичал от доклада“, заяви той. „Русия е изключително важен фактор в България, исторически и политически значим. Оценката за този фактор трябва да бъде обективна“, каза още Милен Михов.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Не вярвам констатациите в Доклада за националната сигурност да утежнят отношенията ни с Русия, но за пореден път ще покажем неадекватност

Антон Кутев, БСП: Не вярвам констатациите в Доклада за националната сигурност да утежнят отношенията ни с Русия, но за пореден път ще покажем неадекватност

13 Септември 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Не вярвам констатациите в доклада да утежнят отношенията между България и Русия. Това, което ще стане е, че за пореден път ще покажем неадекватност. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев по повод приетия от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се, че това няма да има трайни последствия, това е поредната неадекватност на правителството“, коментира той. „Няма истини, които премълчаваме. Въпросът е в поставянето на ясни основи на отношения. Не съм убеден, че в момента те са равностойни между България и Русия. Ние прекалено далеч стигаме с констатациите“, обясни Антон Кутев. „Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски“, посочи депутатът от БСП. „Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношение с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история“, каза още Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Велчев, ГЕРБ: Колкото по-малко се месят политиците в отношенията между българи и руснаци, толкова по-добре е и за любовта между двата народа

Красимир Велчев, ГЕРБ: Колкото по-малко се месят политиците в отношенията между българи и руснаци, толкова по-добре е и за любовта между двата народа

13 Септември 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Колкото по-малко се месят политиците в отношенията между българите и руснаците, толкова по-добре е и за любовта между двата народа. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев по повод приетия от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм чул, нито сме коментирали едно такова изказване. Не знам доколко това е сериозно и истинско. Има комисии, където имат много повече информация. Явно, че това е в Комисията по вътрешна сигурност. Не знам за какво става дума и за какви заплахи, но явно, за да има такива изказвания, нещо ги притеснява. Ако има точни факти, това би помогнало да се коригират определени изказвания или действия на управляващите“, коментира Велчев.
Попитан дали прави разлика между държавата Русия и народа на Русия, той отговори: „разбира се“. „Дори и сега, когато беше традиционната среща на русофилите в България, и там го казах, че когато говорим за русофилство и за любовта към Русия, надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин във времето. Аз също съм човек, който съм учил там и това са едни прекрасни години, в които съм живял. Имах много приятели – не политици, не управляващи, а обикновени руснаци, които са се отнасяли с голяма любов и уважение“, допълни Велчев. Според него любовта и уважението пораждат любов и уважение. „Когато говорим за любовта, винаги съм имал предвид тази към руския народ. Обикновено политиците пречат, не знам защо, но пречат на отношенията между обикновените хора. Колкото по-малко се месят в тези отношения, толкова по-добре и за любовта между двата народа“, каза още Красимир Велчев.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.