НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:45

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Районната прокуратура предаде на съд управителя на „Евроманган“ Дейвид Уелингс

Добрич: Районната прокуратура предаде на съд управителя на „Евроманган“ Дейвид Уелингс

29 Януари 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Добрич. Районната прокуратура в Добрич предаде на съд управителя и представляващ „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. В Добричкия районен съд прокуратурата е внесла постановление за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „Глоба“. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба.
Делото е внесено в съда по този ред, тъй като съгласно разпоредбите на член 78а, ал. 1 от НК се предвижда задължителното освобождаване на Дейвид Уелингс от наказателна отговорност с налагането на административно наказание „Глоба“ в размер от 1000 до 5000 лева при едновременното наличие на три предпоставки – деецът да е привлечен за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 3 години, да не е осъждан и да не е бил освобождаван до момента от наказателна отговорност.
Управителят и представляващ „Евроманган“ ЕАД е бил привлечен като обвиняем на 23 ноември 2017 г. от Районната прокуратура в Добрич за това, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството не е поискал от съда да бъде открито производство по несъстоятелност. Тогава с постановление на прокуратурата му е била наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 2500 лева. Върху нея съдът е наложил обезпечение по искане на прокуратурата, за да послужи за покриване на част от разноските по делото, които до момента са около 5000 лева.
Районната прокуратура в Добрич е събрала достатъчно доказателства по делото, от които става ясно, че дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина Оброчище, е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г. Натрупаните публични задължения към НАП са около 1,5 млн. лева. За тези задължения НАП е образувала принудително изпълнение за събирането им.
Отделно от тях „Евроманган“ ЕАД има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт около 100 000 лева. Само към „Енерго про“ ЕАД дружеството на Уелингс дължи около 300 000 лева.
Управителят на изпадналото в несъстоятелност дружество „Евроманган“ е поданик на Кралство Великобритания, със статут на постоянно пребиваващ в България.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Районната прокуратура привлече като обвиняем управителя на „Евроманган“ ЕАД

Добрич: Районната прокуратура привлече като обвиняем управителя на „Евроманган“ ЕАД

23 Ноември 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Добрич. Управителят и представляващ „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс е бил привлечен като обвиняем от Районната прокуратура в Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Днес с постановление на Районната прокуратура срещу него е било повдигнато обвинение, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството като негов управител и представляващ не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност.
69-годишният Уелингс не бил открит на постоянния си адрес във Варна. Разследващите направили повторен опит да бъде установено местонахождението му, за да бъде призован. Намерен е бил в седалището на дружеството в село Църква, където му е била връчена призовка. Управителят на „Евроманган“ е поданик на Кралство Великобритания, но е със статут на постоянно пребиваващ в България.
Районната прокуратура в Добрич е събрала достатъчно доказателства по делото, от които става ясно, че дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина "Оброчище", е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г. Натрупаните публични задължения към НАП са в размер около 1,.5 млн. лева. За тези задължения НАП е образувала принудително изпълнение за събирането им. Отделно от тях „Евроманган“ ЕАД има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт около 100 000 лева. Само към „Енерго про“ ЕАД дружеството на Уелингс дължи около 200 000 лева.
Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Прекратено е делото за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“

Добрич: Прекратено е делото за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“

20 Септември 2017 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Добрич. Окръжен съд - Добрич е прекратил делото за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД, след като кредиторът, поискал производството, се е отказал от иска си, съобщиха от пресцентъра на съда. Търговското дело е образувано по молба на „Петрол Асет“ ЕООД - Добрич, заради натрупани от „Евроманган“ задължения в размер на 16 452 лева по търговски сделки с дизелово гориво и бензин. Ищецът в качеството си на кредитор твърди, че ответното търговско дружество не е в състояние да изпълни изискуемите и безспорни парични задължения по търговските продажби, поради което е поискал то да бъде обявено в несъстоятелност. Междувременно дължимите суми са били платени и по тази причина кредиторът е внесъл молба производството да бъде прекратено. Съдът, като е взел предвид молбата и данните по делото, е намерил искането за основателно и го е уважил.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.