НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:58

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

112(Украйна): Петро Поршенко има намерение да предложи да бъдат въведени миротворци на ООН в Донбас

112(Украйна): Петро Поршенко има намерение да предложи да бъдат въведени миротворци на ООН в Донбас

23 Август 2017 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко има намерение да презентира идеята за въвеждане на миротворци на ООН в Донбас на предсотящата 72-а Генерална Асамблея на ООН през месец септември, предаде украинският телевизионен канал „112 Украйна“, който излъчи пряко изказване на президента, който беше на посещение в Луганска област.
„Въпросът за миротворческа мисия на ООН и въоръжена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ), за да бъда откровен с вас, е труден за придвижване. Всичко опира до категоричното нежелание на Русия да установи мир на Донбас. Или, казано по друг начин, да остави Украйна в покой. Но аз съм уверен, че водата пробива камъка, затова имам намерение да презентирам идеята за въвеждане на миротворци, на сесията на Генералната Асамблея на ООН в Ню Йорк“, отбеляза Порошенко.
Да, страната агресеор е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и за съжаление, има право на вето, но това не значи, че ние трябва да спрем да се стремим към такова решение, още повече, че това би било справедливо, защото Украйна е една от страните с най-голям принос към миротворческата деятелност на ООН. Подобно решение още един път ще демонстрира кой, кой е, особено ако Русия се възползва от правото си на вето, както направи с нашата инициатива, съвместно с много страни, които ни подкрепиха, да се образува международен трибунал за атаката над малайзийския лайнер MH-17”, добави той.
Освен това, Порошенко отбеляза, по повод необходимостта за въвеждането на миротворци от ООН в Донбас, с мандат от Съвета за сигурност на ООН, че:
„На 24 юли, по време на предварителни телефонни преговори на лидерите от „нормандския формат“, аз ги запознах с още една много важна украинска инициатива – необходимостта от въвеждането в Донбас на миротворческа мисия на ООН, с мандат от Съвета за сигурност на организацията. Това би било гаранция за това, че на Донбас ще се прекрати стрелбата гаранция за това, че Русия ще престане да изпраща бойци и ще отзове своите редовни подразделения, ще си прибере оръжието, което е доставила, за да се убиват украинци“.
„Подчертавам, че ако Русия изведе своята войска, между нас няма да има повече поводи за конфликт, нито повод за дискусии. Аз мога да потвърдя това, чрез информация, която ми предоставя ежеседмично председателят на Областната държавна администрация, защото по мое нареждане, той присъства всяка седмица на линията на съприкосновение, среща се с хора и ги убеждава, че руската окупация все още не е довела до благоденствие нито една територия“, подчерта украинският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Специалният пратеник на САЩ в Украйна заяви, че подкрепя новото примирие в Донбас

AFP: Специалният пратеник на САЩ в Украйна заяви, че подкрепя новото примирие в Донбас

22 Август 2017 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Вилнюс. Специалният пратеник на САЩ за Украйна заяви, че подкрепя новото примирие, което съвпада с началото на учебната година, предава AFP . Това се случва един ден след проведените с представител на Кремъл разговори.
„Знам, че е много важно в разговорите от нормандския процес, да има примирие за учебния сезон“, каза Курт Волкер.
„Изглежда като добра идея, която очевидно ще подкрепим напълно“, заяви той.
Бившият пратеник на САЩ в НАТО, който бе назначен да води американската дипломация по въпросите на кризата в Украйна, описа като „конструктивни“ разговорите си с представителя на Кремъл Владислав Сурков.
„Това, за което мисля, че се съгласихме е, че настоящата ситуация не е добра за никой“, каза той.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.