НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: 55 баници се включиха в конкурса за Празника на баницата в село Балван

Велико Търново: 55 баници се включиха в конкурса за Празника на баницата в село Балван

21 Август 2017 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 55 баници се включиха в конкурса за Празника на баницата в село Балван. Първата награда отиде при майстор кулинар от населеното място – домакин. Това каза за Радио „Фокус“- Велико Търново кметът на Балван Недю Георгиев. Той припомни, че тестените изкушения се оценяват от безпристрастно жури, чийто председател е Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново. По думите му е имало баници от населени места в община Велико Търново, от селата Лесичери и Каранци, от Берковица, от Ловешко и от горнооряховското село Върбица. „Стана много голям празник, с програма. Имаше участници от различни читалища и пенсионерски клубове от община Велико Търново. От Балван за пръв път участва новосъздадения клуб за народни танци „Надежда“, посочи още кметът. Програмата на фестивала включва два етапа – кулинарното състезание и фолклорна програма. „Тази година победител е баница от Балван, миналата година пак беше от Балван. Но не мога да кажа, че това е така, защото сме домакини. Конкурсът беше много оспорван, защото за второто място дадохме две награди – на две баници от Момин сбор. На трето място беше баницата от Върбица, Горнооряховско. Най-оригинална беше рецептата за баницата с боб от Берковица, имаше и четири награди за деца на 8 и 9 години, които също правиха баница. Специалната награда отиде при Дома за възрастни хора в село Балван“, допълни Недьо Георгиев. Идеята е събитието да се превърне в национално и за него да идват участници от цялата страна.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 20 години от създаването си отбеляза Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“

Велико Търново: 20 години от създаването си отбеляза Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“

18 Август 2017 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 20 години от създаването си отбеляза Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Благовеста Факирова, председател на сдружението. Празникът се проведе във великотърновското село Балван, където е учредено Сдружението. Денят започна със света литургия, отслужена в църквата в селото, която също носи името на светеца. Тържеството продължи в Дома за възрастни хора. Специален гост бе доц. д-р Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който е дългогодишен приятел на сдружението. Благовеста Факирова посочи, че са получили многобройни подаръци и поздравления за празника. Поздравителен адрес е бил изпратен от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.
Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ е създадено през 1997 година. То е учредено след провеждането на едно общоселско събрание в Балван, където по това време кмет е била Благовеста Факирова. Хората се оплакали от окаяното състояние, в което се намирали църквата в селото и паметникът на загиналите във войните. „Това беше поводът – възстановяването на църквата, която е символ на вярата и духовността в село Балван, както и възстановяването на паметника на убитите във войните балванчани в центъра на селото. Така на 18 август 1997 година, чествайки Успение на Св. Иван Рилски, ние поставихме началото на това сдружение. Благодарение на основния дарител на сдружението Надежда Рускова Хойзер и със средства, събрани от жителите на селото, ние успяхме да ремонтираме църквата и на войнишкия паметник. Днес Сдружението е добър партньор на местната власт и на Областната дирекция на МВР. Ние сме хора, които не държим да получаваме заплати, не държим да получаваме хонорари. За нас думата „благодаря“ е повече от всичко. Нашият девиз е „Дарете, за да бъде въздадено“, каза още Благовеста Факирова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В Балван почетоха покровителя на селото Св. Иван Рилски

Велико Търново: В Балван почетоха покровителя на селото Св. Иван Рилски

18 Август 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Двудневни празненства започнаха тази сутрин в с. Балван, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Жители и гости почетоха големия български и православен светец Иван Рилски, считан за небесен покровител на великотърновското село. В местната църква, носещо името на светията, бе отслужена литургия. В храма бе отбелязана 20-годишнината на дарителското сдружение „Св. Иван Рилски“, което повече от две десетилетия помага както на Балван, така и на други населени места в областта.
Председателят на неправителствената организация Благовеста Факирова и кметът на селото Недьо Георгиев връчиха благодарствени грамоти на спомоществователи. Сред отличените бяха заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова и др.
Снежана Данева-Иванова приветства домакините и гостите, като ги поздрави от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и от свое име. Тя подчерта големия принос на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ за редица обществено-значими каузи в Балван и в други населени места от общината – възстановяване на църкви, подпомагане и насърчаване на социални услуги за хора от всички възрасти и пр.
Отпразнувана бе и 10-годишнината от създаването на местния център за работа с деца и младежи „Отвори очи“. От името на кмета Даниел Панов бе връчен подарък – интерактивна карта на света, която ще радва малчуганите и учениците. Изненади бяха подготвили и останалите гости. Отбелязан бе също десетият рожден ден на дома за възрастни хора в селото.
Сред гостите на тържеството бяха още областният управител проф. Любомира Попова, директорът на областната полицейска дирекция старши комисар Димитър Машов, началникът на Районното управление на МВР в старата столица гл. инспектор Валентин Къндев, представители на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и др. Припомнено бе, че през декември миналата година в Балван бе разкрит първият в България център за превенция и спорт. Инициативата бе на Община Велико Търново, областните полицейска и пожарникарска дирекции, Националния военен университет „Васил Левски”, Сдружението на кметовете и кметските наместници, неправителствената организация „Св. Иван Рилски” и Съюза на пивоварите в България.
В събота, 19 август, Балван ще е домакин на втория голям празник на баницата, организиран от кметството, читалище „Нива-1898“ и местния пенсионерски клуб. Кулинарният форум се провежда с подкрепата на Община Велико Търново и е съчетан с пъстра фолклорна програма. Началото на празника е в 9.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Двудневни празненства започват на 18 август в село Балван

Велико Търново: Двудневни празненства започват на 18 август в село Балван

17 Август 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Двудневни празненства започват от утре в с. Балван, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. По традиция, на 18 август местните жители почитат Св. Иван Рилски, считан за небесен покровител на селото. Отпразнувани ще бъдат три годишнини – 20 години от основаването на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, 10 години от създаването на дома за възрастни хора, също носещ името на светеца, както и 10 години от откриването на центъра за работа с деца и младежи „Отвори очи“.
Общото юбилейно тържество започва в 10,30 часа в петък (18 август), а сред гостите ще бъде председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране и дългогодишен приятел на с. Балван доц. Иван Иванов.
В събота (19 юни) селото ще е домакин на втория голям празник на балванската баница, организиран от кметството, читалище „Нива-1898“ и местния пенсионерски клуб. Кулинарният форум, съчетан с пъстра фолклорна програма, започва в 9,30 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.