НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Атанас Тошев, Община Асеновград: 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ се обжалват пред Административния съд в Пловдив

Инж. Атанас Тошев, Община Асеновград: 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ се обжалват пред Административния съд в Пловдив

5 Октомври 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Асеновград. 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград се обжалват пред Административния съд в Пловдив. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Атанас Тошев, директор на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград. По думите му към изпълнение на заповедите може да се пристъпи едва след като съдът се произнесе.
„Всяко описване на незаконни постройки или съставяне на актовете, констатиращи незаконното строителство, се извършва от общински служители, като има и представители на дирекция „Социално подпомагане“. Със съдействието на наши служители от дирекция „Хуманитарни дейности“, социалните работници изготвят социални анкети на живущите в жилищните постройки, които подлежат на премахване. На база тези анкети се предлагат варианти за настаняване, тоест оказва се съдействие за картотекиране за общинско жилище. Някои от тях, които отговарят на необходимите изисквания, могат да бъдат настанени в социални институции. В тази насока също се работи“, обясни инж. Атанас Тошев. Той уточни, че двама души отговарят на условията за настаняване в социални институции, но те са отказали. „Има подадени също три заявления за настаняване в общинско жилище и едно заявление за картотека за следващата година, като крайно нуждаещи се граждани“, посочи директорът на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград.
Инж. Атанас Тошев обясни, че след като бъдат връчени заповеди за премахване на незаконни постройки, в Административно-процесуалният кодекс е заложен срок за обжалването им. „Също така има срок за доброволно изпълнение на заповедите. Ако собствениците не премахнат сами незаконните постройки, чак след това пристъпваме към принудително събаряне. Към момента не са съборени постройките, за които има заповед за премахване, но са обжалвани в съда, тоест 7 броя“, посочи Тошев. Той допълни, че проверките за незаконно строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград се извършват поне два пъти месечно. „Ритъмът на проверките и последващите действия зависи от датите на издадените актове и на връчените заповеди. Не са фиксирани точни дати за тези дейности“, уточни инж. Атанас Тошев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати

Пловдив: Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати

5 Октомври 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Атанас Тошев, директор на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград. По думите му до края на седмицата предстои връчването на 17-те заповеди за констатирано незаконно строителство на собствениците, като те ще бъдат подканени доброволно да премахнат нерегламентираните постройки.
„Това е рутинна дейност, която извършваме от края на месец юни. Периодично се влиза в ромската махала в кв. „Лозница“, по-конкретно в частта, която е извън регулацията на града, а именно местността „Лаково“. Там тече процес по описване на незаконните постройки. Съставят се констативни актове с последващи заповеди за премахване. Самите постройки в местността „Лаково“ са издигнати върху частни и общински имоти“, обясни инж. Атанас Тошев. Той посочи, че към днешна дата няма планувано събаряне на незаконни постройки, но през следващите няколко дни продължава описването и съставянето на актове, както и връчването на изготвените заповеди за премахването им.
„От края на месец юни до момента са връчени 65 акта за незаконно строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград. Съборените досега постройки са 36. По-голямата част от тях са премахнати принудително, а останалите са съборени доброволно от собствениците им“, каза още инж. Атанас Тошев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Асеновград имат готовност за нови протести

Пловдив: Жителите на Асеновград имат готовност за нови протести

24 Септември 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград имат готовност за нови протести. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. „Протест днес няма да има, но имаме готовност да започнем отново, ако съдът не наложи справедливи наказания спрямо обвиняемите роми, които биха децата ни“, заяви Тодоров. Според него „справедливо наказание“ би била присъда над 5 години лишаване от свобода. Йордан Тодоров каза още, че очакванията са най-късно до 2 седмици магистратите в Асеновград да насрочат дата за започването на съдебния процес.

„Фокус“ припомня:
На 14 септември прокуратурата внесе обвинителен акт спрямо 11 мъже за побоя над спортисти в района на язовир „40-те извора“ край Асеновград. Разпитани са били над 30 свидетели. Извършени са множество разпознавания и експертизи. Предстои Районен съд – Асеновград да насрочи съдебно заседание по делото.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: В ромската махала в Асеновград се извършват ежедневни полицейски проверки

Министър Валентин Радев: В ромската махала в Асеновград се извършват ежедневни полицейски проверки

19 Септември 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Извършват се ежедневни полицейски проверки в кв. „Лозница“ за установяване на лица на територията на ромската махала, пребиваващи в нарушение на Закона за гражданските регистрации. Това каза вътрешният министър Валентин Радев в отговор на въпрос относно ситуацията в Асеновград и предприеманите мерки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В изнесената приемна в ромската махала за периода от 24 август до настоящия момент са профилактирани 5 лица и са проведени беседи с 27 лица. Приети 11 сигнала за нарушаване на нощната и дневна тишина“, посочи той. „Полицейските органи изпълняват задълженията си по отношение на контрола върху наложените забрани за нерегламентирано движение на каруци в града“, обясни вътрешният министър. „Ежедневно служители на районното управление в Асеновград оказват съдействие на общинските служители за изпълнение на мероприятия по описването и премахването на незаконни постройки в квартала“, допълни той и уточни, че са предприети комплекс от мерки относно кадровото обезпечаване на районното управление в Асеновград. „За периода 10 юли-20 август е извършена мащабна дейност по проверяване адреси, санкциониране на правонарушители, съставяне на актове за установяване на административни нарушения и издаване разпореждания по Закона за МВР“, посочи Валентин Радев. „Областната дирекция на МВР-Пловдив подържа готовност за изпълнение на допълнително възникнали задачи и ако обстановката се усложни е готова да приложи и други сили или аз да разпоредя да отиде жандармерията“, обясни министърът и допълни, че обстановката в Асеновград е спокойна.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград (ОБЗОР)

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград (ОБЗОР)

28 Август 2017 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. В неделя протестът започна в 19.00 часа от паметника на Цар Иван Асен II в града. След това протестиращите се насочиха по пътя Асеновград - Смолян, където шествието, предвождано от гайдари блокира за десетина минути движението в района на разклона за Асеновата крепост. Протестът бе поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Протестиращите настояват за бързо развитие на съдебните процеси на задържаните за нападението цигани, както и законите да важат еднакво за всички. Те изразиха своите резерви, че нещо ще се промени, след като в циганската махала в града бе открито ново районно управление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио "Фокус"- Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. И тази вечер протестът започна в 19.00 часа от паметника на Цар Иван Асен II в града. След това протестиращите се насочиха по пътя Асеновград - Смолян, където шествието, предвождано от гайдари блокира за десетина минути движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Протестът тази вечер бе поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Протестиращите настояват за бързо развитие на съдебните процеси на задържаните за нападението цигани, както и законите да важат еднакво за всички. Йордан Тодоров заяви, че има резерви, че нещо ще се промени, след като в циганската махала в града бе открито ново районно управление.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 100 души са се събрали на протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Около 100 души са се събрали на протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 100 души са се събрали на протест пред паметника на Цар Иван Асен II в Асеновград, за да изразят недоволството си от беззаконието в циганската махала в града. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. Очаква се към тях да се присъединят още хора и броят на протестиращите да се увеличи. Очаква се по-късно шествието на протестиращите ще се насочи по пътя Асеновград - Смолян. Очаква се шествието да блокира за кратко движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Основно искане на протестиращите е жителите в циганската махала, които не са регистрирани в Общината, ще бъдат изселени. Според тях откритата преди дни полицейска приемна в кв. „Лозница“ няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни.
"Фокус" припомня: Протестът тази вечер е поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Миа Сердарева от Инициативния комитет на протестиращите. По думите ѝ все още няма яснота колко души ще подкрепят протеста, който ще се проведе тази вечер. „Искаме равни права и задължения за всички. Съществува фалшива реалност вече 27 години, всичко е на приказки, а реално нещата стоят иначе. Обещаха, че жителите в циганската махала, които не са регистрирани в Общината, ще бъдат изселени. Такова нещо не се е случило, няма и да се случи“, добави Сердарева. Според нея откритата преди дни полицейска приемна в кв. „Лозница“ няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни. Поредният протест започва в 19.00 часа днес пред паметника на Цар Иван Асен II и се очаква да бъде подкрепен от народната певица Валя Балканска. По-късно шествието на протестиращите ще се насочи по пътя Асеновград - Смолян. Очаква се протестиращите да блокират за кратко движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград

Министър Валентин Радев: Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград

24 Август 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев при откриването на новосъздадената приемна на полицията кв. „Лозница“ в Асеновград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Не се радвам, че днес откриваме приемна тук. Ще се радвам, ако след време на нейно място открием детска площадка“, подчерта Радев. Той посочи, че в новосъздадената полицейска приемна ще работят петима полицейски служители. Издръжката на новата приемна ще струва по 15 000 на месец.

„Фокус“ припомня:
Приемната стана факт след гражданска инициатива и обсъждане между Община Асеновград и МВР. За нейното реализиране по решение на Общински съвет – Асеновград бяха вложени 27 000 лева. Новата полицейска приемна е част от трайните мерки за овладяване на противообществените прояви, повишаване на обществената сигурност и ред, както и спокойствието на гражданите.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“

24 Август 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“ от 12.00 часа на ул. „Дружба“ № 34а, съобщиха от пресцентъра на МВР. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите. В нея денонощно ще дежурят трима полицейски служители от Районна управление „Полиция” – Асеновград. За реализирането на проекта бяха вложени 27 000 лева. В най-скоро време приемната ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“

23 Август 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“ на 24 август, четвъртък, от 12.00 часа на ул. „Дружба“ № 34а, съобщиха от пресцентъра на МВР. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите. В нея денонощно ще дежурят трима полицейски служители от РУ - Асеновград. За реализирането на проекта бяха вложени 27 000 лева. В най-скоро време приемната ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си

Пловдив: Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си

20 Август 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. Причина за преустановяването на протестните действия е, че по-голяма част от жителите се намират извън града поради отпускарския сезон. „Тази неделя протест няма да има“, заяви Тодоров.
Той коментира и проведената преди ден втора акция, при която бяха премахнати нови 10 стопански и жилищни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград. „Незаконните къщи и постройки в циганската махала са над 200. Общината е предприела мерки, изпълнила е някои обещания, но виждаме, че няма го желания ефект“, подчерта Тодоров. По данни от Общината, до този момент са премахнати общо 26 постройки в местността „Лаково“. 36 са издадените заповеди за незаконно строителство в циганската махала. Йордан Тодоров заяви, че в началото на следващия месец протестите ще бъдат подновени.

„Фокус“ припомня:
Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна с колове и мотики ученици, треньори и родители от отбора по кану-каяк, докато са тренирали на язовир „40-те извора“ край Асеновград.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нови 10 постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при поредна акция срещу незаконното застрояване

Пловдив: Нови 10 постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при поредна акция срещу незаконното застрояване

18 Август 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Нови 10 стопански и жилищни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при втора проведена акция срещу незаконното застрояване. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Община Асеновград. При проведената днес акция напълно са съборени още 10 от описаните в заповеди за премахване общо 36 стопански и жилищни постройки. Причината да не бъдат съборени и останалите е, че за пет от тях има в ход процедура по обжалване пред Административен съд – Пловдив, а една е в общ зид с обжалвано премахване на обект. До момента при настоящата и предишна процедури са премахнати общо 26 постройки в местността „Лаково“. Акцията днес е преминала без инциденти и е била обезпечена с присъствие на полиция и противопожарен екип.
На място е извършена дейност по евентуално изключване на електрическо захранване, а обитаващите предварително са изнесли своята налична покъщнина. Община Асеновград е осигурила на място присъствие на социални работници, които да извършат социално анкетиране на желаещи. Общо петима от обитаващите такива постройки са пожелали да попълнят анкети за социалното си положение и да бъдат консултирани за начините да се включат в реда за чакащи настаняване в случай, че отговарят на условията.
Започнало и изграждането на приемна на Районното полицейско управление „Полиция“ – Асеновград в квартал „Лозница“, след като МВР и Община Асеновград се споразумяха за мястото и вида на обекта.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.