НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:00

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

France 24: Френските профсъюзи провеждат масово шествие в Париж против реформите в трудовото законодателство

France 24: Френските профсъюзи провеждат масово шествие в Париж против реформите в трудовото законодателство

21 Септември 2017 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските профсъюзни организации провеждат масово шествие по улиците на френската столица Париж заради предвидените реформи в трудовото законодателство на страната, предава англоезичната редакция на France 24.
Шествието започна от булевард Монпарнас и ще завърши на площад „Италия“.
Хората носят плакати с надписи като: „Еманюел, не пипай пенсията ми“ и „Макрон води война с обикновените хора“.
Това е пореден протест срещу реформите в трудовото законодателство на страната, като на демонстрациите в последните седем дни са участвали над 200 хиляди души из цялата страна.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Един от най-големите френски профсъюзи готви мащабни акции срещу президента Еманюел Макрон

The Guardian: Един от най-големите френски профсъюзи готви мащабни акции срещу президента Еманюел Макрон

11 Септември 2017 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон, ще се изправи пред първите големи протести срещу себе си, откакто стана държавен глава на Франция, пише The Guardian.
Един от най-големите профсъюзи на Франция обяви, че ще организира демонстрации срещу промяната на трудовото законодателство в страната.
Крайнолявата „Генерална конфедерация на труда“ (ГКТ), е вторият най-голям профсъюз на Франция. ГКТ ще проведе протести из цяла Франция, мобилизирайки държавни служители, влаков персонал и работници от енергийния сектор срещу правителството.
Това е първото изпитание за плановете на Еманюел Макрон, да създаде по-благоприятно за бизнеса и икономическото развитие трудово законодателство във Франция.
Генералният секретар на ГКТ Филип Мартинез заяви, че из цялата страната, са запланирани 180 демонстрации.
По-рано през седмицата, Макрон заяви по време на реч в Атина, че няма да се подчини пред нищо и никой.
„Нито пред мързеливите, нито пред циниците или екстремистите“, каза тогава френският президент. Това предизвика възмущението на левицата. На въпрос дали съжалява за думите си, президентът на Франция заяви „абсолютно не“.
„Франция не е отворена за реформи. Бунтуваме се, съпротивляваме се, опитваме се да ги избегнем. Такива сме си“, каза той по повод на това, че французите „мразят реформите“.
Френският президент има амбициозен план, чиято цел е да „трансформира“ страната, и да я превърне в икономически лидер на Европа.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Французите виждат в крайнолевия Жан-Люк  Меланшон най-силния опонент на Еманюел Макрон

Reuters: Французите виждат в крайнолевия Жан-Люк Меланшон най-силния опонент на Еманюел Макрон

5 Септември 2017 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските гласоподаватели виждат в крайнолевия Жан-Люк Меланшон най-силния опонент на президента Еманюел Макрон според социологическо проучване, подчертаващо слабостта на по-умерената опозиция в страната, предаде Reuters.
Според социологическото проучване на „Ифоп-Фидусиал“ популярността на Макрон е спаднала рязко откакто той пое властта през май, но разкритията от проучването сочат, че той-може да започне оспорваните реформи, предложени от него самия, защото гласоподавателите смятат Меланшон за твърде краен, за да бъде сериозен претендент за властта.
„Меланшон е най-вече на протестния фронт, но не изглежда да е реална алтернатива за Макрон“, заяви Фредерик Даб от „Ифоп“. „Това може да е възможност за Макрон, позволявайки му да се създаде вакуум около него и да замени дебата ляво-дясно с такъв между реформите и протеста“, добави той.
Според социологическото проучване 45% от респондентите смятат, че партия „Непреклонна Франция“ на Меланшон е най-силната опозиция за Макрон. Това е двуцифрена преднина пред консервативната Републиканска партия и крайнодясната „Национален фронт“. Едва 8% споменават Социалистическата партия.
Самите републиканци са тихи заради поражението на техния кандидат Франсоа Фийон на президентските избори, а и част от тях подкрепят принципите на готвените от Макрон икономически реформи. Същевременно левият Меланшон е силно против плановете на президента да преработи трудовото законодателство, но партията му има едва 17 депутати от 577-местния парламент.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Лазар Копринаров, политолог: Еманюел Макрон е много амбициозен млад политик, който се надява да възроди силата и величието на Франция

Проф. Лазар Копринаров, политолог: Еманюел Макрон е много амбициозен млад политик, който се надява да възроди силата и величието на Франция

2 Септември 2017 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Еманюел Макрон е много амбициозен млад политик, който се надява да възроди силата и величието на Франция. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин проф. Лазар Копринаров, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград. „Макрон остава на позицията, че тежките проблеми на Европа са много и тя трябва да бъде съживена, да й се внуши нова енергия и нов импулс. В тази си визия за ЕС европеиста Макрон предвижда овладяване на различията и напреженията между Изтока и Запада, между Юга и Севера в Европа. Миналия месец той посети Австрия, Румъния и България. Това са 3 страни, които ще председателстват Съвета на ЕС през 2018 и 2019 година. Тези посещения се разглеждат във френската преса като своеобразно сондиране за идеите на Макрон за реформи в Европейския съюз“, допълни той.
Според проф. Копринаров френският президент иска да предизвика диалог между всички в Европа и иска да открои онези идеи, които са приемливи за всички в Европа. Политологът посочи, че френският президент е дошъл в България не за да ни диктува как да гласува България в Съвета на министрите, когато се разглежда Директивата за командированите работници, а за да изслуша България и за да даде малко енергия в необходимия дебат за бъдещето на ЕС. По думите му първите 100 дни от управлението на френския президент във вътрешнополитически план не са били най-успешните, но от днес той започва да действа много активно.
„Всъщност това, че Макрон тръгна и постави темата за социалния дъмпинг на преден план при посещението си в Източна и Централна Европа, в някаква степен трябваше да успокои френските синдикати преди той да пристъпи към радикални промени, които няма да бъдат изгодни за синдикатите“, каза още проф. Лазар Копринаров.
Натали СТЕФАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Лазар Копринаров, политолог: Влизането ни в Еврозоната би повишило доверието в страната и би донесло директни чуждестранни инвестиции

Проф. Лазар Копринаров, политолог: Влизането ни в Еврозоната би повишило доверието в страната и би донесло директни чуждестранни инвестиции

2 Септември 2017 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Влизането на България в Еврозоната би повишило доверието в страната ни и би донесло директни чуждестранни инвестиции. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин проф. Лазар Копринаров, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. „Влизайки в Еврозоната, присъствието на България при вземането на решения в ЕС ще бъде много по-значимо и по-отчетливо. Говори се много за Европа на много скорости. Страните, които ще бъдат в Еврозоната ще бъдат на първа скорост, тоест - това обещание и тази декларация за подкрепа на Макрон в полза на влизането ни в чакалнята на Еврозоната, е изключително важно за нас“, уточни той.
Относно влизането на България в Шенген проф. Копринаров заяви, че от няколко години технически страната ни е готова за присъединяването, но има политически пречки, тъй като няколко страни в Европейския съюз смятат, че няма достатъчно гаранции по отношение на съдебната ни система и поради тази причина са против включването ни в споразумението. „Ние трябва да си дадем сметка, че ако френският президент декларира подкрепа за бързото ни влизане в Шенген и за участието на България в обсъждането на новото измерение на Шенген, това със сигурност би довело до разклащането на позициите на онези страни, които са против влизането на България“, допълни той.
Политологът обясни, че влизането в Шенген означава за държавата ни повече възможности за засилване на охраната на границите, повишаване на сигурността на страната ни по отношение на тероризма и нелегалната емиграция.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Лазар Копринаров, политолог: И цяла Източна Европа да гласува против промените в Директивата за командировани работници, няма да е достатъчно, за да бъдат блокирани

Проф. Лазар Копринаров, политолог: И цяла Източна Европа да гласува против промените в Директивата за командировани работници, няма да е достатъчно, за да бъдат блокирани

2 Септември 2017 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Дори и цяла Източна Европа да гласува заедно против промените в Директивата за командировани работници, пак няма да е достатъчно, за да бъде блокирано предложението. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин проф. Лазар Копринаров, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград, по повод поисканата от френския президент Еманюел Макрон при посещението му у нас подкрепа от страна на България за готвените промени в документа, които ще ограничат командировките на български работници във Франция. Той уточни, че директивата може да бъде променена само, ако в полза на промяната гласува квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите, а България в тази институция разполага само с 10 гласа, от общо 345. По думите му Чехия и Унгария имат по 12 гласа, Румъния – 14, а Полша – 27.
„И става дума за това, че евентуалната промяна може да засегне не повече от 15 000 българи, докато в Западна Европа навярно работят повече от 1 милион наши сънародници. Така че, страховете от предложената от Макрон промяна в тази директива за работниците са силно преувеличени и аз бих казал, че те са по-скоро инструмент за вътрешнополитическа употреба, отколкото реална загриженост за националните ни интереси“, посочи политологът.
Проф. Копринаров заяви, че промяната в директивата вероятно ще получи подкрепа от цяла Западна Европа. Според него премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев добре са си дали сметка, че нещата са необратими и са постъпили много умно, като са поискали подкрепа за Шенген, за чакалнята на Еврозоната и за участието на България в планираното създаване на фонд за европейска отбрана, където българската индустрия да се включи пряко в създаването на оръжия, които ще присъстват в армиите на всички държави-членки на ЕС. Политологът подчерта, че това са все полезни, важни и перспективни за България неща.
Натали СТЕФАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Лазар Копринаров, политолог: Пострадали от промяната в Директивата за командированите работници ще бъдат не самите работници, а работодателите им

Проф. Лазар Копринаров, политолог: Пострадали от промяната в Директивата за командированите работници ще бъдат не самите работници, а работодателите им

2 Септември 2017 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пострадали от промяната в Директивата за командированите работници, ще бъдат не самите работници, а работодателите им. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин политологът проф. Лазар Копринаров. Той подчерта, че става дума не за всички работещи, а само за командированите на работа в Западна Европа. „Има една Директива на ЕС от далечната 1996 година, която казва, че заплатите на работниците, които са командировани в други страни от Европейския съюз, не могат да бъдат по-малки от минималната заплата в приемащата страна, но командированите работници могат да пращат социалните си осигуровки в изпращащата ги държава. Българите, командировани във Франция, могат да плащат социалните си осигуровки в България, а не във Франция. Това е изгодно за нас, защото социалните осигуровки в Източна Европа са много по-ниски, отколкото в Западна Европа и в този смисъл командированите от нашия край на Европа са с по-висока конкурентноспособност от някои западноевропейски колеги“, обясни политологът. Проф. Копринаров отбеляза, че ако анализираме какви са ефектите от евентуалната промяна на тази Директива, означава че печалбата на работодателите и на онези, които ги командироват, ще бъде по-висока ако се запази сегашната система, но ако се промени в посока на това, което иска Франция, то всъщност може да се окаже, че работниците ще бъдат с по-големи привилегии. По думите му командированите във Франция през 2015 година според официалните данни са някъде около 286 000, като огромната част от тези командировани работници идват от Полша, Румъния, Португалия и Испания. Той посочи, че България се нарежда едва след тях и в този смисъл България няма да бъде в никакъв случай най-пострадалата, ако изобщо може да се говори за пострадали от евентуалната промяна. Проф. Лазар Копринаров допълни, че шофьорите и транспортните работници ще бъдат изключени от последиците на тази Директива.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: Еманюел Макрон в атака срещу правата на работещите във Франция

Morning Star: Еманюел Макрон в атака срещу правата на работещите във Франция

2 Септември 2017 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Париж. Работнически синдикати протестираха в Париж, вчера, когато президентът Емануел Макрон представи нови трудови „реформи", които ще направят по-лесно за шефовете наемането и уволняването на персонал, пише левичарското британско издание Morning Star.
Макрон иска от парламента да гласува новите закони, което, според изданието, е третата атака срещу правата на работещите, за последните няколко години и те нямат шанс да изменят посоката, в която отиват нещата.
За да оправдае новите мерки, Макрон заяви, че „Франция е единствената голяма икономика в ЕС, която не е успяла да се справи с масовата безработица, вече от три десетилетия.“
Безработицата във Франция е 9,5 процента, като новия президент се зарече да я намали до 7 процента до 2022 година.
Трудовото законодателство на страната, според неолиберала Макрон, е основната причина за безработицата, въпреки че и други големи европейски страни, като Италия и Испания, имато дори по-голям проблем в това отношение, а средната безработица за еврозоната е 9,1 процента.
Стотици са се присъединили към протеста на различни синдикални организации и групи и са се обявили срещу реформите.
„Еманюел Макрон представлява големите собственици и тези, които искат да орежат социалните придобивки, социалната защита и да занулят всичко, което бе постигнато от работниците“, заяви един от протестиращите. „Всичко е въпрос на идеология“, настоя друг.
Синдикатите призоваха за масови демонстрации срещу новия закон на 12-и септември, но две от най-големите работнически организации обявиха, че няма да участват.
Парията „Новото ляво“ на Жан-Люк Меланшон също се включи в призивите за протест, но за 23-и септември.
Реформите, обявени от френския премиер Едуард Филип вчера, включват пет основни мерки.
Едната позволява на работодателите да изключват синдикатите при преговори за съкращения с персонала.
Друга ограничава компенсацията за неправомерно уволнение въз основа на времето, което е прослужено. Максимумът ще бъде 20-месечна заплата след 29-годишна заетост.
Законодателството би позволило на малките и средни предприятия да се договарят с работниците и извън рамките на споразуменията за колективно трудово договаряне.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Манов: Вероятно Еманюел Макрон ще срещне интересите на източноевропейските страни по темата с мигрантските квоти

Стефан Манов: Вероятно Еманюел Макрон ще срещне интересите на източноевропейските страни по темата с мигрантските квоти

24 Август 2017 | 22:10 | Агенция "Фокус"
София. Вероятно Еманюел Макрон ще срещне интересите на източноевропейските страни по темата с мигрантските квоти. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Стефан Манов, анализатор, наблюдаващ от дълги години френският обществен живот относно обиколката на държавния глава на Франция Еманюел Макрон в държавите от Централна и Източна Европа. „Като знак за подадена ръка към източноевропейските страни беше декларацията на президента Макрон, че мигрантските квоти вероятно не са най-удачният начин за справяне с мигрантския поток. Тук той ще срещне интересите на източноевропейските страни, които се противопоставят категорично на разпределянето на мигрантите по квоти в държавите“, обясни Манов. По думите му темата за мигрантите безспорно е една от тези, които настройват източноевропейските общества спрямо европейските разпоредби и начина на функциониране на ЕС. „Така е във вътрешнополитически план – в България, Румъния, Чехия и по-общо в Източна Европа. Това би могло да бъде разменната монета - засилване на контрола в рамките на директивата за командировани работници и някои нейни промени срещу премахване на мигрантските квоти или по някакъв начин обезсилването на този механизъм, който така или иначе не работи“, заяви Манов и добави, че практически нито една страна не е приела мигрантите по разпределените от Брюксел квоти. „Тук виждам също пресечна точка между интересите на България, Румъния и другите източноевропейски държави с това, което президентът Макрон може да предложи в кошницата, с която идва на гости“, каза още той.
Мариела РУСЕВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Манов: Ако България съумее успешно да преговаря с президента Макрон вероятно тежестта ни в европейското семейство значително ще нарасне

Стефан Манов: Ако България съумее успешно да преговаря с президента Макрон вероятно тежестта ни в европейското семейство значително ще нарасне

24 Август 2017 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Ако България съумее успешно да преговаря с президента Макрон вероятно тежестта ни в европейското семейство значително ще нарасне. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Стефан Манов, анализатор, наблюдаващ от дълги години френският обществен живот относно обиколката на държавния глава на Франция Еманюел Макрон в държавите от Централна и Източна Европа.
Във връзка с това защо в обиколката не са включени Полша и Унгария и какво послание изпраща френският президент с това решение, Манов коментира: „Очевидно Полша и Унгария в последните години все повече се откъсват от основните ценности на ЕС. Тук нямам предвид икономическата сфера, а фундаментът на ЕС – демократичните ценности и свободи на гражданското общество“. „Очевидно е, че президентът Макрон не смята, самият той го е заявявал, че политиката на Орбан и на полското правителство съответстват на тези фундаментални ценности на ЕС. Този знак е повече от ясен. Независимо, че Полша е най-голямата източноевропейска държава, Унгария също е една от значителните спрямо съседната Чехия например, подходът на Макрон е - „мога да разговарям със всички, които споделят фундаменталните ценности на ЕС““, допълни той.
„Ако гледаме какъв е шансът за България и какво това може да донесе на страната ни, определено е, че тежестта на България и Румъния значително нарастват в ЕС. Ако се върнем на директивата за командированите работници, то тя е от сферата на европейски регламенти, които могат да бъдат ревизирани не с консенсус от всички 27, а с мнозинство. Знакът е много интересен“, каза още Стефан Манов. По думите му, ако България и Румъния съумеят успешно да преговарят днес и утре с президента Макрон вероятно тежестта им в европейското семейство, около масата на европейските лидери, значителни ще нарасне. „Това е труден момент, но може да бъде и шанс за стъпване на по-високо ниво. Не е тайна, че България до голяма степен е извън полезрението на европейските лидери. Малко се говори и пише, а и малко тежи България на масата на европейското семейство“, добави Манов. „Тук виждам възможността ни на тази визита да подкрепим президента Макрон в реформите на ЕС. Нека припомня, че те не се заключават само в директивата за командированите работници. Значително по-същественото е приемането на европейски бюджет, контролиран от ЕП, министър на финансите на европейско ниво, така да се каже. Тоест това са значителни структурни промени, които знаем, че до известна степен се спират от Германия. Макрон търси нови съюзници, които да бъдат част от новия европейски двигател, който ще изведе напред Европа и ще позволи да върне европейската мечта в европейските общества“, уточни Стефан Манов.
Мариела РУСЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Манов: Предлаганите промени от Еманюел Макрон в директивата за командированите работници е в тяхна полза и ще повишат социалния им статус

Стефан Манов: Предлаганите промени от Еманюел Макрон в директивата за командированите работници е в тяхна полза и ще повишат социалния им статус

24 Август 2017 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Предлаганите промени от Еманюел Макрон в директивата за командированите работници е в тяхна полза и ще повишат социалния им статус. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Стефан Манов, анализатор, наблюдаващ от дълги години френският обществен живот относно обиколката на държавния глава на Франция Еманюел Макрон в държавите от Централна и Източна Европа.
Във връзка с това, от кои страни Макрон би получил подкрепа за едно от централните си европолитически намерения: реформата на директивата за командированите работници, Монова заяви, че въпросът е изключително симптоматичен. „Проблемът с директивата „Болкенщайн“ или директивата за командированите работници не е от вчера, но кристализира изключително много недоволство не само във Франция, но и в други от по-старите западноевропейски членки на ЕС“, обясни той и допълни, че причина е, че използвайки и заобикаляйки някои принципни положения в директивата нелоялни фирми от Източна Европа подбиват пазара на труда в страните от Западна Европа.
„Самата директива предвижда работниците да получават същата заплата, каквато трудещите се от съответната държава, но социалните отчисления, които работодателят прави, не са по тарифата на съответната държава, а по тази на държавата, от която работникът идва‘, коментира Стефан Манов. По думите му във Франция има около 45% социални отчисления, докато в държави от Източна Европа са 13-20%, т.е. разликата в себестойността на труда е отявлена. Той уточни, че отвъд този проблем се е оказало, че има редица нарушения в практиката, които не отговарят на директивата за командировани работници, което нарушавайки законодателството и съществуващия регламент , създава нелоялна конкуренция.
„В случая не говорим за реално премахване на тази директива, а за нейното подобряване, така че да може едновременно мобилността на работната ръка да бъде факт, съгласно принципите на ЕС, но и да се избегне социалният дъмпинг“, поясни Манов. „Тази реформа е сигнал към обществеността в страните от Западна Европа, че Европа може да защитава, включително и интереса на работещите командировани, които да получават реално високи доходи, а не от заплатите им да бъдат приспадани такси от страна на работодателите“, каза още той.
По думите му интересът както на страните от Западна Европа, така и на тези от Източна Европа – новите членки, е свързан с това Европейският съюз да бъде структура с перспектива, която да бъде приемана от гражданите на тези държави като шанс, а не спънка за развитието им. „От тази гледна точка – да, първият прочит е, че това може да предизвика известно напрежение, но то вече съществува. Целта на реформата е именно това напрежение да бъде свалено, затова изходът на Макрон е положителен и умел дипломатически ход – да отиде и да се срещне с лидерите на тяхна територия, в съответните държави, и да разговаря открито за този проблем. Реално промените, които се предлагат, ще са в полза на работещите в тези държави и ще повишат социалния им статус. Идеята е не социалните условия да бъдат занижени във всички държави, а обратно – в новоприетите те постепенно да се повишат до тези в Западна Европа. Това е реформата“, коментира той.
Според Стефан Манов проблемът не е само икономически и не касае само конкретната ситуация. „Залогът е именно имиджът за функциониране на ЕС в общественото мнение“, добави той.
Мариела РУСЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 януари 2018 г.
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 я...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.