НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Окончателният вариант на Националната програма за Българското председателство ще бъде приет в началото на декември (ОБЗОР)

Окончателният вариант на Националната програма за Българското председателство ще бъде приет в началото на декември (ОБЗОР)

11 Септември 2017 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. Окончателният вариант на Националната програма за Българското председателство ще бъде приет в началото на декември. Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, по време на конференция, по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС. На конференцията присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев и народни представители от ГЕРБ. Окончателният вариант на програмата ще бъде изготвен след обобщение на резултатите от обществените обсъждания, които ще се проведат от септември до ноември в Народното събрание и с неправителствени организации. Министър Лиляна Павлова обясни, че по приоритетите ни за Председателството ще работи Висш консултативен политически съвет, създаден от премиера Бойко Борисов. Членове на съвета, които ще бъдат и посланици на Българското председателство, са Симеон Сакскобурготски, Росен Плевнелиев, Херман ван Ромпой, Ханс Пьотеринг, Жан Леви и Ервин Прьол. Първата среща на съвета ще бъде през октомври. Откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“.
Министър Павлова коментира, че на Европа ѝ е нужно да бъде единна и обединена, затова трябва да се направи всичко възможно за обръщане тенденцията на евроскептицизма. Според нея трябва да се търси компромис по тежките теми като миграцията, бюджета на ЕС и еврозоната. Като важни теми тя определи сигурността, продължаването на кохезионните фондове, инфраструктурата и свързването на Черно море с Дунав. Лиляна Павлова обясни, че девизът на Българското председателство- „Съединението прави силата“ за България, както и за Европа е валиден повече от всякога. Тя уточни, че страната ни поема Председателството в един не лек и дори критичен момент за ЕС, като ще имаме възможността да участваме във формирането на политиките за бъдещето на Европа и Балканите. По думите й 10 години след членството в ЕС България се е променила и е постигнала много, подобрила е макроикономическите си показатели и инфраструктурата, но важната задача е младите хора да се връщат в България. Според министъра трябва да бъдем балансирани и да търсим консенсуса, за да бъде Председателството ни успешно.
Амбициозната цел на България е провеждането на среща на върха през май месец с основна заявка- европейската перспектива за Балканите. Лиляна Павлова уточни, че България няма намерение да дава фалшиви очаквания на гражданите на Балканите, но може да даде реалистичен план, който страните от Западните Балкани да изпълнят, за да вървят по пътя към членството в ЕС. Министърът открои свързаността, сигурността и перспективата за разширяването на ЕС като ключови приоритети. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че Западните Балкани са част от средата, която може да допринесе за сигурността на ЕС. Той обясни, че по време на Българското председателство ще бъде даден сериозен акцент на европейската перспектива на Западните Балкани.
В края на май или началото на юни в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ като част от програмата на Председателството. Лиляна Павлова коментира, че провеждането на такава среща отчита значимостта на отношенията между ЕС и САЩ. Планира се и голямо събитие в САЩ, част от културната програма за Председателството, с цел засилване на взаимоотношенията със САЩ във всички направления. Ще бъдат проведени и специални визити с различна тематика в няколко американски щати.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Западните Балкани са част от средата, която може да допринесе за сигурността на ЕС

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Западните Балкани са част от средата, която може да допринесе за сигурността на ЕС

11 Септември 2017 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Когато говорим за тема "Сигурност" трябва да имаме предвид, че Западните Балкани са част от тази среда, която може да допринесе за сигурността на ЕС. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на конференция по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По доклад на Европол около 800 са гражданите от Западните Балкани, които бяха доброволци в боевете в Близкия Изток, по-специално присъединиха се към Ислямска държава. Около 5 хил. са жителите от ЕС, предимно от Белгия, Германия, Холандия, които се присъединиха към тези действия в Близкия Изток“, посочи той. „Това е сериозна заплаха за ЕС и точно затова това, което ще направим в предстоящото Председателство, е да дадем сериозен акцент на европейската перспектива на Западните Балкани“, заяви Цветан Цветанов. „Ще дадем подкрепа на държави, които действително са външната граница на ЕС, каквато е България“, коментира той. „България допринася за сигурността в ЕС с ограничаването на нелегално преминаващи бежанци“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: В края на май или началото на юни в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ като част от програмата на Председателството

Министър Лиляна Павлова: В края на май или началото на юни в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ като част от програмата на Председателството

11 Септември 2017 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Като част от календара на Българското председателство в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ в края на май или началото на юни. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в отговор на въпрос на Соломон Паси дали Българското председателство ще спомогне за отношенията между Европа и САЩ, по време на конференция по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Среща ще има и в България, отчитайки значимостта на отношенията и темата и проблематиката на тази област“, посочи тя. „В САЩ планираме също голямо събитие като част от културната програма за Председателството именно за засилване на взаимоотношенията със САЩ във всички направления“, обясни Лиляна Павлова. „Имаме планирани поредица събития, имахме среща с посланиците и с търговските представители на България по света. Планираме и специални визити, които да бъдат направени в няколко щата по определена тематика“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Очакваме окончателният вариант на Националната програма за Българското председателство да бъде приет в началото на декември

Министър Лиляна Павлова: Очакваме окончателният вариант на Националната програма за Българското председателство да бъде приет в началото на декември

11 Септември 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Окончателен вариант на Националната програма за Българското председателство очакваме да бъде приет в началото на декември. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на конференция, по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на ноември да обобщим резултатите и да направим завършена версия на Националната ни програма“, обясни тя. „Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на Българското председателство“, посочи Лиляна Павлова и допълни, че сред членовете на борда са Симеон Сакскобурготски и Росен Плевнелиев. „През октомври ще бъде първата среща на този борд“, коментира тя. Министърът посочи, че откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“. На конференцията присъстват председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев и народни представители от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Трябва да бъдем балансирани и да търсим консенсуса, за да бъде Председателството ни успешно

Министър Лиляна Павлова: Трябва да бъдем балансирани и да търсим консенсуса, за да бъде Председателството ни успешно

11 Септември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Най-важното, за да бъде успешно Председателството е да успеем да бъдем балансирани, неутрални, когато председателстваме, не за сметка на това да не защитаваме българските приоритети. Да бъдем балансьор - този, който ще търси баланса и консенсуса. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на конференция, по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме амбициозната цел да проведем среща на върха през май месец с основна заявка- европейската перспектива за Балканите“, заяви тя. „Нямаме намерение или очаквания, трябва да сме много внимателни, не можем да си позволим да даваме фалшиви очаквания на гражданите на Балканите“, уточни Лиляна Павлова. По думите ѝ страната ни може да даде реалистичен план, който страните от Западните Балкани да изпълнят, за да вървят по пътя към членството в ЕС. „Приоритет №1 към Западните Балкани е свързаността - въздушна, енергийна, пътна, железопътна, дигитална. Тя може да бъде усетена от всеки един гражданин“, посочи министърът и допълни, че другите два важни приоритета са сигурността и перспективата за разширяването на ЕС към Западните Балкани.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.