НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Янка Господинова, кмет на Община Алфатар: Само 10 деца ще прекрачат прага на най-малкото училище в България тази година, налага се общината да го финансира

Янка Господинова, кмет на Община Алфатар: Само 10 деца ще прекрачат прага на най-малкото училище в България тази година, налага се общината да го финансира

14 Септември 2017 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Само 10 деца ще прекрачат прага на най-малкото училище в България тази година. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на Община Алфатар Янка Господинова по повод началото на учебната година в най-малкото училище в България, което се намира в село Алеково. „Мислехме вариант това училище да бъде закрито още през тази учебна година, но в крайна сметка решихме, че най-доброто, което можем да направи, е да го запазим поне през настоящата 2017/2018 година. С решение на Общинския съвет го включихме в списъка със средищните училища, което беше продиктувано от промяната на закона. Така че към настоящия момент е средищно училище, но не е включено в списъка със защитените училища”, посочи тя. Господинова обясни, че като материална база сградата е непредразполагаща за нормални учебни занятия, защото основен ремонт в нея през последните 30 години не е извършван. „Сградата е под всякаква критика – има проблеми с ВиК и електрическата инсталация, които са опасни за децата, има проблем и с отоплението и с цялата инфраструктура както вътре, така и в двора. За това в края на учебната година решихме заедно с директора на училището да минем на вариант, в който учебните занятия да бъдат провеждани в друга сграда на общината – читалището в село Алеково. Направихме основен ремонт, обособихме една класна стая, трапезарна част и зала за занимания, защото формата на обучение е целодневна. Така дечицата ще могат да учат в едни нормални условия, където ще могат да усвояват учебния материал по най-добрия за тях начин. От страна на родителите не срещнахме никакви трудности, така че учебната година ще започне нормално - всичко, от което учениците имат нужда като учебни помагала и материали, им е осигурено. Към настоящия момент уроците ще се преподават от трима учители, които са с различни специалности, включително и директора на учебното заведение. Така че кадрово сме обезпечени“, уточни тя.
Господинова каза още, че финансирането, с което разполага училището, ще стигне само до Нова година, а след това то ще се поеме изцяло от Община Алфатар. „Минимумът ученици, които трябва да учат в едно училище, е 16 и тогава се получава финансиране от държавата. И тъй като в нашето училище в единия клас са пет дечица и в другия са пет, това означава, че ние от Общината ще трябва да дофинансираме. Но едва ли ще имаме възможност да покрием изцяло средствата, които са по 1840 лв. на дете. В момента положението е такова, че до Нова година училището ще има средства, а оттам нататък преминава изцяло на издръжка на общината. Тоест, за да го има това училище, сме взели решение да се дофинансира изцяло от общината“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.- министър Таня Михайлова: Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г.

Зам.- министър Таня Михайлова: Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г.

13 Септември 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод началото на учебната година в страната. „По данни от ГРАО, децата, родени през 2010 г., които ще бъдат сега в I. клас, са 82 160. Не бива да забравяме обаче, че има и първокласници, които започват училище малко по-рано или по-късно от обикновено – такива, родени през 2009 г. или 2011 г. Има и такива, които посочват свой настоящ адрес в чужбина. Така че цифрата, която очакваме, е 75 465 деца. Но реалният брой на записаните ученици в I. клас, a и на всички ученици, които ще прекрачат училищния праг, ще бъде ясен на 15 септември“, обясни зам.-министърът. По думите ѝтогава всички училища ще предоставят данни, за това колко ученици са се записали и какви са причините някои да не се явят в класните стаи, ако има такива случаи. „Ако трябва да сравняваме броя на първокласниците тази година с този от 2016 г., то миналата година броят на учениците в първи клас в дневна форма на обучение е бил 68 932 т. е. тази година очакваме малко повече ученици, което е добре“, добави Таня Михайлова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова: Учебната година ще започне нормално – няма основания за притеснение

Зам.-министър Таня Михайлова: Учебната година ще започне нормално – няма основания за притеснение

13 Септември 2017 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Учебната година ще започне нормално – няма основания за притеснение. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод началото на учебната година в страната. „Що се отнася до учебниците, мога да кажа, че до 27 август всички учебни комплекти и учебни помагала за I. и V. клас вече са доставени. Знаете, че учебните комплекти и учебни помагала за II. и VI. клас, бяха одобрени през август със заповед на министъра. Доставката им започна на 25 август и имаме уверенията, че до 15 септември всички ученици ще бъдат подсигурени с учебници и учебни комплекти“, заяви зам.-министърът. По думите ѝ, в случай че в някое училище дотогава не са доставени учебници и учебни помагала от избраното от тях издателство, няма да има повод за притеснение, защото първият учебен ден се пада в петък и както винаги училищата имат готовност да работят и в събота и неделя, за да осигурят нормални условия за учебния процес. „Освен това първите седмици са посветени за преговор на учебното съдържание, така че смятам, че няма да има проблем и учебниците и учебните пособия ще бъдат осигурени навреме за началото на учебната година“, заяви Михайлова.
Зам.-министърът заяви, че в страната все още се търсят учители за новата година. По думите ѝна сайтовете на всяко регионално управление на образованието винаги има обяви за търсене на учители, но точната цифра на учителите ангажирани в учебния процес тази година ще стане ясна на 15 септември, защото понякога и в последните дни се случват преминавания на учители то едно училище в друго или назначаване на нови колеги.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.